招聘中
$22,000+
月薪 (面議)
1K
2021-03-05 40 瀏覽
今次黎試試甜姨姨3月新出既 — 400次髒髒冰😍😍呢款刨冰係甜姨姨同KitKat 合作推出既新口味~~期間限定,朱古力迷一定要黎試試😋😋-🍫400次髒髒冰 $138✨呢個刨冰真係份量十足,睇到都流哂口水!!最頂層既係400次咖啡泡沫,入口即溶,估唔到同刨冰一齊食都幾match🤤🤤刨冰外層佈滿左朱古力醬,內層就有好多美祿粉同Kitkat碎碎,好有口感~~食落朱古力味好濃,又唔會好甜👍🏻👍🏻佢仲會俾埋朱古力醬,食到覺得唔夠味時可以再落😋😋-🫕即撞木桶豆腐花 $40✨除左刨冰,甜姨姨都有其他甜品可以食~~呢個豆腐花都唔錯😍😍用木桶裝住睇落好得意!!食落好有豆味,口感滑身,熱食更加好味😋😋
今次黎試試甜姨姨3月新出既 — 400次髒髒冰😍😍
呢款刨冰係甜姨姨同KitKat 合作推出既新口味~~
期間限定,朱古力迷一定要黎試試😋😋
🍫400次髒髒冰 $138✨
呢個刨冰真係份量十足,睇到都流哂口水!!
食落朱古力味好濃,又唔會好甜👍🏻👍🏻
佢仲會俾埋朱古力醬,食到覺得唔夠味時可以再落😋😋
🫕即撞木桶豆腐花 $40✨
除左刨冰,甜姨姨都有其他甜品可以食~~
呢個豆腐花都唔錯😍😍
用木桶裝住睇落好得意!!
食落好有豆味,口感滑身,熱食更加好味😋😋
甜姨姨又有新口味嘅冰! 今次試咗三月聯同限定 KitKat合作嘅《400次髒髒冰》$138!呢個冰混合咗唔同形態嘅朱古力同咖啡味精心炮製而成;個冰鋪面超特濃朱古力味製作,最頂仲有少少cream& 朱古力醬同兩條KitKat插住,而食咗幾啖就發現個冰中間有朱古力咖啡粉同碎碎;多咗層脆卜卜口感。有種好似飲緊朱古力恐龍🦖同沙冰感覺! 跟冰仲會送多一包KitKat畀你,朱古力迷千祈唔好錯過!📍銅鑼灣耀華街11號地舖

📍銅鑼灣耀華街11號地舖
💛 #黃色經濟圈前排大熱嘅甜品店我由天后店嘅時候已經會去食食左好多年❤️見到係銅鑼灣開左新分店仲要多好多選擇當然要去試下啦😋🍴 𝕍𝕒𝕝𝕖𝕟𝕥𝕚𝕟𝕖𝕤 𝕄𝕖𝕟𝕦($288)新店有好多款唔同創新味道嘅刨冰🍧由於實在太多選擇我同🐢🍯都選擇困難揀唔到就揀左個情人節限定set👭盲目地叫完心諗大鑊…個set好似太多野食🤣🍧 𝕊𝕟𝕠𝕨 𝔻𝕠𝕞𝕖 (小王子Jaden -Taro paste, Coconut milk)最近餐廳聯同台灣畫家設計左小王子系列嘅刨冰❤️望落個樣已經好夢幻成個都係紫藍色😋刨冰頂部放左一塊印有小王子插畫嘅米紙同唔食得嘅皇冠👑味道方面都比較特別係芋頭配同椰汁🥥刨冰內仲有啲椰子絲、芋泥同西米~另外仲配左一小壼汁重口味人士建議加埋落去會更正😋🍵 𝕎𝕒𝕣𝕒𝕓𝕚 𝕄𝕠𝕔𝕙𝕚(Matcha, Red bean)麻糬質感偏淋個人偏好煙韌啲🥺抹茶粉包得有點厚食落有啲「鞋」呢款就覺得一般~建議可改善一下😉🍹 𝔹𝕖𝕧𝕖𝕣𝕒𝕘𝕖 (Yogurt Shake with Red Dragon Fruit)Yogurt質地較厚而且味道完全蓋過左火龍果感覺怪怪的🙊🍞 情話𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 𝕊𝕥𝕚𝕔𝕜𝕤 (Peanut
💛 #黃色經濟圈

🍴 𝕍𝕒𝕝𝕖𝕟𝕥𝕚𝕟𝕖𝕤 𝕄𝕖𝕟𝕦($288)

Yogurt質地較厚而且味道完全蓋過左火龍果感覺怪怪的🙊
🍞 情話𝔹𝕣𝕖𝕒𝕕 𝕊𝕥𝕚𝕔𝕜𝕤 (Peanut butter, Condensed milk)
套餐仲包左一盒印有不同情話對聯嘅麵包條😋烘過嘅麵包條簡單地配上花生醬同煉奶~同好閨蜜/男朋友你一條我一條已經好幸福❤️

仲有好多創新口味嘅刨冰同印有潮文嘅三文治🥪等住大家一齊去試去支持💛另外當日仲送左薑糖比每位客人~

📍 甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街11號地舖
2021-03-04 28 瀏覽
台式仙草手工芋圓🍡有黑糖或椰汁兩款糖水底可選而我就揀左黑糖底食落帶有薑汁成碗野都好豐富 有仙草 芋圓 紫米 珍珠 紅豆 薏米 西米成碗食完好滿足呀開心又可以食到呢個👏🏻
台式仙草手工芋圓🍡
有黑糖或椰汁兩款糖水底可選
而我就揀左黑糖底食落帶有薑汁
成碗野都好豐富
有仙草 芋圓 紫米 珍珠 紅豆 薏米 西米
成碗食完好滿足呀

開心又可以食到呢個👏🏻

2021-03-02 34 瀏覽
醬爆奶醬脆多雪花冰🍧🍞咁鍾意食冰又見佢咁人氣當然要黎試下將奶醬多溶入個冰到 幾有新意刨冰上有豆腐奶蓋 鍊奶 花生醬仲有一杯花生醬鍊奶可以自己淋上 中間有餅乾碎 底層仲有牛奶布甸係幾有驚喜 甜度都合格但冰既綿密度可以改善下會更加好🤎
醬爆奶醬脆多雪花冰🍧🍞
中間有餅乾碎 底層仲有牛奶布甸
係幾有驚喜 甜度都合格
但冰既綿密度可以改善下會更加好🤎

2021-03-01 30 瀏覽
🇭🇰💛甜姨姨私房甜品 Auntie Sweet一直都想試佢地既巨大刨冰據聞係用日本空運返黎既冰磚同日本冰機去整今次比👧🏻發板 揀左楊枝甘露味🥭-🍧黃到金~Yellow Object (💰$98)刨冰外形好完滿 而且影左一陣昒都唔會話好快溶On top有金箔點綴 仲有豆腐奶蓋仲配有一小樽芒果汁🥭可以食落冇味再加刨冰質感輕盈 比綿綿冰更輕盈 所以一啲都唔膩店員建議由上而下咁食 應該係冇咁易散⁉️刨冰中間仲會食到芒果肉跟冰有大小羹兩隻 開頭都唔明食哂冰既底下原來係楊枝甘露 柚子🍊西米 仲有芒果布甸係底😱勁有驚喜 雖然芒果而家唔係當做 唔算好甜 不過冇酸同澀已經👌🏻👌🏻本身刨冰食落好輕盈 好似食緊空氣咁 過下口癮底層係楊枝甘露糖水 飽肚感UP成件事幾match😋
🇭🇰💛甜姨姨私房甜品 Auntie Sweet
一直都想試佢地既巨大刨冰
據聞係用日本空運返黎既冰磚同日本冰機去整
今次比👧🏻發板 揀左楊枝甘露味🥭
🍧黃到金~Yellow Object (💰$98)
刨冰外形好完滿 而且影左一陣昒都唔會話好快溶
黃到金~Yellow Object
2021-02-19
  • 黃到金~
2021-03-01 40 瀏覽
呢間舖頭既刨冰真係無得輸,好好味😋💛甜姨姨私房甜品💛話說年初係銅鑼灣拜完年,好口渴,又好想食雪糕,於是搵下有咩地方可以坐低休息下,食下野。搵到時代廣場後面有間甜品舖,評語都唔錯,見到啲「潮文治」又有啲吸引,所以就去咗搵食😃🍧薄荷特濃朱古力刨冰堅正,綿綿冰,入口即溶,個味道都好好,可能我本身都好鍾意薄荷朱古力既味道,所以呢個刨冰係好吸引我🤤🥪煙三文魚牛油果三文治原本係屋企人話有啲餓,所以叫比佢食既,但點知我食咗少少之後,阿女將剩低既清哂,老公好似無點食過添...陰公😂講到咁樣,唔洗點介紹都知好味啦🤣🤣🤣🧋招牌珍珠仙草紅茶平時飲珍奶多,不過阿女今次話唔想飲奶茶,所以選咗紅茶,又唔錯喎,啲珍珠仲係白色既,幾特別,同我一直認知既黑珍珠好唔同😝
呢間舖頭既刨冰真係無得輸,好好味😋
💛甜姨姨私房甜品💛

🍧薄荷特濃朱古力刨冰

🥪煙三文魚牛油果三文治
講到咁樣,唔洗點介紹都知好味啦🤣🤣🤣

🧋招牌珍珠仙草紅茶
建議: 食之前ready 定紙巾🤪 可以隨時抹下咀自從上次食過 🥜控既奶醬多刨冰之後,知道佢地每個月都有一種新口味。新推出既竟然係 🍫朱古力控必試既Kit Kat 冰。今次試左:400次髒髒冰 x Kit Kat (HK$138) 今次既🍫冰同 🥜冰唔同,由頂到底都係比朱古力籠罩著既刨冰👍 到底新冰每層係啲咩🤪👇🏻 (見圖2):▫️Kitkat 朱古力條▪️朱古力脆脆▫️400次咖啡▪️85%黑朱古力醬+粉整體黎講好好味,每啖都充滿左朱古力,賣相好靚。頂層除左兩條KitKat,仲有好濃厚400次咖啡👍同朱古力粉好夾 (食個時小心,唔好食太快,好易咳🤣)中間夾住超多美祿粉+脆脆,如果可以卡拉卡拉 一層牛奶朱古力粉、一層85%朱古力粉,可能無甘甜 同 朱古力味應該會再濃啲🍫之前食🥜過冰個底層係奶凍,不過今次既朱古力冰食到落底,啲冰溶左會比較淡。如果朱古力冰個底做層奶凍可能會比較好,口感會豐富啲。另外,朱古力醬感覺唔似85%,就甘試左一啖比較似偏甜既牛奶朱古力🍫,不過倒落啲冰度變番淡又幾夾😌
建議: 食之前ready 定紙巾🤪 可以隨時抹下咀

今次試左:
400次髒髒冰 x Kit Kat (HK$138)

今次既🍫冰同 🥜冰唔同,由頂到底都係比朱古力籠罩著既刨冰👍

到底新冰每層係啲咩🤪👇🏻 (見圖2):
▫️Kitkat 朱古力條
▪️朱古力脆脆
▫️400次咖啡
▪️85%黑朱古力醬+粉

係ig老是常出現既甜品店!甜品種類多 巨型刨冰 同 潮文多士都打卡一流!✅ 刨冰 @ 400次髒髒冰 ($138)3月期間限定 既Kitkat 刨冰 外面有朱古力髒髒粉,刨冰淋埋朱古力醬仲邪惡😍!入面仲有kitcat碎 增加口感,真係外到內都好濃朱古力味!小插曲係食食下冧左 😵 店員好溫柔幫我地清潔番張枱之餘 仲送番細杯刨冰 超貼心!✅ 刨冰 @ 小王子 ($138)造型滿分 😍 刨冰係芋頭同椰汁味 入面仲有椰片碎 芋泥同西米!唔會太甜好fresh➡️ 潮文字E @厚餐日本流心蛋|爆餡極上肉鬆芝士 ($68)Random 印左潮文既爆餡多士 為你表達心聲!味道OK 都係刨冰比較有驚喜🦁 甜姨姨私房甜品銅鑼灣耀華街11號地舖🦁 人均消費:$103|回頭率: ❣️❣️❣️❣️/ 5

✅ 刨冰 @ 400次髒髒冰 ($138)

✅ 刨冰 @ 小王子 ($138)

🦁 甜姨姨私房甜品
銅鑼灣耀華街11號地舖
🦁 人均消費:$103|回頭率: ❣️❣️❣️❣️/ 5
  • 400次髒髒冰
  • 小王子
甜姨姨上年年尾開咗銅鑼灣嘅分店,鋪頭有好多打卡位,食物仲多咗好多新搞作😆除咗新加咗日式刨冰同台式飲品,仲有咸食嘅三文治同bagel🤤 佢哋嘅日式刨冰真係好吸引,仲好有心思,每個月會推出一款期間限定嘅新口味刨冰~我哋有幸提早試到3月新品 - 400次髒髒冰🍫🍧 甜姨姨同店員都好好人,會同我哋介紹甜品,仲會問下對食物嘅意見~ 真係睇得出佢哋好有心機想做好甜品😎 •🥢400次髒髒冰 $138呢款刨冰係甜姨姨同Kitkat聯乘嘅3月新口味嚟㗎🍫 喺甜姨姨嘅ig見到已經留晒口水😍🤤成個刨冰份量好多,又疊得好好,所以唔會好易就𢳂到山泥傾瀉咁跌晒落隻碟到👍🏼 成個冰都好濃朱古力味,因為入面成個冰會分層地加上朱古力醬、黑朱古力粉同埋Kitkat碎🤤 最頂嘅黑古力粉下面收埋咗一層「400次咖味奶泡」,咖啡味嘅甘香中和咗甜味,令成個冰食落無咁膩又無咁單一!所以如果咖啡奶泡再多啲就好喇😚 而旁邊另上嘅一小杯朱古力醬,畀客人自己落,甜姨姨建議食到中段唔夠味先落~ 整體嚟講,呢個刨冰真係超豐富,份量多到3個女仔食都可以!🤣 朱古力控表示滿足🤤 我哋覺得唔落朱古力醬都夠味,因為朱古力醬有啲太甜,但店員話係顧及鍾意

🥢400次髒髒冰 $138
整體嚟講,呢個刨冰真係超豐富,份量多到3個女仔食都可以!🤣 朱古力控表示滿足🤤 我哋覺得唔落朱古力醬都夠味,因為朱古力醬有啲太甜,但店員話係顧及鍾意唔同甜度嘅客人口味,所以會照配上朱古力醬~呢樣都幾貼心😝

🥢 Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶 $40
除咗試新口味嘅刨冰,我哋一場嚟到都叫咗一杯豆腐奶蓋試吓~
奶蓋上面加咗Oreo碎,不過味道同口感唔算好突出,而豆腐奶蓋嘅豆味真係好濃,又一啲都唔膩🤩 茶底都好香,估唔到同豆腐奶蓋咁夾~ 無論飲管飲定就咁飲都飲到好濃豆腐嘅味😋
配料可以揀珍珠/仙草,我哋揀咗珍珠,不過原來係琥珀珍珠😯 口感介乎軟糯同彈牙之間,都幾特別~
不過成杯飲品整體偏甜,下次再飲應該會叫少甜/半甜🙈
Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶
Oreo豆腐奶蓋珍珠紅茶
2021-02-27 80 瀏覽
甜姨姨這間甜品店在天后屹立10多年我們在讀書時期已經開始幫襯通常一到銅鑼灣食飯行街,之後必定再行去天后再食甜品最記憶猶新是甜姨姨的即撞木桶豆腐花、芒果大合奏甜姨姨私房甜品在2020年年尾在銅鑼灣開設新分店,推出一系列與天后店不同的新產品,其中一款是刨冰。而每個月更有期間限定口味款式。3月份就決定召集全香港朱古力迷,與KitKat合作推出聯乘系列「400次髒髒冰」🔺甜姨姨X KitKat 400次髒髒冰 $138刨冰足二人份量,頂層佈滿着可可粉,𠄘托著特製400次咖啡泡沫及KitKat朱古力。咖啡泡沫是甜姨姨特別調製的,連平時害怕咖啡苦味的GIRL都接受到。咖啡泡沫伴以朱古力刨冰享用的時候,頓時變了Mocha感覺。.當食到裏面的時候,就感受到KitKat鬆脆的威化脆脆,夾著刨冰食口感超豐富,會立即不斷搶着吃。食到最底還是滿滿的朱古力味而不會過甜。.旁邊還有一小壺濃厚朱古力醬,加埋令整個朱古力刨冰有更加多層次總評:甜姨姨銅鑼灣店裝修簡約亮麗,食品包括天后店皇牌甜品及全新甜品。400次髒髒冰層次感豐富,朱古力迷一定不會失望。刨冰款式眾多,會回頭再試其他口味。
甜姨姨這間甜品店在天后屹立10多年
我們在讀書時期已經開始幫襯
通常一到銅鑼灣食飯行街,之後必定再行去天后再食甜品
最記憶猶新是甜姨姨的即撞木桶豆腐花、芒果大合奏

🔺甜姨姨X KitKat 400次髒髒冰 $138

2021-02-25
2021-02-20 30 瀏覽
建議:提早1,2日預訂就 ok👍 自取再有 8折(折左HK$214)話說岩岩先去食完甜姨姨個超大刨冰,過幾日#試伏專員 K君中左佢地既 Giveaway🙆🏻‍♂️🙆🏻‍♀️ (多謝)係11款任揀18杯甜品,仲有個好型既朵叫:18杯瘋味。一試佢到底有幾瘋🤤 細細杯既甜品,兩三啖搞掂,罪惡感唔會太重今次試左:▫️楊枝甘露/芒果西米露/芒果三重奏 (芒果布丁底)/ 綠椰仙踪▪️榴槤紫糯米/榴槤西米露 (未打開蓋已經好勁榴槤味,不過記得要拎完要即刻食,本來打算盒西米露隔左一晚先食,點知第二日一打開就變酸左) 總共11款選擇:Party 仔/散水既唔錯選擇🐄金箔北海道牛奶西米布丁/ 榴槤紫糯米/ 榴槤西米露/楊枝甘露/芒果西米露/🥭芒果三重奏/芒果紫糯米/芒果乳酪奶凍🍓草莓乳酪奶凍/ 黑糖仙草芋圓/ 🥥綠椰仙踪

今次試左:

總共11款選擇:Party 仔/散水既唔錯選擇
🥭芒果三重奏/芒果紫糯米/芒果乳酪奶凍
🍓草莓乳酪奶凍/ 黑糖仙草芋圓/ 🥥綠椰仙踪

外賣自取
甜姨姨上年年底喺銅鑼灣開咗呢間新嘅分店,主打日式刨冰,當中熱門款式有醬爆~奶醬脆多& 黃到金~楊枝甘露!除此之外仲有賣經典甜品、潮文治E,以及紅茶系列飲品!呢間嘅奶蓋係採用豆腐奶蓋而唔係芝士奶蓋,唔食乳製品嘅朋友都可以一嚐奶蓋嘅口感😛佢哋每個月都有個monthly special刨冰,今期係小王子刨冰,係芋蓉椰子味,外型好夢幻非常適合打卡📸 鐘意小王子嘅朋友一定唔可以錯過!❤️ 黃到金~楊枝甘露 $98 (新年加一:$107.8)面頭有大大片金箔好奢侈呀!🤩 刨冰無我想像中巨型,比氷屋細少少!職員建議由上而下咁食🤵🏻 當我食第一啖嘅時候就被佢嘅甜度嚇窒咗,真係好甜🤣 成個刨冰淋滿咗芒果糖漿,芒果味道無Mango Mania嘅芒果醬新鮮🤔 食多幾啖就食到椰奶,椰奶嘅味中和咗芒果糖漿嘅甜味!據聞佢哋係引入由日本空運嘅冰磚同日本冰機去整刨冰,食落無港式刨冰咁粗粒,刨冰質感輕盈食落都幾綿密!金箔下面就係豆腐奶蓋👀 豆味同豆漿近似,泡沫感同一般嘅奶蓋無異!但個人覺得同芒果刨冰就唔太夾喇😅刨冰入面有芒果粒,食到最底有柚子肉、西米&芒果布甸!當你食哂個冰山後,食到去碗嘅位置就會變成一碗平時喺糖水舖食到

❤️ 黃到金~楊枝甘露 $98 (新年加一:$107.8)

黃到金~楊枝甘露
刨冰入面有芒果粒,食到最底有柚子肉、西米&芒果布甸!
當你食哂個冰山後,食到去碗嘅位置就會變成一碗平時喺糖水舖食到嘅楊枝甘露😂 好新奇!甜度亦啱啱好👌🏻
好食度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
價錢方面我覺得都合理,都係差唔多價錢,係monthly special個刨冰稍為貴咗少少!另外佢哋啲刨冰都幾有香港特色,例如醬爆~奶醬脆多,有啲款係喺出面食唔到,好別具一格👍🏻
2021-02-14
$107.8 (下午茶)
2021-02-11 49 瀏覽
好少過海同朋友 行完銅鑼灣幾個市集年宵想食個tea醫肚朋友叫左 份 爆餡肉鬆芝士 潮文治E黎到一睇到 上面啲字就大笑左睇黎甜姨姨 係姜B粉絲唔好睇佢細細份足料到爆 朋友最後食唔哂😂刨冰好吸引 但兩條虧虧怕凍我最後叫左 楊枝甘露冇奶版本 更加食到芒果既味道決定下次熱啲要再黎試刨冰
好少過海

冇奶版本
更加食到芒果既味道

決定下次熱啲要再黎試刨冰
2021-02-11
▫▫▫▫▫🍽菜式介紹:❝ 潮文治E - 煙三文魚牛油果 $88 +$50 ❞ 🔸4.5/5❝ 潮文治E - 熱狗腸流心蛋 $78 +$50 ❞ 🔸4.8/5▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址: #銅鑼灣 耀華街11號地舖#天后 清風街13號地下▫▫▫▫▫🔴食評:位於銅鑼灣的甜姨姨🔸,是一間擁有14年經驗的甜品店。品牌在天后耕耘多年☺️,在上年進駐銅鑼灣,成為不少年輕人飯後的聚腳點唷! 甜姨姨主打多款甜品❤️,當中以 刨冰系列 最廣為人知,其醬爆奶醬多和留戀榴蓮豆腐花口味 最受歡迎哦! 由於最近禁止晚市堂食🥺,吃甜品的客人數量減少,所以餐廳轉轉新意思,推出全新的 三文治套餐啦~三文治套餐由$68-88不等🥪,共有5款不同口味,可以堂食、可以外賣。口味包括: 煙三文魚牛油果、厚餐日本流心蛋🐽、熱狗腸流心蛋、爆餡極上肉鬆芝士🧀 和 拉芝貝果,匀會附送熱奶茶或熱檸茶。每款三文治匀可+$28 寫專屬心情句子🥰,想在情人節向愛人表達心意?😏 一齊藉著麵包說愛你吧。厚厚的多士鬆軟可口😍,印上專屬心情句子後,更加有趣可愛呢。內餡非要足料,不論是 大大個牛油果配鮮香三文魚🥑🐟,或是 微辣的熱狗腸配流心蛋🌭🍳,也同樣好吃

▫▫▫▫▫
🍽菜式介紹:
▫▫▫▫ ▫
📍餐廳地址:
#銅鑼灣 耀華街11號地舖
#天后 清風街13號地下
▫▫▫▫▫
🔴食評:

厚厚的多士鬆軟可口😍,印上專屬心情句子後,更加有趣可愛呢。內餡非要足料,不論是 大大個牛油果配鮮香三文魚🥑🐟,或是 微辣的熱狗腸配流心蛋🌭🍳,也同樣好吃阿。不過英文字比中文字較不顯眼,建議選用中文句子較好~
2021-02-01