2024-02-18 787 瀏覽
12-2-2024 (Mon)大年初三晏晝,同老公喺Greenhouse食完晏後,就行嚟呢間食甜品,我哋嚟到都有三枱客,入去坐低後睇完menu,就決定要$128.00嘅醬爆,等咗大約10分鐘到嚟,店員提醒要由上而下食,因上重輕.;同埋有多一兜花生汁,喺唔夠味時加,真貼心.而睇見因為新年,有隻招財貓喺頂,我哋開動喇,頂上嘅滑忌廉唔太甜,海邊走走花生醬蛋卷填滿花生醬.而雖然佢哋落咗鍊奶,但都唔太甜;啲冰又唔係太凍但又唔會溶得好快,成個滿滿花生味,但又唔太甜,食到尾啲冰都冇乜點溶.價錢:即時登做會員就有9折.2.5分服務:有禮,我哋攪做會員有啲棘手,埋單時阻阻佢哋,我哋直情話算啦,俾正價啦,但佢哋都有耐性俾我哋慢慢整.其他:每人最低消費$40.00.題外話:原來甄沾記係香港製造.
入去坐低後睇完menu,

而睇見因為新年,有隻招財貓喺頂,
海邊走走花生醬蛋卷
花生粉

花生波波
但又唔太甜,食到尾啲冰都冇乜點溶.

價錢:
即時登做會員就有9折.
2.5分

服務:

其他:
每人最低消費$40.00.

題外話:
原來甄沾記係香港製造.
2024-02-12
$57.5 (下午茶)
用餐優惠
優惠券
2023-11-26 1146 瀏覽
甜姨姨出品多年來keep住有保證👍🏻除咗經典嘅港式糖水,佢哋仲會不時同唔同品牌聯乘推出新產品,每次去到keep住有新意,唔會墨守成規👏🏻👏🏻之前食過佢哋嘅雪花冰超巨型味道又有驚喜😽最近佢哋新出嘅楊枝甘露冰睇落好吸引,又要去朝聖一下😆之前嘅聯乘系列包括海邊走走同甄沾記嘅甜品原來仲keep住有得叫㗎!而家仲新開旺角分店,九龍嘅朋友就更方便😏😏楊枝甘露冰成條芒果雪條插係最頂,加上本身就好巨型嘅雪花冰,賣相好震撼🤩🤩材料超級多,包括芒果汁、忌廉、芒果肉、脆脆、椰汁、西米、金柚、芒果布丁。用上呂宋芒🥭每啖都係香甜唔酸嘅芒果味,加上椰汁就係絕配嘅味道,再配唔同配料,口感豐富😋😋用上日本直送冰磚,打成雪花冰之後,冰粒軟綿細滑。一路食都中間都keep住有配料👍🏻仲可以加醬汁。面頭嘅雪條都好食😍芒果味好濃郁,口感似啫喱狀。醬爆朋友好喜歡海邊走走嘅蛋卷,估唔到呢個以招牌花生蛋卷為靈感嘅冰真係還原得到😎😎配料有蛋卷、煉奶、忌廉、花生汁、花生醬、花生粉、花生波波,一食就感受到好澎湃好香嘅花生味🥜但又無平時食花生醬類產品個種膩,好正😋😋中間嘅花生波波脆卜卜似cereal。食到一半再淋上花生醬汁,好滿足。另外仲有

醬爆
朋友好喜歡海邊走走嘅蛋卷,估唔到呢個以招牌花生蛋卷為靈感嘅冰真係還原得到😎😎配料有蛋卷、煉奶、忌廉、花生汁、花生醬、花生粉、花生波波,一食就感受到好澎湃好香嘅花生味🥜但又無平時食花生醬類產品個種膩,好正😋😋中間嘅花生波波脆卜卜似cereal。食到一半再淋上花生醬汁,好滿足。另外仲有海邊走走芝麻蛋卷口味嘅冰,希望下次嚟仲有得食🤪

甄沾記心太軟
甜品一次過下單,每款都要等20-30分鐘,但店員特別地係我哋差唔多食完雪花冰先捧上熱辣辣心太軟🔥唔知係咪專登有呢個細心安排呢🥰🥰第二次食呢個心太軟依然出色,流心效果澎湃💦椰子糖做成嘅流心醬椰子味香濃,蛋糕部份鬆軟唔黏牙,同醬汁、忌廉、面頭嘅椰子脆脆每一part都係剛剛好🥳🥳加上旁邊嘅椰子雪糕以及有啲似lotus嘅焦糖脆脆,可以一試再試😛

人均消費:$140
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-11-25
2023-11-12 1217 瀏覽
我原本以為約朋友下午三點半到應該大把位啦,點知去到差唔多坐滿人,剩返張近門口的玻璃枱,好彩唔曬。坐喺度食嘢嘅時候,見到食客來來去去,真係太有人氣啦!🥭🍧 楊枝甘露冰 (HK$158).支鮮芒果雪條好吸睛,美味的鮮芒果味,冰凍不易溶.雪條下面有爽甜的泰國金柚肉、甜蜜的鮮芒果粒和輕滑鮮忌廉.冰刨得似雪花,又輕身又滑,食到中間可以淋上楊枝甘露汁配食.每層雪花冰之間仲有不同配料 — 鮮芒果粒、椰汁、芒果脆脆和熱情果果凍,好豐富!.另外配送2件蕨餅👍🏼🥚蛋白杏仁茶加芋圓 (HK$45/熱 + HK$15/12粒).佈滿杏仁香氣的杏仁茶中有滑滑的蛋白,味道好好.另外我哋加芋圓,QQ又濃味,豐富口感😋🥭🍚 芒果紫糯米 (HK$52).一睇就知落咗好多紫糯米煮,不稀,很杰💜.芒果鮮甜,無食到根.紫糯米,軟糯口感,也有椰汁味🍮 黑糖珍珠蕨餅 (HK$48).蕨餅是涼爽質感,與我想要的軟身水潤質感有啲差距.對比黑糖珍珠比較好食啲,軟彈QQ的😋

🥭🍧 楊枝甘露冰 (HK$158)
.支鮮芒果雪條好吸睛,美味的鮮芒果味,冰凍不易溶
.雪條下面有爽甜的泰國金柚肉、甜蜜的鮮芒果粒和輕滑鮮忌廉
.冰刨得似雪花,又輕身又滑,食到中間可以淋上楊枝甘露汁配食
.另外配送2件蕨餅👍🏼

楊枝甘露冰

.佈滿杏仁香氣的杏仁茶中有滑滑的蛋白,味道好好
.另外我哋加芋圓,QQ又濃味,豐富口感😋

蛋白杏仁茶加芋圓

🥭🍚 芒果紫糯米 (HK$52)
.一睇就知落咗好多紫糯米煮,不稀,很杰💜
.芒果鮮甜,無食到根
.紫糯米,軟糯口感,也有椰汁味

芒果紫糯米

🍮 黑糖珍珠蕨餅 (HK$48)
.蕨餅是涼爽質感,與我想要的軟身水潤質感有啲差距
.對比黑糖珍珠比較好食啲,軟彈QQ的😋

黑糖珍珠蕨餅

2023-11-04
芒果紫糯米
黑糖珍珠蕨餅
2023-11-01 877 瀏覽
見到甜姨姨刨冰又有新口味, 楊枝甘露冰. 咁岩同fds 係附近上堂中間有空檔, 就過黎試試楊枝甘露冰 Mango Habibi今次嘅冰冰都有帶手繪畫嘅小卡片介紹入面嘅層次同成份好貼心~ 冰嘅口感都算好綿而細膩. 頂係鮮芒果雪條仲帶芒果肉. 淋上楊咗枝甘露汁酸甜幾refreshing, 冰底加椰汁而中間有菲律賓呂宋芒嘅鮮芒果肉粒、熱情果凍同芒果脆脆豐富口感. 另配有一份蕨餅今次新品雖然都唔錯, 不過我都係更推介甄沾記焦糖椰子冰 甄沾記焦糖椰子冰 好香椰子味, 淋上椰奶加上面層香甜嘅嘅caramel coconut sauce 係用甄沾記premium 椰子糖製成🥥 而中間仲有甄沾記嘅椰子脆脆增加香味同口感、底層一球椰子雪糕, 同酸酸芒果乾. 每一口都有唔同風味豐富口感, 又唔會話太甜, 喜歡黑心太軟(海邊走走) Molten Black Sesame Cake少見嘅黑芝麻味. 切開有流心黑芝麻醬, 芝麻都算濃郁略偏甜膩, 而頂層黎自台灣海邊走走芝麻蛋卷略嫌唔夠脆. 另外配上Haagen-Dazs vanilla ice cream榴槤奶凍 - D14 Durian Mousse口感係硬雪

楊枝甘露冰 Mango Habibi

今次新品雖然都唔錯, 不過我都係更推介甄沾記焦糖椰子冰

甄沾記焦糖椰子冰

榴槤奶凍 - D14 Durian Mousse
口感係硬雪糕質感富濃郁榴槤香, 上面係香滑鮮忌廉, 配上超多泰國D14金枕頭榴槤肉, 軟滑香甜, 唔夠喉可以加錢再加榴槤肉, 大滿足

• 榴槤奶凍
  • 楊枝甘露冰
  • 甄沾記焦糖椰子冰
5天前 0 瀏覽
星期五夜晚好多人排隊,起碼等30分鐘,加上有姜濤嘅應援,所以應該再多啲人。刨冰係佢哋嘅招牌,眼見都有幾枱叫中式糖水。*醬爆 $128好大個刨冰,唔係行綿滑嘅路線,而係似食緊一個刨冰,冰塊入口會慢慢化開,偶然一兩塊小冰粒但唔影響整體口感。最頂係海邊走走嘅蛋捲。表面嘅花生醬超級香濃,但煉奶味偏淡。刨冰本體淋上特濃花生汁,第一啖超級驚艷,外層好濃,但近中間位置比較淡味,尚可接受啦。中間包入花生粉、花生波波,花生粉配冰口感唔錯,但波波配冰比較怪異。黑極 $128最頂係海邊走走嘅芝麻愛餡蛋捲。刨冰表面淋滿特濃芝麻汁,第一啖似食緊一個黑芝麻糊,挖深啲食,會有芝麻酥脆粒,脆脆口感配刨冰好夾。即使中間嘅味道淡啲,中間都有黑芝麻雪糕搭救。最底係豆腐花,清爽啲豆味帶嚟味道上嘅變化,係一個小驚喜!
醬爆 $128

黑極 $128
黑極
2024-04-06
黑極
6天前 0 瀏覽
一行三人點了兩個中色糖水,一個芒果豆腐花。一入去裝修以為係姜濤做左老闆,不是我杯茶。只可用QR code 落單,只有英文,沒有中文介紹。雖然我是一個不折不扣的香港人,但我都覺得真奇怪!你知糖水再翻譯成英文一向都係一個字-怪! 一如以往,沒期望便沒希望,好普通的甜品,算幾差,杏仁茶比較稀,喳喳有苦味! 芒果豆腐花好有糖水味,得個甜! 要是因為銅鑼灣冇咩糖水舖,都唔多想揀。其實我想放多D心機落去整甜品會好過落心機整好多偶像紙板
天氣炎熱,最想享用冰涼的甜點,這次和朋友再次來到甜姨姨,品嚐他們的解暑冰品~榴槤豆腐花 $68 榴槤愛好者必嚐!榴槤肉鋪在豆腐花上,中間夾有榴槤餡,底部是豆腐花,豆腐花的豆香濃郁,入口香滑,配上榴槤,難怪是店內排名第一。榴槤奶凍 $68 榴槤奶凍使用了泰國金枕頭榴槤,榴槤肉鮮美,奶凍的特別之處在於口感有點像硬雪糕,與一般習慣不同,入口十分有趣!甄沾記焦糖椰子冰 $158 點了焦糖椰子冰,配料有焦糖椰子糖漿、甄沾記椰子雪糕、甄沾記脆脆椰子和甄沾記脆脆米,椰子糖漿是用甄沾記特濃椰子硬糖製成,淋在整個刨冰表面,中間有很多椰子脆片和椰子雪糕,如果不夠味道還可以加椰子醬,刨冰口感豐富,層次分明,不會膩,推薦~楊枝甘露冰 $158 楊枝甘露冰很適合拍照!杯頭插著一支鮮芒果雪糕,層次有鮮忌廉、泰國金柚、楊枝甘露汁、芒果粒、椰汁、芒果脆脆和熱情果果凍,完美展現楊枝甘露的味道。水果配料如柚子肉、芒果粒、熱情果果凍,每一口都帶有熱帶水果獨特的酸甜味,刨冰綿密,帶有淡淡的椰汁香,持續享用不會感到無味,芒果脆脆增添口感,難得清爽不膩的滋味。汪阿姐 $128 這款冰讓人眼睛一亮,裝飾著紅火龍果乾,還有忌廉、爆炸

榴槤豆腐花 $68

榴槤奶凍 $68

甄沾記焦糖椰子冰 $158

楊枝甘露冰 $158

汪阿姐 $128
這款冰讓人眼睛一亮,裝飾著紅火龍果乾,還有忌廉、爆炸糖、椰果、草莓脆配料,爆炸糖的口感特別,草莓脆脆、椰果主要在冰裡面,吃到中間還可以加火龍果汁,酸甜口味清新怡人。

甄沾記心太軟 $128
這次點了兩個心太軟,第一個是焦糖椰子心太軟配雪糕,甜度比椰子冰更高。心太軟即叫即製,切開滿滿的甄沾記特濃椰糖流心,搭配著椰子雪糕,甜蜜滿分

黑心太軟(海邊走走) $128
另一個心太軟是黑芝麻口味,點綴著海邊走走芝麻蛋捲,搭配黑芝麻雪糕。心太軟外脆內軟,看著芝麻流心依然清晰。冰涼的芝麻雪糕微微融化,入口多重口感。
  • 甄沾記焦糖椰子冰
  • 楊枝甘露冰
  • 焦糖椰子心太軟
2024-04-01 29 瀏覽
就是偏偏喜歡你 餐廳 聯乘 甜姨姨-銅鑼灣店 搞既 一個月應援活動開始啦!之前返工日日經過終於等到今日4月1日 開賣既愛的桃冰 即刻去試下..!每個打卡位都整得好靚,刨冰又好食 😋最開心係門口有個大招牌係出面都影到相,排隊排唔到…仲有得外賣 真係好周到😍😍😍食刨冰 重有應援小禮物送😍😍😍店內有多個打卡位🩷同時follow 兩店 社交平台重可以額外再領取應援小禮物,我今日就攞左一頂生日帽😆姜糖們!唔好錯過啦!🩷🩷🩷
就是偏偏喜歡你 餐廳 聯乘 甜姨姨-銅鑼灣店
搞既 一個月應援活動開始啦!

之前返工日日經過
終於等到今日4月1日 開賣既愛的桃冰
即刻去試下..!

每個打卡位都整得好靚,刨冰又好食 😋
最開心係門口有個大招牌
係出面都影到相,排隊排唔到…
仲有得外賣 真係好周到😍😍😍

食刨冰 重有應援小禮物送😍😍😍
店內有多個打卡位🩷

姜糖們!唔好錯過啦!🩷🩷🩷
2024-04-01
  • 愛的桃冰
2024-04-01 9 瀏覽
幾個中女食完飯,想搵下場,甜品就最好不過😂去到預咗要排隊,去到見到全間舖頭都係「姜濤」嘅佈置,就算排隊都即刻開心返🥰叫咗4個甜品,最鍾意係「紅豆抹茶蕨餅」,當中嘅紅豆尤其好味😋豆腐花好滑,值得等15分鐘,4個人唔駛5分鐘就食晒😅芝麻湯圓,個湯夠薑,啱中女飲😂
幾個中女食完飯,想搵下場,甜品就最好不過😂

豆腐花好滑,值得等15分鐘,4個人唔駛5分鐘就食晒😅

芝麻湯圓,個湯夠薑,啱中女飲😂

2024-03-30
  • 紅豆抹茶蕨餅
2024-03-23 27 瀏覽
天氣一熱就好想去食冰🍧,記得之前去台北一日熱到可以食3個冰,超癲的me😆!! 食返個甜姨姨嘅楊枝甘露刨冰消消暑☀️~·♡ 楊枝甘露冰 HKD$158真係第一次食到咁多料咁刨冰🤩!刨冰最面頭有條鮮芒果雪條🍭好吸睛,之後底下有泰國金柚、海量芒果粒粒🥭、忌廉,再加埋濃郁楊枝甘露汁,咁樣已經好「楊枝甘露」啦!食到中間仲有香濃椰汁🥥、芒果脆脆、熱情果果凍,仲附上抹茶蕨餅,多料到非筆墨可形容😚,係咪痴線㗎豐富到咁!·♡ 心太軟(海邊走走) HKD$128同咗海邊走走crossover🍮,即叫即製,切開個心太軟好流心呀!黑芝麻內餡味道好濃郁🤤亦唔會好甜,仲附上一小條海邊走走芝麻愛餡蛋捲,double芝麻味道呀😋!! 心太軟旁邊會配上一球Haagen-Daz雪糕,有幾款口味可以揀啊~·📍甜姨姨私房甜品銅鑼灣耀華街11號地舖
♡ 楊枝甘露冰 HKD$158

仲附上抹茶蕨餅,多料到非筆墨可形容😚,係咪痴線㗎豐富到咁!
♡ 心太軟(海邊走走) HKD$128

📍甜姨姨私房甜品
銅鑼灣耀華街11號地舖
2023-10-22
下午茶
2024-03-11 28 瀏覽
今晚擺低阿女,又同老公去拍拖💓好耐冇同老公食甜品,今晚我哋直接skip dinner,甜品當晚餐🤣好瘋狂😆真係好鍾意呢度啲甜品🥰有外國朋友嚟香港都會帶佢哋嚟,啲甜品真係好有香港特色😋💕初心外型同賣相超吸睛,係好甜美既粉紅色呀💖外層係草莓希臘乳酪汁,味道香甜,食到內層入面仲有草莓脆脆,下層仲有椰果😋每啖都香甜有口感,好味💕留戀一上枱已經聞到好香嘅榴槤味🤤🤤🤤刨冰嘅面層淋上咗金枕頭榴槤汁🤤非常有榴槤味,而且好香甜😋刨冰入面上下層都有啖啖榴槤肉😍榴槤肉嘅份量好足料,食到底部仲有嫩滑既豆腐花,呢個刨冰真係榴槤控必點!超級正🙌🏻甄沾記心太軟心太軟既賣相都係好打卡able 😍心太軟入口外酥內軟,入口好香既椰子糖味,非常濃郁馥香,而且仲暖笠笠既,真係好好食!雪糕都係椰子味,食落有淡淡既椰香,心太軟夾雪糕食都好正!💖令人一試難忘!特濃朱古力心太軟呢款心太軟用左85%Weiss朱古力製作,朱古力味果然好香濃🥰切開中間流出好邪惡既朱古力醬🍫🤤佢地既雪糕係用Haagen-Dazs💕我地揀左朱古力味雪糕,心太軟外鬆內軟,配埋雪糕食真係好好味😋八寶手工芋圓黑糯米加左粒粒紅豆,芋圓大粒煙韌,仲有西米、薏仁、珍珠等

初心

留戀

甄沾記心太軟

特濃朱古力心太軟

八寶手工芋圓
黑糯米加左粒粒紅豆,芋圓大粒煙韌,仲有西米、薏仁、珍珠等等嘅配料,有多重口感,加埋椰汁好夾🥰
🌉 During my previous visit to Auntie Sweet, I had tried their chocolate flavor, which was delightful. It was a perfect way to conclude my meal at Milu Thai and alleviate the lingering spiciness. It's always great to indulge in a dessert after enjoying a spicy dish!
𝐇𝐢𝐖𝐚𝐥𝐤 𝐒𝐡𝐚𝐯𝐞𝐝 𝐈𝐜𝐞
小編今日來到銅鑼灣一間人氣刨冰店「甜姨姨」,主打日本純冰製巨型刨冰🍧,最近推出港式楊枝甘露口味刨冰,亦有聯乘其他品牌推出創近口味,如甜海邊走走花生奶醬🥜、甄沾記椰子🥥、400次髒髒冰🍫榴槤、士多啤梨🍓等刨冰等,大力支持港式特色刨冰,甜品控一定不能錯過🍧🙌🏻「楊枝甘露冰」🥭 成座山般的巨型刨冰視覺效果震撼💛 以日本直送冰磚打成雪花冰❄️ 外層加入特濃楊枝甘露汁,令金黃色澤均勻而味道濃厚,內層是滿滿的芒果肉、芒果脆脆、椰汁、鮮芒果粒🥭、泰國金柚🇹🇭、熱情果果凍,每啖都充滿不同口感的香甜芒果,甜度適中,加上椰汁濃厚的味道,冰粒軟綿細滑,入口即化🙌🏻 頂層是100%冰凍呂宋芒果條,芒果味道鮮甜,加上奶蓋口感更綿滑,作為飯後甜品也不覺得膩,吃得透心涼✨🍽 :楊枝甘露冰👅好味指數:8.25/10💰消費:HK$158📍 地址:甜姨姨 (耀華街) 銅鑼灣耀華街11號地舖

🍽 :楊枝甘露冰
👅好味指數:8.25/10
💰消費:HK$158
📍 地址:甜姨姨 (耀華街) 銅鑼灣耀華街11號地舖
2024-02-16 39 瀏覽
在銅鑼灣逛完花市,隨便找一間甜品店坐一坐,幸好算早,下午8:xx , 這間店還未有長龍。等一下子就可以入座。沒叫冰,因為不喜歡吃冰,但見到隔壁座的草莓冰很美。打卡一流。我們叫了芒果綜合和椰汁芋圓。芒果綜合內有Q彈的芒果布甸,很不錯。反之然椰汁芋圓有點失色。料可以加多一點會更好。價錢就是銅鑼灣的價錢,包含昂貴的鋪租。 但還可以啦。

我們叫了芒果綜合和椰汁芋圓。
芒果綜合內有Q彈的芒果布甸,很不錯。

反之然椰汁芋圓有點失色。料可以加多一點會更好。

價錢就是銅鑼灣的價錢,包含昂貴的鋪租。 但還可以啦。

芒果綜合
椰汁芋圓
2024-02-09
芒果綜合
  • 芒果大合奏
2024-02-14 47 瀏覽
好多年前食過,好回味,再次探訪,一樣甘好食呀。一家大細的口味都可以滿足度芒果刨冰層次感豐富,椰子好香,芒果又新鮮。最鐘意豆腐花配芋圓珍珠這一個系列,一次性食晒想食的也。