招聘中
月薪 (面議)
$18,000+
月薪 (面議)
2022-10-03 27 瀏覽
由於早到嘅關係,我地唔使排隊就入到去,一入去坐落無幾耐已經見到外面有人排隊,真係嚟得及時!店內環境狹窄,我地揀左一張對住落地玻璃嘅Bar枱,望住窗外嘅環境食甜品,當晚仲要落住細雨,即刻變得好有意境!雖然間中會同外面排緊隊嘅食客對望而覺得有啲尷尬,但我覺得呢個位置算係成個餐廳最好嘅角落,可以俾兩個朋友細細聲傾心事,自成一角咁!我揀左芋圓八寶紫糯米($58),份量略少,但勝在味道好出色!佢個甜度拿捏得好好,唔會過份地甜,又帶到紫糯米嘅香甜味出嚟,加上軟糯嘅芋圓,成碗甜品無論喺賣相、口感,定係香味都引人入勝,雖然我數唔出有邊八寶,但食落真係有好多種配料!整體嚟講,芋圓八寶紫糯米值得推薦。

整體嚟講,芋圓八寶紫糯米值得推薦。
芋圓八寶紫糯米
2022-09-30
2 分鐘 (堂食)
宵夜
芋圓八寶紫糯米
:/📍Auntiesweet甜姨姨🍧 銅鑼灣#kcneatingin港島 #kcneatingin銅鑼灣呵呵 試左Shari Shari諗住試埋甜姨姨同佢有咪分別(๑・̑◡・̑๑) 等左唔係好耐 本身係沖住薄荷朱古力味黎!!!!!!🍫🍃wuuuuu•🕯Mint chocolate flavour🍫 (hkd108)好似對比Shari Shari細碗小小 不過佢冰上面豆腐cream好creamyyyyy☁️ 有種半溶嘅豆腐花感覺~ 但意外地同薄荷朱古力味又幾夾(*´∀`*) 但係佢啲冰真係溶得好快(´°̥̥̥̥̥̥̥̥ω°̥̥̥̥̥̥̥̥`)影左一兩張相就要即刻食!本身都怕見到顏色咁淡都要落埋佢額外俾嘅朱古力醬😙💓但食落去薄荷味又意外濃!不過薄荷醬都係算濃wooooo 但甜咗少少 所以都費事落太多朱古力\\\٩(๑`^´๑)۶////Address: G/F 13 Tsing Fung St, Causeway Bay
📍Auntiesweet甜姨姨🍧 銅鑼灣

#kcneatingin港島
#kcneatingin銅鑼灣

薄荷朱古力味刨冰

2022-01-21
25 分鐘 (堂食)
薄荷朱古力味刨冰
😋味道:8/10 🏡環境:6/10💰性價比:7/10 👍🏻推薦度:7.5/10.🐼成日食完dinner就好想再食甜品🤣夏天嚟講 刨冰真係好好嘅選擇😋呢間甜姨姨有兩間分店 銅鑼灣呢間就有好多特別味嘅刨冰食 天后就主要食傳統嘅甜品😙覺得呢間口味真係幾特別同好少見 但要預咗排隊同埋環境真係好擠逼🥲逼到坐得唔太舒服 郁一下就撞到人🥹.🥞醬爆 (奶醬脆多) $98 (8.8/10)第一幅圖係之前個樣🤣而家個樣係有海邊走走嘅蛋捲喺上面😙仲有附上三磚奶醬脆多士😋呢個味道嘅刨冰好特別😆鹹中帶甜花生醬好濃 食到中間唔夠味有得自己再倒😆呢度嘅冰都係日本直送~入口好綿 一啲都唔碎🍫400次髒髒冰 (Kitkat) $138 (8.2/10)呢個係同kitkat crossover嘅特別味😍朱古力味好濃 又唔會太甜中間仲有朱古力雪糕同脆脆🥰味道同口感都好豐富👍🏻🥭黃到金 (楊枝甘露) $108 (7/10)呢個都係非常濃味😌食到底仲係好重嘅芒果味☺️仲有金箔、芒果肉同西米🤩⚫️黑極 (黑芝麻豆腐) $98 (7.5/10)張相都係之前影嘅🤣而家芝麻味刨冰上面都有海邊走走嘅蛋捲仲有豆腐味cream☺️味道好夾👍🏻中間
😋味道:8/10
🏡環境:6/10
💰性價比:7/10
👍🏻推薦度:7.5/10
🥞醬爆 (奶醬脆多) $98 (8.8/10)
第一幅圖係之前個樣🤣

而家個樣係有海邊走走嘅蛋捲喺上面😙
仲有附上三磚奶醬脆多士😋
呢個味道嘅刨冰好特別😆鹹中帶甜
花生醬好濃 食到中間唔夠味有得自己再倒😆
呢度嘅冰都係日本直送~
入口好綿 一啲都唔碎

呢個係同kitkat crossover嘅特別味😍
朱古力味好濃 又唔會太甜
中間仲有朱古力雪糕同脆脆🥰
味道同口感都好豐富👍🏻

🥭黃到金 (楊枝甘露) $108 (7/10)
呢個都係非常濃味😌
食到底仲係好重嘅芒果味☺️
仲有金箔、芒果肉同西米🤩

⚫️黑極 (黑芝麻豆腐) $98 (7.5/10)
張相都係之前影嘅🤣
而家芝麻味刨冰上面都有海邊走走嘅蛋捲
仲有豆腐味cream☺️味道好夾👍🏻
中間仲有花生碎 成個冰好足料😋
  • 奶醬脆多刨冰
  • 醬爆
  • 400次髒髒冰
2022-09-28 20 瀏覽
呢間位於銅鑼灣人氣頗高的甜品鋪,不論鹹點和甜點都均有提供了選擇,但是日太想吃刨冰了,選擇了黑極,與友人share ~呢款係人氣No.2 黑芝麻豆腐味,送上刨冰時旁邊還有1個芝麻醬~ 芝麻味很香濃,內裡豆腐花、黑芝麻雪糕,十分足料,如果是芝麻愛好者,都會很喜歡這個甜品。 這款刨冰不是綿密的冰,而是有顆粒冰感,它是容易塌下來的,所以,送上時要快快吃掉它。枱上還有細心說明,教導客人怎樣吃,才能不容易讓冰塌下。總括而言,這間甜品店是可以一試的。堂食每位有最低消費,兩人share一個刨冰甜品,是可以滿足最低消費的~

枱上還有細心說明,教導客人怎樣吃,才能不容易讓冰塌下。

總括而言,這間甜品店是可以一試的。
2022-09-25 57 瀏覽
成日睇到朋友打卡食呢個刨冰,上次去左天后果間原來無冰食,今次終於到我食!① 400次髒髒冰 $138上面插住兩枝Kit Kat,兩團400次咖啡泡沫,滿滿的可可粉,刨冰軟綿綿,中間有朱古力脆粒,一球朱古力雪糕,仲有外加一壺超滑朱古力醬,但我食到底都覺得好濃味所以無乜點加,隨刨冰仲送多包Kit Kat,認真惡邪!② 蒜辣拉芝Bagel $68拉芝軟心芝士配以有咬口的Bagel包,一拉見到個芝士好興奮!面頭一層辣醬加蒜粒,味道幾香濃,但我始終覺得Bagel包太硬,老人家我咬到攰。
400次髒髒冰

① 400次髒髒冰 $138
蒜辣拉芝Bagel

② 蒜辣拉芝Bagel $68
10 分鐘 (堂食)
400次髒髒冰
2022-09-22 43 瀏覽
銅鑼灣人氣港式刨冰新品 近排見到甜姨姨又出左新品 今次食正我個範 係我最鍾意嘅水果味 簡單記錄下.今次係桃水果味 做主題嘅刨冰⭐️桃之戀$148賣相同樣係一大座刨冰 足夠兩人去食旁邊有蜜桃糖漿 如果唔夠可以添加邊有雪蜜桃粒粒 入邊有蜜桃果乾中間有Häagen-Dazs 蜜糖桃味雪糕底下會有椰果 可以話每層都有桃嘅元素刨冰本身已經充滿桃味 口味偏甜即使唔額外添加桃汁 都超級重桃味.題外話 記住上枱唔好影咁耐 好容易山泥傾瀉.除此之外仲試咗新品⭐️蒜香辣椒拉絲bagel Bagel 表面落左大量蒜蓉 同 悅和醬園既辣椒醬上枱嘅時候bagel勁熱 表面烤到好脆辣椒醬係小辣 中間都做到芝士拉絲口味方面 如果要形容我個人覺得 其實同冷麵一樣味 又係嗰款蒜蓉 又係嗰款辣椒醬 但估唔到咁樣都幾夾(為咗影芝士拉絲 打開個bagel bagel爆熱 熱到手指都紅埋).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_銅鑼灣#hkfunfoodrecord黃店.@auntiesweetcwb #甜姨姨私房甜品 銅鑼灣分店地址:銅鑼灣耀華街11號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:3.
今次係桃水果味 做主題嘅刨冰
味道:4.5/5
環境:3.5/5
服務:3.5/5
抵食:3.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #銅鑼灣美食 #甜品 #刨冰 #桃刨冰 #一日一黃店 #bagel
2022-09-15 29 瀏覽
今日食完晚飯,之後同朋友嚟咗甜姨姨度食冰,見佢有海邊走走嘅SpeXial Menu,就叫咗個芝麻冰食。個冰真係好好食同埋好消暑,啱晒而家夏天嘅時候食,而且仲好大嚿添,啱晒兩個人分。佢仲有海邊走走嘅蛋捲食添。食到一半,唔會驚冇晒黑芝麻嘅醬,佢會另外有準備俾你再到倒落去食, 十分滋味。一定會返嚟再食!!
2022-09-13 34 瀏覽
銅鑼灣高質甜品 - 甜姨姨私房甜品🍧 夏日炎炎又係食甜品嘅好時機啦,甜姨姨私房甜品一直都係一間好想試嘅甜品店,見佢成日都好多人係入面堂食同埋好多人係出面排隊,就知道一定有水準啦!👍 試左佢嘅楊枝甘露🥭 芒果味好濃,好鮮甜,有柚子同埋西米露,口感豐富👍 如果鍾意椰汁嘅可以試吓佢嘅綠椰仙踪🥥 椰汁會比較重啲,入邊都會有芒果👍 除此之外佢都有其他甜品,一定會揀到你鍾意既👏👏 價錢都唔貴,可以同朋友分享😊
銅鑼灣高質甜品 - 甜姨姨私房甜品🍧

📍Hong Kong📍#甜姨姨#AuntieSweetDessert夏日炎炎最好就係食冰🍧食咩冰好呢,朱古力冰、芒果冰!?今次黎你地去食巨大特式冰消下暑先🤤醬爆奶醬多就食得多啦,奶醬多冰你食過未呢🤭冰底唔似綿綿冰咁幼細,但都會入口即化。配上練奶,花生醬唔會太甜。最上會有層豆腐奶蓋,但始終醬料味到太搶唔係太食到豆腐味道。食到最尾會有啲牛奶布丁係到。整體要超快手食😂黑極芝麻豆腐冰🍧黑孖孖既冰,超重芝麻味。😋食到個口都黑孖孖。芝麻同豆腐既配搭會帶出到豆腐豆香。⭐️提提大家如果要食冰記得去銅鑼灣個間💛 ______________________________
💰價錢: HKD $80-100/ Per One😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤📍地址: 銅鑼灣耀華街11號地舖天后清風街13號地下
📍Hong Kong📍

• 醬爆
  • 黑極
  • 奶醬脆多刨冰
2022-09-04 36 瀏覽
平時下午茶最中意就係食奶醬多🍞,今次見到甜姨姨做緊呢個特別口味,緊係要去試試🤤👧🏻 奶醬多刨冰$98外貌十分吸引,仲有3件mini多士仔,good try, 無壞
平時下午茶最中意就係食奶醬多🍞,
今次見到甜姨姨做緊呢個特別口味,
緊係要去試試🤤

👧🏻 奶醬多刨冰$98
外貌十分吸引,
仲有3件mini多士仔,
good try, 無壞
銅鑼灣好出名既甜姨姨 每次去到都大排長龍試咗其他地方比較少有既奶醬味刨冰刨冰會附送半條海邊走走蛋卷+幾塊奶醬脆多士(mini size) 刨冰既味道十分唔錯! 最重要係冰粒十分幼細 咬落少去唔會食到好粗既冰粒 而且每啖冰都充滿奶醬味 食到中間 入面更加有花生糖既碎碎 除咗令花生味更加濃 亦都增加咗啲口感 底層更加有真既生碎粒 附送既迷你多士就正常發揮 當食到好凍既時 就可以食一塊多士 唯一美中不足係 當日食刨冰期間 冷氣一直吹到正 最後太凍 同朋友急急腳食完即刻走🥲 食冰再加冷氣真係有啲太凍😂😂
銅鑼灣好出名既甜姨姨 每次去到都大排長龍
試咗其他地方比較少有既奶醬味刨冰
附送既迷你多士就正常發揮 當食到好凍既時 就可以食一塊多士
食冰再加冷氣真係有啲太凍😂😂
2022-08-28 120 瀏覽
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)銅鑼灣耀華街11號地舖🔎#hkfoodieat_銅鑼灣 #hkfoodieat_天后 #hkfoodieat_黃店💛 💸人均消費: $50-100🌿評分: 4.2/5🈚️加一服務費📎每人最低消費$40成日都聽人介紹甜姨姨👩🏻最近打完風天氣又熱翻所以同朋友飯聚完就嚟試吓順便消暑🥵去到大概9點左右店舖係完全滿座😶‍🌫️幸好排咗十分鐘左右就有位坐🥳因為呢度係要買咗嘢食先埋位坐所以排隊嘅時候店員好貼心咁俾定menu我哋睇😚同埋即使店內人頭湧湧刨冰嚟嘅速度都好快🌷❦ 黃到金 ($108)係楊枝甘露味刨冰🥭一開始食落都唔覺得有咩驚喜就純粹覺得係幾清爽嘅芒果味刨冰🍧但食到落底就發現有嚿楊枝甘露布甸同埋一啲西米🍮都算幾有驚喜👻重點係佢幾消解渴☀️啱哂幾個朋友share嚟食💗❦ 黑極 ($98)香濃黑芝麻味刨冰🫧頂部裝飾係用咗「海邊走走」愛餡蛋捲🧚🏻因為個人唔係太鍾意食芝麻所以對呢個冇抱好大期望🍃不過一食落口發覺芝麻味真係好香濃🙌🏻而且仲有黑芝麻雪糕喺入面🍨鍾意食芝麻嘅人必嗌!!❦ 草莓乳酪涼粉 ($49)好耐冇食過涼粉🎏因為涼粉配上咗草莓乳酪同椰果
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街11號地舖

💸人均消費: $50-100
🌿評分: 4.2/5
🈚️加一服務費
📎每人最低消費$40

黃到金

❦ 黃到金 ($108)
黑極

❦ 黑極 ($98)
草莓乳酪涼粉

❦ 草莓乳酪涼粉 ($49)
好耐冇食過涼粉🎏因為涼粉配上咗草莓乳酪同椰果令到涼粉一啲都唔苦🥥涼粉口感都幾結實🪴因為乳酪、椰果同埋涼粉係三種唔同嘅口感所以食落嘅口感層次都幾豐富😻頂嗰粒就唔係新鮮士多啤梨而係士多啤梨乾🍓都幾特別🤞🏻
黃到金
草莓乳酪涼粉
食完飯行過耀華街就見到有間成日都排張龍嘅糖水舖😦 見到好多款望落好正嘅刨冰,最近又咁熱,無理由唔試試佢🫣 🔹初心💗- 草莓乳酪刨冰🍓今次同女朋友試左呢款好有少女心嘅刨冰😂 一送到上枱真係好大個😦 十分吸引眼球🫣 面頭士多啤梨同埋豆腐cream 😍 估唔到豆腐cream撈埋刨冰都幾正,可以中和下,令到佢冇咁死甜嘅感覺👍🏻 食到中間就有草莓乾,底層就有Matcha Jelly, 所以overall黎講成個刨冰嘅口感幾豐富☺️ 側邊一小杯就係extra嘅syrup, 職員都好貼心提提我地試左唔夠甜再慢慢加啦👍🏻 整體黎講,刨冰係呢排咁熱嘅天氣下絕對係最佳選擇😝 個人覺得口感豐富幾正,但女朋友反而覺得太甜麻麻地啦🤣 大家試左都話我知啦🫣

🔹初心💗- 草莓乳酪刨冰🍓

🍧⚫️黑芝麻豆腐刨冰($98) 甜姨姨嘅冰係行一個濃郁味道路線🤌🏼🙀黑芝麻味十。分。香。濃❤️‍🔥感覺似係芝麻糊打碎做冰咁👩🏻‍🍳👅上面有一小pat豆腐味奶蓋🥛 👀而入面就有芝麻雪糕🍦同豆腐花🥣唔會淨係食冰咁悶👧🏻唯一係黑芝麻味比較香濃🥄🔥豆腐味冇咁突出,但整體黎講好出色🉐‼️🙆🏼‍♀️:🌕🌕🌕🌕🌗🙆🏽‍♂️:🌕🌕🌕🌕🌗(5滿分)環境🍽:7.5/10打卡📸:8.5/10服務🤵🏻:8.5/10服務費:🙅🏼‍♀️CP值👍🏻:8.5/10甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)📍地點:銅鑼灣耀華街11號地舖甜姨姨私房甜品 (清風街) (天后)( ‼️未必有冰🍧)📍地點:天后清風街13號地下
🍧⚫️黑芝麻豆腐刨冰($98)

🙆🏼‍♀️:🌕🌕🌕🌕🌗
🙆🏽‍♂️:🌕🌕🌕🌕🌗(5滿分)

環境🍽:7.5/10
打卡📸:8.5/10
服務🤵🏻:8.5/10
服務費:🙅🏼‍♀️
CP值👍🏻:8.5/10

甜姨姨私房甜品 (耀華街) (銅鑼灣)
📍地點:銅鑼灣耀華街11號地舖

甜姨姨私房甜品 (清風街) (天后)( ‼️未必有冰🍧)
📍地點:天后清風街13號地下
2022-08-14
15 分鐘 (堂食)
  • 黑極
☞ 前兩日有成36℃‼️熱到癲🥵咁熱嘅天氣一定要食返啲凍嘢消暑💦即刻就諗到甜姨姨啲刨冰🥳🍴醬爆($98)❖ 上次食過芝麻味,今次就試吓呢個奶醬多味🥜🍞甜姨姨而家仲同緊海邊走走crossover緊,嗌黑極同醬爆仲有半條佢哋嘅蛋卷🤤好食🙆🏻‍♀️❖ 醬爆入面有大量花生醬、煉奶,食到中間仲有好多花生粉,另外再配咗塊多士,真係好似食緊奶醬多咁🤣

🍴醬爆($98)