2009-10-30 13 瀏覽
食完串燒已經很飽,但係唔食埋甜品又好像未算完滿,所以飽極也去找間甜品鋪坐坐。地膽話去甜姨姨,奉陪到底。知道這裡的豆腐和榴槤甜品很有名,允其是那超級榴槤雪沙,檯檯都叫,一定要來一客,跟朋友share食。另外,自己也叫一杯芒果益力多冰。芒果益力多冰夠冰凍,幾杰身,可是喝起來只得一丁點芒果味,更完全感受不到益力多味的存在。名為芒果益力多冰卻沒有益力多味,我認為已是死罪。名物超級榴槤雪沙,幾巨大,材料有榴槤雪糕、榴槤乾、榴槤肉和榴槤威化餅等,榴槤迷一定會喜歡。雪糕質感實在,榴槤乾既脆又香,鮮榴槤肉不用多讚,就連威化餅都充滿榴槤味道,果然不錯。由於杯飲品太不濟,這個笑面真的俾唔出手。

由於杯飲品太不濟,這個笑面真的俾唔出手。
2009-10-28 18 瀏覽
哈哈近期好鍾意幫襯甜姨姨;D今晚再叫朱古力曲奇飄雪($15), 芝麻豆腐西米露($20), 奶醬厚多士($13), 燒賣(8粒$10)朱古力曲奇飄雪 -好濃朱古力味!!!沙冰好幼滑,,係我喜歡果種;DDD十分之夠凍!!!! 唔知係咪個杯都雪過先=P雖然飲飲下都會溶啲沙冰,,但仲係好濃朱古力味架!!!芝麻豆腐西米露 -又係好夠冰凍!!! 應該係黑白芝麻同豆腐一齊打既,,唔係水流流咁味道好濃好正=999 西米都好多,,芝麻雪糕都好濃芝麻味=999(有得揀芝麻/豆腐雪糕)奶醬厚多士 -夠晒厚*0* 有一吋半厚吧;DDD個皮脆脆地,,唔會硬唔會韌仲要好多醬*v* 會食到漿住個嘴;DDD燒賣 -呢個就好普通,,辣油唔係淋係燒賣上都幾貼心甜姨姨環境乾淨,,選擇亦好多,,最重要凍甜品真係好冰凍!!!最忌啲甜品想要凍既但佢又溫溫吞吞推介推介!!!
哈哈近期好鍾意幫襯甜姨姨;D

朱古力曲奇飄雪 -
好濃朱古力味!!!沙冰好幼滑,,係我喜歡果種;DDD
十分之夠凍!!!! 唔知係咪個杯都雪過先=P
雖然飲飲下都會溶啲沙冰,,但仲係好濃朱古力味架!!!

芝麻豆腐西米露 -
味道好濃好正=999 西米都好多,,
芝麻雪糕都好濃芝麻味=999
(有得揀芝麻/豆腐雪糕)

奶醬厚多士 -
夠晒厚*0* 有一吋半厚吧;DDD
個皮脆脆地,,唔會硬唔會韌
仲要好多醬*v* 會食到漿住個嘴;DDD

燒賣 -
呢個就好普通,,辣油唔係淋係燒賣上都幾貼心

甜姨姨環境乾淨,,選擇亦好多,,
最重要凍甜品真係好冰凍!!!
最忌啲甜品想要凍既但佢又溫溫吞吞
推介推介!!!
朱古力曲奇飄雪(左) 芝麻豆腐西米露(右)
2009-10-27
$29 (宵夜)
朱古力曲奇飄雪(左) 芝麻豆腐西米露(右)
  • 朱古力曲奇飄雪
  • 芝麻豆腐西米露
  • 奶醬厚多士
星期六,暑氣漸散,與有種先生等人一齊到天后食晚飯。飯後,各人有各自嘅活動,筆者與太座則步行歸家。但未踏出清風街,就已經嚷著要食糖水,見對面街嘅「甜姨姨」門外聚眾不少,激發好奇心,由探頭一看至入內坐下,幸運地前後唔駛五分鐘。地方淺窄,擠得滿滿的,令人食完就想走,從某方面嚟講算是成功的,起碼唔驚客人食完賴著不走。只是簡單的點了芒果豆腐花及芝麻糊。前者用了熟透嘅芒果,很甜美,但蓋過了豆腐花嘅清香(亦可能係豆腐花本身唔香)。入口也算滑溜的;芝麻糊很濃杰,唔似用粉開成,相信是磨製而成,很可惜芝麻一點也不香,只有芝麻味,是美中不足嘅地方。平均消費十八蚊,普普通通,一試無妨。如要等的話,可以省下時間。

地方淺窄,擠得滿滿的,令人食完就想走,從某方面嚟講算是成功的,起碼唔驚客人食完賴著不走。只是簡單的點了芒果豆腐花芝麻糊。前者用了熟透嘅芒果,很甜美,但蓋過了豆腐花嘅清香(亦可能係豆腐花本身唔香)。入口也算滑溜的;芝麻糊很濃杰,唔似用粉開成,相信是磨製而成,很可惜芝麻一點也不香,只有芝麻味,是美中不足嘅地方。

2009-09-19
$18 (其他)
2009-10-02 35 瀏覽
做完節食飽飽, 食埋糖水就perfect,路過幾間都要排隊, 見佢有位唔駛等, 就入去啦~搬鋪後第一次幫襯新鋪相比大好多, 光猛整齊, 感覺幾舒服我地一行四人, 叫左:杏汁芝麻糊 - 普通芝麻豆腐西米露(跟芝麻雪糕) - 侍應拎埋黎未放底, 已經聞到好香既芝麻味, 好好食~芝麻底唔係好杰果d, 仲咬到芝麻粒, 濃香芝麻味~芝麻豆腐西米露(跟豆腐雪糕) - 同上, 配豆腐雪糕我更鍾意, 配埋豆腐味好夾, 推介~ 繽紛世界 - 因為我好貪心, 揀左好耐都係揀返佢, 因為一次過食到芒果底既芒果西瓜哈密瓜楊枝椰果豆腐花涼粉, 芒果底+生果+豆花+涼粉-穩陣但預左係冇驚喜既配搭,特濃咖啡布丁 - 普通味道, 我只係食左兩啖最驚喜最好味會懷念的 - 芝麻豆腐西米露, 差dd衝動到想encore~
做完節食飽飽, 食埋糖水就perfect,
路過幾間都要排隊, 見佢有位唔駛等, 就入去啦~
搬鋪後第一次幫襯
新鋪相比大好多, 光猛整齊, 感覺幾舒服
我地一行四人, 叫左:
杏汁芝麻糊 - 普通
特濃咖啡布丁 - 普通味道, 我只係食左兩啖
2009-10-01
$24 (宵夜)
  • 芝麻豆腐西米露
(非會員)
2009-08-27 57 瀏覽
After a hard day nite at work, I decided to have a walk with my wife from Fortress hill to Tin Hau for nite snack. We then came to this "Sweet Auntie" thing just to find everything turns into a nitemare! As a professional 5 stars hotel chef for over 10 years, I ought to say not much food really impressed me anymore. But it's the atmosphere and the service of a restaurant that makes a good dining. As we walked in the place, we can see all staff are not really that "sweet" in "Sweet Auntie". B

As we walked in the place, we can see all staff are not really that "sweet" in "Sweet Auntie". Bad attitude, wrong order delivered to my table and reluctantly apologies when I ask for the change of my order! It's a total disaster!
I even see my neighbouring table had an arguement with one of the staff who then "apologized" with foul language.
Staff there are really rude, they scared my wife. Makes me feel like I am in some kind of a "gangland" .
*The only thing I can't complaint about there is the cleanliness since its a newly opened restaurant as I can see.

*The service is terrible! Worst ever dessert place I've been in Asia.(might sounds exaggerated, but it's true.)

*Food quality, Trust me, You better go Park n' Shxp for dessert for almost the full menu are ready made food everyone can get in a super market.

*The price charged there may seems realatively cheap. But think about the kind of super market food and the service u have to "enjoy" there. worth it?
To be honest, I hate sitting infront of a computer mourning so much about a bad experience. But I believe this is not the way they run a place for business and ruin my day.

I hope one of the staff could notice and change before they close down the place.

rgds
2009-08-26
$40 (宵夜)
  • Non
2009-07-30 18 瀏覽
人數: 2人時間: Tea Time食物: 1) 紅豆沙豆腐花; 2) 湯圓 (朱古力,芝麻,花生)Remarks: 本來想食木糠cake, 點知佢話未雪好.服務態度: 街坊feel, 過得去, 因本身對甜品糖水舖o既店員冇咩要求1) 紅豆沙豆腐花佢竟然俾隨街可買o既百X豆腐花我地!! 果碗豆腐花呈四方形, 並非平舖整個碗o既豆腐花。豆腐花其中一面有直痕, 即係好似百X豆腐花倒出黎, 有盒邊o既直紋咁。放入口之後,有果陣好熟悉, 兒時阿媽成日買番黎食o既百X豆腐花o既味道。如果想懷緬下舊情懷o既可以黎一試, 不過本人都係喜歡平舖整個碗, 軟而滑o既豆花!!收錢o既時候, 問佢: "你地o既豆腐花唔係自己整架?"; 佢答: "我地兩樣都有"。咁真係唔知佢幾時有邊樣。2) 湯圓 (朱古力,芝麻,花生)朱古力,花生o既都算可以。芝麻o既就一般, 冇咩特別。要提o既係湯圓o既"湯"!!! 又係一次懷緬舊情懷o既感覺, 係阿媽買豆腐花之餘, 買埋包脷穿湯圓返黎慶團員時o既童年回憶。果隻"湯"細個成日食, 好難唔記得。咁佢D湯圓o係邊度買/整就自己諗諗。總括而言, 好似俾人搵左一次笨。哈..唔知會

人數: 2人
時間: Tea Time
Remarks: 本來想食木糠cake, 點知佢話未雪好.

1) 紅豆沙豆腐花

2) 湯圓 (朱古力,芝麻,花生)

總括而言, 好似俾人搵左一次笨。

哈..唔知會唔會唔登呢~
2009-07-08 19 瀏覽
其實我呢篇先係第一篇食評囉,不過唔係讚係劣評,唔知係咪咁所以openrice 唔登我篇食評﹗上個月尾同朋友一行九人去甜姨姨新舖食甜品,門口好多人等位,我地以為實有排等,但點知好快就有位,原來係分開坐囉。我地唔介意等耐少少,你無理由要人分開坐,有位先叫我地入去啦,如果係分開坐,咁我不如大家分開去唔同地方食,唔好一齊食啦。我地示意要轉枱一齊坐,其中一個侍應勁唔高興咁差在係未出聲話我地煩,係完全想唔俾我地轉枱。最終我地都轉左枱,order 完之後,d 侍應隨手放底甜品就走,我地要自己估邊個甜品係邊一樣囉。呢一點就已經好唔得。我地食完坐左一兩分鐘左右,另一個侍應就大大聲走埋黎問我地d 野齊未,我地話齊,咁佢又大大聲話﹕好,咁我安排人地坐你地呢度大家都明白你想多做生意,我地都唔排算久坐,如果有D 禮貌o既可以換個方法講,我地實好快埋單走唔阻你做生意。整體黎講,甜品唔特別出色,好一般,隨處都食到。侍應態度惡劣,令人有錯覺以為自己係入去乞食而唔係客人囉﹗強﹗
2009-07-06 22 瀏覽
搬了店的甜姨姨,地方寬敞了很多.從以前三數張枱的歷史到今日可容納最少30人,升格了不少哦.既然是新店鋪,就點新的甜品來試試.天氣酷熱,無時無刻到覺得很口渴.飲品一欄中對香滑豆腐杯($10)最有興趣.所謂豆腐杯,即是用豆腐製成沙冰.沙冰內的豆腐味約隱約現,不算突出,勝在不太甜,合我意.另加$4加了黑珍珠,賣相極似珍珠奶茶,十分有嚼頭.另外再點了木糠豆腐布丁慕思($20).布丁慕思香滑之餘卻又做得很挺身,惜豆腐味不足,有點失色,而木糠有點似消化餅的碎粉.糕點不及糖水好,還是惦念著她的芝麻豆腐西米露,下次還要是其1.5吋的厚多士

木糠豆腐布丁慕思
木糠豆腐布丁慕思
香滑豆腐杯+珍珠
2009-07-06
$17 (宵夜)
香滑豆腐杯+珍珠
  • 香滑豆腐杯