2010-04-14 22 瀏覽
某個星期天,特地到北角搵食,連掃兩間名店「壹碗麵」和「阿鴻小吃」後,本已心滿意足。正因如此,所以和老婆仔一起散步,由和富中心一路沿著英皇道漫步拍拖,希望有助消化。誰不知行到天后清風街附近,發覺這裡原來食店林立,各類不同國家和地方的食物幾乎應有盡有,正在好奇之際,竟看見其中一間店舖的牆上貼著阿蘇(蘇絲黃)的推介,原來她之前在電視節目中極力推薦的「榴槤豆腐花」原來就是這間私房甜品店「甜姨姨」的出品,為食的自己即時控制不到自己的衝動,誠邀老婆仔一起來個飯後甜品,為這晚的節目劃上一間完滿的句號。(雖然我自己是不吃榴槤的,不過老婆仔喜歡吃嘛!)這間店原來也是甜品熱店,雖然地方不小,但很多桌子都已經坐滿人,幸好仍能找到兩個座位。這次光顧,只是吃了$60,但已吃得甚為滿足,這裡的甜品和飲品真的質素不錯呢!首先是飲品「山楂檸檬冰冰」,這款飲品是眾多飲品中較為吸引自己的一款,因為自己向來喜歡檸檬和山楂獨特的開胃酸味。這飲品來到之後,呷上一口,果然,立時一股清新開胃的酸味滲進口腔中,透心的涼,把之前的一點膩滯一掃而空,這次的選擇果真沒錯。跟著是甜品「雙色湯丸」,其實這湯丸是兩款湯丸的混合體,分別是「麻蓉湯

跟著是甜品雙色湯丸」,其實這湯丸是兩款湯丸的混合體,分別是「麻蓉湯丸」和「恩愛湯丸」(其實即係花生加朱古力醬做餡)各兩粒,都算有創意啦!兩款湯丸的味道都很好味,軟糯的湯丸皮算幾薄,餡料甜度適中,甜得來不會使人覺得膩,特別是花生加朱古力醬的餡料,味道很夾呢!而且湯丸的薑湯也頗為夠「薑」,正合自己的口味,佳!

最後是老婆仔的「榴槤豆腐花」,雖然我自己沒試,但聽她說話很好味喎,好,就相信她吧!

埋單計數,只是花費了$60,便已帶給人甜蜜蜜的感覺,這甜姨姨可真不賴呢!

滿載而歸只不過是$60
勁醒胃山楂檸檬冰冰
笑容可掬的甜姨姨logo
味道不俗的雙色湯丸
阿蘇強烈推介的榴槤豆腐花
阿蘇盛讚的榴槤豆腐花真貌
$30 (其他)
滿載而歸只不過是$60
勁醒胃山楂檸檬冰冰
笑容可掬的甜姨姨logo
味道不俗的雙色湯丸
阿蘇強烈推介的榴槤豆腐花
阿蘇盛讚的榴槤豆腐花真貌
  • 雙色湯丸
2010-04-09 13 瀏覽
第一次係港島食甜品~同兩位朋友食完翠華就畀佢地推介左黎依度~話有特別野食~入去一睇又真係幾特別喎~佢地兩個分別叫左~綠茶西米露配豆腐味雪糕同芝麻西米露配豆腐味雪糕而我就要左~自製果仁雙球雪糕涼粉杯(榛子+花生)綠茶西米露配豆腐味雪糕同芝麻西米露配豆腐味雪糕都試左少少~真係好食好多~個豆腐雪糕味好出~亦都好香~綠茶西米露要食到較尾先感受到佢既茶味~而芝麻個隻就同豆腐味好夾~兩個味都好搶~GOOD~總括黎講唔計我個個~各樣野都好好~下次都會再黎試下其他野~至於點解話別人口中係好食D~因為貪特別既我叫左個比較唔好食既野~由於本人比較鐘意花生個隻香味同榛子個隻甜味~初初食都幾好食~因為自己本身鐘意~不過佢個花生雪糕食第一啖個陣都知遲早投降~因為佢好明顯係用花生醬開~之後再整成雪糕~反而個榛子就唔錯~之後食左半杯~已經覺得好滯~搞到要食D涼粉先~點知唔覺唔覺食晒D涼粉~咁唯有食返個雪糕啦~食完個花生雪糕真係死左~下次都係唔再叫依個~環境好好~唔算嘈~張凳都好舒服~服務態度幾好~加分~!!!!
第一次係港島食甜品~
同兩位朋友食完翠華就畀佢地推介左黎依度~
話有特別野食~入去一睇又真係幾特別喎~

而我就要左~自製果仁雙球雪糕涼粉杯(榛子+花生)

綠茶西米露配豆腐味雪糕同芝麻西米露配豆腐味雪糕都試左少少~
真係好食好多~
個豆腐雪糕味好出~亦都好香~
綠茶西米露要食到較尾先感受到佢既茶味~
而芝麻個隻就同豆腐味好夾~兩個味都好搶~GOOD~

總括黎講唔計我個個~各樣野都好好~下次都會再黎試下其他野~

由於本人比較鐘意花生個隻香味同榛子個隻甜味~
初初食都幾好食~因為自己本身鐘意~
不過佢個花生雪糕食第一啖個陣都知遲早投降~
因為佢好明顯係用花生醬開~之後再整成雪糕~
點知唔覺唔覺食晒D涼粉~咁唯有食返個雪糕啦~
食完個花生雪糕真係死左~下次都係唔再叫依個~

差,太漏啦~!!!!!!!!
2010-04-02
$20 (宵夜)
  • 西米露配豆腐雪糕
2010-03-27 4 瀏覽
元宵佳節當日要喝朋友的囍酒,未能與女友一起吃飯渡過,實在是有點不好意思,所以我提意在去喝朋友的囍酒前,一起去吃湯丸吧,順便打定底也好。與女友選了頗就我們腳的天后完成這件事,最後選了好評不少的甜姨姨,聽說是有公仔箱的食家來過的。甫入店內,由於時間尚早吧,也真的很多座位供我們選擇。最後我們坐好之後,也去研究餐牌了,除了必點的湯丸之外,也另可點多一款甜品,最後我們在湯丸方面點了雙色湯丸,另加了一客芝麻豆腐西米露。先來的是湯丸,用上的薑湯夠熱辣辣,喝起來都算挺辣的,但對我來說也總可以再辣一點的,皮咬起來也算黏糯,但在黏糯之中又未夠香滑,是未下得夠多油去搓之故嗎?所以單以皮跟福元的比,當然是比了下去,但相信已經高於平均水準的了,至於所謂的雙色,其實即是麻蓉湯丸及恩愛湯丸。麻蓉湯丸的麻蓉餡又是不夠香,可能用油搓芝麻餡搓得不夠好吧,吃起來不夠滑不夠香,加上餡不算太多,所以只可以說是非常一般;至於恩愛湯丸,其實即花生朱古力餡,是有新意的一個配搭,花生味及朱古力味尚算平衡,而且它們的味道也很夾,可是兩者也屬於黏口的東西,加起來吃就整個口好像也被漿住了。芝麻豆腐西米露看上來一點也不大可能是屬於豆腐系列吧,

芝麻豆腐西米露看上來一點也不大可能是屬於豆腐系列吧,因為看上來只是一客帶點芝麻的西米露上,再加入一個芝麻雪糕,又何來豆腐呢?最後問了店員,店員答說豆腐是溶了在西米露內,真的有點不可思意!我和女友也只能半信半疑,但話說回來,西米露吃起來很有芝麻味,而且也比一般的西米露稠,加入豆腐之說可能性也不低,但由於芝麻味太強,所以豆腐的味就完全吃不出,而在內的西米粒粒都晶瑩剔透,吃起來不算很煙韌,但至少吃起來是粒粒都有咬口,加上雪糕又夠芝麻味,整體來說是很不錯的了,愛吃芝麻的應該絕對不會抗拒。

吃過了應景的恩愛湯丸,之後我就要去喝朋友的囍酒了,陪不了您,真的有點不好意思。
聽說是有公仔箱的食家來過的糖水店
由於時間尚早吧,也真的很多座位供我們選擇
雙色湯丸用上的薑湯夠熱,喝起來都算挺辣的
皮咬起來也算黏糯,但在黏糯之中又未夠香滑
芝麻餡不算太多,吃起來又不夠滑不夠香
愛湯丸即花生朱古力餡,吃起來整個口好像被漿住了
西米露非常有芝麻味,而豆腐就被溶了在西米露內
西米粒粒都晶瑩剔透,但吃起來不算很煙韌
2010-02-28
聽說是有公仔箱的食家來過的糖水店
由於時間尚早吧,也真的很多座位供我們選擇
雙色湯丸用上的薑湯夠熱,喝起來都算挺辣的
西米露非常有芝麻味,而豆腐就被溶了在西米露內
  • 芝麻豆腐西米露
2010-03-07 7 瀏覽
男友話呢到成日都好多人.. 就帶我黎呢到食.. 打開MENU 已經俾榴槤雪沙吸引住.. 雖然佢成$42 .. 不過一定夠2個人食到飽同滿足 細食D 既女仔3個都夠... 佢又有榴槤肉(超多) ,, 雪糕 ,, 雪葩 ,, 威化餅 .. 比起出面既榴槤飄香真係差很多.. 同埋我覺得食完係滿足囉.. 但係佢又未至於去到滯既情況 so … 成日都想心思思黎食嫁..
男友話呢到成日都好多人..
就帶我黎呢到食..

打開MENU 已經俾
榴槤雪沙吸引住..
雖然佢成$42 .. 不過一定夠2個人食到飽同滿足
細食D 既女仔3個都夠...

比起出面既榴槤飄香真係差很多..
同埋我覺得食完係滿足囉..
但係佢又未至於去到滯既情況
so … 成日都想心思思黎食嫁..
2010-03-07 29 瀏覽
出席婚宴前的打底餐。不想吃太肥膩的甜品, 主力找點豆腐花底的。芒果二重奏豆腐花 ($22) 是鮮芒果加芒果乾, 再配芒果汁底。芒果豆腐花很多地方都有, 是不會失敗永遠討好的組合; 芒果雖非當造仍金黃香甜, 這裡的特色位乃切細的芒果乾, 令口感倍增。吃過甜食仍未滿足, 想要些少鹹食平衡一下, 來個份量小巧的燒汁雞腿肉串 ($20)。一客 3 串, 不算便宜。燒汁甜美但雞肉明顯有雪味。我想這兒吃甜品是不錯的, 鹹點就可免了。P.S. 離開時剛巧看見剛在柏林影展奪獎的羅啟銳與張婉婷經過, 這一區果然有星味。
出席婚宴前的打底餐。

我想這兒吃甜品是不錯的, 鹹點就可免了。

芒果二重奏豆腐花
燒汁雞腿肉串
芒果二重奏豆腐花
2K
2010-02-21 13 瀏覽
20-2-2010食完格仔餅又想食糖水, 嚟到一直無緣的甜姨姨試試. 7:xx / 8:xx pm 嚟到, 店內已 8 成滿, 幾難想像宵夜時段人龍會幾長... 叫了「阿姨推介」的蛋白杏仁茶 ($25)... menu 上話「即叫即做」所以要等一下, 但我呢碗落單後約 3 分鐘就有我食 近年對杏仁茶無咁抗拒, 上次食完「米芝蓮店」的套餐糖水 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2063622) 仲幾喜歡, 但呢碗杏仁茶完全唔滑, 好似有點「粉」的感覺 , 蛋白又不翼而飛, 杏味突出都於事無補. $25 一碗, 唔抵食. 朋友的芒果乳酪西米露 (好似 $28) 亦係「阿姨推介」, yogurt 酸香突出, 面頭的芒果亦算香甜, 不過質地較杰, 食多兩啖都有 d 飽膩.環境光猛乾淨, 不過都幾焗, 加上勁多人, 都幾嘈吓, 食完快閃好了.放低 20 幾蚊, 雖然印象未至於差到掉眼淚, 不過真係未必會再來了.
20-2-2010

芒果西米配杰版 mango lassi?
蛋白杏仁茶粗糙得很, 仲有點「粉」的感覺, 蛋白亦不見了
2010-02-20
$25 (其他)
芒果西米配杰版 mango lassi?
2010-02-20 3 瀏覽
去完大坑食飯後過返電器道食甜品兩個人等位真係快好多 晚上十點幾1) 木糠豆腐慕思: 想食個清清地唔太liquid嘅甜品 (好凍, 熱食又唔多吸引), 就要咗呢個, 呢個係推介之一, 不過有少少失望。木糠只係味道一般嘅餅碎(唔夠味), 豆腐慕思唔夠滑, 不過豆腐味都保留到。2) 芒果二/三重奏(唔記得個名): 因為芒果肉、西米、芒果干嘅口感都唔同, 所以其實個口感都幾特別。味道就好芒果囉, 其實芒果唔酸就ok好迫, 好多人, 好嘈, 不過價錢算合理!有聲線問題嘅人就會好辛苦, 因為要好大聲講野人地先聽到...
去完大坑食飯後過返電器道食甜品
兩個人等位真係快好多

晚上十點幾
好迫, 好多人, 好嘈, 不過價錢算合理!

2010-02-18
2010-02-09 95 瀏覽
食完個晚餐~ 5個人打算去串串貢ga^無奈太多人等~ 轉左去甜姨姨~其實開左咁耐都一路有keep住幫襯ga~!一開始成日食佢d 湯圓之後~ 自蘇施黃黎訪問我就係咁揀豆腐類甜品食!呢排我就中2食佢d榴槤甜品呢~我揀左自己最中2食gei榴槤雪糕球~ 佢係豆腐雪糕中間包住榴槤肉~d 榴槤味唔算太濃~ 好好味~之後~ 朋友意見:榴槤奶凍~ 好滑. 超濃榴槤味~! haha~ 伴碟都仲有一大件榴槤肉係度~芝麻豆腐西米撈~ 芝麻糊+豆腐花打碎咁~但係又幾好味bor~ 口感似似地奶昔~我會keep住支持ga~!^
食完個晚餐~ 5個人打算去串串貢ga^
無奈太多人等~ 轉左去甜姨姨~
其實開左咁耐都一路有keep住幫襯ga~!
一開始成日食佢d 湯圓
之後~ 自蘇施黃黎訪問
我就係咁揀豆腐類甜品食!
呢排我就中2食佢d榴槤甜品呢~

d 榴槤味唔算太濃~ 好好味~
之後~ 朋友意見:

我會keep住支持ga~!^
榴槤雪糕球
榴槤奶凍
芝麻豆腐西米撈
2010-02-02
$20 (宵夜)
榴槤雪糕球
榴槤奶凍
芝麻豆腐西米撈
2010-01-22 6 瀏覽
芝蔴豆腐西米露, 芒果大合奏, 榴槤豆腐西米露, 恩愛湯丸, 綠茶豆腐西米露... 每次都令我很懊惱.. 選哪個好呢?.. 還是試新產品呢?又是一間把香港平淡無常的甜品: 西米露, 湯丸, 糖水, 好好的化粧過來, 變成獨家美食的甜品店.我是如何開始第一次吃甜姨姨的甜品呢? 忘記了, 總之以後就是輪流的吃着她咸甜美食... 有時上班前, 有時放工後, 有時帶朋友, 有時打包走...吃着甜姨姨的心機, 用豆腐打蓉混合西米, 再加一球配其味道的冰淇淋.口感味道帶來很大的滿足感, 所以雖然都是西米露, 但不同味道就像個別的款式.芒果大合奏, 就是那芒果乾絲, 帶出芒果冰淇淋, 芒果布丁, 芒果粒及芒果湯汁的香甜味道. 愛芒果人士必選! 手造恩愛湯丸, 甜粘糯米糰軟棉, 巧克力醬和花生醬混合的甜香真的如恩愛夫妻般配搭.老闆娘甜姨姨愛麥嘜麥兜, 成了有時見面的共同話題. 從來沒有自我介绍過, 但每次甜姨姨總有善的跟我打招呼. 雖然不再住天后, 但一有機會都會帶朋友光顧. 新店擴大了, 款式加多了, 看見甜姨姨並沒有滿足原有的招牌系列, 竟仍然不斷努力創新, 太好了!
每次都令我很懊惱.. 選哪個好呢?.. 還是試新產品呢?
獨家美食的甜品店.
她咸甜美食...
有時上班前, 有時放工後, 有時帶朋友, 有時打包走...
的款式.
的香甜味道. 愛芒果人士必選!
夫妻般配搭.
竟仍然不斷努力創新, 太好了!
$25 (宵夜)
2009-12-27 13 瀏覽
一個月前的食評...朋友極力推介呢間鋪頭的草莓乳酪西米露, 一班人食完野就黎左試下. 入到去見到甜品選擇都有既多, 但大家都係揀左草莓乳酪西米露. 賣相係粉紅色的, 配上草莓及椰果, 好靚! 個西米露雪到都幾凍, 其實味道唔算好特別, 就像一般草莓乳酪一樣, 但係我好鐘意呢個味道, 酸酸甜甜的, 好味!有機會都會黎試下其他甜品 ~

一個月前的食評...

有機會都會黎試下其他甜品 ~

2009-11-07
2009-12-25 3 瀏覽
因為一個恩愛湯圓,孖芝便來了~!店內人頭湧湧,水洩不通,有點擠,幸好孖芝落座角落,才較舒適。 芒果豆腐花:芒果味濃,不會酸,豆腐也很滑口 芝麻豆腐西米露:西米露味淡,缺少想像中的芝麻香,倒是陪襯的芝麻雪糕更香口,又軟滑~ 恩愛湯圓︰花生醬配朱古力,沒想像中甜膩,口感特別,不錯呢~ 而且跟心愛的人吃湯圓,是很甜蜜的事啊~傳聞中的榴槤作,孖芝夫人未能一嚐,怕薰走老公啊~~~ 還是下回有機會,再跟家中同道人來挑戰吧
因為一個恩愛湯圓,孖芝便來了~!

芒果豆腐花:芒果味濃,不會酸,豆腐也很滑口

傳聞中的榴槤作,孖芝夫人未能一嚐,怕薰走老公啊~~~

還是下回有機會,再跟家中同道人來挑戰吧
2009-12-11
宵夜
搬o左來天后時係夏天朋友介紹我食呢間ge 榴槤雪沙雪糕, 雪芭, 餅乾都係榴槤味, 仲有d 鮮榴槤肉泥... 勁正!!另外個榴槤豆腐都唔錯之後朋友來我屋企食飯都會帶佢地去試
搬o左來天后時係夏天
朋友介紹我食呢間ge 榴槤雪沙

另外個榴槤豆腐都唔錯

之後朋友來我屋企食飯都會帶佢地去試
2009-12-07 9 瀏覽
幾年前舊鋪開業初期, 中午曾經食過一次甜品, 當時見到有豬扒包, 很想一試, 但由於甜姨姨午飯時段多數拉半閘未開門, 所以一直無緣......直至這年她們搬了新鋪, 腦中的豬扒包時有出現, 最近才去了一試, 真的很美味!! 薄薄的豬扒, 應該是豬肉薄片, 配上香軟的豬仔包, 美味無窮! 款式方面有招牌, 蜂蜜, 介辣三款味道! 我最愛蜂蜜味! 另加一杯芒果涼粉爽, 就是我fast food既絕配之選, 現在久不久就要食一次呢!

2009-12-07
  • 豬扒包
(非會員)
2009-11-28 3 瀏覽
上星期經過天后口痕痕, 之後就入左甜姨姨試下D甜品 我O個日叫左個恩愛湯丸, 初時覺得花生加朱古力醬O既湯丸感覺好奇怪, 點之食落去又OK喎 粒湯丸個皮好薄, 食落口仲軟綿綿而D朱古力醬亦唔會太過"漏". 可能前排凍凍地, 食完碗湯丸後成個人都暖粒粒好開心 唯一覺得麻麻地就係個湯底, 太過重薑味喇.
上星期經過天后口痕痕, 之後就入左甜姨姨試下D甜品

唯一覺得麻麻地就係個湯底, 太過重薑味喇.

2009-11-25
  • 恩愛湯丸
(非會員)
2009-11-15 33 瀏覽
食左個呀旺芒果湯圓($25)湯圓入面係奶黃+1粒芒果個皮又好軟,,岩岩好,,好好食之後以芒果做底,,,有d芒果芒果甜度岩岩好,,好新鮮聽講星期6,日食可能賣哂之後同fd share個奶油西多($13)好抵...又大件,,,可惜我覺得厚左d不過味道ok.d人又好好禮貌!
食左個呀旺芒果湯圓($25)
湯圓入面係奶黃+1粒芒果
個皮又好軟,,岩岩好,,好好食

之後以芒果做底,,,有d芒果
芒果甜度岩岩好,,好新鮮

聽講星期6,日食可能賣哂

之後同fd share個奶油西多($13)
好抵...又大件,,,可惜我覺得厚左d
不過味道ok.
d人又好好禮貌!
呀旺芒果湯圓
下午茶