2010-09-16 81 瀏覽
呢間天后出名甜品店, 由細舖做到大舖, 真係好正! 食左咁耐都仲未厭.入夜到凌晨, 總係咁多人. 係室內真係好嘈.今次同朋友黎食甜品宵夜, 叫左 我最愛的 超級榴槤雪沙, 芒果大合奏 同埋一個好似係雜果涼粉. 真係有水準, 冰凍, 入口清甜, 軟硬口感樣樣有齊.仲不時見到三色台明星黎撐場, 我們不止咀巴吃得涼快, 眼睛也一起享受. good!

入夜到凌晨, 總係咁多人. 係室內真係好嘈.

今次同朋友黎食甜品宵夜, 叫左 我最愛的
超級榴槤雪沙,

芒果大合奏
超級榴槤雪沙
5 分鐘 (堂食)
芒果大合奏
2010-09-04 18 瀏覽
一直也給甜姨姨這次要要了椰芒滑嘟嘟, 那些"蘆筍"是很artificial的jelly,味道像青檸味,為了不想浪費食物就要"硬食"! 好失望! 朋友也要了滑嘟嘟,齊齊中招
一直也給甜姨姨

這次要

$24 (宵夜)
2010-08-18 17 瀏覽
5月20日, 食完個big bite, 漫步到天后之後又口痕想食甜野~ 想起甜姨姨自從小舖搬大舖之後都無食過, 就拉呀比去食喇~ 好好彩地, 又咁啱有位wor!::: 豆腐木糠慕思 ::: $20本來以為佢即係豆腐味嘅木糠布甸, 但原來係真係好糕狀嘅豆腐mousse上面加咗d馬利餅碎… 其實個mousse豆腐味唔錯, 不過我本身唔鐘意糕狀食物, 所以難免對佢扣分. 而且呢個mousse唔夠凍, 夾埋側邊一小球豆腐雪糕黎食口感麻麻, d餅碎又令成個甜品好乾… ::: 奇異果雪沙 ::: $28本身對奇異果興趣不大, 但係今日嘅鮮果雪沙用上奇異果, 好想食冰凍野所以都叫咗~ 原來除咗奇異果之外, 都有配上芒果, 加上一大球芒果雪糕, 睇個樣叫佢做芒果雪沙都唔過份~ 咁奇異果喺邊? 原來就係同冰一齊磨成雪沙, 味道同感覺反而比食一片奇異果好, 奇異果味豐富, d冰都十分冰涼~ 芒果雪糕亦好夾雪沙, 加上芒果肉都幾新鮮, 一啖糕一啖沙, 好滿足~後來先醒起我好耐之前都已經試過呢個豆腐木糠慕思… comment同今次食嘅一樣!好明顯我係ok鐘意食木糠布甸但三番四次比呢個豆腐木糠慕思呃咗… 其他d

::: 豆腐木糠慕思 ::: $20

::: 奇異果雪沙 ::: $28

後來先醒起我好耐之前都已經試過呢個豆腐木糠慕思… comment同今次食嘅一樣!好明顯我係ok鐘意食木糠布甸但三番四次比呢個豆腐木糠慕思呃咗… 其他d鮮果甜品同埋豆腐冰我都好鐘意架… 不過下次我要記得唔好再嗌呢個!
豆腐木糠慕思
奇異果雪沙
2010-05-20
$24 (宵夜)
奇異果雪沙
2010-08-11 50 瀏覽
天后興發街,清風街一帶食肆可不少,甜品店亦不斷增加,有店家專注台灣口味,有人保留傳統,甜姨姨也許是創新派系,似乎強調材料大堆頭.踏入店鋪,已嗅到榴槤香,接受不了此果王味道之人仕,不可能光顧此店,星期五晚九時多,其門如市,似乎不必為店主擔心.打正名堂,當然有不少榴槤甜品款式,最吸引的莫過於超級榴槤雪沙.一客超級榴槤雪沙包括榴槤雪吧,榴槤忌廉汁,新鮮榴槤肉,自製榴槤雪糕,榴槤乾及榴槤威化餅,真是豐富! 有如其名,超級榴槤雪沙份量十中,以一個中型size的矮身白色碗盛着,單看外表,已知美味.濃郁的榴槤香氣樸鼻.底層份量最多的是雪沙,榴槤味最淡,主要靠上層的忌廉汁及新鮮榴槤肉調味;忌廉汁味不明顯,也許已被榴槤蓋過,最美味的當然是名符其實的榴槤肉,粒粒新鮮味濃軟綿有口感,好味到不得了.再上一層是一棵榴槤雪糕,足料製作,有非常濃郁的榴槤味,幼滑無比,最頂部插上一片榴槤乾,硬硬地,少許香,旁邊還附上一塊威化餅,非常鬆脆.非常好的一道消暑甜品,口感有層次,材料新鮮,值得給予滿分.牆上不少宣傳單章皆介紹新口味,想必要不停創新,方可留住年青客人,亦強調芒果3重奏及此超級榴槤雪沙.

非常好的一道消暑甜品,口感有層次,材料新鮮,值得給予滿分.

2010-07-23
$21 (宵夜)
2010-07-01 6 瀏覽
環境.都唔錯...乾淨.坐得舒服.而服務態度.大聲不等如態度差....點了糖水.如下...芝麻豆腐西米露.二種味道分得好開...碗西米露全無芝麻味.但食出豆腐味好濃.在雪榚上芝麻味勁濃.內含冰粒.雪榚食的味道唔滑.但芝麻味足挽回不少分數....扣分的係的西米煲到末散開..明明係西米露有點食西米榚的感覺....20元都值的...但呢間糖水店對我而言,好大機會.唔回頭
點了糖水.如下...
20元都值的...但呢間糖水店對我而言,好大機會.唔回頭
記住個logo
大家記住啦
2010-06-26 7 瀏覽
朋友請客~XD可能因為咁,我覺得特別好味~哈哈~只係講下笑~我上次去食~叫左三樣野~1.三重芒果~有芒果汁+芒果雪糕+芒果干+新鮮芒果肉~ 我自己本身係生果的愛好者~ 超級好味~特別係食到芒果干既時候~有小小可以咬既野~ 只係個樣~已經超越吸引~XD 女仔ma~都係鐘意食甜品~ 而且芒果味真係好濃~其實真係好難冇芒果味既~XD 因為所有既野芒果做ma~ 超級推介!!!!!!!2. 芝麻雪糕配芝麻糊 一開始食真係唔好味><"" 超級淡味~冇芝麻味~都算~仲要一d都唔甜~ 不過等我食完,上面個三重芒果之後再去食佢~ 可能係因為芝麻雪糕溶左~芝麻糊變得甜甜地了~^^~ 冰冰地,沙沙地既芝麻糊~ 味道真係有d特別~因為平時yanci唔太食芝麻既野掛~ 但這個還可以~^^~ 3.豆腐花~一定要叫木桶既~ 我就係為左食哩個豆腐花先會去哩間~ 數量好像是有限的~同埋要等一等先有~ 佢上到黎之後~要等五分鐘~ 我個人覺得等耐小小會再好d~ 只得五分鐘會太水~ 味道超滑~熱熱地~ 糖粉係自己落既~可以按個
朋友請客~XD
可能因為咁,我覺得特別好味~
哈哈~只係講下笑~
我上次去食~叫左三樣野~
1.三重芒果~有芒果汁+芒果雪糕+芒果干+新鮮芒果肉~
我自己本身係生果的愛好者~

超級好味~特別係食到芒果干既時候~有小小可以咬既野~

只係個樣~已經超越吸引~XD
女仔ma~都係鐘意食甜品~
而且芒果味真係好濃~其實真係好難冇芒果味既~XD
因為所有既野芒果做ma~

超級推介!!!!!!!

2. 芝麻雪糕配芝麻糊
一開始食真係唔好味><""

超級淡味~冇芝麻味~都算~仲要一d都唔甜~

不過等我食完,上面個三重芒果之後再去食佢~
可能係因為芝麻雪糕溶左~芝麻糊變得甜甜地了~^^~
冰冰地,沙沙地既芝麻糊~
味道真係有d特別~因為平時yanci唔太食芝麻既野掛~

但這個還可以~^^~

3.豆腐花~一定要叫木桶既~
我就係為左食哩個豆腐花先會去哩間~
數量好像是有限的~同埋要等一等先有~
佢上到黎之後~要等五分鐘~

我個人覺得等耐小小會再好d~
只得五分鐘會太水~
味道超滑~熱熱地~
糖粉係自己落既~可以按個人口味~
我個人覺得,可以試下唔放糖咁食小小~
咁就可以食到佢有小小既豆香~同超級滑既口感~

味道真係唔錯~不過我個人覺得價錢有點貴><"
甜品價格同食普通晚飯~差不多

但係味道真係唔錯~
地址~^^~
下次要食既~
三重芒果~
芝麻雪糕配芝麻糊~
超滑豆腐花~
2009-06-26
$40 (其他)
下次要食既~
三重芒果~
芝麻雪糕配芝麻糊~
超滑豆腐花~
  • 木桶豆腐花
  • 三重芒果
2010-06-20 90 瀏覽
為了榴槤而黎...之前上openrice睇相已經覺得好吸引,所以一直都想試試...和朋友2人叫左個芒果番石榴冰同榴槤雪沙,好飽 食唔晒...-芒果番石榴冰 好香番石榴味 不過好多細細粒既核 食既時候好麻煩...-榴槤雪沙 材料有榴槤雪糕 榴槤肉 榴槤乾和榴槤威化餅,好大份 一個人絕對食唔晒...
為了榴槤而黎...

之前上openrice睇相已經覺得好吸引,
所以一直都想試試...

和朋友2人叫左個芒果番石榴冰同榴槤雪沙,
好飽 食唔晒...

-榴槤雪沙 材料有榴槤雪糕 榴槤肉 榴槤乾和榴槤威化餅,
好大份 一個人絕對食唔晒...
榴槤雪沙
芒果番石榴冰
  • 榴槤雪沙
2010-06-19 35 瀏覽
第一次跟朋友去食甜EE !!門面的環境裝修得好靚好光猛!!好易吸人到人去食 好滿足啦~~雖然天后附近有好多其他甜品店~但朋友的推薦下就來到這間甜EE一試!!果然沒有失望!!我食芒果的甜品就是怕不新鮮沒有芒果味~又不甜 !但甜EE的甜品的確是貨真價實的 =) 而且跟友人傾下計都是一個不錯的地方!!
2010-06-17
慶祝紀念
紀念日
得意門牌 !
芒果豆腐花珍珠!!!超香的芒果味 一黠也不酸~而珍珠亦好彈牙 !一流 讚
朋友的榴槤豆腐花加珍珠(加$4)!!雖然我冇食啊但聞到已經流晒口水啊~~如果是榴槤痴就一定試試^^
一行3人到甜EE食宵夜 !朋友叫的芒果湯圓有奶凰的非常香 !!如果熱食會更好啦~
  • 榴槤豆腐心花
2010-06-19 12 瀏覽
凍甜品 good, 熱的中式甜品 not so good.朋友叫芝麻糊, 很難食, too thick, 連吞下喉嚨都有問題! But the service was good, my friend told them about the problem & they let him choose another dessert. 我的湯丸 - 花生朱古力漿很特別, 但太甜, 湯丸質感太淋, 沒有一般的湯丸口感. 其他朋友也凍甜品卻是很好, 特別是榴槤甜品. I think I'll stick with cold dessert next time!
甜品 good, 熱的中式甜品 not so good.

$30 (宵夜)
2010-06-16 13 瀏覽
黎甜姨姨係為左食榴槤!! 本來想試榴槤雪沙,但飽呀食唔到咁多,就要左榴槤西米露!西米露唔係煲果隻,但都超級好味。凍冰冰但又無沙冰做底喎,係百份百既西米露!!榴槤好甜,仲到有層衣。媽咪要左榴槤豆腐花,我試過,都好正!! 豆腐花好特別,唔係食開果隻豆腐花,但豆香聲仲勁仲滑!!真係好味到震呀,我食完起身先發覺自己勁飽,頭先好味過頭都唔知道飽啦 XD果D榴槤忌廉汁係一流 !! 令平平無奇既甜品變得新穎特別 !!
黎甜姨姨係為左食榴槤!!

本來想試榴槤雪沙,但飽呀食唔到咁多,就要左榴槤西米露!

2010-06-13
2010-06-13 4 瀏覽
原本沒有打算吃甜品, 不過見裡面罕有地有位 (九時多) 就入去了木糠豆腐布丁: 豆腐布丁幾好味, 豆腐味好出, 沒有被餅碎味蓋了, 但豆腐雪糕就冰了少少, 而且豆味不太出這個甜品清清地, 又不會太full (之前吃得及喝得太多了)

, 但豆腐雪糕就冰了少少, 而且豆味不太出

$20 (宵夜)
  • 木糠豆腐布丁
2010-05-23 7 瀏覽
由它鈾舖搬到大舖, 食過咁多次, 但一次食評都冇寫過, 今次點都要寫一下.以前都是食開芝麻豆腐西米露以及椰果水晶滑嘟嘟, 今次轉吃了 雙式湯丸 及 雙式草莓椰果豆腐花.雙式湯丸有四粒湯丸, 分別是芝麻湯丸 及 花生朱古力湯太丸, 初初都怕花生配上巧克力會有怪怪的味道, 但原來一點也沒有, 巧克力味不濃, 吃了也沒感覺, 但花生味很香, 芝麻湯丸的味道稍遜, 不夠幼滑. 糖水以薑生煲, 所以有點辣...雙式草莓椰果豆腐花個人覺得太甜, 吃不出豆腐花的弄香, 加入了浸過慈枝果汁的椰果, 兩者味道一點都不配, 我認為受吃甜的, 也不會喜歡那股慈枝甜味跟草莓的甜味混合一起吃, 所以相信沒有椰果的那款, 應該更好. 不過見它粉紅的顏色, 就讓人覺得很甜蜜蜜似的.

雙式草莓椰果豆腐花
雙式湯丸
2010-05-22
$20 (宵夜)
雙式湯丸
2010-04-30 5 瀏覽
今晚去咗食糖水,己經有一段日子沒有來過這兒這兒裝修後大咗好多~ 我叫咗芝麻豆腐杯及芝麻雪糕西米露呢二樣嘢都係我同honey經常食開的食品來丫今天再回味一下感覺和以前不同,味道是好咗~ 因為以往既芝麻豆腐杯,只有芝麻碎,並沒有其餘東西,今次既芝麻豆腐杯溝入咗打碎既白芝麻,口感好咗 (其實我估係白芝麻喳,但我亦同時發現加咗類似燕麥糠的東西… 但不確實架)而芝麻雪糕西米露,同豆腐杯做法差不多咁,都係有口感咗, 西米不會沾住一 舊舊, 好好味~ 好滿意~
今晚去咗食糖水,己經有一段日子沒有來過這兒

這兒裝修後大咗好多~ 我叫咗芝麻豆腐杯及芝麻雪糕西米露

呢二樣嘢都係我同honey經常食開的食品來丫

今天再回味一下

2010-04-30
$15 (宵夜)
2010-04-26 12 瀏覽
四月下旬同幾位傳媒朋友及主理人們吃完飯後,無甜不可的頭目說要吃甜品,「公投」下,在天后甜品店與甜姨姨中取了後者,皺著眉...又向虎山行了?入夜後的清風街絕對是無皇管的,食肆在街邊擺陣,原來都有不少客人喜歡這風味的,尤其露天可以抽煙下。八人竟然出然四碗楊枝甘露,真是百分百反映香港獨創文化,嗯,香港人真喜歡吃芒果,自己要了榴槤滑o都o都的什麼凍飲,大塊榴槤做成奶凍,由於沒加香精,聞起來不臭,入口卻是滿滿的榴槤「飄香」,味道豐富,幾好吃的,至於滑都都的東西,其實是藻類植物提練成的果凍,無味但纖維豐富,幾健康的。笑呵呵的一夜,又約定下了幾個小局,身邊有這些為食之友在,對於每一個明天也是期待的!
四月下旬

街頭風味十足。
比起豆腐花,這個榴槤「飄香」就好好多了!
$30 (宵夜)
街頭風味十足。
比起豆腐花,這個榴槤「飄香」就好好多了!
2010-04-16 8 瀏覽
要到晚上十時才可以收工,又累又氣悶的小儀,得到可愛黑豚帶來美味的甜品打氣,嘩,仲要係我至愛的甜姨姨的榴槤甜品 - 榴槤豆腐花!因為熱愛榴槤,每次到甜姨姨都忍不住點最多榴槤的榴槤沙暴share食,因此對馳名的榴槤豆腐花始終緣慳一面。這次因為運送路途遙遠,豬豬便買了我也會喜歡吃又keep到較耐的豆腐花,真細心呢~~~雖然一收到已很想開動,無奈那不是人人接受的香氣,未食已從袋中溜出,為免招來歧視/妒忌,只好忍一忍口,收工後再和男友一起品嚐。終於食得啦~~一開蓋,那香味便喚醒了身上的為食蟲,一啖入口~嘩,水嫩的豆腐花在途上吸盡了榴槤的香氣,加上那豐潤柔美的果肉令人齒頰留香,果王之名真的名不虛傳!甜姨姨的豆腐甜品一直都很有名,今次一試果然很讚,在濃烈的榴槤味下仍不掩清香的豆味,一濃一淡,誰都沒有搶去誰的風頭,更相得益彰令榴槤減膩,豆腐花更香~~一人一口的,很快便都送到肚子了,次次食這裡的甜品更都被男友投訴小儀自己吃的多,餵他吃的小~~打到這,又很想去吃一碗呢!!

2010-04-14
$15 (宵夜)
  • 榴槤豆腐花