2014-07-16 718 瀏覽
我與老公吃了一頓很差的晚餐,很想吃一頓美味的甜品,轉換一下心情,補償一下受傷的五臟廟。我們在Open Rice搜尋了一會,最後決定去天后區排名第一的「甜姨姨私房甜品」。我老公喜歡吃芝麻,所以一坐下就已經決定點「芝麻豆腐西米露。 由於我很喜歡吃甜品,打開餐牌後,我馬上患了選擇困難症,款式很多,我不知道要選哪款。最後,我看了兩三遍餐牌後,決定選「心太酸」。甜品很快就到,先說「芝麻豆腐西米露」,喜歡芝麻的朋友絕對要試試,因為這款甜品真的是色香味俱十分「芝麻」。「心太酸」亦沒令我失望,它是一幅美麗的圖畫,我未開動前,先讓相機飽餐一頓。這款甜品內酸外甜,十分合我胃口,因為我既愛吃甜品,也愛吃酸。
2014-07-15
$38 (其他)
  • 芝麻豆腐西米露
  • 心太酸
2014-06-22 626 瀏覽
今日又去左食甜品喇,當然要叫我最鍾意既榴槤,今日依個榴槤豆腐花就已經吸引左我,唔知點解今日特別想食榴槤,叫左之後等左一陣就已經有得食喇,一黎到就已經聞到佢依個榴槤既香味,完全殺死人呀真係,唔鍾意榴槤既人一定覺佢難聞,因為真係唔人人都可以接受到,不過鍾意既話就覺得好香,係一個唔錯既甜品選擇,試一試個榴槤先,個肉軟綿綿咁好正,有少少似食緊棉花糖,豆腐花都做得非常好,不過有少少唔好既位就係兩者個口感有D少少唔夠分明,不過鍾意食榴槤既就無所謂既。之後朋友芝麻豆腐西米露,試左朋友幾啖,佢個西米做得都幾好,成個都有哂芝麻香,不過豆腐味就唔算太過突出,食多幾啖就會過甜,最正就係有個雪糕係到,一個甜品幾個享受正,

今晚去甜姨姨已經光顧很多次食物水準仍然能保持,麻煩大少有多種材料,包括龍眼肉,的確是清涼甜品最佳選擇。可惜餐牌中並無新意,近兩年來都未有新甜品推出過,而且食物份量又縮咗水,真係有D失望⋯⋯當晚重叫咗一杯西瓜涼粉爽,但係杯西瓜沙冰竟然淡而無味⋯⋯好似飲沙冰水咁!

今晚去甜姨姨
已經光顧很多次

題外話/補充資料: 雖然食物仍能保持,但服務態度就真的令人氣憤!\r\n餐廳收兩點,零晨一點十五分六人坐下,店員已將近洗手間的長桌子收起並放滿杯碟,只有中間的兩張長桌亦已經坐了客人,淨下兩旁數張二人枱,心想,先坐下,再看看長桌的客人會否埋單離開,然後我們六人便可由三張二人桌轉到長桌⋯⋯但眼見長桌人客吃完仍未有去意,所以便問店員可否將我們位於旁邊的三張桌子拍埋,男店員說不方便,因為要拖地!客人仍未離開,食肆怎可能開始拖地???難道要客人看著店員邊拖地邊吃糖水? ⋯其實冇得轉枱都冇咩問題⋯⋯但突然另一本地女店員上前問我們有什麼問題,我一心以為佢有好提議,於是再重覆要求,點知佢話唔方便!我哋就話其實三張枱拍埋冇咩唔方便,因為我哋可以自行將糖水轉遞,而且當時餐廳叧一邊仍然有許多空桌,亦有路可讓客人行走。點知這女店員竟然以盤問形式問我們打算點様坐!跟住重突然用有廣東話音嘅英文同我哋講嘢!重話我哋唔滿意可以去另一間!真係唔休做咁樣! 甜品水準已經沒有進步,又冇提供新口味,一向唔太好嘅服務態度重變本加厲!重要隨時準備同店員用英語溝通!睇嚟都係時候搵過另一間幫襯喇!
2014-06-14
30 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
  • 麻煩大少
2014-05-25 923 瀏覽
買左團購,試吓呢間拍攝天與地既甜品店,本身鍾意食芒果,所以叫左呢個芒果大合奏(個名大既係咁啩),有芒果汁底,外表不錯,芒果汁都幾濃,唔錯,啱晒鍾意食芒果既人,有啲芒果乾既絲,幾特別,有啲口感,下次有機會試個原桶豆腐花先。
芒果大合奏
2014-05-22
用餐優惠
團購
2014-05-20 819 瀏覽
是日又有專人接送到港島準備夜蒲一晚蒲前想醫肚就黎左呢間 因為我地吸煙人仕唔需要等位就系出面開台比我地服務態度良好 見你花多眼亂會推介及提議甜品~最後叫了3個 ~ 我對mango個個好有驚喜 好特別 好多料~竟然有mango乾系入面架 成碗野好有層次 好好味 好鮮甜 一d都唔會酸~另外2個都系我d朋友食 ~ 佢地都話好好味 好新鮮 而且佢地呢間鋪既甜品~ 出面系無得食 無見過架~
是日又有專人接送到港島準備夜蒲一晚

蒲前想醫肚就黎左呢間 因為我地吸煙人仕
唔需要等位就系出面開台比我地

服務態度良好 見你花多眼亂會推介及提議甜品~

另外2個都系我d朋友食 ~ 佢地都話好好味 好新鮮

而且佢地呢間鋪既甜品~ 出面系無得食 無見過架~
2014-04-26
$40 (宵夜)
  • 芒果
2014-05-13 909 瀏覽
榴蓮豆腐花:榴蓮夠香,豆腐花夠滑,味道剛好,5會太甜,亦5會太淡芒果水晶宮:芒果新鮮,西米露同水晶麵夠Q,味道5錯!介辣豬扒包:夠脆,夠熱,加米介辣,口感幾特別,好味!

芒果水晶宮:芒果新鮮,西米露同水晶麵夠Q,味道5錯!

介辣豬扒包:夠脆,夠熱,加米介辣,口感幾特別,好味!
2014-05-13
宵夜
  • 榴槤豆腐花
  • 芒果水晶宮
  • 介辣豬扒包
2014-04-20 1376 瀏覽
是咁的。。。事源於係中央個時萌生想食甜品既念頭 因為朋友唔開心 就咁行左過去由於時間比較早既關係 所以唔洗等位一搵開餐牌就知道芝麻豆腐西米露 牆邊有介紹木桶豆腐花食法 所以唔諗就直接叫前者味道比預期差dd 後期就微甜 理論上唔洗落黃糖都ok 由於時間關係同環境因素 所以相片就冇啦 請見諒
是咁的。。。
由於時間比較早既關係 所以唔洗等位
前者味道比預期差dd 後期就微甜 理論上唔洗落黃糖都ok
由於時間關係同環境因素 所以相片就冇啦 請見諒
2014-04-20
  • 木桶豆腐花
2014-04-02 2249 瀏覽
Came back for the tofu with blended strawberry slush, however the strawberry slush was too sweet this time.The tofu beneath it was quite nice but it lacked soy bean taste.◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎Price: $2XService: OKService charge: noSweetness levels: too sweetNapkins provided: noToilets: noNoise levels: NoisyGlass of water provided: NoneEnglish Menu: YesAir Conditioning: Yes◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-03-24 1435 瀏覽
友人饞嘴程度實在叫張誇自愧不如,這天友人又帶張誇去吃甜品,而地點就是位於天后的甜姨姨甫抵步只見門外排了長長的人龍,人群多數是四五成群,看似誇張在店內外都能看到名人合照、天與地取景的劇照,好不威風由於張誇與友人只有兩位,所以便可以捷足先登選到搭檯的二人位先行入內。一進店便聞到店內瀰漫著一陣陣榴槤味...張誇不喜歡吃榴槤,還好聞是可以的店員拿了Menu給我們,只見Menu的甜品很多也沒見過(其實是張誇見識少)見到四周都有人木桶盛載的豆腐花,於是張誇就心思思點了豆腐花和很喜歡的茉莉花茶甜品。^店外已排滿等候食甜品的人群...還有很多名人合照,《天與地》的取景照。 即撞木桶豆腐花:最有趣的並不是用木桶,亦不是即撞,而是沒想到會附上一個計時器要客人等食。檯面上有一紙提示要等計時器響才可以吃,於是計時器倒數一完便打開木蓋,熱騰騰的蒸氣一擁而上。豆腐花因在木桶內悶焗了3分鐘,凝固之餘亦十分滑,但嫌不夠豆味,豆花本來已有很少甜味,不嗜甜姐不加黃糖也能吃。 什果茉莉茶果凍:鮮芒果汁加上雜果和茉莉茶果凍。芒果汁和生果都很冰涼而且挺新鮮,很有消暑的感覺;茉莉茶果凍質地比較膠身,但濃濃的茉莉茶香味使張誇為
甫抵步只見門外排了長長的人龍,人群多數是四五成群,看似誇張
在店內外都能看到名人合照、天與地取景的劇照,好不威風

即撞木桶豆腐花
什果茉莉茶果凍
什果茉莉茶果凍:鮮芒果汁加上雜果和茉莉茶果凍。芒果汁和生果都很冰涼而且挺新鮮,很有消暑的感覺;茉莉茶果凍質地比較膠身,但濃濃的茉莉茶香味使張誇為之傾心。

作為名人開設的糖水鋪,沒有因其名氣而定高價位,而且店員亦有禮服務好,值得加分。只是店內頗逼,張誇埋單也要轉幾個圈才能走到收銀檯前,希望未來能夠改善一下店鋪空間就更加好了。
2014-03-10
$66 (宵夜)
即撞木桶豆腐花
什果茉莉茶果凍
2014-03-07 1125 瀏覽
是咁的,上次吃完還要再吃,店中名物榴槤豆腐花,總點起蘇絲黃推介,一直都覺得蘇絲黃給你推介一個伏的食品,或是某某飲食節目與你眼目共賞的難吃菜餚。今次挑機單打店中蘇絲黃推薦,榴槤我喜歡。三層的奏嗚曲,榴槤肉,多!榴槤忌廉,香!豆腐花,滑!第一匙滔起時,三樣都是白白黃黃,混在一起吃,好想抬頭大聲叫到:「嘩!」 低頭輕聲說:「好好味!」起碼沒有糖水店的死甜感,豆腐花真的是很好吃,每口每口我都用心品嘗,$39元的榴槤,除了劫殺了我的荷包,還祭治了我的第二個胃,囧!蘇絲黃你今次真係難得咁踏實推介👍

蘇絲黃你今次真係難得咁踏實推介👍
2014-02-09 989 瀏覽
是咁的,今天去拿渣打選手包,順便玩玩攤位後有感飢餓就想吃東西,愛好甜品快胖爆的我當然快步走去芝麻世界。看到有芝麻豆腐西米露,還可以讓我選芝麻或豆腐雪糕😘西米軟懦,充滿芝麻香,豆腐味不太突出,對我個人來說有點太甜,最開心是豆腐雪糕!28大元就滿足我吃「芝麻糊」 「豆腐花」「西米露」「豆腐雪糕」四樣甜品!下次我要試試自家製榴槤甜品!

看到有芝麻豆腐西米露,還可以讓我選芝麻或豆腐雪糕😘

下次我要試試自家製榴槤甜品
2014-02-09
2014-02-06 947 瀏覽
既然來到天后,不單只吃過午餐咁簡單,不如再去甜一甜在下的胃納。甜姨姨是在下一直想到的甜品店,可是都沒甚機會,而且久聞了。在餐牌中,吸引在下不是其他甜品,而是豆腐花系列,但木桶豆腐花在現時未算在下的首選,反而另一款豆腐花甜品。榴槤豆腐花可算是吸引在下,雖然榴槤並非時令生果,可是上桌時已經嗅到榴槤的香味。榴槤在嗅覺上與臭豆腐一樣的難聞,實在是並非人人可以接受,但倘若接受的話,是不錯的選擇,而且榴槤肉軟綿綿的,猶如正在吃著雪糕般的軟腍,豆腐花也並非常到的模樣,仿似被撞過一般的,但吃一口卻又夠滑溜和有豆香味道。甜姨姨的甜品也頗多的,有機會再來的話,可以品嚐其他甜品。
甜姨姨的甜品也頗多的,有機會再來的話,可以品嚐其他甜品
2014-02-06
2014-01-26 748 瀏覽
去完行花市,特然想去食甜品,天后一带好多甜品店……但间间都好多人……等了15分鐘後有位置……坐位都ok ,我們叫了幾樣甜品,當中有·雪花冰、杏汁蛋白、西瓜河粉,心太軟……特别令我驚喜杏汁蛋白,好食……不像用粉開。心太軟賣相非常討好、吸引。而且不會過甜,朱古力夠香濃,口感很好!西瓜河粉……正期待下次再來
西瓜河粉……正
期待下次再來
2014-01-25
$45 (宵夜)
  • 椰汁西瓜河粉
已有一段時間沒來,心裏一直很想再次回味這裡的豆腐花,還有試試其他甜品。這天人不算太多,所以位置坐得比上次好 我們叫了幾樣之前未嘗過的甜品,當中特别令我驚喜的,就有“木糠豆腐布丁”和“特濃朱古力雪飛”。木糠豆腐布丁:賣相非常討好、吸引。上面的脆糖味脆脆、豆腐雪糕和下面的布丁,很夾很香濃,而且不會過甜特濃朱古力雪飛:朱古力夠香濃、配合上面的朱古力雪,口感很好!另外,值得一讚是甜姨姨的員工,無論是上次或是今次,即是遇到不同的員工,每一個都非常有禮貌,主動幫我們收食完的碟期待下次再來
已有一段時間沒來
,心裏一直很想再次回味這裡的豆腐花,還有試試其他甜品
這天人不算太多,所以位置坐得比上次好

期待下次再來
  • 木糠豆腐布丁
  • 特濃朱古力
  • 榴槤豆腐花
2014-01-09 643 瀏覽
原本打算去工展會,怎料去不成。既然來到天后站附近,就在吃點東西才回家。想起很久沒光顧甜姨姨,於是來這裡吃甜品當晚餐。看餐牌,很多甜品都很吸引,最終選了人氣甜品之一的芝麻豆腐西米露。芝麻豆腐西米露配芝麻雪糕($28):由芝麻、豆腐花和碎冰攪打成漿狀,加入西米,口感一流。芝麻味十分香濃,整個甜品甜而不膩。正!還有很多甜品想試,加上店員的服務態度十分好,以後一定會多些來!

芝麻豆腐西米露
2014-01-06