2019-07-10
媽咪係一個好鍾意食甜嘅人,本身佢就好鍾意煮糖水,但係就唔識得整一啲有特色嘅甜品。所以周不時我都會去搜羅特色甜品同佢去食。今晚我哋喺大坑食完飯,心血來潮就想去天后嗰頭試吓呢間好多人食嘅糖水舖。每次經過都見到有好多人,所以一直都想試吓。我好鍾意食芒果,所以叫咗個芒果大合奏。而媽咪係勁勁勁勁鍾意食榴槤,所以佢就叫咗勁吸引嘅榴槤雪沙!個芒果大合奏好好味,芒果汁底加上芒果肉、芒果乾、芒果布甸同埋雪糕,一次過係滿足到五種願望。食落亦都好有層次感,簡直係甜品界別嘅八二年拉菲。而媽咪叫嘅榴槤雪沙更加係不得了,層次極豐富:有榴槤雪葩,榴槤忌廉汁,鮮榴槤肉,榴槤乾,自製榴槤雪糕,同埋榴槤威化餅。最值得太讚嘅係啲榴槤肉係苦苦地嘅榴槤味啊,超好味,令媽咪嘅味蕾完全打開,食到停唔到口!