2019-06-19 34 瀏覽
係港島食甜品最出名就緊係去天后,想食咩甜品都有啦所以同朋友係銅鑼灣食完飯特登行去天后食糖水繼續吹朋友想食榴蓮嘅甜品,去左甜姨姨呢到有好多榴蓮甜品,叫左招牌「榴蓮豆腐花」,一人叫左一碗置頂嘅係新鮮榴蓮肉,配自家製榴蓮汁,幾特別!唔再係用糖水啦!成碗充滿榴蓮香,而豆腐花就滑一滑!雖然食完飯,但都唔住叫左個招牌鹹蛋黃魚蛋每碗有魚蛋6粒,魚蛋香辣入味,面頭放左勁多香濃鹹蛋黃醬,每一粒都可以加勁多,好惹味!
係港島食甜品最出名就緊係去天后,想食咩甜品都有啦
所以同朋友係銅鑼灣食完飯特登行去天后食糖水繼續吹
朋友想食榴蓮嘅甜品,去左甜姨姨
呢到有好多榴蓮甜品,叫左招牌「榴蓮豆腐花」,一人叫左一碗

雖然食完飯,但都唔住叫左個招牌鹹蛋黃魚蛋

2019-06-18 179 瀏覽
在銅鑼灣上完堂,學生提意到大坑搵糖水食。見時間尚早,一於奉陪到底。聽說甜姨姨是天后的知名店,無人不曉。店舖有兩層,9點來到已經坐無虛席。意外地在這住宅區,有一半以上都係外國遊客,看來是明星效應?我地三個人叫了店內的主打-咸蛋黃魚蛋$35,如果你要以街邊魚蛋來計算,個心一定會唔舒服(笑)來得甜品店,佢就係一道菜式店用來上如悅出品的金沙鹹蛋黃醬。果然一試如照片一樣起晒沙令原本已煮得入味的魚蛋再加一層新感覺。 再來芒果大合奏原本以為底層是豆腐花,一食之下發完原來是芒果布甸芒果布甸口感偏實,飽肚感提升100倍(笑)最欣賞是加入了芒果乾絲,令整碗甜品口感提更豐富。雖然全部都係芒芒芒,但唔會撞味,配合非常出色。最後叫了豆腐芝麻西米露我們又再誤會底層是豆腐花,原來是用豆腐+芝麻打成份量甜品加上西米大大粒,再一次將我們的僅餘的空間填滿。不過真係好好味啦(笑)甜姨姨是一間真材實料的甜品店,建議大家一定要留多D空間先可以去挑戰
在銅鑼灣上完堂,學生提意到大坑搵糖水食。
見時間尚早,一於奉陪到底。
意外地在這住宅區,有一半以上都係外國遊客,看來是明星效應?

我地三個人叫了店內的主打-咸蛋黃魚蛋
咸蛋黃魚旦

$35,如果你要以街邊魚蛋來計算,個心一定會唔舒服(笑)
來得甜品店,佢就係一道菜式

店用來上如悅出品的金沙鹹蛋黃醬。果然一試如照片一樣起晒沙

令原本已煮得入味的魚蛋再加一層新感覺。
再來芒果大合奏
原本以為底層是豆腐花,一食之下發完原來是芒果布甸

芒果布甸口感偏實,飽肚感提升100倍(笑)
最欣賞是加入了芒果乾絲,令整碗甜品口感提更豐富。
雖然全部都係芒芒芒,但唔會撞味,配合非常出色。

芝麻豆腐西米露
最後叫了豆腐芝麻西米露
我們又再誤會底層是豆腐花,原來是用豆腐+芝麻打成份量甜品

2019-06-14
$50 (宵夜)
咸蛋黃魚旦
芝麻豆腐西米露
2019-06-17 32 瀏覽
今晚同妹妹去天后的甜姨姨私房甜品店吃甜品,因她有朋友吃過此店的榴槤甜品 「尋榴敢」讚口不絕。 妹妹是超級榴槤迷,她又怎會放過呢? 但是我不十分喜好榴槤,還好此店的甜品種類十分豐富。 看見店內誠意推薦[台式仙草 + 手工芋圓],所以便試試看。 另外妹妹朋友亦推介鹹蛋黃魚蛋,所以我們也要了一客。 妹妹那份 「尋榴敢」 裏面的榴槤非常可口,而浸著豆腐花丶涼粉丶椰果丶綠茶果凍和珍珠籽的榴槤汁,可以吃得出是新鮮打的真材實料。 我那碗手工芋圓也十分豐富, 芋圓有兩種味道: 有芋頭和地瓜, 口感煙韌 ,十分有嚼頭, 旁邊伴有黑珍珠丶紫糯米丶紅豆丶薏米和西瓜, 至於汁底有薑汁黑糖丶淡奶和椰汁可以選擇,而我就選擇了我最喜好的薑味黑糖, 甜度和薑的辣度調教得剛好,完全沒有令我失望。 至於鹹蛋黃魚蛋, 我們認為那鹹蛋黃醬非常特別又好味。 另外這店子十分好生意,不知是否因為藝員的效應。 總括來說此店雖然很多客人,但出食物也快,所以亦不需花太久時間等位。

2019-06-14 28 瀏覽
夜麻麻🍨少不了甜品黎到呢到一定叫招牌👑榴蓮豆腐花中間嘅榴蓮肉係新鮮架😍平日用黃糖或糖水配豆腐花😃呢碗係配自家製榴蓮汁😎令成碗充滿榴蓮香味😌而且豆腐花滑一滑😙Shu一聲吞左落肚除左甜品出名😁呢到嘅鹹點都有招牌貨魚蛋已充滿醬汁味🌶帶點香辣再加上佈滿香濃鹹蛋黃醬🍳沙沙的感覺😝唔錯嘅配搭咁多鹹蛋黃醬🤪一D都唔孤寒鹹蛋黃醬亦係自家製🤗中意嘅話仲可以買一樽番去自己煮下餸👩🏻‍🍳
夜麻麻🍨少不了甜品

沙沙的感覺😝唔錯嘅配搭
咁多鹹蛋黃醬🤪一D都唔孤寒

鹹蛋黃醬亦係自家製🤗
中意嘅話仲可以買一樽番去自己煮下餸👩🏻‍🍳
今日Ot完喺呢頭搵嘢,呢間都幾多人嘎,我去個時都差唔多坐滿。見到餐牌鹹蛋黃魚蛋,這個喺出面未見過,好有創意。雖然要等大概十分鐘先食到, 但即叫即整, 以上正鹹蛋黃製作嘅鹹蛋黃醬,鹹中帶辣,魚蛋喺咖喱味道,上面鋪滿碎碎嘅鹹蛋蓉,口感好特別,好香,但又唔喺太鹹,鐘意鹹蛋嘅一定要試試。草莓乳酪西米露:呢個第一次試,都唔錯呀,啱晒鐘意士多啤梨同乳酪嘅。呢個草莓乳酪西米露就少少酸酸地,乳酪味都出架!西米份量都唔少,入面仲加左唔少椰果。豬扒包係佢哋嘅鋪頭鎮店之寶必叫嘅一個小食,豬扒非常多汁麵包亦都好香脆配合埋佢哋嘅秘製醬汁。
2019-06-10
10 分鐘 (堂食)
2019-06-11 28 瀏覽
今日小朋友學校有活動,所以去咗天后附近接佢放學,諗住搭地鐵回家經過呢間甜品店,門口係蘇拖黃推介,小朋友又話想食甜品,所以一於去試一試原來呢度甜品選擇都幾多,中式西式連台式甜品佢都有,價錢都算合理大熱天時最緊要飲番杯涼透心嘅飲品,呢杯芒果益力多沙冰就啱晒啦,飲落肚嘅時候真係非常之冰凍,加上芒果味充足,加埋益力多酸酸甜甜,好好味其實講真我食甜品唔算特別太喜愛,只係當陪小朋友,不過呢度有呢款鹹蛋黃魚蛋,我覺得幾特別,鹹蛋黃用好香加上有少少微辣,魚蛋都幾大粒最緊要夠彈牙,配埋鹹蛋黃醬一齊食,非常好食。小朋友嘅甜品終於黎啦,就係心太軟,即叫即做等左15分鐘先有得食,加埋綠茶雪糕,成個感覺唔會太甜,心太軟當然要有軟心朱古力,而且仲要係有流心嘅感覺,先夠正宗,心太軟除咗好食之外,賣相都好緊要,小朋友一見到碟上面有三隻啤啤,回家之後都仲記得,同埋已經講咗下次學校再有活動一定要再嚟食。

2019-06-10 47 瀏覽
有時食甜品都想食下少少鹹嘅小食,去到天后呢間甜姨姨一定唔會令你失望,因為佢除咗有唔同款式嘅甜品之外,仲包含我哋最有名嘅港式小食。尤其是呢度最特別嘅鹹蛋黃魚蛋,雙蛋出擊!佢哋嘅鹹蛋黃醬真係好出色,非常濃郁,蛋黃味夠重,一路食甜品,一路食小食真係非常滋味。除咗鹹蛋黃魚蛋,仲有腸仔食添!腸仔仲可以揀味道,我最鍾意就係食川辣,辣得好過癮,啲醬汁好正。另外仲食咗芒果乳酪西米露,芒果都算新鮮,我食左朋友幾舊,好味,夠滑。另外我都叫咗榴槤pancake,榴槤塊皮好綠,好鮮艷,裏面嘅忌廉和榴槤非常滑溜,滋味無窮。

尤其是呢度最特別嘅鹹蛋黃魚蛋,

另外仲食咗芒果乳酪西米露,
2019-06-10
$70 (宵夜)
2019-06-10 55 瀏覽
店內佈置乾淨整齊,就是一般港式甜品店的樣子,最特別的是貼了很多TVB的海報和各種簽名雜誌,其中《天與地》的海報最為醒目。還記得當年的甜姨姨,只是一家只能容下五至六人的破落小店。沒有人介紹,也沒有雜誌推薦,西打當時從北角慢步走到銅鑼灣時,偶爾看到這家店,給新奇可愛的甜點吸引住腳步。甜姨姨最招牌的是豆腐系列甜品, 就來一個即撞木桶豆腐花吧! 上桌時還會給一個計時器,時間到了才能將蓋子打開,不然會影響口感!等了兩分鐘一打開蓋子,立刻聞到豆腐花的香味, 有甜味一般人應不需加太多黃糖調味。 好多朋友去到,都鍾意點那些益力多冰之類的特飲,而我就獨愛湯丸,特別是雙併的「恩愛湯丸」,皆因在此我才第一次食到花生醬朱古力味的湯丸!食過以後,念念不忘。 很喜歡甜姨姨的菜牌,除了甜品照片還附上了詳細的介紹和各種剪報,非常溫暖。椰汁涼粉水晶珠, 水晶珠的口感好特別!繽紛世界多水果😋芒果好甜!

椰汁涼粉水晶珠, 水晶珠的口感好特別!

繽紛世界
多水果😋芒果好甜!

• 繽紛世界
  • 恩愛湯圓
  • 即撞木桶豆腐花
2019-06-10 143 瀏覽
今晚在銅鑼灣食完飯散下步, 經過維園一直行, 就行到天后了, 於是就去食甜品啦~呢間間中都有幫襯~ 今日叫左以下呢3款~~店舖已經開始發展不同的online  social media   最近好HIT 的咸蛋黃! 呢度就因應潮流出左個人氣鹹蛋黃魚蛋(6粒)鹹蛋黃醬真材實料,充滿左口感!每粒魚蛋都沾滿左濃郁嘅鹹蛋黃醬, 入面有D粒粒鹹蛋黃碎,鹹香味道非常豐富呢~最鐘意食呢度個榴槤豆腐花~~(必點)榴槤人先有共鳴!!! 你懂的~豆腐花在底層,上面有一大PAT榴槤肉及MIX 左一D 忌廉汁,香甜的榴槤MIX 上香滑的豆腐花, 簡直是PERFECT ~好味到呢 !!!跟住仲外賣左個尋榴敢返屋企入面有好多材料包括鮮榴槤肉, 榴槤汁, 豆腐花,涼粉,椰果,綠茶豆果凍及珍珠籽~個人覺得會係榴槤豆腐花的upgrade  version 更加豐富呢~喜歡榴槤的你必定要黎呀~

呢間間中都有幫襯~
今日叫左以下呢3款~~

最鐘意食呢度個榴槤豆腐花~~(必點)

榴槤人先有共鳴!!! 你懂的~

榴槤豆腐花
好味到呢 !!!
跟住仲外賣左個尋榴敢返屋企

入面有好多材料包括

個人覺得會係榴槤豆腐花的upgrade  version
更加豐富呢~

尋榴敢
喜歡榴槤的你必定要黎呀~
2019-06-02
宵夜
2019-06-09 255 瀏覽
行街行到有啲攰想搵個地方休息下,於是就去咗甜姨姨甜品嘅款式好多,花多眼亂都唔知揀邊款好真係可以稱得上你講得出嘅佢都有我同女朋友都幾鍾意食榴槤,所以都專門睇啲有榴槤嘅甜品見到甜姨姨嘅豆腐花自家製好似唔錯,於是就叫咗個榴槤豆腐花$52上面有鮮榴槤肉,份量都幾多,豆腐花又香又滑,好耐冇食過咁好食嘅豆腐花另一個甜品就係尋榴敢$59個名幾得意,個人覺得佢係榴槤豆腐花嘅加強版,因為佢除咗有鮮榴槤肉同豆腐花,佢仲有椰果,綠茶果凍,珍珠籽,仲有涼粉加榴槤汁,估唔到呢個配搭都幾好味,食落去有好多種唔同嘅味道,非常推薦呢一款甜品除此之外我哋都好鍾意食鹹蛋黃,見到竟然有鹹蛋黃魚蛋,咁就梗係要試試佢,$35有6粒,估唔到有咁多鹹蛋黃醬,個蛋黃仲有少少辣,好香好好味,魚蛋都爽口彈牙如果覺得個蛋黃醬好食個朋友可以向餐廳購買,餐廳個電視仲有好多款唔同嘅食譜教學,好貼心總括來講我同女朋友都覺得呢間糖水舖非常高質,下次一定會再嚟食
行街行到有啲攰想搵個地方休息下,於是就去咗甜姨姨

甜品嘅款式好多,花多眼亂都唔知揀邊款好
真係可以稱得上你講得出嘅佢都有

我同女朋友都幾鍾意食榴槤,所以都專門睇啲有榴槤嘅甜品

另一個甜品就係尋榴敢$59

2019-06-09
2019-06-09 50 瀏覽
今日有少少野做所以要去銅鑼灣,但係咁岩今日有遊行活動,好多車都臨時改道,咁我就無厘頭地去咗天后,係巴士坐左成個鐘,又渴又餓,想搵啲甜嘅嘢食下,所以就遇上左甜姨姨甜姨姨嘅甜品選擇種類好多,中式,西式,台式一應俱全,但係最估唔到嘅事竟然會有鹹點出現,就係鹹蛋黃魚蛋 $35/6粒魚蛋全部大大粒,好彈牙,個面鋪滿左鹹蛋黃醬,蛋黃味香濃,加咗少少辣更加惹味,餐廳仲會有佢哋用緊嘅鹹蛋黃醬出售,仲有教學教你應該點樣煮,咁就唔使驚買到返去唔知點用好食完魚蛋就梗係要食返個甜品,我叫咗個流心芒果布甸$40動L嘅芒果布甸好滑,一切開清香嘅芒果汁流出,用嘅唔係芒果糖漿,係新鮮芒果汁,加埋新鮮芒果肉,食完覺得幸福感滿瀉,好食過好多連鎖鋪頭嘅芒果布甸,必定會返轉頭再食

食完魚蛋就梗係要食返個甜品,我叫咗個流心芒果布甸$40

2019-06-09
2019-06-09 32 瀏覽
尋晚同老公去咗七姊妹茶餐廳食飯之後,想散下步,行咗去砲台山,見到一間甜姨姨好多人食糖水,見到佢有一個榴槤甜品,我係榴槤愛好者 ,所以就入咗去, 老公就叫咗一個芒果大合奏,而我就叫咗一個尋榴敢及蛋白杏仁茶!芒果大合奏,有芒果肉、 芒果蓉 、芒果乾、芒果布丁、芒果雪糕,幾樣嘢溝埋一齊,口感非常之特別,有乾嘅芒果加新鮮芒果,整個口裏面都好重芒果味。酸酸甜甜,口感一流!而尋榴敢就係我至愛, 有新鮮榴槤肉、 榴槤汁、 豆腐花 、椰果、 綠茶果凍、 珍珠仔、涼粉! 這個新配搭非常之新鮮,係好配合,食落好有口感,榴槤香甜配合其他椰果、涼粉、 豆腐花 ,整個人都覺得好舒服,我好鍾意這個甜品!杏仁茶就非常之有杏仁味,配合蛋白,襯出這個杏仁茶嘅香甜、蛋白的蛋味,總體來說今晚真是大滿足,下次一定要再試!

幾年前來訪過這間甜品店,今日再來,附近已經多開了幾間餐廳,而它多年來仍能保持人氣,當然自有它的魅力😋🌟榴蓮豆腐花 ($52) - 夏日甜品首推這款榴蓮豆花❤️❤甜姨姨出名的即撞豆花已是人人皆知,連電視美食節目亦介紹過🤗🤗加上啖啖鮮榴蓮蓉更是好吃!!🌟芒果大合奏 ($50) - 最適合喜歡芒果口味甜品的人👦👧材料有芒果味雪糕,芒果肉,果乾絲,芒果汁..吃完每個味蕾都充斥著芒果香🙌🌟手工黑糖芋圓 ($48) - 滿滿一碗豐富的配料😘還帶有點薑汁味~~消暑又飽肚😃👍
榴蓮豆腐花

手工黑糖芋圓

榴蓮豆腐花
手工黑糖芋圓
2019-06-06 37 瀏覽
芒果係好甜!!但感覺係個芒果漿甜~~食到重芒果味 多西米 芒果肉唔酸。個芒果乾有啲酸酸地 襯托返成個嘅甜味西米都夠多,唔會黏糊糊 ,粒粒分明嘅,感覺良好,又唔會太滯,令成個味道有返層次 !!!作為一個綠茶控 ~~~食一定黎甜姨姨食呢個,綠茶同豆腐味冇互相cover ,一入口有好重既綠茶味,之後豆腐既味道就湧上黎 ,如果係配埋豆腐雪糕,豆腐味就更濃,更突出 !但又唔會蓋過美味既綠茶味,作為綠茶控既真係一流
芒果係好甜!!但感覺係個芒果漿甜~~

食到重芒果味
多西米 芒果肉唔酸。

個芒果乾有啲酸酸地 襯托返成個嘅甜味

西米都夠多,唔會黏糊糊 ,粒粒分明嘅,

感覺良好,又唔會太滯,

令成個味道有返層次 !!!

作為一個綠茶控 ~~~食一定黎甜姨姨食呢個,

如果係配埋豆腐雪糕,

豆腐味就更濃,更突出 !

但又唔會蓋過美味既綠茶味,

作為綠茶控既真係一流
2019-06-03 104 瀏覽
甜姨姨位於天后清風街天橋下這天與同學在大學放學後就下來吃點小東西才回家,順便傾下8婆野。 雖然甜姨姨是以甜品店為主, 但想不到期鹹點小吃也非常出色。例如這裡的招牌菜鹹蛋黃魚蛋-鹹蛋黃魚蛋雖然是要等大概十分鐘才能吃到, 但即叫即整, 以上正鹹蛋黃製作的鹹蛋黃醬,鹹中帶辣, 帶著點點惹味, 鹹香得黎帶少少點辣度, 配上魚蛋的彈牙,讓人垂涎欲滴。-尋榴敢59另外當然還有甜點啦, 這個尋榴敢一聽就知是以榴槤為主的甜品, 內裏除了有榴槤肉外, 還有豆花、涼粉、椰果、綠茶果凍、珍珠籽, ----最重要的是配上榴槤打成的汁, 一整個榴槤香滿溢, 而且甜品的配搭也豐富, 有香滑的豆花, 涼爽的涼粉, 也有煙韌的珍珠籽,非常不錯。-招牌醬燒豬排包 另外朋友也叫了這裡的招牌醬燒豬扒包,豬仔包有微烘過,食落軟熟,豬排不算太厚,但有兩塊,食起來不會太鞋,肉質軟腍,加上獨門燒汁,Good!!
甜姨姨位於天后清風街天橋下
雖然甜姨姨是以甜品店為主, 但想不到期鹹點小吃也非常出色。
例如這裡的招牌菜鹹蛋黃魚蛋
鹹蛋黃魚蛋

雖然是要等大概十分鐘才能吃到, 但即叫即整,
以上正鹹蛋黃製作的鹹蛋黃醬,鹹中帶辣, 帶著點點惹味,

鹹香得黎帶少少點辣度, 配上魚蛋的彈牙,讓人垂涎欲滴。
尋榴敢59
尋榴敢

另外當然還有甜點啦, 這個尋榴敢一聽就知是以榴槤為主的甜品
尋榴敢

最重要的是配上榴槤打成的汁, 一整個榴槤香滿溢,

招牌醬燒豬排包

另外朋友也叫了這裡的招牌醬燒豬扒包,
豬仔包有微烘過,食落軟熟,豬排不算太厚,