2014-05-04 714 瀏覽
TRIED THIS BEFORE THE GROUP BUY DEAL WHICH WAS WHY I COULD DINE IN.To be honest, this desserterie has been opened for a long time but non of their desserts captivated me until now. Currently in HK, there are about 10 shops that do nitrogen icecream.The most successful one is Lab Made which was later copied by Tutti melon, and now this dessert place has it too.The others ones are served in high end restarants such as AVA Splash.Previously I have attempted to try Tutti melon but they ran out of ni

Previously I have attempted to try Tutti melon but they ran out of nitrogen which was such a joke.

Anyway, at Dessert Expert, I was lucky because they had two flavours I wanted to try which are rotated fortnightly.
[Flavours that they had: black sesame and tofu, caramel pudding, white peach, dark chocolate, Okinawa brown sugar, purple sweet potato, cherry tomato and yoghurt and sweetcorn with lava salt.]

[at the time I dined, I did not know there was a special offer on Yahoo which was $20 for two scoops making nitrogen icecream DIRT CHEAP.

I paid $70 for two scoops on this visit.
Compared to Labmade, it is so much cheaper so lets find out about the quality.

As with all nitrogen foods there is a risk of oesophagus burns like the teen girl who loses stomach after drinking liquid nitrogen cocktail in the UK.
So far there are no reported cases in Hong Kong yet.

It appears that they were using Nitrogen to make the icecream before the group buying offer but when I went during the group buying redemption period they just scooped the icecream from somewhere!!
purple sweet potato:
It was really nice with a piece of dried sweet potato and sweet potato puree on top.
The sweet potato cracker was chewy and not crispy and the sweet potato puree was velvety but tasted artificial.
Anyway, the icecream was good because it was not too sweet but I did not like the artificial sweet potato taste which ruined it.
cherry tomato and yoghurt:
Surprisingly this was delicious by Hong Kong Standards because most places make savoury items taste sweet.
I went to Ice Cream Gallery for their savoury icecreams but they turned out to be sweet and disappointing.
This flavour was really nice and tasted how I expected it to be.
It was garnished with sundried tomatoes and croutons which reminded me of tomato flavoured icecream soup.
I loved the taste, it was savoury with a hint of tangyness from the tomato which matched perfectly with the yoghurt.
The croutons and sundried tomatoes went well with this flavour because they were related and you could associate it with Italian food or even tomato soup.
Photos of the desserterie:
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-05-01 569 瀏覽
去到厚福街,一開頭都會見到甜品工房,次次都有好多人排係門口,於是今次快定入去試下,好彩有一枱岩岩走唔洗等餐牌好靚,甜品既賣相十分好點呢個有得揀乳酪或雪糕,原本想叫雪糕,但竟然冇哂乳酪好普通,塊朱古力同啲脆脆好假好膠,用啲好cheap既材料,但價錢完全唔值,淨係得個樣好難食!有啲奶凍定唔知布丁,冇乜特別,好普通寒天雨,可以自選醬汁,但個黑糖汁好似水咁,冇乜味而且好稀,水果都唔太新鮮唔甜對呢間好失望,價錢又貴,但同食物質素不相乎,雖然外表好靚好吸引,就係俾個樣呃左!

餐牌好靚,甜品既賣相十分好

點呢個有得揀乳酪或雪糕,原本想叫雪糕,但竟然冇哂
好難食!

有啲奶凍定唔知布丁,冇乜特別,好普通

2014-04-26 575 瀏覽
Happy friday跟朋友吃完晚飯, 來了甜品工房食糖水。 7點幾經過時, 舖頭得3-4個人; 但到食完飯9點幾, 排籌已經排到出馬路 不過好彩晚飯未落格, 呢度人流又去得快, 等左35-40分鐘就有位喇!今次叫左個冬之戀(由上至下) 曲奇雪糕, 芒果粒, 小丸子, 軟雪糕, 粟米片曲奇雪糕- 質感似雪芭, 冇咁漏,, 但曲奇味唔重, 一心期望佢係雪糕個種creamy口感的我有少少失望 芒果粒- 唔酸, 份量可以接受小丸子- 糯米製品我至愛 份量ok多架,, 大小份量都適中, 但有幾粒煮唔透, 好硬軟雪糕- 滑過麥記新地好多 有2層, 唔錯, 夾埋粟米片一齊食, 好味!粟米片- 佔1/3 杯, 雖然夾埋雪糕一齊, 但冇因此變淋, keep住脆。。。:> 估計用上了家樂氏原味粟米片, 淡淡地。。。 愛甜之人可能會唔鐘意。。。食到咁上下,, 覺得好飽。。。 😂由於用左團購劵,, 60蚊當100蚊用。。。 咁既價錢都係值得等的。。。 但建議一心想來試的食家最好係非繁忙時段(正餐時間)來食, 始終50幾蚊的甜品已經算貴, 如果再花時間等位, 計埋time cost就唔抵食喇

芒果粒- 唔酸, 份量可以接受

小丸子- 糯米製品我至愛
份量ok多架,, 大小份量都適中, 但有幾粒煮唔透, 好硬

軟雪糕- 滑過麥記新地好多
有2層, 唔錯, 夾埋粟米片一齊食, 好味!

甜之人可能會唔鐘意。。。食到咁上下,, 覺得好飽。。。 😂

由於用左團購劵,, 60蚊當100蚊用。。。 咁既價錢都係值得等的。。。 但建議一心想來試的食家最好係非繁忙時段(正餐時間)來食, 始終50幾蚊的甜品已經算貴, 如果再花時間等位, 計埋time cost就唔抵食喇。。。
題外話/補充資料: 由於團購每次限用1張(面值100蚊),我地4個人食就要用2張,suppose要分開兩張單,但我地唔知,落單冇同佢講清楚。店員知道即刻黑面,(連捧甜品個個都黑埋!!!)話幫我地分番兩張單,結果有一張單等左半個鐘先到(懷疑漏單)
35 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
2014-04-22 382 瀏覽
從團購買了兩杯分子雪糕食, 分別是粟米味和白桃味.粟米味這杯很香濃, 口感有點奇怪, 比較平時食開的鬆散, 有點似食泥的感覺, 雖然本人幸運地未食過泥.白桃味這杯較實在, 有黏性的, 比較滑, 可是本人食不出佢同普通雪糕的分別.一試無妨.
從團購買了兩杯分子雪糕食, 分別是粟米味和白桃味.
一試無妨.
2014-03-13
15 分鐘 (外賣自取)
2014-04-19 504 瀏覽
去左第3次先換購到, 點解? 因為每次去到佢都話賣哂lor, 店員既態度亦十分惡劣感覺上係: 係咁架啦, 你鍾意咪下次黎過lor, 唔黎我都無所謂, 多你一個唔多講返杯雪糕, 叫左焦糖布甸同埋紫薯味~ 等左好好好好耐, 耐到我同朋友都笑言係咪要整左個焦糖布甸出黎先可以整到杯雪糕難怪頭2次黎佢都話賣哂, 因為整一杯真係好花時間, 都應付唔到咁多客人第1次食分子雪糕, 我唔係lab-xxxx個隻係咪都係咁, 因為我未試過呢間既分子雪糕比較硬身, 感覺係以碎冰一齊打成既焦糖布甸味: 個面哂上一堆焦糖碎, 食落去更有口感。味道可以, 唔會太甜紫薯味: 雪糕面放上2片紫薯片, 朋友食左一塊, 佢話: 嘩, 仲硬過我條命呀而雪糕既味道略嫌淡左少少我都係比較鐘意滑身D既雪糕, 香D口感又好D以$10兩球既價錢係抵食既, 試下無防, 不過若言係$3X 蚊杯, 以佢既口感同味道我就唔會揀佢喇

呢間既分子雪糕比較硬身, 感覺係以碎冰一齊打成既

而雪糕既味道略嫌淡左少少

我都係比較鐘意滑身D既雪糕, 香D口感又好D

外賣自取
2014-04-12 728 瀏覽
一間位於尖沙咀嘅甜品店,星期六下午店內客人寥寥可數,大概已可以想像到食物質素如何。做團購不外乎希望客人可以食埋其他產品,多做些生意,或者下次再幫襯,又或推介店舖給其他人,可惜甜品工房極度趕客。食團購一定要客人外賣,兼要在店外等,且要等一段時間,倒也沒所謂,反正用 $10 吃原價 $35 的雪糕也不能要求什麼,不過當客人希望於店內點餐堂食,順道食埋團購雪糕,負責人堅決表示不可,一定要先食堂食,後外賣雪糕,又或先吃完雪糕,再入內點餐,而負責人態度亦不友善,愛理不理,客人表示甜品店可以變通一下,負責人當作沒聽到,眼睛亦沒望向客人,不作任何回應,禮貌欠奉。黑糖雪糕,坦白說,滑是滑,不過味道很一般,沒有再想次前往的慾望。$10, 可以買雀巢甜筒;$35, 可以買 haggan-daz, 又或一杯高質素的咖啡,不一定要吃分子雪糕。食物水準一般,加上位於競爭劇烈的尖沙咀,服務態度、靈活的生意手法是十分重要的。店外排隊,店內無客,不見得可以賺到多少。

$10, 可以買雀巢甜筒;

外賣自取
2014-04-11 595 瀏覽
近期分子雪糕開始熱門起來, 但係價錢始終比較貴. 今次見佢出團購$10(原價$35)一杯, 當然即刻一試. 試了枝茄,乳酪味. 酸酸的,好似食緊蕃茄醬咁,但係有D變壞左既蕃茄醬感覺, 最後都係放棄了.  可能要其他正常味道好D!另外, 中午去都足足等了35分鐘, 等待過程中只顧堂食客. 一杯"分子"雪糕真的要做35分鐘嗎?
 可能要其他正常味道好D!
枝茄,乳酪
2014-04-05
35 分鐘 (外賣自取)
  • 沒有
2014-04-09 474 瀏覽
團購關係,一下子買了數張coupon,來試一試分子雪糕。前後試了三款味道:紫薯、黑芝麻、蕃茄要是追求香滑牛奶雪糕,抱歉,分子雪糕不適合你。大概它含奶的成份偏低,沒有普通雪糕那種creamy taste,但亦因為少了牛奶,應該算是較低脂吧!減肥中又按捺不住的戰友應該可以一試(但低脂美味食品,多是由多糖補救吧!?)紫薯:很香的紫薯味道,從前吃過那些淡近乎無味的蕃薯味雪糕,這個確確實實讓你感覺到紫薯的存在。是三款中最為推介。黑芝麻‧豆腐:其實芝麻味太重,完全吃不出豆腐的味道。而且坊間黑芝麻味太多,這個沒有怎麼特別。枝茄‧乳酪:整杯只有濃烈的咸蕃茄味道,但就是太咸,蕃茄味亦太酸(像似渴V8雪芭似的),蕃茄迷的我也不甚推介。
團購關係,一下子買了數張coupon,來試一試分子雪糕。
前後試了三款味道:紫薯、黑芝麻、蕃茄

枝茄‧乳酪 + 黑芝麻‧豆腐
紫薯:

黑芝麻‧豆腐:

枝茄‧乳酪:

2014-04-08
3 分鐘 (外賣自取)
$10 (宵夜)
2014-04-07 646 瀏覽
係厚福街成街都係甜品、糖水舖,要數最多人等位莫過於呢間甜品工房門面都幾光猛、乾淨,不過位就迫左d,郁一郁都會撞到隔離果排出左個冬天系列,就叫左呢個法式吐司伴乳酪奶油其實即係迷你版西多士,不過無花生醬係中間麵包粒沾左蛋漿再炸都ok,麵包中間都仲好軟熟,唔會太乾可以點蜜糖或者乳酪,嗜甜既我係咁點蜜糖xD成粒浸哂落去咁濟,朋友唔鍾意太甜,主要點乳酪,少少酸,無咁膩
係厚福街成街都係甜品糖水舖,要數最多人等位莫過於呢間甜品工房
門面都幾光猛、乾淨,不過位就迫左d,郁一郁都會撞到隔離
果排出左個冬天系列,就叫左呢個法式吐司伴乳酪奶油
其實即係迷你版西多士,不過無花生醬係中間
麵包粒沾左蛋漿再炸都ok,麵包中間都仲好軟熟,唔會太乾
可以點蜜糖或者乳酪,嗜甜既我係咁點蜜糖xD

45 分鐘 (堂食)
2014-04-06 685 瀏覽
見好多人企係門口,以為等位啦,原來係等外賣雪糕,反而堂食就直入唔洗等。坐低叫左個紫醉之迷,黑色情迷,窩夫。紫醉之迷:有冧酒提子雪糕,粟米片,椰果, 脆珠。係3個甜品之中最好味嘅,特別在係巨峰提子味脆珠,食落係脆嘅啫咁,我接受到,覺得幾得意,不過有朋友就話脆珠似金魚缸入面嘅氧氣珠 黑色情迷:都係多層材料,有乳酪,可可米,oreo, 粟米片。個杯口太細,要食左一半乳酪先可以插到支匙羹落去,咁就令到低部果d 可可米,oreo, 粟米片唔夠雪糕混埋一齊食,失色不少!而且乳酪唔夠creamy, 淡口,撈起黎唔好味。建議大家揀配雪糕!窩夫:雪糕(自選), 士多啤利 /醬,cream, 藍莓普普通通,窩夫脆但好硬,加左雪糕一齊食都係好硬,下次可以唔洗叫。總括黎講,真係好普通,分子雪糕/乳酪都唔係好好味姐,唔明點解咁多人排隊。

窩夫:雪糕(自選), 士多啤利 /醬,cream, 藍莓

2014-03-22
$80 (其他)
2014-04-04 877 瀏覽
轉眼間原來我也有差不多一年沒有幫襯,從前開中午的美好時光已不知何時轉接開在下午三時,所以好幾次也過門而不能入今天抱着傷痛之牙齒去做體檢後,無聊聊的步伐又走到厚福街面前原來店子已開,從前放上蛋糕之位置、亦因時移世易轉變了售賣分子雪糕了..不過這杯分子雪糕亦沒有牵動我這位廚娘,相反正正為它之窩夫吸了入來原因有特定下午茶窩夫三款,每款都是$30.元十分抵食哪.味道又會如何? 還是要上一份便可一清二楚了 甜心時刻$30.名字已令人心動了,主動叫上侍應哥哥在三款中推一款他還是跟我一樣心意,那就試試吧!份量細細,面層用上草苺雪糕加上草苺果醬而成插上一個扭紋圖案朱古力片,身旁還伴上切件草苺擺放的廚師應記一功吃一口才發現草苺雪糕理應是草苺雪葩,質感上較為冰身而且沒有雪糕的creamy質感,酸度亦較為提高至於窩夫,質地上較為偏實、未為鬆身、口感上還是要有改良的重要性幸好有上滿滿的草苺果醬,沾一沾化腐朽為神奇的功效又立領了 加上一杯芒多多(原價32.折實後$16.)濃濃之芒果下,加上的是大家熟識之益力多、攪兩攪啜兩啜,兩者酸味原來又是這麼夾、杯底內還隱藏着芒果啫喱和西米粒粒增加口感,不錯與時並進雖好
轉眼間原來我也有差不多一年沒有幫襯,從前開中午的美好時光
已不知何時轉接開在下午三時,所以好幾次也過門而不能入

今天抱着傷痛之牙齒去做體檢後,無聊聊的步伐又走到厚福街面前
原因有特定下午茶窩夫三款,每款都是$30.元十分抵食
哪.味道又會如何? 還是要上一份便可一清二楚了
他還是跟我一樣心意,那就試試吧!

份量細細,面層用上草苺雪糕加上草苺果醬而成
插上一個扭紋圖案朱古力片,身旁還伴上切件草苺
擺放的廚師應記一功
吃一口才發現草苺雪糕理應是草苺雪葩,質感上較為冰身
而且沒有雪糕的creamy質感,酸度亦較為提高
幸好有上滿滿的草苺果醬,沾一沾化腐朽為神奇的功效又立領了
加上一杯芒多多(原價32.折實後$16.)
濃濃之芒果下,加上的是大家熟識之益力多、攪兩攪
增加口感,不錯
與時並進雖好,但切忌故步自封、收集多一些人口味及意見
絕對是有得無失的重大一環

飲食每每很個人化,這純屬是個人意見
又或者有人會喜愛較實之質感
題外話/補充資料: 溫馨提示:特選只供應3:00-6:00pm 而加一杯飲品則只是半價,價錢上算得吸力。
2014-04-04
2014-04-03 334 瀏覽
吃完bricklane有朋友提議一起甜品,話尼間好特別,所以大家一致同意。去到竟然不用排隊,朋友話之前次次去都要排好耐...呵呵,運氣不錯。 menu設計得好靓,樣樣都好吸引,最後決定share,order jor寒天雨同金獎果個葡萄泡冰。結果兩樣都好出色!個寒天雨甜度適中,配上的蜜桃source好清新,水果新鮮。泡冰上面果d粒粒好特別,係好似魚子既著哩,咬下去sop sop聲,好得意。再加上雪糕糯米慈,新鮮葡萄同湯圓仔,全部都同d冰好夾!我一定會再來試埋其他野😊
我一定會再來試埋其他野😊
葡萄泡冰
2014-04-02
$40 (宵夜)
葡萄泡冰
2014-03-28 690 瀏覽
一直都好好奇什麼是分子雪糕, 只知道口味比較獨特新奇, 上網一查, 原來「分子雪糕」即是由液化氮氣 (Liquid Nitrogen) 所製作出來的雪糕。由於氮氣的沸點極低, 只有約攝氏 -196 度左右, 會令雪糕迅速凝固, 這種製作方法除了令雪糕的質感更加幼滑外, 亦能大幅減少忌廉和牛奶的用量, 是種非常健康的雪糕。但液態氮氣雪糕的缺點是比傳統雪糕溶得較快, 而加入液化氮氣後所產生化學效果, 足以令整店「煙霧瀰漫」, 是整場表演的亮點。有日在團購網見到$10兩球分子雪糕, , 口味吸引, 打算買返幾張試試, 但竟然很快便售罄, 結果買唔到, 好失望, 幸得有食友送贈一張, 便專登走去試試, 結果......好彩沒有買下一大堆!!環境大大的店名, 奪目耀眼。內裏地方闊落光猛, 設計簡約而整齊。我大約6:45pm到達, 一個堂食的客人都沒有, 只有一對外賣雪糕的情侶。由於是團購, 只供外賣, 故不能坐下品嚐。服務服務員眾多, 但入到店舖一會都沒有人理會, 唯有主動一點, 結果服務員一見團購紙就面色一變, 語氣不太好地叫我等等......食物店內提供八款分子雪糕, 每日有四款可選擇, 但

食物
店內提供八款分子雪糕, 每日有四款可選擇, 但是日黑芝麻豆腐已經沒有了, 只有焦糖布甸、紫心番薯和枝茄乳酪。我選了枝茄乳酪味, 因比較少有的口味, 平時很少機會食到, 很特別!
只是等了很短時間, 還以為分子雪糕製作需時。其實我眼見服務員由雪櫃把它舀出來, 還將舀完的盒子掉了。當然沒有見到我期待的「煙霧瀰漫」場面, 真的不懂為何是由雪櫃舀出來的....
最失望是服務員把分子雪糕給我時, 它已經溶溶地, 雖然話分子雪糕比傳統雪糕溶得較快, 但都不是一給我便溶溶地.....
唔係掛!!

● 枝茄乳酪分子雪糕 ($10)
枝茄乳酪分子雪糕
粉橙色的, 味道很似某牌子的罐裝蕃茄汁飲料, 不會太甜, 帶有少少微酸,  但吃不出乳酪味。雪糕旁邊放了一些香脆多士粒, 配搭很奇怪, 兩者有點格格不入, 為何不加入一些朱古力粒、碎果仁或焦糖粒? 我相信會正常一點。
吃了只是短短時間, 它很快已溶得七七八八, 結果吃不夠一半就要放棄。

總結: 第一次吃分子雪糕的經驗真的不好, 非常失望!

2014-03-27
10 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)
2014-03-27 563 瀏覽
專誠去試分子雪球 但令人好失望今日食咗豆腐黑芝麻同埋枝茄乳酪味豆腐黑芝麻:一般1) 杯嘢冇豆腐味2) 側邊塊餅淋哂3) 芝麻分子雪糕同普通芝麻雪糕相比係冇分別枝茄乳酪味:似變壞咗1) 好酸 根本就唔係乳酪嗰種酸2) 因為太酸 食唔到蕃茄味
專誠去試分子雪球 但令人好失望

枝茄乳酪味:似變壞咗
1) 好酸 根本就唔係乳酪嗰種酸
2) 因為太酸 食唔到蕃茄味
2014-03-26
15 分鐘 (外賣自取)
2014-03-26 446 瀏覽
早前到YAHOO團購左$10一杯兩球既份子雪糕,不過睇完食評都有心理可能會唔多順利,一早打左電話去問今日幾點有雪糕,個女仔答三點半後。如是者我去到就諗住早少少去排隊啦,果陣時已經有幾個人係度等梗,時間我諗係3:15PM左右,我見入面好清靜下,小貓一兩隻,而入面坐係度果D全部都唔係食野,係度打機,睇報紙,傾電話。至於員工,大概有四五個左右,好清閑咁係度清潔呀,摺下紙巾咁。到左3:25PM左右,D人開始問幾時有得換雪糕,跟住佢地就答未夠鐘,叫我地排隊。終於都等到夠鐘啦,見到有一個女仔行左去櫃台(請留意,係一個),用果部所謂份子雪糕機黎打雪糕,整到周圍煙,但都要等佢整一陣。點知,整左果一陣(大概冇左十分鐘),出得兩杯雪糕,仲要唔係排第一果個拎,竟然係後面黎果D拎先。 D人開始嬲,「有冇搞錯,點解唔係整比頭果D客先 」「整咁鬼耐先一杯,又唔早D開舖整 」「嘩,我第七十幾杯雪糕,等到幾時呀 」,紛紛聽到D人係度嘈。跟住有個女仔就企左係門口,叫我地企出黎,唔會塞住個門口,我覺得呢個安排好有問題囉。你明知有人係度排隊,係唔係應該安排定D人點樣排,譬如拎左飛既排左面,未入機排右面咁。等了又等,

D人開始嬲,「有冇搞錯,點解唔係整比頭果D客先
」「整咁鬼耐先一杯,又唔早D開舖整
」「嘩,我第七十幾杯雪糕,等到幾時呀
等了又等,等左半個鐘,我只係排第五左右,都等左咁耐,我就問,「小姐,後面果D都整好,點解前面果D仲未有得拎架。」,其實由頭到尾都係得一個女仔整雪糕。跟住我就問另一個呀姐,佢話「整雪糕都要時間架!」我話我已經等左超過十五分鐘啦喎,咁每個人整十五分鐘,我排第五係唔係要等個幾鐘呀??
」跟住佢就走左去。
出面企係度冇乜貢獻,亦冇幫手整雪糕既呢位小姐(如圖),就不停係度對住整梗雪糕果位用粗口細細聲咁咀咒梗我地D客,好天真好傻咁以為我地真係唔知。有時想講,員工咩質素,對間舖頭黎講,都擔當一個好重要既角色。
講番杯雪糕,有天真既我諗住終於可一嘗份子雪糕,有一個好大既驚喜,可能安撫番我頭先憤怒既心情。好可惜,杯雪糕既質素仲衰過雀X,味道跟材料不乎(我買的是法國朱古力,以為最穩陣),完全唔係朱古力味,唔知咩味,甜就唔算甜,不過個質地黏住黏住咁,食一啖果時好似芝士咁有條絲,好快就溶。不過嬲過頭同埋唔好食,所以冇影相比大家睇。
人地話團購冇好野,可能係真既。但冇諗過D員工,可以服務態度如此差。更可惜既係,杯雪糕既質素,實在太差。「送比我都唔會食!!
2014-03-16
40 分鐘 (外賣自取)