2014-04-26
Happy friday跟朋友吃完晚飯, 來了甜品工房食糖水。 7點幾經過時, 舖頭得3-4個人; 但到食完飯9點幾, 排籌已經排到出馬路 不過好彩晚飯未落格, 呢度人流又去得快, 等左35-40分鐘就有位喇!今次叫左個冬之戀(由上至下) 曲奇雪糕, 芒果粒, 小丸子, 軟雪糕, 粟米片曲奇雪糕- 質感似雪芭, 冇咁漏,, 但曲奇味唔重, 一心期望佢係雪糕個種creamy口感的我有少少失望 芒果粒- 唔酸, 份量可以接受小丸子- 糯米製品我至愛 份量ok多架,, 大小份量都適中, 但有幾粒煮唔透, 好硬軟雪糕- 滑過麥記新地好多 有2層, 唔錯, 夾埋粟米片一齊食, 好味!粟米片- 佔1/3 杯, 雖然夾埋雪糕一齊, 但冇因此變淋, keep住脆。。。:> 估計用上了家樂氏原味粟米片, 淡淡地。。。 愛甜之人可能會唔鐘意。。。食到咁上下,, 覺得好飽。。。 😂由於用左團購劵,, 60蚊當100蚊用。。。 咁既價錢都係值得等的。。。 但建議一心想來試的食家最好係非繁忙時段(正餐時間)來食, 始終50幾蚊的甜品已經算貴, 如果再花時間等位, 計埋time cost就唔抵食喇
芒果粒- 唔酸, 份量可以接受
甜之人可能會唔鐘意。。。食到咁上下,, 覺得好飽。。。 😂
由於用左團購劵,, 60蚊當100蚊用。。。 咁既價錢都係值得等的。。。 但建議一心想來試的食家最好係非繁忙時段(正餐時間)來食, 始終50幾蚊的甜品已經算貴, 如果再花時間等位, 計埋time cost就唔抵食喇。。。
題外話/補充資料:
由於團購每次限用1張(面值100蚊),我地4個人食就要用2張,suppose要分開兩張單,但我地唔知,落單冇同佢講清楚。店員知道即刻黑面,(連捧甜品個個都黑埋!!!)話幫我地分番兩張單,結果有一張單等左半個鐘先到(懷疑漏單)