2016-10-12 193 瀏覽
好難得地因重陽節有兩日連放的假期, 今日決定不再在家發霉, 出外走走, 本來已鎖定去ikea, 再想想周邊有什麼好去, 忽然讓我見到九龍灣零碳天地有手作巿集, 在九龍灣的一天就此鎖定。中午來到淘大商場這邊甜入心, 打算吃些輕食和甜品再出發。 我們一點來多到, 本來不太多人的, 我們入座後, 便陸續有人入座, 幾乎滿座, 想不到甜品店在午飯時段也這麼好生意。 踏入甜入心, 像置身愛麗斯的童話世界, 又有點台灣靚靚cafe的感覺, 無論什麼年紀的女性來到, 也被喚起那顆少女心。 我最喜歡這個角落, 如果玻璃外熙來攘往的人群, 和住宅高樓大廈, 換了郊外美景, 整件事便會完美了, 現在只能靠想像。 這個韆鞦也是很夢幻的設計, 很受歡迎, 由頭到尾都有人坐, 我們只能遠觀。 朱古力棉花糖機暫停, 旁邊自行取英式果茶, 微甜茶很香果味, 只是杯子很小, 要來來回回倒茶很多次。 這麼小的杯子, 兩口已喝完了。 黑松露撻 $32 - 菇菌類菜式是我的喜愛, 這款黑松露撻做得極出色, 切成絲狀菇菌炒香了, 加入黑松露醬, 黑松露味好夠, 又沒有難聞氣味, 放在薄脆的酥皮上, 非常美味。

這麼小的杯子, 兩口已喝完了。

蟹柳吐司 $32 - 其實我真不太愛吃吐司, 因吐司通常都偏硬, 可是這個卻是超鬆軟的, 料子亦豐富, 有蟹柳絲、青瓜、芝士、木魚絲, 新鮮即製熱辣辣。

韓式牛肉手卷 $25 - 隱藏版的美食, MENU上不見有, 因我事前做過功課, 問一問店員才有的。

手卷餡料有牛肉、蕃茄、青瓜、蛋, 看似簡單, 入口卻美味無窮, 飯的比例剛好, 牛肉醃過夠味, 偏肥的牛入口即溶, 蕃茄青瓜感覺JUICY, 配上的醬料似是自家製, 微微辣好惹味。

芒果吐司粒粒山 $48- 可能吃慣某些台式餐廳的粒粒吐司, 習慣粒粒是要脆的, 這個似乎是微烘過的麵包, 淋上的淺黃色醬是吉士醬, 吃太多真會肥, 芒果雪糕中規中矩, 芒果粒粒是即開芒果切出來, 好熟好甜, 總括這個甜品比較失色。

桃寶燕窩椰子 $48 - 之前來多是吃焦糖布甸椰皇子, 今次試試桃寶燕窩版, 到甜品店吃燕窩食品, 通常只是意思意思, 給一點點, 想不到這裡份量好大方, 桃膠和燕窩大約有4CM厚, 桃膠是平民燕窩, 和真正燕窩大約六四比例, 口感很相似, 都是本來沒什麼味道的東西, 靠冰糖來調味, 底下是熟悉又回味的椰皇水啫喱, 水嫩軟滑, 口味清新。

之前去過的是深水埗店, 令我很難忘的是店員的熱情招待, 想不到在牛頭角店, 也同樣有熱情的店員, 服務夠主動, 工作投入, 敬業樂業, 現時服務業特別是飲食業, 請人困難, 不知老闆如何都請到這麼好的店員呢。
  • 黑松露撻
  • 韓式牛肉手卷
  • 桃寶燕窩椰子
今日同伴娘去試裙,黎開觀塘區,2個女仔當然係去食甜品,行過淘大見到甜入心新開,裏面又多人,就決定試下啦,入到店內,見到有張千秋椅,可惜俾人坐左,無我們份,見到鄰枱好大個水煲,好特別喎⊙_⊙我們就點一款試下,叫左伯爵茶飄雪冰$48 桃寶燕窩椰皇子$48 朱古力吐司粒粒山$52最好食係最唔起眼的椰皇子,佢一邊白色冰塘燕窩,一邊係啡啡地桃膠,2隻都係冰糖味,但估唔到下層係由耶皇水制的蒟蒻,食完仲有耶皇內白色耶皇肉,真的很清甜清潤感覺,食清晒,覺得食左人都靚d.第2位就係伯爵茶飄雪,佢賣相好靚,一個人係食唔晒,雖然個茶煲其實係裝飾,我們研究過,煲內無野,哈哈!但影相真係一流,有透明啫喱粒同咖啡味啫喱粒,除左上面有,中間都好有心思鋪左一層,一層飄雪一層咖啡粒粒禁,頂位係粟米脆片,個汁應該係伯爵茶,沙冰真係唔同,好白好幼細,入口即溶,同棉棉冰口感有d似,但外貌似飄雪,有圖有真相,大家睇圖,另外呢款口味適合男仔,因為唔會太甜,又唔漏又解喝,情侶可以互餵,勁sweet.第3位係吐司,點解佢第3位,無辦法吐司始終普通左d, 佢吉士醬都幾甜,佢落左好多,一d都唔孤寒,而且仲有焦糖醬,所以係3樣甜品中,最
第3位係吐司,點解佢第3位,無辦法吐司始終普通左d, 佢吉士醬都幾甜,佢落左好多,一d都唔孤寒,而且仲有焦糖醬,所以係3樣甜品中,最甜的!

喜歡甜品姊妹們,你們心動就快d行動,當日都幾旺,要等位,如果假期我諗有排等,順帶一提服務幾好,見我們一邊食又跌野,都主動俾紙巾我們,我們要求調位佢又ok,見到其他客都同服務員幾熟,好似日日黎食禁,我們食物同其他人份量一樣,無大細超先。另外fb like佢網頁仲送一個雪糕球添
2016-09-29
20 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
  • 伯爵茶飄雪冰
  • 桃寶燕窩椰皇子
2016-10-02 205 瀏覽
帶三隻馬騮去完嬉水池玩,行到呢間甜品店食甜品,呢間晚晚經過都有人排隊,今日下午茶時間經過,剛好唔使排,不過兩大3小就要分枱,因為當時店內唯一張大枱已有人坐,店內好窄,基本連行嘅通道都無,我哋剛游完水一袋二袋都幾論盡!店內裝修好甜心,啱晒啲拍拖友來食,比心心包圍!女仔一定鍾意!餐牌食物比想像中多!中西式都有!落好單要耐心等!出菜唔快!榛子朱古力窩夫($43)層層疊疊賣相靚,雪榚大球,濃香朱古力味,心型窩夫外層較硬,中央又唔夠淋身!唔夠蛋香,醬汁好濃朱古力味,沾滿窩夫,味道微甘好味!峰之戀(跟窩夫加$5)中伏!賣相靚,但有汽嘅果汁味道藥水,好假,呍呢嗱雪榚球大球,但味道普通!公主出巡($33)賣相靚,媽咪食!龍顏大怒($28)賣相靚,木盤墊底加分不少,肥髀食!佢清盤!話椰汁好味!香蕉船($35)等得最耐,賣相比較平實,兩個接表妹分享剛剛好男店員斯文,女店員比較緊張,不過招呼態度唔錯,比漏湯匙都有即刻跟進!唔會悠游閒唔理!食物擺盤靚,味道唔錯!
餐牌食物比想像中多!中西式都有!落好單要耐心等!出菜唔快!
公主出巡($33)賣相靚,媽咪食!
食物擺盤靚,味道唔錯!
2016-10-01
2016-10-01 180 瀏覽
上幾篇介紹過去淘大採朋友吃漢堡🍔我難得入到去又點會只試一間,順便試埋在該區新開分店的甜入心<芒果心連心窩夫> $43這個窩夫真係幾有水準👍窩夫外層夠脆又香口,但入面依然軟綿微暖,蛋味夠香😚而面上有芒果醬跟果肉,最頂也有一球芒果雪糕,如果再奶滑一點就好了😅但兩者配合來吃是正正子的😍整體仲名飽肚添

<芒果心連心窩夫> $43
芒果心連心窩夫
2016-09-14
$43 (其他)
芒果心連心窩夫
原本打算在淘大吃過飯後,便到德福 MCL看戲便回家,可是散場後,喉嚨有點乾涸,很想吃糖水,朋友表示淘大有間甜品店不錯,值得一試,那由再一次由德福走到淘大。 可能天色有點晚了,所以這次路程比較舒服,很快就來到了這間甜品屋,而且不用等位就可以即時入座。店內的裝修挺特別,其中一張近門口的餐桌,坐椅以千秋造成,而店的一旁設有無日供應的免費自助英式果茶,以及份時段供應的朱古力醬。餐牌上的甜品,全都圖文並茂的,讓大家可以清楚知道甜品的模樣,而這裏的甜品選擇超多,有中式、西式及窩夫享用,價錢亦非常合埋。要 數人氣甜品,相信非凍的榴槤飄香椰皇子,椰皇上放了滿滿的榴槤果肉,而果肉上還灑水放了大量的水晶珠,入口時榴槤果肉清香甜美,口感幼滑得來,又會有脆卜 卜的爆珠口感,不過,這些都不是重點,最重要是椰皇內放了以椰青水製成的軟啫喱,入口即溶,味道香甜,難怪人氣指數一直高企,榴槤控絶對不能錯過。 燕窩蛋白燉原個木瓜送上來時確實令我嚇了一跳,因為它的份量真的挺多,木瓜上放了大量燕窩蛋白,份量還多得以額外透明碗裝著,燕窩蛋白入口甘香細滑,帶有點點彈性,每一口都散發著清香的蛋白味,而原個木瓜燉得非常夠火喉,內內外

燕窩蛋白燉原個木瓜送上來時確實令我嚇了一跳,因為它的份量真的挺多,木瓜上放了大量燕窩蛋白,份量還多得以額外透明碗裝著,燕窩蛋白入口甘香細滑,帶有點點彈性,每一口都散發著清香的蛋白味,而原個木瓜燉得非常夠火喉,內內外外整個都是熱辣辣的,吃後感覺既養顏又滋潤。
最後,我們還多點了一個芒果窩夫,這個窩夫弄得挺有水準,窩夫入口暖暖的,口感細綿,沒有重重的發粉苦澀味道,不過,可能芒果過槽了,所以果肉味道偏酸,幸好窩夫上加了一球味道香甜的雪糕,頓時取回不少分數,總括來說窩夫味道不錯,值得一試。

2016-09-25
2016-09-23 90 瀏覽
從小到大,不是太熱愛甜點,始終覺得是女孩子的專利吧!但自從跟女友拍拖後,吃甜品已成了不可缺少的飯後活動。她很喜歡吃椰青椰王類的甜品,因為較「健康」,沒那麼肥膩。走到甜入心,她看到椰王布甸已雙眼發光。最後點了焦糖布甸椰皇子,面層有焦糖布甸,配搭椰皇,整個感覺不會太甜,吃著吃著發現中間有驚喜,一個半透明的啫哩,口感爽滑,淡淡的清甜味,是椰水的味道,椰皇肉爽滑。 一個甜品有多重口感,當中的變化亦為我帶來驚喜。店舖還有其他特式甜品,下次一定會再嘗。

2016-08-07
2016-09-23 54 瀏覽
工作後的閒適下午,心思思想食甜品行過淘大,就來到了甜品街原來近來新開了甜品店,叫甜入心裝潢不錯,就入內食甜品~點了最有名熱燕窩蛋白燉木瓜$50份量超多,兩個人share 就岩岩好燕窩本身冇乜味,但加落燉蛋白到味道就夠。蛋白好滑同好香,又唔算太甜。木瓜熱上新鮮入口,好正樹記腐竹薏米小丸子$24聽講材料係樹記新鮮入口,腐竹糖水唔算太甜,薏米細細粒融係口中,口感唔錯除左食熱上甜品,梗係唔少得不得不叫既窩夫啦芒果窩夫配雲尼拿雪糕 $43窩夫蛋漿的比例溝得岩岩好,熱上既口感十足,脆得黎入面軟綿綿,係近期我食過既最好食既窩夫之一雲尼拿雪糕好大球,非常重香草味今餐食左咁多好滿足!
工作後的閒適下午,心思思想食甜品

行過淘大,就來到了甜品

原來近來新開了甜品店,叫甜入心

裝潢不錯,就入內食甜品
點了最有名熱燕窩蛋白燉木瓜$50
份量超多,兩個人share 就岩岩好

樹記腐竹薏米小丸子$24

除左食熱上甜品,梗係唔少得不得不叫既窩夫啦
芒果窩夫配雲尼拿雪糕 $43

雲尼拿雪糕好大球,非常重香草味

今餐食左咁多好滿足!
2016-09-22
5 分鐘 (堂食)
  • 熱燕窩蛋白燉木瓜
2016-09-22 211 瀏覽
一直好想試甜入心, 每次晚飯過後總時人多, 今次係睇夜場前, 同BUDDY 去食左先. 我地大約5點去到, 好彩無乜顧客, 可以揀位座, 原先好想坐千秋位, 但可惜有人坐緊啦 ! 等到佢地走左, 我地又已經開餐啦 ! 唯有下次啦 !睇下有乜食先, 發覺好多甜品都唔算貴, 平時中意食既芝麻糊都係18蚊,原先以為店內裝修得唔差, 甜品應該好貴 ! 估唔到價錢咁平民.不過平還平, 都要睇食物質素。我地叫左3款食物, 其中1款係小食 , 叫左食物後就睇下環境啦 !環境就裝修雅緻, 店子細細但坐位都多, 但最特別係有一大壺果茶比你飲, 係免費呀 ! 今次係芒果果茶, 夠濃。未試過係甜品店有果茶比你免費品嚐,好窩心呀 !!職員都好熱心及有禮貌, 見我地唔知食乜都會推介一下, 好快食物上黎啦 !1) 黑松露撻 $32雖然只有4件, 但係做得出色, 每個撻都係用黑松露炒雜菌, 好香 ! 撻底係用酥皮焗出黎, 而且仲係熱烘烘的。雜菌都放得滿滿, 基本上用手拎起食最好 !2) 焦糖布甸椰皇子 (暖)  $36一開始比佢的椰皇吸引, 點知食落仲有驚喜. 布甸好滑, 配上椰奶好香。食食下竟然見到有D好似啫喱的
一直好想試甜入心, 每次晚飯過後總時人多,
今次係睇夜場前, 同BUDDY 去食左先.
我地大約5點去到, 好彩無乜顧客, 可以揀位座,
原先好想坐千秋位, 但可惜有人坐緊啦 !
等到佢地走左, 我地又已經開餐啦 ! 唯有下次啦 !

不過平還平, 都要睇食物質素。
好窩心呀 !!
職員都好熱心及有禮貌, 見我地唔知食乜都會推介一下,
好快食物上黎啦 !

1) 黑松露撻 $32

2) 焦糖布甸椰皇子 (暖)  $36
一開始比佢的椰皇吸引, 點知食落仲有驚喜. 布甸好滑, 配上椰奶好香。食食下竟然見到有D好似啫喱的野,好清甜, 好爽口, 問左店員原來係用椰皇水整呀 ! 所以好清甜, 好特別 !
3) 榛子朱古力窩夫 $43

熱辣辣的窩夫配上朱古力雪糕當然最佳配搭啦 ! 份量又多 !抵食啦 !!
三個甜品, 我最中意食焦糖布甸椰皇子, 而且仲有好多款, 下次必定再食其他款。
下午茶
  • 焦糖布甸椰皇子
2016-09-19 109 瀏覽
環境好寫意既一間甜品店 仲有吊椅可以坐😍依個冰好浮誇 一上枱果陣😂全場矚目✨個冰幾棉好香甜🍇啲彈珠好爽口😋不過食既時候要小心山泥傾瀉巨蜂提子飄雪冰 $55心太軟奶味偏重 🙈綠茶味唔算太出 綠茶心太軟 $42
喺朋友屋企附近hea hea吓覺得想食甜品,又見呢間甜品店門面幾靚,咁就入去試吓啦小店佈置得好靚[榴槤飄香椰皇子,$46]個主角榴槤好甜好好味!唔知而家9月榴槤仲算唔算當造,但食到咁好味嘅榴槤好開心呀!食完鋪面嘅榴槤,下面就係椰皇果凍,食得出冇加糖,係原原本本嘅清甜椰皇水味呢個甜品真係做得好出色[燕窩蛋白燉木瓜,$50]餐牌上面張圖係一個木瓜,但佢嚟到居然係一個木瓜再多一碗仔!好~~~~~抵!不過燕窩冇甜味,怕口淡淡就要同燉蛋白一齊食。我個人覺得如果燕窩可以加返啲冰糖咁就perfect池喇。蛋白燉得好滑,有奶香,唔會過甜!木瓜亦都好清甜,食完呢個甜品覺得好滋潤養顏呀[朱古力心連心窩夫,$43,加$7轉自家製焦糖布甸雪糕]呢個窩夫嘅風頭根本被個自家製雪糕搶咗!我冇諗過咁細細間嘅甜品店自己製嘅雪糕係會咁好食㗎!好綿滑,又好神奇地唔會好冰凍!就算而家秋涼都唔會食完會個人凍冰冰窩夫方面,係我鐘意嘅硬身口感,鐘意食軟窩夫嘅人未必會鐘意,但好啱我胃口仲好貼心有自助英式果茶冇諗過住宅區入面嘅甜品店仔都咁高質
小店佈置得好靚
[榴槤飄香椰皇子,$46]
呢個甜品真係做得好出色
[燕窩蛋白燉木瓜,$50]
[朱古力心連心窩夫,$43,加$7轉自家製焦糖布甸雪糕]

仲好貼心有自助英式果茶
冇諗過住宅區入面嘅甜品店仔都咁高質
2016-09-19 155 瀏覽
難度住淘大花園的人特別喜愛吃甜品? 這兒好像特別多甜品店和餅店, 只是甜品專賣店已有四間。放假看完戲後剛好是TEA TIME, 就到了這間開了不久的甜品店試試。新式的甜品店裝修都特別有心思, 多了一些花園式的浪漫, 確是與店名幾合襯。這舖位前身也是甜品店, 現在除了更開揚外, 坐得更加舒服, 不會與鄰枱太親密。甜入心的選擇也算不少, 無論新式甜品或是傳統糖水也有, 我們這天就點了三款試試。身邊那位點了這兒的signature 之一, 分子咖啡布甸椰皇子椰皇子原來是原個椰皇, 加入海底椰肉和咖啡啫喱小粒 , 再加一個小小的雞蛋布丁, 內容十分豐富。 這個甜品口感十足, 咖啡分子的Q 彈, 布丁的嫩滑, 一啖便有多種感覺。再加上椰奶和椰皇肉, 吃起來就很消暑, 充滿東南亞的味道。而且味道一點也不會過甜, 可能是有咖啡分子中和了, 不錯~而且最可愛的還有一顆心型棉花糖作點綴, 令造型加分, 果然甜到入心。我是因為樹記腐竹, 就點了這個像普通得很的腐竹小丸子糖水中式糖水好像是要熱吃才最好味, 幸兒甜品店內的冷氣亦足夠, 不致我吃得滿頭大汗。他們把腐竹已煲溶至奶白色, 整滑糖水自然豆味十足, 味

我是因為樹記腐竹, 就點了這個像普通得很的腐竹小丸子糖水
他們把腐竹已煲溶至奶白色, 整滑糖水自然豆味十足, 味道亦與平時在家自製的分別不大。加入了大小西米和洋薏米, 加強了咬口, 亦令整個糖水"飽肚"一點。我自己就較喜歡糖水還是留有細片腐竹, 可以細味腐竹的幼滑和質感。

最後我們還多加了一客黑松露撻
一客四件的黑松露撻亦是甜品店的推介,亦是其中較少有的咸點之一。
這個黑松露撻反而算是意外驚喜, 松露味十足, 送過來時己聞到陣陣菇香。

那些什菌絲炒得很爽脆, 加入了黑松露醬拌後, 自然香味提昇。而撻底亦用上較薄較脆的酥皮, 減少了肥膩感。而且SIZE 剛好, 一口一個, 我們兩人很快便清碟了。

現在的甜品店競爭真的很大, 食品沒有特色或是味道較一般, 很難留得住客人。希望他們會繼續進步啦~
下午茶
2016-09-17 197 瀏覽
成功逃出密室,動完腦筋,是時候休息一下。甜入心的門面在一眾食店中份外搶眼。內裡佈置簡單帶點甜密,還設有個小韆鞦,坐著一對正在吃心太軟的小情侶。看完餐牌介紹各種食物的益處,吃完甜品都不用內疚。有各式各樣的椰皇甜品、甜和咸的窩夫、中式糖水、韓式刨冰等。樹記腐竹薏米小丸子指明每日於樹記購入新鮮食材的腐竹糖水,有潤肺,止咳,平喘之效。另外加了$7的桃寶,即是近期興起的平民花膠-桃膠。清稀的糖水甜度可以,入口幾濃,有來自薏米的稠,證明落足料。除了煙韌又不痴牙的小丸子,還有西米露外形,卻硬硬的,咬下去會有輕微POP的爆開口感的Q珠。少不了幾塊大大塊的腐竹。本人不是樹記的粉絲,吃不出這腐竹是不是樹記出品,但其少少硬,帶咬口,使這碗本已豐富的糖水,口感更上一層樓。原以為桃寶沒有味,會加到糖水中。浸開的桃膠,混了糖,有自己的甜,跟糖水格格不入,於是分開食。啖啖豐盈,又滑又嚡,又腍又爽,比起入饌更滋味。花膠椰皇子盛得滿滿的椰皇,有水晶珠、Q珠、花膠、蓮子和燉蛋白,淋上暖熱香濃的椰汁。水漾的燉蛋白濕潤滑溜,帶清甜的椰青水味。碎條的花膠有輕輕的魚腥,爽滑而不黏。蓮子爽口,個人則喜歡炆腍,入口慢慢融化的蓮子。椰
樹記腐竹薏米小丸子

花膠椰皇子
盛得滿滿的椰皇,有水晶珠、Q珠、花膠、蓮子和燉蛋白,淋上暖熱香濃的椰汁。水漾的燉蛋白濕潤滑溜,帶清甜的椰青水味。碎條的花膠有輕輕的魚腥,爽滑而不黏。蓮子爽口,個人則喜歡炆腍,入口慢慢融化的蓮子。椰皇內層的肉輕力一刮便大片大片地刮出來,清甜有汁。雖然花膠和蓮子都一般,但這個配搭最滋潤,而且小小的椰皇,藏著十足的滋味,配料豐富,亦下得多,叫人滿意。
黑松露吐司粒粒山
吐司吃得多,自從有了茶木和Dazzling Cafe後,都吃怕了,但為了這個黑松露雪糕,就即管一試。多士粒淋滿吉士,遠看好看,近看其實一般,濃稠乾身,似放涼的茶餐廳白汁。吃下去卻不錯。入口即融,夠濕潤,完全沒有預期的乾和厚。淡淡的味道蛋香不重,不過伴乾脆的多士正好。整粒多士由內至外都鬆脆,沒有燶卻有陣陣烘焙香。雪糕可以見到一點點黑色,果真有清香的松露,十分明顯,啖啖突出。雪糕未算軟滑,是那種沙沙的,入口即融的冰涼口感,較奶多厚滑的雪糕健康。值得為這球雪糕一試,吐司粒亦沒令人失望。
本打算隨便吃個甜品,沒想到遇上如此質素。
店面不大,只有一名店員,斯文有禮,服務不錯。落單、上枱、埋單都不用久等。
2016-09-16
2016-08-18 67 瀏覽
淘大有間新開(左一段時間)既甜品店,有唔同既椰皇甜品之外亦都有好多選擇,好似窩夫、飄雪冰、冰糖系、冰涼系既甜品等等。今次試左以下四款。/💙#焦糖布甸椰皇子 $36焦糖布甸味道適中,唔會好甜💙#榴槤飄香椰皇子 $49榴槤肉香甜,份量都OK。💛#西瓜中豆花 $45夏日必食!真係好清涼呀。本身覺得西瓜同豆花好似唔係幾夾,但食落又唔錯喎。上面有豆腐味雪糕,入面仲有西瓜味啫喱,都幾特別幾好味。💛#公主出巡 $33呢個係最好味。芒果雪糕唔會好快溶哂,芒果味又夠;芒果肉夠鮮甜,厚切口感好;可可脆片豐富左呢個甜品既口感。推薦!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/🍁兩款椰皇子味道都比較中規中矩,唔算好特別,其他甜品配搭創新又好味。覺得可以靜係叫一個大家SHARE,試多啲其他款。下次要黎試埋其他甜品😆😆------------------------------人均消費:around $40好味指數:8/10抵食指數:8/10------------------------------
今次試左以下四款。
💙#焦糖布甸椰皇子 $36
焦糖布甸味道適中,唔會好甜

💙#榴槤飄香椰皇子 $49
榴槤肉香甜,份量都OK。

💛#西瓜中豆花 $45

💛#公主出巡 $33

人均消費:around $40
好味指數:8/10
抵食指數:8/10
2016-08-03 382 瀏覽
在家食飯心郁郁想食個甜品,使用左一個外送apps而幫襯左呢間甜品店,位置係牛頭角都算近。保證落單50分鐘內送到,估唔到時間真係計得幾準真係50分鐘到就送到屋企😝外賣送到啦👏🏻👏🏻👏🏻食完飯就到時間真係啱啱好😁一共叫咗三個甜品,風花雪,大榴班戟同焦糖布丁椰皇子風花雪 $29有兩粒糯米糍,食落味道都幾好而且唔會太甜中規中矩唔算太大驚喜大榴班戟 $38榴連班戟價錢有點頗貴,不過又係我每次必叫既糖品之一,真係矛盾😂 皮薄餡靚❤️ 入面既榴連肉多到嚇死我,入口香濃厚滑既榴連容好creamy😍唯一既就係外賣關係唔係好夠凍,如果雪返30分鐘再食一定prefect 😝😝😝焦糖布丁椰皇子 $36送到黎個樣有啲變咗,布甸同椰王jelly都丫左🙈椰王口感有d似jelly,jelly食落椰子味好濃郁,就好似係提取左椰汁再將加工做成啫喱既感覺。😀椰子香味濃郁,中意椰香既一定好中意!❤️焦糖布丁同椰奶都好滑溜,整體呢個甜品都唔會做得太甜,唔錯啊!😊😊😊👍🏻
真係50分鐘到就送到屋企😝
外賣送到啦👏🏻👏🏻👏🏻
食完飯就到時間真係啱啱好😁
一共叫咗三個甜品,風花雪,大榴班戟同焦糖布丁椰皇子
風花雪 $29
有兩粒糯米糍,食落味道都幾好而且唔會太甜
中規中矩唔算太大驚喜
大榴班戟 $38
焦糖布丁椰皇子 $36
送到黎個樣有啲變咗,布甸同椰王jelly都丫左🙈
椰子香味濃郁,中意椰香既一定好中意!❤️
2016-08-03
其他
2016-07-31 119 瀏覽
呢日行經淘大, 發現竟然開左甜入心! 之前深水埗分店食過對椰子甜品念念不忘, 忍唔住入去再食! 英式果茶同棉花糖朱古力都可以自由攞, 感覺好貼心!咖啡粒粒咖啡味好濃, 焦糖布甸蛋味好香好重, 而且好滑。底下系椰青水整成既啫喱, 有清甜既椰子香甜, 仲好爽口, 感覺好清新! 燉奶非常嫩滑, 奶味唔算好濃, 甜度稍低, 配埋有咬口既海底椰, 感覺好滋潤!!朱古力窩夫份量好大, 望落既邪惡又吸引! 窩夫外層超脆, 裏面軟綿, 而且蛋味同牛油味都十分濃郁, 上面淋上唔少暖暖既朱古力漿, 仲有朱古力雪糕, 正呀!!心太軟用左杯裝, 吸引力降低, 流心度幾高, 但欠缺左外脆內軟既感覺, 朱古力濃度高, 帶少少苦味, 啱哂我! 呢度甜品份量大, 水準唔錯, 又抵食, 難怪只系1點幾, 呢度已經差唔多滿座!