講起長洲嘅美食,魚蛋肯定榜上有名。而講起長洲魚蛋,就不能不提「甘永泰」。是日由於係清明正日,在甘永泰舖外輪候嘅人龍亦特別長。正當大家排緊隊等買魚蛋嘅時候,筆者與太座行到另一邊睇吓有冇即食嘅嘢。發現甘永泰有各類炸蛋售賣,包括魚蛋、墨魚丸、魚肉釀豆泡等,太座就揀咗墨魚丸一試。墨魚丸以切成小粒嘅墨魚肉配上大量豬肉而成,墨魚肉粒彈牙有咬口,不過魚肉味不濃,反而豬肉經油炸處理後味道更出,令整粒墨魚丸似豬肉丸多啲。墨魚丸一串有四粒,十蚊一串,平均每粒兩個半。值唔值得便見仁見智了,筆者認為一試無妨。

2009-04-04
$10 (其他)
黎到長洲, 相信除左食海鮮同平安包之外, 一定會諗起甘永泰的魚蛋. 起初以為人云亦云, 你講佢又講ja. 但係試過買左一斤返屋企試後, 加埋個麻油味丁麵一齊食.wooooo~~~ 真係好好食woo, 好彈牙ga. 但係價錢就貴d la! 要$48/斤. 另外呢度仲有片頭, 蝦丸同豬肉丸ga. 下次要試下先得

wooooo~~~ 真係好好食woo, 好彈牙ga.

2009-03-20 2 瀏覽
魚蛋$10/串, 第一個感覺係好油膩, 用個家用既炸爐…. 好彩佢地會用2張紙吸油, 唔係食到成口油豆卜釀魚肉$10/串: 佢反轉豆卜黎釀, 炸咗之後真係好脆好脆, 不過, 其實冇乜味既, 貪得意試下無妨同意其他食評話兩個女人都好似唔憂做咁, 木無表情. 唉, 在旅遊區俾d咁既咀臉人地睇…… 真係唔多開心囉

2009-01-02 9 瀏覽
食完甜品之後..我地就繼續係長洲周圍逛la~~雖然長洲好細...但我地都可以行左好耐!!而且e度周圍都係野食..真係唔驚餓親lo~~行行下...肚仔又有d餓...咁岩又見到甘永泰e間野住長洲既朋友有介紹過我黎食e 間d野..咁我地就1人買返1串黎食la~~umum….我叫個個野食..唔記得咩名(長長地個個)
食完甜品之後..我地就繼續係長洲周圍逛la~~
雖然長洲好細...但我地都可以行左好耐!!
而且e度周圍都係野食..真係唔驚餓親lo~~
行行下...肚仔又有d餓...咁岩又見到甘永泰e間野
住長洲既朋友有介紹過我黎食e 間d野..
咁我地就1人買返1串黎食la~~
umum….我叫個個野食..唔記得咩名(長長地個個)
2008-12-28 5 瀏覽
丟抵友人響渡假屋自己幾條友出黎偷食!魚蛋$10六粒 真係好彈呀!!!!未食過咁彈嘅魚蛋, 不過又唔係咁覺好鮮播, anyway呢個幾爽, 我地都買咗半斤返去bbq~豆卜釀魚肉$10七粒 好脆, cos佢反轉豆卜黎釀, so炸咗d一粒粒豆渣會脆d, 不過個人覺得淡咗d, 其中一友人覺得好好味蝦丸+豬肉丸各兩粒$10 我幾鐘意個蝦丸, but男友話一d都唔好食-_-豬丸冇特別蝦餅$19兩塊 繼魚蛋後我覺得呢個都好食, 雖然我都食唔到蝦味....但係彈牙嘛~P.S. 唔好期望有services, 兩個女人都好似唔憂做咁, 木無表情, 又唔想答你, 真係有唸過嬲嬲地唔幫襯, but又唔甘心唔食一次, 好彩都叫值得....
丟抵友人響渡假屋自己幾條友出黎偷食!

魚蛋$10六粒
豆卜釀魚肉$10七粒
蝦丸+豬肉丸各兩粒$10
我幾鐘意個蝦丸, but男友話一d都唔好食-_-豬丸冇特別
蝦餅$19兩塊

• 超級彈牙魚蛋
2008-12-10 4 瀏覽
買了$20魚蛋($48 一斤), 魚蛋是白色的, 其實, 他們以發保膠合裝魚蛋去上磅, 有少少騙重, 不抵. 但是, 當試了他們的魚蛋, 真的很鮮味, 很爽, 彈牙, 好好味. 下次到長洲, 要試下魚片, 蝦餅、蝦丸

下次到長洲, 要試下魚片, 蝦餅、蝦丸
$20 (其他)
2008-12-06 23 瀏覽
nov 29, 08,呢度喺我哋嘅最後1站..............因呢個附屬嘅小食店要開4.00pm.............各自各叫咗 : 1) 魚蛋 ($5/串)-以前嘅舊同事燒野食gathering,有個住長洲嘅舊同事1心諗住買1盒魚蛋比我哋燒,點知我哋即刻試食咗1粒之後,大家都不斷喺咁食,所以合力清晒,都唔洗叉住嚟燒-所以今次我好想再食番呢個魚蛋.............就算佢開4.00pm.............都等-我同1個食友share咗1串唔辣嘅-有食友食咗2串咖喱魚蛋-全部魚蛋都喺浸喺熱清水度.........呢個我就唔多like因咁樣會將佢本身嘅淡淡嘅麻油味浸淡/走埋-的確唔多食到麻油味-但魚肉有口感,但唔喺好彈嗰種 2) 煙肉魚串 ($7/串)-見佢肥嘟嘟,好似好有彈性咁,問咗裡面喺咩嚟架..............女店員話喺蘿蔔+魚肉,我問咗2次...........都喺同1個答案..............都未聽過有呢個食物組合,完全想像唔度會即喺咩味呢-無食友敢試(因怕煙肉嘅肥膏/已經好飽)..........咁我嚟啦-比食友影晒相先.........

1) 魚蛋 ($5/串)
-我同1個食友share咗1串唔辣嘅
-有食友食咗2串咖喱魚蛋
-的確唔多食到麻油味
-但魚肉有口感,但唔喺好彈嗰種

2) 煙肉魚串 ($7/串)
-比食友影晒相先............咬佢1啖
-原來蘿蔔切成幼長條,真喺好蘿蔔嘅清香,混以魚肉,再+上外邊嘅薄煙肉片,味道豐富
-好少有嘅小食

3) 豆卜釀魚肉 ($10/串)
-喺隔離舖,有食友話試過話好味,所以又同食友share
-都幾油膩吓
-外面真喺炸得幾香口,但個人覺得個味道比較清,可以調味鹹少少就好

4) 魚蛋+魚片 ($48/斤)
-買咗各1/2斤返屋企+料
-咁啱佢哋打緊邊爐.............我就建佢哋唔好淥落湯度,就咁食,個淡淡麻油味就食到喇
-家人都話唔錯

- 食有話佢哋喺用全門鱔打出嚟.............我自己覺得佢哋無嘜比味精調味,因比較清淡,唔多鹹............幾貼近住家出品
$20 (其他)
2008.11.30(日) 幾近白雪雪的炸魚旦 $48/斤,跟友人各買了半斤﹔每粒魚旦約 2cm 直徑,所以半斤都有廿幾粒咁多 暖暖地即食又真係幾煙韌,呢個价都算合理。炸豆卜魚旦($10/1串五件) ,豆卜外層少許脆粉,豆卜夾魚肉非常煙韌彈牙 Yummy,不過都幾油架但又好好味喎(真係愛與痛的邊緣)﹔呢串仲係最後一串,都俾G哥哥賣到,好叻呀
每粒魚旦約 2cm 直徑,所以半斤都有廿幾粒咁多
暖暖地即食又真係幾煙韌,
呢個价都算合理。

賣埋就收工
炸豆卜魚旦 ~ 正
$24 (宵夜)
賣埋就收工
炸豆卜魚旦 ~ 正
  • 魚旦
2008-11-24 9 瀏覽
次次黎長洲,次次經過甘永泰,次次都大排長龍今次見到有新野,炸豆卜釀魚肉,一場黎到,定必試下炸豆卜釀魚肉 - 即包即炸,眼見婆婆純熟而靈巧的手,三扒兩撥就整好一串又一串因供不應求,要食就要等,係等既時候,叫左串:炸墨魚丸,食完等多陣,有得食啦,店員都好貼心:「唔好立刻食,好熱嫁!」我緊係唔理得咁多,食左先算,第一啖,有油益味,因係用萬年油炸,D油勁黑,好乾,好淡,可以話係無味,魚肉無魚味,講真的,新野試過就算!都係魚旦果D有保證!炸墨魚丸 - 係等既時候叫的,同我地成日食既墨魚丸唔同,唔彈牙,唔爽口,食得出有一粒粒墨魚肉,我相信個墨魚丸加入唔小既豬肉,因豬肉味係蓋過墨魚味,都幾其怪,有粒粒墨魚肉既咬口,但個味係豬肉味!$10一串得五粒,我覺得買一盒盒既魚旦抵食D啦!
次次黎長洲,次次經過甘永泰,次次都大排長龍

今次見到有新野,炸豆卜釀魚肉,一場黎到,定必試下

$10一串得五粒,我覺得買一盒盒既魚旦抵食D啦!
2008-11-16 7 瀏覽
14.11.08 (Fri) 晴第二(食)站,就係個個都話正嘅魚蛋,想咩都試下,魚蛋、魚片、蝦餅、蝦丸每樣都要兩粒/件,買咗$20。(講完一論阿姐先俾我地咩都買少少)買完之後行多幾步去隔離店阿姐幫我地『炸』。當我見到魚片係厚切真係口水都流埋。我地坐喺店前面d凳,好多flies,不過唔想企住食都冇計。- 魚蛋:最正,真係好鮮,鍾意佢彈得黎好juicy嘅感覺。- 魚片:厚切口感非常好,都juicy,但冇魚蛋咁鮮魚味。- 蝦餅:甜蝦味,蝦餅都幾厚,好食。- 蝦丸:冇蝦餅咁juicy同甜。總結:魚蛋、蝦餅最好食。p.s. 通常食完呢d丸係會覺得好咸,但完全冇呢個感覺,果然係新鮮!
14.11.08 (Fri) 晴

- 魚蛋:最正,真係好鮮,鍾意佢彈得黎好juicy嘅感覺。
- 魚片:厚切口感非常好,都juicy,但冇魚蛋咁鮮魚味。
- 蝦餅:甜蝦味,蝦餅都幾厚,好食。
- 蝦丸:冇蝦餅咁juicy同甜。

總結:魚蛋、蝦餅最好食。

炸前:魚蛋、魚片、蝦餅、蝦丸
炸後:魚蛋、魚片、蝦餅、蝦丸
2008-10-02 21 瀏覽
長洲兩日一夜之旅, 第四站 - 甘永泰甘永泰d 魚蛋好出名, 好多人買, 所以就專程去試下 魚蛋蝦丸 ($10/串)魚蛋好彈牙, 真係名副其實, 好好味, 出面食唔到咁彈牙既fishball!蝦丸, 普通, 唔彈牙, 可以唔食走之前仲買左半磅魚蛋番香港, 因為太遲所以冇哂魚片下次去一定要買魚片! 因為長洲居民話魚片都好正嫁!
長洲兩日一夜之旅, 第四站 - 甘永泰

甘永泰d 魚蛋好出名, 好多人買, 所以就專程去試下

魚蛋蝦丸 ($10/串)
蝦丸, 普通, 唔彈牙, 可以唔食

走之前仲買左半磅魚蛋番香港, 因為太遲所以冇哂魚片

下次去一定要買魚片! 因為長洲居民話魚片都好正嫁!
2008-09-22 11 瀏覽
7/9/2008 約6:15pm本人入長洲前找過料,知道這裡魚蛋出名所以臨走買半斤($25)回家當手信之後番家煮麵加兩粒吃,真的彈牙得很,也保留著魚肉汁連媽媽也說市區$6X斤的魚蛋也不能比美真有點後悔只買了半斤,下次入黎要買多d!
7/9/2008 約6:15pm
本人入長洲前找過料,知道這裡魚蛋出名
所以臨走買半斤($25)回家當手信
之後番家煮麵加兩粒吃,真的彈牙得很,也保留著魚肉汁
連媽媽也說市區$6X斤的魚蛋也不能比美
真有點後悔只買了半斤,下次入黎要買多d!
2008-08-18 372 瀏覽
事緣心儀長洲看太平清醮有一段日子,而之前一天亦是接神的出巡儀式,反正是日day off,二話不說便拉了另一食友入長洲.試想想,由粉嶺要乘早班船,趕在十時之前到達(因為十時後全島戒殺生),差不多六時便要出門,好眼訓.....................原先並未有想過見証這令人難以忘記的一刻,但場面實在太震撼了.與食友信步而行,突然有股血醒味飄過,而幾個舖遠左右,見有位阿叔'拿'起條四,五條長門鱔,而地下竟然仲有百幾條大大小小,活生生既係地下的血水中孺動,只見手起刀落,切頭去內臟,幾下手勢又一條,同劏魚師傅講起,先知道全部門鱔都係用作製魚蛋,而且並唔似市區一d店舖,混入其他雜魚在內,黃門鱔成本唔平,但質數有保證,單就劏魚,已經花上個幾兩粒鐘.旁邊有位老婆婆見我倆咁有誠意,仲邀請入佢地工場.就係一間唔夠一百尺既房,只有三個人,先係一位阿姐去骨起肉,再由另一位阿哥用機器攪去表皮同將肉碎攪成肉漿,而皮就炸成炸魚皮,最後再由師傅將魚肉炸成魚條及魚蛋,過程一氣苛成,而當中有幾點是令我非常難忘的.首先同老婆婆講起,先知佢地出品只係賣一兩日就算,食物自然新鮮有保證,其次只選用門鱔作魚蛋,並唔會為求賺

旁邊有位老婆婆見我倆咁有誠意,仲邀請入佢地工場.
首先同老婆婆講起,先知佢地出品只係賣一兩日就算,食物自然新鮮有保證,其次只選用門鱔作魚蛋,並唔會為求賺錢,混入其他雜魚,好似九棍,牙帶之類,製作認真.
係參觀過程中,只見刮魚肉位阿姐,間中將一舊舊手掌咁大既魚肉扣起,我原先仲以為用黎加'餸,講起至知扣起部份係刮損左或者爛肉,而老板為求盡善盡美,就算増加成本都唔理,通通唔要,老實講,我真係有點愕然.
老一輩的人不單對自家出品有信心又執著,而且好客,順口便請我倆試食,不單是魚蛋,炸魚條更是一大片切出來,入口魚味濃郁芳香,竟然肉質不單彈牙更有肉汁在內,雖然感覺上有點咸,但用作放湯或是湯粉的佐料,又洽如其份.
不會以假當真,或是自吹自擂,黙黙地做好本份,所以值得大家支持!

超過百條黃門鱔,仲要條條生勾勾
四圍走,結果都係魚蛋/魚條
魚'po'扣起生曬,貴野
師傅對住火爐幾辛苦下
2008-08-16 11 瀏覽
趁著0岩0岩0既星期六日去0左長洲參加0左一個話劇的夏日營, 咁更係順便要係長洲食埋d好0野先啦, 不過時間真的好緊迫, 最後食唔到<師妹甜品>, 只係食0左<砵仔王>的砵仔糕, 同埋買0左<甘永泰>0既魚旦作手信!!! 1. 魚旦 ($25) ~ 因為之前有個朋友買0左$50兩樣(魚旦, 魚片), 咁今次就買$25魚旦0黎試下, 雖然我對魚旦就普通啦, 不過甘永泰0既魚旦, 令我覺得有一食再食的感覺, 勁!!! 返家後, 除0左用魚旦煲湯之外, 我仲用佢配上辛辣麵, 效果當然係一流啦!!!整體評價:勁彈牙, 好味道!!! (下次試埋魚片先得)

!!!

整體評價:勁彈牙, 好味道!!! (下次試埋魚片先得)
魚旦
辛辣麵 + 魚旦
$25 (其他)
魚旦
辛辣麵 + 魚旦
  • 魚旦!!!
2008-08-12 15 瀏覽
這裏的魚旦 是我吃過的魚旦中 最令人回味的!!!雖然不及我第一次吃的好, 也貴了 ($5 / 4粒)但到現在還是我最喜歡吃的魚旦每次到長洲也是我的必吃item很有魚味,很白,很彈牙,也有麻油香~ good!
這裏的魚旦 是我吃過的魚旦中 最令人回味的!!!
雖然不及我第一次吃的好, 也貴了 ($5 / 4粒)
但到現在還是我最喜歡吃的魚旦
每次到長洲也是我的必吃item
很有魚味,很白,很彈牙,也有麻油香~ good!