2019-03-28 164 瀏覽
除了常餐,這是我到瑞士雞翼最常吃的一樣。湯很清甜,皮蛋份最很多,應該多於一隻 ,魚肉一般不夠彈牙,米飯很爽口。如果想在茶餐廳想吃健康一點 ,這是不錯的選擇。不過份量很大,每次都吃不完。

2019-01-15 577 瀏覽
今日好開心 所以自己一個叫左個常餐 開心下佢E間餐廳好多分店 今日就12:00pm黎到荔枝角既分店E 個瑞士常餐只係46蚊就有火腿奄列 多士 老水雞脾同埋公仔面仲有野飲tim講真錦多野食 可以叫做窮人恩物嫁啦~先講講火腿奄列 睇面積都知起碼用左兩隻蛋火腿集中係正中間 味道就係唔洗洛鹽因為火腿已經有咸味唔好睇小個多士 佢比方間出面厚兩倍小許既牛油 可以張脆脆多士 吊起個味~老水脾黎講 手掌錦大  肉厚 肉滑每一啖都係老水味 公仔面黎講呢 淥到剛剛好既硬度一流!總結:一定會再光顧~
今日好開心 所以自己一個叫左個常餐 開心下
佢E間餐廳好多分店 今日就12:00pm黎到荔枝角既分店

E 個瑞士常餐只係46蚊
就有火腿奄列 多士 老水雞脾同埋公仔面
仲有野飲tim
講真錦多野食 可以叫做窮人恩物嫁啦~

先講講火腿奄列 睇面積都知起碼用左兩隻蛋
火腿集中係正中間 味道就係唔洗洛鹽
因為火腿已經有咸味

唔好睇小個多士 佢比方間出面厚兩倍
小許既牛油 可以張脆脆多士 吊起個味~

老水脾黎講 手掌錦大  肉厚 肉滑
每一啖都係老水味

公仔面黎講呢 淥到剛剛好既硬度
一流!

總結:一定會再光顧~
2019-01-11
午餐
2018-12-31 574 瀏覽
返完通宵工, 自己一個係附近食埋早餐先返屋企訓,在荔枝角站揀左嚟間這間似係工業區食堂,坐底睇餐牌,被她的沙嗲牛肉潛艇吸引住,於是叫了一個‘早晨極品2‘隔左幾分鐘就餐到,快其實也是港式茶餐廳一大賣點份餐很大,應該足夠兩個女仔食,當然我咁大食,梗係一個人也可KO佢餐包括一大碗仿鮑片火腿公仔麵(原本係通粉,我轉了麵),火腿奄列,仲有沙嗲牛肉潛艇(另有熱狗/菠蘿油可以選擇,價錢仲平$2)個麵剛剛煮好爽口彈牙,仿鮑片俾得很大方,有三片,而且湯底亦不錯,有濃濃的雞湯味,但又不會太咸火腿奄列不會過熟,仍然有蛋漿至於我最期待嘅沙嗲牛肉潛艇,真的是整個早餐嘅靈魂,首先佢有整熱個包,整個也熱辣辣,而且包上面嘅芝麻,更令其加多一點香味,餡料嘅沙嗲牛肉糧頗多,而沙嗲香而不辣,滲透在包內,而且汁多到可流出整體而言,令我有想下次特登再去之感

隔左幾分鐘就餐到,快其實也是港式茶餐廳一大賣點

火腿奄列不會過熟,仍然有蛋漿

整體而言,令我有想下次特登再去之感
$42 (早餐)
  • 沙嗲牛肉潛艇
2018-12-21 1456 瀏覽
嚟呢頭附近做嘢,同事話想食好啲,就提議咗呢間。早餐都唔少人係度,都幾乎張張枱有人。環境幾空曠,坐都舒服嘅。個人喜歡呢種茶室,裝修簡單,又有「味道」- 歷史夠耐。價錢比起普通茶餐廳貴小小,不過可以接受。睇咗一輪餐牌,見到五香肉丁,好耐無食,決定叫呢個。上到嚟無令我失望,好食,又香(肥就肥啦)。麵度剛剛好,唔會太淋。多士正常,有小小牛油,烘過小小,有誠意。蛋幾滑,又未至於熟哂。茶走,茶同奶比例剛好,唔會好澀。
嚟呢頭附近做嘢,同事話想食好啲,就提議咗呢間。

茶走,茶同奶比例剛好,唔會好澀。

2018-11-07 809 瀏覽
今日又係荔枝角揾嘢食,見到呢間瑞士咖啡室,有種懷舊嘅感覺,咖啡室用嘅『咖』字都係舊時嘅『㗎』。佢有星期一至五嘅餐牌,朋友就簡咗其中一個,而我就係大大本 menu 入面簡咗焗飯。飲品好快就到咗,可以飲住嘢傾住計等。凍飲加$3,熱飲就跟餐送嘅。朋友嘅意粉首先到咗,都幾大份,而且個汁大大碗,都幾足料飽肚。而我嘅咖哩雞扒餐等一陣就到咗,熱辣辣咁上碟,聞落已經好香。好欣賞佢焗到個面脆脆地,但入面又好鎖到肉汁。咖哩都好濃味,茶餐廳嚟講,呢個質素整體算是中上總括嚟講, lunchtime 嚟呢度,多款又抵食,唔錯呢!

飲品好快就到咗,可以飲住嘢傾住計等。

凍飲加$3,熱飲就跟餐送嘅。

而我嘅咖哩雞扒餐等一陣就到咗,熱辣辣咁上碟,聞落已經好香。

好欣賞佢焗到個面脆脆地,但入面又好鎖到肉汁。

咖哩都好濃味,茶餐廳嚟講,呢個質素整體算是中上

午餐
個人頗喜歡在港式茶餐廳尋找素食的選擇,又一直喜愛焗飯之類的東西,但不常有,所以以前行過將軍澳果間瑞士咖啡室成日都好多人,一直想試下佢啲素食焗飯,但沒機會試。今日工作過後在長沙灣找 late lunch ,發現有間瑞士,決定一試。位於工廈地下,門口有點難找,一般茶餐廳格局,環境就不能要求太多了。叫了個忌廉雜菌玉子豆腐飯,已經是下午茶時間了,所以 $46,配凍咖啡少甜。焗飯要等,先喝一下咖啡,不會太甜。大概十分鐘左右,焗飯便熱騰騰送上來。忌廉就是忌廉的味道,差不了,玉子豆腐是炸過的,也不能差。我覺得敗筆在選料,忌廉雜菌一般選的是蘑菇草菇等,今次用的竟然是秀珍菇,味道與口感其實不太配合,有種那菇菌類撇不了的濕的感覺,影響了整體味道。特別是當飯只有菇與玉子豆腐,感覺有點奇怪。焗飯是蛋炒飯底,但不夠乾身,不夠香口。最礙眼的,是突然出現的一條綠色的菜絲,也有兩三塊小小的紅蘿蔔,不禁令人猜想是否素食便是求其在配菜堆裡找點東西煮出來便是 整體有點失望,可能期望太大了。

忌廉就是忌廉的味道,差不了,玉子豆腐是炸過的,也不能差。
焗飯是蛋炒飯底,但不夠乾身,不夠香口。

整體有點失望,可能期望太大了。
忌廉雜菌玉子豆腐飯
2018-10-25
2018-08-31 947 瀏覽
偶爾會吃這裡的瑞士雞翼或雞髀,水準一直都不錯。這次想換換菜色,卻失望而回。這裡炒粉麵飯的選擇其實不少,點了咸魚雞粒炒飯,送來的時候還是暖的,飯粒也炒得夠乾身。只是吃下去就發現一點鹹味都沒有,整盒飯吃完了,半點咸魚都吃不到⋯⋯自問叫外賣的時間不算繁忙時段,菜色也不算花巧,但竟然漏掉最重要的配料。整盒飯又乾又無味,真的很失望🙁希望餐廳做外賣單的時候多留意一下,畢竟外賣不像堂食可以立刻重做或後補,我也不可能要求餐廳炒幾粒咸魚外賣給我🤷🏻‍♀️作為食客其實很無奈⋯⋯

外賣送餐
2018-08-09 903 瀏覽
近年香港多了許多懷舊咖啡室,以舊式的裝修,配以七八十年代最普通不過的食品,賣點是傳統的港人回憶。而這家瑞士咖啡室Swiss Cafe是香港一家著名懷舊咖啡室,屬於萬峰國際旗下的旗艦品牌。瑞士咖啡室最早於2008年在中環開張,選址利源西街,地點隱蔽,卻成了新一代的「蛇竇」,在短短幾年間已開了多間分店。現時瑞士咖啡室分店共有9間分店,分佈於以下地點:將軍澳,新浦崗,葵興,和宜合道,炮台山,荔枝角,灣仔,中環 (主店) ,西營盤。店舖裝修均帶有舊日香港情懷,提供港式茶餐廳的食品為主打,更以「招牌瑞士雞翼」及咖央西多士著名。而瑞士咖啡室荔枝角分店的吳子英師傅曾參加2014年度的「金百加金茶王」香港區決賽獲得亞軍被傳為佳話。 瑞士咖啡室荔枝角分店隱藏在該區的工廈地舖,光從店面完全看不出是間餐廳。這一類懷舊餐廳都有一個共通點,裝修都是七八十年代冰室的模樣。這一間瑞士咖啡室內裡的裝潢都是這個格局,店內有吊扇和卡位,格仔階磚地板,牆上掛畫、舊相、海報等,都是香港人的集體回憶,刻意營造出舊時冰室的懷舊感覺。餐廳共分兩層,座位充足,早市只開上層,洗手間在地庫的一層,算是比較清潔。由於政府廠廈條例所限,這類

瑞士咖啡室荔枝角分店隱藏在該區的工廈地舖,光從店面完全看不出是間餐廳。這一類懷舊餐廳都有一個共通點,裝修都是七八十年代冰室的模樣。這一間瑞士咖啡室內裡的裝潢都是這個格局,店內有吊扇和卡位,格仔階磚地板,牆上掛畫、舊相、海報等,都是香港人的集體回憶,刻意營造出舊時冰室的懷舊感覺。餐廳共分兩層,座位充足,早市只開上層,洗手間在地庫的一層,算是比較清潔。由於政府廠廈條例所限,這類位於工廠大廈的食肆只能對內開放,所以店前張貼只供廠廈員工使用的告示,但外來食客不須理會,可照常入去光顧啊!

每張桌上都擺放了「只招待本大廈之工廠員工」的告示
早晨套餐 (上午7時至中午12時供應)

美式早餐 HK$40
包括吉列豬扒、法蘭克褔腸、火腿奄列、茄汁焗豆、牛角酥,奉送熱飲

2018-04-09
$40 (早餐)
2018-07-17 704 瀏覽
這間餐廳 位於荔枝角工廠區內 店舖名字雖很吸引 主打瑞士雞翼雞髀套餐 但不算太突出 其它午餐 也有雞豬選擇 但是廚師總是 把雪藏食物 用很多鬆肉粉 令到食物入口後 整個口部都感到鬆肉粉拿味, 令舌頭非常不適 不能入口 廚師 只是用這些破壞食物質素的方法去 鬆肉, 食物無味 如同嚼蠟 ,本人曾經向該店反映 , 鬆肉粉的問題, 但仍沒有改進 , 其實有很多方法去解凍醃製, 只是沒有心去做, 在這些工廠區內, 食肆不多, 客人只是強迫性去選擇, 當你嘗試過後也不願意再去, 因為這些工廠大廈餐廳, 晚上沒有人去捧場, 只能做午市時段, 六個客人要坐一張只可容納四人的枱, 大家進食時很辛苦!
2018-07-13
3 分鐘 (堂食)
2018-07-15 532 瀏覽
今日走咗去荔枝角搵食,無意間發現原來呢度有瑞士咖啡室,呢間咖啡室觀塘都有一間,聽講都幾好食的,所以我今日就一試啦。我叫左個沙嗲牛出前一丁公仔麵,加多士及蛋。先講牛肉,牛肉有別於一般的茶餐廳,係用咗鮮牛肉,所以好有牛肉味,有好有口感。至於多士外表好鬆脆。所以,結論係好正
我叫左個沙嗲牛出前一丁公仔麵,加多士及蛋。

所以,結論係好正
2018-07-15
早餐
2018-06-16 673 瀏覽
今日第一次去香工行街,行到攰攰地,於是朋友介紹到這店食tea,所以入去試試。我地冇試到招牌的瑞士雞翼,但就叫左瑞士汁牛河、星洲炒米同芝士火腿西多三個餐。瑞士汁牛河顏色頗深,但入口冇咩味,所以有啲失望;星洲炒米夠辣,但係咸左少少;芝士火腿西多,就因為我地怕肥,只係落左少少糖漿,所以不會太甜,唔算好膩。每個餐$38,都唔算貴,不過如果味道可以調教好啲,就更好😉

每個餐$38,都唔算貴,不過如果味道可以調教好啲,就更好😉
2018-04-14 889 瀏覽
嘆tea唔一定去酒店既,茶記都可以好滿足。鮮油奶多$22, 凍檸茶加$3多士配鮮油雖然邪惡,但真係絕配,厚厚既牛油,半溶咁浸落塊脆多士度,勁香。茶記既凍檸茶超多冰粒,勁解渴。黑椒牛柳絲炒麵$40,黑白涼粉冰加$6最正係個麵底,個邊超脆,有汁既地方吸曬黑椒味,正。配料有芽菜,紅、青椒同韭黃,配料居然比牛柳好味,牛柳因為無肉味稍遜。炸雞翼配金磚$36,紅豆冰加$6呢度一叫金磚(西多士),即刻成支糖漿拎俾你,任你落,讚。西多士入面仲有花生醬,好味。炸雞翼脆口,但稍淡味,加d淮鹽係面應該會更正。
嘆tea唔一定去酒店既,茶記都可以好滿足。

鮮油奶多$22, 凍檸茶加$3

黑椒牛柳絲炒麵$40,黑白涼粉冰加$6

炸雞翼配金磚$36,紅豆冰加$6

2018-04-14
2018-03-14 784 瀏覽
平日朝早十點路過荔枝角,走去瑞士食個早餐醒醒神。早餐都係茶餐廳大路野,點左個雪菜肉絲米餐,有腿蛋多士配杯熱杏仁奶,$30,抵食!杯熱杏仁奶係神來之筆,雖然唔係好知佢同熱杏霜有咩分別,但入口好滑又唔會死甜,仲唔駛加錢,推介。下次去試埋紫薯牛奶!

下次去試埋紫薯牛奶!
2018-03-02 688 瀏覽
抵食之選:輕便套餐,早餐/下午茶時段都係$28-30,有火腿通(麵底可選其他,米粉、公仔麵、意粉等等....湯底可轉羅宋湯,之前有蕃茄湯,不過已暫停了,可惜)、可選三文治或多士或熱狗、再加杯野飲。今次我照舊選了火腿通羅宋湯、餐蛋治(雙併加$2)、熱菊花薑蜜(抵飲之選,轉哩杯都唔使加錢,每次黎食都係飲哩杯)男朋友叫了焗咖哩雞扒飯多汁,哩道嘅咖哩係男友極之推介,香濃野味有辣味,每次都要多汁,食落每淡飯都有咖哩。滿足地離開。
抵食之選:
滿足地離開。
2018-02-28
1 分鐘 (堂食)
2018-02-14 629 瀏覽
瑞士汁雞翼一向都係佢地既招牌菜色, 係得荔枝角返工點都會去試試. 其實之前都幫襯過幾次, 不過唔知係唔係佢地生意愈來愈好, lunch 太多人等既關係, 趕急到未食完就收碟, 短短15分鐘已經問左4,5次d野食仲要唔要, 如果唔係食野特別快, 真係會有壓迫感架  而且佢地d野食唔係上得特別快, 員工態度又唔算好好, 最重要係佢地ge瑞士汁好似無以前咁好食, 唔係次次都keep 到水準, 真心失望~~