聽講瑞士咖啡店係荔枝角gei代表作,梗係要去啦~~佢呢度最出名就係炸雞脾,不過作為草系生物,我覺得雞脾對我而言太heavy所以最後我都係選擇了,常餐~~不過唔好因為咁而失望,因為常餐佢都係好食,最好食係片多士,烘到剛剛好脆又唔會失去本身麵包gei軟熟感佢最好gei係幫你搞點好D牛油 唔使自己再慢慢搽,味道都更加香,麵包索牛油味都索得更加透我叫左雪菜肉絲通粉,原來都幾大兜下~雪菜整得唔錯,唔會太咸,肉絲厚度適中,食到口感唔會覺得好少,不過可惜gei係我覺得油左D...我自己幾鐘意佢個庵列煎到好薄,但每一口依然食到火腿絲,咁食就唔會一咬D火腿絲就跌曬出黎~~飲品我選擇了鴛鴦,佢D鴛鴦好滑,好香唔會苦,有次我叫左鴛鴦茶走,仲滑!大家有機會真係要try try!唔食飯唔安樂gei朋友就叫左個例飯(對唔住我忘記名字),不過呢幾塊豬肉真係好吸引,我o係隔離都睇到流曬口水,D汁仲調配到鹹中帶甜,唔怪得我朋友秒殺呢個飯.希望下次我會同胃口少+肉食性朋友去,咁就可以食到個雞脾啦~~
聽講瑞士咖啡店係荔枝角gei代表作,梗係要去啦~~
所以最後我都係選擇了,常餐~~

2018-01-31 421 瀏覽
今天工作要去荔枝角,平時好少機會來,難得來到這個工廠區,一定有好多美食,所以同拍檔做完野,就決定搵個地方休息下,又順便食個下午茶來補充一下體力,上網一查就發現了這間瑞士咖啡室。間咖啡室係工廠大廈,好容易搵到,坐低後就叫左個瑞士雞翼加薯條,另外就係瑞士牛河,瑞士雞翼整得好入味,骨同肉都好易分開,容易食,薯條係粗薯條,炸得好香又夠脆,配埋茄汁食一流。瑞士牛河幾特別,平時牛河係用老抽來炒,但這裏牛河就用瑞士汁來炒,所以食落就會有少少甜,河粉炒得唔油,河粉加瑞士汁估唔到都幾夾,以後食牛河又可以多一個選擇

2018-01-10 656 瀏覽
茶餐廳大家都食得多,好食既茶餐廳真係無幾多間,諗住求其食個早餐行左入呢間瑞士架啡室,叫左個好求其既早餐。不過味道一啲都唔求其!🉐喂,啲師奶阿姐都係果啲無表情既樣招呼你架啦,不過點解啲野食會咁好味架?😱個廚房個師傅一定吳彥祖咁靚仔,唔係啲野食點會咁好味?🤯黑白奶茶☕️咁香滑!喂,唔係啲阿姐著完啲絲襪拎黎沖架?最驚喜係個牛肉包,啲牛肉嫩口🐂架!仲要彈牙!想點呀?同啲阿姐形成一個極強烈同振陷既對比呀!😩個肉丁麵🍜完全係OK架,仲大大舊,足料。唔講咁多,想試下啲阿姐🧟‍♂️新鮮絲襪👯‍♀️沖既奶茶同爽口彈牙既阿姐,唔係,係牛肉包,你入去一邊咬住個包,一邊欣賞啲阿姐勤力地招呼人客,就知真定假☺️🥜

個廚房個師傅一定吳彥祖咁靚仔,唔係啲野食點會咁好味?🤯

個肉丁麵🍜完全係OK架,仲大大舊,足料。

2018-01-03
1 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2018-01-10 350 瀏覽
叫了半小時都不送外賣,來到全是冷的,打去店問職員出了外賣沒有,態度極差,食物質素不好,👎🏻,面是發脹的,沒牙都可以吃,熱飲變暖飲,還裝不滿一杯,絕不會再到此店
,熱飲變暖飲,還裝不滿一杯,絕不會再到此店
2018-01-10
30 分鐘 (外賣送餐)
2017-12-28 460 瀏覽
這個toast不簡單今朝收工同師父喺機場食左個飽lunch, 原本已喪失食tea戰鬥力嘅我, 撞啱朋友喺附近, 人食我又食都嗌埋一份.無揀到中式Tea T6芝士蛋沙律多士 ($23)嘩!塊toast比平時超市買到嘅麵包厚好多, 每邊都烘到脆脆金黃. 鋪上片裝芝士, 用剛烘好嘅餘熱熔一熔, 夾埋蛋沙律li個combination, 滑mayo撈烚蛋碎, 半熔芝士, 外層脆卜卜, 簡單配搭已經好滿足, 健康唔heavy.凍檸茶小甜小冰其實睇唔出水冰同正常冰嘅分別, 係個茶味好香!
這個toast不簡單

無揀到中式Tea

T6芝士蛋沙律多士 ($23)
T6芝士蛋沙律多士

凍檸茶小甜小冰

其實睇唔出水冰同正常冰嘅分別, 係個茶味好香!
2017-12-11
T6芝士蛋沙律多士
  • 芝士蛋沙律多士
2017-12-27 352 瀏覽
明明講好左黎食瑞士常餐(因為有2隻好入味既瑞士雞全翼),點知最好見人食乾炒牛河,自己又忍唔住叫埋一份,不過見餐牌有隻叫非一般乾炒牛河,就問下有咩唔同,原來係辣炒,所以就決定試下同事就叫左雪菜肉絲炆米,仲有呢到必飲菜走,因為用黑白奶沖之餘,茶底好香濃到兩碟野一上枱,真係好大碟,即刻試下佢有幾咁非一般,一試,的確比唔係辣炒惹味,亦唔會太辣亦唔會太油,好怕炒野食完成口油,下次都會再返叫但另一碟炒米就相對失色,好淡,冇咩味咁

但另一碟炒米就相對失色,好淡,冇咩味咁
茶走
2017-12-22
  • 非一般乾炒牛河
2017-12-19 301 瀏覽
作為一個荔枝角返工既ol,無食過依間瑞士咖啡室就太可惜! 最欣賞佢既美式早餐,牛角包餐。酥脆的外皮,入面勁軟。Ol黎講都夠食,因為塊雞扒都好大件! 正!雞扒有點乾,但勝有在夠酥脆
作為一個荔枝角返工既ol,無食過依間瑞士咖啡室就太可惜!
雞扒有點乾,但勝有在夠酥脆
牛角包餐
荔枝角地鐵站附近有好多餐廳, 總有一兩間喺左近. 今日陪媽媽級朋友參加一個playgroup, 短短一小時是意想不到的intensive, 陪bb玩也耗了很多精力呢!走進一間有閣樓和地庫兩層的瑞士㗎啡室, 只因充滿懷舊港式茶餐廳的裝修吸引了, 經典卡位坐得幾舒服(木櫈特色), menu選擇有點眼花繚亂, 還是吃個下午茶補返剛剛消耗的體力兼hea一hea. T17瑞士雞翼 (全翼3隻) (HKD33) 港式茶餐廳名物>瑞士雞翼:落單後不一會便送上, 果然非常港式, 夠趕:是大大隻雞·全·翼!沒有水汪汪的油在碟上, 反而整隻雞翼都滲滿瑞士汁. 識食一定用手吃, 由雞翼尖「損」到啖啖肉雞翼, 微甜超入味, 雞肉輕輕一口立即離骨, 一個字「嫩」. 紫薯奶 (跟餐加 HKD0) 熱鮮奶控+紫薯控報到. 濃郁紫薯香味, 有好幾粒糼細紫薯粒蓋住, 正好解答了是否使用真紫薯來調製這問題, 溫度剛好不燙口, 跟餐仲要無extra收$添!順帶一題下午茶真係好抵食呢

T17瑞士雞翼 (全翼3隻) (HKD33)

瑞士雞翼

紫薯奶 (跟餐加 HKD0)

紫薯奶

2017-11-29
紫薯奶
2017-12-15 249 瀏覽
今朝早去到瑞士叫左個F餐 咁個餐係有 五香肉丁麵 五香肉丁都多架 好開心 因為我都好想食五香肉丁 個麵都幾彈牙架 我覺得真係唔錯幾好食架 之後我叫左杯凍檸檬茶 都正常呀 下次可以試埋佢第二D早餐
2017-12-14 258 瀏覽
呢間野每況愈下,係荔枝角工作短短一年,初時覺得呢間野唔錯,環境乾淨舒適,食物質素唔錯,尤其係京都骨飯,當時一食難忘,之後因為發現左同區有唔少好野食,所以輾轉冇黎一排,之後再黎食京都骨飯,食左兩啖嚇死,好難食,所以最後忍唔住轉左第二樣,自從呢次之後唔係好敢黎食,直至今日... 諗住整個波籬油下午茶,心諗波籬油好難會唔好食,只要波籬包正正常常就ok,我有D趕時間所以買外賣,但等左10分鐘仲未有,望兩望原來收銀唔記得入單,然後好快整好拎上去公司即食,點知失望到核爆!!! 凍冰冰完全冇叮過,竟然仲用個微波爐盒裝住真係夠晒環保,食左一啖已經好難頂,個包估計擺兩日或以上,質地好唔軟熟好乾,簡單黎講係包還包牛油還牛油,可以講食左幾十年波籬油都未試過食唔到落去,最後食左一半掉左,真係好難食,我諗我唔會再幫襯,希望將來會有改善,好無奈!
2017-12-14
13 分鐘 (外賣自取)
  • X
2017-11-23 679 瀏覽
點解叫佢閃電荼餐廳?我地去食午餐,坐底就叫左佢地雞翼常餐跟通粉,一分鐘就所有野到哂🤩但上得快,係咪又好食呢?🧐🧐首先試左個牛油多士配火腿奄列,多士好脆,牛油都有落重料,幾好🤪。火腿奄列上到時暖暖地,無咩特別。😏羅宋湯湯底係無寫係菜單,但是免費轉。唯獨覺得個味有啲怪同淡口,得洋蔥既味道,通粉都唔係好突出🤨。雞翼就真係主打,色水夠,味道都好夠瑞士汁,肉就偏乾,整體好好食。😗奇怪既係,個薑蜜茶我覺得先係成餐精髓所在🤩🤩😍,好濃既薑味,但又唔會因為薑味重要辣口,溝埋蜜糖又唔係好甜,十分之推介呢杯飲品😍埋單係$48,同同區差不多價錢,不過質素係above average 😛
牛油多士配火腿奄列

羅宋湯通粉

瑞士雞全翼

薑蜜茶

牛油多士配火腿奄列
瑞士雞全翼
薑蜜茶
2017-11-22 473 瀏覽
係荔枝角打工咁耐, 終於去試下荔枝角好出名既瑞士雞翼啦因為平時都好多人, 今日早左放lunch 就決定衝去試下雖然早左10分鐘去, 但因為生意太好, 去到都已經滿哂座2個人都要等大概5-10分鐘先有位係等既時侯已經諗好左要食常餐A$48有火腿奄列, 牛油多士, 一碗正常SIZE既湯麵, 自已就簡左米粉, 同埋一碟有2隻既瑞士雞翼 (全翼)仲送餐飲, 黎到梗係要試下都好出名既凍奶茶凍奶茶味道很好 甜度適中, 喜歡少少既茶既澀味奶既份量都剛剛好茶餐廳效率果然夠快,好快已經上左火腿奄列, 牛油多士,牛油多士正常 不過不失火腿奄列份量都算大, 放係湯到一齊食~ 不錯不錯然後就到左重點既瑞士雞翼 ,好好好好味~ 瑞士汁無得輸 都幾入味 絕對推薦!係荔枝角試左咁多間餐廳黎講 真係算好好,價錢正常, 等候時間不算太耐食物有水準 40幾蚊個下午餐食到咁多野性價比幾高, 絕對係荔枝角必要來試既餐廳之一

係荔枝角打工咁耐, 終於去試下荔枝角好出名既瑞士雞翼啦
因為平時都好多人, 今日早左放lunch 就決定衝去試下
雖然早左10分鐘去, 但因為生意太好, 去到都已經滿哂座
2個人都要等大概5-10分鐘先有位

凍奶茶

係等既時侯已經諗好左要食常餐A
$48有火腿奄列, 牛油多士, 一碗正常SIZE既湯麵,
自已就簡左米粉, 同埋一碟有2隻既瑞士雞翼 (全翼)
仲送餐飲, 黎到梗係要試下都好出名既凍奶茶
凍奶茶味道很好 甜度適中, 喜歡少少既茶既澀味
奶既份量都剛剛好

茶餐廳效率果然夠快,
好快已經上左火腿奄列, 牛油多士,
牛油多士正常 不過不失

火腿奄列份量都算大, 放係湯到一齊食~ 不錯不錯

瑞士雞翼

然後就到左重點既瑞士雞翼 ,
好好好好味~ 瑞士汁無得輸
都幾入味 絕對推薦!

係荔枝角試左咁多間餐廳黎講 真係算好好,
價錢正常, 等候時間不算太耐
食物有水準 40幾蚊個下午餐食到咁多野
性價比幾高, 絕對係荔枝角必要來試既餐廳之一
2017-11-22
10 分鐘 (堂食)
凍奶茶
2017-11-18 377 瀏覽
冰室環境懷舊 ,裝飾別緻, 分上下兩層,更添情懷。瑞士雞髀和吉列魚柳配金磚, 雞髀汁好好好味,魚柳炸到啱啱好,再呢個筋肉奶茶, 真係冇得輸,味到冇得頂,雖然有點fat fat fat, 但偶然放縱一下都係樂事。最後我都要買一杯樣子勁大隻筋肉奶茶外賣留念。環境同食物一樣值得推介俾朋友。
冰室環境懷舊 ,裝飾別緻, 分上下兩層,更添情懷

瑞士雞髀和吉列魚柳配金磚, 雞髀汁好好好味,魚柳炸到啱啱好
,再呢個筋肉奶茶, 真係冇得輸,味到冇得頂
最後我都要買一杯樣子勁大隻筋肉奶茶外賣留念。

環境同食物一樣值得推介俾朋友。

• 筋肉奶茶
2017-11-18 265 瀏覽
每星期都總會有一至兩日去LEE度食,地方都算大,環境尚算OK,只係好多時冷氣會唔多夠,冬天就問題不大嘅!講到食咩好,每日佢都有唔同嘅午餐,最啱唔鐘意諗食乜嘅我,A~D隨便就叫到一個,唔洗煩去諗食咩好,而我自己就最鐘意食佢嘅茶餐,有我最鐘意嘅午香肉丁,除咗我鐘意嘅肉丁之外,佢仲有好多嘢揀架,餐肉/腸仔/沙爹牛肉… 配米粉/通粉/公仔麵都得,湯底除咗清湯之外又可以轉羅宋湯底,真係幾好,另有仲配咗牛油多士及火腿炒蛋,話好好食又唔講得,但係工業區搵到個地方舒舒服服,又有人安排坐位,都算唔差啦!點解茶餐廳都忍唔住寫食評,係因為佢LEE杯”脆爆華田”囉,加$6架,試咗又真係好好味,華田味夠濃之外,面頭嘅"脆爆"真係好正,係飲都嘅脆,講慳架!

5 分鐘 (堂食)
午餐
2017-10-11 759 瀏覽
抵玩指數(最高為3x)瑞士咖啡室最出名的當然是瑞士汁。今天,一時興起,所以就探訪在公司附近的瑞士咖啡室。在港式的冰室,我最喜歡食的當然是港式的全日早餐,簡稱常餐。奄列,多士,瑞士汁雞肶,絲襪奶茶,就是瑞士咖啡室常餐的方程式。冰室出品的奄利當然不會怎樣輸,瑞士雞肶的肉質也不會過老,汁有小小偏咸,但配上香滑的絲襪奶茶作整個體驗的完結,真的是剛剛好。味道可以,價錢不便,環境可以,上菜速度快,都算值得一試的體驗。

抵玩指數
(最高為3x

2017-09-28
5 分鐘 (堂食)
  • 瑞士雞翼