2016-05-13 474 瀏覽
我住了上水區都有廿十年左右,此舖在新勤街時候我都經常去光顧的,另我回味無窮就是牛腩麵同鹵水雞翼,牛腩的味道和咀嚼時的爽口,鹵水雞翼完全入味之餘肉質還有彈性,還記憶常在,說真上水真是沒有其它麵檔好吃,可能是我徧見,早幾日前我同屋企人經過馬會道見到此處有一間名珍苑麵家,我問屋企人此間是不是以前那間,她們說是,那就去試下先,因之前屋企人都想去試,但新開張時經常要等位所以没有去,剛好今天不用等位,我們三人行,我當然叫了牛腩麵吃,我姐就叫了鹵水雞翼麵,我二姐就叫了水餃麵,當我第一啖喝了湯就覺得味道不同,是偏鹹,麵就徧硬,牛腩就欠缺以前的味道和比較硬身一点,鹵水雞翼就可以接受,水餃就有水準,後來得知,此間舖不是以前的檔主開,是他弟弟開的,希望他可以做到當年的水準出來。
2016-05-11 438 瀏覽
珍苑係出名的牛腩麵店,從遠古開始已經係。由以前舊舖就出名賣晒收檔,而家搬咗嚟近馬會道,依然唔駛開夜晚都有賺,堅地面數台客,地方清潔舒服沿用牆身菜牌,枱高頭就睇到除咗出名牛腩外,冬菇雲吞都係必食推介!!冬菇厚身有口感,菇味同蠔油味都齊,單係冬菇以經叫人回味再回味。。。雲吞一粒正正係一啖份量,蝦同肉比例剛好,大地魚味明顯係有,非常足料。$39一個雙併麵,看似有D貴,但雲吞冬菇各4粒,加上味道一流,食過都知食品質素超班。PS 通菜雖只係配角,但時令+烚得剛好+調配得宜微辣腐乳汁,都係冇得輸後續 - 食晒個油菜先發現碗碟係襯一set,可見得經營者心機同投資不少
珍苑係出名的牛腩麵店,從遠古開始已經係

地面數台客,地方清潔舒服
沿用牆身菜牌,枱高頭就睇到
雲吞冬菇麵+腐乳通菜
除咗出名牛腩外,冬菇雲吞都係必食推介!!
珍苑自家雲吞

2016-05-10
雲吞冬菇麵+腐乳通菜
  • 雲吞
  • 冬菇
2016-05-07 340 瀏覽
有日經過此處才發現珍苑重開,之前有舊街坊說它們會重新開業,心諗正呀又可以食番此間舖的風味,另我兹味無窮就是牛腩麵同那隻鹵水雞亦,不過食完此間珍苑後好似去咗老番店的感覺,牛腩味道和口感已經不同,雞亦還可以接受,但最難食就是雲吞,完全無口感之餘, 啲蝦好似腐屍的感覺,食完此次我也不會有第二次去光顧。
  • 水餃
2016-04-20 251 瀏覽
自由配搭!吃完不會感覺口喝的麵食!雞翼軟滑,牛肚夠腍,豬手軟硬適中!至愛配搭:雞翼豬手撈,牛肚雞翼米。因好味,所以有時候要排隊等位。店主開兩層,通常等一陣便有位!空間不大,要接受搭枱,加上座位狹窄,不宜帶行李或購物完畢的顧客。
自由配搭!吃完不會感覺口喝的麵食!

雞翼軟滑,牛肚夠腍,豬手軟硬適中!

至愛配搭:雞翼豬手撈,牛肚雞翼米。

2016-04-17
  • 豬手雞翼撈麵
1K
2016-04-17 242 瀏覽
雖然早已離開上水這地方,但不時也會回味珍苑麵家的鹵水雞翼,聽到重業的消息我真的頗高興,這…亦是珍苑重業後我第二次到訪。單拼湯麵$32元,雙拼加$7元,雖然賬面不貴,但觀其份量後卻感不太划算,期望麵量可增多。其實來過很多次,但每次我也是吃鹵水雞翼,風雨不改,這次亦是鹵水雞翼河多蔥加腩汁。其利害之處是鹵水汁相當香甜,香濃而不膩,也不會過份濃郁,雞翼鹵得入味,但肉質依然嫩滑而沒有老掉。湯底加了少許腩汁,更為惹味,河粉吃了、湯也喝掉一大半。備註: 1. 雞翼縮小了; 2. 份量偏小,男女也好,基本上吃掉這$32元的麵食仍然不飽

2016-03-28
  • 鹵水雞翼
2016-03-17 397 瀏覽
自從重遇珍苑正店後,都心思思想再次光顧,但上次試過水準仍未及得上舊舖,所以都刻意等多幾個月先重臨。可能是平日下午的關係,今次無須坐閣樓。繼上次試過牛肚麵,今次改要另一名物雲吞粗麵。一如舊派處理手法,麵在上而雲吞墊底。麵條選用粗麵,希望多點嚼口,但淥得實在太腍,欠了彈性。湯底亦偏甜,可能是羅漢果太重手。雲吞包得結實,一口一粒,蝦肉亦算彈牙。整體而言不過不失,但比起上次更差,不過還是比起不少麵店出色,期待有改進。
可能是平日下午的關係,今次無須坐閣樓。
繼上次試過牛肚麵,今次改要另一名物雲吞粗麵。
一如舊派處理手法,麵在上而雲吞墊底。
麵條選用粗麵,希望多點嚼口,但淥得實在太腍,欠了彈性。

湯底亦偏甜,可能是羅漢果太重手。
雲吞包得結實,一口一粒,蝦肉亦算彈牙。

2016-01-15 640 瀏覽
自從上年珍苑結業後,上水就似乎只有林德記有水準,所謂新珍苑可以話係呃飯食,食到一半已經想掟筷子。事隔多月,竟然在上水另一角發現同名招牌,心中已經存疑,會不會學上次一樣中招 ?係門口足足企了近5分鐘,見店內人頭湧湧,但又見不到相熟的店員,但反正有點肚餓,還是算了吧,一試無妨。原來店內有閣樓,地方比樓下還闊落。望望餐牌,是舊站款式,即時點了牛肚粗麵。牛肚一食就知是舊店風味,夠淋又入味,麵底偏淋,而且有少許鹼水味,呷一口湯底,有點淡,但已經有當年七成水準。老闆過來打招呼,原來是太子爺同新上路,自立門戶。說過意見,祝生意蒸蒸日上。
原來店內有閣樓,地方比樓下還闊落。
望望餐牌,是舊站款式,即時點了牛肚粗麵。
老闆過來打招呼,原來是太子爺同新上路,自立門戶。
說過意見,祝生意蒸蒸日上。
2015-12-08 331 瀏覽
上次試完牛腩,今次試埋另一樣出產名物,鹵水雞翼河粉,先講講雞翼,有兩隻雞翼,一隻雞腿兩隻雞翼尖,份量合理,而且鹵得非常入味又不帶肥膩,河粉正常,煮得適中軟硬度,值得再食過,今次同樣叫外賣,可能冇咁多人關係,所以速度非常快,讚!
鹵水雞翼河
2015-11-25
5 分鐘 (外賣自取)
鹵水雞翼河
2015-11-21 420 瀏覽
珍苑開返梗係要去試下,之前平日唸住去食,點之仲未開門,今次經過開左一定要食,今次叫左個牛腩麵外賣,唔係係咪太多人等位,佢地忙住招呼入座,我望住我碗麵已經整好放左係到,但冇人包比我,要等到前面十個客人入哂坐先比我,不過服務員態度都有禮,雖然碗麵返到屋企係溫暖囉……幸好碗麵味道不差未至於失望,牛腩好入味,而且有少少玫瑰露味係片薑,麵冇皂水味,所以如果唔計等麵,係幾好食
牛腩麵
2015-11-21
10 分鐘 (外賣自取)
牛腩麵
2015-11-02 460 瀏覽
又被飛機!本計劃去尖沙咀食個豐富 lunch 再睇場好戲,逛陣街再去食個無敵浪漫 dinner,依家邊度都唔洗去,慳返!返上水是但食,食飽返屋企,食飽正好眠!牛丸牛肚伊麵走蔥,今次好好味,滿分!只係條客串既白菜有點削囉,又硬又澀又完全無菜甜味,只係裝飾來的嗎?特濃味柱侯金錢肚,香甜爽爽爽。巨形牛丸好大粒哦,我都係緊緊塞得入口乍。估唔到咁高質,爽滑而且牛味濃郁,全滿肉汁,juicy juicy juicy!湯底清甜而香濃,雖不是熱到出煙,但夠熱!伊麵好嚥韌保留蛋香,撈上大量辣椒渣,掛著大量湯汁齊齊瀡入口,不定啜啜𡁻𡁻停不了!好味道!

2015-10-31
  • 金錢肚
  • 牛丸
2015-11-01 357 瀏覽
發現珍苑重開喎,仲要係屋企對面,搬近左,正呀!今日有空黎試試,剛好有位唔洗等,Lucky!舊嗰間賣左比人改名新珍苑,始祖珍苑另覓新舖重開!依個故事似層相識,十足大埔鹿鳴居。menu 跟以前大同小異,價錢有所上調。新舖乾淨光猛,較舊舖舒適,但無左露天摺枱位,多左樓上閣樓雅座。望咩望啫,未見過人食兩碗咩?大驚小怪!牛筋腩撈粗走蔥、雞翼河走蔥,剛好夠飽,一次過試四樣野,慳時間麻。雞翼河走蔥,我都話走蔥咯,揀死我咩,仲要灑咁多。滷水雞翼味道正!滷水清香不濁,雞肉嫩滑 juicy,雞皮富彈性,浸煮時間剛剛好,無霉肉、無腍劈劈、無搾乾肉汁。河粉屬硬朗形跟林德記質感一樣,連嗰股布味都一樣,是否同一間河粉供應商呢?我鍾意食烚耐一點,質地棉滑而不散,掛湯力又好既河粉。白菜難得爽甜,意外驚喜!辣椒油不變都係潤志出品,香到不得了,又夠辣。一大羹辣椒渣剛好送到一碗河粉。飲得太多辣椒油,額頭颷晒汗,頭髪都濕晒呢!好 High,哈哈!先 knockout 碗河粉,跟住到撈麵。享應相機食後,珍惜食物!牛筋腩撈粗走蔥,我要牛筋腩喎,等一舊仔硬筋,no good!牛腩極濃柱侯味道,鬆化但大部份係瘦肉偏乾鞋,未夠軟棉滑溜

牛筋腩撈粗走蔥,我要牛筋腩喎,等一舊仔硬筋,no good!牛腩極濃柱侯味道,鬆化但大部份係瘦肉偏乾鞋,未夠軟棉滑溜,味道免強滿意。清湯香甜濃郁,溫度尚可,食幾口麵配啖清湯清清味蕾,爽乎。

粗麵有點凍喎,仲有點硬,落完 order 即到,有無快得咁緊要呀?係咪一早烚定晒啲粗麵,有單淋個汁就出貨?腩汁都只係微暖乍,可能因為腩汁唔夠熱、牛腩特別肥、特別多肥膏所以勁羶呢?超勁牛羶味道,啜啜吓粗麵差啲反胃想嘔呢!
knockout 埋碟撈麵,食到最後先飈到滿頭大汗,食左兩羹辣椒渣,依家先黎料,係個胃度熱出黎再運行全身,興㷫㷫!享應相機食後,珍惜食物!辣辣辣,全身發滾!堅要罐冰凍可樂救火呢!我可唔可以唔要阿珮呀?

牛筋腩撈粗走蔥、雞翼河走蔥
阿珮
2015-10-18
  • 滷水雞翼
  • 辣椒油
2015-11-01 384 瀏覽
知道珍苑在馬會道重開,今日就相約同事們來食碗麵試試味道與舊店有沒有分別。我點了豬手撈麵,比想像中大碟。一碟撈麵會跟一碗湯,可以點撈麵一起食的。一大碟撈麵上,有六、七件豬手,份量都算多。豬手不算太肥嫰,以鹵水汁醃制,十分入味及軟嫰,味道不錯。麵可以選擇幼麵或粗麵,我今次選了幼麵,份量充足,爽口。撈麵本身都附上一些鹵水汁,幼麵沾上少許鹵水汁都很夠味又不會太咸。新鋪環境比舊鋪顯然潔淨了很多,給人舒適的感覺。
豬手撈麵
一大碟撈麵上,有六、七件豬手,份量都算多。
豬手不算太肥嫰,以鹵水汁醃制,十分入味及軟嫰,味道不錯。

新鋪環境比舊鋪顯然潔淨了很多,給人舒適的感覺。
2015-10-13
豬手撈麵
自從知道珍苑結業,非常失望。上星期見原址開了「新珍苑」,一試之下,火都嚟,非常難吃,後來得知是外人頂來做的,所以完全做不出原來味道。後來,朋友告訴我馬會道符興街開了「珍苑」,是舊舖店主的細佬開的,已試過,有90%還原味道。今天,特意來試,雞翼及水餃麵若如初見,頗受感動。肥大油滑的雞翼、蝦鮮肉嫰的水餃、親切如鄰的招待,讓我看到了強大的誠意。祝福在這城市奮鬥的人們。💪🏻💪🏻🎉
自從知道珍苑結業,非常失望。

祝福在這城市奮鬥的人們。💪🏻💪🏻🎉

• 雞亦
  • 水餃
1K
對我來說,上水這珍苑麵家就是伴著我成長的其中一家老牌小店,在上水區也薄有名氣。搬遷前位於石湖墟垃圾站旁,位置不太理想; 現遷往兩街之隔的馬會道大街,感覺比以前還好了一點呢。在得悉珍苑近來重開的消息後,今天我也終於能夠擠出一點時間專程回到上水一嚐失去已久的味道。每一次來到珍苑也必然會點雞翼麵,因為這裡的鹵水雞翼真的很出色。鹵水汁香甜美味,每隻雞翼/雞槌也能均勻地染上鹵水汁的顏色,而且經鹵水醃製後的雞翼/雞槌仍然能保持極度鮮嫩,肉質非常幼細,配合那秘製鹵水汁,真的不能自拔。而它的湯底非常清甜,令整個雞翼麵生色了不少。

2015-10-06
午餐