2021-06-13 897 瀏覽
聽朋友介紹,話這間的豬手和雞翼好好味,今日就叫🐼外賣試吓👇🏽滷水雞翼飯$61雞翼好入味,一盒有兩隻全翼,切開3折方便食,甜甜哋好好味,白飯撈埋啲滷水汁,正😋豬手+牛肚河粉$58湯和粉分開上,個湯好香唔味精,豬手一睇到啲色水就知正,好淋好入味,牛肚唔un 仲有成3大件👍🏻可以喺屋企食到有質素的滷水食物,真係好爽👏🏼
滷水雞翼飯$61
豬手+牛肚河粉$58
可以喺屋企食到有質素的滷水食物,真係好爽👏🏼
2021-06-11
外賣送餐
午餐
  • 豬手牛肚河
2021-03-25 1577 瀏覽
星期日路過上這個麵家,見到有幾個人在麵店門口等外買,我見舖入面有位,立即登記就入咗去啦,叫了3碗,雲吞麵,牛楠米,牛肚河,全部都好好味,尤其雲吞面,面質一流,下次要試吓豬手撈麵,因為見到個叔叔食到啫啫聲,唔知係唔係好味啦!
2021-02-04 1364 瀏覽
唔係原居民, 遠遠都會入嚟食的粉麵店🥰食物/環境都好好. 老闆娘健談🥰講起雲吞, 這店係手切豬肉來做. 現在好少見👍而麵無鹼水味, 都要睇師父經驗梳麵.老闆娘分享咗麵無鹼水味嘅知識給我聽🥰感受到老闆娘/師父對食物嘅品質都有要求和熱誠, 係經營一間店嘅靈魂.食客同消費者會感受到🥰😋👍邊個好似我咁, 特登走入嚟上水食碗麵就走人😂
唔係原居民, 遠遠都會入嚟食的粉麵店🥰
食物/環境都好好. 老闆娘健談🥰
老闆娘分享咗麵無鹼水味嘅知識給我聽🥰
食客同消費者會感受到🥰😋👍
邊個好似我咁, 特登走入嚟上水食碗麵就走人😂
2020-12-13 1565 瀏覽
珍苑麵家在上水開業超過40年,被譽為上水最好食的麵鋪。而我對這小店的印象,就是小時候外公叫我拿保溫壺買外賣開始,食足三代。麵店舊址在小巷內,2005年才在現址重開,至今幫襯人潮從未間斷。門口擺了兩棟玻璃樽可樂,再配陶瓷磚,充滿舊店味道。雞翼雲吞河 $44單拼$36,雙拼$44。通常我會選雙拼,食多個餸開心。除了招牌水餃,滷水雞翼也是推介。滷水汁超入味,雞翼肉質仍舊嫩滑、一點也不鞋口。 雲吞也不錯,大小剛好,也足料。個人口味,麵更爽口彈牙,比河粉更好吃。記得加腩汁! 腩汁香濃中帶點甜,配麵更好。餐廳資料:珍苑麵家地址: 上水馬會道148號B舖電話: 26727832

門口擺了兩棟玻璃樽可樂,再配陶瓷磚,充滿舊店味道。

雞翼雲吞河 $44

雲吞也不錯,大小剛好,也足料。

餐廳資料:

珍苑麵家
地址: 上水馬會道148號B舖
電話: 26727832
2020-11-18 942 瀏覽
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>由細個同爸爸食到大嘅珍苑麵家,以前開喺警宿叔隔離,而家喺石湖墟診所隔一條街。我自己住個頭,如果有朋友入嚟,都真係會想介紹佢哋黎呢到試下呢度啲牛筋牛腩,係味真係咁好味吖,定係我食慣左 或者係我見識少🤣🤣先覺得咁正!而呢到依然仲係咁有人情味,見到老闆都係有份熟悉嘅感覺,每次都同我地打招呼,又唔介意我坐耐小小等人。而家成日同男朋友嚟食,差唔多每星期一次,好似上咗癮咁。🤪⭐️⭐️🤭一直都好鍾意食佢嘅撈麵同撈粗。因為自己唔係咁鍾意湯麵,而男友就中意食佢嘅河粉,不過唔講得笑,河粉真係好搶手,晏啲去都可能賣曬,聽講老細每日都新鮮入貨,因為河粉唔留得!但係佢哋好入味嘅牛筋真係好出色,因為佢真係鹵得好深色,應該用左好長時間炆煮,同埋小小偏甜,唔會死咸味,好惹味。食落口牛筋又林又有咬口,以前覺得牛筋好核突,而家一試愛上。加埋佢嘅雲吞包住好大隻蝦,真係食都唔厭。我哋每次食麵都一定要嗌碟菜,自己就最鍾意食腐乳通菜。但係一到唔係當造嘅時候呢,就會食老細推薦嘅本地菜心苗!真係又嫩又甜又好味,而蠔油芥蘭都好正,又脆口!有冇多啲人話我知,究竟我係食慣咗先覺得
<<Daily 豬仔尋食記🐖>>

有冇多啲人話我知,究竟我係食慣咗先覺得咁好味呀定係佢真係好好味呢
🤣🤣🤣💛

最後,香港人加油💛

5 分鐘 (堂食)
  • 雲吞
  • 牛筋
  • 撈粗麵
  • 芥蘭
  • 腐乳通菜
  • 菜心苗
2020-11-15 793 瀏覽
上次嚟珍苑食過超好味嘅牛腩牛肚,今日嚟想試吓新嘢,於是叫咗碗廚師推介嘅醬燒豬軟骨米粉再加雲吞。原本諗住會係食開豬軟骨嘅嗰仲調味,點知原來佢係細細個 嘅時候,阿媽用嚟煲豬骨粥嗰種燒豬骨嘅味道!🤤🤤🤤 食落肉質鮮甜,仲要有陣淡淡嘅炭燒香味,軟骨唔算太淋,但係可以完全咬碎。雲吞用料新鮮,紮實有咬口,加埋少少鎮江醋,啖啖鮮味 😋 碟芥蘭雖然係全走,但係啲菜超甜超好味;米粉爽滑,如果唔怕食得濃味啲,記得加腩汁 !
2020-11-02 468 瀏覽
細細個嗰時外公外婆住上水,記得如果佢哋唔想食飯嗰日,就會話去珍苑買碗雲吞麵食。事隔幾十年,最近一次係上水搵良心小店,竟然比我重遇珍苑!🤩🤩聽聞原來已經第三代經營,不過轉過舖位。雖然地方唔大,但好光猛、好乾淨企理。我嗰日攞住一袋二袋,一入到去,收銀姨姨就好貼心咁攞張凳仔俾我放低啲嘢 🥰🥰我係牛魔王😈 叫咗碗牛腩牛肚米,足料到嚇咗一跳!腩汁好有水準,食到好耐冇食過嘅傳統腩汁香,牛腩偏瘦(我鍾意)但夠淋、冇渣,牛肚彈口唔韌,兩樣都好入味,米粉好爽口,成個配搭超正😋😋下次再入上水必吃小店 !

下次再入上水必吃小店 !
牛腩牛肚米粉
2020-11-01
牛腩牛肚米粉
2020-10-16 874 瀏覽
📍 珍苑麵家 (上水)上水馬會道148號B舖呢間有接近超過四十年歷史嘅上水老字號麵店🍜聽fd講係北區無人唔識🤤甚至被譽為最好食嘅麵店👍🏻咁就梗係要去試下啦❤️牛腩河 $37呢個係麵店最多人叫嘅野食🙈 個日五點幾去到 好彩剩返最後一個河粉✌🏻每一舊牛腩都肥瘦啱啱好 炇得好淋 亦非常入味 真係好正🤤而河粉都好薄 亦唔會好容易斷😆 而且湯底非常濃🥣 好味到忍唔住飲曬d湯😝非常非常推介大家試下!牛腩雲吞伊麵 $48呢碗伊麵都好正💕湯底同上面嗰碗一樣 伊麵都幾有咬口 不過就相對地會比較油膩 而雲吞皮薄餡靚🥟好足料 蝦同肉比較啱啱好 好爽口🥰豬軟骨米線 $37呢碗相對低遜色少少🤭湯底唔算好濃豬軟骨都唔夠入味 比較推介大家試上面個兩款🤔整體黎講 笑唔停覺得呢度嘅食物非常高水準🥰值得一提嘅係 佢嘅環境都好唔錯 坐位亦都唔會逼夾 衛生情況比起一般麵店好好多 真係好值得去試下🤤好味指數👅:9/10性價比💸:10/10打卡呃like指數📸:6/10 罪惡感🐷:7/10回頭率👀:10/10
📍 珍苑麵家 (上水)
上水馬會道148號B舖

打卡呃like指數📸:6/10
罪惡感🐷:7/10
回頭率👀:10/10
2020-10-01 604 瀏覽
一日一黃店 上水老字號黃麵店呢日去左上水 發現大半藥房都執左笠行行下望到呢間 就入左去試門口有文宣 免費口罩 有表態走果時收銀姐姐見我望緊文宣主動勁好笑容咁 派文宣 貼紙俾我 仲叫我拎免費口罩(曾經被指為藍絲 但蘋果有出新聞幫佢平反).講講評價呢日叫左⭐️牛肚麵 ⭐️牛筋河$37🤔上水區$37 同旺角區$25比有小貴👍🏻但係呢間真心高質 特別係個牛腩湯😋明顯偏深色 好濃 河粉一放入去就吸哂味配料牛肚 牛筋有近8舊 唔錯👍🏻牛筋有明顯食到果皮香粉麵軟硬 適中最最重要係 衛生情況喺潮州麵家方面真係勁乾淨 枱冇癡粒粒四十幾年老字號都保持到.#珍苑麵家 (上水)地址:上水馬會道148號B舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:5/5 勁乾淨服務:4/5抵食:3/5
一日一黃店 上水老字號黃麵店
呢日去左上水 發現大半藥房都執左笠
行行下望到呢間 就入左去試
門口有文宣 免費口罩 有表態
走果時收銀姐姐見我望緊文宣
主動勁好笑容咁 派文宣 貼紙俾我 仲叫我拎免費口罩
(曾經被指為藍絲 但蘋果有出新聞幫佢平反)
講講評價
粉麵軟硬 適中
最最重要係 衛生情況喺潮州麵家方面
真係勁乾淨 枱冇癡粒粒
四十幾年老字號都保持到
#珍苑麵家 (上水)
地址:上水馬會道148號B舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:5/5 勁乾淨
服務:4/5
抵食:3/5
2020-09-12 602 瀏覽
為食妹喺中學時代好鍾意去呢間港式粉麵店,但係咁多年來珍苑都非常有個性的,鍾意開就開唔開就唔開永遠都唔通知一聲,雖然有時都會被鬧爆,但第二日街坊又會繼續幫襯。自從佢轉左去新鋪,由二代去繼續經營,開門既日子較規律,雖然地方冇咁就腳,懷念這種味道的時候都會再去幫襯。好鍾意佢哋個湯底,大地魚味非常濃郁,次次小妹都會飲晒,而不口乾回味無窮,雖然而家新鋪湯頭比較淡但係都好味。第二回味就係佢地嘅辣椒油,不過依家已經轉用獨立包,唔係自家製嘅辣椒油啦。先食佢嘅雞全翼,滷水汁香雞肉嫩滑,唔會有雪味,維持一貫水準。再黎係食個雲吞,蝦肉肥肉豬油渣比例剛好,唔使大大粒好似乒乓波咁,一口一啖,啖啖回味。如果水餃拼雲吞嘅話係有成八粒(4+4)咁多,唔會似其他店雙拼少兩粒非常抵食。佢嘅水餃同埋豬手魚蛋都係非常有水準,胃口有限所以下次再嚟幫襯啦,良友仔有空可以過嚟一試。小妹唔食牛,但朋友話牛腩牛筋牛丸米粉係佢嘅糧尾之選哈哈,價格相宜又好味嘅良痁

外賣分湯上
雞翼拼雲吞麵
雲吞
外賣自取
外賣分湯上
雞翼拼雲吞麵
雲吞
2020-08-27 415 瀏覽
北區黃店系列💛不嬲都有買開佢嘅雲吞或者水餃外賣返屋企打邊爐,知道係有質素嘅。今日就直接坐低去食碗麵叫左一碗牛腩河同一碗雲吞麵,份量唔算太多,做下午茶就啱啱好啦。先講個牛腩河,係傳統嘅廣東風格--柱候牛腩,湯色較濃較深,味道帶甜,有別於潮式牛腩,而個河粉又薄又滑、又唔易爛,好食😋另外雲吞麵既湯底清甜但偏油,帶著大地魚既香,配埋清新既韮黃係最經典既配搭。而生麵既麵質爽口彈牙,雲吞細細粒但係好足料 好多蝦,麻雀雖小五臟俱全。再落埋好香口既辣椒油係完美嘅配搭!驚喜嘅係佢有提供支裝可樂仲有自家製既飲品架!

再落埋好香口既辣椒油係完美嘅配搭!

驚喜嘅係佢有提供支裝可樂
仲有自家製既飲品架!
2020-07-09 699 瀏覽
珍苑由我讀幼稚園開始,媽咪已經帶我去食,雖然中間成10幾年我搬左無食過~但佢搬左新鋪開始~我又搬返來啦~🤩呢一年我再食返~同細個個陣食個記憶好似唔同左,好似仲好食左咁~佢碗麵好味到係會令你有條癮心郁郁返去食~配支可樂,正到不得了~有時我會加埋通菜~其實我係超鐘意佢個麵底,「彈牙爽口」!幼麵加腩汁就算無餸都滿足🤤第二就係鍾意佢個牛腩(牛筋好淋)第三就係佢碗魚蛋~(唔同車仔麵既魚蛋)由於差唔多每星期捉埋男朋友來食一次~佢就鍾意珍苑既~牛丸同雲吞佢個味係其他地方食唔到!仲有既係成間鋪員工都齊心~特別老闆好用心對客,親力親為,態度親切友善~而家好少食店~野食好味,職員態度好兩者兼備~我非常推薦大家來上水必食!
珍苑由我讀幼稚園開始,媽咪已經帶我去食,
雖然中間成10幾年我搬左無食過~
但佢搬左新鋪開始~我又搬返來啦~🤩

呢一年我再食返~
同細個個陣食個記憶好似唔同左,
好似仲好食左咁~
佢碗麵好味到係會令你有條癮心郁郁返去食~
配支可樂,正到不得了~有時我會加埋通菜~

其實我係超鐘意佢個麵底,「彈牙爽口」!
幼麵加腩汁就算無餸都滿足🤤

第二就係鍾意佢個牛腩(牛筋好淋)
第三就係佢碗魚蛋~(唔同車仔麵既魚蛋)

由於差唔多每星期捉埋男朋友來食一次~
佢就鍾意珍苑既~牛丸同雲吞

佢個味係其他地方食唔到!

仲有既係成間鋪員工都齊心~
特別老闆好用心對客,親力親為,
態度親切友善~

而家好少食店~
野食好味,職員態度好兩者兼備~

我非常推薦大家來上水必食!

2020-06-26 538 瀏覽
偶然會經過上水一定會食既麵—珍苑麵家 ,佢地招牌豬手撈粗,入味牛肚雞翼,定一碗細蓉,都絕對唔會失望。鍾意食麵既我,要搵到有少少鹼水味麵而又唔擔湯頭真係好難搵,珍苑係少有做得咁好既麵家。今日我叫左牛肚腩牛肚麵,麵質依舊爽口彈牙,麵條半帶晶瑩剔透,麵身令滑。牛腩入味,不散。牛肚亦係 入味軟淋👍🏻湯頭清甜,唔洗加醋或辣椒油。除左佢係本土低調黃店外,老闆伙記都好友善,亦都支持本地農業,假如你食得到可叫一碟本地通菜。佢亦都有自家製檸檬薏米水$15 👍🏻👍🏻

牛肚牛腩麵
牛肚牛腩麵
2020-05-24 581 瀏覽
因為工事,一早來到上水。工作完畢,當然要搵間好野食下。細心揀選下,來到珍苑麵家。是日星期六,店主準時10:30開門。我哋叫左新菜式:咖哩牛腩撈伊麵(原本跟飯,我們要求加錢轉伊麵)、 豬手冬菇撈伊麵、腐乳通菜、檸檬薏米水及可樂。大大碟伊麵,麵質煙韌。咖哩味道香濃辣度適中,牛腩入味唔會韌或有渣。咖哩入面有啲一粒粒的炸薯仔🥔豬手是皮多肉少個種,正👍🏻,冬菇爽滑入味,加上充滿膠質十足的豬手,真係好味到舔舔脷,配埋香辣辣椒油👏🏻👏🏻👏🏻通菜青綠,薏米水都好好味😋有檸檬味🍋又唔會太甜,入面仲見到有少量檸檬皮及薏米,保正真材實料👍🏻。店員及店主服務極佳,好好招呼。而且非常清潔衛生,連調味料的瓶瓶蓋蓋都抹得好乾淨👍🏻廚師對食物配搭及品質非常認真用心🏆原本昨天工事被人屈,好唔開心。但今天來到珍苑麵家,食完成個人開心返晒😁如果5粒星是滿分💯,咁就要俾夠10粒星佢。經過上水的朋友,一定要去試試。
因為工事,一早來到上水。
工作完畢,當然要搵間好野食下。
細心揀選下,來到珍苑麵家。
是日星期六,店主準時10:30開門。

大大碟伊麵,麵質煙韌。
咖哩味道香濃辣度適中,牛腩入味唔會韌或有渣。
咖哩入面有啲一粒粒的炸薯仔🥔
豬手是皮多肉少個種,正👍🏻,冬菇爽滑入味,
加上充滿膠質十足的豬手,真係好味到舔舔脷,
配埋香辣辣椒油👏🏻👏🏻👏🏻

廚師對食物配搭及品質非常認真用心🏆

原本昨天工事被人屈,好唔開心。
但今天來到珍苑麵家,食完成個人開心返晒😁

如果5粒星是滿分💯,咁就要俾夠10粒星佢。
經過上水的朋友,一定要去試試。
豬手冬菇撈伊麵
2020-05-24
$80 (早餐)
豬手冬菇撈伊麵
2020-04-12 693 瀏覽
真係好耐好耐無食過好食地道麵店,見到早前被平反之後,走去支持下。40多年經營得來不易,老街坊應該會比較熟悉,店舖企理,有點踏實嘅感覺🤔———————————————————————————🍜雞翼撈粗🐔💬坦白講,撈麵都係會揀粗麵,因為容易掛汁,雞翼係全翼,而且很入味,果然是人氣推薦,絕對無介紹錯喎!😌.🍜豬手撈粗🐽💬豬手好腍有4件,好抵食,連埋碗韮黃蝦子湯伴麵,真係好滋味、好滿足🤤
———————————————————————————
🍜雞翼撈粗🐔