2024-01-03
又到聖誕又到聖誕……⛄️☃️🌺🌲上星期已經食左3次自助餐,食到肚滿腸肥😏😆😝所以聖誕餐要簡單一點。⛄️今晚跟老公去了重慶大廈食晚餐,然後去尖東海滂睇燈飾。疫情關係已經幾年無去過重慶大廈,今次決定試下~珍珠皇宮印度餐廳。餐廳位於1樓,所以不用坐𨋢,直接由門口直行到樓梯上一層轉個彎就到。餐廳不大,一入門口,只有3枱客人,環境好寧靜🩷。輕輕點了幾款招牌菜式,第一道是冷盤 乳酪脆米球,有8粒脆球,口感脆脆,內裏是乳酪和豆,帶濃厚的印度風味。第二道是蒜蓉薄餅,即叫即做,陣陣蒜香,熱噴噴上枱,有面粉的厚重質感,2個人點了2客清碟,香口好味必點,沾咖哩和淨食都同樣好味。第三道是MASALA咖哩羊肉,之前去重慶大廈食咖哩無咩研究,今次做足功課,點了MASALA 羊肉[ 少辣],MASALA 咖哩汁比較少一而濃郁,配羊肉簡直是完美,只能講好好味❤️🥘沾薄餅食簡直滋味無比💋推薦必食💋。第四道炸魷魚,此道不推介叫,粉漿太厚,放一會已經硬到食唔到,餘下半碟,好浪費!飲品❤️🩷芒果乳酪,味道新鮮唔太甜,輕怡有益之選。飲品🩷❤️印度奶茶,入口順喉,味道大概似是姜味奶茶,好飲💋。2人在尖沙咀唔使等位,舒舒服服食到餐特色晚餐,
上星期已經食左3次自助餐,食到肚滿腸肥😏😆😝
所以聖誕餐要簡單一點。
⛄️今晚跟老公去了重慶大廈食晚餐,然後去尖東海滂睇燈飾。
餐廳不大,一入門口,只有3枱客人,環境好寧靜🩷。
輕輕點了幾款招牌菜式,第一道是冷盤 乳酪脆米球,
有8粒脆球,口感脆脆,內裏是乳酪和豆,帶濃厚的
印度風味。
第四道炸魷魚,此道不推介叫,粉漿太厚,放一會已經
硬到食唔到,餘下半碟,好浪費!
飲品❤️🩷芒果乳酪,味道新鮮唔太甜,輕怡有益之選。
2人在尖沙咀唔使等位,舒舒服服食到餐特色晚餐,是多麽優悠💟
食飽跟我既最愛牽手行行海邊,看看燈飾,感覺
幸福溫暖🌺🌲。
聖誕節是個幸福歡樂的節日,祝願 世界滿載溫暖和愛❣️