餐廳: 珍珠皇宮印度餐廳
資訊:

重慶大廈,相信一直都有唔少人覺得呢個地方好神秘。今日跟住朋友嚟到呢一個異國風情嘅地方,揭開佢嘅神秘面紗。不過喺揭開神秘面紗之前,都係要醫好咗個肚先嘅😂上去一樓,直行到尾轉左,有一間裝修幾靚嘅餐廳,睇佢都有中文餐牌,而且價錢唔貴,唔使諗😂開門坐低就係!一入到去播放緊一啲印度嘅歌曲,裝修都幾華麗,用上咗皮櫈,仲有兩間vip房。不過話就話vip房,原來係唔使加錢嘅😂🐔tandoori chicken印度燒雞,唔知你哋記憶中係咩味㗎呢?呢度嘅印度燒雞充滿香料而且有少少辣,用鐵板盛載,底下有洋蔥同埋椰菜絲,鍾意食印度嘢嘅一定唔好錯過!🐏Lamb Curry叫得咖哩羊腩本身都想嗌個飯,不過實在真係太大兜根本一半都食唔曬😂咖哩嘅香料味道好濃郁,我叫咗小辣唔會太辣,羊腩入口鬆軟唔會有太大嘅羊騷味,配搭naan食絕對係唔錯嘅選擇🌮keema naan普通嘅烤餅成日食,原來免治羊肉烤餅又係第二種風味,免治羊肉加上秘製嘅印度香料,同平時食嗰啲有啲分別,口感更加豐富多元化!🥤mango Lassi & masala tea如果話佢呢度嘅芒果奶昔好飲,不如話佢嘅芒果乳酪應該更加適合!呢度嘅乳酪係天然發酵,飲落酸
不過喺揭開神秘面紗之前,都係要醫好咗個肚先嘅😂
不過話就話vip房,原來係唔使加錢嘅😂

🐔tandoori chicken
印度燒雞,唔知你哋記憶中係咩味㗎呢?
呢度嘅印度燒雞充滿香料而且有少少辣,
用鐵板盛載,底下有洋蔥同埋椰菜絲,
鍾意食印度嘢嘅一定唔好錯過!

🐏Lamb Curry
叫得咖哩羊腩本身都想嗌個飯,
不過實在真係太大兜根本一半都食唔曬😂

🌮keema naan

🥤mango Lassi & masala tea
呢度嘅乳酪係天然發酵,飲落酸酸甜甜唔會有太多嘅添加劑!
印度嘅masala tea係小甜版本,有啲似我好耐之前喺油麻地食開嗰間印度菜杯茶!

🍦番紅花杏仁雪糕
一粒粒嘅形狀真係幾搞笑我都第一次食呢種形狀嘅雪糕,好好食下次會再叫!
好有口感🫶唔知點形容,香香甜甜係我第一次接觸

講咗咁耐,其實想同大家介紹一下重慶大廈真係有好多美食!
都唔係啲人想像中咁得人驚其實呢度啲人好熱情!
希望大家都可以多多支持香港小店 🫶
  • 瑪莎拉咖喱烤雞
  • 印度烤雞
  • 印度奶茶
  • Mango  lassi
2024-06-19 1787 瀏覽
自從食過印度菜就心心念念好想再食,去開尖沙咀梗去重慶回味下🤘🏻餐廳唔太明顯亦都唔算難搵,行上一層係最角落,估唔到有唔少本地人幫襯😳🍴▸ 𝐃𝐚𝐡𝐢 𝐏𝐨𝐨𝐫𝐢 乳酪脆米球 $𝟕𝟖誠意推薦 一定要試😍脆米球係印度街頭美食之一 可咸可甜外層係脆口炸米餅內餡係液體狀乳酪+ 鷹嘴豆層次感好明顯 先脆後咬似飲乳酪一樣味酸微甜最底仲有少少咖喱香▸ 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐤 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 芝士菠菜 $𝟗𝟖同我想像中嘅唔同 質感似醬汁芝士係一粒粒正方形 近乎腐乳狀就咁食個醬會偏咸 加埋粒芝士食就Perfect🤌🏻配薄餅食會停唔到 配飯反而無咁夾▸ 𝐋𝐚𝐜𝐡𝐡𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐡 千層牛油鬆餅$𝟑𝟓最簡單的口味 酥脆唔太乾同油膩🫓我地都覺得個餅配芝士菠菜夾過配咖喱▸ 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 瑪薩拉咖喱羊肉$𝟏𝟏𝟖總覺得食印度菜唔可以唔食羊為配合朋友只叫了小辣( ・᷄ὢ・᷅ )味濃郁不太咸 細味下有少少蕃茄酸羊肉份量唔少都幾大舊脂肪少肉質結實易咬朋友唔太接受到羶味但我覺得幾香▸ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 印度白飯 $𝟑𝟓最後特意叫個飯 因為咖喱撈飯比點薄餅好食🍚長身米 口感食落似炒飯🍹 ▸ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐒
🍴
𝐋𝐚𝐜𝐡𝐡𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐚𝐧𝐭𝐡 千層牛油鬆餅
▸ 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 瑪薩拉咖喱羊肉$𝟏𝟏𝟖
總覺得食印度菜唔可以唔食羊
𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐌𝐚𝐬𝐚𝐥𝐚 瑪薩拉咖喱羊肉
為配合朋友只叫了小辣( ・᷄ὢ・᷅ )
味濃郁不太咸 細味下有少少蕃茄酸
羊肉份量唔少都幾大舊
脂肪少肉質結實易咬
朋友唔太接受到羶味但我覺得幾香
▸ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 印度白飯 $𝟑𝟓
🍹
▸ 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟒𝟐
一定要讚呢杯梳打!容我講句係我現時為止飲過最正嘅Lime Soda
青檸味好~濃 好~重
𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐋𝐢𝐦𝐞 𝐒𝐨𝐝𝐚
𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐋𝐚𝐬𝐬𝐢
  • 乳酪脆米球
2K
餐廳:珍珠皇宮印度餐廳地點:尖沙咀重慶大廈菜式:印度菜餐牌:頭盤,小食,湯,咖喱(主菜/素食),天多尼印度燒烤,飯類(印度米),意粉,印度烤餅,沙律,炒菜,乳酪,甜品,咖啡/茶等飲品。香烤羊排 $178 另加一香烤羊排一客4件,擺盤用心,用鐵板熱辣辣上枱,烤得燶面,較乾身不過唔會太韌,味道唔會太酥,少少辣,好香香料味。配有洋蔥圈,番茄,椰菜絲同檸檬。乳酪腰果汁燒雞柳 $128 另加一乳酪腰果汁燒雞柳都係用鐵板上枱,熱辣辣,出嗮煙。一客五件雞肉啖啖肉,完全無肥,面頭少少燶,配有洋蔥絲,椰菜絲同紅蘿蔔加檸檬角。另配綠色乳酪腰果醬汁,味道酸酸地,令雞肉更滑更好味。素菜拼盤 $45 另加一素菜拼盤顏色鮮豔,包括紫洋蔥,紅蘿蔔,番茄同青瓜,加上椰菜絲同檸檬角。食材全天然原味。瑪莎拉薄脆 $20 另加一瑪莎拉薄脆係超薄片面頭加有番茄粒,洋蔥粒同青瓜粒,面頭再灑上辣粉。開胃清新,味道香辣。印度番紅花杏仁雪糕 $58 另加一印度番紅花杏仁雪糕好特別,係切開一粒粒既,食落有少少似雪芭,似雲呢拿加杏仁味,食到杏仁片,再加上少少紅色印度番紅花醬,就無特別味道。芬達汽水 $25 另加一芬達汽水係罐裝,夠凍,跟
餐廳:珍珠皇宮印度餐廳

印度番紅花杏仁雪糕
印度番紅花杏仁雪糕 $58 另加一
芬達汽水
芬達汽水 $25 另加一
芬達汽水係罐裝,夠凍,跟埋紙飲管。
今餐食物唔錯,餐廳好有印度風情,播放印度音樂,老闆都係印度人,識講純正廣東話。
2024-09-07
香烤羊排
素菜拼盤
印度番紅花杏仁雪糕
2024-09-07 0 瀏覽
重慶大廈呢間印度嘢好好食,聽咗好多年!不過都一直未有機會去試吓,突然之間好想食正宗嘅印度咖喱,於是呢晚就入咗重慶大廈嘅呢間餐廳試吓!第一次入重慶大廈,原來入邊比想像中闊落!行到樓梯附近,已經見到有餐廳嘅員工去到招呼定,帶客人上去,去到返工,感覺到呢間餐廳同其他呢度嘅餐廳唔同!呢間係特別有氣派同大,入到去嘅感覺都舒服!餐牌都好多選擇,好多都好想食,最後我哋揀咗兩款咖喱,一個係我哋一定會食印度嘢就食嘅牛油雞咖喱,另一個就係唔辣有蕃茄味既咖喱鮮蝦。然後再叫咗一份薄餅。另外我哋見到佢嗰個炸薯條好似好吸引,試試佢~飲品方面,當然要叫lassi,叫咗個玫瑰味嘅,非常好飲,係近來食過嘅印度嘢入邊最好飲而且份量超多!咖喱非常好味,牛油雞有少少辣,好惹味,蕃茄鮮蝦咖喱超級有驚喜!我第一次咖喱撈蝦食,估唔到係咁正,佢啲蝦仲要係超多同埋好彈牙,呢一種咖喱唔辣,食得非常舒服,真係好好味呀!好想再嚟食過。我哋叫咗一份薄餅,兩個人食嘅話好快食晒,所以我哋叫咗兩份!呢度嘅薄餅口感做得好好,甚至有啲似喺意大利食嘅Pizza,冇誇張,真係同出邊食嘅薄餅口感係唔同!好高質。呢個炸薯條都係勁正,第一次食咁樣嘅調味嘅炸薯條,

咖喱非常好味,
牛油雞有少少辣,好惹味,蕃茄鮮蝦咖喱超級有驚喜!

呢個炸薯條都係勁正,第一次食咁樣嘅調味嘅炸薯條,個味道好熟面口,有啲似buffalo雞翼嗰隻醬!放落薯條度超級好味,係咁食,雖然有啲辣,但係都真係係咁食。

最後埋單$500左右,食到超飽!感覺呢一餐其實三個人食都得!滿足的一餐。
2024-09-03 37 瀏覽
今日約咗朋友兩個人食飯,嗌咗咖喱魚Fish Masala、印度黃飯、沙律,仲有呢個乳酪脆米球,呢個乳酪脆米球好得意,外脆內凍,口感幾好!至於 Fish Masala 就唔辣,幾啱香港人口味,我覺得係正!朋友第一次嚟,覺得好新奇有趣!呢間餐廳環境唔錯,雖然暗咗少少,但係都幾有情調😉 同埋今日可能因為人少嘅關係,所以都比較靜,周圍幫襯嘅都係本地人,仲有值得一讚嘅係,呢間餐廳嘅衛生環境唔錯,朋友都好滿意洗手間嘅衛生情況👍🏻 今次發現呢間餐廳係冇水供應嘅,想飲水就要買支裝水,成件事十足返咗東南亞😂 綜合地方、嘢食、體驗,就當自己去咗個旅行🧳 呢間真係冇介紹錯!唯一值得講嘅係今日係禮拜一,餐廳唔係有太多顧客,大家真係要去支持吓!點樣去?重慶大廈直入第一條樓梯上去轉左再轉右就會到達呢間餐廳。有時候,店員或老細會喺門口派單張迎接顧客,有幸都會見到佢!

乳酪脆米球
2024-08-26
乳酪脆米球
  • Dahi Poori 乳酪脆米球
  • Fish  Masala
2024-09-03 0 瀏覽
今次有FD到香港旅行,想食特色嘢,帶佢試試正宗印度咖喱。鋪頭唔算大,裝修得幾有特色。芒果奶昔,黎食印度嘢一定要飲芒果奶昔,係佢最特色飲品。奶昔芒果味好清甜,一D都唔酸。香蕉奶昔,落咗大量香蕉同乳酪冰一齊製作,飲落香蕉味好重好smooth,好飲。瑪莎拉咖喱羊肉,咖喱落咗大量印度香料烹飪,味道層次好豐富,不過就比普通咖喱要辣少少。羊肉煲制得好入味,食落軟嫩咖喱味好香濃。蒜蓉烤餅,食咖喱一定要搭配埋烤餅。烤餅即叫即整,送上來仲熱笠笠。烤餅外脆內軟,可以食到粒粒蒜蓉,再搭配埋咖喱,簡直人間美味。混合肉燒烤拼盤,有烤魚塊同乳酪腰果汁燒雞等4款燒肉,一次過可以食曬幾種唔同種類。烤肉都用印度醬料預先研製,其中印度烤雞同免治羊肉卷尤其出色。用燒烤方式烹飪,雞皮焦香內裡香料味獨特,襯托出雞肉好香甜。
2024-08-29
  • 芒果奶昔
  • 瑪莎拉咖喱羊肉
  • 混合肉燒烤拼盤
去親重慶大廈只有一個目標就係唱錢,今次有朋友同行,唱完錢比印度哥哥開路帶上樓,試左呢間「珍珠皇宮」。👉🏻Dahi Pooroi 乳酪脆米球目測店每枱都有叫呢個小食。入口凍冰冰非常有趣,乳酪酸酸甜甜好開胃。👉🏻Tandoori Chicken 印度燒春雞半隻都好多,有4大件。唔係好辣,雞肉燒完都好嫩滑。👉🏻Butter Chicken 牛油咖哩雞最基本嘅入門咖哩,各種香料互相配合,濃味得黎好平衡,雞粒都好多。叫左兩款餅點咖哩食,個人中意蒜蓉味,簡單鬆軟好食。👉🏻Garlic Naan 蒜蓉烤餅👉🏻Paneer Kulcha 印度芝士餡餅
👉🏻Dahi Pooroi 乳酪脆米球
👉🏻Tandoori Chicken 印度燒春雞
半隻都好多,有4大件。唔係好辣,雞肉燒完都好嫩滑。
👉🏻Butter Chicken 牛油咖哩雞
叫左兩款餅點咖哩食,個人中意蒜蓉味,簡單鬆軟好食。
👉🏻Garlic Naan 蒜蓉烤餅
👉🏻Paneer Kulcha 印度芝士餡餅
2024-08-28 130 瀏覽
重慶大廈-今日一齊揭開佢神秘既面紗😹好多人話吃吃印度菜,一定要去重慶大廈,入面真係有好多地道嘅印度菜餐廳,經營者多數都係印度人😆我地簡左間裝修比較精緻嘅印度餐廳,入邊嘅環境已經好有氣氛,真係有啲去咗印度旅行嘅感覺🙈介紹吓佢啲食物先,印度菜都比較偏重口味,主食叫咗印式燴羊肉,羊肉有好多,印度嘅咖喱同泰國嘅咖喱好大分別,印度香料味非常重,吃落好特別😇另外叫咗一份燒烤拼盤,包括印度燒雞,免治羊肉卷,烤魚塊,乳酪腰果汁燒雞各兩件,一次過試晒唔同口味嘅肉類,吃肉獸go go go !咖喱雞肉炒飯,佢啲飯粒真係粒粒分明,雞肉一啲都唔吝嗇,好大嚿,非常香口,同中式炒飯真係好唔同😆總括而言,想食啲特別嘅嘢,食厭咗中、日韓美食,真係可以嚟呢間試吓,有驚喜👏🤣
重慶大廈-今日一齊揭開佢神秘既面紗😹

珍珠皇宮印度餐廳尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈1樓96-97號舖經開尖沙咀,老友推介重慶大廈食地道印度菜,果然冇介紹錯。😋瑪莎拉薄脆餅底香脆,面層放了洋蔥蕃茄粒,加埋秘製香料辣粉,酸辣度適中,好開胃。😽瑪莎拉咖哩烤雞雞肉新鮮嫩滑,爽口彈牙,醃製得恰到好處,吸收了醬汁的精華,香氣四溢,好惹味,可以自選辣度,大人細路都啱食。😻雜錦薄餅有原味、牛油和蒜蓉口味,即叫即製,口感煙韌,份量十足,撈埋咖哩一齊食,好味道!😍混合肉燒烤拼盤拼盤有印度燒雞、免治羊肉卷、烤魚塊和乳酪腰果汁燒雞,配料肉汁豐富,口感煙韌,充滿了香料的味道,加埋紫椰菜、洋蔥、秘製醬汁和檸檬汁提升層次,鐵板保溫加分,推薦!😘Mango Lassi + Banana Lassi香濃的生果味,好fresh,酸酸甜甜的,我食印度菜一定會叫。😁珍珠皇宮印度餐廳 環境舒適,食材新鮮夠地道,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
珍珠皇宮印度餐廳

尖沙咀彌敦道36-44號
重慶大廈1樓96-97號舖

經開尖沙咀,老友推介重慶大廈食地道印度菜,果然冇介紹錯。😋

瑪莎拉薄脆

瑪莎拉咖哩烤雞

雜錦薄餅

混合肉燒烤拼盤

Mango Lassi + Banana Lassi

2024-08-22
2024-08-25 123 瀏覽
印度脆米球印度常見小食,脆卜卜嘅米球,內有薯仔同豌豆蓉,再倒入冰涼嘅酸甜醬汁畫龍點睛,好開胃!咖喱腰果汁雞肉Korma都好淺色,咖喱幼滑濃郁,有明顯椰奶香同淡淡腰果味,相對香料味冇咁勁,好易入口,雞肉煮得好嫩滑。鍋煮咖喱羊肉用左好多香料,估唔到仲有好香羊羶味,羊肉大大件,肉質軟腍易咬,份量都唔少。免治羊肉烤餅羊肉薄餅的餡更是看得出廚師落重手,夠多肉多餡,質地煙韌,唔洗配咖哩都好好食。原味烤麥餅口感香糯外皮酥脆,內餡鬆軟,可以將咖喱的醬汁完美地吸附在其中。
印度脆米球

咖喱腰果汁雞肉

鍋煮咖喱羊肉

免治羊肉烤餅

原味烤麥餅

2024-08-18 159 瀏覽
🔆Dahi Poori 乳酪脆米球$78第一道上就係依道前菜,一黎已經俾佢顏色豐富嘅賣相吸引,味道果然都一線,香脆炸波波入面有豆泥、薯仔,出面用乳酪包裹住,味道相當平衡,香而不膩。個人認為依道必點。🔆Honey chill potato 蜜糖辣薯條 $88依道菜個人覺得十分新奇,薯條係炸到非常脆,用蜜糖同埋佢地辣醬兜埋一齊,原本以為薯條會淋左,但食落係十分脆口的,味道又甜又辣,好開胃。但個人覺得味道偏重,多人的話可以點一份試下。🔆Chicken Tikka Masala 瑪莎拉咖喱烤雞$118主菜叫左依道,食得印度菜點少得咖喱! 咖喱調和得十分濃郁,香氣十足。烤雞冇錯的話應該係用左雞脾肉,好嫩滑。下次會想試埋其他配搭。🔆Garlic Naan 蒜蓉烤餅 $35食得咖喱一定要點份烤餅。烤餅都焗得好鬆代,好香蒜蓉味,包住瑪莎拉咖喱烤雞咁食,真係一塊接一塊。🔆Home-made Gulab Jamun $58自家製作 玫瑰甜丸子甜品出於好奇心試左佢地自家製玫瑰甜丸子。原本以為會似係日式果種煙韌小丸子。但估唔到係相反。口感似係浸濕左少少的蛋糕。簡單啲講佢係一道用糖水浸住嘅小蛋糕,表面係有烤過,

🔆Dahi Poori 乳酪脆米球$78

🔆Honey chill potato 蜜糖辣薯條 $88

🔆Garlic Naan 蒜蓉烤餅 $35

🔆Home-made Gulab Jamun $58
自家製作 玫瑰甜丸子
甜品出於好奇心試左佢地自家製玫瑰甜丸子。原本以為會似係日式果種煙韌小丸子。但估唔到係相反。口感似係浸濕左少少的蛋糕。簡單啲講佢係一道用糖水浸住嘅小蛋糕,表面係有烤過,十分新奇。個人覺得對本地人黎講有啲偏甜,一人食一粒就岩岩好。

🔆Mango Lassi 芒果優格奶昔 $42
飲品的話一定要試佢地芒果優格奶昔,香濃、解辣,好飲!

🔆Banana Lassi 香蕉優格奶昔$42
香蕉優格奶昔用鮮香蕉同優格打埋一齊,鍾意香蕉嘅朋友一定好喜歡!