2020-06-15 139 瀏覽
這是我第一次去嘗試王家沙的食物,不過食物真的是一般。再者我們是8個人,但是枱是6人座位。很細的桌面。大家坐得很不舒服,太窄了。最重要是服務態度非常一般,没有人理會我们。每次要我們叫他們的。不會再去。
這是我第一次去嘗試王家沙的食物,不過食物真的是一般。
不會再去。
2020-06-05 149 瀏覽
位於九龍塘的王家沙.花樣年華 ,是一間建於1945年的上海中菜館。餐廳的本店在上海,人氣非凡,歷史悠久,比我的年紀還大呢。王家沙在日本和香港也有分店,店名響亮,分佈在各地,主力售賣家喻戶曉的上海菜式。蘇式鮮肉小籠包 $56折襉條紋清晰,用筷子輕易夾起,咬開小籠包,鮮美的湯汁湧現,餡肉居中不偏,質素頗高,果然是招牌菜呢。除了原味,更可吃蟹粉味,一樣好吃哦。流沙奶黃包 $38撕開奶黃包,濃稠色濃的奶黄醬湧出,太吸引啦! 包子軟彈鬆軟,奶黄醬濃香美味,有起沙的質感,我一個人可以吃掉三個呀。上海話梅骨 $108在炎熱夏天,吃酸酸甜甜的話梅骨,甚為開胃。話梅骨份量多,肉質結實,充滿嚼勁,配白飯更合適。秘製牛肉餅 $46向來愛吃中式牛肉餅,酥香的外皮,包裹著充滿湯汁的牛肉餡,一同入口,很不錯呀。

餐廳的本店在上海,人氣非凡,歷史悠久,比我的年紀還大呢。

蘇式鮮肉小籠包 $56

折襉條紋清晰,用筷子輕易夾起,咬開小籠包,鮮美的湯汁湧現

流沙奶黃包 $38

上海話梅骨 $108

秘製牛肉餅 $46

2020-05-28
2020-05-27 129 瀏覽
都有一輪冇食上海野,最近就去咗王家沙花樣年華食晚飯,佢哋有多款招牌菜,我當然都係跟住嚟揀啦🤗.小食叫咗四喜烤麩,麵筋夠林夠入味,點埋鎮江醋就更好食😋.另外當然唔少得蘇式鮮肉小籠包,熱辣辣蒸起上枱,小籠包多汁,一不小心咬,噴到周圍都係🙈.小菜叫左清炒河蝦仁🍤,河蝦仁食落真係唔同啲,蝦肉勁鮮甜又爽口,冇乜其他特別嘅調味就已經好好食,因為蝦肉本身真係好鮮甜,呢個必試呀👍🏻.另外兩個人唔想叫一大煲雲吞雞嘅話🍲,可以叫原盅雲吞雞湯,一至兩人飲啱晒,有兩粒雲吞同兩舊雞,一人一粒唔使👫.最後就叫咗紅燒大排骨湯麵🍜,排骨啖啖肉,紅燒湯底都唔會辣,但係比起上湯又惹味一啲😋
小食叫咗四喜烤麩,麵筋夠林夠入味,點埋鎮江醋就更好食😋

2020-05-16 133 瀏覽
又一城被裝修之後第一次幫襯王家沙。說實話,是因為隔離的八月花條隊太長。傳統的食物,新派的做法,放眼望去,確實又吸引了不少較年輕的座上客。首先上檯的酸辣湯是它夠辣,喚醒了味蕾和食慾。那客牛肉包卻稍微有點差強人意,麵粉稍多而牛肉味不夠濃。相反,那客蔥油餅就做得薄而香脆。我特別喜歡的是回鍋肉,主要是豬肉的質素好,肥瘦得宜,跟青椒、紅椒、豆乾、椰菜的比例亦恰到好處。配以那碗淨素的蔥油面,是相當合襯的配搭。順帶一提,終於揣摩到那些看似韓文的自創文字。圖中文字是「小籠包」。你看懂了嗎?
我唔會再來。老實講,味道唔錯,地點唔錯,環境乾淨呢啲都好好,但係唯獨你地嘅做嘢方式我唔認同。餐食味道再好,但係我非常討厭隱形收費。餐前小食係收費嘅。妳當然可以收費,但係係唔係應該要先同顧客說明呢件事?而唔係去到埋單,等我主動問起,妳同我講話「你一開始可以拒絕」,唔好同我講乜嘢條例同道理,你都無講過我點拒絕?唔好講笑了。服務態度唔好我冇所謂,但係呢種簡直係強制消費嘅服務方式同質素我唔收貨,希望大家以後嚟到呢度一定要睇真啲,如果唔係你都唔知點費用去曬邊。

2020-05-08 135 瀏覽
是日與友晚餐,叫前菜+主菜+甜品,共叫左8個菜,但顧住吹水,完全忘記左影相既事🤣Normal版既酸菜魚係有一定辣度, 但今晚孕婦朋友共聚晚餐唯有request小辣, 當然你亦可以request 大辣,我地仲request多芫茜,竟然另外俾左成碗芫茜我地,配埋個湯,超正(不過容易水腫既朋友切勿模仿)不得不提依間話梅骨真係真係真係要試試, 唔單止味覺有話梅味,仲會連埋D 話梅一齊上碟,感覺真實好多, 雖然D話梅都已經煮到冇乜肉, 但係個陣酸酸尾尾, 嗲兩啖都覺得好正
酸菜魚

小籠包

香蔥咸薄餅

話梅骨

四季豆
酸菜魚
話梅骨
放工後想食下新派滬菜 去到又一城呢間滬菜餐廳將傳統滬式同港式烹調法黎個crossover 加入創新元素啱哂今日嘅口味 決定一試啊餐廳環境濶落 坐得好舒服 .醉嘉美雞 $98 超入味啊!推介醉雞醃咗好耐 將花雕酒浸入哂係雞入面 啖啖都食到清香醉酒味醉雞夠哂嫩滑 口感軟食易咬 好好味啊.三絲粉皮 $66粉皮份量好多 三絲分別係青瓜絲、蘿蔔絲、雞絲唯獨雞絲份量較少撈匀麻醬後好好味 粉皮夠哂滑 蟹粉小籠包 $78蟹粉小龍包好出色 暫時食過最好味嘅小龍包皮薄多湯!蟹粉超濃郁啊石鍋鮑魚飯 $128以石鍋盛住炸飯 KEEP住暖笠笠之餘仲有小小飯蕉 口感十足 中間有一細件鮑魚 溏心味濃 唔錯
放工後想食下新派滬菜 去到又一城
啱哂今日嘅口味 決定一試啊
餐廳環境濶落 坐得好舒服
醉嘉美雞 $98
超入味啊!推介
醉雞醃咗好耐 將花雕酒浸入哂係雞入面 啖啖都食到清香醉酒味
醉雞夠哂嫩滑 口感軟食易咬 好好味啊

三絲粉皮 $66
粉皮份量好多 三絲分別係青瓜絲、蘿蔔絲、雞絲
唯獨雞絲份量較少

石鍋鮑魚飯 $128
以石鍋盛住炸飯 KEEP住暖笠笠之餘仲有小小飯蕉
口感十足 中間有一細件鮑魚 溏心味濃 唔錯

2020-04-09 2014 瀏覽
呢排都少左出街食飯,不過返工都係要出街,咁就食埋晚餐先返屋企啦。近近地黎左九龍塘又一城食王家沙,食完塔地鐵走好方便喔6點就入座咯,客人唔多,大家都坐得頗疏落,感覺上都幾安全丫呢道有好多傳統上海菜式,選擇上相當之豐富 價錢亦只屬中價每次食上海都會食小籠包,今次都唔例外蟹粉小籠包 $78份量有5粒喔,而且都幾大粒,好抵食小籠包皮薄餡靚,粒粒充滿肉汁~一咬落口超Juicy蟹粉好有蟹鮮,巧正!!韮王炒鱔糊 $118鱔糊每條都好肥美,而且肉質新鮮,啖啖肉,口感非常豐富京蔥爆牛肉配薄餅 $118蔥爆牛肉非常惹味!配薄餅食味道好夾薄餅柔軟薄薄的,軟硬度適中,口感煙韌牛肉肉質軟,完全冇筋溫泉蛋賽螃蟹 $98白雪雪既賽螃蟹幾時都係我既至愛師傅功力十足,蛋白炒得十分嫩滑,混埋溫泉蛋味道更上一層樓,每啖都齒頰留香飲品方面叫左杯凍豆漿同菊花蜜豆漿豆味濃郁,菊花蜜就好清甜,感覺好滋潤

近近地黎左九龍塘又一城食王家沙,食完塔地鐵走好方便喔

6點就入座咯,客人唔多,大家都坐得頗疏落,感覺上都幾安全丫

呢道有好多傳統上海菜式,選擇上相當之豐富
價錢亦只屬中價

每次食上海都會食小籠包,今次都唔例外

蟹粉小籠包 $78
份量有5粒喔,而且都幾大粒,好抵食

小籠包皮薄餡靚,粒粒充滿肉汁~
一咬落口超Juicy

蟹粉好有蟹鮮,巧正!!

韮王炒鱔糊 $118
鱔糊每條都好肥美,而且肉質新鮮,啖啖肉,口感非常豐富

京蔥爆牛肉配薄餅 $118
蔥爆牛肉非常惹味!配薄餅食味道好夾

薄餅柔軟薄薄的,軟硬度適中,口感煙韌
牛肉肉質軟,完全冇筋

溫泉蛋賽螃蟹 $98
白雪雪既賽螃蟹幾時都係我既至愛

飲品方面叫左杯凍豆漿同菊花蜜

豆漿豆味濃郁,菊花蜜就好清甜,感覺好滋潤

自從水舞間事件後,很久沒到過又一城商場,今天雅興大發,決定舊地重遊。在疫情下,餐廳一般都較靜局,《花樣年華》能靈活膳用難得的空間,將客人盡量分散入座,值得一讚。內有可供兩圍用膳的箱房,布局清雅!希望有機會大伙來飯局!頭盆點了醉嘉美雞,相信會用嘉美雞做冷盤的餐廳真的不多,質量有保證,有驚喜!超抵讚👍💖💖💖 賣相有心思,酒味香濃,咬口有質感,好好味!刀功利落,雞件不會黏連一起,皮薄無膏 👍💖💖韮黃炒鱔糊,是另一道很喜歡的菜式,黃鱔新鮮,肉質彈牙,配上濃酒赤醬的烹調,就算是韮黃都非常惹味,大愛菜式!正宗酸辣湯,也是我們這一家的大愛,唯略嫌酸味稍淡,加點醋可補回,不失一個靚湯!咸肉津白,經典組合,津白吸收了咸肉的咸味,變得異常鮮味,軟軟稔稔的,又是一道夾不停的餸菜!蘇式鮮肉小籠包,一客五件,賣相普通,但味道郤很好!咬開後湯汁滿滿的,正牌皮薄饀靚 !自制鮮豆漿,豆味香濃,口感滑漏,熱暖窩心 💖💖

內有可供兩圍用膳的箱房,布局清雅!希望有機會大伙來飯局!

刀功利落,雞件不會黏連一起,皮薄無膏 👍💖💖

蘇式鮮肉小籠包,一客五件,賣相普通,但味道郤很好!

咬開後湯汁滿滿的,正牌皮薄饀靚 !

自制鮮豆漿,豆味香濃,口感滑漏,熱暖窩心 💖💖

2020-04-02 83 瀏覽
好耐冇黎又一城,人流比之前少咗好多,不過仍然係食晚餐嘅好地方,經過見到王家沙變咗另一個樣貌,菜式都有改變,所以試一試佢。《蟹粉小籠包》外皮夠薄,湯汁亦都幾多,蟹粉味都算突出,整體來講幾高質。《上海話梅骨》細細舊食起嚟更加滋味,排骨肉唔乾身,而且醬汁啱啱好,醋味香濃,甜甜地好好食。《韭黃炒鱔糊》略嫌汁太多,食得多會覺得有啲鹹,不過味道都唔錯,鱔糊比較林。《石鍋鮑魚飯》整餐飯最喜歡的一個菜式,配料好豐富,炒得好香,如果飯可以乾身番少少就更好。《五香牛展擔擔麵》花生醬湯底,好濃郁之餘唔會好‘傑’,所以唔會食到好飽濟。麵條幾爽口,牛展方面正正常常都幾淋,好味! 總括嚟講,王家沙花樣年華俾我感覺更有驚喜,菜式多而且味道唔錯,係聚餐之選。

《蟹粉小籠包》
外皮夠薄,湯汁亦都幾多,蟹粉味都算突出,整體來講幾高質。

《上海話梅骨》

《韭黃炒鱔糊》

《石鍋鮑魚飯》

《五香牛展擔擔麵》

2020-04-01 107 瀏覽
好耐冇去又一城食飯啦,在這個抗疫的期間,餐廳都採取了相應的措施,在接待處位置先探熱和搓手,餐廳內都有做緊隔開的1.5米的措施。餐廳內食客不多,可以食得安心。餐廳本身座位很多,而且採用開放式,令空氣更流通!陳醋海蜇頭,海蜇頭非常爽口,加上有陳醋和青瓜,清清地又酸酸地,好開胃!蘇式鮮肉小籠包,這裡的小籠包皮薄餡多,湯汁也很多很鮮甜,非常惹味!擔擔麵,很多花生醬味,食落有淡淡的花生醬和辣味,還加有肉碎,很有口感!麵底不會太硬,湯汁都能掛在麵中,更能吃到擔擔麵的味道!招牌片皮烤鴨(半隻),烤鴨上枱時已片好皮,烤鴨皮用上蠟燭稍稍熱住,好有油香,鴨皮唔算太油!在餅皮上夾上青瓜、大蔥、哈蜜瓜和鴨片,再加上片皮鴨醬,可口又美味!這裡的食物味道不錯,而且價錢不算很貴,可以再來!
餐廳內食客不多,可以食得安心。
餐廳本身座位很多,而且採用開放式,令空氣更流通!
陳醋海蜇頭
蘇式鮮肉小籠包
擔擔麵
招牌片皮烤鴨

這裡的食物味道不錯,而且價錢不算很貴,可以再來!
2020-03-30
2020-03-29 66 瀏覽
位於九龍塘又一城G層23號舖的王家沙•花樣年華 (Bloom by Wang Jia Sha),主打上海菜。餐廳在又一城商場內,地理位置方便。只要在點餐紙上點菜,再交給店員便可。百多款菜式都有中英文名稱,清楚易明。四喜烤麩 - Soft braised bean gluten, mushroom, podded peas個人相當喜愛這款前菜,烤麩吸滿了醬汁,味道鹹鹹香香。而且還有木耳、十分厚肉的冬菇粒、花生及青豆作配菜。。涼拌茄子 - Chilled Eggplant這款前菜和想像中有少許不同,茄子炸得熟透,而且微鹹的醬汁和茄子十分合襯。招牌蟹粉小籠包 - Steamed Shanghai dumpling, crabmeat paste & minced pork湯汁十分澎湃,個人喜歡咬破小籠包的一角,把湯汁倒在湯匙中。湯汁味道鮮美,豬肉餡料份量充足。朋友則覺得蟹粉份量再多少許會更好。流沙奶黃包 - Steam bun with custard lava 這款包子的味道頗有驚喜,流沙效果相當明顯,而且流沙奶黃味道鹹鹹甜甜,相當美味。大白菜春卷 - Deep fried spring

涼拌茄子 - Chilled Eggplant

大白菜春卷 - Deep fried spring rolls filled with mixed vegetables
這款春卷炸得脆卜卜,頗為香口。略嫌炸得過火了少許,有少許影響了外觀。

上海粗炒 - Fried Shanghai noodles with shredded pork & cabbage, soy sauce

粗炒相當有鑊氣,每一條麵條沾滿了濃厚的醬汁,醬汁微鹹,味道不錯。

高力豆沙球 - Egg white soufflé, red bean paste filling
表面撒了少許糖霜的高力豆沙,外面的質感鬆鬆軟軟,而且能嚐到蛋白的味道,裡面則有香甜的豆沙餡料。
2020-03-11
  • 高力豆沙球
  • 上海粗炒
2020-03-28 260 瀏覽
唔知係咪因為王家沙要轉型,佢哋全部依家王家沙嘅所有分店都叫做王家沙。花樣年華!感覺比較年輕,唔知味道係點呢?今日同友人嚟到又一城試一試,地點就係原本王家沙嘅舖位餐牌,一覽無遺熱豆漿蘇式鮮肉小籠包 五隻咬落去多汁啖啖肉原盅雲吞雞 位非常鮮甜,材料十足 雞都非常鮮嫩相信係即叫即整因為最後先嚟到 如果想飲嘅朋友記得預早嗌定呀上海話梅骨酸酸甜甜非常醒胃,越食越想食溫泉蛋賽螃蟹除咗蛋白之外佢哋仲加入左瑤柱同豆令到口感更加豐富!闊佬炒飯嗌塞螃蟹又點少得叫飯呢,今次點咗個闊佬炒飯鑊氣十足,加埋一齊食非常之正總結,王家沙保留傳統嘅味道之餘更不失迎合年輕人嘅口味

今日同友人嚟到又一城試一試,
地點就係原本王家沙嘅舖位

餐牌,一覽無遺

熱豆漿

蘇式鮮肉小籠包 五隻
咬落去多汁啖啖肉

原盅雲吞雞 位
非常鮮甜,材料十足 雞都非常鮮嫩
相信係即叫即整
因為最後先嚟到 如果想飲嘅朋友記得預早嗌定呀

上海話梅骨
酸酸甜甜非常醒胃,越食越想食

溫泉蛋賽螃蟹
除咗蛋白之外佢哋仲加入左瑤柱同豆令到口感更加豐富!

闊佬炒飯
嗌塞螃蟹又點少得叫飯呢,今次點咗個闊佬炒飯
鑊氣十足,加埋一齊食非常之正

總結,王家沙保留傳統嘅味道之餘更不失迎合年輕人嘅口味

2020-03-24
2020-03-27 50 瀏覽
今餐飯令我最滿意嘅係甜品所以講咗甜品先😂一粒波外皮係煎堆口感,裡面配流沙諗下都知道冇得輸😂😂超邪惡又美味!流沙質地唔會太heavy,食兩粒剛剛好真係超級肥美嘅甜品😆😆😆另外豆沙鍋餅都充滿芝麻紅酒喊都好好食,外皮較脆相比起上面一粒波,我就鍾意煙韌口感多d!擔擔面花生醬味好濃郁辣都唔太夠,可以自己加不過因為花生醬太多,食到一半有點油膩環境開揚,裝修優雅第一次見到又一城夜晚咁少人希望疫情快啲過去,回復正常🙏🏻
今餐飯令我最滿意嘅係甜品
所以講咗甜品先😂

一粒波
外皮係煎堆口感,裡面配流沙
諗下都知道冇得輸😂😂
超邪惡又美味!
流沙質地唔會太heavy,食兩粒剛剛好
真係超級肥美嘅甜品😆😆😆

另外豆沙鍋餅都充滿芝麻
紅酒喊都好好食,外皮較脆
相比起上面一粒波,我就鍾意煙韌口感多d!

擔擔面花生醬味好濃郁
辣都唔太夠,可以自己加
不過因為花生醬太多,食到一半有點油膩

環境開揚,裝修優雅
第一次見到又一城夜晚咁少人
希望疫情快啲過去,回復正常🙏🏻
2020-03-26 51 瀏覽
自己很喜歡吃上海菜有一日放工之後忍不住捉了好友去九龍塘吃一吃餐廳名字好優雅好味 裝修也很美 座位坐得舒服侍應給了一張大菜單 可以在上邊點 有特色 點心 湯羹 小菜 海鮮 蔬菜 飯麵 甜品等等 應有盡有自己叫了很多東西 包括有三絲粉皮 $56 份量夠大芝麻醬撈得夠多 粉皮薄身 又滑涼拌茄子 $48已經切好一件件放在碟子上 加上醬油吃非常好吃鮮肉小籠包 $56一咬下去湯汁噴出 非常滋味紅燒獅子頭 我朋友的最愛 他說肉質鮮嫩送飯一流上海粗炒 $88火候控制得好好 份量夠大 很多肉絲和蔬菜牛肉餅 $46一客兩件 新鮮熱辣 咬下去是龍龍的牛肉餡料吃得10分滿足的一晚呢!
自己很喜歡吃上海菜

上海粗炒 $88

火候控制得好好 份量夠大 很多肉絲和蔬菜

牛肉餅 $46

一客兩件 新鮮熱辣 咬下去是龍龍的牛肉餡料

吃得10分滿足的一晚呢!