2004-12-16 7 瀏覽
我好同意小桃所講王家沙真係得個出名, 旺角間舖未開個陣時, 我去過幾次黃埔度食, 都覺得ok. 但係上個禮拜去過旺角個間食真係食到一肚氣, 食物難食, 侍應又無禮貌, 好似一o的都唔憂做. 水準keep 唔到總要咁串,真係呢世都唔會再去. 好似呢o的上海菜館大把好過王家沙啦.
2004-12-14 12 瀏覽
有時我真係唔係好明,點解好多人都鬧旺角王家沙鬧到死? 話說我第一次去既時候,一切都唔錯,或者我好彩卦!而且,我咁岩琴晚先同屋企人食完,不過今次係外賣,呢間分店既特色係多一個外賣部,我地要左三樣野,包括糖醋排骨,淨菜飯,同埋素菜包,奇怪既係,除左素菜包之外,其餘兩樣都係外同堂食有分別!!賣既糖醋排骨比堂食分量看似多少少,但係堂食多肉d,外賣好多骨,我地好似lun骨咁…外賣既既菜飯比堂食多左一樣料,係啡色一粒粒既,但係我地唔知係乜,不過好在味道無大變,都唔錯!其實素菜包係堂食好味d,主要原因係熱d,味道就庶分別。同埋,外賣係我落打電話落左order,然後自取,咁就唔使等!
2004-12-14 0 瀏覽
尋日去食,等左大約20 分鐘就有位,初時重以為要等一個鐘啊,因為好多人在門口等位。 我地在下個層,4個人但俾左張5 人台。我覺得蔥油餅同擔擔麵(小辣)最好食,但係小籠包就差左D,個皮太厚。 D服務真係唔錯,每食完一碟,D waiter 好快就收野。
D服務真係唔錯,每食完一碟,D waiter 好快就收野。
(非會員)
服務態度勁差, book左都仲要等成個鐘。以為有咩咁好食,食完後都係不外如是o者!仲要攪到一肚氣...,當我要落order時,落到一半就走去,完全都無耐性!更可以o向執時跌隻杯,都只係大笑一聲就算,一句sorry都唔講,同個經理投訴,佢都費事理,好似大晒咁!講真!食食到咁委屈,就算幾好食都食到背脊骨落,更何況佢又唔係咁好食!
2004-11-23 2 瀏覽
星期六晚9點幾,旺角王家沙依然很多人排隊,幸好吃完的人亦多,只等了十多分鐘便可入坐大約個多月前,光顧過沙田王家沙,水準ok啦今次水準仍然ok啦蟹粉小籠包—多汁,但食唔到蟹粉,當然收30幾蚊四隻,不能要求多蟹粉擔擔麵—在沙田食過大辣也不覺辣,反而旺角要中辣就有辣味,證明品質控制仍需改善樟茶鴨—不夠熱且過鹹炸小黃魚—不錯,比小南國好酒釀丸子—一般芝麻湯丸—一般小籠包依然喜歡翡翠,擔擔麵還是詠藜園好

大約個多月前,光顧過沙田王家沙,水準ok啦
今次水準仍然ok啦

樟茶鴨—不夠熱且過鹹
炸小黃魚—不錯,比小南國好
酒釀丸子—一般
芝麻湯丸—一般

小籠包依然喜歡翡翠,擔擔麵還是詠藜園好
2004-11-20 0 瀏覽
真係得個"出名",但要明白你係因為"食物好食"而出名,但出名都要keep 住有一定水準先得."蟹粉小籠包"唔得喎,個皮太厚身,內面豬肉都無小小蟹粉,得所為蟹粉汁係個包裏面."醉雞"得燒酒味,但其實除酒味之後,都應該會有少少當歸、花旗參等藥材味,但佢無囉.都係唔得.去過一之, 我就未必會再去囉.
真係得個"出名",
去過一之, 我就未必會再去囉.
2004-11-06 6 瀏覽
唔駛等排隊幾好啦,點知落到地層已經知道唔得掂....D檯逼到埋一埋,要捐入去=="辛苦的一餐!中間唔知掂解有一塊板,左住曬!仲有樓梯好紮~好難行!最衰就係搭檯!明知上海野大大碟,野食好似要趺落來,而且聽到人們係到講咩,(一句講題:唔得!唔會再去!)
唔駛等排隊幾好啦,點知落到地層已經知道唔得掂....
2004-11-01 0 瀏覽
這裡的食家對這間王家沙的印象平平, 所以我今日都係懷著"期望不大"的心情光顧.Order左蟹粉小籠包, 三鮮水餃, 牛肉餅, 蔥油餅, 醉嘉美雞, 鎮江肴肉, 雪菜炒年糕. 雪菜炒年糕沒有什麼味道, 或許這就是食剩的原因吧. 其餘菜式我覺得有中上或不俗的水準, 算不錯吧.埋單$236, 大約$120一位. 整體而言, 我覺得滿意.

2004-10-29 20 瀏覽
上個禮拜去王家沙旺角分店食晩飯, 我地本身book左7:00三位, 個reception話無問題, 點知當我地去到時個reception就好串咁同我地講"小姐, 你唔知三位無得book架咩?" 我地明明打電話落來book你話無問題, 點知去到你又話無得book, 你到底想我地點呀? 算啦, 我地諗住一場來到又見到問口唔係好多人等, 之後都等飛入去食. 點知原來咁o既決定係完全錯架.....1.生煎飽個底煎到黑哂兼硬晒, 總要size好唔一致, 賣相超唔掂. 2.招牌小籠包總唔掂, 冇湯得來皮又超厚. 真係好難食.3.松子桂魚, 我唔知係條魚唔新鮮定o的汁有問題, 總知就有陣怪味.4.糖醋排骨硬到好似石頭咁.我覺得王家沙總衰過茶餐廳, 宜家咁多上海菜, 是但搵間都好過佢, 以後都唔會再去.
2.招牌小籠包總唔掂, 冇湯得來皮又超厚. 真係好難食.
4.糖醋排骨硬到好似石頭咁.
2004-10-21 11 瀏覽
唔知係咪近排呢類京滬菜館開得太濫,為了迎合香港人的口味,搞到菜式不太正宗。當我以為這間會好一點時,誰知又是失望而回。酸辣湯,料好多,但水冇乜,味道尚可;擔擔麵,好細心咁用匙將花生醬分開上,但如困唔落花生醬,湯底淨係得個辣字,沒有麻醬香味,>_<;蘿蔔絲酥餅,個餅底焦,餡居然有肉鬆同花生,蘿蔔絲反而超少?!至於賽螃蟹就普普通通啦,好似落味精,味道偏濃,最不滿是要收茶錢,但杯茶跟茶餐廳那些差不多,而且麻煩侍應加茶,叫十次先加一次,離譜!
2004-10-15 1 瀏覽
服務勁差, 檯的設計又密又差, waiter仲要係俯身誇過另一張二人檯要你接過你order的菜, 乜行多幾步路都唔得咩?食物有頭髮, 已經blacklist 唔會再去金滿庭服務同食品同好過佢多多聲
食物有頭髮, 已經blacklist 唔會再去
金滿庭服務同食品同好過佢多多聲
2004-10-11 1 瀏覽
之前食過黃埔果間,麻麻地,今次又試吓旺角哩間,唔洗等位,七個人叫咗都幾多嘢︰松子桂魚︰都OK,個汁都唔錯東坡肉︰係咁多樣最好味,個汁好甜好味蟹粉小籠包︰麻麻地,可能小籠包會好味啲啩紅油抄手︰麻麻地,太細粒雲泥白肉︰$48但得幾片,搵啲粉皮墊底醉雞︰最唔得,完全冇酒味三鮮炒年糕︰冇乜味,好清燻魚菜飯︰一般,個朋友仔話唔好味酸辣湯︰OK,冇乜特別香蕉豆沙鍋餅︰個皮唔太好,而且唔多覺有香蕉位又逼服務又麻麻,比起金滿庭真係差啲,所以都唔會再去食

松子桂魚︰都OK,個汁都唔錯
東坡肉︰係咁多樣最好味,個汁好甜好味
蟹粉小籠包︰麻麻地,可能小籠包會好味啲啩
紅油抄手︰麻麻地,太細粒
雲泥白肉︰$48但得幾片,搵啲粉皮墊底
醉雞︰最唔得,完全冇酒味
三鮮炒年糕︰冇乜味,好清
燻魚菜飯︰一般,個朋友仔話唔好味
酸辣湯︰OK,冇乜特別
香蕉豆沙鍋餅︰個皮唔太好,而且唔多覺有香蕉

位又逼服務又麻麻,比起金滿庭真係差啲,所以都唔會再去食
2004-10-11 5 瀏覽
我覺得D 檯設計令人坐得唔舒服,中間有塊木欄住兩隻腳,穿裙的不能坐.所以就算食飯時間去到都會有位.食物都唔錯.

食物都唔錯.
2004-10-09 0 瀏覽
真係不知所謂。一行四人同人慶祝生日,想食京川滬菜,咪試下呢間新開既食肆,明知好多好旺既食肆都唔俾book 檯,咁我打電話去訂檯果陣,我就已經第一句問佢:「你地呢度有冇得book 檯架?」跟住個伙計就問我幾點同留乜名,咁我以為訂左啦,點知一到,先知訂左檯同冇訂檯冇分別,都係一齊輪候,仲要最後俾搭檯俾我,有冇搞錯,如果係訂同唔訂冇分別的話,咁咪話我知冇得訂囉,最白痴係佢樓下大部份都係大檯冇乜細檯,差不多檯檯都係搭檯既,連大卡位都係搭檯!咁蠢既設計都諗得出?不如放多d 細檯好過啦!後來我地落左單,見到有個卡位空左,就問伙計可唔可以調過去,佢個部長d 語氣勁差話唔得,咁既服務真係食到一肚氣!講返食物呀,小籠包真係唔及金滿庭好食,蒽爆羊肉就蒽多過羊肉,羊又冇乜味,仲要唔多熱,蘿蔔絲酥餅又唔鬆,蝦仁兩面黃就幾好既,最好食係生煎包,講真,大把京川滬菜好食過佢多多聲,與其要等位,我寧願等金滿庭,一來好食好多,二來人地服務態度好,唔會昆左你去訂位先啦,人地客多到唔憂做,其實服務馬馬虎虎都大把人去啦,但係仲可以好到竟然為排隊既顧客提供茶水(仲要唔係品質差劣既茶喎!)同點心喎,一間食肆留唔留到客,除左食物,
真係不知所謂。

講返食物呀,小籠包真係唔及金滿庭好食,蒽爆羊肉就蒽多過羊肉,羊又冇乜味,仲要唔多熱,蘿蔔絲酥餅又唔鬆,蝦仁兩面黃就幾好既,最好食係生煎包,講真,大把京川滬菜好食過佢多多聲,與其要等位,我寧願等金滿庭,一來好食好多,二來人地服務態度好,唔會昆左你去訂位先啦,人地客多到唔憂做,其實服務馬馬虎虎都大把人去啦,但係仲可以好到竟然為排隊既顧客提供茶水(仲要唔係品質差劣既茶喎!)同點心喎,一間食肆留唔留到客,除左食物,管理同服務都好重要架!
2004-10-08 0 瀏覽
原來旺角開間王家沙都唔知tim,成年前試過紅磡個間,唔知呢間點?冇紅磡個間咁虛,我食完7點幾走時,都冇人排隊。建議坐樓下闊落d,樓上太迫唔係幾舒服。係咪新開關係,d 待應都幾生手。冷盤糖醋排骨同燻魚好得喎,兩碟都夠晒入味,排骨鬆化唔會實、燻魚唔會炸得乾淨淨,好似魚朝乾咁!擔擔麵已經叫了大辣都唔夠辣,係非常之夠咸就真,而又好夠麻,不過唔係麻辣個麻,係好勁麻油味,以為食緊公仔麵,麵身又淋,好似浸了好耐咁。蚧粉小籠包湯汁雖多,味道與一般小籠包沒分別,完全食唔到蚧粉鮮甜味。番茄炒莧菜係紅磡都食過好食,所以再叫,味道ok。豆漿唔錯好有豆香味,而且仲飲到少少豆渣tim。
番茄炒莧菜係紅磡都食過好食,所以再叫,味道ok。
豆漿唔錯好有豆香味,而且仲飲到少少豆渣tim。