2022-05-22 549 瀏覽
好睇唔好食價錢又貴叫咗個all day Breakfast未食過啲咁難食嘅早餐淨係得個咸字.叫咗個鴨腿意粉嗰啲一陣雪櫃未我唔明點解佢可以收$100-+🤮🤮🤮🤮
好睇唔好食價錢又貴
我唔明點解佢可以收$100-+🤮🤮🤮🤮
2022-04-14 1055 瀏覽
朋友話帶我去間唔錯嘅餐廳食晏,本來在西灣河無咩特別期望,但入到去睇到個環境與食物真係出乎意料,原來仲係社企餐廳添,就更加要加分,完全值得推介油封全鴨髀香蒜橄欖油意大利麵:鴨髀真係好香,可能低溫慢煮,肉汁保存得很好,脆皮嫩肉👍🏻卡邦尼煙肉意大利麵:基本水準大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利闊麵:蝦大大隻而且爽口,忌廉芝士香濃,闊麵掛滿了忌廉芝士,好滿足😋龍蝦汁大蝦露筍意大利飯:意大利飯滿是龍蝦汁香味,口感煙韌,大蝦🍤就當然爽口喇😋

油封全鴨髀香蒜橄欖油意大利麵

卡邦尼煙肉意大利麵:基本水準
卡邦尼煙肉意大利麵

大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利闊面

龍蝦汁大蝦露筍意大利飯

油封全鴨髀香蒜橄欖油意大利麵
龍蝦汁大蝦露筍意大利飯
2022-02-24 1086 瀏覽
某個平日的下午放假 同屋企人去咗屋企附近呢間Cafe食晏🍴不嬲呢頭都冇呢類Cafe 呢間開咗好耐但係就第一次試🥰打開Menu見到佢咖啡種類好多☕️啱哂我同老豆😆.*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆🍗薰衣草法式烤雞 $94烤雞一上枱好吸引 佢燒得好香😍😍肉質嫩滑 淡淡肉又juicy 仲配上香脆薯條🍟唯一唔鍾意就係佢嗰啲瓜嘅配菜 真係not my friend🤣同爸媽每人都叫左一杯咖啡☕️☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 +$20☕️𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 +$32冬冰冰嘅天氣❄️飲Ginger Latte適合不過🥰薑味好重 仲配上一杯仔薑😆超辣😆食完再飲啖咖啡 暖哂♨️☕️𝙲𝚛è𝚖𝚎 𝙱𝚛û𝚕é𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚎𝚎 +$21除咗咖啡味☕️就係聞到好香嘅Caramel味😆似Caramel Latte多啲 可能因為焦糖燉蛋就吸引好多😆不過值得飲的😀

打開Menu見到佢咖啡種類好多☕️啱哂我同老豆😆

.*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆

🍗薰衣草法式烤雞 $94

同爸媽每人都叫左一杯咖啡☕️

☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 +$20

☕️𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 +$32

☕️𝙲𝚛è𝚖𝚎 𝙱𝚛û𝚕é𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚎𝚎 +$21

2022-01-06 1272 瀏覽
港島人港島搵食最開心晚飯時間坐滿好彩岩岩有位唔洗等 (餓T_T)眼見到好一家大細黎食 簡單小清新既裝潢幾舒服冇SET DINNER, 叫左3個MAIN 1個甜品SHARE 🍴大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利寛麵 $98哩個麵偏硬(屋企有老人家) 唔記得左叫佢淋D 都好食 掛汁 最鐘意食蝦 大隻彈牙🍴龍蝦汁大蝦露荀意大利飯 $98每粒飯粒都充滿淡淡龍蝦既香味清清地幾好😛 🍴紐西蘭草飼牛肉眼扒 $198因為屋企人想7成 其實我覺得5成會更好 油脂分佈就差小小 扒既肉質ok 下次試左5成再分享🍧蘋果批配雪糕蘋果粒 $54酥皮焗得好香, 一啖熱既蘋果批配一啖雪糕, 正食埋個甜品就完滿 🤤🤤臨走睇到佢LUNCH SET同TEA都幾吸引, 下次去試埋先, 推介!💚
港島人港島搵食最開心
晚飯時間坐滿好彩岩岩有位唔洗等 (餓T_T)
眼見到好一家大細黎食 簡單小清新既裝潢幾舒服

因為屋企人想7成 其實我覺得5成會更好
油脂分佈就差小小 扒既肉質ok
下次試左5成再分享

🍧蘋果批配雪糕蘋果粒 $54
酥皮焗得好香, 一啖熱既蘋果批配一啖雪糕, 正
食埋個甜品就完滿 🤤🤤

大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利寛麵
蘋果批配雪糕蘋果粒
  • 龍蝦汁大蝦蘆筍意大利飯
2022-01-05 752 瀏覽
同大女外出搵食,阿女簡咗西灣河這間社企餐廳,估唔到食物幾有質素。門口外面有兩張檯,方便帶寵物來的食客。我們坐室內,餐廳內都幾大,座位闊落。阿囡點了這個煙三文魚水波蛋穀物多士,小朋友食份量啱啱好,水波蛋切開撈埋蛋汁一齊食,唔單止得個樣,亦都有內涵。芝士煙肉牛肉漢堡配粗薯條:不過不失啦,牛肉漢堡如果生少少會更好,但$88都幾抵食。這一間社企餐廳是與樓上的協青社協辦,為社會上的弱勢青年提供就業的機會,讓他們發掘和學習不同的機會,擔當不同的崗位,例如廚師、咖啡師、侍應等等,重新出發。食物有水準,值得支持。

我們坐室內,餐廳內都幾大,座位闊落。

煙三文魚水波蛋穀物多士

芝士煙肉牛肉漢堡

煙三文魚水波蛋穀物多士
芝士煙肉牛肉漢堡
2021-12-18 841 瀏覽
Real hidden gem located right next to the Sai Wan Ho MTR station😍 With it’s simple and unassuming store front, I had no idea they serve such amazing breakfast/brunch food! And the beautiful illustrations in their menus definitely left a lasting impression😍i was genuinely impressed by both their food quality and presentation. Slightly toasted sourdough with a thin spread of cream cheese, layered with a generous amount of avocado 🥑, smoked salmon and a classic poached egg! A delicious combination

i was genuinely impressed by both their food quality and presentation. Slightly toasted sourdough with a thin spread of cream cheese, layered with a generous amount of avocado 🥑, smoked salmon and a classic poached egg! A delicious combination that just worked wonders😍 Their homemade hummus on the side added a different flavour that went really well with the sourdough as well!

They also offer oat milk as a non-diary alternative and their cappuccino definitely hit the spot!

Would love to revisit them for breakfast again soon 😉

🍳Macaroni in tomato soup, roasted mushroom, scrambled eggs, toast HKD 40
🥑Smoked salmon & avocado HKD 78
☕️Cappuccino HKD 38 (+HKD 4 for oat milk; and 50% off if ordered together with their breakfast items!)
2021-12-09 697 瀏覽
在西灣河街市附近的後街,有一間裝修偏向工業風的cafe。門口看上去不算大,但走入去後卻發現空間也蠻寬敞的,座位數量不少。適逢星期日中午去,差不多滿座,被安排坐向窗的單邊枱,感覺也不會焗促。賣相有驚喜的多士,擺碟像藝術品般精緻 水波蛋上放了類似橄欖的碎粒,蛋下墊了洋蔥和火箭菜。煙三文魚是切了粒的,不過個人比較喜歡吃原片的口感。穀麥吐司烘得剛剛好,外脆內軟,吐司本身亦帶有微微的甜味。旁邊的pesto除了可以作裝飾,還可以用來蘸麵包

煙三文魚水波蛋多士

賣相有驚喜的多士,擺碟像藝術品般精緻

2021-12-05
2021-11-30 572 瀏覽
同朋友去西灣河文娛中心睇舞台劇,睇完再食晚飯。西灣河最出名食嘢梗係太安樓,但同朋友想坐得舒服啲,於是靠OpenRice搵食。呢間餐廳喺聖十字徑,燈火通明,喺呢條小徑都幾搶眼。入到去由於高樓底,環境都幾舒服,門口亦有枱可以outdoor seating。兩個人叫咗一碟油封鴨髀香蒜橄欖油意大利麵同埋牛油白酒煮活蜆。意大利麵有鴨油香,加埋少量辣椒都幾好味。鴨髀肉嫩但唔算好有鴨味。活蜆就好新鮮,有甜味,伴上三條烘到金黃嘅麵包條,可以點埋啲汁唔好嘥最後叫咗個檸檬芝士蛋糕,呢個味道就一般。總括來講,呢度環境舒適,食物也不錯,不過服務就有需要改善,侍應好多時都企埋一邊㩒手機,未有好好關注食客嘅需要。

啲嘢食就真係好好食,但係部份員工真係態度極度不佳-有一晚大約5:50pm打算去食夜晚飯,佢俾咗tea-time同晚餐餐牌我地,我哋決定好叫,叫侍應嚟,點餐嘅時候,發現原來晚餐六點開始,跟住我哋就諗住再睇一睇先,同佢講「我哋再睇一睇先」,然後佢就態度好差咁講「咁你而家叫唔叫啊—」,吓?😀…-第二次就係今日同朋友去食,咁啱滿座,咁我哋攞飛之後就諗住問佢大概等幾耐,然後佢黑臉地話「時間呢啲嘢答唔到你哋。」然後就轉身入去,我哋其中一個諗住問吓佢等幾多張枱,佢第一次好似扮聽唔到,夾住塊板衝入去,然後朋友追上去在問,佢先好冷酷咁話「下張你地。」-間嘢啲嘢就真係好好食,真係好彩個廚師掂當。不過都要公道講句,有啲侍應員工都好好人嘅,係個別…幾個真係極品咗啲
啲嘢食就真係好好食,但係部份員工真係態度極度不佳

2021-10-23 773 瀏覽
04 Easy Breakfast 牛角包,炒蛋,意式香草腸($42)另加薯餅。牛角包🥐唔算好大個,有焗返熱上碟,都食到牛油味同脆口層次,如果有Jam配埋就更好。意式香草腸個味道就麻麻,唔係幾鍾意個香草味同豬味,prefer 普通腸仔或司華力腸。06 Macaroni in Tomato Soup 配炒雜菌,炒蛋,厚多士 ($40)。蕃茄湯飲得出係用茄膏整嘅,所以蕃茄味好濃,入面有洋蔥蕃茄粒,配料都夠。炒雜菌用牛油炒,所以都有少少鹹味,炒蛋唔會好多油,食得出一層層既感覺。坐得咁舒服嘆番杯咖啡☕️,真係Good day難得地點方便,係對住個垃圾房感覺差少少,不過冇任何異味,室內環境非常乾淨。Coffee latte,跟餐加少少錢飲到杯靚咖啡,really make a good day。

Easy  Breakfast
Macaroni   Tomato  soup
Easy  Breakfast
Macaroni   Tomato  soup
2021-10-18 501 瀏覽
犀牛係西灣河地鐵站附近,位置方便,繁忙時間要等位,今次終於黎試下!大蝦龍蝦汁意大利飯-賣相好吸引,光係燒過的4隻大蝦已經好吸睛-龍蝦汁略嫌唔夠鮮可以再濃味少少牛肉漢堡醉厚切薯條-牛肉燒得好香口,裏面仲係juicy 的-欣賞佢面包有烤過!厚切薯條亦好足薯仔味Piccolo Latte -估佢唔到咁香咖啡味!係可可味重的咖啡豆唔係酸/fruity 個種,姐歡喜nutty 味!下次一定會encore!

大蝦龍蝦汁意大利飯
-賣相好吸引,光係燒過的4隻大蝦已經好吸睛
-龍蝦汁略嫌唔夠鮮可以再濃味少少
大蝦龍蝦汁意大利飯

牛肉漢堡醉厚切薯條
-牛肉燒得好香口,裏面仲係juicy 的
-欣賞佢面包有烤過!厚切薯條亦好足薯仔味

Piccolo Latte
Piccolo  latte

大蝦忌廉意粉🍝🍤一上枱已經聞到濃濃既奶酪香氣🧀️雖然隻色水就唔係咁吸引 份量睇落又唔係真係大份 但味道其實好有驚喜!芝士既鹹 忌廉既甜 闊麵彈牙 大蝦都爽口彈牙 有成4隻咁多!! 🤤🤤好味! 我post完上ig story之後 仲有好多朋友reply得話食過 覺得好好食!大蝦龍蝦汁risotto 🦞 大蝦依然爽彈!大大隻!有四隻!大蝦輕輕煎過🤤更香口 龍蝦汁混上忌廉汁 顯得龍蝦汁味道冇咁出 〰️ 食食下覺得有浸麥精味🤣🤣🤣 米粒略嫌煮得過熟 比較軟糯👅凍檸檬茶🍋正常味道 冰粒較多〰️Dirty ☕️味道正常🤣-餐廳寬敞 樓底夠高 枱與枱之間空間足夠 坐得舒服 冷氣通風足夠 店員人手充裕! 是不錯的用餐地方!♥️

大蝦忌廉意粉🍝🍤

大蝦龍蝦汁risotto 🦞

凍檸檬茶🍋
正常味道 冰粒較多〰️

Dirty ☕️
味道正常🤣

2021-10-06
  • 大蝦忌廉闊意粉
🕰️Dining Hour: 14:10-15:15 👥Pax: 3I am a regular customer of this restaurant. This is my first time trying a lighter choice on their lunch menu. I was disappointed at my dish, mainly due to the small small small portion (consider the price and compared to other dishes); whereas other dishes are good as always.Extra info.: tea time starts at 14:30 and have various flavours of waffles.Smoked Salmon Poached Egg on Toast ($78) Poached Egg.Smoked Salmon.Rocket.Nuts.Museli Bread.Red Onion.CapersNice pl

Nice plating, taste is great, but I wonder why the portion is so small... was expected 2 whole pieces of toast!
Triple Chocolate Cake (set +$25)

Very chocolate, soft and creamy. Highly recommended!!
Triple Chocolate Cake
My companions have 2 other dishes.

Duck Leg Confit with Aglio Olio ($68)

Not much art on plating, but the portion is huge, and of course, quite delicious.

Bacon and Cheese Burger + French Fries ($88)

Very juicy meat, abundant fries!
2021-09-26
Triple Chocolate Cake
2021-09-24 304 瀏覽
吉列魚柳配香草腸炒蛋($46)味道:🌕🌕🌕🌕🌘評價:吉列魚柳, 算即叫即整, 熱辣辣上碟, 亦唔會好乾身, 魚柳幾多肉汁下。黑椒腸得半條, 少左D, 面包有半塊, 炒蛋好滑, 好香蛋味👍🏻Flat White (跟餐+$20)味道: 🌕🌕🌕🌖🌑評價: 拉花💯咖啡很香濃, 唔輸其他coffee shop,我自己幾中意煙三文魚牛油果水波蛋多士 ($78)味道: 🌕🌕🌕🌑🌑評價: 分量比想像細,水波蛋熟左少少,流心唔夠Latte Macchiato (跟餐+$20)味道: 🌕🌕🌑🌑🌑評價: 味道較淡,一般,唔太推介牛角包配香草腸炒蛋($42)味道: 🌕🌕🌕🌗🌑評價: 不過不失,牛角包都幾脆熱朱古力 (跟餐+$8)味道:🌕🌕🌗🌑🌑評價: 朱古力泡泡太多,朱古力味道唔夠,比較淡早餐整體算唔錯,岩晒幾個朋友坐下傾下,室內佈置都幾令人舒服,主要木色調😍
吉列魚柳配香草腸炒蛋($46)
味道:🌕🌕🌕🌕🌘

Flat White (跟餐+$20)
味道: 🌕🌕🌕🌖🌑

煙三文魚牛油果水波蛋多士 ($78)
味道: 🌕🌕🌕🌑🌑
評價: 分量比想像細,水波蛋熟左少少,流心唔夠

Latte Macchiato (跟餐+$20)
味道: 🌕🌕🌑🌑🌑
評價: 味道較淡,一般,唔太推介

牛角包配香草腸炒蛋($42)
味道: 🌕🌕🌕🌗🌑
評價: 不過不失,牛角包都幾脆

熱朱古力 (跟餐+$8)
味道:🌕🌕🌗🌑🌑
評價: 朱古力泡泡太多,朱古力味道唔夠,比較淡

2021-09-22 259 瀏覽
西灣河有間西餐係社企黎既,朋友介紹過黎試下叫左2款主食,因為份量大太碟最後無食到甜品即焗香草法國春雞 即點即焗既香草春雞 雖然只有半隻份量仍然成座山咁高 體型小骨架軟 肉質細嫩鮮美係春雞特色只作香草醃製再焗香已經非常鮮嫩美味 油封鴨腿配香辣炒意粉法式做法,用熱油一直煎炸淋油,鴨腿2邊都非常脆口切開鴨肉厚身有肉汁,香嫩肉鮮味,配以辣椒蒜片意粉夠惹味,味道豐富消費$333G/F, 2 Holy Cross Path, Sai Wan Ho
西灣河有間西餐係社企黎既,朋友介紹過黎試下
叫左2款主食,因為份量大太碟最後無食到甜品
即焗香草法國春雞 即點即焗既香草春雞