餐廳: 犀牛廚房
資訊:

社企滋味 feel so good!

Click 入 選擇喜愛的社企餐廳。

如欲了解更多關於社企的資料,可瀏覽此網址

2022-07-29 0 瀏覽
大約3年前,來食過晚餐,還留下了食評(2019-11-24 新潮中西餐)今日來試下午茶:環境冇變,與晚餐一樣,下午茶都係Fusion cuisine,menu如下:卡位坐低,本人目標明確:想食炸魚!1)犀牛小食拼盤(魚柳) + 熱紅茶 = HKD68.- + HKD10.- 添了一個雪糕球 紅茶可以添加檸檬和奶,我只想飲齋紅茶 以下整個套餐搭配OK,清曬👌老公order了據說係呢度的Signature:鴨腿窩夫! 餐飲可享半價,點一份Flat White (咖啡)- 鴨腿窩夫 HKD62.-- Flat White HKD40/2 =HKD20.-老公切了一條鴨腿肉給我嚐,油封後的鴨肉味依然香濃,還不錯👍2人下午茶+ 1服務費,坐的舒適,服務效率高,買單 HKD176.- ,合理,唔錯👍

卡位坐低,本人目標明確:想食炸魚!
1)犀牛小食拼盤(魚柳) + 熱紅茶 = HKD68.-
+ HKD10.- 添了一個雪糕球
紅茶可以添加檸檬和奶,我只想飲齋紅茶
以下整個套餐搭配OK,清曬👌
犀牛小食拼盤(魚柳)配紅茶

- 鴨腿窩夫 HKD62.-
- Flat White HKD40/2 =HKD20.-
老公切了一條鴨腿肉給我嚐,油封後的鴨肉味依然香濃,還不錯👍
鴨腿窩夫
Flat  White

2022-07-25
犀牛小食拼盤(魚柳)配紅茶
鴨腿窩夫
Flat  White
2022-07-20 163 瀏覽
落西灣河搵下有咩食~初初無咩目標諗住睇下有冇咩小店試下~誰不知俾依間門外裝修吸引到小編😍Outdoor有幾個座位應該係方便客人可以帶埋小動物一齊黎((可以先各餐廳查詢~當日好多人唔好意思影))😂店內座位都幾多~座位之間都幾闊落👍裝修簡單舒服😇一齊去望望小編食左咩👀油封鴨脾香蒜橄欖油意大利麵法式油封鴨脾~油浸時間可能未足夠時間~切開後近骨位偏生~不過又咁講~味道同肉質係唔錯👍經低溫慢煮再煎香表面~令到鴨皮鬆脆~咬落汁多肉嫩🤤意粉配上香蒜辣汁好夾~唔會太辣但可以刺激味蕾😍煙肉芝士牛肉漢堡·粗薯條煙肉煎香不過太乾身~整個漢堡無汁醬😫小編覺得有返小小唔需要多汁醬會更好~漢堡厚身大約煎至5成熟度👍薯條夠香夠熱薯味夠~—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:環境幾舒服感覺好休閑~食物方面可以更加好~漢堡個價錢幾貴小編覺得唔值🫣不過都會想再去試埋其他菜🙂

油封鴨脾香蒜橄欖油意大利麵

煙肉芝士牛肉漢堡·粗薯條

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2022-07-14 127 瀏覽
本來想去太安樓食Burger,點知咁好彩是日休息,search openrice見到呢間好似唔錯,於是試一試。佢嘅Set Lunch都有好多選擇,有意粉、意大利粉、沙律、三文治同Burger等,我最後揀咗龍蝦汁大蝦蘆筍意大利飯配熱檸茶。老老實實以加埋一支後要$97來講,喺西灣河呢個地區,價錢係比較高嘅,而整體嘅食物質素只屬一般。首先佢話龍蝦汁意大利飯,諗住味道會濃烈啲,點知佢個味好淡,基本上冇乜龍蝦味。至於露筍只有兩條好細條嘅好似半碟咁放喺個意大利飯上面,大蝦其實又唔係真係大,我覺得俾到盡都只屬於中蝦,有相為證㗎,雖然佢已經用質素高少少嘅連尾殼嘅蝦,不過蝦肉明顯唔係最新鮮嘅級數,如果有得揀我寧願要啲冇尾殼嘅但係新鮮啲嘅蝦。檸檬茶係用Lipton茶包嘅,成本高d但係味道又無話好d咁啦。

2022-07-06 222 瀏覽
中午約左個街坊係附近傾野,兩個吹水王傾唔停😊哩個地方平日好岩吹水,樓低高,坐得舒服,佢係西灣河港鐵站隔離,就算搭車黎都好方便。哩間係一間社企餐廳,唔係街坊講都唔會發現。😋龍蝦汁大蝦露筍義大利飯 $88一起身第一餐就食飯,平時都比較少食飯,哩碟野仲要都幾大碟,但我係食晒既。雖然個菜名叫大蝦,但蝦唔算大隻,亦都唔太入味,相信係雪蝦,露筍得兩細條,又過份少左,但個龍蝦汁同意大利飯確係幾好味,最怕食到好似好硬既意大利飯,哩個完全好咬口,配上龍蝦汁係十分配搭同入味。所以我都食晒。😋Passionfruit 冰茶(是日特飲,午餐包埋)本來諗住叫凍檸茶,但見特飲係passionfruit就試下,所以passionfruit既野我都好鍾意。杯茶就冇乜passionfruit味,只係覺得係有甜味既冰茶,冇乜驚喜。朋友食果d我就唔介紹啦,因為我冇試食,唔想亂評論。⭐️⭐️⭐️犀牛廚房 (西灣河)西灣河聖十字徑2號地舖#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #西灣河美食 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfood
中午約左個街坊係附近傾野,兩個吹水王傾唔停😊

😋龍蝦汁大蝦露筍義大利飯 $88

😋Passionfruit 冰茶(是日特飲,午餐包埋)

朋友食果d我就唔介紹啦,因為我冇試食,唔想亂評論。

⭐️⭐️⭐️

犀牛廚房 (西灣河)
西灣河聖十字徑2號地舖

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #西灣河美食 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
#犀牛廚房 #意大利飯
Rhino Kitchen 犀牛廚房🦏@rhinokitchen只要愛自己,每一隻犀牛都可以係獨角獸🦄️協青社同餐廳合作,為弱勢及邊緣青少年提供餐飲培訓機會,提升佢地行内所需要嘅事業技術🎓 並協助佢地建立正面嘅價值觀同工作態度,發揮天賦才能✨Cafe以原木色同綠色為主,四周亦都擺放左大大小小嘅植物盆栽🪴 環境悠閑舒適,餐廳有卡位,bar枱,仲有幾個露天座位🌴早餐時段餐廳都接近滿座,以平日早上嚟講都好熱鬧🕺🏻 早餐選擇都幾多,$40有個早餐包飲品,仲要唔洗加一👍🏽Fish Cutlet Breakfast 🐟吉列魚柳|意式香草腸|炒蛋|厚多士|自家製他他醬配是日特飲 凍熱情果茶 🍊吉列魚柳炸得好脆口,他他醬清爽酸甜,呢個配搭一定唔會失望😎 不過有少少surprise香草腸嘅份量得咁少🙈 早餐包一杯熱飲,凍飲+$3,但特飲竟然唔洗加錢!熱情果醬味道適中,加埋幾片薄荷葉,非常refreshing🍃Macaroni in Tomato Soup🍅意式番茄湯通粉|炒雜菌|炒蛋|厚多士配 Creme Brulee Latte 🍮🥫番茄湯唔係稠身嘅濃湯,反而係比較清,易入口,味道偏甜,直接飲都好開胃🥄
Rhino Kitchen 犀牛廚房🦏
@rhinokitchen
只要愛自己,每一隻犀牛都可以係獨角獸🦄️

Fish Cutlet Breakfast 🐟
吉列魚柳|意式香草腸|炒蛋|厚多士|自家製他他醬

配是日特飲 凍熱情果茶 🍊

Fish Cutlet Breakfast

Macaroni in Tomato Soup🍅
意式番茄湯通粉|炒雜菌|炒蛋|厚多士

配 Creme Brulee Latte 🍮

Macaroni in Tomato Soup

炒雜菌份量好多,牛油味濃🧈

Creme Brulee Latte

早餐可以以半價優惠轉精品咖啡🪙 香濃嘅雲呢拿同埋焦糖味,Espresso 量不多,呢杯Latte岩曬唔習慣咖啡苦味嘅人☕️

價錢經濟實惠,加上呢區比較少呢類型嘅cafe,更重要嘅係餐廳經營理念值得支持💓
$54 (早餐)
Fish Cutlet Breakfast
Creme Brulee Latte
2022-06-02 348 瀏覽
Lunch 時間見未有太多人同可以坐耐啲, 就第一次幫襯。 但之後就要睇牙醫。 叫左個漢堡飽 薯條+ 錢叫左杯咖啡。 食評介紹, 個包半年已經由$88 加價變$128. 都算, 如果好食。 但食左2~3啖之後, 咬到個塊肉有細小硬物, 牙都痺埋, 諗住一次就算, 點知食左2啖, 就再發現硬碎骨。 已經唔敢再食塊肉。 半塊肉挑左幾粒骨出嚟。 叫左侍應過嚟反映, 佢竟然聽完就算, 行走左。再叫經理過嚟, 只係答: "會同供應商反應意見" 咁就行開繼續幫其他客落單。 直至埋單, 都無講過一句sorry or 建議換餐。 Black list 服務差 , 食物質素差, 又貴。 過隔離M 記我都順氣啲, 會即換俾客。

叫左侍應過嚟反映, 佢竟然聽完就算, 行走左。
直至埋單, 都無講過一句sorry or 建議換餐。
Black list 服務差 , 食物質素差, 又貴。
過隔離M 記我都順氣啲, 會即換俾客。
2022-06-02
2022-05-22 393 瀏覽
好睇唔好食價錢又貴叫咗個all day Breakfast未食過啲咁難食嘅早餐淨係得個咸字.叫咗個鴨腿意粉嗰啲一陣雪櫃未我唔明點解佢可以收$100-+🤮🤮🤮🤮
好睇唔好食價錢又貴
我唔明點解佢可以收$100-+🤮🤮🤮🤮
2022-04-14 858 瀏覽
朋友話帶我去間唔錯嘅餐廳食晏,本來在西灣河無咩特別期望,但入到去睇到個環境與食物真係出乎意料,原來仲係社企餐廳添,就更加要加分,完全值得推介油封全鴨髀香蒜橄欖油意大利麵:鴨髀真係好香,可能低溫慢煮,肉汁保存得很好,脆皮嫩肉👍🏻卡邦尼煙肉意大利麵:基本水準大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利闊麵:蝦大大隻而且爽口,忌廉芝士香濃,闊麵掛滿了忌廉芝士,好滿足😋龍蝦汁大蝦露筍意大利飯:意大利飯滿是龍蝦汁香味,口感煙韌,大蝦🍤就當然爽口喇😋

油封全鴨髀香蒜橄欖油意大利麵

卡邦尼煙肉意大利麵:基本水準
卡邦尼煙肉意大利麵

大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利闊面

龍蝦汁大蝦露筍意大利飯

油封全鴨髀香蒜橄欖油意大利麵
龍蝦汁大蝦露筍意大利飯
2022-02-24 947 瀏覽
某個平日的下午放假 同屋企人去咗屋企附近呢間Cafe食晏🍴不嬲呢頭都冇呢類Cafe 呢間開咗好耐但係就第一次試🥰打開Menu見到佢咖啡種類好多☕️啱哂我同老豆😆.*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆🍗薰衣草法式烤雞 $94烤雞一上枱好吸引 佢燒得好香😍😍肉質嫩滑 淡淡肉又juicy 仲配上香脆薯條🍟唯一唔鍾意就係佢嗰啲瓜嘅配菜 真係not my friend🤣同爸媽每人都叫左一杯咖啡☕️☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 +$20☕️𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 +$32冬冰冰嘅天氣❄️飲Ginger Latte適合不過🥰薑味好重 仲配上一杯仔薑😆超辣😆食完再飲啖咖啡 暖哂♨️☕️𝙲𝚛è𝚖𝚎 𝙱𝚛û𝚕é𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚎𝚎 +$21除咗咖啡味☕️就係聞到好香嘅Caramel味😆似Caramel Latte多啲 可能因為焦糖燉蛋就吸引好多😆不過值得飲的😀

打開Menu見到佢咖啡種類好多☕️啱哂我同老豆😆

.*""*.·°∴ ☆…·…·…·…·…·…·…·☆

🍗薰衣草法式烤雞 $94

同爸媽每人都叫左一杯咖啡☕️

☕️𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 +$20

☕️𝙶𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 +$32

☕️𝙲𝚛è𝚖𝚎 𝙱𝚛û𝚕é𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚎𝚎 +$21

2022-01-06 1150 瀏覽
港島人港島搵食最開心晚飯時間坐滿好彩岩岩有位唔洗等 (餓T_T)眼見到好一家大細黎食 簡單小清新既裝潢幾舒服冇SET DINNER, 叫左3個MAIN 1個甜品SHARE 🍴大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利寛麵 $98哩個麵偏硬(屋企有老人家) 唔記得左叫佢淋D 都好食 掛汁 最鐘意食蝦 大隻彈牙🍴龍蝦汁大蝦露荀意大利飯 $98每粒飯粒都充滿淡淡龍蝦既香味清清地幾好😛 🍴紐西蘭草飼牛肉眼扒 $198因為屋企人想7成 其實我覺得5成會更好 油脂分佈就差小小 扒既肉質ok 下次試左5成再分享🍧蘋果批配雪糕蘋果粒 $54酥皮焗得好香, 一啖熱既蘋果批配一啖雪糕, 正食埋個甜品就完滿 🤤🤤臨走睇到佢LUNCH SET同TEA都幾吸引, 下次去試埋先, 推介!💚
港島人港島搵食最開心
晚飯時間坐滿好彩岩岩有位唔洗等 (餓T_T)
眼見到好一家大細黎食 簡單小清新既裝潢幾舒服

因為屋企人想7成 其實我覺得5成會更好
油脂分佈就差小小 扒既肉質ok
下次試左5成再分享

🍧蘋果批配雪糕蘋果粒 $54
酥皮焗得好香, 一啖熱既蘋果批配一啖雪糕, 正
食埋個甜品就完滿 🤤🤤

大蝦忌廉巴馬臣芝士醬拌意大利寛麵
蘋果批配雪糕蘋果粒
  • 龍蝦汁大蝦蘆筍意大利飯
2022-01-05 655 瀏覽
同大女外出搵食,阿女簡咗西灣河這間社企餐廳,估唔到食物幾有質素。門口外面有兩張檯,方便帶寵物來的食客。我們坐室內,餐廳內都幾大,座位闊落。阿囡點了這個煙三文魚水波蛋穀物多士,小朋友食份量啱啱好,水波蛋切開撈埋蛋汁一齊食,唔單止得個樣,亦都有內涵。芝士煙肉牛肉漢堡配粗薯條:不過不失啦,牛肉漢堡如果生少少會更好,但$88都幾抵食。這一間社企餐廳是與樓上的協青社協辦,為社會上的弱勢青年提供就業的機會,讓他們發掘和學習不同的機會,擔當不同的崗位,例如廚師、咖啡師、侍應等等,重新出發。食物有水準,值得支持。

我們坐室內,餐廳內都幾大,座位闊落。

煙三文魚水波蛋穀物多士

芝士煙肉牛肉漢堡

煙三文魚水波蛋穀物多士
芝士煙肉牛肉漢堡
2021-12-18 761 瀏覽
Real hidden gem located right next to the Sai Wan Ho MTR station😍 With it’s simple and unassuming store front, I had no idea they serve such amazing breakfast/brunch food! And the beautiful illustrations in their menus definitely left a lasting impression😍i was genuinely impressed by both their food quality and presentation. Slightly toasted sourdough with a thin spread of cream cheese, layered with a generous amount of avocado 🥑, smoked salmon and a classic poached egg! A delicious combination

i was genuinely impressed by both their food quality and presentation. Slightly toasted sourdough with a thin spread of cream cheese, layered with a generous amount of avocado 🥑, smoked salmon and a classic poached egg! A delicious combination that just worked wonders😍 Their homemade hummus on the side added a different flavour that went really well with the sourdough as well!

They also offer oat milk as a non-diary alternative and their cappuccino definitely hit the spot!

Would love to revisit them for breakfast again soon 😉

🍳Macaroni in tomato soup, roasted mushroom, scrambled eggs, toast HKD 40
🥑Smoked salmon & avocado HKD 78
☕️Cappuccino HKD 38 (+HKD 4 for oat milk; and 50% off if ordered together with their breakfast items!)
2021-12-09 623 瀏覽
在西灣河街市附近的後街,有一間裝修偏向工業風的cafe。門口看上去不算大,但走入去後卻發現空間也蠻寬敞的,座位數量不少。適逢星期日中午去,差不多滿座,被安排坐向窗的單邊枱,感覺也不會焗促。賣相有驚喜的多士,擺碟像藝術品般精緻 水波蛋上放了類似橄欖的碎粒,蛋下墊了洋蔥和火箭菜。煙三文魚是切了粒的,不過個人比較喜歡吃原片的口感。穀麥吐司烘得剛剛好,外脆內軟,吐司本身亦帶有微微的甜味。旁邊的pesto除了可以作裝飾,還可以用來蘸麵包

煙三文魚水波蛋多士

賣相有驚喜的多士,擺碟像藝術品般精緻

2021-12-05
2021-11-30 486 瀏覽
同朋友去西灣河文娛中心睇舞台劇,睇完再食晚飯。西灣河最出名食嘢梗係太安樓,但同朋友想坐得舒服啲,於是靠OpenRice搵食。呢間餐廳喺聖十字徑,燈火通明,喺呢條小徑都幾搶眼。入到去由於高樓底,環境都幾舒服,門口亦有枱可以outdoor seating。兩個人叫咗一碟油封鴨髀香蒜橄欖油意大利麵同埋牛油白酒煮活蜆。意大利麵有鴨油香,加埋少量辣椒都幾好味。鴨髀肉嫩但唔算好有鴨味。活蜆就好新鮮,有甜味,伴上三條烘到金黃嘅麵包條,可以點埋啲汁唔好嘥最後叫咗個檸檬芝士蛋糕,呢個味道就一般。總括來講,呢度環境舒適,食物也不錯,不過服務就有需要改善,侍應好多時都企埋一邊㩒手機,未有好好關注食客嘅需要。

啲嘢食就真係好好食,但係部份員工真係態度極度不佳-有一晚大約5:50pm打算去食夜晚飯,佢俾咗tea-time同晚餐餐牌我地,我哋決定好叫,叫侍應嚟,點餐嘅時候,發現原來晚餐六點開始,跟住我哋就諗住再睇一睇先,同佢講「我哋再睇一睇先」,然後佢就態度好差咁講「咁你而家叫唔叫啊—」,吓?😀…-第二次就係今日同朋友去食,咁啱滿座,咁我哋攞飛之後就諗住問佢大概等幾耐,然後佢黑臉地話「時間呢啲嘢答唔到你哋。」然後就轉身入去,我哋其中一個諗住問吓佢等幾多張枱,佢第一次好似扮聽唔到,夾住塊板衝入去,然後朋友追上去在問,佢先好冷酷咁話「下張你地。」-間嘢啲嘢就真係好好食,真係好彩個廚師掂當。不過都要公道講句,有啲侍應員工都好好人嘅,係個別…幾個真係極品咗啲
啲嘢食就真係好好食,但係部份員工真係態度極度不佳