2018-08-12 113 瀏覽
餐廳去得多,但在單車館內的餐廳,都是首次光顧。所講的正是座落於將軍澳香港單車館內的牧羊少年咖啡館。餐廳面積很大,地方寬敞,樓底特高,一排落地玻璃窗面向單車館大水池,視野開洋,環境舒適。餐廳佈置帶點田園氣息和書卷味道。部分餐枱設有枱燈,方便閱讀。每張餐枱亦擺放不同小花樽和各式絲花,美觀吸引。餐廳設有自助區,客人可自行取用開水和餐具。餐廳有主食意粉、飯類、喇沙、精選薄餅、扒食、單點美食如迷你竹炭飽、各式薯條、沙律、甜品、飲品和多款茶類供應。坐下就叫了10安士紐西蘭肉眼扒配薯菜($138)、蜜糖雞翼($58)和甜品焦糖朱古力芝士餅($35)。 10安士紐西蘭肉眼扒配薯菜,7成熟的肉眼扒十分鮮嫩,肉汁豐富,牛味濃郁,配上燒汁,十分好味。至於伴碟的薯條,新鮮炸起,熱辣辣,薯味突出、而且脆中帶腍。蜜糖雞翼有5隻,size大大隻,色澤炸得金黃搶眼,皮脆內熱,雞肉嫩滑,加上外皮絲絲蜜糖,非常惹味。件碟麻醬沙律菜也新鮮開胃。甜品焦糖朱古力芝士餅,用花碟盛上,賣相吸引。朱古力芝士餅餅身幼滑,餅底鬆脆。餅身有兩層,上層芝士味,下層朱古力味,味道一香一甜,配搭恰到好處,有點驚喜。牧羊少年咖啡館整體食物水準不錯

牧羊少年咖啡館整體食物水準不錯,價錢合理,環境舒適,感覺良好。
2018-08-11 1703 瀏覽
今日幫人做阿四,要安排師傅裝抽油煙機、洗衣機同寬頻,忙到一頭煙,終於等到有人放工。小鬼非常貼心,見我忙咗一日,說要帶我去香港單車館公園行下,散散步,順便喺嗰度食晚飯。其實早兩日先啱啱睇完食友篇文章,介紹單車館入面嗰間「牧羊少年咖啡館」,見餐廳環境唔錯,食物亦很吸引,所以已即時將這間咖啡館放咗喺 wishlist,仲諗住擇日到訪,估唔到咁快就可以心想事成。由於這晚天公不造美,外面下著滂沱大雨,沒法到公園一遊,所以到埗後,先躲進單車館四處逛逛,然後再去用餐。據知店子是一間集結旅遊、文化和社福為主題的咖啡館,現有六間分店,分別位於尖沙咀、沙田、葵青劇院、太子、荃灣大會堂及香港單車館。店內地方頗大,樓底甚高,檯與檯之間闊落,坐得舒服,加上落地大玻璃,分外開揚。細看裝潢,牆身掛有單車作裝飾,場內設有直立書櫃,上面放滿了各式旅遊書籍及雜誌,另外框架亦釘滿了世界各地特色的裝飾品、明信片等,加上一室昏黃燈光與家俱的襯托,整體令人感覺溫暖。Café 採半自助形式,客人可以先細閱餐牌,然後去柜檯落單,店員隨後會將食物逐一送上。另外杯碟、調味料同開水等,就需要自己去自助區自行提取。先細閱餐牌,項目包括有二人
Café 採半自助形式,客人可以先細閱餐牌,然後去柜檯落單,店員隨後會將食物逐一送上。另外杯碟、調味料同開水等,就需要自己去自助區自行提取。先細閱餐牌,項目包括有二人套餐「雙雙對對」、適合四人享用的套餐「大吃四方」、沙律、主食、單點美食、精選薄餅、扒類、甜品、咖啡、茶及飲品等。
揀了一客小食,兩個主菜同一款甜品。先嚟嘅迷你竹炭三式漢堡 ($54),外形非常精緻,小巧的骰,加上烏卒卒的外貌,賣相吸睛。混入了竹炭粉的漢堡包,分別夾了煙三文魚、炸蝦同巴馬火腿。竹炭包微微烘過,食落香脆,沒有炭味,質感頗細膩。每個包入面都配咗唔同嘅醬料,好似煙三文魚就伴以蜜糖芥末,而炸蝦就配咗千島醬。至於巴馬火腿就塗上牛油果酸忌廉醬,食落鹹香味非常突出,配搭具創意得嚟仲好有心思。
主食方面,點了車打芝士汁鮮蝦意大利粉 ($72)  同新加坡咖哩豬扒配香米飯各一。意粉賣相非常靚仔,色澤黃澄澄,面頭鋪滿蝦隻,鮮艷奪目。麵條口感甚佳,煙韌得來又有嚼勁,而且芝士汁稀稠度亦剛好,緊緊掛在每條意粉上,食落完全不覺膩滯,加上彈牙的鮮蝦,令鮮味進一步提升,配搭美味!
新加坡咖哩豬扒配香米飯 ($66),水準亦不俗,豬扒非常之大塊,肉質鬆軟,充滿肉汁,咖哩汁味道比起印度咖哩溫和,滿口甘味,但又無日式咖哩嘅溫吞,反而帶陣陣香料嘅香氣,配豬扒吃非常惹味。
甜品選了日落巴黎 ($75),成品包括有四件原味窩夫、兩球朱古力雪糕同新鮮切片香蕉,中間配有朱古力醬及忌廉。窩夫烘得非常香脆,色澤金黃,咬開內裡軟熟,蛋香味十足,沾點朱古力醬,挺好吃。雪糕朱古力味濃郁,入口順滑又唔甜,配外香脆內鬆綿的窩夫吃,味道一流,推介愛吃窩夫嘅朋友一嘗!

餐廳環境非常正,既闊落又舒服,確實是旅遊愛好者聚腳的好地方,很適合一班朋友到來 Plan 行程,如果未決定旅遊地點,也可以來邊歎咖啡,邊找旅遊靈感。
2018-08-10
$133.5 (晚餐)
2018-08-10 62 瀏覽
一間曾經係太子店爆滿, 以交換旅遊體驗而開的餐廳~有日突然發現開左係將軍澳佢位置係O係將軍澳單車館Building, 心想星期6,日一定會勁爆多人la 因為將軍單車館旁有個幾大既公園, 假日會見到好多家庭去玩同野餐等等..原來每間分店都有一D唔同, 之前常常LUNCH TIME同同事係葵芳劇院旁食野果日黎到...竟然唔多人, 大概係7點幾8點既時候黎既~ 店入面既環境同感覺都好舒服.見冇咩人.咁可以慢慢食野..慢慢坐下~間餐廳都幾大有自助位置斟水同拎餐具既.一人嗌左一份餐~味道都可以..係等得有點耐, 多過15分鐘因為嗌左既係晚餐, 有跟甜品..兩件蛋糕都幾好食, 好食過正餐, 哈哈!!整體我覺得大家有時間想hea下.呢度係幾好既選擇~

果日黎到...竟然唔多人, 大概係7點幾8點既時候黎既~

店入面既環境同感覺都好舒服.
見冇咩人.咁可以慢慢食野..慢慢坐下~

間餐廳都幾大

有自助位置斟水同拎餐具既.

一人嗌左一份餐~
味道都可以..係等得有點耐, 多過15分鐘

因為嗌左既係晚餐, 有跟甜品..
兩件蛋糕都幾好食, 好食過正餐, 哈哈!!

整體我覺得大家有時間想hea下.呢度係幾好既選擇~
2017-07-02
2018-08-04 71 瀏覽
今晚約左朋友嚟到將軍澳附近,我地就揀左間幾hit嘅牧羊少年咖啡館啦(^^) 因為唔係好肚餓,所以只係揀左個海鮮千島醬pizza🍕🍕 好快就烤好上枱,配料好豐富架!有d蜜瓜、蝦仔、魷魚等等嘅料,口感十足!而且上面嘅芝士好多,做到強勁拉絲🍿🍿 餅底比較薄嘅,脆脆地🥄 另外再嗌個心太軟🍰🍰 好流心嘅,朱古力唔太甜,帶d甘苦😌而且雪糕係重香草味🙌🏻🙌🏻 飲品要左比較小有嘅維也納咖啡☕️ 上面有好多cream,溶左落咖啡之後會好順滑嘅~(≧▽≦)/~

因為唔係好肚餓,所以只係揀左個海鮮千島醬pizza🍕🍕

另外再嗌個心太軟🍰🍰

飲品要左比較小有嘅維也納咖啡☕️
2018-08-04 86 瀏覽
終於到左星期五啦🤤🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️ 今日就同男友嚟到位於將軍澳單車館嘅牧羊少年咖啡館食晚餐👦🏻👦🏻 餐廳都幾大,係坑口行過嚟其實都係10分鐘左右(^^) 我地就嗌左個番茄三文魚意大利粉($70),非常適合我嘅口味呀!番茄好多,又夠新鮮!而三文魚都煮得剛好,配上番茄食冇咁膩🐿意粉比較幼身嘅,都幾煙韌!上面嘅芝士溶左d之後食好香^ _ ^ 另外就嗌多個肉眼跟薯條($138)😌呢個價錢好優惠!肉眼足足有10oz😺好厚身,煎得剛好5成熟,入口腍身又juicy👀👀 跟嘅薯條係粗身d嘅,有薯仔香味🤗 飲品要左strawberry yoghurt ($40)🍓 甜度適中,唔會太甜,有小小士多啤梨嘅酸,好解渴!

餐廳都幾大,係坑口行過嚟其實都係10分鐘左右(^^)

我地就嗌左個番茄三文魚意大利粉($70),

另外就嗌多個肉眼跟薯條($138)😌

2018-08-01 69 瀏覽
蜜糖雞翼,雞翼大大隻,外層好香脆,雞肉嫩滑多汁,勁多蜜糖,超正,配有少量沙律菜可以refresh下迷你竹炭三式漢堡,煙三文魚,Parma Ham,炸蝦各一個,軟軟既竹炭漢堡夾住不同饀料,菜和醬汁都配搭得很好清涼之吻,有薄荷,薑,香茅和橙,飲落都幾清涼夏天的尾巴,夾雜著芒果和菠蘿既果香,甜中帶微酸藍莓芝士蛋糕,餅底鬆化,濃香既芝士,實實地既質感,上面有兩條香甜既藍莓果醬,放上靚靚既花碟上,為完滿既一餐畫上句號。

清涼之吻,有薄荷,薑,香茅和橙,飲落都幾清涼

夏天的尾巴,夾雜著芒果和菠蘿既果香,甜中帶微酸

2018-07-30 74 瀏覽
今日風和日麗,有冇乜嘢做,於是就約咗好耐冇見嘅隔離鄰居(即係住附近嘅朋友)食飯。作為牧羊少年咖啡館嘅常客,真係每一間屋樣都去過曬。呢一間除咗個地點夠晒近之外,仲唔洗等好耐位,今次一去到仲即刻有位tim!另外欣賞呢一間咖啡館嘅原因系因為樓底好高,空間感好大,坐得好舒服。而且佢嘅牆身用咗白色瓷磚,配有落地大玻璃窗,感覺非常光猛之餘,仲可以望住出面個湖仔食野。望望餐牌,都係一如以往地咁多嘢食。今次就決定試吓竹炭三色漢堡,芝士薯條,同埋卡邦尼長通粉。竹炭三色漢堡個餡分別有炸蝦,Parma ham, 同煙三文魚三種材料。雖然個包竹炭味唔濃,但上枱嘅時候仲係脆,配上三種材料嘅咸香味,非常滋味。芝士薯條選用咗粗身嘅黎炸,粗得黎又唔會太腍,keep到嗰種脆扑扑嘅狀態。即使係淋上厚厚嘅芝士,依然風味無比。卡邦尼長通粉粒粒都掛到汁,有d忌廉同芝士嘅香味,但又唔會太重,食幾多都唔覺得膩。雖然長通粉粒粒都充滿醬汁,但仍然做到al Dante 嘅效果。最後仲嗌咗一杯士多啤梨朱古力,濃濃嘅朱古力味,配上士多啤梨味,感覺就好似飲緊一粒明治士多啤梨朱古力咁!雖然牧羊不停開分店,但依然keep到個水準。相信我會係lee

雖然牧羊不停開分店,但依然keep到個水準。相信我會係lee間餐廳嘅常客!
2018-06-25
  • 卡邦尼長通粉
  • 芝士薯條
  • 士多啤梨朱古力
今晚放工經過單車館,知道裡面有間餐廳,於是便去試下。入到去,間餐廳很大,好開揚,我地選了近玻璃的卡位,可以眺望出面水池、花園,優美的景色。梳化椅好舒服,而且室內的燈光好暗淡、柔和,超舒服呀!工作完一整日,坐在呢個咁寫意的環境,另人覺得好似置身另外一個境界,好舒服,我好喜歡!而且和另一半一起,更有一份浪漫的感覺。坐了一會,原來是看完餐牌,之後自行出去點餐。於是我地就好游閒地看了餐牌,選了菜色,就到出面付款。取了個牌,之後他們會送到。我地點了一個小食: 迷你漢堡。三款不同口味的漢堡:炸蝦, 三文魚及巴馬火腿。三款都好好味👍麵包好軟,材料也好新鮮,賣相好精緻,忍唔住好快就食晒主菜有:車打芝士蝦意粉芝士味不是很重,人人都可以食到。而蝦好爽,數量都不少,跟個有質感的意粉,份量好充足呀!另一主菜:美式雜扒餐一上碟,已知份量十足。而我最喜歡,吃的是薯條,好熱好脆!豬扒雞扒都煎得好香,連埋個燒汁一齊食,真大滿足!坐在一個闊落地方,慢慢地享受好舒服,寧靜晚餐,又可遠眺附近公園水池景色,絕對是對平時繁忙的生活一個好好的調劑!未食完,我己不斷講我地幾時又再來呀😝
今晚放工經過單車館,知道裡面有間餐廳,於是便去試下。

我地點了一個小食: 迷你漢堡。

主菜有:車打芝士蝦意粉

另一主菜:美式雜扒餐

2018-06-15
2018-07-26 64 瀏覽
星期三的晚上,唔想煮飯,同小朋友去單車公園玩,玩完就順便食埋晚飯先,牧羊環境一流,空間充足。我地安排坐窗邊位置,望住外面既水池草地食飯,心廣神怡,再配上昏昏既燈光,感覺relax既晚餐。先來飲品:紅莓青檸梳打:唔太甜,有青檸果肉雜果冰茶:賣相吸引,又有菠蘿果肉粒粒煙三文魚漢堡、蝦天婦羅漢堡、Parma Ham漢堡:竹碳漢堡細細個,小朋友食份量剛剛好,天婦羅還暖暖的吉列豬扒飯:吉列豬扒新鮮即炸,脆嫩多汁甜品心太軟配雲呢拿雪糕:心太軟即叫即做,味道唔太甜飯後配甜品,食完心頭滿足

先來飲品:
紅莓青檸梳打:唔太甜,有青檸果肉
雜果冰茶:賣相吸引,又有菠蘿果肉粒粒

吉列豬扒飯:吉列豬扒新鮮即炸,脆嫩多汁

甜品心太軟配雲呢拿雪糕:心太軟即叫即做,味道唔太甜

飯後配甜品,食完心頭滿足
2018-07-25
2018-07-22 99 瀏覽
咁岩去開將軍澳玩,見到有牧羊囉,啱晒二人世界!芝士薯條 - 依家真係好興食芝士薯條啊,你間芝士薯條又粗又濃芝士味!炸得10分香脆!黑椒蜜糖牛柳粒 - 牛柳粒比較大件,醃得好入味,甜甜地好香蜜糖味,肉質嫩滑!麻醬雞翼 - 雞翼炸得好香脆,表層還鋪了芝麻粒增加口感,加上麻醬原本都好香,令雞翼反而冇咁油膩,值得一試。車打芝士汁鮮蝦意粉 - 芝士味10分香濃,大蝦肉質爽脆,意粉軟硬度適中,因為係芝士汁,一定要趁早食如果唔係就會變硬啊。德式香腸拼盤 - 四款德國香腸各有千秋,加上芥茉醬,唔錯。
咁岩去開將軍澳玩,見到有牧羊囉,啱晒二人世界!

德式香腸拼盤 - 四款德國香腸各有千秋,加上芥茉醬,唔錯。

2018-07-21 75 瀏覽
同o靚仔踩完單車就黎食D野,我都係第一次黎單車館LEE邊,原來入面開左間 Cafe!入到去搵左陣,就係健身室對面都幾大間舖樓底好高,空間感十足!LEE到係半自助形式,係門口落單、有一區自取水同餐具,所以唔收加一服務費睇門口Menu野食價錢都唔太貴!水吧前面有D書仔可以睇,黎Hea一流仲有得買書我地坐窗邊,對住個池邊,靜靜地好寫意個煙三文魚凱撒沙律好大盤!沙律菜幾新鮮爽甜,已經均勻撈好左沙律醬捲成玫瑰花咁GE煙三文魚迷你竹炭三式漢堡,的的骰骰個樣又幾過癮!有煙三文魚、炸蝦同巴馬火腿,每款都各自配左一款醬,幾好食珍寶雜扒大會,有齊豬扒雞扒同司華力腸趁熱食薯條先!正!個扒配黑淑汁好惹味食完仲送現金券,抵食

仲有得買書

我地坐窗邊,對住個池邊,靜靜地好寫意

捲成玫瑰花咁GE煙三文魚

迷你竹炭三式漢堡,的的骰骰個樣又幾過癮!

有煙三文魚、炸蝦同巴馬火腿,每款都各自配左一款醬,幾好食

珍寶雜扒大會,有齊豬扒雞扒同司華力腸

趁熱食薯條先!正!

個扒配黑淑汁好惹味

食完仲送現金券,抵食

2018-07-21 59 瀏覽
好耐冇食牧羊啦,咁岩經過見到,一定要回味下!芝士薯條 - 近薯條即叫即炸,夠粗夠熱又名脆,因為薯條本身有鹽,再加上芝士,唔洗再加鹽都已經好夠味!份量足,值得推介。黑椒蜜糖牛柳粒 - 味道夠且帶少少甜味。但略嫌太大舊,如果可以切細少少就更體貼。麻醬雞翼 - 本來還爭扎應該點蜜糖雞翼還是麻醬,結果選擇了後者。本人覺得沒選錯,因為喜歡他的香脆並有芝麻鋪面,醬味不十分濃,但整體還是不錯的。車打芝士汁鮮蝦意粉 - 由於濃芝士醬的緣故,一定要趁熱食,不然就很快會變乾。芝士味濃,很多蝦,材料足!德式香腸拼盤 - 共有四款香腸,本人覺得香腸可以再煎耐d, 令個皮脆d. 喜歡他的介未醬(有點甜甜的味道)。田園炒蔬菜配烤胡麻醬 - 份量很充足,最大賣點是他的胡麻醬。可以醬料足,每一啖都可以吃到烤胡麻醬。抹茶拿鐵 - 不會太甜,有抹茶味。但由於我們不是抹茶控,感覺這一杯還不錯。蜜桃奶酪 - 這杯很好飲,但略嫌多冰,下次可以叫少冰。好香桃味,又不會太甜,炎炎夏日最好飲這杯清甜奶酪!
好耐冇食牧羊啦,咁岩經過見到,一定要回味下!

2018-07-14 1664 瀏覽
七月份特別多朋友生日,而我也是本月之星,所以會約埋一齊吃生日飯,互相慶祝,不用誰請客,AA制就攪掂,如果你請一餐,我又請一餐,恐怕吃到九月還在吃生日飯,哈!今晚又係雙星慶生晨的一夜啦!主角是我和一位好同事,我倆沒有選擇高級餐廳,亦沒有選擇華麗的地方,也沒有走進酒店豪吃一餐,因為她找了一個好地方.....晚餐前還有目節,就是參觀單車館。第一次來到,感覺很特別,謝謝安排,而今晚的生日飯就在館內。走進內裏,地方寬敞闊落,樓底亦高,加埋大型的落地玻璃窗,好開揚。裝潢富心思,四處有多盆小植物、牆上掛了油畫、枱上的小花瓶和枱燈等,當然不少得主角單車,有模型的迷你單車,牆上亦鑲了一輛1:1單車,具代表性。泊牆設有闊落舒適的卡座,中間位置亦有幾張六至八人長枱,周邊還有數張二至四人枱,枱與枱之間有很多距離,故即使餐廳是半自助形式,要自己斟水和拿餐具也沒有難度,出入好方便。看看餐簿,每頁都附有菜式相片,好清晰,分別有二人和四人套餐、沙律、主食、多款單點美食、薄餅、扒類、甜品和不同種類飲品,選擇雖不算很豐富,但已有我們的心頭好。****************************話明慶祝大家的生日,就各
意式蕃茄三文魚意大利粉
話明慶祝大家的生日,就各揀心頭好。好同事選了一客意式蕃茄三文魚意大利粉 Spaghetti w/Smoked Salmon in Tomato Sauce ($70),加入不少煙三文魚、車厘茄 蘑菇,份量都好足。
意式蕃茄三文魚意大利粉
意粉 煮得合宜,條條分明,煙煙韌韌,挺有嚼勁,掛上酸咪咪的蕃茄醬汁,越吃越開胃,又不油膩,伴上鹹香的煙三文魚 芝士碎,味道剛好,配搭合宜。
田園炒蔬菜配烤胡麻醬
無菜不歡的我就點了一道田園炒蔬菜配烤胡麻醬 Veggie Stir-fry served w/homemade Sesame Sauce ($58),選材豐富,色彩豐富,的確滿有田園氣息,一見到就令人喜悅,再次胃口大開,哈!
田園炒蔬菜配烤胡麻醬
究竟有什麼材料,不禁逐一數數,有秋葵、甜豆、洋蔥、甘荀、粟米芯、椰菜花、車厘茄、蓮藕 雙色菇,足足十款,真是很豐富。眾蔬菜都炒得合時,保持亮澤爽嫩,而所拌入的胡麻醬亦岩岩好,既有胡麻的甘香,又不失蔬菜的原味,簡單而美味的一道菜式,喜歡!
日落巴黎
別以為生日就一定有蛋糕,我倆就偏偏不揀蛋糕,因為窩夫更吸引。三款窩夫揀邊款好呢?望一望窗外就有答案了,就日落巴黎 Paris Sunset ($75)啦!是不是好應景呢?一客有四大件,灑上糖霜,伴上香蕉片和兩大球朱古力雪糕,唧上甜忌廉,中間還有一小杯朱古力醬,再加埋我預先請大廚寫上的 “Happy Birthday” 和點上蠟燭,見到都興奮呀!
日落巴黎
金黃的窩夫 即點即焗,外層少少脆口,內裏很豐厚,但略為濕潤,不夠鬆軟,口感一般,幸兒嚐到蛋奶香,味道不錯。冰凍香濃的朱古力雪糕 伴在微暖的窩夫 上,再按自己的喜好加些朱古力醬 香蕉片,更豐富吸引,我倆都很滿意這份生日窩夫。
****************************
來到咖啡室又怎能不喝咖啡呢?
凍摩卡咖啡
來到咖啡室又怎能不喝咖啡呢?同事點了一杯凍摩卡咖啡 Cold Caffe Mocha ($40),咖啡頂唧了一座忌廉 小山丘,灑上可可粉,賣相不俗。同時嚐到咖啡和朱古力的甘苦,兩者取得平均,亦能互相融合,並不甜膩,再拌勻忌廉就更香滑,她非常滿意。
熱烤杏仁拿鐵
而我就要了一杯熱烤杏仁拿鐵 Hot Roasted Almond Latte ($32),天鵝拉花圖案構圖複雜,亦相當清晰挺身,面頭亦毫無粗泡,賣相非常優美,不禁大讚!品嚐之前先聞一聞,陣陣咖啡香,令我馬上精神起來。呷一口,打奶時間掌握得剛好,溫度合宜,入口溫暖,口感豐厚細滑。香濃咖啡中滲出杏仁香,份量調配合宜,兩者取得平均,甜度就剛好,好喝!而喝了一大半,圖案仍清晰可見,讓我有頭欣賞至最後,讚!
很喜歡餐廳的食物,亦很喜歡餐廳的飲品,更喜歡餐廳的環境,在夕陽下賀生晨,舒適寫意,一切也很美,但望着太陽漸漸下山,也不禁說句「夕陽無限好,只是近黃昏」,我倆也是時候各散東西,美好的相聚時光結束了……
2018-07-11
$137.5 (晚餐)
慶祝紀念
生日
凍摩卡咖啡
2018-07-12 83 瀏覽
今日去開將軍澳,約個朋友食飯,佢就帶咗我去呢間隱世餐廳,唔講真係唔知單車館入面都有嘢食,我哋叫咗個二人套餐,套餐有小食、主菜、甜品同埋飲品小食我地點左蜜糖雞翼,新鮮熱辣,甜甜地幾好味而主菜方面,我就叫咗黑松露野菌意粉,呢個我認為係必食推介,佢啲松露好好味,而且意粉較為爽口,好彈牙,朋友就揀咗車打芝士汁鮮蝦意粉,呢個我就有少少覺得啲芝士汁唔係好出,但啲蝦就好新鮮,好夠味甜品我哋分別點左,紐約芝士餅同埋藍莓芝士餅,兩個芝士餅都好香濃,而且唔會太硬,口感啱啱好喺餐飲方面,呢間餐廳真係值得表揚,喺Menu入邊所有飲品都可以揀,而且唔使加錢,我地點左雙重朱古力沙冰,同埋蜜桃奶酪,朱古力沙冰又係值得推介嘅,真係好濃嘅朱古力味,而蜜桃奶酪就好新鮮好特別
小食我地點左蜜糖雞翼,新鮮熱辣,甜甜地幾好味
2018-06-29
  • 雙重朱古力沙冰
  • 黑松露野菌意粉
2018-07-06 126 瀏覽
係將軍澳單車館做完運動,就同朋友去隔離「牧羊」到嘆杯咖啡。由於已經黃昏,餐廳既燈光變得昏暗,每張枱有盞小燈照住,坐近牆邊再望出去公園,非常有氣氛。本身諗住真係嘆杯咖啡,點知抵擋唔住誘惑,叫咗個「比利時之戀」朱古力窩夫 + cookie ice cream + Oreo + 煉奶係我眼中 “窩夫” 加 “雪糕” 係絕配的😍餐廳好適合情侶食食野、散散步、談談心二人世界。裡面好闊落,枱與枱之間唔迫,每張枱都有自己既空間,再加埋出面既景,非常舒服。
係將軍澳單車館做完運動,就同朋友去隔離「牧羊」到嘆杯咖啡。

係我眼中 “窩夫” 加 “雪糕” 係絕配的😍

2018-07-04