2012-11-24 2677 瀏覽
本身打算去牛涮鍋一試、但去到被告知只有$128的放題、沒有午餐的一碟肉+配菜任食、也沒所謂。但我到達時大概3點、店員說3點半前要收拾好所有東西。我囧了。。只有半小時等水滾也吃不了什麼吧😓我也只好放棄。但我真的很想很想吃肥牛!順理成章想起了位於銅鑼灣廣場的牛陣。☺這間分店我經常去。我一星期最小會光臨牛陣一次(多是午餐)、到銅鑼灣分店一個月會去大概3次阿。😊我每次也是選$108的任食牛豬。肉好像是最便宜那款。其實還有$88(還是$78?)的任食牛豬、但湯底並不討好😫、清湯打邊爐有什麼好吃的呢😏?我最喜歡sukiyaki湯底(甜醬油湯底)。$108任食的就是sukiyaki湯底的😘!任食吧選擇不多。以我的經驗、sukiyaki湯底必吃的配菜如下:1.烏冬2.豆卜3.豆腐★以上三樣是sukiyaki湯底必配的★說回主角牛肉的味道我總共吃了2碟。第1碟:肉味是有的、但不明顯。不鞋也不un、肥膏佔大概三分一片牛肉。勉強合格。第2碟:肉味跟上一碟一樣不明顯。也不鞋不un。但肥膏卻佔了半片牛肉!不合格!豬肉:我只吃了幾片、因為實在太差!上台時我看呆!一睇就知放左好耐。。但未放入口就判佢輸又講唔通。但食
1.烏冬
2.豆卜
3.豆腐
★以上三樣是sukiyaki湯底必配的★
說回主角牛肉的味道
我總共吃了2碟。
豬肉:我只吃了幾片、因為實在太差!上台時我看呆!一睇就知放左好耐。。但未放入口就判佢輸又講唔通。但食落去。。差。。

配菜我沒抱太大要求。也不會太詳細說。我只說說sukiyaki湯底必要配菜頭3名吧。
烏冬、豆卜很好吃、兩個都吸收了湯底的精華、超愛!
豆腐就有點差了。豆味不足、也不滑。牛陣的豆腐不吃也罷。

服務:自動波收走空碟速度快!上牛速度快!收走空碟會問洗唔洗加多碟肉!會自動波斟菜!
雖然樓面有時會拎部電話出尼玩。但我唔介意、因為我有咩需要一講唔該、佢地就會好快收返部電話、好快甘走過尼問有咩事。而且態度好好。全店得返我一個系到食+
夠晒鐘都唔趕我走。勁有笑容、good!

雪糕是Haägen Dazs的、味道當然是good good good!我只食了三球cookie n cream♪

我單人匹馬去、共吃了兩碟牛半碟豬、盛惠$119!服務好、但有點貴、味道也是一般。但我會再去的!
  • Sakiyaki湯底!
2012-10-21 1530 瀏覽
我一個星期最小去牛陣一次。貪其午餐便宜又好吃。本想到觀塘店的、但觀塘店的任食雪糕是Dreyer's而不是haägen Dazs、所以就到這間了.___.服務:門口的那個黑著面…沒看過他笑的說…樓面的算是不錯、收碟快、上肉快。味道:第1碟牛:這碟很好吃!而且不鞋也不un、可能因為這是第2級的牛肉吧^^第2碟牛:這碟明顯比起第1碟遜色、有點兒un、失望第1碟豬:豬很好吃!之前不太喜歡吃豬肉(什麼豬肉也是)、但牛陣的令我不能抗拒!第2碟豬:依舊好吃!雪糕:是日有Strawberry Cheese Cake、芒果、牛奶拖肥、法式x蛋 4種味。個人最愛牛奶拖肥的說haägen Dazs的雪糕就是好吃!我沒叫過第2級牛的、這次是第一次、但也是最後一次。因為除了第一碟好吃外、第2碟很一般、甚至比起我在觀塘店吃第1級牛差(觀塘店無論是第幾碟也能維持水準)這餐要大概150$我寧可下次去觀塘店吃第一級牛肉。
我一個星期最小去牛陣一次。
貪其午餐便宜又好吃。
服務:
門口的那個黑著面…
沒看過他笑的說…
樓面的算是不錯、
收碟快、上肉快。

味道:
第2碟牛:這碟明顯比起第1碟遜色、有點兒un、失望

第2碟豬:依舊好吃!

雪糕:
個人最愛牛奶拖肥的說

haägen Dazs的雪糕就是好吃!

這餐要大概150$
我寧可下次去觀塘店吃第一級牛肉。
  • Sakiyaki湯底配烏冬、Haägen Dazs雪糕
2012-10-04 1148 瀏覽
牛陣,我又來了,來這裡的次數是超過十次的.....每隔幾個月總要來一次。喜歡這裡的原因也說過很多次了,今次多了一個原因,就是可以吃點素食,因為午餐只包了一碟肉,如果想吃飽點,就要吃多點蔬菜!!牛肉的份量好像越來越少,哈哈!!例牌地都要一開始先吃一杯雪糕!!今次有4款味,chocolate, cookies n cream, vanilla and caramel!雖然沒有我最愛的strawberry,不過有caramel都不錯啦!! 之前很喜歡吃這裡的炒飯,不過現在好像沒有以前的好吃,不過如果吃咖哩炒飯又不錯。咖哩味非常的濃,牛肉煮得很林,十分不錯。例牌放勁勁多南瓜,其實我很愛吃南瓜的,不過平時沒機會吃,所以每次來都吃超多南瓜,健康又美味我很喜歡來牛陣吃午餐,有雪糕吃,haagen dazs雪糕都不便宜呢,所以$58可以吃雪糕又可以吃牛肉非常不錯。牛陣午市套餐有幾款選擇,包一碟普通牛肉或豬肉是$58,而任食剛是$88;而晚餐只有任食,價格為由$118起。雖然選擇不多,但勝在每種食物的質素都不錯,而且乾淨衛生,吃得安心。
牛肉的份量好像越來越少,哈哈!!
例牌地都要一開始先吃一杯雪糕!!
咖哩味非常的濃,牛肉煮得很林,十分不錯。

2012-08-29 521 瀏覽
好耐無食過~~就0係呢到等~~~一拎張票就心知不妙了~~~0係附近行下,再上黎都仲味有位..下次真係要BOOK呢~~入到去~~已告知只有90MINS享用時間~~咁我就去左食雪糕先~~~好好味呀~~仲有朱古力漿加~~~d醬油都有幾款~~芝麻汁呀、酸汁0個d~~不錯~!我地叫左最basic0個個~~但都有3大碟牛+豬!!!!唉...其實我地不大歡喜吃肉的,所以就叫waiter 收走一碟~~~不想浪費食物呢~~~至於其它野~~~個芝士丸真係好好味~!一擺入個口d芝士已經流落你的口中~~~好正~~~值得推介~~~!!!!拉麵亦都夠煙un~!最衰唔夠時間食粉絲~~~食到差唔多,已經要埋單了...好準時cut呢...如果可以食得耐d就好了~!!!!!
好耐無食過~~
就0係呢到等~~~
一拎張票就心知不妙了~~~
0係附近行下,
再上黎都仲味有位..
下次真係要BOOK呢~~
入到去~~
已告知只有90MINS享用時間~~
咁我就去左食雪糕先~~~
好好味呀~~
仲有朱古力漿加~~~
d醬油都有幾款~~
芝麻汁呀、酸汁0個d~~不錯~!
我地叫左最basic0個個~~
但都有3大碟牛+豬!!!!
唉...
其實我地不大歡喜吃肉的,
所以就叫waiter 收走一碟~~~不想浪費食物呢~~~
至於其它野~~~
個芝士丸真係好好味~!
一擺入個口d芝士已經流落你的口中~~~
好正~~~
值得推介~~~!!!!
拉麵亦都夠煙un~!
最衰唔夠時間食粉絲~~~
食到差唔多,已經要埋單了...
好準時cut呢...
如果可以食得耐d就好了~!!!!!
2012-08-27
40 分鐘 (堂食)
  • 芝士丸
2012-08-03 447 瀏覽
先說結論,再講過程。套用同伴的話,吃<牛陣>一向提供、三四百塊有交易的「和牛」放題就可以了(例如和牛西冷放題,$488),不用勞師動眾去吃這個(雖然$568亦不是貴很多)。週前,報章大肆報導神戶和牛八月登陸香港的消息;兩個「陣」(即以「陣」為名的料理;另一個是甚麼「陣」,請發揮想像力和為食知識)都會有售,某免費報紙更以頭條登出<牛陣>會供應放題,還說先到先得云云。有這印量九十萬份的報紙免費宣傳,心想不旺場才怪!據說,果然很快便訂滿了。直至上週六,與同伴行經銅鑼灣廣場,便到那兒碰運氣,反正問吓唔駛死!到埗一看,舖面竟完全沒有宣傳品;職員的答覆更奇怪,問一句答一句,又不說是否已訂滿,更連價錢也說錯!究竟賣唔賣㗎?回頭再問,原來連首天開賣(八月一日)都仲有位,不過只有六時的一輪。懷著點點的疑問(包括:五六百的任食神戶和牛,會是甚麼貨式?)訂了座,靜靜等待這天的來臨。六時,我準時來入座(店員說只等五分鐘),未有預期中的萬人空巷;我倆該是光顧這「神秘放題」的第一枱客(其他幾枱,後來也陸續到達了,顯然不只遲了五分鐘),相信也吃了<牛陣>賣出的第一碟神戶和牛。今晚,我預備火力全開了!看見如此的賣相,

第一輪的蔬菜吧,很整齊,但並非主角
另一「配角」:豚肉,左肩右腩
也許因為是售價最貴的放題,不單汽水任飲,湯底也是全部任選:這是泡菜拼豆乳的「紅白鬥」
今晚,我預備火力全開了!
千呼萬喚的神戶和牛!一大條脂肪劏開中間,其他部分雪花不多,當堂涼半截
脂肪團佔去三分一的面積,會好食成點?
看見如此的賣相,落筆打三更,只好調低期望。靚的牛肉,用來打邊爐原本就不是最好的享受方法,因為其矜貴的雪花不能像燒或煎般,變成誘人的油香;而灼的時間更要拿捏得準,否則不如吃機「啤」急凍肥牛。但同伴偏偏不愛pink的,以致往往灼得過熟。然而名牌始終是名牌,過了火仍然像綿一般tender,卻有同時帶著精神的彈口。
若一鍋有兩吃,將會更好。

放題鬥前速也拼後勁,當然要密密落單,也讓大家看看其變化。旁邊的一枱是上了年紀的一男一女,也是放盡來吃,更嫌加單的「唔夠肥」云云。喂,我呢碟成條肥喺中間噃,啱唔啱?
不過要小心身體受唔住!
第二碟稍有改善,但雪花變少了
不過夾起來,賣相就比較像樣
第三碟,為何有一半泡在水中死火的車子?食落都很「死火」
第四碟,終於來了一碟真係「得」的!
我們也是吃到這裡,才掌握灼牛肉的手法:落湯五秒以下便可,夾起時仍有粉紅色,但拿到咀邊時便因餘溫便成剛熟了。如此的和牛,最美妙!

吃了個半小時,後勁也開始不繼了;加上來了碟份量最多、質素又最糟的牛肉,最後還是剩了幾塊,浪費了。
第五碟,相信店方為打發我們,來了碟下面還有一層的;雪花最少,肉質也帶韌,dislike!
吃得很飽,但不是味覺大滿足。據說外面賣的,一百克索價三四百;這頓飯吃了千三元,不知集中為吃三碟上好的,錢夠嗎?是不是會更能欣賞到「神」乎其技?

2012-08-01
不過夾起來,賣相就比較像樣
第四碟,終於來了一碟真係「得」的!
其實, 光將軍同言師寺都成日幫襯各區牛陣架但由於牛陣成日都超多人, 所以好耐都冇食咁岩今日冇人等位, 梗係要食下啦咁點解今次突然寫佢? 因為有新發現!!根據過往經驗, 無論我地叫咩級數既牛 (除了和牛), 佢都係會亂俾牛我地架, 所以我地只會叫最BASIC 0個隻 你睇, 黎4次牛, 4次都唔同架 XDD不過不失啦, 起碼好過各大酒家0個D先啦 ^^ 牛陣既咖喱 (圖中) 好食左喎, D牛肉超林, 薯仔入味, 大有進步佢D咖喱汁用黎俾拉麵做つけ麵真係一流呀!!! 之前都已經聽講過不少話牛陣D牛淥極唔熟, 我地都0係佐敦0個間試過1次咁大把 (仲要係叫上級牛添!!)今次有親發現!!! 淥極唔熟豬肉(圖左下) 出場喇 ~~~~~ 淥左10分鐘都未變色呀!!! 強!不過都係得一塊0者, 當湯底算 主角出場喇~~~~~估唔到淨專門店先有得食 (OR要買小杯SET裝先有) 既STRAWBERRY CHEESE CAKE ICE CREAM (圖右下), 竟然0係到有得食!!佢係言師寺至愛呀, 最鍾意佢D餅底 ^^E+有得自己"畢", 梗係勁揀D餅底黎"畢"啦~~ 今餐對我黎講簡直105分呀~~
其實, 光將軍同言師寺都成日幫襯各區牛陣架
但由於牛陣成日都超多人, 所以好耐都冇食
咁岩今日冇人等位, 梗係要食下啦

咁點解今次突然寫佢? 因為有新發現!!

你睇, 黎4次牛, 4次都唔同架 XDD
不過不失啦, 起碼好過各大酒家0個D先啦 ^^

佢D咖喱汁用黎俾拉麵做つけ麵真係一流呀!!!

不過都係得一塊0者, 當湯底算

主角出場喇~~~~~
佢係言師寺至愛呀, 最鍾意佢D餅底 ^^
E+有得自己"畢", 梗係勁揀D餅底黎"畢"啦~~

今餐對我黎講簡直105分呀~~~ GOODGOODGOOD~~ ^^
2012-06-30
2012-05-30 140 瀏覽
我不會寫食評, 但因為這間店我不得不登記ac岩岩開既時候食過旺角果間, 係等位較耐, 但都ok , 以致我地今次去左銅鑼灣呢間我同我男朋友 10:25分入座, 當時門口的經理無同我地講食到幾點等入到去另一個女經理先同我地講11點last order, 11:30就要走我地已經覺得唔太夠時間, 但都算啦, 都有一個鐘點知, 10:35都未黎個湯底, 已經攞曬所有野可以打得我心諗, 都係一個麵鼓湯, 煮好曬, 要等幾耐呢其實?我就問d人點解未到, 之後個女經理就問邊個唔記得落個湯底有無搞錯呢個湯底黎到已經成40分, 再等佢熱, 我地10:45分先開始打第一碟牛肉都ok, 一黎第2碟係好肥既牛, 一食落口已經覺得好checp標榜食牛, 但無質素之後11:00個侍應就走黎話埋單, 佢話但其他野可以食到11:30埋完曬單, 11:05 全場食物收曬, 得番雪糕我地已經覺得好嬲, 埋完單就反轉豬肚我地繼續食, 11:20 好野, 雪糕都收埋, 我男朋友即刻出去同佢講我地未食, 同埋未夠鐘佢地話唔係, 要收啦, 之後搵番埋單個侍應問, 佢話佢地11:30前就要收曬d野我男朋友就同佢講咁即係未夠鐘就已
我不會寫食評, 但因為這間店我不得不登記ac

我地已經覺得唔太夠時間, 但都算啦, 都有一個鐘

點知, 10:35都未黎個湯底, 已經攞曬所有野可以打得
我心諗, 都係一個麵鼓湯, 煮好曬, 要等幾耐呢其實?
我就問d人點解未到, 之後個女經理就問邊個唔記得落個湯底
有無搞錯呢

標榜食牛, 但無質素

埋完曬單, 11:05 全場食物收曬, 得番雪糕
我地已經覺得好嬲, 埋完單就反轉豬肚

我地繼續食,

我男朋友就同佢講咁即係未夠鐘就已經咩都無得食啦?
侍應先攞番"不"雪糕個野出黎

一到11:30, 走過黎話我地要山門啦

首先, 您好難叫到牛肉, 因為他們一堆人圍埋傾計, 係叫唔到人過黎既

其次, 一到11點d侍應同廚房執野, 執到超嘈, 食物環境好差

我唔食再因為呢間店而寫食評, 因為我唔會再去食, 比$100蚊左右任食既打邊爐更差

題外話/補充資料: 個麵鼓湯底好難食
2012-05-29
  • 牛肉
2012-03-29 139 瀏覽
 自出自入,自己搵位坐,自己搵人招呼,服務十分周到。4時入座,全場得幾檯客,侍應們仍然忙到甩轆。$58/位午市牛肉火煱,加一後$64/位。  上枱先有兩碟牛肉,每碟六大片,呈鮮紅色,貌似幾新鮮,幾香牛肉味,有嚼頭。  自助醬料,芝麻汁做主打。  $0追加豬肉,隻豬唔知食咩大,淨係長肥膏唔長肉,食完真係家肥屋潤。本來叫加多一碟牛肉,大佬黎左豬肉,由理佢照食,之後想叫返多碟牛肉,侍應姐姐話呢個價淨係可以追加一碟。事後諗:點解淨係加得一碟?如果以每位計,我兩位起碼都可以追加兩碟掛?  任食配菜有廿幾種,魚蛋、魚片、腸仔、獅子狗、金菇、冬菇、雞脾菇、豆腐、豆卜、蕃茄,仲有林林總總既蔬菜。  主食有麵、白飯同炒飯,炒飯色水好吸引,有雞蛋同甘荀粒,但飯粒林bat bat,一D口感都無。旁邊仲有一大鍋「咖哩牛肉」,啲咖哩汁又咸又杰,煲內面頭果層已經乾涸,起左一層啡色腐竹。噢,說好的牛肉呢?呃人既,全部都係偽裝牛肉既魚片,偶爾食到兩粒肉碎,又鞋又韌。  雪糕呢,一個冰櫃放住四桶雪糕,個桶寫住Häagen-Dazs,味道有拖肥(好似)、芒果、雲尼拿同得返水尾既草莓曲奇。拖肥甜到漏,芒果酸到牙軟,雲尼拿有

環境清幽

牛肉

自助醬料,芝麻汁做主打。
牛肉與醬料合照

任食配菜
任食配菜
滾滾下清水湯底

咖哩魚片飯

拖肥甜到漏,芒果酸到牙軟,雲尼拿有藥水味,草莓曲奇味道清新,口感豐富。
可惜想食既味道都欠奉,心有不甘,問侍應會否補給,佢o係我最後果5分鐘捧左桶新既出黎,仲要係朱古力味,心中大喜!
伸手去舀,舀唔郁既?九牛二虎先刮到少少表皮,堅係硬過條命!
哈根達斯雪糕

2012-03-17
牛肉與醬料合照
哈根達斯雪糕
環境清幽
2012-02-23 76 瀏覽
試過尖沙咀牛陣, 感覺不錯, 但銅鑼灣牛陣則差得多食物而言, 配料以 Mou Mou Club 差湯底亦太淡一行 10 人叫鴛鴦煱 (要每人加 $30), 以為可以一次品嚐四款湯底 (共兩煱), 奈何不行火煱肉類味道尚何, 但亦比 Mou Mou Club 差, 感覺上只屬中下價貨色 (已 odrer 較好的牛肉)雖有 Hageen Daz 任食, 但差不多不 refill, 形同虛設在最後 15 分鐘, waiter 不停催促, 極煩想再 order 牛肉亦處處為難客人 (根本未飽) , 服務態度極差整體質素令人不滿!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
試過尖沙咀牛陣, 感覺不錯, 但銅鑼灣牛陣則差得多

食物而言, 配料以 Mou Mou Club 差
湯底亦太淡
在最後 15 分鐘, waiter 不停催促, 極煩

整體質素令人不滿!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2012-02-21 54 瀏覽
其實我一蚊都冇幫襯, 只係侍應不知所謂的服務態度實在不吐不快.昨晚 2 人打算食一個 LATE DINNER, 9 點零鐘去到, 餐牌上有 4 個價錢 ($118, $148, $248, $3XX),分別代表不同級數的牛肉. 最便宜的一款 ($118) 已經在門口餐牌上貼上 "暫停" 了...心想只有選那款 $148 的.找到侍應, 他說現在入座要 $248,我們問為何呢?? 他說因為剛剛入了一張大枱, $148 的牛肉未必夠分 !!!假如我不吃牛肉呢??? 難道我不可以只吃豬肉, 甚至只吃配菜嗎?????他又為何肯定你有足夠平價牛肉供應給大枱 ????如果是 "暫停", 又為何不乾脆像 $118 的一樣, 也在門口餐牌上貼上 "暫停" ???這是理由嗎?? 而且店內已人數不多, 是否想提早收工???最後憤憤不平的離開... 侍應卻轉身就走, 連 "對不起" 也沒有...不是說餐廳不可以 "售完" 某一類食物, "售完" / "暫停" 就應該一視同仁$118 的暫停可以事先張揚於門外餐牌, 為何 $148 的不可...
心想只有選那款 $148 的.

找到侍應, 他說現在入座要 $248,

他又為何肯定你有足夠平價牛肉供應給大枱 ????
這是理由嗎?? 而且店內已人數不多, 是否想提早收工???

2012-02-19
2012-01-07 911 瀏覽
I've walked by this restaurant so many times but have never had the patience to wait, the line is always so long and there's not much to see in the shopping arcade while you wait. So we booked at lunchtime for dinner and the first open slot was 8pm (on a Fri night). We got there 10 mins early but still had to wait until 8:15pm till we sat down. The waiter told us we had 90 mins for the buffet dinner and OF COURSE the time started when we sat down, but we had no pot and no food. We chose the

We chose the shabu shabu clear broth and it came fairly quickly but was not hot and we had to wait a while till it heated up. The thing that sort of pissed me off was that all the lowest price meat items ($118) on the menu was conveniently OUT OF STOCK. So all the meat items had to be ordered in the next price range. I didn't mind, I was going to order the $148 beef anyway, but why would they advertise a low price and when you get there, it's not available Isn't this called false advertising

As soon as the soup came, so did the beef and pork. Honestly, the beef is quite good for this price, very tender and juicy. The pork was good also, but really fatty so we didn't order a second round. There is an array of vegetables, a lot of different kind of mushrooms, green veggies like lettuce, leeks, sai yeung choi and green peppers. There is tofu, vermicelli noodles, egg noodles, udon and rice noodles. Also included were a lot of chinese hot pot items like cocktail sausages, chicken weiners, pork and fish balls, and a variation of those fish ball items. I was very impressed with the spread but the best part for me was the sauces. I don't like the traditional soy sauce and opted for the sesame sauce and another bowl of the sour sauce. I was in heaven.
Last but not least, they have a Haagen Daz mini bar with 4 flavors. Last night they had cookies in cream (MY FAVORITE), mango, butterscotch and strawberry. Yum Yum Yum!!!! Even if you don't eat anything else, sit and eat ice cream, you get your money's worth!!!
When we were almost finished our meal, the waiter came up to us and said, "You've only got 15 mins, please pay the bill" and dropped of the bill and left. I thought that was quite rude considering that they no one even asked us if we wanted to order any drinks or even fill up our water glasses. I don't like the feeling of being rushed out the door so I'm not sure if I would come again just for this reason..........
2012-01-06
15 分鐘 (堂食)
2011-11-10 56 瀏覽
之前食過Mou Mou club, 想試下第二間食shabushabu聽人講佢好抵食而且有H牌雪榚價錢都幾抵就黎一試....點知唔唔係咪期望太大...失望愈大我覺得佢除左雪榚真係其他好一般首先講個湯底...今次叫左甜醬油...真係甜到死左....食到一半加湯個陣勁想叫個侍應不如加水算...湯底唔好味真係好影響食欲...放咩落去都覺得唔好味...D牛呢就質素好一般, 我地叫set一人一碟...佢上面得六七塊, 勁薄勁細塊....D任食配料最ok係魚旦...我個人認為佢d芝士腸同丸都好難食...唔知係放得太耐定點有一隻丸我直頭食完打冷震..好似成團粉咁食到仲有十五分鐘就有waiter拎張單埋黎叫我俾錢...雖然知原本都係話食60分鐘..但我食左45分鐘要埋單感覺真係有點兒那個...加埋一後兩個人150, 收完錢d侍應開始係旁邊清場.......最後我同個fd快手搵d菜塞飽左自己之後就去拎雪榚好彩既係雪榚始終係h牌, 質素有點都有保證我食左四球, 叫做樣樣味試下我個fd食左7球, 叫做抵返個價......如果唔係剩係講個shabu shabu就真係唔係幾得...食完好飽咁走, 不過有一半飽都
聽人講佢好抵食而且有H牌雪榚
價錢都幾抵就黎一試....
點知唔唔係咪期望太大...失望愈大
我覺得佢除左雪榚真係其他好一般

首先講個湯底...
今次叫左甜醬油...真係甜到死左....
食到一半加湯個陣勁想叫個侍應不如加水算...
湯底唔好味真係好影響食欲...放咩落去都覺得唔好味...

D任食配料最ok係魚旦...
我個人認為佢d芝士腸同丸都好難食...唔知係放得太耐定點

有一隻丸我直頭食完打冷震..好似成團粉咁

食到仲有十五分鐘就有waiter拎張單埋黎叫我俾錢...
雖然知原本都係話食60分鐘..
但我食左45分鐘要埋單感覺真係有點兒那個...

最後我同個fd快手搵d菜塞飽左自己之後就去拎雪榚
好彩既係雪榚始終係h牌, 質素有點都有保證
我食左四球, 叫做樣樣味試下
我個fd食左7球, 叫做抵返個價......
如果唔係剩係講個shabu shabu就真係唔係幾得...

食完好飽咁走, 不過有一半飽都係因為個雪榚

2011-10-27 45 瀏覽
為什麼標題為飯堂 熟識我的朋友都知道我超喜歡去牛陣,因為牛陣有H記雪糕,平日到專店兩個球已經要$50,現在我任吃都只是$58+10%!你話人地賣牛,但你就走去食雪糕抑或話我有病都好,定係話牛陣係垃圾又好,我都堅持每隔一段時間就要去一次!!!吃牛陣的次數已經2隻手都數唔哂,今次應該是第11次了!!為什麼我會瘋狂的去牛陣!?因為我覺得比$64,有得食雪糕,有得食牛,又有得食其他配料,以銅鑼灣黎講都算不錯,而且雪糕係任食唔嬲,更加滿足到我這個雪糕狂!!我多數都星期六lunch去食牛陣,因為放工順便行過去,吃得飽飽的行陣銅鑼灣,然後回家,晚餐都慳返!lunch $58包一碟牛,配菜雪糕任食;$88就任食牛配菜雪糕!時間為一小時!!今次雪糕有4隻味,芒果、朱古力、士多啤梨芝士蛋糕和焦糖!我超愛焦糖,今次吃了7大個球說實話,牛的質素下降了,而且份量也少了,只有6大塊我唯有吃多點配菜和雪糕吧!個魚腐幾好味~個白魚蛋都好味~這個炒飯每次要一碗其實$64,出去食個拉麵都要這個價,雖然配菜的肉類不多,不過宜家通脹,菜都好貴,所以可以接受
吃牛陣的次數已經2隻手都數唔哂,今次應該是第11次了!!
今次雪糕有4隻味,芒果、朱古力、士多啤梨芝士蛋糕和焦糖!
我超愛焦糖,今次吃了7大個球
說實話,牛的質素下降了,而且份量也少了,只有6大塊
我唯有吃多點配菜和雪糕吧!
個魚腐幾好味~
個白魚蛋都好味~
這個炒飯每次要一碗

2011-10-25 53 瀏覽
今次係第二次食牛陣, 上次去APM嗰間, 今次就嚟CWB呢間試吓~~好采去嗰時好早, 冇乜人, 唔洗等位就入得LU~~~呢次唔會好似上次咁笨, 叫個和牛SET架喇~~~因為根本自己係唔會分到佢比你嗰個係咪真係和牛, 佢收你和牛價錢, 比個CHEAP 一級嘅牛你, 你都唔識分啦~~~~ 所以我都係叫個上級GRADING就算了~~~~~叫咗個SUKIYAKI 湯底, 甜甜地, 可以帶曬D牛肉未出嚟, 我已經唔洗點醬汁了~~~之後都係主攻牛肉~~~2個人頂曬隆食到4碟已經要投降~~~但點飽都要食埋個 先至完滿~~~~今次決定冇錯~~~~ 我會繼續幫襯~~~~

呢次唔會好似上次咁笨, 叫個和牛SET架喇

之後都係主攻牛肉~~~2個人頂曬隆食到4碟已經要投降~~~

但點飽都要食埋個 [哈根大C] 先至完滿~~~~

今次決定冇錯~~~~ 我會繼續幫襯~~~~
2011-10-05
1K
2011-10-04 58 瀏覽
自從三星期前黑食會之食團首聚後, 四大食團已經蠢蠢欲動, 每個單位都搶住揸莊, 為顯聲勢, 大聲, 肥鄧, 串爆同吹雞(即係師傅)都不甘示弱, 首先抽到生死籌嘅係肥鄧! 據知肥鄧為免失威, 早就聯同日蝕太座先黎試食, 順便响朵; 而大聲, 串爆同吹雞亦十分緊張, 渴望當天快些到臨!由於有時間限制, 所以肥鄧將訂枱時間定為晚上八時, 好讓其餘三個單位能準時赴會! 當天晚上肥鄧, 大聲同吹雞先後到達, 就係仲爭串爆; 串爆咁遲黎, 莫非都係想喺三個單位面前擺款, 幸好肥鄧有計, 冇因為遲到而冇枱! 眼見人齊, 肥鄧就行埋去同知客講聲, 轉個頭知客就好大聲咁講 “肥鄧四位”! 肥鄧個朵當場爆響, 非正式統計當晚成個老銅無人不識肥鄧! 於是肥鄧就一馬當先跟住知客, 對號入座! 坐底之後忍唔住問下肥鄧訂枱時嘅情況, 而肥鄧亦好輕描淡寫地講, 當時打電話去訂枱, 對話內容如下:肥鄧: “想訂枱”接線生: “先生貴姓”肥鄧: “肥鄧, 四位”接線生: “哦! 鄧先生, 四位”肥鄧: “唔係, 係肥鄧, 留肥鄧得架喇!”接線生: “係, 肥鄧, 四位, 咁幾時………”到左當日去登記攞枱時, 知客亦好

肥鄧: “想訂枱”
接線生: “先生貴姓”
肥鄧: “肥鄧, 四位”
接線生: “哦! 鄧先生, 四位”
肥鄧: “唔係, 係肥鄧, 留肥鄧得架喇!”
接線生: “係, 肥鄧, 四位, 咁幾時………”

到左當日去登記攞枱時, 知客亦好細聲問肥鄧, 一陣有枱係咪叫鄧先生, 點知肥鄧話唔係, 照叫肥鄧! 由此可見肥鄧此趟美其名係食團飯聚, 實際係响朵至真, 彷似電影 “喜劇之王”裡嘅洪爺話齋, 喺天后廟面前收到廿蚊陀地, 係揚名立萬嘅第一步!

好閒話休題, 坐底後第一時間就係揀湯底, 四個人一個鍋, 肥鄧話一定要試日式醬油湯底, 仲可以揀多一款, 大家就決定要辣湯底, 問下侍應有咩推介, 佢就介紹辣麵豉湯底, 大定一致贊成, 決定去馬! 再睇下揀邊一款牛肉, 據知牛肉級數分為四級, 四個價錢, 最貴嗰款每位要三百幾, 之後就二百幾, 但肥鄧就話第三級即係一百七十幾蚊嗰款就得, 三大單位絕冇異議! 唔知係咪肥鄧個朵夠響, 所以特別覺得啲招呼好啲!

落完單, 侍應就放低張時間飛, 就話由呢一刻開始對錶, 於是黑食會之粒半鐘喪食正式開始! 眼見侍應放低左兩碟牛肉同一碟豬肉後, 再出去外邊瞄下有咩食物, 發現提供選擇甚多有, 有粟米, 冬瓜, 冬菇, 金菇, 魚蛋, 蟹柳, 牛丸, 腸仔, 菜, 烏冬同炒飯等, 仲有少少酸菜同甜品添; 不過喺未攞野食前先調教醬料, 四個單位四種調教, 絕對係啱晒自己胃口!
串爆的調教
大聲的調教
肥鄧的調教
吹雞的調教
調教過後, 即刻出去狂掃, 當時連埋枱面嘅三碟都已經唔夠擺, 為左食得多同快, 所以第一輪已將大部份食物放入鍋裡, 除左牛肉外! 謝主隆恩後, 即刻開餐! 當然第一樣少不免要先試牛肉, 話晒牛肉係今次主打, 牛肉切得好薄, 放入鍋中滾一滾, 已經差不多食得, 入口發覺牛肉鬆身, 唔算太肥, 所以牛味欠奉, 牛肉帶比師傅嘅感覺有如吃火車頭一樣, 合格有餘但驚喜不足!
牛肉
再試下豬肉, 亦不過不失; 至於其他食物亦夠新鮮, 質素都接受到! 而炒飯亦炒得不俗, 乾身爽口, 口感其佳, 值得一試! 最值得講下其實唔係啲食物, 而係湯底; 日式醬油湯底同辣麵豉湯底嘅感覺有好大唔同, 先講日式醬油湯底, 日式醬油係好正中日本甜鼓油, 湯底香甜惹味, 基本上將牛肉灼後, 就咁放入口已經好夠味道, 當然你喜歡加咩調味亦可, 但師傅覺得就算咁樣亦已經好得!
日式醬油湯底 \ 辣麵豉湯底
至於辣麵豉湯底就真係普遍, 話明辣麵豉湯竟然丁屎辣味都冇, 細問侍應點解辣麵豉湯底會唔辣, 如果師傅呢個問題係妙問, 咁侍應呢個回覆絕對係妙答; 侍應話辣麵豉湯底唔辣係因為怕辣得濟! 大聲, 肥鄧, 串爆同吹雞當場 “O”晒咀, 話得要辣就梗係想食辣啦, 你唔係玩呀? 當下感覺真係有比人老點囉! 說時遲那時快, 粒半鐘時間就到, 為免蝕底, 拿拿聲食埋雪糕先收工!

總括黎講食物水準都不錯, 地方清潔光猛, 服務都有禮殷勤, 未知是否因為肥鄧嘅關係呢? 價錢算可以啦, 呢款餐一百七十幾蚊一位, 加一後每人都唔使二百, 作為主力食牛肉嘅自助餐都接受到! 四個人前後食六碟牛肉就似乎少左啲, 一人都係得碟半, 算食得少, 但得嗰粒半鐘又要食牛, 又要食其他, 難免食少左! 是次肥鄧揸莊嘅黑食會, 三大單位都十分滿意, 期待著下次另一個黑食會嘅舉行! 笑臉可以一比, 不過再來機會不大, 始終師傅對限時制度都係有啲抗拒!
豬肉
限時制度
2011-09-22
3 分鐘 (堂食)
日式醬油湯底 \ 辣麵豉湯底
串爆的調教