2009-06-13 20 瀏覽
今晚只有媽跟我, 所以想食點平時較少吃的. 突然想食鐵板牛扒, 於是駕車出尖沙咀. 本來想食金鳳, 但車泊在牛屋附近, 心想不妨一試.一入餐廳, 因為已經九時多, 不用等位.老闆娘說一大班客先啱啱走左, 早十分鐘都無位.燈光暗暗的, 情調不錯, 有無線新聞台睇(其實無仲好, 不過員工會比較慘,haha), 座位較窄, 有少少舊. 整感覺都算好. 適合鋸扒餐牌上有$55的晚餐, 但一分錢一分貨, 難得同阿媽食飯就吾好太慳. 問待應有咩鐵板餐好介紹, 佢叫左老闆娘alice來, 佢熱心介紹有咩好食(我地坐左四人座, 佢坐埋落黎解釋, 好好) 我地當然聽佢介紹叫左 鹽燒銀雪魚配牛舌意粉 同埋 $118 的澳洲牛扒餐老闆娘話吾好慳果十蚊叫$108那種. 是物有所值的!!!先來餐湯, 兩個都要白湯, 只可以說一般貨色前菜是碎生菜配螺肉, 不錯. 但可有可無跟湯麵包好食, 已經放入牛油再鋦, 外脆內軟之後主菜出場, 鹽燒銀雪魚配牛舌意粉先來, 銀雪魚咸味適中, 肉質嫩滑, 可以大塊少少. 牛舌賣相一般, 但食落同樣咸味適中, 夠淋, 非常好意粉有稍為調味, 不錯.再來是鐵板牛扒, 老闆娘介紹果然
今晚只有媽跟我, 所以想食點平時較少吃的.

一入餐廳, 因為已經九時多, 不用等位.
老闆娘說一大班客先啱啱走左, 早十分鐘都無位.

叫左 鹽燒銀雪魚配牛舌意粉 同埋 $118 的澳洲牛扒餐
老闆娘話吾好慳果十蚊叫$108那種. 是物有所值的!!!

先來餐湯, 兩個都要白湯, 只可以說一般貨色
前菜是碎生菜配螺肉, 不錯. 但可有可無
跟湯麵包好食, 已經放入牛油再鋦, 外脆內軟

之後主菜出場, 鹽燒銀雪魚配牛舌意粉先來,
意粉有稍為調味, 不錯.

再來是鐵板牛扒, 老闆娘介紹果然無錯, 賣相非常好, 牛扒夠厚夠大, 五成熟啱啱好
一刀切落去, 肉質鮮嫩, 無根, 有肉味
薯條啱啱炸起, 好食, 蔬菜亦十分講究, 最後我地兩碟清晒~

中途叫老闆娘加芥末, 佢攞左個瓶過黎再次坐低逐個加
又主動話佢果日去人地餐廳試菜, 點知又細又吾好味, 但人地有海景, 就收佢幾百蚊, 仲比佢手機張相比我地睇. 好有街坊味.

最後加五蚊飲可樂, 同加三蚊飲咖啡

十分滿足的一餐, 物超所值. 有一種香港的親切感
老闆娘再次強調, 呢個質素嘅牛出面起碼幾百蚊啦.
我認同. 所以埋單比多少少貼士~

下次想食牛扒一定再來

2009-06-12
  • 記得叫 $118 的澳洲牛扒 (不要叫$108的!!!)
2009-04-20 30 瀏覽
其實牛屋講起上黎都好耐未去過,搵日都要光顧下先!見到有朋友話差,我都想出一把力試圖幫她擺脫呢個差形象!我之前一向都係光顧晚餐的,之後有一陣子因為於尖沙咀上班,都特意行去光顧她們的午餐。說真的,午餐的確與晚餐是相差得太遠了,建議還是晚餐時份棒場吧!而環境,真的可以說太不合格,或者是個人感覺,呢個區份乃臥虎藏龍之地,聚集了不同人士,而且八、九點就轉做酒吧,此乃一間餐廳酒吧,並不是純餐廳嘛,所以大家要有心理準備唷!我最愛是布袋牛扒,細小的牛扒裡藏著一隻肥美的生蠔,牛扒鮮嫩又juicy,夾住蠔來吃,真的只想到正及好味,想不到還可用什麼來形容,請原諒我才疏學淺。現在一想到就想即刻大口、大口吞下去,可以完全滿足到愛吃嫩牛扒及蠔的我!如果以百幾塊錢在這裝修環境的餐廳,聽到像是略嚴貴一點,因為塊牛扒真的很細片的耶,但純粹以食品來與價值相比,覺得還是可以的,如果塊牛扒可以大一點就更好了!
其實牛屋講起上黎都好耐未去過,搵日都要光顧下先

見到有朋友話差,我都想出一把力試圖幫她擺脫呢個差形象

• 布袋牛扒
因在網上睇到, 所以去試下, 因本人好鐘意飲紅酒, 所以我下午打電話問過收唔收開瓶費. 有一個男人聽話要收$50, 我覺得都ok. 點知我晚上去到時, 一入去已經叫個坐呢到坐個度, 跟住個侍應話要收$70. 我話我下午打過來話收$50, 跟住佢問左其他人, 有一個惡形惡相女人話"我地一向都係收$70, 同埋冇人聽個電話, 你係唔係打左去第二間, 我話更係唔係啦, 我係上OPENRICE睇住照打. 其實你同我講話收$70我都OK, 因為都唔係差個$20, 其實最谷氣係我覺得佢仲話我打錯電話, 話我打左好第二間, 跟住我都費時同D佢講, 到食嘢過陣, 個餐來到好似"食茶餐廳食碟頭飯咁" 收得$160個餐, 真係有D不知所謂, 點知到我食完, 個待應同我講話"小姐, 唔好意思, 原來個電話係太子爺聽呀. 佢唔知要收$70. 聽到呢到我更加興, 呢間咁嘢餐廳, 我都唔明點解係OPENRICE 其他人都讚佢好食.
2009-03-19
(非會員)
2009-03-18 32 瀏覽
之前已經黎過好多次啦,今次帶埋男友黎食我點左個威靈頓牛柳,好好食!完全冇失水準!最好味都係佢個酥皮!俾左小小男友試,佢都話好好味,又夠香!下次試下個芝士鵝肝牛柳先!
之前已經黎過好多次啦,今次帶埋男友黎食
我點左個威靈頓牛柳,好好食!完全冇失水準!

最好味都係佢個酥皮!俾左小小男友試,佢都話好好味,又夠香!
下次試下個芝士鵝肝牛柳先!
2009-03-18
  • 威靈頓牛柳
2009-02-23 32 瀏覽
上次請同事來這裡食生日飯時,決定再帶男朋友來這裡食生日飯。不過唔係食威靈頓牛柳,而係食HK$5XX原燒特級雪降和牛+HK$2XX日本原味和牛。生日豪一次啦! HK$5XX原燒特級雪降和牛 脂肪分佈平均,牛味香濃,食完口內還留有牛味!正! HK$2XX日本原味和牛有牛味,但稍為多根,我和男朋友喜歡食威靈頓牛柳多D,但一試亦無妨。其實我已經食過6次,總括有以下意見 :1) 我喜歡這裡食威靈頓牛柳,鵝肝味道極佳(個人口味),能帶出牛柳鮮味。而且即叫即做,保證熱騰騰 ;2) 羅宋湯足料,最喜歡是熱騰騰的餐包 ;3) 太子仔Leo靚仔之餘亦懂得和客人溝通,會聆聽客人意見 ;4) 新請的一位中年男侍應有禮親切,工作有效率 ;5) 老闆娘樣子看來比較cool,其實和太子仔Leo一樣,會聆聽客人意見。而且她是一位勤勞老闆,由招待客人,落單,洗柸等工作都有份參與 ;提醒想試好嘢既朋友,不要選繁忙時間。本人是一位part-time侍應,要食好嘢,要懂得選適合的時間。唔係佢地唔想做好d,而係條件有限。還有我好喜歡餐廳內的新魚缸,養左好多新奇得意既海洋生物呀!

HK$5XX原燒特級雪降和牛

脂肪分佈平均,牛味香濃,食完口內還留有牛味!正!
HK$2XX日本原味和牛

其實我已經食過6次,總括有以下意見 :
2) 羅宋湯足料,最喜歡是熱騰騰的餐包 ;
4) 新請的一位中年男侍應有禮親切,工作有效率 ;

還有我好喜歡餐廳內的新魚缸,養左好多新奇得意既海洋生物呀!

日本原味和牛
原燒特級雪降和牛,正!
日本原味和牛
原燒特級雪降和牛,正!
  • 原燒特級雪降和牛,威靈頓牛柳
2009-02-16 14 瀏覽
2月14 跟我的BABY到牛屋吃情人節晚餐因為一直都被那威靈頓牛柳吸引所以點了一個威靈頓手柳餐及一個是日情人節套餐: 羊扒拼焗薯1 x 小小的煙三文魚沙律作頭盤 (情人節套餐的)2 x 新鮮熱辣外脆內軟+很香牛油味的餐包1 x 濃郁的足料的龍蝦湯 (我的baby受不了濃味, 喝半碗後投降了, 但我卻覺得OK, 所以亦被我喝掉1 x 味道豐富的羅宋湯, 酸甜辣三種味道共存, 誰也搶不了大家主菜羊扒先到, ok ar, 不太酥, 亦唔會太骨杉杉....可以la伴菜焗薯卻比較奀, 味道淡但沙律醬亦太少......可惜~到威靈頓牛柳了, 外脆內軟, 我的寶貝吃第一口時還UM左聲 (第一次聽佢食野會咁~~)酥皮好好味, 加埋牛柳真係一流, 但我的寶貝又是個怕漏的baby, 所以我又清掉餘下的噢.....真的飽了......最後情人節套餐還包括一件芒果忌廉芝士蛋糕, 比預期的好,不是cheapcheap的cheese cake, 很Creamy, 但唔係好漏 (我的寶貝都食到幾啖), 好味道最後餐飲埋就完美喇~ps:其實店員態度都不賴的, 尤其年青的那一位由打電話訂檯, 前一日到店付訂至當日都受到
2月14 跟我的BABY到牛屋吃情人節晚餐
因為一直都被那威靈頓牛柳吸引
所以點了一個威靈頓手柳餐及一個是日情人節套餐: 羊扒拼焗薯

1 x 小小的煙三文魚沙律作頭盤 (情人節套餐的)
2 x 新鮮熱辣外脆內軟+很香牛油味的餐包

伴菜焗薯卻比較奀, 味道淡但沙律醬亦太少......可惜~
噢.....真的飽了......
最後餐飲埋就完美喇~

ps:
其實店員態度都不賴的, 尤其年青的那一位
由打電話訂檯, 前一日到店付訂至當日都受到禮貌式款待
同埋我唔見左條手鍊, 他也很熱心地替我尋找
o係度想講聲唔該哂ar, 我係o個個唔見左手鍊的劉小姐ar
Thank you very much!!~
2009-02-14 42 瀏覽
喺Marco's同牛屋之間揀咗後者作為今晚嘅晚餐!六點左右就去到,入面原來咁細咋喎?!經過侍應哥哥熱情介紹/推介,最终我揀咗呢度嘅招牌菜- 威靈頓牛柳(五成熟),而大嚿就揀咗羊鞍(七成熟)~食物如下︰湯: 一貫港式西餐羅宋湯,OK丫!餐包: 估唔到係用焗爐整熱而唔係微波爐叮熱,因為個面係有少少脆,外脆內軟,正!小食: 司華力腸3片(蒜蓉汁),味道無乜嘢,OK咁囉,不過好似唔係好襯啫!威靈頓牛柳: 唔使等好耐就有得食喇,我估係因為晚市我哋係第一枱客,所以上菜都快D!個酥皮好靚呀,在中間切開,見到牛柳中間都好似好生咁,初時都擔心會好似食生牛肉咁架,但食落又覺得啱啱好喎 牛柳好厚呀,加埋酥皮,仲有D鵝肝醬,其實都幾漏吓架,但係味道真係不錯嘅,仲有威靈頓汁點潻,我點晒D汁都未食完份牛柳,問佢哋可唔可以要多D汁都無問題羊鞍: 好大件羊鞍呀,伴黑椒汁,大嚿有俾我試吓呀,有水準之作呢!熱咖啡: 一般啦,大嚿話都係茶餐廳貨式,不過好D囉,但係我睇到佢哋喺微波爐度
喺Marco's同牛屋之間揀咗後者作為今晚嘅晚餐!
食物如下︰
湯: 一貫港式西餐羅宋湯,OK丫!

熱咖啡: 一般啦,大嚿話都係茶餐廳貨式,不過好D囉,但係我睇到佢哋喺微波爐度拎我哋杯咖啡出嚟呀,唔知點解要返叮呢!
總括而言,呢間餐廳食物質素都算唔錯,豐儉由人,不過我估同樣質素嘅扒,去D裝修得靚D嘅餐廳就一定唔止呢個價錢喇!所以都物有所值嘅,不過如果我再嚟就唔會再食威靈頓牛柳,而會試吓其他囉,因為我本身都唔係咁鍾意酥皮,只不過知道呢道菜喺出面好少有得食所以試吓啫...同埋大嚿係咁叫我試呢樣囉,佢自己又唔試

P.S.呢度個老闆娘好主動同客人social,有個侍應哥哥都係!雖然有D過份熱情,但係其實佢哋都Nice嘅~

• 羊鞍,牛柳
2009-01-14 37 瀏覽
很抱歉,難得去這麼棒的餐廳,照片質素卻不太好,沒法子,相機的記憶卡已被借給朋友了。男友生日,想請他吃一頓美味的晚餐,見牛屋有很多食家推介,便一躍而試!雖然多人稱讚,但我仍不放太多期望,以免失望愈大~我們踏進門口不久,服務員熱情地領我們到最好的位置,還幫我們搬椅子讓我們擺放物品,由於我們太多東西要放,他們便樂意地再替我們搬多張椅子~還有一件事值得讚,就是通往洗手間的通道太窄,我和一位侍應分別有兩端準備走通道,他很客氣地往後退,讓路給我通過~點菜後,我和男友安靜地等候前盤送來,便欣賞一下餐廳的環境,英式風味裝修、播放經典之英文歌曲、暗暗的燈光(甚至有服務員見客人開始多,再調暗多些),實在很適合情侶吃飯,甚至情人節也可以考慮在那兒渡過~套餐方面,有大約$55套餐、約$100套餐或約$200套餐等等可供選擇,總有一款適合不同經濟能力和不同需要的客人。我們點了$55的組合。不久,前菜來了~忌廉湯很滑,沒有結塊現象,又包括薯容和餐包,從來沒有嘗過這麼豐富、味道還要高水準的前菜!餐包新鮮滾熱辣,又鬆脆~店方還替我們塗牛油在餐包內,所以提醒不嗜牛油的朋友們,緊記在點菜時表明不要塗牛油喔!薯蓉很幼滑,伴

不久,前菜來了~忌廉湯很滑,沒有結塊現象,又包括薯容和餐包,從來沒有嘗過這麼豐富、味道還要高水準的前菜!餐包新鮮滾熱辣,又鬆脆~店方還替我們塗牛油在餐包內,所以提醒不嗜牛油的朋友們,緊記在點菜時表明不要塗牛油喔!薯蓉很幼滑,伴以蒜蓉,味道恰到好處!難得地蒜蓉不會過鹹!

除了點套餐外,我們另外點了焗田螺,平常在其他西餐廳的田螺,太細粒!吃下去等於沒吃,但這兒的田螺肉質夠厚,煙煙韌韌,非常滿意!底部有薯蓉,仍是很滑,只嫌油分太多。

終於到主菜登場了!男友點豬扒魚柳配意粉,而我點牛柳配意粉~兩者的扒類好淋、不黏牙齒、容易切開~雖然是HK$55的套餐,但牛柳不像本港的連鎖快餐店般太薄和太細件~入口鬆軟,蒜蓉汁和牛柳絕配!至於意粉也不馬虎,也調過味,少少鹹和彈牙~

整體上,無論是環境、食物和服務態度,也令壽星仔男友感到非常滿意,他提議遲些可以叫其他fd再去吃~!我也非常推薦這間牛屋餐廳,因為令我們有賓至如歸的感覺!
光線暗暗,又有音樂,好sweet呀!
前菜有湯、餐包和薯蓉,很豐富!
肥肥的田螺~
男友點了魚柳、豬扒配意粉
2008-12-27 20 瀏覽
昨晚,於沒有準備下閒逛到餐廳附近。看見Set Dinner 只是$55。決定和女朋友入去一試。職員都十分懂得做生意,見客人在門口,也會主動招呼入去。剛入去氣氛嘗可,燈光暗淡,略有情調。只是電視機聲音太大,破壞了整個氣氛。後來人開始多了,職員也醒目地將電視機音量降低,並開始播放店內音樂。洗手間環境嘗可接受,分男女廁。好,入正題,食物。我認為「牛屋」是一間十分體貼及全面的扒房。原因是,它提供價廉的選擇,像我這些窮鬼,$55的套餐是十分吸引的選擇。如果你是富有的,它也提供了$1xx-$3xx的高價餐。女朋友選了$55的雞扒餐,我就選擇了$55的牛扒餐。餐包先上,貼心地已將牛油放入餐包中。包熱,皮脆,香味十足。餐湯有羅宋湯和忌廉湯,兩個也不錯。頭盤是 炒帶子 一粒,味道還好。正菜要等一段時間。証明真的是即叫即做,有誠意之作。為了好味的食物,我當然不介意等待。扒用碟上,美中不足是冷得很快。要吃就要快。牛有牛味,雞有雞味。口感一流。以$55來說,真的是超值之選。份量足夠,不多不少。餐飲要加$3元。看見鄰卓的情侶,點了的 安格斯牛柳,十分吸引。總括,想簡簡單單,經濟實惠吃好扒,這一間絕對值得一試。

洗手間環境嘗可接受,分男女廁。

女朋友選了$55的雞扒餐,我就選擇了$55的牛扒餐。

餐包先上,貼心地已將牛油放入餐包中。包熱,皮脆,香味十足。

餐湯有羅宋湯和忌廉湯,兩個也不錯。

頭盤是 炒帶子 一粒,味道還好。

餐飲要加$3元。

看見鄰卓的情侶,點了的 安格斯牛柳,十分吸引。

總括,想簡簡單單,經濟實惠吃好扒,這一間絕對值得一試。
  • $55 晚餐
2008-10-20 13 瀏覽
今晚星期日大約八點左右黎左呢間人地話好食過名寶石既餐廳...真係有o的失望. 尤其我今日係帶住個好餓既胃黎食都唔覺得佢好正..食客唔多. 就真係少人到有o的出奇.除左我同男友兩個之外, 仲有一兩對老夫婦, 一兩對上班一族胃食友, 仲有幾個廿幾歲大聲講野大聲笑唔理人既女人... 或者係果度地方太小, 所以無乜人啦.裝修方面可以話係一間勁舊既酒吧格, 但係就唔係黑色底, 係啡色牛仔feel.有點逼, 太肥既人會坐得唔自在. 多人既話會坐得好辛苦.我同男友睇左menu都好一陣, 佢間舖出名係牛, 但係款唔多, 而且都係最平過百, 最貴幾百都有, 不過黎得食都預左, 無理油食咩蝦, 咩龍脷柳, 九唔搭八啦. 所以我叫左個黑椒牛仔骨跟薯菜, 飲紅湯, 涷檸水, 而男友就叫左個鵝肝牛柳跟薯菜, 白湯, 涷檸水前菜係雜菜沙律一小碗, 其實我驚驚地, 因為都唔涷...但係唔涷既沙律...咪好多菌囉??!!紅湯, 好一般, 菜都算多, 但唔見有牛尾, 但竟然有粒大薯仔, 驚喜~白湯, 十分普通餐包, 同前面既食評一樣, 面係脆脆地, 但係我就覺得入面好唔新鮮...就算用黎點湯都唔覺得好味跟住過左一陣,

食客唔多. 就真係少人到有o的出奇.

有點逼, 太肥既人會坐得唔自在. 多人既話會坐得好辛苦.

白湯, 十分普通
跟住過左一陣, 我點既主菜到, 嘩, 首先我就食薯條, 因為涷左唔好食嘛, 勁正, 剛剛炸好, 一o的都唔油, 仲好脆好正!
跟住食佢o的牛仔骨, O NO! 好肥, 但係肉地好一般, 我食唔晒仲將其中一塊放係底既超薄肉扒俾埋男友, 其他骨都係跟住好多肥膏, 滯到死, 所以都無乜胃好再食就飽左
男友果邊就覺得鵝肝味唔出, 牛柳叫六成熟變九成熟, 味道一般但勝在肉汁夠, 名寶石味道比較好, 但肉汁唔夠, 所以都算ok.

價錢方面, 涷飲唔駛加錢但有服務費10%
鵝肝牛柳
鵝肝牛柳
  • 牛柳
2008-10-17 24 瀏覽
昨天去完展覽到了尖沙咀,但卻想不到吃甚麼,於是再行番落佐敦。見這間扒房價錢夠經濟,款式又多,於是便推門內進。餐廳環境昏暗,我們被安排坐到水吧附近。翻了餐牌,發覺這店的小食相當吸引,於是便點了蒜茸豬肉腸、照燒咸牛脷和晚食的什扒餐跟飯。先來晚餐附送的羅宋湯、餐包和沙律,三橏都不是特別好食,羅宋湯有少少辣,都幾好飲;跟著來了蒜茸豬肉腸,原來是司華力腸切片淋上偏鹹的蒜茸汁,no comment;跟著晚餐的主菜和照燒咸牛脷一井端來,什扒是豬、牛、腸仔+煙肉,豬扒肉質有點嚡,個汁亦相當鹹,一定要連飯同吃;照燒咸牛脷甚驚喜,厚切不特止,還燒得好香口,一客 $45 大大碟︳非常好。埋單時,發覺數目不符,無端端多收了數元,於是跟侍應理論,他回答說因我們要求簽卡,但店內規定不足 $300 簽卡要收 $5 附加費,兼不收尾數,我說政府已賣了廣告,說店方不可設簽卡下限及向消費者收取任何附加費。理論不果,他說要嘈同佢老細嘈,我沒有異議,跟著他拋下一句︰「咁你慢慢等。」我回答︰「沒問題。」誰知他一轉身便惡言跟另一位侍應說話,我等了差不多 15 分鐘,還未見老細現身,心知被他耍多,於是付錢離開。這店食物雖然可以接受

這店食物雖然可以接受,但經營手法實在不敢恭維,而且侍應態度惡劣,永遠不會再來。
蒜茸豬肉腸
照燒咸牛脷
什扒餐跟飯
2008-10-11 38 瀏覽
今日睇左食評, 牛魔王橙仔就一於去試吓啦~ 好期待啊初時都怕間餐廳裝潢麻麻, 點知一入到去都ok啦, 有花園餐廳feel ... 點菜先 ...前菜係一碟仔"沙律", 日式墨魚仔一只...餐湯 - 1紅1白我點左紅湯 - ok! 帶酸又有不會太辣, 味道ok啊~男友點左白湯 - 佢話冇咩特別, 一般既白湯味道 ...餐包~ 有點意外! 脆脆的外皮, 令我不由得將佢成個食光光~~主菜點了網友推介, 我點了威靈頓牛柳, 男友點了布袋牛柳 ...先到既係布袋牛柳 ~ 以$148黎講, 賣相竟有點一般!!! 好緊張~ 一試之下, 牛柳有醃過, 帶出了肉味, 出乎意料之外既係原來布袋牛柳係喺尾部夾咗一隻大蠔! 好大隻啊~ 由於我唔食熟蠔唔識欣賞, 男友卻話估唔到蠔同牛柳一齊放入口發現味道出奇地夾!! 食到1/3, 我既威靈頓牛扒亦現身了 ... 酥皮脆脆的唔會太厚, 牛扒同樣被醃過, 可能不是什麼上等貨吧~~ 牛扒同酥皮之間夾有少許鵝肝及一塊火腿, 鵝肝味道不是太出, 因為呢份牛扒偏salty了 ... 希望餐廳可改善吧! 牛扒跟了薯菜, 雖然配料係平價貨, 不過餐廳一d都唔會吝嗇, 務求要客人
今日睇左食評, 牛魔王橙仔就一於去試吓啦~ 好期待啊

前菜係一碟仔"沙律", 日式墨魚仔一只...

餐湯 - 1紅1白
我點左紅湯 - ok! 帶酸又有不會太辣, 味道ok啊~
男友點左白湯 - 佢話冇咩特別, 一般既白湯味道 ...
餐包~ 有點意外
! 脆脆的外皮, 令我不由得將佢成個食光光~~

食到1/3, 我既威靈頓牛扒亦現身了 ... 酥皮脆脆的唔會太厚, 牛扒同樣被醃過, 可能不是什麼上等貨吧~~ 牛扒同酥皮之間夾有少許鵝肝及一塊火腿, 鵝肝味道不是太出, 因為呢份牛扒偏salty了 ... 希望餐廳可改善吧! 牛扒跟了薯菜, 雖然配料係平價貨, 不過餐廳一d都唔會吝嗇, 務求要客人食得飽, 平時一定會清晒碟既我竟然食唔晒呢~

期間侍應見我在研究牛扒時以為牛扒太生, 堅持要幫我再換一份!! 呢個態度令我感動!

整體黎講呢間餐廳會encore, 但唔會成日黎. 食物偏salty, 有待改善!
正!! 布袋牛柳跟飯
牛柳後面塞左隻蠔
個餐包係出乎意料的好味~
前菜沙律
正!! 布袋牛柳跟飯
牛柳後面塞左隻蠔
2008-10-05 18 瀏覽
本來一心"佐敦掃街三人行",最後也是找間餐廳坐下.結果去了有三十多年歷史的"牛屋".這頭牛比我更老,有眼不識泰山.港式劈場格局,但全場禁煙,如果吃一頓飯吃到成身煙味,真係食龍肉都無味.一邊有一檯客人叫打啤酒,玩大話骰,另一邊就有一家三口,正在吃扒,氣氛對比很強烈.其扒是走港式豉油路線,在餐牌上除有一些牛扒豬扒等扒餐之外,亦有幾百銀一客的和牛餐供應.老實講,你會在牛屋吃和牛嗎?聽子陵常推介牛屋的威靈頓牛柳,現今不多地方吃到此味,為何叫威靈頓牛柳就不詳,做法是在牛柳上塗上肝醬,火腿,再用酥皮包著上.做法很煩複,已不多人願意去做.其實這一味我早幾年也吃過,就是在舊公司的飯堂.奇哉?兩位同行女性朋友要紅湯,我就要個白湯,白湯為周打魚湯,貫頭切尾香港味道,忌廉偏杰,但魚肉都幾豐富,比起那些偷工減料的白湯,牛屋出品算是不俗.將包著牛柳的酥皮切開,開苞過後,自然有血水滲出,五成熟的牛肉呈嫣紅色,吃落肉質軟稔,也有肉味.酥皮不算特別厚.撈上醬汁,同薯菜同吃.原來事先可要求汁同牛柳分開上.不過也沒有所謂,反正已經下肚.友人的鵝肝牛柳沒有去試,外表不俗,她說麻麻.但在這個價錢層面上,也可接受.阿姐見我同M

阿姐見我同M拿住部相機左影右影,叮囑我們要影得靚一點.她說:{早前在網上看見有人影得我們的牛柳好差.}我同友人問:{咁....係邊個網呢?}阿姐說:{好似係Openrice,但又好似唔係...}

而我這數張相,又如何?
人妻之鵝肝牛柳
開苞前
開苞後
傻佬閃燈版
這老牌酒吧餐廳在佐敦已多年歷史,其食譜中有一些花功夫的老牌西餐,燒和釀類也有,不會只是煎塊扒,再淋一些汁上去那麼單調。今次為一道老牌的「威靈頓牛柳」而來,自從在聖誕吃過一次到會的來貨後,已想找機會吃一次既焗即吃的出品,找到地方後,放工後二話不說飛奔佐敦吳松街,因為心中著實有點期待。當喝完一碗帶點辣,菜多肉少的羅宋湯後,還要多等近三十分鐘才上桌,侍應還不好意思說要我久等,其實我所等的時間,又豈會只是俱俱的三十分鐘?!說回這道菜,先將半截牛柳略為煎香,並備一塊油酥皮,上面塗上肝醬和鋪上一塊火腿,再將那酥皮包好牛柳後再焗製而成。看賣相就對題了,但由於叫了五成熟,加上那塊coating有「封死」水份的作用,切開後是滲了一些血水出來。 不過那牛柳弄得十分軟熟,至於那酥皮,只是外面那層比較鬆化,內層是帶點濕潤的。而將那牛柳肉和酥皮一起伴吃,因為那肝醬和火腿的關係,多了一點香滑的口感和味道,整體味道是不錯的。如果怕血水,下次可弄個七成熟。其凍檸茶千不要叫少甜,因為「少甜」後是近乎沒甚麼甜味的,埋單近一百七十元,但可吃到這些老牌西菜,其實以二百元以內來計,亦不算太過份。下次會試埋佢個「布袋牛柳」,將

下次會試埋佢個「布袋牛柳」,將牛柳肉煎香,再在中間橫剖割一刀,變成牛柳袋袋,再釀一些東西落去再焗,這裡是釀隻蠔入去的,隔離的「新牛」則平一點,無論邊一間都好,我都會再來這裡一趟。
2008-08-05 12 瀏覽
午餐成日都去牛屋, 因為平嘛!不過呢年唔知係唔係通脹, 0野食差0左, 而且服務仲越來越差, 所以想寫0下食評, 等老闆注意改善0下.午餐只係30蚊, 同茶餐廳差唔多, 包無乜料味精餐湯, 薄煎牛扒一般, 無牛肉味.如果只求飽肚, 要求唔高, 都可以接受. 但其實對面的翠華可能仲好食.我最失望係啲服務真係差過出晒名0既"澳洲xx公司".
午餐成日都去牛屋, 因為平嘛!

我最失望係啲服務真係差過出晒名0既"澳洲xx公司".