2019-01-19 324 瀏覽
環境好暗的,坐得耐都唔太舒服,係一間舊式的扒房。 距離不遠有一間差不多名字的餐廳,但未試過,唔知係同集團定打對台。 個鵝肝芝士薯蓉好味好味好好味到個點,超級推介!因為佢啲薯蓉唔會太乾身,亦都唔會係勁順滑果款,好岩岩好,同上面鵝肝好夾到,好想再黎食呢個! 然後仲試左個威靈頓牛,佢招牌菜,不過朋友覺得佢塊牛唔好味,我就覺得還好,我淨係覺得佢酥皮淨係放面頭冇卷埋個底 誠意有啲欠奉。 可以任坐幾耐都得,係有少少嘈咁。
2019-01-15 221 瀏覽
已經不是第一次食係!真心覺得呢一間性價比極高!之前一直食佢間餐廳嘅西冷牛!一啲都唔輸蝕外面高級餐廳嘅扒!52蚊抵到爛!今日轉食雞扒,都冇令我失望!一樣都好好食!又平!
2019-01-14
午餐
2019-01-06 358 瀏覽
又在佐敦一帶找吃的,一心是想試未去過的餐廳,見到這間唐門口寫有我想試好耐的威靈頓牛柳,一於幫襯!在Gordon Ramsay 和Jamie Oliver的短片睇過做次,材料都有不同,但大致上是靚牛柳,蘑菇,肝,火腿和酥皮,睇大師做當然0失敗,但自已未有空試做,見到民間有得食,不用去大餐廳,好好奇味道如何其實餐牌上有不同食物想試,但今次點左威靈頓牛柳和白汁鷄扒焗飯威靈頓牛柳: 算是餐牌上比較貴的食物,但十分之好吃,好食到已經決定要再來幫襯! 即叫即做,所以要等一會,但十分值得~皮香不太厚,菇和鵝肝味道濃香,牛柳也嫩,可算配飯,意粉或薯菜白汁鷄肉焗飯: 諗住叫個普通飯俾個仔食,但個飯好好食,又大份!個汁唔係一味芝士咁簡單,唔係罐頭汁味, 好多紅,黃,綠椒,鷄肉有用黑椒和美極醃過,一家三口只點了2個菜,但要打包半個飯,我環顧四周,真係枱枱都大大碟, 真的十分扺食!
威靈頓牛柳配意粉
白汁焗雞扒飯

2018-12-27
威靈頓牛柳配意粉
白汁焗雞扒飯
2019-01-03 259 瀏覽
終於食到同事口中都話好食既牛屋,入到去燈光有點暗!雖然地方唔算大,但座位都算舒適!午餐都算抵食!平均55蚊都埋到單!仲平過食碗麵!牛質素都唔差,薯條係我最鐘意既茶餐廳薯條!大條又有口感!好好食~總括食物質素同價錢都好合理!係員工態度有少少差!
2019-01-03
2018-12-27 285 瀏覽
行開佐敦見到間餐廳裝修幾懷舊,仲有我最鍾意食嘅牛柳😋一於入去食。兩個人食就一人一份牛啦,我就揀咗招牌焗威靈牛柳🤩,另一份就叫咗份美國一級安格斯西冷,仲有叫多碟小食—招牌德國咸牛脷。每份牛都係套餐,送餐湯,同麵包。個麵包好好食,外脆內軟,仲會幫你個麵包搽定牛油係入面,好貼心嘅服務👍🏻個湯都好好飲,見到隻色咁紅就知好夠味,連啲蔬菜都忍唔住食曬,好味啊🤩小食嚟講都幾大碟,將牛脷切粒狀,幾彈牙,夠鹹夠惹味😋有驚喜係個招牌焗威靈牛柳,用酥皮包住個牛柳,個酥皮仲好香,相機食完,就忍唔住即刻切黎食,個牛柳就叫咗十成熟,但一啲都唔乾身,仲好juicy,唔會覺得’鞋‘,果然係招牌菜🤤🤤有個咁好食牛柳對比下,西冷扒都keep到水準,7成熟啱啱好,唔太生,都同樣好juicy,唔’鞋‘口👍🏻食食下發覺好多人係出面排緊隊,好彩我地唔得早唔洗等😌p.s 除咗嘢食好味,環境都好懷舊裝修,地方細細地,唔會好嘈,可以同另一半去浪漫下😜😜見好多都係上咗年紀老夫老妻去撐檯腳~
兩個人食就一人一份牛啦,我就揀咗招牌焗威靈牛柳🤩,

每份牛都係套餐,送餐湯,同麵包。

小食嚟講都幾大碟,將牛脷切粒狀,幾彈牙,夠鹹夠惹味😋

有驚喜係個招牌焗威靈牛柳,用酥皮包住個牛柳,個酥皮仲好香,
相機食完,就忍唔住即刻切黎食,個牛柳就叫咗十成熟,

食食下發覺好多人係出面排緊隊,好彩我地唔得早唔洗等😌

一枝公,逛佐敦;肚仔餓,食牛屋牛屋作為一間老牌食扒既餐館,lunch竟然只係4草野,仲平過附近d茶記。正所謂窮人不入地獄,誰入地獄?我呢d草根蟻民梗係要黎試試。一入黎,凳都未坐低就無問你飲紅定白湯。之前都望過下d食評,都知呢間野出名“服務態度”。不過佢地只收呢個價錢,都預左。我都係合作既朋友,望下餐牌,兩秒下單。叫左雞扒,配飯,加$3飲爆檸。快過打針,凳都未坐暖。下單後兩秒就上左羅宋湯,餐包同野飲比我。紅湯唔錯,酸中帶少許辣,只係略嫌酸左dd咁多。真的,真係只係dd咁多,所以我係飲晒既。個包就暖既,已擦左牛油係入面,都係好味的~至於杯凍檸茶,無咩茶味,一般。湯岩岩飲完,就上埋主菜。嘩,塊雞扒真係大過我塊面。有時好驚咁大塊扒,會有d位唔熟,但佢係全熟既。塊雞扒好味,個皮仲要脆脆地,好明顯岩岩煎好,真心讚。個飯都係熱既,個汁叫煙肉汁,我唔識形容佢個隻味,印象中未試過呢隻味,應該佢地自己祕製既,不過最重要係……都係好味既。至於個伴碟青瓜……嘩,凍既,依家食拍青瓜咩?所以食左一舊就算。正當我食得7788,就被我見到呢一幕:隔離枱客人剛食完埋單走人,侍應即刻叫人入坐。佢拎開隻碟後,只係用手撥一撥
一枝公,逛佐敦;肚仔餓,食牛屋

~至於杯凍檸茶,無咩茶味,一般。

湯岩岩飲完,就上埋主菜。嘩,塊雞扒真係大過我塊面
所以食左一舊就算。

正當我食得7788,就被我見到呢一幕:隔離枱客人剛食完埋單走人,侍應即刻叫人入坐。佢拎開隻碟後,只係用手撥一撥張枱…… 無錯,咁就當抹左……唔計你爭d撥到落我度,都比人感覺間野衛生唔好啦……呢點真係咩印象分都扣晒。

雖然係咁,但最後埋單,都有同我講多謝,呢一點真係都唔多餐廳/茶記有囉。

一個lunch,4草野,連一都唔洗加,味道ok,份量足,真心真心好抵食。至於服務同衛生……認真麻麻。如果無求甚麼,無尋甚麼,但求抵食,都可一試既。

煙肉汁雞扒,配飯
2018-12-26
2018-12-14 488 瀏覽
聽講呢間牛房餐廳嘅酥皮湯非常出名,所以筆者今日特登黎到佐敦一嚐佢嘅晚餐究竟如何。呢度嘅晚餐推介每日都唔同,而筆者去嘅嗰日係prmote緊牛仔骨,所以筆者就叫左佢牛仔骨嘅menu,然後餐湯揀左忌廉湯加酥皮。先講一講呢度嘅酥皮湯,酥皮焗得非常酥脆,上湯嘅時候侍應仲叫筆者一定一定要小心唔好掂到個碗邊,因為佢嘅酥皮湯係即叫即整, 留意翻一般就咁叫餐湯係唔會有酥皮,但係筆者強烈建議大家一定會要加錢加埋酥皮。酥皮可以食得出有一股牛油味,就咁唔沾湯食嘅感覺有d似牛角酥,而當沾左湯之後,酥皮吸收晒d汁,入口非常順綿,無論係乾食定濕食都非常好食。另外,餐湯仲有跟埋餐包,餐包都有焗翻一次,所以都非常之鬆軟,而邊係有小小脆,而最好嘅地方係佢係幫你搽左牛油先去焗翻熱,所以牛油嘅香氣係非常濃郁。至於主菜嘅牛仔骨,雖然無酥皮湯咁驚艷,但係絕對唔差。2條牛仔骨份量唔少,而且肉質嫩,容易切開,咀嚼嘅時候一d都唔覺得難咬碎。加上佢嘅火候控制得岩岩好,牛仔骨嘅表面煎得微脆,但係d肉汁都仲係非常之飽滿,唔會出現越食越口感嘅情況出現,可能呢個就係佢唔似平時餐廳會俾埋鐵板嘅原因。而黑椒汁略為太鹹,而且黑椒味唔算太重,適合唔食得

酥皮湯

酥皮湯   +  餐包

至於主菜嘅牛仔骨,雖然無酥皮湯咁驚艷,但係絕對唔差。2條牛仔骨份量唔少,而且肉質嫩,容易切開,咀嚼嘅時候一d都唔覺得難咬碎。加上佢嘅火候控制得岩岩好,牛仔骨嘅表面煎得微脆,但係d肉汁都仲係非常之飽滿,唔會出現越食越口感嘅情況出現,可能呢個就係佢唔似平時餐廳會俾埋鐵板嘅原因。而黑椒汁略為太鹹,而且黑椒味唔算太重,適合唔食得辣嘅朋友,最值得留意嘅係,佢雖然好似平時茶餐廳嘅頹飯咁濃黏,但係並無平時嘅麵粉同生粉味,所以唔會覺得濟,值得加分。

牛仔骨

至於佢嘅配菜只係一般,食落去嘅時候係凍嘅,應該係俾人攤涼左。不過番茄有煎過,令到佢嘅表面有小小焦糖化,微甜嘅味道可以balance翻黑椒汁嘅鹹味,所以整體黎講,呢個牛仔骨係值得尊登去食嘅!
2018-12-13
酥皮湯
酥皮湯   +  餐包
牛仔骨
2018-11-29 416 瀏覽
依間餐廳係港式比較傳統嘅扒房,店舖面積唔大,但卻有一種懷舊嘅感覺。餐牌嘅選擇好多,而且價錢上都有一定嘅分別。所以今次就叫左一平一貴試下個分別!-黑椒肉眼扒($88) 係冇得揀熟嘅程度,因為可能塊扒比較薄,處理手法好港式😂即係用哂調味料去醃肉,肉味真係冇乜🤷🏽‍♀️ 但勝在有黑椒汁補一補救,因為黑椒味真係濃下😂👍🏼 而美國安格斯西冷($188) 就真係不錯。牛扒嘅油脂味幾香,唔會話多筋。🍔揀左五成熟,但都有少少偏熟,肉質乾左少少。順便一提個酥皮忌($18),個酥皮幾香牛油味同幾酥脆,索少少湯嘅口感真喺一流😍 -整體而言,價錢嘅分別係質素上都有一定嘅分別。冇話平就一定唔好,今次就食出港式牛扒昔日嘅味道,而港式扒房喺香港真喺愈泥愈少,🍔覺得依種香港獨有嘅味道係需要保留的。
美國安格斯西冷
肉眼

2018-10-31
10 分鐘 (堂食)
美國安格斯西冷
2018-11-28 357 瀏覽
抵食過連鎖快餐店!門口見到個環境都幾有西餐廳的風格,又見到個餐牌offer dinner set $88,唔貴所以入去試下。$88有西冷、雞排、豬排及魚柳揀,我就叫左西冷。不過牛排無得叫幾成熟,都估到唔係靚扒。首先上左碗湯,好大碗,飲完都有3份飽。佢又送餐包,未食扒已飽飽地。我朋友加左個酥皮,我無食都見到都開心-是久違了的酥皮,好多西餐廳無。牛扒到,咁好大份,有3塊扒疊住⋯⋯ 味道就一份價錢一份貨啦,但是抵食的。
抵食過連鎖快餐店!

羅宋湯

西冷牛扒配意粉
西冷牛扒配薯菜
  • 酥皮湯
2018-11-02 552 瀏覽
我唔客氣喇!可能呢間係酒吧為主,所以為主,食物質素唔高#牛屋餐廳酒吧 #santgriakitchen————————————-黑椒炭燒羊柳 $58(4/10)肉質怪怪的,黑椒味很重。紐西蘭牛柳 $168(2/10)賣相係可以的,好大份,而且配菜份量也很大份。但主角牛柳就同黑椒炭燒羊柳一樣肉質怪怪的,而且食落去粘粘地。有D似茶餐廳什扒飯的牛扒,不過只是厚幾倍。我寧願食一塊細快啲薄身啲嘅牛扒不過係有質素的牛扒。環境方便我覺得有一陣擬似死老鼠味OMG
我唔客氣喇!可能呢間係酒吧為主,所以為主,食物質素唔高
#牛屋餐廳酒吧
#santgriakitchen
————————————-
黑椒炭燒羊柳 $58(4/10)
肉質怪怪的,黑椒味很重

紐西蘭牛柳 $168(2/10)
環境方便我覺得有一陣擬似死老鼠味OMG
2018-10-27 421 瀏覽
呢間餐廳喺佐敦好多年,但從未光顧。見午餐(食扒)價錢($42無餐飲)平過連鎖餐廳,於是入去食lunch。入到去都有頗多食客,有啲港式西餐廳感覺-燈光都係咁昏暗。食物:牛油已塗在餐包,餐包係暖暖的,夠細心。羅宋湯亦香濃。豬扒比牛扒份量多但2塊都係薄切(咁嘅價錢有2款肉,算係咁啦),有青瓜作伴菜但有少少乾,跟飯嘅汁喺舊港式西餐/快餐至食到嘅,個汁反而最吸引! 服務:出餐夠快,始終港式食肆就係快!服務態度完全估佢唔到咁差! 食飯啫,就算唔加一,都唔洗送脾氣喎!
! 食飯啫,就算唔加一,都唔洗送脾氣喎!
2018-10-20 356 瀏覽
午餐$55 (纽西蘭肉眼扒餐)湯及餐包~羅宋湯味道算OK, 但只有半碗;而塗了牛油的餐包是凍及有些酒味。纽牛肉眼扒(意粉)~原來只係2片薄牛肉;而意粉份量少,兼有D"宿"味。餐飲~凍檸茶算係整個午餐比較似樣,但茶味一般。環境~可能是酒吧格局,燈光有些昏暗及有此迫焗感覺。總括來說,5分滿分只有2分。不會作推薦餐廳。
午餐$55 (纽西蘭肉眼扒餐)
纽牛肉眼扒(意粉)~原來只係2片薄牛肉;
而意粉份量少,兼有D"宿"味。
餐飲~凍檸茶算係整個午餐比較似樣,但茶味一般。
環境~可能是酒吧格局,燈光有些昏暗及有此迫焗感覺。
總括來說,5分滿分只有2分。不會作推薦餐廳。
2018-10-16
2018-10-05 331 瀏覽
第一次試食午餐,門面有種懷舊西餐感覺,食左肉眼牛扒午餐,牛扒太薄,味道麻麻,不過只係叫可以食落肚,咖啡味好古怪,可能自己飲唔慣,麵包嘅牛油已經搽好左,牛油竟然有啲甜,湯都係一般,服務來講有個男人態度好差,有個收錢嘅女人就好啲,有基本禮貌,最大問題係我坐個位嘅地上面幾個位置都有老鼠屎,好難受,又無位調,我唔會再去。

2018-09-20 393 瀏覽
Was gonna head to Australian Dairy Ltd for lunch but the crowd waiting to get in was way too huge, so we headed to this HK-style steakhouse nearby instead.Their lunch deals are pretty good. At just $42, you can already get a pork chop with steak or chicken breast. And bread was served as soon as we sat down.The set soup wasn’t particularly good, but I didn’t really expect anything from this price.The pork chop I had was pretty good as there’s a good share of fat together with the lean meat. The

The pork chop I had was pretty good as there’s a good share of fat together with the lean meat. The steak though, was a bit dry.

The fries as sides were crispy but the steak itself wasn’t very good as the flavor of the meat was overpowerrd by the excessive seasoning.

hkfoodtour’s official verdict: HK-style steakhouse that serves cheap lunch sets with huge portions. Don’t come here if you’re looking for good steaks tho lol
2018-08-29 509 瀏覽
-如果你現在有點睏又和我一樣非常無聊不如一起幻想一下美味佳餚🍖-🐷評分 • 4/5❣️焗威靈頓牛柳五成熟剛剛好簡直是神級的口感牛柳非常軟嫩配上鵝肝醬再用酥皮包住吃下去就是一個溫柔-❣️黑椒牛排餐平民化價錢份量十足唯一美中不足就是有點重口味醬汁偏咸但是總括還是非常推薦的
如果你現在有點睏
又和我一樣非常無聊