2023-02-08
台式火鍋牛大人喺香港不嬲好高知名度,終於開到嚟元朗,其實都開咗一段時間,但因為經常大排長龍,終於等到一日平日唔駛等咁耐可以入去試吓。元朗牛大人嘅裝修一如出邊分店一樣乾淨企理,7:00入座,揀咗極上和牛吃到飽,任食澳洲極上和牛都只係$328一個人,仲要食足120分鐘,湯底我哋揀咗香濃嘅牛骨湯,大力推薦,湯底足料絕對唔馬虎,底料落足大大嚿牛骨充滿牛味。台式炸物、肉類、海鮮、特色飲品同其他分店一樣都係手機scan QR code落單,然後各式各樣嘅丸類、菜、茶飲、汽水等等就擺喺出邊自助任夾。最鍾意食佢哋嘅澳洲N5和牛,牛肉嘅厚薄剛剛好,睇相都見到牛嘅油脂比例好靚,咬落口牛味豐富,呢個價錢可以任你encore真係好抵。牛大人開到嚟元朗喇另外澳洲N5和牛牛丸亦係必食之選,彈牙爽口嘅牛丸令人食到停唔到口。除咗普通打邊爐食品外,仲可以另外叫台式炸雞、甜不辣、地瓜薯條等等,食落真係好有台灣夜市嘅味道。甜品可以揀雪糕或者台中仙草凍,雖然雪糕好吸引係Movenpick,但係我都係揀咗台中仙草凍,仙草凍絕對冇令我失望,香滑足料,甜度剛剛好,味道同喺台灣食嘅正宗仙草一模一樣。牛大人元朗分店嘅質素同出邊一樣咁高
牛大人元朗分店嘅質素同出邊一樣咁高,難怪日日排滿長龍。見佢除咗卡位外仲有好多大圓枱,啱晒一班朋友來聚會打邊爐吹水食嘢!