2016-05-30 3248 瀏覽
已經在openrice print 了很多次宵夜時段coupon, 真係好抵...以前食開另一間牛x愈黎愈差,食過牛一,發覺牛x的配菜選擇較少,牛一的任食配菜放滿了一個長枱,單是粉麵已經有4-5款選擇,連螺絲粉也有,湯底選了蕃茄湯底,不會很淡,好味,酸酸地唔會覺得濟,主角牛肉和豬肉也切得很薄,肥瘦適中,甜品有任食yogurt, topping 選擇很多,飲品任飲.用埋coupon,兩個人都係2百幾,超抵食 ....
以前食開另一間牛x愈黎愈差,
食過牛一,發覺牛x的配菜選擇較少,
湯底選了蕃茄湯底,不會很淡,好味,酸酸地唔會覺得濟,
主角牛肉和豬肉也切得很薄,肥瘦適中,
甜品有任食yogurt, topping 選擇很多,
飲品任飲.
用埋coupon,兩個人都係2百幾,超抵食
....
2016-05-26
45 分鐘 (堂食)
宵夜
用餐優惠
優惠券
2016-05-17 3044 瀏覽
行行街, 覺得肚餓, 又好似好耐冇食過打邊爐, 經過牛一, 就試下..好彩早去, 唔係太多人, 可以立即入去食.平時食開牛x 一定唔會叫最平嗰款, 但見d 食評話最平的美國牛肉都唔錯, 就試左.估唔到, 牛同豬都切得好薄, 牛好靚, 比起其他的涮涮鍋的中價牛還要靚.牛好多雪花, 油脂分怖好平均.豬好滑, 爽口!醬料, 蔬菜, 丸, 熱食就同其他涮涮鍋差唔多.飲品方面, 佢就冇韓式飲品, 不過就多左陽光同美粒果的紙包飲品.雪糕方面就大愛, 估唔到佢有4款雪糕比你揀, 有雲呢嗱雪糕, 士多啤梨雪糕, 原味乳酪雪糕同蘋果芒果乳酪雪糕. 除左雪糕外, 仲有好多甜品配料.  淨食雪糕都已經值回票價.
好彩早去, 唔係太多人, 可以立即入去食.

豬好滑, 爽口!
醬料, 蔬菜, 丸, 熱食就同其他涮涮鍋差唔多.
2016-05-13
  • 美國牛肉
  • 乳酪雪糕
2016-05-16 11681 瀏覽
今曰2點半就上完堂, 本來諗住食下午茶餐, 但係尖沙咀, 好少少的下午茶都要幾十蚊, 我地又好肚餓, 最後就去左牛一. 本來諗住食60分鐘, 平平地,  但60分鐘只得一碟肉, 而90分鐘就無限食, 我地就食90分鐘, 美國牛肉.入到去, 要等位, 估唔到3點都咁多人 .湯底有好多款, 我地叫左清清地的干貝清湯. 湯底真係有好多小元貝粒. 味道鮮甜.由於有得入會儲分, 我地入左會, 就送了鵝肝魚肉卷, 鵝肝味就食唔出, 不過魚肉卷好脆, 好味.主菜上枱了, 估唔到最平的牛都咁靚, 唔肥, 正價比極高! 豬肉都好味,爽口。 不過覺得牛好味d, 所以最後叫左4碟牛, 2碟豬.無論醬料, 菜類, 菇類, 飲品類, 甜品種類都好多.生菜, 芽菜新鮮, 頭同尾己經去除. 粟米好甜. 鮮冬菇切開一半,可以只食少少.日式魚旦, 腸仔, 芝士腸一般 . 墨丸, 龍虾丸, 魚旦好爽, 好味.士多啤梨雪糕好滑, 本來想試下乳酪雪糕, 但真係好飽, 下次再食過. ^.^

入到去, 要等位, 估唔到3點都咁多人 .

無論醬料, 菜類, 菇類, 飲品類, 甜品種類都好多.

生菜, 芽菜新鮮, 頭同尾己經去除.
粟米好甜. 鮮冬菇切開一半,可以只食少少.

日式魚旦, 腸仔, 芝士腸一般 .

墨丸, 龍虾丸, 魚旦好爽, 好味.
2016-04-29
20 分鐘 (堂食)
之前食咗呢個飲食火鍋,補番個琴名~打邊爐點可以無牛呢,所以揀得呢到食都係諗住可以任食牛,雖然食極有限度,但係無諗過呢度啲牛切得咁超超超超超級薄,薄到睇相都可以見到係紅色好通透,可以透到見碟個底,非常佩服個師傅定係用機,點樣可以切到咁薄片~ 切得起薄其實已經算啦,點知不停點都不停溜單,,叫極都好遲先送上黎,之後成程只黎左兩轉~好彩佢都有好多丸嘅選擇~同埋唯一賣點係佢嘅yogurt bars,d toppings有好多好多選擇,呢一樣野係其他火鍋放題唔會有嘅,咁多toppings可以俾你揀同玩,呢樣野都幾開心,唯實有食乳酪補返數啦~
之前食咗呢個飲食火鍋,補番個琴名~

好彩佢都有好多丸嘅選擇~

d牛切得咁超超超超超級薄,薄到睇相都可以見到係紅色好通透,可以透到見碟個底,非常佩服個師傅定係用機,點樣可以切到咁薄片~ 切得起薄其實已經算啦,點知不停點都不停溜單,,叫極都好遲先送上黎,之後成程只黎左兩轉~
20 分鐘 (堂食)
  • 乳酪雪糕
  • 乳酪好多toppings
2016-04-19 2567 瀏覽
同舊同學約打邊爐佢地推薦呢間話好食好啦, 咁去試啦點知等位等勁耐以為佢好少位上到去又唔係喎應該純粹係慢小弟平時都好鍾意食牛陣、牛涮鍋呢d任食牛肉的放題因為食得多, 咁食抵d同呢幾間一樣, 牛一都係配菜自己去攞牛同豬就要叫店員牛肉質素唔錯紅潤新鮮, 睇得出唔係好「平價貨」o個隻豬肉就普普通通, 都屬於係唔錯ge湯底選擇不太多, 我地揀左壽喜燒我覺得牛肉配日式甜醬油類的湯底始終係最正
同舊同學約打邊爐
佢地推薦呢間話好食
好啦, 咁去試啦
點知等位等勁耐
以為佢好少位
上到去又唔係喎
應該純粹係慢

小弟平時都好鍾意食牛陣、牛涮鍋呢d任食牛肉的放題
因為食得多, 咁食抵d
同呢幾間一樣, 牛一都係配菜自己去攞
牛同豬就要叫店員

牛肉質素唔錯
紅潤新鮮, 睇得出唔係好「平價貨」o個隻
豬肉就普普通通, 都屬於係唔錯ge

湯底選擇不太多,
我地揀左壽喜燒
我覺得牛肉配日式甜醬油類的湯底始終係最正

2016-03-25
30 分鐘 (堂食)
  • 牛肉
2016-03-20 3677 瀏覽
上次食完一碟套餐今次再試埋任食90分鐘(最平果隻)整體上每次來的牛肉,質素都非常好,都保持到第一碟這樣的質素我叫了4碟牛,2碟豬一碟的份量計算下,豬比牛少好多上次只食了牛,質素很好,最平果種計,真係牛一最抵食,質素最高今次食埋豬,嘩,驚為天人豬肉超級好食,我食過咁多間任食之中佢最好感覺就係薄切版的豬頸肉又爽,又滑,又有咬口本身無打算追加叫豬肉,但當試了第一碟後,馬上再追加一碟即係整體上食了6碟,我認為一般人食到4,5碟已經好多所以最好唔好一次叫太多因為佢d牛肉1碟等於一般店的2碟份量假如你叫4碟牛肉,即係等於一般店的8碟食到6碟時,我已經唔係好頂到,好飽當食任食牛肉時,才發現這店的問題這店的湯底真係好有問題太淡了其實我想選豬骨或味噌可惜佢無佢係有豬骨湯,但唔係單純豬骨湯,而係蕃茄豬骨湯我只對一般豬骨湯底有興趣,所以無叫到佢我叫了一般清湯底其實當食到第4碟肉時,已經覺得有點頂唔順主要係食悶了.....由於湯底又淡又一般,所以唯有依靠醬油調味今次去食餐具明顯比我第一次去時衛生左服務整體上我都幾滿意,d肉都來得幾快,5分鐘內就有了我係中午去,所以人唔算多丸類我今次只試了一點,我見多了牛筋丸,
上次食完一碟套餐
今次再試埋任食90分鐘(最平果隻)
整體上每次來的牛肉,質素都非常好,都保持到第一碟這樣的質素
我叫了4碟牛,2碟豬
一碟的份量計算下,豬比牛少好多
今次食埋豬,嘩,驚為天人
豬肉超級好食,我食過咁多間任食之中佢最好
感覺就係薄切版的豬頸肉
又爽,又滑,又有咬口
本身無打算追加叫豬肉,但當試了第一碟後,馬上再追加一碟

即係整體上食了6碟,我認為一般人食到4,5碟已經好多
所以最好唔好一次叫太多
因為佢d牛肉1碟等於一般店的2碟份量
假如你叫4碟牛肉,即係等於一般店的8碟
食到6碟時,我已經唔係好頂到,好飽

當食任食牛肉時,才發現這店的問題
這店的湯底真係好有問題
太淡了
其實我想選豬骨或味噌
可惜佢無
佢係有豬骨湯,但唔係單純豬骨湯,而係蕃茄豬骨湯
我只對一般豬骨湯底有興趣,所以無叫到佢
我叫了一般清湯底
其實當食到第4碟肉時,已經覺得有點頂唔順
主要係食悶了.....
由於湯底又淡又一般,所以唯有依靠醬油調味

今次去食餐具明顯比我第一次去時衛生左

服務整體上我都幾滿意,d肉都來得幾快,5分鐘內就有了
我係中午去,所以人唔算多

丸類我今次只試了一點,我見多了牛筋丸,質素都很好
不過依舊覺得丸類選擇不太足夠

如果說不滿的地方,就是沒什麼甜品選擇(他只有雪糕),和湯底不滿意
2016-02-17 6174 瀏覽
極上美國和牛 豚肉套餐$168 每位,90分鐘半自助邊爐放題,湯底揀左新茄濃蝦湯。湯底好淡無任何嘅料係入面,唔會食到蝦嘅鮮茄嘅甜。 牛肉豚肉質量中規中距,唔會好韌身,但牛肉豚肉嘅脂肪香有點薄弱。 期餘配料選擇唔算多,不過贏在會不斷添加,唔會有啲配料比人夾曬就無。 大致有丸類,蔬菜類同麵類,其中推介魚腐, 年糕同芝士魚餅。 伏的算少,只有日本餃子! 另外仲有熱食,炒飯同日式咖哩。 咖哩個人覺得幾有驚喜,入面有好多免治牛肉(放題黎講質素仲好過coco,銀咖哩個啲!) 甜品有原味同芒果乳酪,雲呍嗱雪糕同牛乳雪糕,有唔同toppings 可選,整體不過不失,乳酪可以酸味再重啲。飲品有汽水,茶,蜜瓜奶同啤酒等。Wow factor: 7/10牛一 (尖沙咀)地址: 尖沙咀樂道32-34號1樓

湯底好淡無任何嘅料係入面,唔會食到蝦嘅鮮茄嘅甜。

大致有丸類,蔬菜類同麵類,其中推介魚腐,
年糕同芝士魚餅。 伏的算少,只有日本餃子!

飲品有汽水,茶,蜜瓜奶同啤酒等。

Wow factor: 7/10

牛一 (尖沙咀)

地址: 尖沙咀樂道32-34號1樓

2016-02-17
2016-02-07 4832 瀏覽
牛一食物種類同其他火鍋店沒什麼差別,都是丸子蔬菜類。 開始吃極上美國牛肉時,很有牛味。但是吃到最後面,煮了很久的牛肉居然有黃色(正常熟的)變成淺紅色,特變的牛肉令人詫異。侍應的解釋是清湯底導致的,牛肉為什麼會色變真令人百思不得其解。蔬菜類比較新鮮,有菜味,不過鮑魚菇有陣 '喔'味,建議店家出水先,菇類好易有這種味道。不得不說芝士腸,煮了約一個小時仍處於粉嫩色店的不熟狀態,真心無話可說。最值得一讚的是雪糕,試了原味雪糕,加上喜歡的配料,甜而爽脆,好玩好吃,值得一讚。對於網路上評價高的牛一敗興而回,服務態度差侍應沒禮貌,食物方面除了牛肉芝士腸鮑魚菇外還可以。試吃牛一的初衷是吃牛肉,但是沒有下次。

2016-02-01
2016-02-05 4356 瀏覽
得個10度凍凍地,梗係去打下邊爐啦!中午1點幾两點,門口已排曬隊。好彩等左十幾廿分鐘就有得入去。 叫左個壽喜燒,即甜豉油。甜甜地,啲食物好入味!食過牛涮鍋同牛陣,覺得最好食係牛涮鍋,原來牛一都唔錯!基本上两間啲食物選擇都好似,牛一啲牛肉我地叫左$68平野,其實都好淋,唔會熟左之後好韌,而且好香牛脂味。 牛筋丸好彈牙,好香口!丸類仲有墨魚丸推介,爽口唔粉!其他蔬菜如粟米同南瓜好甜好好味。唔使煮的有咖哩牛肉飯,同埋小孩至愛乳酪雪糕,真係好香好滑!正。下次要黎食先!
得個10度凍凍地,梗係去打下邊爐啦!

叫左個壽喜燒,即甜豉油。甜甜地,啲食物好入味!

食過牛涮鍋同牛陣,覺得最好食係牛涮鍋,原來牛一都唔錯!

下次要黎食先!
2016-01-25
15 分鐘 (堂食)
午餐
2016-01-24 3897 瀏覽
牛一突然下起大雨來本來在開開心心shopping中,然後我們走到附近的牛一吃個火鍋,這裏是任食肉類而且又有蔬菜自助吧的,我跟朋友點了148餐,有豬又有牛!點了Sukiyaki湯底,送兩隻生雞蛋,豉油湯底不能沒有生雞蛋的呢! 滾完湯底再沾生雞蛋,正!一坐下來我就立即吃了一杯Frozen yogurt,先吃了這杯更加開胃極了,竟想不到我們兩人每人總共吃了三碟牛,牛肉非常新鮮,蛋也放心吃用,牛質非常鮮而滑!!! 說大不大說少不少,但對兩個女孩子來說是勁了吧!吃到中段,我又再吃了一杯Frozen yogurt!!朋友說我真的瘋了,但真的幾好吃喔,順便消油膩。請看圖片吧。
牛一

突然下起大雨來本來在開開心心shopping中,
然後我們走到附近的牛一吃個火鍋
這裏是任食肉類而且又有蔬菜自助吧的,
我跟朋友點了148餐,有豬又有牛!
點了Sukiyaki湯底,送兩隻生雞蛋,
豉油湯底不能沒有生雞蛋的呢!
滾完湯底再沾生雞蛋,正!
一坐下來我就立即吃了一杯Frozen yogurt,
先吃了這杯更加開胃極了,
竟想不到我們兩人每人總共吃了三碟牛,
牛肉非常新鮮,蛋也放心吃用,
牛質非常鮮而滑!!!
說大不大說少不少,但對兩個女孩子來說是勁了吧!
吃到中段,我又再吃了一杯Frozen yogurt!!
朋友說我真的瘋了,但真的幾好吃喔,順便消油膩。
請看圖片吧。
2016-01-19 4625 瀏覽
我幾乎所有牛涮鍋都試過了雖然都試最平果隻套餐假如講最平的套餐來計,牛一的牛肉質素真係最高我只叫了一碟這種,我並不清楚90分鐘任食和一碟這種有什麼分別不過一碟這種最平的牛肉套餐,應該係咁多間牛涮鍋最好即一碟68這種我有見到其他網友貼出來的牛肉圖不知是拍攝問題,還是別的原因我食最平果種時,牛肉質素比網友貼出來這種高我見同場的人好的質素和我差不多,當然別人是任食,我不清楚別人是吃哪種牛一沒有雞肉選擇較可惜我較喜歡雞肉由於我只叫了一碟,所以我並不清楚豬肉質素如何不過單純就牛肉來講,牛肉就非常好了飲品都幾多選擇,又有紙包果汁,又有汽水這間有提供冰,亦非常好飲品這方面無可挑剔連飲管都用上獨立包裝,做得非常好蔬菜類幾多選擇竟然有西蘭花,真係一流甜品得雪糕一種,不過雪糕的配料非常多選擇有一種芒果珠配料,好好食,甜甜地,又多汁一咬就會爆汁醬油方面牛一提供的選擇最多而且質素亦是咁多間牛涮鍋中最高,都是咸味的醬油來單是醬油已經提供了6種選擇黑蒜醬油味道最好,不過無咩黑蒜味可惜牛一的丸類選擇太少而且質素一般牛一的丸類,就提供了,嗚門卷(非常差),龍蝦丸,金色魚蛋,獅子狗,重有一種橙白色的魚蛋就只有5種丸類提供
我幾乎所有牛涮鍋都試過了
雖然都試最平果隻套餐
假如講最平的套餐來計,牛一的牛肉質素真係最高
不過一碟這種最平的牛肉套餐,應該係咁多間牛涮鍋最好
即一碟68這種

我有見到其他網友貼出來的牛肉圖
不知是拍攝問題,還是別的原因
我食最平果種時,牛肉質素比網友貼出來這種高

牛一沒有雞肉選擇較可惜
我較喜歡雞肉
由於我只叫了一碟,所以我並不清楚豬肉質素如何
不過單純就牛肉來講,牛肉就非常好了

飲品都幾多選擇,又有紙包果汁,又有汽水
這間有提供冰,亦非常好
飲品這方面無可挑剔
連飲管都用上獨立包裝,做得非常好

蔬菜類幾多選擇
竟然有西蘭花,真係一流

甜品得雪糕一種,不過雪糕的配料非常多選擇
有一種芒果珠配料,好好食,甜甜地,又多汁
一咬就會爆汁

醬油方面牛一提供的選擇最多
而且質素亦是咁多間牛涮鍋中最高,都是咸味的醬油來
單是醬油已經提供了6種選擇
黑蒜醬油味道最好,不過無咩黑蒜味

可惜牛一的丸類選擇太少
而且質素一般
就只有5種丸類提供,最少我當時食時得5種

另一問題是餐具,這些碗
根本就沒清潔好
10件有8件這些碗上都有明顯的污漬,是非常明顯

湯底我叫了清湯,但味道偏淡,無咩味道
湯底質素一般

環境幾迫,當有人在拿東西時,通道會被阻塞,60分鐘有10分鐘是花在等別人拿東西這裡

熟食有提供,牛肉炒飯,咖哩,白飯
牛肉炒飯質素非常高,非常好食,如果10分是滿分,牛肉炒飯我會比佢9分 10/9
咖哩質素都非常高,不過得一些牛肉碎,咖哩一定要配飯來食 10/8
如果咖哩是牛肉粒,或牛肉片會更好
牛肉炒飯是必食

建議改善空間:提供更多的丸類選擇,多一些甜品,提高餐具衛生

推介食物:牛肉,龍蝦丸,牛肉炒飯,芒果珠
  • 牛肉
  • 龍蝦丸
  • 牛肉炒飯
  • 芒果珠
2016-01-08 4863 瀏覽
這不是食評, 主要評環境。牛一分了上下兩層, 下層只有8個位,如要取食物, 要行上樓上, 當天我們一行4人被安排了樓下坐位, 職員說會加半小時用餐時間, 因要行上行落, 我們也接受了。但我們低估了拿食物上落的難度, 因為樓梯都幾直, 特別是到最後,職員忘記了加半小時用餐時間, 就叫我們埋單, 幸好其中一位朋友比較精明, 有記下時間。另外, 用餐途中, 其中一位職員跟另一位職員表示"好凍"便把冷氣關了, 完全沒有意思通知顧客, 當然在打邊爐的我們就熱到出汗, 唯有請其他職員再開冷氣。如果下次有機會再去, 不會再坐樓下了
這不是食評, 主要評環境。

如果下次有機會再去, 不會再坐樓下了
2015-12-19
40 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2015-12-04 7563 瀏覽
這次是我第二次來臨,第一次是晚上要等位,第二次中午來,很快便能進去入座,原以為中午沒什麼人,結果發現裡面已經坐滿了一枱枱的客人。餐廳是採用自助式,自己去夾自己想吃的配料,不知道是不是中午的關係,補料沒有晚上的快,有些配料都被夾光,唯一不滿的,是菜都沒切一半,很大一根肉類只有牛肉跟豬肉選,朋友想吃雞也沒有辦法,我個人比較偏愛點牛肉,可是我覺得切得有點薄而且不太嫩,唯一的好處就是下鍋很快熟哈哈。鍋底的部分我選了蕃茄湯,濃濃的酸蕃茄味,我忘了第一次點了什麼,記憶中比較好吃。我們選的是90分鐘吃到飽,因為第一次來吃到忘了時間,店員一直跟我們說時間快到,yoga我是用塞的,有了第一次的教訓,這一次我預留了足夠的時間慢慢吃。有2款雪糕2款yoga,雖然我選了原味yoga ,但我覺得原味雪糕好像更好吃一些,而且還有吧枱選自己喜歡的配料,這算是蠻貼心的,而且飲料也是喝到飽,汽水紙包飲料也有,不用另加錢

2015-11-24 6995 瀏覽
原本以一心想食肥牛心態黎食牛一,當然要order多d啦見色澤鮮紅,牛肉的肥瘦脂肪分佈又幾細密,應該會新鮮但放入湯底后,口感又很一般,有點老老地鴛鴦湯底,甜豉油湯同唔知乜野渺湯,甜豉油湯都算清甜,不過個味有D怪怪的,有點失望
原本以一心想食肥牛心態黎食牛一,當然要order多d啦
見色澤鮮紅,牛肉的肥瘦脂肪分佈又幾細密,應該會新鮮
但放入湯底后,口感又很一般,有點老老地
2015-11-16
2015-10-27 8656 瀏覽
當日一行人有老有嫰諗住入去幫襯食個quick lunch。或者覺得我地order得太耐啦(無錯,呢度要喺門口度叫埋野食,真係第一次聽到!),門口位哥哥仔已經黑口黑面無乜禮貌。咁都算喇,我忍!好啦,搞完一輪order好晒諗住入去,先見到原來入去要經過一條長長既樓梯上樓上,正想叫佢幫我地去㩒電梯之際,佢居然話「呢度無電梯」唔想幫我地開!(無錯,佢部電梯好巴閉,要用鎖匙開既!)本來諗住都冇辦法走人算數,點知一行人都未行出個門口,已經見到送貨位哥哥仔走左入去,頭先門口果位哥哥仔重要有講有笑咁幫佢開埋電梯添。佢係咪真係覺得我地D老人家同埋攞住BB車既孕婦就好蝦D呢?定係呢度既老闆覺得呢一類客人太麻煩阻住佢做生意搵大錢呢?今時今日既社會居然重有人會有咁既思想真係值得反省,亦希望各位可以反思無論呢度既野食究竟有幾好食都應唔應該繼續幫襯呢?

2015-10-21
午餐