2014-01-29 13934 瀏覽
出發到澳門前抓老妹陪我出門,先吃個豐富的火鍋再登船這豐富的午餐我選了再訪牛一,其實這應該是3訪了因為上次也帶過老妹來吃晚餐,但就再沒有記錄下來這次拍了數張照片,也再分享一下吧上次說不要試壽喜燒的妹,在台灣吃過後就喜歡上了唉....早就叫你試新東西啦嘛!!配的是特級牛肉,午餐只有一盤因為我們並沒有選放題的那個,這盤肉很嫩又薄薄的沾上鮮嫩的雞蛋真的很棒這雞蛋顏色很美,飽滿的黃色蛋香特別濃厚配料方面也選了很多,但千萬不要貪心足夠就好了,這的我們都有吃完再來一杯青蘋果乳酪就更滿足了只是遇上的服務生態度很惡劣,令人生氣呀
出發到澳門前抓老妹陪我出門,先吃個豐富的火鍋再登船
這豐富的午餐我選了再訪牛一,其實這應該是3訪了
因為上次也帶過老妹來吃晚餐,但就再沒有記錄下來
這次拍了數張照片,也再分享一下吧

上次說不要試壽喜燒的妹,在台灣吃過後就喜歡上了
唉....早就叫你試新東西啦嘛!!
配的是特級牛肉,午餐只有一盤
因為我們並沒有選放題的那個,這盤肉很嫩又薄薄的
沾上鮮嫩的雞蛋真的很棒
這雞蛋顏色很美,飽滿的黃色
蛋香特別濃厚
配料方面也選了很多,但千萬不要貪心
足夠就好了,這的我們都有吃完
再來一杯青蘋果乳酪就更滿足了
只是遇上的服務生態度很惡劣,令人生氣呀
2014-01-26 13595 瀏覽
Less than $200, unlimited food and drink.  All food are fresh.  Even the cheapest beef are juicy and tasty. Wide variety of food choice like meat balls, veggies, soups. My top 3 choices :1. Thin slice of pork (unlimited!)2. Frozen yogart with toppings of your choice (need to choose a good timing, coz it would be totally out of stock when everyone is heading to sweeties!)3. Curry rice (a bit weird to find out they serve Japanese curry in a hot pot shop, but it tastes really good!)If you want t
Unlimited food supply
My top 3 choices

If you want to get weight through the quickest way, here is the restaurant you would like to visit!
題外話/補充資料: 90 minutes is a bit rush, be hurry to take the most favorite food you like!
2014-01-17
10 分鐘 (堂食)
Unlimited food supply
2014-01-19 10270 瀏覽
朋友突然約食飯,我提議去牛一,因同事食過話好抵,walk in去到,等咗成45分鐘先有位。點了壽喜鍋加極上美國牛,$168一個人,壽喜鍋重醬油味,有少少甜,味道濃郁。牛肉肥瘦適中,有肉味,好味。出面自助吧就攞咗好多丸,飽到連其它粉麵都食唔落,最欣賞佢有任飲同乳酪雪糕,酸酸甜甜好好味,不用二佰蚊,真係好抵食。
2013-12-12
45 分鐘 (堂食)
2014-01-19 8864 瀏覽
是日老公牛一初嘗牛一!!選了68蚊60 分鐘美國牛肉午市餐! 埋單2個人150 蚊! 堅抵!有beer, 汽水, lemon tea 獨立包裝任飲!!!仲有無限食yogurt 加ice cream!! 荔枝/ 原咊味yogurt, 雲呢拿/哈密瓜ice cream!!不過我覺得yogurt 再酸番d 會好d! (不過咁既價錢仲想點 =p)任食d 配料都幾算幾多, 有爆醬丸, 大路既龍蝦丸, 貢丸.. 等全部都幾新鮮, 唔會係打極邊爐都整唔熟個隻!!reli nice!! 一定有下次!!特別鍾意佢地方又新又乾浄!!! gOOD!!
2014-01-07 7767 瀏覽
又一直得我寫食評既店 ! 需則我吾太愛邊爐, 但尼到既菜式的確吸引 (以最平既餐). 地方又寬敞, 兼比較潔淨!!  最緊要菜款都OK 多,又縁又爽!!  飲品又罐裝的.  對比其它酒樓邊爐D汽水机好好多!  不過90分鐘的確少左DD...同埋個湯底真的太淡~ 尤其辛辣既湯底都吾辣 .  最吸引都系D YOGURT!
.  最吸引都系D YOGURT!
2013-12-27
30 分鐘 (堂食)
  • YOGURT
2013-12-28 6660 瀏覽
『任食自助yogurt』,我這個yogurt怪聽到已經好想去!!自助火煱,吃什麼都可以,加上價錢不貴,一定要去試試看啦!當天11:45到,12點鐘就可以進去。可能是太早吧,沒有太多人,也不用等位!男朋友生日當然讓他選擇湯底吧!他選的是最安全的『蕃茄豬骨湯』雖然是比較普遍,可是湯也很濃很入味!肉類方面,他選了美國牛肉$68,我選的是豚肉$58兩種也挺好味的,沒有太多了冷藏味!玉子豆腐好好味!自助配料種類很多!吃到飽飽了,當然是yogurt time!這個價錢來說,toppings是超多了吧! 最後好像吃了三碗。女生真的有另外一個『甜品胃』哈哈。牛一,一定會再來!但是下一次一定會選九十分鐘,六十分鐘太趕了!

自助火煱,吃什麼都可以,加上價錢不貴,一定要去試試看啦!

當天11:45到,12點鐘就可以進去。
可能是太早吧,沒有太多人,也不用等位!

男朋友生日當然讓他選擇湯底吧!
他選的是最安全的『蕃茄豬骨湯』
雖然是比較普遍,可是湯也很濃很入味!

肉類方面,他選了美國牛肉$68,我選的是豚肉$58
兩種也挺好味的,沒有太多了冷藏味!
玉子豆腐好好味!
自助配料種類很多!
吃到飽飽了,當然是yogurt time!
這個價錢來說,toppings是超多了吧!
最後好像吃了三碗。
女生真的有另外一個『甜品胃』哈哈。

牛一,一定會再來!
但是下一次一定會選九十分鐘,六十分鐘太趕了!
2013-10-27
2013-12-23 5485 瀏覽
幾乎一年才約到一次的中型友聚又到了, 繼上次宅女試過一次這家牛一印象不錯之後, 決定一行十人再來跟放題決一高下.不過原來這裡座位一般都是以二人, 四人或六人桌為主, 如果要坐得舒服, 就唯有分枱座好不容易才聚集了十位好友, 當然不想分開坐啦, 店員便安排我們座到卡位那邊, 說剛好能座十個.但其實卡位非常窄, 真的胖一點也座不進去.....我們全部人都選了HK$168的極上美國牛肉, 也有豚肉任食選的就是最穩陣的蕃茄豬骨湯其實首輪提供的牛肉還算是不錯的, 肉味雖不濃, 但仍帶著適量肥脂, 如此價錢巳可收貨不過吃到最後1,2 ROUND店員就開始拿些HK$138的貨色來, 入口有著非常明顯的分別, 138的無論是肥瘦度, 肉質柔軟度都跟168的完全不一樣. 但此刻其實大家都頗為飽, 所以也沒說什麼了.不過除了牛肉豚肉任吃, 這裡也有不少其他配料可以任取, 最重要是任飲啤酒汽水, 亦有乳酪雪糕供應, 吃足90分鐘, 也不會太刻意趕人走, 埋單每位200有找, 其實都算是差不多了.
但其實卡位非常窄, 真的胖一點也座不進去.....

我們全部人都選了HK$168的極上美國牛肉, 也有豚肉任食
選的就是最穩陣的蕃茄豬骨湯

聖誕節
2013-12-03 4245 瀏覽
第2次食, 今次9:30後入座, 用減$100優惠券叫左168牛, 豆乳湯。牛唔錯,厚薄肥瘦適中;湯麻麻,好快無味同d豆乳滾到起舊自助吧好多野食,基本野都好齊,菜亦新鮮;醬料選擇多,黑蒜豉油好味!罐裝汽水任飲,COKE zero都有不過今次部froyo機可能壞左d yohurt溶哂,軟雪糕就無事整體是不錯的,用埋COUPON仲抵,推介!
第2次食, 今次9:30後入座, 用減$100優惠券

罐裝汽水任飲,COKE zero都有

整體是不錯的,用埋COUPON仲抵,推介!

題外話/補充資料: d待應ge態度唔算太好,有進步空間!廁所亦比較冼
2013-12-01
20 分鐘 (堂食)
2013-11-30 3934 瀏覽
上次食不到屯門的牛一, 因為太多人等位, 今日自己一個在下午來到新開的尖沙咀分店, 完全不用等位.本人睇中放題的食物種類豐富, 每款食物食一舊都已飽到上心口.尤其喜歡乳酪軟雪糕自由斟, 正, 六十分鐘頭食一次, 尾再食一次, 非常滿足. 難得佢有一隻叫芋頭味, 其他地方很少見, 相當濃郁, 原味味道正常, 雲呢嗱味比較似雪糕. 另外這裏有十幾款配料自助添加, 色彩鮮豔.講得出的丸,腸,連餃子都有, 有幾款丸是有流心的, 所以要煮熟些才好食. 蔬菜也有大量款式, 本人尤其喜歡甘菇. 再加埋拉麵烏冬日式咖喱飯和日式牛肉炒飯, 樣樣都啱晒我胃口.另外湯底也有很多選擇, 今次選了三文魚豆腐湯, 清一點, 又無清湯咁淡.這裏還有罐裝汽水啤酒任飲, 可是是罐裝的飲品, 不太環保.還有, 唔知點解個個侍應行過都想收我個煲蓋, 收左個煲蓋我下一煲咪有排都未滾囉.
這裏還有罐裝汽水啤酒任飲, 可是是罐裝的飲品, 不太環保.
題外話/補充資料: 門口和埋單後也派發優惠劵, 晚上九點半後入座食滿三百元減一百元, 不是很吸引呢. 老實講, 如果有朋友一齊食的應該食90分鐘放題, 食下傾下偈, 不過小弟今日一個人食, 而且平時食飯慣左只食廿分鐘, 所以60分鐘放題餐已經很足夠, 可以煮熟食埋三鍋食物, 仲加埋頭尾乳酪軟雪糕, 可是掛住食無乜影相了. 其實配料咁多款, 佢比乜肉我食都無所謂啦, 所以本人覺得叫個最平的58+5.8 -> 64元埋單豚肉鍋是最明智之選. 這間可以再來食過.
2013-11-13
2013-11-13 2424 瀏覽
牛一梗係食牛一啦! 佢有幾隻牛款同湯底可以揀既, 當晚我就揀左和牛同龍蝦湯底~ 佢既和牛一放落湯底即刻就熟, 同埋會即縮, 真係要夾實去恰, 但真係好好味, 入口即融, 而且好新鮮; 至於佢既湯底, 我就覺得有D不外如是lu~ 但好就好在佢每次幫我地加湯, 真係加番龍蝦湯, 而唔係加水~ 除左和牛之外, 仲可以叫埋豚肉, 同和牛一樣, 都係叫佢拎, 至於其他配菜, 就放係餐廳中間位, 自行去夾~講到佢既配菜, 款式都好多, 而佢主力都係日式火鍋配菜, 其實佢仲有咖喱和牛飯可以拎, 但實在太飽, 根本食唔落... 甜品都令我好surprised, 佢有Froyo同軟雪糕, 自己再加toppings, 我朋友仲食左兩大杯添呀~

題外話/補充資料: 成晚令我最唔滿意既係... 佢得90分鐘時間去食, 根本係唔夠...
2013-10-08
2013-11-10 1048 瀏覽
六點黎到有一半檯坐咗人我哋叫咗三文魚湯底同極上牛肉湯底望落賣相okay,但係食落其他個味幾淡而啲牛肉同豬肉就幾好食,薄薄哋都夠食嘅其他食物就自己攞,丸,菜,雪糕,汽水都幾多野揀,味道都okay,除咗dumpling,啲肉勁少,無味...
六點黎到有一半檯坐咗人
我哋叫咗三文魚湯底同極上牛肉
湯底望落賣相okay,但係食落其他個味幾淡
而啲牛肉同豬肉就幾好食,薄薄哋都夠食嘅
其他食物就自己攞,丸,菜,雪糕,汽水
2013-11-10
2013-11-06 1031 瀏覽
同事請我食生日飯,試下新開既牛一~選了蕃茄龍蝦湯底,不過冇龍蝦味,下次選醬油湯底應該會更好!牛同豬肉都幾新鮮,配料任取,d 丸種類好多,一d都唔馬虎,最喜歡芝心丸同麻辣醬爆丸!前者既芝士味好濃,後者不算辣,但夠香~個醬汁都有好多款choose, 個人揀了辣soya source加麻醬, 同牛肉係絕配~~~汽水任飲都令人更開心,雖然只飲得落一鑵😊仲有好多配料整DIY 乳酪雪糕,原味最好味,其他味如green apple同strawberry有d假,仲有Monchi 可以加,monchi好煙un,紅豆亦夠林~~~
同事請我食生日飯,試下新開既牛一~

選了蕃茄龍蝦湯底,不過冇龍蝦味,下次選醬油湯底應該會更好!

汽水任飲都令人更開心,雖然只飲得落一鑵😊

2013-10-29 1135 瀏覽
打邊爐在香港盛行, 除了一口價任食外, 日式半自助shabushabu亦越來越多. 朋友早提過尖沙咀有新地方打邊爐, 最終幾番約定下, 搵個平日晚上試'牛一'.'牛一'有訂座服務, 不過只接受六點或七點四十五分的booking, 其他時間一律只接受walk-in. 我們訂了七點九, 但都要等二十分鐘才可入座. 一提, 等位時已被要求選定湯底及肉類的選擇; 好處是入座後不用浪費時間考慮, 但壞處是給人感覺很demanding.'牛一'地方很大, 座位亦很舒適, 自選配料佔很大地方, 連汽水櫃都有三個, 另甜品有兩部乳酪雪糕機.是日點了最簡單/便宜的美國牛肉豚肉shabushabu, $138/位, 湯底則選了三文魚豆乳及蕃茄豬骨.先講牛肉, 鮮紅的顏色'睇落'不錯, 油脂分佈OK, 食落亦不覺太肥, 肉味濃. 豬肉同樣不俗, 個人覺得比牛肉好食! 肉類可免費任添, 但後加的肉明顯比首碟遜色, 不過可以接受.其實'牛一'最令人滿意的並非肉類, 而是包羅萬有兼任食的配料, 尢其丸及蔬菜的種類均比同類店舖多, 而且夠新鮮. 另外麵的種類也不少, 放在檯上的賣相亦見心思.熟食方面除了有小食, 還

熟食方面除了有小食, 還有炒飯及咖哩, 只試了少少, 因為太飽肚喇.

甜品方面有自助乳酪雪糕, 更有雪糕配料專檯, 味道OK的, 不過重要是有得食有得'玩'!
最後一提, 火鍋並非加滾水, 是加湯的, 算是有誠意; 只恨九十分鐘實在不足夠呀!
20 分鐘 (堂食)
2013-10-25 893 瀏覽
因為本身好鐘意打邊爐, 之前一直都有留意呢間店, 有次因為要入屯門做野, 經過屯門分店, 但因為個次夜晚勁多人, 所以放棄, 之後知道佢係尖沙咀開左分店, 已經好想去試, 尋日中午終於有時間啦, 係無訂位既情況下都有位, 真好彩, 因為諗住60分鐘時間太趕, 所以選擇左90分鐘, $98+10%美國牛肉, 豚肉任食個款餐, 係入座前已經選好湯底, 上到去環境其實都幾暗, 不過放食物既地方好整齊同乾淨, 由於我地兩個人既關係, 第一轉比左兩碟牛一碟豚肉我地先, 呢個係番茄豬骨湯, 另外醬料有好多款, 我地揀左麻醬同普通是油美國牛肉, 豚肉, 睇見就好想食有好多款唔同既丸類同埋菜類汽水任食, 仲有啤酒添呢個係原味乳酪, 除左乳酪仲有雪糕, 另外仲有十幾款配料, 自己配搭呢道無論環境, 食物, 服務都幾好, 所以一定會再來架!!
美國牛肉, 豚肉, 睇見就好想食
有好多款唔同既丸類同埋菜類
汽水任食, 仲有啤酒添

呢道無論環境, 食物, 服務都幾好, 所以一定會再來架!!

題外話/補充資料: 呢道冷氣好凍, 怕凍既要帶多件外套呀!
2013-10-24
2013-10-20 795 瀏覽
又一間以牛肉+豬肉任食既火鍋店出現,前者牛陣同牛涮鍋我都幾喜歡,因為我食肉量唔多,以Set計唔任食既一碟肉,配料任食已經好滿足~今日同老公Lunch去試,冇點放題,以Lunch Set一碟肉+配料任食~一入到牛一既前台,係攞位既位置落埋單,一上完樓梯坐低侍應就會擺低肉同埋鍋~慳左要侍應拎個餐牌埋黎,再睇,再點,再落鍋既一點時間。我地點左既三文魚豆乳鍋,極上美國牛肉一份同埋混合(美國牛肉+豬肉)一份~座位好舒服,地方好大,由坐既地方同埋拎野食既地方都好寬鬆,大部份都係卡位,而且枱同枱之間都有相隔。自助配料區,丸類有好多款,汁料亦比其他店多款,數唔哂~~最開心佢有木薯粉~雖然好飽肚~但係木薯粉會索湯,個湯濃既話會好正~~~飲品係罐裝~則邊有熱水機有茶包,岩我鐘意飲茶=p甜品區有雪糕機,有好多配料可以俾你放上去~有粟米片有乳酸爆爆珠等等……三文魚豆乳湯好滑~有微微魚湯同奶味,唔算太濃,不過煲到最後d豆乳結塊=p然後個湯變左清湯~~btw因為我冇加過湯,到後期個湯好濃好正=p整體黎講一直食住都好舒服,係收野速度慢左小小…如果你係果種喜歡多選擇既我相信牛一會幾適合你~食完送左張$100現金卷可以
慳左要侍應拎個餐牌埋黎,再睇,再點,再落鍋既一點時間。
座位好舒服,地方好大,由坐既地方同埋拎野食既地方都好寬鬆,
大部份都係卡位,而且枱同枱之間都有相隔。

自助配料區,丸類有好多款,汁料亦比其他店多款,數唔哂~~
飲品係罐裝~則邊有熱水機有茶包,岩我鐘意飲茶=p
btw因為我冇加過湯,到後期個湯好濃好正=p

食完送左張$100現金卷可以閒日夜晚9點後用=p不過唔送我都會再黎w