1K
2023-10-06 65 瀏覽
爵樂印度餐廳主打新派印度菜,裝修時尚、有氣派,配上印度風情壁畫,紫醉金迷的氛圍,令人期待著地道的印式大餐。餐廳選用正宗香料炮製菜式,如牛油紅茄燴雞肉,坐在舒適的半圓卡位,和朋友品嚐豐盛美食,私隱度高。炭燒三文魚四件 168肉質肥美,炭燒後氛香撲鼻,令人食指大動。緩緩切開魚肉,魚油溢出,入口油潤細滑,加上香草調味,鮮香滋味無窮! 香草馬鈴薯燴椰菜花 128馬鈴薯粉糯香甜,椰菜花清甜綿密,加上蕃茄蓉及香蔥,酸甜清爽,即使是素食,都不失惹味感覺,😋配搭健康平衡。椰香芥末咖哩魚178軟嫰的魚塊,軟嫰香口,浸泡在椰香咖哩之中,濃厚滋味,入口鮮香中散發清幽椰香,充滿印式風情,讓人津津回味。奶油雞配胡蘆巴葉168奶油雞香噴噴,外脆內軟,肉汁豐盛,奶油是靈魂,加入蒜頭、黃薑粉提鮮,深褐色香濃醬汁,每口都濃厚香氣,雞肉吸收了精華,微辣惹味,滋味吸引。牛油烤餅44鬆化烤餅,起酥的口感,吸嗦了咖喱汁、奶油雞香味,啖啖香辣,配搭細膩,惹味吃不停。辣椒蒜蓉蝦 168蒜辣蝦肉爽彈可口,浸没在蒜蓉汁當中,完美提鮮,咀嚼間濃郁鮮香,別有一番滋味。Mango Lassi 65Lassi是印度乳酪飲料,芒果味清新甜美,拌

炭燒三文魚四件 168

香草馬鈴薯燴椰菜花 128

椰香芥末咖哩魚178

奶油雞配胡蘆巴葉168

牛油烤餅44

辣椒蒜蓉蝦 168

Mango Lassi 65
Lassi是印度乳酪飲料,芒果味清新甜美,拌勻後吸啜,醇厚柔滑奶泡,芒果果蓉填滿口腔,十分甜絲絲。
Colada 65
Colada混合了椰子泡沫和菠蘿汁,蜜甜綿密,滿滿的椰香,充滿夏日風情,清爽解膩。
一路都知呢間印度🇮🇳菜好有名,喺香港開咗五十年不特只仲係米芝芝推介🤙。今次終於嚟到,食物唔貴之餘真心有驚喜Palak Patta Chaat 酥炸菠菜 🥬 口感豐富有驚喜,一開始食到酥脆嘅炸菠菜,之後有鮮甜又香口嘅洋蔥番茄 salsa,之後仲有甜甜酸酸嘅薄荷羅望子醬同埋清新爆汁嘅番石榴粒粒,多種風味一拼喺口入面迸發,外脆內軟唔油膩反而好清新,估佢唔到Vegetable Samosa 素菜餡角 - 尖錐形嘅 Samosa 入面有粉粉嘅薯仔同豌豆蓉,厚實外層配合充滿香料味嘅餡,不過係飽肚嘢唔可以食太多Lemongrass Chicken Malai Tikka 印式燒雞件 - 經過傳統泥窯烤爐炭燒嘅雞件有一種獨特嘅煙燻焦香味,口感唔乾,經典印度菜式Fish Koliwada 炸魚Lamb Galouti Kabab 香料羊肉餡餅 🐑 加入咗瑪撒拉香料嘅香料羊肉餡餅口感嫩滑,外皮小小脆身,略嫌唔係好夠羶味Kerala crab Taco 印度夾餅(蟹肉餡料) 🦀印度嘅 taco 真係第一次試,又估唔到咁好食! Roti 餅入面夾住蟹肉、咖喱葉、洋蒽粒仲有好濃嘅椰香味!啖啖嘅蟹肉絲勁足料又滋味

Lemongrass Paneer Malai Tikki & Tandoori Mushroom - 素菜項目都好特別,有奶香綿滑嘅香茅烤🧀同埋炭燒蘑菇
Lamb Roganjosh 洋蔥紅辣椒燴羊肉 - 幼嫩無骨嘅羊肉夠入味,雖然係咁深色但食落並唔會太辣

Truffle Butter Chicken 松露奶油咖喱雞柳 🤤🤤🤤 呢個簡直係神來之筆,黑松露同奶油嘅香氣十足,偏甜嘅咖哩底再配上嫩滑嘅烤雞柳,各種咁濃味嘅味道竟然可以碰撞出咁無可挑剔嘅口味,大推介!
Vegetable Biryani served with Cucumber Raita 雜菜香料炒飯 - 香噴噴嘅Saffron 味完全裹滿喺每一粒乾爽嘅長身米上面,配兩款咖哩料理一樣咁夾

Saffron Kulfi Ice Cream - Homemade Saffron and pistachio ice cream
Gulab Jamun 蜜汁炸鮮奶球 - Classic Indian milk pastry in sweetened rose water
2023-08-13
  • Vegetable Biryani served with Cucumber Raita
  • Kerala crab Taco
  • Palak Patta Chaat
  • Truffle  Butter  Chicken
2023-09-30 71 瀏覽
想說星期五晚上與朋友吃飯,在open rice 上找了好久才找到這家,想說在這裡提前訂枱,可是確沒有6 點- 8 點時段的… 心不死打電話去問,原來有枱…😅早早找拿枱,一走出電梯,就感覺到了印度一般,從裝修到香味,還有餐廳的服務員,都讓你有種身在印度的錯覺😉服務員全部都是印度人,態度很親切… 來說說食物吧,是我暫時吃過最好的印度菜了首先,有免費的 脆餅和醬汁.. 脆餅很薄脆,醬汁很香,酸酸甜甜,少少辣,很開味!Crab Taco: 非常好吃,有淡淡的咖哩味。很濃香的蟹肉,加上松軟的taco 皮… supper 🔥🔥奶油松露咖哩雞配上蒜香烤餅: 🔥🔥🔥🔥聽這道菜名,感覺可能會很膩.. 誰不知,奶油,松露,咖哩的比例配合得如此好,再加上軟嫰的雞肉,配上烤餅… 真是停不了口… 點了2 份烤餅.. 吃得-點不剩🔥🔥🔥🔥🔥🔥還有香濃絲滑的一杯: Mango lassi 這餐飯吃得很滿足… -定會再來的… 😊😊

服務員全部都是印度人,態度很親切…
來說說食物吧,是我暫時吃過最好的印度菜了
首先,有免費的
脆餅和醬汁..
脆餅很薄脆,醬汁很香,酸酸甜甜,少少辣,很開味!

Crab Taco:

Mango  lassi
  • Mango Lassi
  • 蒜蓉烤餅
2023-09-22 65 瀏覽
當晚現場所見,都有唔少印度人光顧🤩建議提早訂位, 因為平日都好full! ✨胡椒餅餐廳免費贈送嘅餐前小食,口感香脆,仲埋薄荷醬,都幾特別!✨🦀印度夾餅配蟹肉餡料 (4件)係真材實料, 入面有豐富嘅蟹肉、蛋黃醬、洋蒽粒等,味道幾唔錯!✨🐥炭燒雞柳 (3件)經炭燒後, 雞柳傳來陣陣焦香味, 肉質都幾滑! ✨蒜蓉烤餅食印度咖喱一定要叫烤餅,咁先夠滋味! 呢度嘅烤餅即叫即整,烤餅個邊都幾脆, 點埋咖喱汁一齊食,幾好食😛✨Southern Scallops 帶子食落鮮嫩, 仲有陣牛油香味🤩✨🦐Goan Prawn Curry鮮美嘅大蝦配上濃郁嘅咖哩醬! 完全食到蝦肉嘅鮮甜同咖哩嘅香☺️✨🐟Tandoori Salmon Tikka 三文魚經烤製後,內部仍保持住鮮嫩多汁, 而且幾乎無魚骨😳✨🐟Fish Amritsari魚片經過醃製,再被裹上一層炸粉,然後油炸。魚肉外層酥脆,內部保持著鮮嫩嘅口感😉

✨胡椒餅
餐廳免費贈送嘅餐前小食,口感香脆,仲埋薄荷醬,都幾特別!

✨🦀印度夾餅配蟹肉餡料 (4件)

✨🐥炭燒雞柳 (3件)
經炭燒後, 雞柳傳來陣陣焦香味, 肉質都幾滑!

✨蒜蓉烤餅

✨Southern Scallops
帶子食落鮮嫩, 仲有陣牛油香味🤩

✨🦐Goan Prawn Curry

✨🐟Tandoori Salmon Tikka
三文魚經烤製後,內部仍保持住鮮嫩多汁, 而且幾乎無魚骨😳

✨🐟Fish Amritsari
很久沒與老朋友見面,知道對方很喜歡吃印度菜,特地搜尋一間好評不斷而且更是米芝蓮推薦的印度餐廳邊聊邊吃胡椒薄脆配薄荷醬 Free店家會為每一檯剛入座的客人送上由胡椒薄脆配薄荷醬的餐前小食,薄脆味濃帶強烈胡椒香,再加上薄荷醬味道惹味,為接下來的用餐展開序幕Southern Scallops 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $148/4pcs點一份人氣前菜:南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬~ 帶子肥美肉質厚實,沒有烤至全熟透中間還帶點生,鮮嫩中帶點爽口!以茄子蓉墊底加上菠蘿果醬襯托,初嚐這種充滿熱帶風情的配搭很新鮮,清爽酸甜還吃到椰絲香,不錯!Pineapple Mushroom Medley 炭燒蘑菇及菠蘿 $148另一款前菜就是店家推薦的前菜,以印度香料加入蘑菇及菠蘿調味,再以炭燒的方式讓兩款食材熟透,食材新鮮再加上印度風味,味道不會辣但其實蠻有趣的,要是想吃蔬果類的這個可以吃Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳 $178Saffron Pullao 紅花香味飯 $68雖然我倆都喜歡吃butter chicken,不過這次就聽店員推薦選這道烤羊柳作為是夜主食~ 賣相有點平平無奇似的但份量
胡椒薄脆配薄荷醬 Free
Balti Bhuna Gosht 香草烤羊柳 $178
Saffron Pullao 紅花香味飯 $68

雖然我倆都喜歡吃butter chicken,不過這次就聽店員推薦選這道烤羊柳作為是夜主食~ 賣相有點平平無奇似的但份量不少,以紅咖喱再加入多種香料烹調的羊柳肉,整體口味跟辣感偏重,香料味也突出,羊柳肉沒太多油脂但肉質軟腍且沒有羊羶味;用來配乾身幼長黏度低的紅花香味飯絕對出色,紅咖哩醬汁拌飯會變得更加惹味可口,也不會浪費美味的醬汁,個人認為配印度米會來得比naan更好吃!
Cheese Truffle Naan 松露芝士烤餅$68
來吃印度菜不得不吃naan啊!看到店家有這個以芝士和松露製成的naan即時強烈推薦給朋友吃~ 份量有4大塊,每一份都是即點即烤,所以來到顧客面對是熱騰騰,松露的香氣更是香氣四溢讓人垂涎欲滴!店家先在Naan表面鋪上一層芝士再焗製,完成後再塗上份量十足的黑松露醬,入口充滿濃郁的黑松露香味,再來是來自芝士的鹹香,味道豐富得很難不好吃啊!Naan口感煙韌鬆軟很好吃,單獨吃會比配咖喱來得更好吃!
Mango Lassi $48
Virgin Mojito $48

同樣是來到印度餐廳不可不點的還有芒果奶昔!店家的lassi入口順滑香甜,有濃郁的芒果香,乳酪的酸味也是拿捏得很好,吃咖喱太辣的話喝一口就能夠紓緩了!如果覺得這杯偏甜的話,可以選以薄荷葉、青檸汁、糖漿跟梳打水製成的Mojito,清爽度爆燈!
店家在70年代於香港開業,眨眼間已開業超過半過世紀,現時已交由第二代經營,由店鋪裝潢到食品的烹調方式都是將印度傳統的文化色彩跟新派西方的元素都共冶一爐~
環境舒適設室內外用餐區,從踏足店鋪開始已感受到濃厚的印度色彩但不失瑰麗高雅!縱然店家已是兩度獲米芝蓮推薦,無論食物的定價跟份量未有因獲得美譽而有任何變改,店員也是非常好客熱情的為每一位客人推薦美食,難怪店內座滿虛席,很受港人跟印度人歡迎!氣氛也是很好,不會催逼客人盡快完膳離開,可以慢慢品嚐美食啊,喜歡吃印度菜的朋友來收藏一下吧!
2023-06-28
2023-09-04 85 瀏覽
平時食印度餐多數都係去重慶大廈,今次轉下地方,試下呢間米芝蓮推介既餐廳。.古法炸芝士 (2件) $68外皮香脆,口感似硬豆腐,食到好淡既芝士味.辣椒蒜蓉蝦 $168辣椒蝦好食,蝦肉爽口彈牙,好夠辣味但唔太食到蒜蓉味,反而食到有少少茄汁味.奶油乾酪球卷在菠菜泥中,佐以煙熏辣椒醬 $148簡單黎講姐係菠菜芝士球😂菠菜泥細膩幼滑,配埋辣醬,別有一番風味.巴辣馬鈴薯羊肉 $178羊肉份量算幾多,羊肉肥瘦適中,羊羶味幾重,配埋辣醬汁夠唒惹味.松露芝士烤餅 $68食印度餐點可以唔叫烤餅,烤餅外脆內軟,好香黑松露味,配埋咖哩食就更正

古法炸芝士 (2件) $68
外皮香脆,口感似硬豆腐,食到好淡既芝士味

辣椒蒜蓉蝦 $168

奶油乾酪球卷在菠菜泥中,佐以煙熏辣椒醬 $148

巴辣馬鈴薯羊肉 $178

松露芝士烤餅 $68

爵樂印度餐廳 (Gaylord Indian Restaurant) 比一般印度餐廳環境高雅舒適😎仲設有戶外露天嘅位置,仲將傳統同創意融合,店員服務一流入座即有香脆胡椒餅🤣免費嘅中餐前小食,胡椒餅好香脆,唔會太辛辣,仲有薄荷醬食用,清新醒胃🤌🏻Avocado Mango Dahi Poori印度小食Dahi Poori 好經典嘅前菜🤣又薄又脆嘅外殼,填滿土豆泥/鷹嘴豆,而呢款用上牛油果🥑芒果🥭帶微酸微甜,開胃之選🤌🏻印度夾餅配蟹肉餡料 Tacos Time (kerala spiced crabmeat)呢個蟹肉夾餅十分推薦!餅皮係屬於柔軟個種,加上蟹肉、洋蒽粒、微辣香料醬汁,口感豐富有層次,值得一試😎🤌🏻 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬Southern Scafiops有4隻燒帶子,好大隻肥美,生熟程度剛好唔會太難咬,而且充滿牛油香,底部有茄子🍆蓉菠蘿🍍醬,微甜焦香超級美味🤌🏻松露奶油咖喱雞柳 Truffle Butter Chicken佢屬於甜味嘅咖喱而且好creamy,用上黑松露、奶油、忌廉、焦糖、洋蔥🧅等味道香濃,另外雞肉嫩滑,重點加上烤餅一齊食不得了,必食推介🤌🏻Chicken

🤌🏻Avocado Mango Dahi Poori

🤌🏻印度夾餅配蟹肉餡料 Tacos Time
(kerala spiced crabmeat)

🤌🏻Chicken Tikka Masala
呢個紅咖喱比較偏向傳統印度嘅香料味,雞件充滿微辣,好似之前係新加坡🇸🇬小印度式依嘅風味🤣

🤌🏻松露芝士烤餅 Cheese Truffle Naan
人氣之選😎熱辣辣嘅烤餅就咁食都好好食🥰口感煙韌而且鋪滿黑松露,一般餐廳比較少見,中間夾住少少芝士真係好邪惡,烤餅加咖喱一齊食更有層次😛

🤌🏻Garlic Naan 蒜蓉烤餅
同樣即點即烤,香脆鬆軟,呢款係充滿香濃蒜蓉牛油味道🤤

🤌🏻 Mango Lass
傅統嘅印度芒果奶昔,打得香滑,芒果味道香甜,加咗少少酸嘅芒果醬,甜甜酸酸好開胃

🤌🏻雜果賓治
食完咁多膩嘢飲一杯咁水果嘅飲品好解膩😎

🚩 爵樂印度餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #印度菜 #爵樂印度餐廳 #GaylordIndianRestaurant #印度咖喱 #松露芝士烤餅
2023-08-08
  • 松露芝士烤餅
2023-08-29 68 瀏覽
點樣食推介✨⭐️二訪人氣印度菜⭐️⭐️尖沙咀老牌印度菜⭐️爵樂印度餐廳 地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓🍖香茅印式燒雞件 $88/3pcs (7/10)簡單烤過,再有d乳酪mix香茅同其他香料嘅醬汁,雞肉熟度啱啱好所以肉質係滑嘅🍖黑松露奶油咖喱雞 $228 (7/10)每次黎都係最期待依道菜!黑松露同咖喱嘅香味真係相輔相成,重口味愛好者一定會鍾意,不過今次松露嘅份量少左,好彩雞肉份量依然都係好足,兩個人食都夠👍🏻🍖蟹肉印度夾餅 $158/4pcs (7/10)印度薄荷醬配上蟹肉同taco皮,fusion得黎又好夾🍖五香羊肉餅 $98/2pcs (7.8/10)男朋友讚口不絕依塊餅,可惜我唔食羊(;´༎ຶД༎ຶ`),咬左一啖,羊肉味真係好濃,羊肉愛好者可以一試🍖串燒羊肉卷 $98/2pcs (7.5/10)依個羊肉卷味道係比較容易接受,好重孜然香!🍖南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 $148/4pcs (7.5/10)煎得啱啱好,帶子彈牙幾好食-回頭指數:🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)-人均:$300
點樣食推介✨

⭐️二訪人氣印度菜⭐️
⭐️尖沙咀老牌印度菜⭐️

爵樂印度餐廳
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

🍖香茅印式燒雞件 $88/3pcs (7/10)

🍖黑松露奶油咖喱雞 $228 (7/10)

🍖蟹肉印度夾餅 $158/4pcs (7/10)
印度薄荷醬配上蟹肉同taco皮,fusion得黎又好夾

🍖五香羊肉餅 $98/2pcs (7.8/10)

🍖串燒羊肉卷 $98/2pcs (7.5/10)
依個羊肉卷味道係比較容易接受,好重孜然香!

煎得啱啱好,帶子彈牙幾好食
回頭指數:🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

人均:$300up
服務:(7/10)
依家gaylord平日黎都full house,想食一定要預早訂位啦!
【開業半世紀‧印度異國風情🇮🇳米芝蓮推介食府︳傳統印度菜】#MC帶你去尖沙咀由1972年開業至今,歷史悠久嘅正宗印度餐廳,兼兩度獲米芝蓮推介,保證傳統印度菜嘅味道!.🌮 Tacos Time (kerala spiced crabmeat) 印度夾餅配蟹肉餡料 (4pcs) 一份有4塊,餡料除咗蟹肉,仲可以揀芝士。當然,啖啖蟹肉最多人揀啦,蟹肉個量十分多🦀好足料👍🏻加埋香蔥、洋蔥粒、蛋黃醬,口感十分豐富,值得一試。️🍽️ Southern Scallops 南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬 (4pcs) 帶子唔會過熟,食落既鮮嫩又有鮮甜味配上茄子菠蘿果醬🍍沒有多餘調味品既修飾,味道十分清新,作為Appetizer十分開胃👅🐥 Chicken Tikka 炭燒雞柳 (3pcs) 濃濃嘅炭燒味撲鼻而來,雞皮有少少焦香,雞肉夠曬嫩滑😚炭燒雞柳配有一小個檸檬,可以因應自己喜好落或者唔落。建議第一淡試左原汁原味先,第二淡可以加少少檸檬汁,嚟吊一吊味。🐔 Chicken Makhanwala 牛油紅茄燴雞肉雞肉食落既軟嫩,但最主要其實係個汁,因為嗌嚟比啲Naan(烤餅)蘸汁一齊食😂🌮 Garlic Naa
【開業半世紀‧印度異國風情🇮🇳米芝蓮推介食府︳傳統印度菜】
#MC帶你去尖沙咀
印度夾餅配蟹肉餡料

南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬

🐥 Chicken Tikka 炭燒雞柳 (3pcs)
炭燒雞柳

🐔 Chicken Makhanwala 牛油紅茄燴雞肉
牛油紅茄燴雞肉

🌮 Garlic Naan 蒜蓉烤餅
烤餅應該喺即叫即烤,上枱時仲喺熱辣辣,烤餅食落十分香脆又鬆軟,帶著淡淡嘅蒜蓉牛油香味🧄配牛油紅茄燴雞肉一齊食,蘸汁一齊食,完全吸收曬汁嘅精華😜
蒜蓉烤餅

🌮 Cheese Truffle Naan 松露芝士烤餅
基本上每枱都必點嘅松露芝士烤餅,烤餅面層鋪了黑松露,烤餅入面喺滿滿嘅芝士🧀配牛油紅茄燴雞肉一齊食,蘸汁一齊食,芝士周松露嘅味道更加突出😋
松露芝士烤餅

⚡️ 店舖近年搬遷,新舖比較重現代感,少咗啲舊歷史嘅傳統氛圍,不過食物質素毋庸置疑,高質正宗印度風味👍🏻
⭐整體︰9.0/10
⭐食物︰9.5/10
⭐環境︰9.0/10
⭐價錢︰8.5/10
📍Gaylord Indian Restaurant(尖沙咀)
地址︰尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓
交通︰港鐵尖沙咀/尖東站 L5 出口
#MC #Ming_Course #MC帶你去尖沙咀 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #油尖旺美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀一日遊 #尖沙咀好去處 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #香港 #印度菜
2023-02-24
10 分鐘 (堂食)
印度夾餅配蟹肉餡料
南印度烤帶子伴茄子菠蘿果醬
炭燒雞柳
牛油紅茄燴雞肉
蒜蓉烤餅
松露芝士烤餅
  • Cheese Truffle Naan
2023-08-18 59 瀏覽
今次有印度朋友帶我食地道印度菜!仲要系開業半個世紀的爵樂印度餐廳(Gaylord IndianRestaurant)佢曾兩度獲米芝蓮推介!黎到太子集團中心5樓,連電梯門都係裝飾成好似清真寺穹頂形狀,正中央供奉象神,湖水綠背景與銅製鏡框顯得很有神秘感,向餐廳入面望去,燈光調暗,光影下很有氣氛,頭頂吊燈柔和有特色,我哋訂咗枱,成個圓形梳發位勁好坐,感覺超高級,心情亦都非常好!牛油果芒果伴脆麵餅Avocado Mango Dahi Poori (4 pcs) 💰68HKD賣相似波波形狀很特別,入口鬆化勁有層次,脆麵餅香脆入口即溶,牛油果蓉與芒果粒非常濕潤多汁,口感綿密,牛油果的滑順和芒果香甜的果香相互融合,完美地平衡了整道菜的口味,與脆麵波波好夾亦非常開胃。印度蟹肉夾餅Tacos Time (kerala spiced crabmeat) 4Pcs💰158HKD呢款Tocos嘅餅皮偏軟身富有彈性,搭配豐富嘅蟹肉同番茄莎莎、洋蔥、芫荽同埋各種香料,色彩繽紛十分重要吸引。印度雜錦燒烤Tandoori Mixed Grill💰298HKD獨特的印度香料味道,肉質嫩滑多汁,配上炭燒的香氣,風味十足。
Restaurant)佢曾兩度獲米芝蓮推介!

獨特的印度香料味道,肉質嫩滑多汁,配上炭燒的香氣,風味十足。尤其喜歡燒魚同燒大蝦,鮮甜亦扎實嘅口感感覺很高質。

孟加拉咖哩魚Bengali Fish Curry Cheese 💰178HKD
食印度菜又點可以少咗咖哩,咖哩醬汁濃郁,搭配魚肉,帶有微妙的椰香味。非常適合用黎點烤餅。

黑松露烤餅TruffleNaan💰68HKD
差唔多每枱都會嗌黑松露烤餅。餅皮上鋪滿了松露醬。每一口都充滿黑松露的香氣。

芒果印度乳酪Mango Lassi💰48HKD
Virgin Mojito💰48HKD

📍爵樂印度餐廳 Gaylord Indian Restaurant
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心5樓

最近仍然努力發掘緊好食嘅exotic餐廳🍴呢間印度菜其實都係老字號,都係執筆嘅時候先發現原來已經開咗50年🇮🇳 之前都係Restaurant week留意到佢,今次同朋友到訪成個體驗都好好~Gol gappas ($108)其實就係pani puri,呢個都做到外面脆入面綿嘅口感,特別在比起平時嘅更加有一陣蝦味,而且上菜方式夠decent✨Southern scallop ($148)帶子烤得啱啱好,食落鮮甜,加埋底嘅茄子菠蘿果醬更加清新🍍Stuffed lamb galouti kabab ($78/2)就係羊肉餅,食落去唔會好乾,亦冇羶味,而且香料味都幾出🤎 Taco Time($158/4) 呢個幾唔錯~入面有好豐富嘅蟹肉餡料,撈咗啲蛋黃醬、洋蔥、薯仔蓉,加埋taco皮食落好軟綿☺️呢到嘅Truffle butter chicken ($228)係招牌菜,食落椰奶香好出,而且雞肉份量都幾多,加埋Cheese truffle naan ($68)令松露味更加突出~特別一讚個naan邊邊位有好多水牛芝士食落好幸福🥰 另一份就要咗Shaam severa with smoked pepp

另一份就要咗Shaam severa with smoked pepper makhani ($148),中間個幾粒其實係菠菜泥包住芝士同薯仔蓉,咖哩底偏甜🍅 另外一讚Garlic naan ($48)好有口感,比起truffle naan更煙韌少少🤏🏻

食印度嘢一定要嗌Mango lassi ($65)🥭飲落口感幼滑,而且奶味較出~Fresh lime soda ($52)就夠清新,加埋咖哩解膩一流🌿

呢到環境算好坐,而且以松露主打的確幾有特色,難怪平日夜晚都可以全場滿座,食客當中都不乏印度人,可見呢間印度菜相當正宗🇮🇳
  • Mango Lassi
  • Cheese Truffle Naan
  • Truffle  Butter  Chicken
  • 松露芝士烤餅
2023-08-10 206 瀏覽
Bookmark咗好一段時間嘅餐廳🤩曾獲得兩度米芝蓮推介⭐️開業五十年嘅正宗印度餐廳🍛襯住Hong Kong Restaurant Week嘅優惠dinner set menu 即刻book嚟試試☎️餐廳嘅裝修行高貴典雅嘅印度風💃星期五嘅晚上相當full 而且有超過3成嘅食客都係印度人🫣有唔少家庭聚會/慶生聚會 相當熱鬧🥳餐牌上多為英印夾雜 盡量幫大家強行翻譯一下🥹 HK Restaurant Week Dinner Set $298 pp🍴Appetizer✨️Vegetable Samosa & Palak Patta Chaat分數:🌕🌕🌕🌕🌑外表似三角炸餃嘅Samosa係印度著名嘅小食之一🥟炸到金黃嘅脆皮包住咖哩蔬菜餡料 十分惹味☺️而Palak Patta Chaat係用麵粉裹住菠菜葉炸成🍃好似炸紫蘇葉咁 沾上芝士 牛油果 同紅石榴🧀味道酸酸咸咸 十分開胃嘅餐前小食😙 ✨️Kerala Crab Tacos & Fish Koliwada分數:🌕🌕🌕🌕🌘Kerala style curry味道係香料味偏淡嘅黃咖哩🌮配上啖啖蟹肉嘅taco🦀令我覺得幾新奇 有特色得嚟 又幾易入口😋而Fis

🍴Appetizer
分數:🌕🌕🌕🌕🌑

分數:🌕🌕🌕🌕🌘
Kerala style curry味道係香料味偏淡嘅黃咖哩🌮配上啖啖蟹肉嘅taco🦀令我覺得幾新奇 有特色得嚟 又幾易入口😋而Fish Koliwada就係沾上辣粉嘅炸魚塊 食落比較冧身 唔算好有記憶點🤔

🍴Tandoor Grill
✨️Lamb Galouti Kabab & Lemongrass Chicken Malai Tikka
分數:🌕🌕🌕🌖🌑
Lamb Galouti Kabab一個圓形嘅羊肉肉餅🐑原本以為香料味會好重 但食落係濕潤嘅羊肉碎 混入些許豆蔻同孜然🧂似串燒羊肉串嘅味道咁 幾香口惹味😉而另上嘅雞肉球用檸檬草醃製 有淡淡嘅清香🍋加上creamcheese同香草等配料 令雞肉味道層次增加🐥

✨️Lemongrass Paneer Malai Tikka & Tandoori Mushrooms
分數:🌕🌕🌕🌕🌑
Tandoori Mushrooms用咗yogurt, 辣粉同香草燒烤而煮成🍄酸酸地有微辣 十分惹味開胃😋而蘑菇都幾juicy😆而旁邊有一舊白色嘅長方體😂食落質感好結實而又無咩味 原本以為係豆腐🤨但原來係cream cheese加薑蒜粉同檸檬草製成的芝士🧀就咁食感覺怪怪的 無咩味 同蘑菇一齊食 就會令口感豐富啲 更綿滑煙韌😛

🍴Main Course
✨️Truffle Butter Chicken served with Laccha Paratha
分數:🌕🌕🌕🌕🌖
沒有令我失望嘅招牌菜 一上碟就超級香🤩濃濃嘅忌廉令咖哩質感綿滑有厚度🍛而咖哩嘅味道屬微辣🌶淡淡嘅蕃茄香帶出醬汁嘅鮮甜🍅而毫不吝嗇嘅黑松露汁絕對係神來之筆💫每一口沾上咖哩嘅nan都品嘗到濃濃嘅松露味😍而雞肉就當然十分入味 令我地食唔停口🐥

✨️Lamb Roganjosh in spiced onion and tomato curry served with Garlic Nan
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
一款蕃茄味好突出嘅羊肉咖哩🍅羊肉燉得好軟冧 肉質香嫩🐑而呢款咖哩蕃茄比例十分多 而香料都相對較重🧂質感比butter chicken更加稠密🥘整體口味偏濃而咸啲 有少少似肉醬咁🤔好適合沾garlic nan 或者配飯🍚十分特別嘅一款咖哩😊

🍴Staple Food
✨️Biryani Rice Course - Veg Biryani served with Cucumber Raita
分數:🌕🌕🌕🌕🌘
食咖哩除咗配nan之外 一定要配印度香米🍚粒粒分明炒到好乾身嘅香米🥣混入豆角 蘿蔔 香菜 香蒜等豐富嘅蔬菜配料🥬重點要點嘅係另上嘅Cucumber Raita 有微微青瓜清香嘅yogurt醬汁🥒減低咖哩等主食嘅油膩感😋

🍴Dessert
✨️Saffron Kulfi Ice Cream & Gulab Jamun
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
令我覺得有驚喜嘅甜品💥雪糕應該係芒果開心果味🥭但加咗鍊奶 質感超級結實 味道都好甜😮而隔離圓碌碌似湯圓嘅熱食Gulab Jamun 係一個好結實 以奶, 糖漿, 牛油製成嘅超甜蛋糕🍬兩樣野分開食 味道都係甜到爆 同好結實好難咬🫣但放埋一齊之後 係有冰火相耐嘅感覺🧊雪糕融入Gulab Jamun 似係雪糕撞上心太軟 變成好夾好好味嘅甜品🥹

🍴Drinks
✨️Mango Lassi
分數:🌕🌕🌕🌕🌗
絲滑細膩嘅mango lassi 好似啖啖芒果肉喺口中咁🥭質感偏稠 好有飽肚感😂加上些微嘅香料 為mango lassi增添印度風情❤️‍🔥十分適合夏天嘅飲品⛱️

總結:
沒有失望嘅正宗印度餐廳🤩食物嘅口味未必100%match香港人嘅口味 但係好食嘅食物無分國界😋而且餐廳嘅裝修 熱鬧嘅氣氛 同友善嘅服務態度 都非常之加分💯唔怪得餐廳座無虛席 咁受香港人同印度人嘅歡迎😊
Kerala Crab Tacos
Garlic Nan
Truffle Butter Chicken
Mango Lassi
2023-08-10 78 瀏覽
開業50年的印度菜 環境十分華麗!平日晚上到訪也是人潮滿滿奶油雞是新式的做法 加添了黑松露 醬汁creamy 配飯或薄餅吃都不錯☺️ 雞肉也不會乾柴 薄餅的口感如果可以再煙韌點會更好~咖哩魚帶椰子的香氣 魚肉嫩滑~ 當然不少得印度燒烤 點了雜錦燒烤 有鮫魚、羊肉卷、大蝦、雞 可以每一樣都試😆 個人最喜歡蝦和雞肉😋印度式前菜試了牛油果芒果脆餅 味道清新開胃飲品當然要試mango lassi! 芒果味道自然不死甜 酸酸甜甜的 很解渴🤣
開業50年的印度菜 環境十分華麗!平日晚上到訪也是人潮滿滿

咖哩魚帶椰子的香氣 魚肉嫩滑~

印度式前菜試了牛油果芒果脆餅 味道清新開胃

爵樂印度餐廳 (Gaylord Indian Restaurant) 係食印度菜嘅經典之選。餐廳室內環境高雅舒適,充滿印度風情,更內設私隱度十足嘅VIP room。餐廳仲有戶外露天嘅位置,最適合同親朋好友chill住邊食邊傾計☺️適逢開業50週年,Gaylord有精心設計慶祝金禧嘅special menu,菜式同飲品都係傳統與創意嘅融合。餐廳人氣爆棚,服務一流,想食就記得要預約定喇🥳----------------------------▪️ 香脆胡椒餅 Poppadom入座後即獲免費嘅餐前小食,胡椒餅好香脆,唔會太過辛辣。配埋薄荷醬或菠蘿醬食用,可以中和辣味,清新醒胃。▪️ 印度夾餅配蟹肉餡料 Tacos Time (kerala spiced crabmeat)呢個蟹肉夾餅好有驚喜,十分推薦!餅皮柔軟,蟹肉足料,配上洋蔥粒同微辣嘅香料醬汁,口感豐富有層次,值得一試。🦀️▪️ 草莓配脆米餅 Berries Bombay’s Bhel脆米餅好似早餐穀物,口感又脆又軟。加上滿滿嘅士多啤梨同藍莓,酸酸甜甜,清新解膩。🍓🫐----------------------------Mains▪️ 松露奶油咖

▪️ 香脆胡椒餅 Poppadom

Mains
▪️ 松露奶油咖喱雞柳 Truffle Butter Chicken
甜甜嘅咖喱十分creamy,黑松露同奶油味道香濃,雞柳肉質嫩滑。如果配搭埋烤餅一齊食,口感會更佳。

▪️ 洋蔥紅辣椒燴羊肉 Lamb Roganjosh
浸喺微辣醬汁嘅羊肉,肉質嫩滑,冇乜羶味,十分惹味😋

▪️ 松露芝士烤餅 Cheese Truffle Naan
每枱必點嘅人氣之選~熱辣辣嘅烤餅口感煙韌,餅面鋪滿黑松露,味道突出,香氣撲鼻。烤餅中間夾住芝士,呢個配搭真係十分邪惡!烤餅配搭上面兩款主菜(松露奶油咖喱雞柳、洋蔥紅辣椒燴羊肉)一齊食,口感會更有層次!

▪️ 精選雜錦燒烤 Tandoori Mixed Grill
雜錦燒烤有雞、魚、大蝦、羊肉卷,整體味道焦香,較為重口味。整體肉質較乾較鞋,唯獨Malai Chicken較為鮮嫩多汁,略為失望。

Drinks:
▪️ Oldie Goldie
落order之前,職員好貼心問我哋鐘意飲咩類型嘅cocktail。之後佢就推薦呢杯50週年嘅special drinks,味道會比較strong。職員會喺你面前點火燒肉桂棒,再放入cocktail煙燻。靜待十秒,打開蓋,第一啖飲未算太strong,似係食薄荷糖,喉嚨清涼嘅感覺。隨住時間,cocktail嘅味道會產生變化,入口越黎越strong。

▪️ Rose Royal
呢杯都係50週年嘅special drinks,味道偏甜,好易入口。值得一提,cocktail上面有金箔點綴裝飾,真係好有gimmick!😍

▪️ Mango Lassi
印度傳統芒果乳酪特飲,質地較濃稠,十分足料,酸甜開胃。🥭
2023-07-29 77 瀏覽
🤩Prawn Balchao Puri with Solkadhi用酸辣醬調味的蝦子塞進香氣四溢的麵團球裡,再搭配上加入了kokam椰奶的Solkadhi湯汁,味道非常獨特🫶🫶🫶外觀精美的印度點心😎😎🤩Kari Patta Crab Malabari新鮮的螃蟹,配以喜馬拉雅椰子、咖喱葉等調料烹製而成。螃蟹肉質鮮嫩彈牙,還使用了大量的咖喱葉,這種葉子的香氣非常濃郁,讓整道菜的味道更加豐富🤤🤤🤩Lemongrass Chicken Malai Tikka以雞肉為主要材料,再加入了檸檬草和奶油等調味料。雞肉肉質卻非常嫩滑,還加入了檸檬草,這種草本植物的味道讓整道菜更加清新😋😋😋🤩Stuffed Galouti Kabab用了嫩羊肉,加入了各種香料和調味料,製成了一種非常美味的烤肉餡餅🥰🥰🤩Kadai Prawns新鮮的蝦,加入了青椒、洋蔥、番茄和各種香草及辣椒等調味料。加埋甜甜地嘅咖喱非常配搭👍👍🤩Yellow Chilli and Mango Butter Chicken經過炭火烤過的雞肉,加入了黃色蕃茄和芒果醬汁,讓味道更加香辣刺激,令到個咖喱多咗個層次🤤🤤🤤🤩Lalla Mussa D

🤩Kari Patta Crab Malabari

🤩Stuffed Galouti Kabab

🤩Kadai Prawns

🤩Lalla Mussa Dal
綠豆和黑豆,配以香料和調味料,經過36小時慢煮而成,令到啲豆嘅質感柔軟,撈埋啲飯食就一流🥰🥰🥰

🤩焗糖黃桃核桃乳酪
乳酪和糖蜜,再加上新鮮的黃桃和核桃。口感非常滑順,加入新鮮的黃桃和核桃,更增加了口感的層次感😋😋

🤩Kesar Kulfi
自製冰淇淋,加入了豆蔻和藏紅花等調味料和香料。豆蔻和藏紅花的香氣讓整個冰淇淋的味道更加濃郁👍👍

🤩Masala Tea
成分是Darjeeling奶茶,加入了各種香草和香料,如肉桂、丁香、豆蔻等,讓整個茶的味道更加豐富,香氣四溢😝😝😝