2025-05-31
今次同姊妹去咗尖沙咀呢間被譽為「印度菜天花板」嘅餐廳,真係由頭驚艷到落尾!一入門口已經被佢個異國風情裝修吸引,天花掛滿彩色玻璃燈,牆身嘅傳統印度花紋好精緻,坐低即刻覺得自己好似去咗孟買嘅高級餐廳咁~ **🥑Avocado Mango Dahi Poori** 一上枱就俾佢個賣相吸引住!脆卜卜嘅空心球入面塞滿牛油果同芒果粒,上面仲淋住乳酪同石榴籽,一啖放入口... 天啊!個口感層次多到數唔晒~脆、滑、甜、酸一次過爆發,個味道平衡得剛剛好,完全唔會膩,真係即刻打開咗我嘅味蕾! **🐚Southern Scallops** 平時好少喺印度菜見到帶子,但呢個真係做得超精緻!帶子煎到外層微微焦香,內裡保持刺身級嫩滑,配埋個咖喱葉同椰子醬汁,東南亞風情mix印度香料,個味道好有深度~ **🍖Lamb Seekh Kebab** 一上枱就聞到炭烤香氣!羊肉打成蓉再串燒,肉質鬆化得嚟帶點嚼勁,香料醃得入味但唔會蓋過羊嘅鮮味。點少少薄荷醬,清新得嚟更加帶出肉香,忍唔住同朋友爭食! **🍆Baingan Bharta** 作為茄子控嘅我俾呢個驚艷到!煙燻過嘅茄子蓉口感creamy到不得了,加入番茄、洋蔥同
**🥑Avocado Mango Dahi Poori**
**🐚Southern Scallops**
**🍖Lamb Seekh Kebab**
**🍆Baingan Bharta**
作為茄子控嘅我俾呢個驚艷到!煙燻過嘅茄子蓉口感creamy到不得了,加入番茄、洋蔥同香料慢煮,個味道濃郁得嚟好有層次,配Missi Roti一齊食簡直絕配~
**🍗Murgh Zafrani Korma**
平時食開重口味嘅咖喱,呢個藏紅花奶油雞反而令人眼前一亮!醬汁香滑得嚟帶淡淡花香,雞肉煮到一撕就開,個醬汁撈飯或者點Naan都令人停唔到口~
**🧀Cheese Truffle Naan**
黑松露芝士烤餅真係犯規級好味!熱辣辣上枱仲拉絲,松露香氣撲鼻而來,外脆內軟嘅口感,就咁食已經好滿足。朋友仲好聰明咁拎嚟點Baingan Bharta,個配搭簡直昇華到另一個level!
**🍹飲品方面**
Mango Lassi香甜順滑,但更驚喜係Strawberry Lassi,酸甜平衡得剛剛好。Virgin Mojito就清新解膩,飲完成個口腔都refresh晒~