燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
2024-07-11 2564 瀏覽
很久沒有去放鬆一下,最近都忙着工作和找工作😛真的要獎勵一下勤力的自己🤪吃吃好吃的牛肉補充能量啊首先是幾款韓式前菜,有辣味豆芽、醬油大根、醬汁茄子、泡菜,特別欣賞大根,入味且沒有任何渣🥰 烤肉調味方面提供蒜片、日式烤汁、豆瓣醬、黑椒、岩鹽💬薄切a5宮崎和牛後腰配壽喜燒汁和牛雪花分佈很平均,入口有即溶的感覺😍😍 底面烤一會兒,當中的牛油就緩緩流出,帶點邪惡😝烤好沾一下蛋黃與壽喜燒醬汁又有另一種風味!這款要試嘍!💬八爪魚柚子醬醋沙律八爪魚絲和麵包粒讓整個沙律的口感大大提升,而沙律菜淋上柚子醬醋與芝士粉🤩吃起來又清新又美味!作餐前小菜真的不錯~💬超長日式牛仔骨長長的牛仔骨用竹支架掛起,再烤一下就把青蔥的味道緩緩滲入肉的當中,視乎想滿足大家的視覺與味覺;其味道偏濃,不需要額外的調味也足夠!🤪💬蒜蓉牛油烤帆立貝四隻大大的帆立貝肉厚鮮甜😍加上滿滿蒜蓉與牛油塊,貝本身已經熟,再烤一烤待牛油蒜蓉的香味滲入貝身🤤 讓人滿足💬北海道士多啤梨牛乳乳酸乳酸味道酸酸甜甜,與草莓口味很搭,而已還有不少草莓果肉🤩🤩 邊喝邊吃很滿足!!💬蜜桃烏龍熊茶烏龍茶與蜜桃的味道很平均,而且甜度適中,表面還放着可愛的小熊冰塊和食用

💬薄切a5宮崎和牛後腰配壽喜燒汁

💬八爪魚柚子醬醋沙律

💬超長日式牛仔骨

💬蒜蓉牛油烤帆立貝

💬北海道士多啤梨牛乳乳酸

💬蜜桃烏龍熊茶
烏龍茶與蜜桃的味道很平均,而且甜度適中,表面還放着可愛的小熊冰塊和食用花瓣🐻加分~

特別讚讚店員很細心,給予每人兩隻碟子作生熟分開吃,加分!

❤️燒肉屋 (清風街)
❤️天后清風街10號清風大廈地舖
❤️2660 6373

▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
兩個人食單點燒肉成日感覺好難叫野食 一碟肉已經唔平 想食多啲種類都唔得 所以我係好喜歡一啲盛盒/套餐 兩個人多啲款式都食到多啲款式 呢間新開嘅燒肉屋有套餐 亦有啲一人大滿足盛盒 就夠曬friendly🤤🤤🦪海鮮一人大滿足(原價$656 特價$459)睇落唔平 但睇完有咩料就知道好抵 鱔片4片 帶子2隻 開邊蝦2隻 甲羅燒配麵包 超大魷魚 夾夾埋埋都價值超過$500 雖然個名叫一人大滿足 但兩個人食都好滿足 必點🤤🤤菠蘿配原條橫隔膜200g($238)荔枝五花肉($88)咁燒肉都要叫肉嘅 比較特別係荔枝五花肉 五花肉包住成粒荔枝一齊燒 食落口感豐富之餘味道都豐富 甜甜鹹鹹 好有心思👻菠蘿原個上超震撼 橫隔膜嘅份量好多 我覺得夠4個人食 食完肉再食番菠蘿解膩 非常貼心🤓🤓士多啤梨乳酸($48)紅火龍佛手柑熊茶($68)飲品方面都係賣相味道俱存 價錢亦都算合理 我係飲士多啤梨乳酸 入面都有啲士多啤梨粒 好足料 而熊茶係會有隻熊喺飲品上面 唔會太甜 非常解膩😎最後特別一讚啲前菜無限refill之餘竟然有5款前菜咁多 除左常見嘅泡菜芽菜之外 仲有蓮藕片 茄子同埋蘿蔔 而且全部都醃得好入面 全個晚

🦪海鮮一人大滿足
(原價$656 特價$459)

睇落唔平 但睇完有咩料就知道好抵 鱔片4片
帶子2隻
開邊蝦2隻 甲羅燒配麵包
超大魷魚

菠蘿配原條橫隔膜200g($238)

荔枝五花肉($88)

士多啤梨乳酸($48)
紅火龍佛手柑熊茶($68)

最後特別一讚啲前菜
無限refill之餘竟然有5款前菜咁多 除左常見嘅泡菜芽菜之外 仲有蓮藕片 茄子同埋蘿蔔 而且全部都醃得好入面 全個晚餐感覺超豐富🥸🥸
2024-07-11 49 瀏覽
今次帶左媽媽黎左呢間好多種類既燒肉店入到黎氣氛好好!背景播住啲日韓歌曲又可以打下卡見到menu都有好多唔同類別既燒物揀結果我同媽媽就揀左魚、豬同和牛試試佢首先黎左啲前菜先有好韓式既醃蘿蔔、茄子、芽菜、泡菜同節瓜每樣食完都可以refill特別係醃蘿蔔 好fresh好開到胃!然後上左個爽脆白膳片無改錯名 燒出黎既魚肉真係好爽脆彈牙加埋佢配有既浦燒醬汁就令到魚既鮮味更加出色厚切A5和牛粒三拼我諗A5和牛係店既其中一個主打佢好細心既位係每款和牛佢都寫上左建議燒烤既時間同火力跟住佢既燒法和牛好淋身 入口即溶 而且都好有牛味大推和牛粒四味五花肉佢四味分別係黑椒鹽、韓式醬汁、蔥蒜同果味醬汁個人最喜愛係黑椒鹽同蔥蒜每款口味既肉都醃得非常入味肉同脂肪既配搭都十分好可以再加埋佢配上既日式麵豉汁同日式烤汁 令到肉既層次再豐富啲最後食完咁多燒肉叫左杯藍碟花佛手柑同北海道芒果牛乳乳酸佢地都好清新可以解除同肉類既油膩感令到我同媽媽都食唔停呢間舖頭好適合chill chill地食住燒肉傾下計!
今次帶左媽媽黎左呢間好多種類既燒肉店

入到黎氣氛好好!背景播住啲日韓歌曲
又可以打下卡

見到menu都有好多唔同類別既燒物揀

結果我同媽媽就揀左魚、豬同和牛試試佢

首先黎左啲前菜先
有好韓式既醃蘿蔔、茄子、芽菜、泡菜同節瓜
每樣食完都可以refill
特別係醃蘿蔔 好fresh好開到胃!

然後上左個爽脆白膳片

跟住佢既燒法
和牛好淋身 入口即溶 而且都好有牛味
大推和牛粒

四味五花肉
佢四味分別係黑椒鹽、韓式醬汁、蔥蒜同果味醬汁
個人最喜愛係黑椒鹽同蔥蒜

叫左杯藍碟花佛手柑同北海道芒果牛乳乳酸
佢地都好清新
可以解除同肉類既油膩感
令到我同媽媽都食唔停

呢間舖頭好適合chill chill地食住燒肉傾下計!

2024-07-08 56 瀏覽
朋友見到係天后新開咗一間日式燒肉餐廳😝放工之後佢就拉咗我嚟試下 睇下好唔好味!前菜有5種😝店員同我哋講食完係可以再refill❤️個泡菜好辣 食得好過引添!- 八爪魚柚子醬醋沙律滿滿嘅柚子醬❤️上面仲鋪滿芝士粉沙律菜十分新鮮而且分量十足 share就啱曬😝- 蒜蓉牛油烤帆立貝大大嚿牛油喺上面同埋有啲蒜蓉😝燒緊嘅時候好香😝- A5宮崎和牛雪花前腿肉只係需要好少時間就已經燒熟😝燒嘅時候記得要好好控制火候配埋個蛋汁去食perfect match❤️- 超長日式牛仔骨好少會見到咁長嘅牛仔骨😝肉質都係10分鮮嫩有骨側邊都有好多肉😝- 北海道士多啤梨牛乳乳酸- 蜜桃烏龍熊茶
朋友見到係天后新開咗一間日式燒肉餐廳😝
放工之後佢就拉咗我嚟試下 睇下好唔好味!

前菜有5種😝
店員同我哋講食完係可以再refill❤️
個泡菜好辣 食得好過引添!

- 八爪魚柚子醬醋沙律

有骨側邊都有好多肉😝

- 北海道士多啤梨牛乳乳酸

- 蜜桃烏龍熊茶
2024-07-08 46 瀏覽
天后新開日式燒肉店🥩 裝修得幾特別 紙巾全部都用布袋喺天花板到吊落嚟 食物嘅擺盤都好吸引佢哋嘅前菜同埋燒肉配嘅生菜都可以無限refill😆菠蘿配原條橫膈膜 💰$239成條橫隔膜既擺盤好誇張😂 已到調好咗味 唔洗再點點醬油已經好夠味好厚身之餘食落唔韌 幾有咬口 配埋香甜既菠蘿味道再豐富啲😆三味牛仔骨 豚肉燒拼盤 💰$188而家做緊優惠 (原價係268 ) 分別有日式牛仔骨 厚切個牛五花 果味醬汁五花肉個人最鍾意個牛仔骨 燒到表面有少少焦之後連骨嗰啲位特別香 牛嘅油脂滲埋出嚟 好好食😆荔枝五花肉 💰$88清甜嘅荔枝配上五花肉花 減低咗就咁食五花肉嘅膩感 百香果撞橙冰 💰$58飲落酸酸甜甜咁 幾解膩唔會過甜 紅火龍佛手柑💰$68都係幾refreshing嘅飲品 食完燒肉飲佢地呢幾款類別嘅飲品就啱晒

佢哋嘅前菜同埋燒肉配嘅生菜都可以無限refill😆

飲落酸酸甜甜咁 幾解膩
唔會過甜

紅火龍佛手柑💰$68
2024-07-08 35 瀏覽
香港人真係非常鍾意食燒肉,朋友喺天后附近返工,推薦我過黎試吓呢間日式燒肉,款式有好多,有日本和牛,豬肉,仲有其他海鮮,價錢絕對唔貴餐廳抽氣做得好好,唔會食完成身燒肉嘅味道,而且裝修風格好有日式嘅味道,好似去咗日本旅行一樣餐廳總共有六款前菜,全部都可以任食✨八爪魚柚子醋沙律🥗$88八爪魚非常有咬口,但係又唔會過韌,沙律菜非常新鮮爽脆,仲有一粒粒蕃茄加埋柚子醋,酸酸甜甜好開胃,最正嘅係沙律有大量嘅芝士碎,芝士愛好者一定一要試✨超長日式牛仔骨$188一條骨黐住大大塊肉,非常震撼,牛仔骨肉口感嫩,帶有豐富的油脂,又能吃到骨邊濃郁的牛肉鮮味,而且經過秘製醬汁同埋蜜糖調味,更帶顯肉味嘅香濃✨蒜蓉牛油烤帆立貝$158超大隻,總共有四隻,帆立貝煮熟咗都可以保留鮮甜味,蒜蓉牛油嘅味道好香,醬汁仲可以加埋白飯一齊食✨薄切A5和牛後腰配壽喜燒汁$169賣相非常吸引,和牛雪花分佈平均,油脂感豐富,職員會幫手燒,保證食到最焦香嘅和牛,呢塊和牛仲會跟一隻蛋,連埋蛋黃汁和壽喜燒汁一齊食,更加juicy✨蜜桃烏龍茶$58飲品造型加上啤啤冰塊🧊,打卡一流,除咗賣相吸引之外,亦都好香果茶嘅味道✨北海道士多啤梨牛乳乳酸$4

餐廳總共有六款前菜,全部都可以任食

✨八爪魚柚子醋沙律🥗$88

✨超長日式牛仔骨$188

✨蒜蓉牛油烤帆立貝$158

✨薄切A5和牛後腰配壽喜燒汁$169

✨蜜桃烏龍茶$58

✨北海道士多啤梨牛乳乳酸$48
乳酸酸酸甜甜的味道,最啱食完燒肉解下油膩感,飲品好香士多啤梨果肉的味道
2024-07-06 44 瀏覽
來到銅鑼灣天后地鐵站附近的清風街<燒肉屋>,當然要品嚐一下呢度嘅燒肉,新開嘅燒肉店地方雖然唔算好大,但係餐廳環境格局非常精緻美麗,好似去左居酒屋甘,好有日本風嘅感覺,打卡一流!!~餐廳供應嘅前菜有蓮藕、白蘿蔔、茄子、芽菜、泡菜,仲有生菜,全部都可以無限refill。<八爪魚柚子沙律>呢個沙律非常特別,用上好多新鮮嘅八爪魚刺身來造成,酸酸甜甜,非常開胃。<超長日式牛仔骨>呢個牛仔骨有成兩隻手掌咁長,非常之大塊,牛仔骨用日式醬汁醃製,非常惹味好食,烤過之後充滿牛肉味道,而且好軟淋。<蒜蓉牛油烤帆立貝>帆立貝總共有四大隻咁多,隻隻都非常新鮮,烤過之後充滿牛油同蒜蓉嘅香味,配埋贈送嘅白飯撈埋一齊食,非常之好食。另外加上<燒肉拼盤>,有醬汁牛五花、豬頸肉、牛胸腹肉、封門柳肉同雜錦香腸。全部嘅牛肉肉質都非常之新鮮同嫩滑,烤完之後充滿牛肉嘅香味,仲充滿肉汁同彈性。飲品叫咗<熊仔冰茶>同埋<士多啤梨乳酸特飲>,味道非常清新,唔會過甜。個人覺得呢間燒肉嘅質素都非常之高,而且價格唔算好貴,值得下

<八爪魚柚子沙律>

<超長日式牛仔骨>

<蒜蓉牛油烤帆立貝>

個人覺得呢間燒肉嘅質素都非常之高,而且價格唔算好貴,值得下次再來。

• 蒜蓉牛油烤帆立貝
2024-07-02 52 瀏覽
天后出名多野食,最近俾我發現到一間全新嘅日韓燒烤,一於入嚟試吓😋前菜有5款,樣樣都好食,尤其kimchi同蓮藕最好食👍食完仲可以免費添加!「爽脆白鱔片(配浦燒醬汁)」4件大大塊白鱔片,全部厚切啖啖肉,配合埋啲蒲燒醬汁,新鮮爽脆「四味五花肉」四味五花肉是此店的熱賣菜式,分別有(黑椒鹽,韓式醬汁,蔥蒜,果味醬汁),成條上嘅五花肉真係第一次見,仲要有咁多款口味。個人推介韓式醬汁,因為夠晒入味,有少少辣嘅口感更好😋「厚切A5和牛粒三拼」三拼分別有(A5宮崎雪花和牛粒)(A5宮崎和牛稀有牛眼蓋)(牛舌)牛舌爽口彈牙,口感豐富😋,和牛粒不愧為A五等級,入口即溶,真係好好味,強烈推介🤩🤩,另外牛眼蓋都不錯,脂肪分泌足夠,有足夠既牛味👍👍通常食燒烤都會用得比較多紙巾,紙巾就分布在裝飾上十分方便,美觀實用,值得一讚👍👍叫咗兩杯特色飲品🍸(北海道芒果牛乳乳酸)(藍蝶花佛手甘熊茶)兩款都好清新,口感好好,藍蝶花果杯有石榴味,有一種清新撲鼻嘅感覺。最後大家得閒過嚟試吓啦!

「爽脆白鱔片(配浦燒醬汁)」

「四味五花肉」

個人推介韓式醬汁,因為夠晒入味,有少少辣嘅口感更好😋

「厚切A5和牛粒三拼」

叫咗兩杯特色飲品🍸
(北海道芒果牛乳乳酸)
(藍蝶花佛手甘熊茶)

最後大家得閒過嚟試吓啦!

2024-06-27
  • A5和牛三拼
2024-06-29 137 瀏覽
呢間新開嘅天后燒肉店,經過好多次都想試,今日終於嚟咗試見到門面幾靚都有少少期待個位置有少少迫坐得唔算好舒服,不過個裝修係幾靚叫咗個A5和牛,牛仔骨,五花腩肉,牛面肉最好食嘅係五花腩以下嘅照片就係A5和牛有啲薄,一般般牛仔骨同埋牛面肉都一般般今日咁啱做開回歸,折扣有71折埋單兩個人五百幾蚊唔算好貴,不過如果對肉類有要求嘅就唔係太建議,肉類嘅質素真係一般般服務態度係OK嘅另外值得讚嘅係前菜可以無限refill 前菜有蘿蔔,泡菜,芽菜另外生菜都係無限refill 不過對肉有要求嘅我就應該唔會再回頭
呢間新開嘅天后燒肉店,經過好多次都想試,今日終於嚟咗試

見到門面幾靚都有少少期待
個位置有少少迫
坐得唔算好舒服,不過個裝修係幾靚

叫咗個A5和牛,牛仔骨,五花腩肉,牛面肉

最好食嘅係五花腩
以下嘅照片就係A5和牛有啲薄,一般般
牛仔骨同埋牛面肉都一般般

今日咁啱做開回歸,折扣有71折
埋單兩個人五百幾蚊

服務態度係OK嘅

另外值得讚嘅係前菜可以無限refill
前菜有蘿蔔,泡菜,芽菜
另外生菜都係無限refill

不過對肉有要求嘅我就應該唔會再回頭
  • 四味五花肉
2024-06-28 66 瀏覽
燒肉店(清風街)昨天晚上我和太太途經清風街,見到一間日式燒肉店,正好想食燒肉,見價錢合理就試一試。這裡的環境讓人感到舒適,燈光柔和,播住不同種類音樂,讓人有種日本居酒屋的感覺。店家會提供前菜和生菜,而且可以無限追加! 我們當晚有五道前菜,當中泡菜同芽菜仔更可以自行配搭生菜同肉類做成生菜包 =) 我們品嚐了豚肉燒拼盤,有三款不同的肉類(日式牛仔骨,厚切角牛五花,果味醬汁五花肉),菠蘿配原條橫膈膜和荔枝五花肉。肉質鮮嫩,口感豐富,讓人食指大動。味醬汁五花肉燒得微焦,香跪可口,荔枝五花肉食落帶有荔枝既清甜,一個新既嘗試,菠蘿配原條橫膈膜,店家推介進食時橫膈膜要配上燒菠蘿,味道既甜又酸,加上清新既生菜,減少油膩感,讓人回味無窮。我們品嚐了紅火龍佛手柑熊茶和百香果撞橙冰。這兩款飲品都非常清新,口感豐富,讓人一試難忘。特別是紅火龍佛手柑熊茶,有一塊小熊形狀的果汁冰,它的口感既清爽又甜美,讓人回味無窮。服務員的態度非常友好,他們總是面帶微笑。而且還十分專業,可以即時介紹每一道款肉的特質,每道菜菜的燒烤時間,並且有需要時可以為我們提供代燒服務。總的來說,這家燒肉屋的飲品和食品都非常美味,服務和環境也非
燒肉店(清風街)

我們品嚐了
菠蘿配原條橫膈膜和
我們品嚐了
紅火龍佛手柑熊茶和
總的來說,這家燒肉屋的飲品和食品都非常美味,服務和環境也非常好。我們度過了一個非常愉快的晚上,我們期待下次再來。

P.S 位置燈光問題,相比較偏藍🫣
前菜
2024-06-27
  • 菠蘿配原條橫膈膜
2024-06-27 27 瀏覽
我平時最多就係喺天后食糖水,見附近開咗好多餐廳今日放假就過嚟試吓有咩好食啦~見到新開咗呢間燒肉就走咗入去食😆佢哋仲做緊優惠5:30後入座單點有88折、9:00後入座單點有78折👏-見到勁多款都好吸引無論餐廳嘅風格同食物嘅擺盤都好用心❤️大家可以留意吓場內釣住嗰啲一包包其實係紙巾嚟㗎~融合咗店舖嘅設計都幾好睇又方便~-有幾款前菜同生菜都可以任refill㗎!-菠蘿配原條橫隔膜 $239個擺盤已經好吸睛👀佢仲會有支旗仔教我哋可以同菠蘿一齊食佢個菠蘿係成個螺旋冇斷😂條牛嘅橫膈膜醃得好好食甜甜地咁有少少似韓國嘅站着吃間舖既味道🥹因為我超愛呢間🥹飛唔到過去都食到佢嘅味道👅橫膈膜一啲都唔靱燒完仲好入味配埋菠蘿一齊食超清爽如果就咁食都應該會有少少漏嘅所以呢個配搭真係非常好👍🏻-荔枝五花肉 $88呢度菜平時就喺日本居酒屋食得多自己燒真係未試過好彩店家喺支旗仔度有提示唔好打開佢黎燒差啲想打開㗎啦😹內裏有荔枝嘅甜味中和左肉嘅油脂配搭得好好😌-三味牛仔骨豚肉燒拼盤 $188呢款而家做緊優惠😍本身係$268而家襯佢做緊推廣價就試吓先😁-日式牛仔骨牛仔骨牛味都好濃保存住好多肉汁-厚切角牛五花厚切牛五花肥瘦均勻食落
見到新開咗呢間燒肉就走咗入去食😆

有幾款前菜同生菜都可以任refill㗎!

菠蘿配原條橫隔膜 $239

第一啖飲嘅時候就覺得冇乜特別
但係第二啖飲嘅時候就會真係飲到淡淡嘅芒椰味道
好得意😎
同埋支嘢都係好好飲唔會話太苦👍🏻

先去完SOGO買銀包後,就去揾附近有咩食,最後就去左天后食燒肉屋超長式的日式牛仔骨第一次食原條燒的日式牛仔骨,侍應提醒原條燒後才剪成細細份牛油凡立貝凡立貝配上牛油,味道很香。燒肉屋的合家歡我選擇了這款包含了很多不同種類的肉類。我個人最愛食當中的兩款腸。燒過後,這兩款香腸食香口,而且外皮很脆口。燒肉可以沾3種不同的醬料,有另一種口味。其實就算直接食都好好味。八爪魚柚子沙律前菜,味道正常。蜜桃烏龍茶 + 士多啤梨飲品幾好飲,而且食燒肉味道較重,所以飲品必須。

超長式的日式牛仔骨
第一次食原條燒的日式牛仔骨,侍應提醒原條燒後才剪成細細份

牛油凡立貝
凡立貝配上牛油,味道很香。
燒肉屋的合家歡

八爪魚柚子沙律
前菜,味道正常。

蜜桃烏龍茶 + 士多啤梨
飲品幾好飲,而且食燒肉味道較重,所以飲品必須。
2024-06-25
🌟前菜任refill🌟 有泡菜、青瓜海帶、蘿蔔、茄子香菇八爪魚柚子醬醋沙律 $88八爪魚鮮嫩,再灑上芝士粉、柚子醬加醋,酸酸甜甜幾開胃,啱晒燒肉之前食!超長日式牛仔骨 $188必嗌之選✨上菜時掛喺架上面,打卡一流!肉質夠晒嫩,味道醃製得又夠!燒內屋合家歡拼盤 $289醬汁牛五花+日式三魚胸腹肉+封門柳+豬頸肉+雜錦香腸(墨魚腸 雞肉腸)一次過試晒招牌燒肉,食晒呢堆肉都已經好夠飽,當中牛五花比較欣賞,肉片薄薄哋,燒一陣就食得!兩款腸都好似台灣腸,其中墨魚腸個人覺得好好食!蒜蓉牛油烤帆立貝 $158大推呢個!4隻帆立貝鋪滿蒜蓉同牛油,蒜蓉味極濃,仲有一碗紫菜白飯添!仲有教你燒帆立貝要燒幾多分鐘,唔使擔心燒得過熟😼飲品方面:士多啤梨北海道乳酸 $48估唔到裏面真係有士多啤梨果肉,覺得幾好飲,酸酸甜甜!店內有三款香港製造嘅手工啤酒:揀咗芒椰奶西 $68 少少芒果糯米飯嘅感覺👍🏻
🌟前菜任refill🌟
有泡菜、青瓜海帶、蘿蔔、茄子香菇

八爪魚柚子醬醋沙律 $88

超長日式牛仔骨 $188

燒內屋合家歡拼盤 $289

蒜蓉牛油烤帆立貝 $158

飲品方面:
士多啤梨北海道乳酸 $48
估唔到裏面真係有士多啤梨果肉,覺得幾好飲,酸酸甜甜!
店內有三款香港製造嘅手工啤酒:
揀咗芒椰奶西 $68 少少芒果糯米飯嘅感覺👍🏻
最近有機會去咗天后區嗰間「燒肉屋」,佢哋主打日韓燒肉。裝修以溫暖嘅木質元素為主,仲有啲日式風情燈光嘅裝飾,坐低之後感覺好舒適。呢度嘅服務態度都非常好,店員笑容滿面,仲會主動介紹菜式。前菜5小碟及生菜任食一開始,店員就送上咗前菜5小碟同任食嘅生菜。前菜有茄子、蘿白、泡菜、青瓜、芽菜,全部都係開胃嘅小食。茄子軟嫩入味,蘿白爽脆淋甜,泡菜酸辣適中,青瓜清新爽口酸香開胃,芽菜鮮嫩多汁。D燒肉配合生菜一齊食,真係一個好好嘅開始。八爪魚柚子醬醋沙律(脆麵包粒、芝士、蕃茄仔)八爪魚柚子醬醋沙律用咗新鮮嘅八爪魚,配上柚子醬,酸酸甜甜嘅味道非常開胃。仲有脆麵包粒、芝士同蕃茄仔,增加咗口感同層次,每一口都充滿驚喜。超長日式牛仔骨(日式醃製)超長日式牛仔骨真係唔可以錯過。呢條牛仔骨真係長得驚人,達20cm長;店員話係用咗日式醃製方法,味道非常入味。燒嘅時候,牛仔骨發出陣陣香氣,肉質嫩滑多汁,啖啖肉都係享受。蒜蓉牛油烤帆立貝配飯蒜蓉牛油烤帆立貝配飯係另一個必點嘅菜式。燒完嘅帆立貝嘅鮮味同蒜蓉牛油嘅香氣完美結合,烤到恰到好處,入口即化。配埋飯一齊食,真係一流。燒肉屋合家歡拼盤(醬汁牛五花,日式三角胸腹肉,封門柳

前菜5小碟及生菜任食

八爪魚柚子醬醋沙律(脆麵包粒、芝士、蕃茄仔)

超長日式牛仔骨(日式醃製)

蒜蓉牛油烤帆立貝配飯

燒肉屋合家歡拼盤(醬汁牛五花,日式三角胸腹肉,封門柳,豬頭肉,雜錦香腸)
最後嚟個燒肉屋合家歡拼盤,呢個拼盤真係非常豐富,有醬汁牛五花、日式三角胸腹肉、封門柳、豬頭肉同雜錦香腸。每一款肉都各有特色,醬汁牛五花肥美多汁,日式三角胸腹肉嫩滑入味,封門柳肉質結實,豬頭肉口感特別,雜錦香腸則係多種味道混合,非常滿足。

夠薑手工啤、北海道士多啤梨牛乳乳酸
飲品方面,試咗夠薑手工啤同北海道士多啤梨牛乳乳酸。夠薑手工啤有濃郁嘅薑味,配合燒肉非常解膩;北海道士多啤梨牛乳乳酸則甜甜嘅,口味特別。
早排睇到網上美食專題,講開又有一間燒肉店進駐清風街呢個美食地圖,好多特色食物都好鬼吸引我呢隻食肉獸,於是約咗朋友過嚟一探虛實,好食嘅燒肉從來都逃唔過我嘅法眼,哈哈哈。來到門口已經覺得好似日本舊式居酒屋🍻🍺格局,門口仲有燒肉販賣機嘅裝飾,即時帶咗我哋返日本,真係好鍾意。一入到去,店員好熱情好有禮貌,首先奉上佢哋3款特式醬汁(麻油/燒汁/麵豉),用來點燒肉。仲有無限refill 嘅5款前菜/新鮮生菜,未點菜已經好吸引啦。重頭戲來啦,我哋呢啲食肉獸點咗下面呢啲嘢食,好正唔係講笑。有一點必須講下,每款肉上來嘅時候,店員都會講解一下食物燒幾耐,同埋食物上面都會插1支旗仔,簡單講下食物名同埋燒幾耐,好有心思。厚切A5和牛粒三拼A5宮崎雪花和牛粒:中火每邊燒5秒,入口即溶和牛稀有牛眼蓋:第一次食呢個部位,中火每邊3秒,滋味難以形容,牛味濃,軟滑。厚切牛舌:好厚實爽脆,口感真係無敵。燒鰻魚4件鰻魚好新鮮肥美,先燒好鰻魚肉嗰邊,再燒皮,9成熟嘅時候搽埋佢個秘制鰻魚汁,魚皮好脆,魚油豐富,好好味。四味五花肉(脂肪位全部入口即溶)黑椒鹽:微辣,肉味濃。韓式醬汁:最鍾意呢款,好香濃,有啲啲似港式叉燒嘅焦香味甜

5款配菜

厚切A5和牛粒三拼

厚切A5和牛粒3拼

A5宮崎雪花和牛粒:中火每邊燒5秒,入口即溶
厚切牛舌:好厚實爽脆,口感真係無敵。

(脂肪位全部入口即溶

四味五花肉

黑椒鹽:微辣,肉味濃。
韓式醬汁:最鍾意呢款,好香濃,有啲啲似港式叉燒嘅焦香味甜。
果味醬汁:果味唔算太出,但係脂肪位真係無敵。
蔥蒜:帶出肉味,唔油膩。

點少得飲品呢,我自己本身有一點敗筆之處,去居酒屋居然唔飲酒🍻,不過幸好都有好多特色飲品選擇。

🍹🍸藍蝶花佛手柑熊茶
好可愛嘅熊仔冰塊,佛手柑我覺得味道有啲似柚子,加埋蝶豆花,酸甜酸甜,記得搞勻下面嘅佛手柑,一啖飲落暑氣全消。
藍蝶花佛手柑熊茶

🍸🍹北海道芒果牛乳乳酸
奶味香濃,夏天係芒果當造季節,所以芒果味好清甜,加埋乳酸嘅汽泡水感覺,絕對沖擊味蕾。
北海道芒果牛乳乳酸

總結,肉品質真心唔錯。呢度係食肉獸嘅天堂,份量好足,可以滿足大啖大啖食肉嘅慾望,服務態度都好好。

我呢排食嘢嘅心得係,香港好多餐廳嘅服務質素明顯提高咗好多,希望大家多啲留港消費啦。
5款配菜
厚切A5和牛粒3拼