2024-06-08
飲酒最好就同朋友齊嘩嘩,時常都去依間串燒店,因為啤酒SAPPORO做買一送一,我哋班酒鬼至愛串燒有好多款式可以揀,我哋一下子叫左好多串一齊share食本身我係明太子忠粉,一見到依串明太子雞腿肉已經心心眼,不吝嗇又滿滿嘅明太子醬係雞肉面層,明太子味道充斥整個口腔,雞腿肉好嫩滑,食完一啖好滿足,超正!鹽燒原塊雞皮燒得非常香脆,我哋再自己落左七味粉同孜然粉令辣味更提升,飲啖啤酒食口雞皮夠哂夾又惹味見依個燒蒿筍伴蟹膏幾得意所以叫左,估唔到蟹膏同蒿筍味道咁相似,濃烈蟹膏香同爽脆蒿筍夾埋食又幾fresh!滑浖浖韓式牛骨髓好似見串燒店有得食,牛骨髓滑嫩口感配泡菜食又出奇地夾依個厚切鹽燒牛舌拖羅真係衝擊我味蕾,牛舌非常軟熟帶少少微脆口感,食落有少少溶化感,好好味燒左嘅汁燒煙刃年糕卷特別煙刃有咬口 麻辣豚肉韮菜花卷同麻辣豚肉芫茜卷口感好豐富,滿滿嘅韮菜花同芫茜捲係豚肉中間,食落惹味仲保持到肉汁水份,完全一啲都唔乾仲叫左個蒜蓉燒廣島蠔同涼拌藤魚皮,估唔到魚皮個辣汁掛到好入味,魚皮好爽口,我幾鍾意朋友話必食焦糖青蘋果鵝肝多士,估唔到咁驚喜,個鵝肝厚度適中,煎得剛剛好又夠香,加上青蘋果酸酸地中和返鵝肝嘅油膩感
串燒有好多款式可以揀,我哋一下子叫左好多串一齊share食
燒左嘅汁燒煙刃年糕卷特別煙刃有咬口
朋友話必食焦糖青蘋果鵝肝多士,估唔到咁驚喜,個鵝肝厚度適中,煎得剛剛好又夠香,加上青蘋果酸酸地中和返鵝肝嘅油膩感,多士夠酥脆,好味
幾驚喜嘅檸蜜牛油包,個包本身有芝士粒,搽滿柚子蜜再烤到面層好香脆,食落鬆軟甜甜地,加上芝士粒粒口感,好滿足