2021-06-17 44 瀏覽
當唔想煮飯或者唔知煮咩好嘅時候,斬料就可以解決一切問題🤣今次喺上朋友屋企之前喺附近斬料加餸~見到呢間燒臘舖好多人幫襯,就行埋去睇吓。見到掛喺櫥窗嘅燒味都幾靚,而且價錢仲好平,所以就買咗四款燒味去朋友度。燒味佬叉燒蜜汁味好重,香甜惹味。叉燒肉唔會好多肥膏,肥瘦適中,但肉質唔會乾,仲幾軟幾腍添👍🏼拎到返去仲喺暖暖地🔥仲比足夠嘅汁可以點嚟食同捞飯😂客家鹽焗雞 (半隻) 只係$30,真係幾抵食🤩鹽焗調味夠鹹香,雞肉同皮都幾滑,又唔會好肥。老師傅燒腩仔腩肉唔會過肥,鹹香味好夠。至尊燒鵝(上庄) 肉嫩甘香,又夠入味。皮薄唔肥膩之餘仲啖啖肉😚

見到呢間燒臘舖好多人幫襯,就行埋去睇吓。

燒味佬叉燒

客家鹽焗雞 (半隻)

老師傅燒腩仔腩肉唔會過肥,鹹香味好夠。

老師傅燒腩仔

至尊燒鵝 (上庄)
燒味佬叉燒
客家鹽焗雞 (半隻)
老師傅燒腩仔
至尊燒鵝 (上庄)
2021-06-17 29 瀏覽
今日係端午節,聽朋友講依度開左間燒味幾好食, 今日買啲燒味返去同屋企人食。買左都幾多下,夾埋200零蚊,唔算太貴。我去到果陣咁岩食飯時間,仲要排隊,好多人買盒飯食!總共買左4款 : 燒肉、燒鵝、鹽焗雞、叉燒都係啖啖肉既部位, 雞都係比雞脾位最鍾意食鹽焗雞, 味道單食都唔會過鹹, 又唔會好似普通切雞咁冇乜味而爸爸就最鍾意燒鵝, 話夠滑唔會榎歰歰, 叉燒半肥瘦, 斬得偏厚, 蜜汁味重燒肉皮脆肉厚, 肥肉偏多, 整體味道唔錯, 值得一試
買左都幾多下,夾埋200零蚊,唔算太貴。
我去到果陣咁岩食飯時間,仲要排隊,好多人買盒飯食!

總共買左4款 : 燒肉、燒鵝、鹽焗雞、叉燒
都係啖啖肉既部位, 雞都係比雞脾位
而爸爸就最鍾意燒鵝, 話夠滑唔會榎歰歰,

叉燒半肥瘦, 斬得偏厚, 蜜汁味重

燒肉皮脆肉厚, 肥肉偏多, 整體味道唔錯, 值得一試
外賣自取
好少食燒味都打食評,但呢間燒味店慶祝新分店開張有優惠,勁勁勁抵,6個大人食飯,斬咗4盒燒味,乜都有,居然$200唔洗 lol,CP值高到驚人!環境平時其實真係唔會嚟新墟呢邊,咁啱嚟搵朋友經過見到優惠,好多人排隊。明爐燒鴨(下庄) $38燒鴨仲要有脾嘅下庄$40唔洗有交易😍肉厚,皮下脂肪少,食落油香幾重,而肉厚而不韌,$38絕對扺食。脆皮燒腩骨 $60燒腩就一向都貴啲,呢到嘅燒腩相對上瘦啲,如果食慣肥美嘅同師傅講軟肥啲,但我自己不嬲唔食肥肉,瘦嘅反而啱我😂。 客家鹽焗雞(半隻) $30呢個必嗌!食完有驚喜,皆因整得好滑,雞肉一啲都唔老唔嚡,仲要半隻雞只係賣$30,美中不足係做得未夠似鹽焗味。 燒味佬叉燒 $50 咁大盒賣$50,又係抵到爛,蜜汁好足夠,半肥瘦不太膩。總括而言,住附近嘅朋友仔有福,難怪大排長龍,仲要有分店!

明爐燒鴨(下庄) $38
明爐燒鴨(下庄)

脆皮燒腩骨 $60
脆皮燒腩骨

客家鹽焗雞(半隻) $30
客家鹽焗雞(半隻)

燒味佬叉燒 $50
燒味佬叉燒

咁大盒賣$50,又係抵到爛,蜜汁好足夠,半肥瘦不太膩。

總括而言,住附近嘅朋友仔有福,難怪大排長龍,仲要有分店!
明爐燒鴨(下庄)
客家鹽焗雞(半隻)
去朋友屯門屋企食飯,去了屯門井財街21號協邦大廈地下的燒味滷師切料加餸。由於新開不久加上裝修企理光猛,在門口已經有很多人排隊購買。看到準備燒鵝,燒鵝當場即燒,新鮮出爐。我們點了至尊燒鵝1/4隻,燒味佬叉燒半斤,老師傅燒腩仔半斤,客家鹽焗雞半隻,攞起時已經相當重手, 拎到返屋企打開蓋看,果然是相當足砰。至尊燒鵝上庄,由於新店開張是$110元,相當抵食,而且自家工場,然新鮮出爐,果然是皮脆肉嫩。客家鹽焗雞半隻30蚊,超級抵食,而且雞個頭很大隻,最啱屋企加餸。燒味鹵叉燒半斤,滿滿一盒,而且品質不錯,沒有太多渣,好味。老師傅燒腩仔,皮燒得好脆,配上黃芥辣,好送飯,正。總結:燒味滷師是一間超抵食,性價比極高的燒味店,做的是街坊生意,見他 多人排隊就知道,有很好的口碑👍👍

由於新開不久加上裝修企理光猛,在門口已經有很多人排隊購買。
看到準備燒鵝,燒鵝當場即燒,新鮮出爐。

燒味鹵叉燒半斤,滿滿一盒,而且品質不錯,沒有太多渣,好味。

老師傅燒腩仔,皮燒得好脆,配上黃芥辣,好送飯,正。

2021-06-10 14 瀏覽
今日屋企大家都放假!!梗係唔煮飯啦休息吓嘛~經過一輪投票後決定近近臣落樓下買燒味翻屋企食 至尊燒鵝燒鵝皮脆有光澤,肉汁亦多 😋😋配上酸梅醬一齊食! 加分加分啊!!燒味佬叉燒屋企每個人都極鍾意食叉燒~ 呢度嘅叉燒的肉質軟淋,多汁香甜客家鹽焗雞雞肉肉質很嫰仲帶有鹹香,超級好味道!!加上配上特製的沙薑汁,真係好送飯啊 😎😎麻辣手撕雞呢個真係夠晒惹味!!絕對是開胃既前菜啊~~~ 鍾意食辣嘅朋友千祈唔好錯過🥰 送酒都係一流㗎
今日屋企大家都放假!!
梗係唔煮飯啦休息吓嘛~
經過一輪投票後決定近近臣落樓下買燒味翻屋企食

至尊燒鵝
燒鵝皮脆有光澤,肉汁亦多 😋😋
配上酸梅醬一齊食! 加分加分啊!!

燒味佬叉燒
屋企每個人都極鍾意食叉燒~
呢度嘅叉燒的肉質軟淋,多汁香甜

客家鹽焗雞

麻辣手撕雞
呢個真係夠晒惹味!!
絕對是開胃既前菜啊~~~
鍾意食辣嘅朋友千祈唔好錯過🥰
送酒都係一流㗎

💖落屯門買外賣返去比屋企人做午餐,梗係黎燒味滷師買燒味滷水🥰喺新墟輕鐵站行2分鐘左右就到。1⃣️至尊燒鵝 (半隻)🥩 $108💖去到發現燒鵝有減價,所以買咗半隻返屋企。燒鵝夠晒肥厚嫩滑,咬落勁juicy,。好大浸油香味,搞到我唔肚餓都食咗幾舊,有啲邪惡感🤣外皮香脆,配上酸梅醬就更開胃!2⃣️燒味老叉燒🥩 $50💖叉燒嘅蜜汁好有光澤,肉質嫩滑,香甜得黎唔膩。叉燒肥瘦得宜,分量多,每次黎燒味滷師必買!3⃣️原味手撕雞 (半隻)🐔 $60💖手撕雞份量多,肉質細膩,雞皮香滑,平時唔食雞皮嘅我都忍唔住😋雞肉鹹香,搭配芝麻同麻醬增添滋味!💖邊間分店都係大排長龍,員工態度好,做嘢又快手。見到佢哋有買便當,先$22 ,下次買來試吓🥰

1⃣️至尊燒鵝 (半隻)🥩 $108

2⃣️燒味老叉燒🥩 $50

3⃣️原味手撕雞 (半隻)🐔 $60

2021-06-09 28 瀏覽
燒味滷師 (協邦大廈) (屯門)屯門井財街21號協邦大廈地下13-14號舖至尊燒鵝$110燒鵝上庄,都好大碟下,我用多汁,超多外層香脆,皮下有一層薄薄的脂肪,點上酸梅醬很下飯。叉燒$50叉燒肉口多汁,甜甜的叉燒醬,叉燒肥瘦均勻少得外層香脆可口,內裡肉質還是很嫩口,入口爆汁。燒腩仔$64燒男仔最緊要就是外邊的豬皮燒得脆卜卜。這個拎回家時已經是幾個小時後,但吃的時候還是外皮脆脆的,我喺床下面夾着一層豬油紙,下面是瘦肉。很有火候的燒腩仔。鹽焗雞$30$30半隻鹽焗雞,非常抵!鹽焗雞鹹鹹香香,用來配飯非常好。還配上了姜蓉和沙彊醬!

燒味滷師 (協邦大廈) (屯門)
屯門井財街21號協邦大廈地下13-14號舖

至尊燒鵝$110

叉燒$50

燒腩仔$64

鹽焗雞$30
2021-06-07
50 分鐘 (堂食)
2021-06-05 16 瀏覽
假日唔想出去同人迫,又要等位,就喺屋企煮,再買啲燒味返嚟加餸先😬😬屋企附近呢間燒味滷師,見佢有幾間分店,仲係舖頭即燒即賣,價錢仲好平民添😍燒鵝好吸引呀!喺舖頭就見到個好大個燒鵝爐,我揀咗上庄110蚊,好細心獨立再包醬汁畀我,肉質紮實,好有鵝香,而且何由鵝髙都幾香😜另外客家鹽焗雞半隻都係賣30蚊,簡直超值呀!呢個係新張優惠,一定要買啦,一大盒,肉質嫩滑,鹹香!用嚟送飯真係幾正燒味佬叉燒肉質好淋呀,而且個醬汁甜甜地都ok🥰老師傅燒腩仔外皮脆卜卜,一層肉一層肥高.雖然就肥啲但係真係好香口,間唔中一次冇所謂啦😊屋企加條魚加碟菜咁又一歺,六個人都食唔曬,好抵呀😆

燒味佬叉燒
肉質好淋呀,而且個醬汁甜甜地都ok🥰

老師傅燒腩仔
屋企加條魚加碟菜咁又一歺,六個人都食唔曬,好抵呀😆

外賣自取
你哋老闆喺社交平台講服務態度要好!你講嘅嘢我非常認同!但係你知唔知道,屯門虹橋/分店,有有你講嘅服務態度?我昨日去咗呢間分店買燒鵝飯36蚊一盒!當時要求如果有燒鵝腩位可唔可以斬界我,又或者鵝背都冇所謂!最後兩位斬料師傳竊私語!斬完之後交界小姐小姐交界我!我把盒飯帶到家裏食用時!發現全部都係胸肉位!而且食落去根本唔似燒鵝,肉類味道根本就係燒鴨!🤬🤬🤬老實講!!我幫襯過你哋四至五次!次次都買燒鵝飯!!今次體驗最差最差!如果你哋做唔到!你出聲咪得囉!點解要咁做????我以後都唔會襯你哋!🤬🤬🤬
你哋老闆喺社交平台講服務態度要好!

你講嘅嘢我非常認同!
但係你知唔知道,屯門虹橋/分店,有有你講嘅服務態度?
我昨日去咗呢間分店買燒鵝飯36蚊一盒!

老實講!!
我幫襯過你哋四至五次!次次都買燒鵝飯!!
今次體驗最差最差!
如果你哋做唔到!你出聲咪得囉!點解要咁做????
我以後都唔會襯你哋!🤬🤬🤬
2021-06-04
10 分鐘 (外賣自取)
2021-05-19 25 瀏覽
又嚟分店斬料加餸食先😗真係好抵食,依舊份量好多,同埋排隊排長龍😝至尊燒鵝,打開外賣盒,一股香氣撲鼻而來,仲係熱架,而且份量勁多,趕快咬一口,肥美呀,油脂香味四溢,鵝皮香脆,鵝肉彈牙,鵝油齒頰留香,搞到流曬口水,加了酸梅醬係惹味少少,仲好想食😍白切貴妃雞又滑又嫩,好多汁呀,能做到皮滑肉嫩,就非常好吃呢🙂燒味佬叉燒,叉燒肥瘦部份適中,入口feel到肉質很爽,水準不錯,肉質鬆化唔在講,相當有咬口,加上帶點燶邊,而且叉燒沾滿了又甜又香的麥芽糖,好食的叉味😗脆皮燒肉,外皮鬆化乾身,肥瘦度亦恰好,食多幾件都唔膩👅👅

脆皮燒肉,外皮鬆化乾身,肥瘦度亦恰好,食多幾件都唔膩👅👅

2021-05-19
  • 客家鹽焗雞
  • 燒味佬叉燒
2021-05-17 18 瀏覽
燒味滷師:同學仔有咩幫到你?我:唔該 我想要半隻至尊燒鵝,半斤燒味佬叉燒(半肥瘦),半隻原味手撕雞燒味滷師:好嘅,搞掂再叫你號碼。咁多餸你食唔食得哂架?我:梗係要同屋企人分享啦,今晚幫屋企加餸架🤣3 minutes later~燒味滷師:細佬,搞掂啦我:哇,咁快手。返到屋企我:阿媽,今晚唔洗煮餸呀,煲飯得啦❤️媽:哇,咁多餸嘅?我:係呀,開左間新嘅燒味舖,所以買黎試吓,反正咁平🤣媽:你買左幾錢?我:加埋先$220炸嘛媽:下?有半隻燒鵝同半斤叉燒再加半隻手撕雞喎,佢地收少左你?我:冇喎😂食後感:手撕雞又滑又香,加左麻油同白芝麻之後真係忍唔住係咁夾黎食。燒鵝啲肉又嫩口又香口,加埋酸梅醬真係好似食裕記咁。叉燒唔會太肥太瘦,岩岩好,唔似出面嗰啲成日要咬開一大舊肥膏出黎先食得。#屯門美食 #香港ig #hkig #hkfoodie #food4life #foodporn #foodlover #lovefood #igfoodie #foodmadness #craveforfood #hungry #eat #冬陰生活日記 #冬陰生活日記_屯門
燒味滷師:同學仔有咩幫到你?
燒味滷師:好嘅,搞掂再叫你號碼。咁多餸你食唔食得哂架?
我:梗係要同屋企人分享啦,今晚幫屋企加餸架🤣

3 minutes later~
燒味滷師:細佬,搞掂啦
我:哇,咁快手。

返到屋企
我:阿媽,今晚唔洗煮餸呀,煲飯得啦❤️
媽:哇,咁多餸嘅?
我:係呀,開左間新嘅燒味舖,所以買黎試吓,反正咁平🤣
媽:你買左幾錢?
我:加埋先$220炸嘛
我:冇喎😂

食後感:
手撕雞又滑又香,加左麻油同白芝麻之後真係忍唔住係咁夾黎食。

燒鵝啲肉又嫩口又香口,加埋酸梅醬真係好似食裕記咁。

2021-05-17 30 瀏覽
今日去親戚家吃飯,總不能什麼都不買,所以就到樓下的燒味店斬料。.靚到反光的燒味在玻璃窗下就是最好的裝飾品、宣傳片,而且價錢很貼地$22雙拼燒味飯;$30半隻雞,抵食!.半隻燒鵝- 鵝的油香滿溢,香口多肉汁,肉質結實。很久沒有吃燒鵝了,久違的奢侈只是$110,有誠意夠體面的加餸。.$30有半隻雞真心抵,媽媽說平過自己煮?肉質嫩滑,肥瘦適中。.斬料當然少不了叉燒,啖啖肉,不烈不乾,恰到好處,一大盒$50購一個普通家庭食了。.想不到在燒味店也有手撕雞,清新感覺更健康。

想不到在燒味店也有手撕雞,清新感覺更健康。
屯門燒味舖唔算多 呢排井財街開咗一間新嘅 平時買開呢度嘅22蚊雙拼飯 超抵食🤩🤩 今次斬料加餸‼️燒味佬叉燒:叉燒醬蜜汁味重 食落甜味幾出 肉質唔鞋 重點係唔洗叫都比半肥瘦我 係開心嘅!如果多啲燶邊仲正老師傅燒腩仔:好重肉味 熱食真心好香🤤完全唔使落芥辣 size比平時食嘅迷你啲 肉質好鬆化 肥瘦均勻🍖至尊燒鵝(上庄):皮夠薄 食落唔會太油膩👍🏻肉質好嫩 擺雪櫃分開幾日食都唔會柴晒 而且燒得岩岩好 好食😋 下次叫下庄 都係貴$10客家鹽焗雞:外賣鹽焗雞會分開比薑蔥油同鹽焗醬汁 食之前將啲雞倒入啲汁度就食得~ 雞件冇碎骨 燒味師傅有功架👴🏻 雞肉口感幾嫩 同鹽焗醬汁好夾 唔洗落薑蔥油都好夠味 可以用嚟撈飯😚

2021-05-09 19 瀏覽
聽朋友講,屯門有一間燒味滷師,見近近地,一於過去睇下有咩好食先。至尊燒鵝,燒得啱啱好,師傅火候控制得好好,唔會過熟,咬落去鵝皮爽脆,肉汁豐富,配上酸梅醬,中和一下,唔錯!燒味佬叉燒,叉燒色澤油潤,沾上甜而不膩的蜜汁,再輕輕一燒,為叉燒添加一層黃金外衣。一啖咬落去,半肥瘦叉燒的脂肪便在口腔溶化,撈飯一流!老師傅燒腩仔,外皮香脆,咬落去喀喀聲,腩肉點上芥末,為舌頭帶來一絲刺激!客家鹽焗雞,雞肉醃得好入味,但唔會過咸,雞肉鮮嫩,唔會咬唔開,值得一提的是他的沙茶醬,配上鹽焗雞,唔會唔夾,反而有一種相輔相成的效果,更加有層次。

近排成日OT, 晚飯都唔得閒煮,所以就斬料返屋企食。平平地已經有雞、有鵝、有叉燒,返到屋企煮條菜就得,真係平、靚、正!燒鵝雖然只買了半隻,但望落去好大隻,而且皮脆肉厚。我留咗一半第二日煮湯米粉食,放左湯仍然好夠味,讚👍🏻我老公怕肥,所以買左半斤瘦叉燒。有時買瘦叉燒雖然無肥肉,但就會乾爭爭,唔好食。但呢間既瘦叉燒瘦得黎又唔乾,仲要幾鬆軟添。最後就係懶人最愛既手撕雞,唔使自己斬和去骨,就咁食就得,超方便。我怕辣,所以買左原味手撕雞,鹹鹹香香,再加埋芝麻,真係好惹味。

2021-04-26
  • 燒味佬叉燒