好掛住台灣懷舊味道😋台灣夜市嘅燈籠滷味好耐都冇食啦 心思思想食撈滷味同鹽酥雞🥡最近旺角朗豪坊開咗間台灣燈籠🏮滷味 一於去試吓!店員推介我哋二人套餐 方便得嚟又可以食下唔同種類嘅野二人套餐有招牌燈籠🏮滷味撈 我揀咗王子麵底🤤夠哂正宗王子麵口感比較淋 但勝在夠入味😋配料有豬耳朵、甜不辣、花枝丸、百頁豆腐、高麗菜、杏鮑菇預先切好晒 容易掛麵底🤤台式小食各揀一款 有蚵仔酥、鹽酥雞、蛋餅、滷肉飯、鴨血冬粉、台灣腸、地瓜條等我分別揀咗滷肉飯同鹽酥雞🐥鹽酥雞好香😚即叫即炸!炸皮好薄 啖啖厚雞肉 好香口滷肉飯嘅豬肉半肥瘦 撈飯食一流!另外套餐包埋兩杯台式飲品 分別揀咗台式奶茶同蜂蜜荔枝紅茶 質素唔錯😜
好掛住台灣懷舊味道😋
台灣夜市嘅燈籠滷味好耐都冇食啦 心思思想食撈滷味同鹽酥雞🥡
最近旺角朗豪坊開咗間台灣燈籠🏮滷味 一於去試吓!

店員推介我哋二人套餐 方便得嚟又可以食下唔同種類嘅野

二人套餐有招牌燈籠🏮滷味撈 我揀咗王子麵底🤤夠哂正宗
王子麵口感比較淋 但勝在夠入味😋

配料有豬耳朵、甜不辣、花枝丸、百頁豆腐、高麗菜、杏鮑菇
預先切好晒 容易掛麵底🤤

我分別揀咗滷肉飯同鹽酥雞🐥
鹽酥雞好香😚即叫即炸!炸皮好薄 啖啖厚雞肉 好香口

滷肉飯嘅豬肉半肥瘦 撈飯食一流!

• 惹味塔香鹽酥雞
2021-03-15 1060 瀏覽
今晚同隻佬冇飯開,決定我買野番去食算!又想輕鬆食!突然諗起朗豪開左燈籠!一於落去買!去到都差唔多 Full Hse,我想外賣係英明 😎點完侍應都話要等廿分鐘左右,冇問題啦!打下機等下 ❤️呢碗有大腸、肝連、鴨胗同埋羅白,我叫左淨餸,所以有d餸叫左兩份!本來想叫王子麵又或者冬粉,但又好似好飽咁,叫多幾個餸好過🤣🤣個大腸好正,好厚肉!個胗鹵完都仲好爽口!個羅白直情入哂味,勁正!香港好少地方有得食肝連,其實佢係一個好爽既肉,但佢既口感又唔同豬頸肉,值得推介!個滷汁帶甜又有少少藥材味,正 ❤️再黎呢碗係高麗菜、金針菇、香菇、甜不辣同埋鴨血,呢碗既感覺好健康🤣 大多數都係菜。係香港都真係好難食到好食鴨血,呢道唔係唔好食,可能我鍾意既係水血,呢道實左少少!同埋甜不辣唔夠 Q,可能我焗住太耐😅野飲我仲叫左一支冷泡四季春 同埋 冷泡桂花烏龍,大愛❤️再黎就係鹽酥雞,個味好夠,但又係焗到有少少淋,好野都真係要堂食!但外賣番屋企起碼唔會俾人限10點前走...你知依家既菌幾咁醒🤣

去到都差唔多 Full Hse,我想外賣係英明 😎

點完侍應都話要等廿分鐘左右,冇問題啦!打下機等下 ❤️

個滷汁帶甜又有少少藥材味,正 ❤️

野飲我仲叫左一支冷泡四季春 同埋 冷泡桂花烏龍,大愛❤️

2021-02-22
20 分鐘 (外賣自取)
2021-03-15 31 瀏覽
第一次嘗試到燈籠滷味旺角店,味道十分正宗好味👍🏻👍🏻咁耐冇得去旅行終於可以食到台灣嘅味道☺️位置喺朗豪坊food court 十分方便,喺旺角行完街就過嚟食🤣味道恰到好處的滷水汁,不會死鹹帶點淡淡的中藥香,王子麵非常掛汁,值得一讚的是配菜量非常的多,吃到底還有餸,全部餸滷得入味軟腍,豬腱肉的皮很Q彈,因為即叫即煮的關係,返到屋企仲係熱辣辣,好暖胃👍🏻鹽酥雞鹽酥雞係必叫的,炸粉厚薄適中,雞肉不會太乾,又唔會太咸,食落去脆卜卜,份量很多抵食之選👍🏻甘梅香脆地瓜條炸得啱啱好唔會太燶,地瓜味好甜好香,食唔停口😋抹香奶綠叫咗一杯熱一杯凍,兩杯都好好飲,抹香奶茶喝得岀茉莉香,又唔會太過死甜。
第一次嘗試到燈籠滷味旺角店,味道十分正宗好味

鹽酥雞

甘梅香脆地瓜條
炸得啱啱好唔會太燶,地瓜味好甜好香,食唔停口😋

抹香奶綠
2021-03-13 32 瀏覽
*💭燈籠滷味早前經過銅鑼灣登龍街,常看到銅鑼灣店大排長龍,早已想一探究竟☺️剛好這天lunch time到旺角辦事便到旺角分店看看,竟然不用等位😍😍主食點了一個小鵝油香蔥雞肉滷肉飯,雞肉份量超多超足料,雞肉細嫰香滑,但對我來說有點過油,再配上滷肉真的超重口味,建議可與朋友share一個飯再點其他小食。人氣爆漿蔥抓蛋餅-芋泥肉鬆口味實在太想吃芋泥肉鬆😍所以即使一個人吃都忍不住點了這個🥰芋泥和肉鬆份量超足,芋泥是偏冷的,但配搭起來卻出奇的好吃😚可以一解我對台灣小吃的思念🤣
💭燈籠滷味

人氣爆漿蔥抓蛋餅-芋泥肉鬆口味

2021-03-13 44 瀏覽
今次是第二次來到這間燈籠滷味叫外賣,五點來到有好幾款大熱滷味及雞飯都一早賣完,所以今次仍然未有機會食到他們限定的嘴邊肉及雞飯😔朗豪坊分店推出了 吃二人套餐,$198 有一份七款餸菜的招牌燈籠滷味,兩份台式小吃及兩杯台式飲品,最適合選擇困難症的朋友。但我最後決定散叫,點選自己鐘意食的滷味。招牌滷味有三十多款選擇,我選了豬耳朵,鴨眕,百頁豆腐,貢丸,鑫鑫腸,高麗菜,每份滷味份量不算多,所以男士應該要加一份麵底才足夠。他們的滷水湯包是台灣直送,滷湯有陣陣中藥香及帶點肉香,提議大家點百頁豆腐,可以吸盡滷汁的精華更好味。豬耳朵及鴨眕就爽脆有咬口,都是餐廳推介。而鑫鑫腸便是台式的一口小香腸。另外點了近排大熱的麻辣鴨血冬粉,冬粉又是粉絲,鴨血份量不多,冬粉吸盡湯汁,十分濃郁,少許麻辣更加惹味。板橋夜市蚵仔酥,炸得香酥不油膩,外賣到家仍然食到酥脆,一啖一粒,送啤酒一流。沒有雞飯就點了細的滷肉飯,豬肉肥瘦適中,很好下飯。
朗豪坊分店推出了[豪豪] 吃二人套餐,$198 有一份七款餸菜的招牌燈籠滷味,兩份台式小吃及兩杯台式飲品,最適合選擇困難症的朋友。但我最後決定散叫,點選自己鐘意食的滷味。

沒有雞飯就點了細的滷肉飯,豬肉肥瘦適中,很好下飯。
2021-03-09
5 分鐘 (外賣自取)
2021-03-13 82 瀏覽
為免Openrice官方網站再次提醒我內容涉嫌嚴重指控及需要根據食評指引作出食評。我在此重申以下內容全部屬實,為本人親身體驗,全部為真實內容、真實圖片、真實評論。昨天晚餐,來到朗豪坊燈籠滷味這間師大夜市「過江龍」打算飽餐一頓。一解疫情下無得到台灣享受美食的思念之苦。誰知?大大中伏。餐點:二人餐,9配料滷味面。蚵仔酥+台式香腸,兩杯飲品。埋單$224.伏一:上錯餐點,叫客人硬食。一開始上了一份外貌似炸過的「酥狀」物體,沒有為意,以為是所點的蚵仔酥,便吃了。吃完一塊後,發現是鹽酥雞,向店員查詢,目的當然是換回原本餐點。誰知,店員走過來,說,你已經吃了,沒有得退,而且是菜單裏同價的。言下之意,我上錯餐點,但你吃了,你想退就不可能,我們沒有這項服務。反映出,餐廳究竟有沒可能服務能追得上「台灣」原味道?店員不少似是能以國語溝通,內裡芯子還是「香港好服務」?上錯餐點,沒有退換,服務水平絕對是「高」水平。如是,沒有選擇下完成一份非我之意餐點,伴隨縈繞耳邊的「台灣流行樂」。伏二:份量奇少,價錢不平。香腸,兩條切片。偷龍轉鳳的鹽酥雞十多塊。「全菜麵」菜多過面,面少過菜。兩杯飲品。本身上前兩樣小吃,份量似

餐點:二人餐,9配料滷味面。蚵仔酥+台式香腸,兩杯飲品。
埋單$224.

伏一:上錯餐點,叫客人硬食。

伏二:份量奇少,價錢不平。

香腸,兩條切片。偷龍轉鳳的鹽酥雞十多塊。「全菜麵」菜多過面,面少過菜。兩杯飲品。本身上前兩樣小吃,份量似偏少,沒有為意,以為滷味麵能塞滿胃吧。誰知,今天走「健康」路線,為客人著想,減少進食份量,令你越吃越餓,快快離去,回家飲水。到這時,我仍是笑笑口,回家後叫聲連綿不絕的肚子,才狠狠刮醒我。為何你當時要走進這裡!?想吃台灣味,不去某間XXX?60多元一大碗,二人吃到肚皮破都只是150元埋單。來過江龍吞嚥空氣,滋味十分好受。

伏三:變成全「菜麵」。

說好的九配料滷味面,一上台全部都是菜。我滿心以為,可能料在底下吧。誰知一揭開,一條甜不甩,一塊蹄膀,三條酸菜,半塊花枝丸。說好的九配料?變成全部菜面?餐牌上列明的配料排序,與食物份量全無關係。我個人十分好奇,是否因為方才詢問為何上錯餐點,因此「故意」請我食菜?還是本來質素便是,打著多配料的招牌,內裡其實用著「濫菜充數」的方法招呼客人?煮食時有沒煮食標準,去衡量一碗二人餐的滷味麵實際應有多少菜單上的配料?對員工培訓和煮食質素感到失望。餐牌上食物成本已經不是貴,究竟是什麼原因令份量如此不足?

總結:想食台灣味道,有更多選擇。期待開關後體驗真正台灣風土人情,總比在港付出冤枉錢的好。不台不港,想減肥和嚐試「港式」質素的「台味」招牌的餐廳,這裡是不二之選。

附上兩張貨不對版的照片,僅供參考。切勿胡亂試味。

最後,本人當時沒有作出投訴,不代表事後客人不會發表意見。一間餐廳,不會只有好評,如連真實聲音都不能接納,實在難以服眾。
2021-03-11 47 瀏覽
店內主打台式滷味, 我揀咗外賣返屋企食, 留喺屋企都可以品嘗到台灣正宗夜市小食! 人氣爆漿蔥抓蛋餅 - 呢款蛋餅好大捲, 餅皮外皮酥脆, 甜甜既芋泥配搭鹹香肉鬆, 我再另加高麗菜, 鹹甜鹹甜, 好食😋! 板橋夜市蚵仔酥 - 即叫即炸, 蚵仔小顆, 唔會太油膩, 蚵仔鮮甜肥美, 食得好過癮!塔香鹽酥雞 - 食台灣小食點少得鹽酥雞! 鹽酥雞細細粒, 外層香脆, 炸得好香口, 雞肉嫩滑又juicy, 唔乾身。台式香蒜腸 - 外皮香脆, 食到豬肉粒, 香蒜腸有肉汁, 調味適中, 充滿蒜香。滷味 - 甜不辣 - 充滿濃香既滷水味, 甜不辣有彈牙既口感。

2021-03-11
外賣自取
  • 惹味塔香鹽酥雞
2021-03-11 43 瀏覽
去旺角街市,順便去燈龍滷味外賣晚餐返屋企。收銀台前就有專屬外賣位置,而左邊即是入內進食的等候區,不用擠在一起,設想周到。用點餐紙點餐,點完餐告知要等15分鐘,但感覺好像不用等這麼久。二人餐好抵食,可惜沒有我想要的眷村懷舊排骨滷肉飯,所以決定散叫。眷村懷舊排骨滷肉飯(小),$56。對我或老爸來說份量剛好。排骨軟腍又香口,滷肉咸撈飯食一流,還有少量酸菜,老爸清得一乾二淨!招牌滷味當然要試。款式很多選擇,價錢各有不同。是日沽清的滷味會在當眼處列明。要了鴨珍、雞翅膀、甜不辣和鴨血,共$56。第一次食台式滷水,沒有港式的濃和咸味,個人較喜歡。有一些酸菜,整體份量不多,加配麵會飽肚一點。惹味塔香鹽酥雞,$46。名副其實,九層塔香加外層薄薄炸粉的酥脆,好惹味,一口一件吃不停!再飲支冷泡桂花烏龍,$24,更加不覺膩。
去旺角街市,順便去燈龍滷味外賣晚餐返屋企。

再飲支冷泡桂花烏龍,$24,更加不覺膩。

2021-03-09
10 分鐘 (外賣自取)
  • 眷村懷舊排骨滷肉飯
2021-03-10 55 瀏覽
很少去朗豪坊吃飯, 是日友人約我在這裏吃午飯,原本是去13樓食西餐但沒有特別的食物,於是隨意看看其他地方,直至到去到4樓food court,竟然見到一間新開的台灣餐廳。覚得很有新鮮的感覺,再看看Menu很有台灣風味,於是去試試。是日我們點了2人餐另加滷水豬腸。先來一碟炸甜薯,香脆好味。至於芋泥肉鬆蛋捲,台灣美食的感覺返晒嚟,蛋捲鬆軟,有層次感,肉鬆加芋泥簡直是絕配。再來一碟招牌滷水麵,餡料十足,亦很入味。唯獨是滷水汁很多有點鹹,建議滷水汁可以分開上,讓客人自己調節味道。另外,滷水豬大腸入味,質感剛剛好。飲品方便我叫了一杯冬瓜茶味道恰到好處。總括餐廳的裝修很地道,食品很有台灣風味,價錢亦合理值得我們再去。

是日我們點了2人餐另加滷水豬腸。
先來一碟炸甜薯,香脆好味。

飲品方便我叫了一杯冬瓜茶味道恰到好處。
2021-03-09 74 瀏覽
疫情關係點外賣次數都多左,近排想食下台灣野,行完商場直上4樓見到有間幾光猛燈籠滷味店鋪,一於去食下台灣野啦見到HK $198 二人套餐咩都有既車仔麵仲係朗豪坊限定店舖內都堂食都有好多座位中午時份都有很多客人入坐二人份量既套餐,有一碗幾大碗又飽肚既油麵飲品揀了凍台式奶茶及蜂蜜荔枝紅茶(半糖)台式奶茶味道香濃飲落好順滑而蜂蜜荔枝紅茶味道岩岩好二人套早餐有二人份量有很多餸,有甜不辣、豬耳朵,花枝丸,高麗菜,古鮑菇、百頁豆腐及啼膀。配有滷水汁入味得很好吃呢。自選麵中揀了油麵,另外還有王子麵、出前一丁、粉絲、米線同稻庭烏龍麵鹽酥雞都係至愛台式食物之一 味道香香酥雞味, 外皮炸得脆雞肉味道岩岩好夠入味。台式香蒜腸如果有台式食物我必會點既台灣腸有埋 生蒜好有台灣風味地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖電話: 28955899
見到有間幾光猛燈籠滷味店鋪,一於去食下台灣野啦

見到HK $198 二人套餐
咩都有既車仔麵
仲係朗豪坊限定

店舖內都堂食都有好多座位
中午時份都有很多客人入坐

二人份量既套餐,有一碗幾大碗又飽肚既油麵

飲品揀了凍台式奶茶及蜂蜜荔枝紅茶(半糖)
台式奶茶味道香濃飲落好順滑
而蜂蜜荔枝紅茶味道岩岩好

二人套早餐有

配有滷水汁入味得很好吃呢。

鹽酥雞都係至愛台式食物之一
 味道香香酥雞味, 外皮炸得脆雞肉味道岩岩好夠入味。

台式香蒜腸
如果有台式食物我必會點既台灣腸
有埋 生蒜好有台灣風味

地址: 旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖
電話: 28955899
2021-03-05
10 分鐘 (外賣自取)
  • 台灣腸
台北師大著名鹵水店燈籠滷味登陸香港後,在旺角朗豪坊開了第2 間分店!每次逛夜市一定要吃的滷味就是燈籠滷味~已超過一年沒機會去台灣,十分想念台灣夜市的美食,當然要一試這間台灣菜!餐廳為確保保留台灣原味道,有滷味材料由台灣直送,同時也提供香港限定!✨「豪豪」吃二人套餐看到餐牌 多達30款滷味選擇,每款都也想吃,因此選了二人套餐, 既可吃招牌滷味亦可選兩款台灣小食及2杯台式飲品燈籠滷味與潮式滷味不同,燈籠滷味是熱食,除了吸湯的配料,更會加入蔬菜、麵食到滷湯之中熬煮,令滷味可作果腹主食!🌠 燈籠招牌滷味套餐包7款滷味及一款麵底,當中不少得台灣,著名甜不辣、 花枝丸等,個人很喜歡甜不辣跟豬耳朵甜不辣口感外酥內軟卻又不失嚼勁,而且吸滿滷水味,真係很吸引!豬耳朵爽口彈牙,跟滷味很配合~套餐再配2 款台灣小吃,全都是夜市必食之一如 鹽酥雞、滷肉飯、抓蛋餅等,總有2款適合你🌠麻辣鴨血冬粉早前麻辣鴨血冬粉在香港非常流行,加上每次去夜市都必吃!今次當然一試,回味一下台灣味道~麻辣湯底先有藥材的甘香味道,再來是濃郁香味,慢慢滲出麻的感覺,但不會嗆喉,且餘韻悠長,令人回味!鴨血大小、厚薄不一,但口感韌度有彈性,

每次逛夜市一定要吃的滷味就是燈籠滷味~

✨「豪豪」吃二人套餐

🌠 燈籠招牌滷味

套餐再配2 款台灣小吃,全都是夜市必食之一
如 鹽酥雞、滷肉飯、抓蛋餅等,總有2款適合你

🌠麻辣鴨血冬粉
麻辣湯底先有藥材的甘香味道,再來是濃郁香味,慢慢滲出麻的感覺,但不會嗆喉,且餘韻悠長,令人回味!鴨血大小、厚薄不一,但口感韌度有彈性,而且有嚼勁,冬粉是最吸湯汁的麵底,每條冬粉都掛汁,跟麻辣鴨血很配

🌠 燈籠古早滷肉飯(小)
雖然是小,但份量有一碗飯多。滷肉飯和肉燥飯味道是不一樣,個人喜歡滷肉飯的鹹香味

餐廳的滷肉飯肥肉比例較多,肉質軟腍,每口都有豬肉的鮮味及醬汁的濃郁味道,口感入口即融,肥而不膩

🌠台式飲品
茉香奶綠(熱) 奶香濃,啖啖茉香味,茶香相對較淡,但整體不錯!
2021-03-05 46 瀏覽
入到餐廳坐下後已經好有身在台灣的感覺牆上有一張台北獅大夜市燈籠滷味總店的相望到張相心想何時可以去台灣😔餐廳內還不停播台灣歌手的歌曲🎼服務員💁‍♂️是講國語有台灣口音真係有刻以為自己在台灣不過坐位分布比較密集當天要了午餐B包括有豬耳朵👂、大腸、花枝丸、空心菜、白蘿蔔,自選麵🍜我選冬粉。味道不過不失😐不過在朗豪坊午餐只需$70多價錢尚算可以,份量都好大份
入到餐廳坐下後已經好有身在台灣的感覺
牆上有一張台北獅大夜市燈籠滷味總店的相
望到張相心想何時可以去台灣😔
餐廳內還不停播台灣歌手的歌曲🎼
服務員💁‍♂️是講國語有台灣口音
真係有刻以為自己在台灣
不過坐位分布比較密集

當天要了午餐B

豬耳朶、大腸、花枝丸、空心菜、白蘿蔔、冬粉
2021-01-29
午餐
2021-03-05 1062 瀏覽
閒日下午四時多不用等位,旺角分店的食物種類好像較銅鑼灣店多,有很多小食,在店外揀選了一會兒。後來發現如果點得多小食,點二人餐抵食點,又有兩杯飲品。台式香蒜腸 | $30連著蒜片一起食台式香腸,蒜片香味濃郁爽口,不會覺得香腸肥膩。麻辣鴨血冬粉 | $48粉絲吸滿了湯的味道,充滿了椒麻味,小辣於我剛剛好鴨血彈牙,粉絲粉量多。透心涼拌皮蛋肉鬆豆腐 | $44面頭舖了肉鬆及蔥花,配豆腐味道剛好,不會太鹹,皮蛋香,豆腐滑溜,雪凍後更加冰涼。百葉豆腐 | $12、大豆皮 | $13、白蘿蔔 | $12、冬粉 | $12百葉豆腐點了兩份,豆腐十分彈牙,大豆皮點了三份,一份是一大塊,沾滿了滷水汁白蘿蔔一份有三四舊,冬粉(粉絲)的份量最多,也是最吸味,滷水汁甜甜的,吃完又不覺得口渴,可以幾人一起分享。

台式香蒜腸 | $30

麻辣鴨血冬粉 | $48
粉絲吸滿了湯的味道,充滿了椒麻味,小辣於我剛剛好
鴨血彈牙,粉絲粉量多。

透心涼拌皮蛋肉鬆豆腐 | $44

2021-02-23
外賣自取
  • 台式香蒜腸
  • 麻辣鴨血冬粉
  • 透心涼拌皮蛋肉鬆豆腐
2021-03-04 63 瀏覽
還記得讀書時的無憂,台灣總是旅行熱點,最愛夜市美食,價廉物美,銅板之內,果腹之外。師大夜市相信很多人都認識,可能附近也充滿學生的活力吧!滷味則是逛夜市不能錯過。夜市遊走,手搖飲品不能少。來杯冬瓜仙草檸檬清爽一下。四季春也是無糖精選。比起夜市,這外賣包裝當然不同,但打開的風味依然誘人。那種小趣味,肆意尋寶,為了一顆鳥蛋,或一條玉米筍,打起「竹籤架」,吃了出神。不得不説滷味滷得入味,雞翼也很大隻,豬耳爽脆。這家就是師大夜市那家燈籠高掛的滷味。雖然不像夜市般可以「手指指」,但提供的選擇真的很多,而且很多台灣的食材,如水蓮、甜不辣、米血糕。到此一遊,算是一解憂愁吧!

不得不説滷味滷得入味,雞翼也很大隻,豬耳爽脆。

到此一遊,算是一解憂愁吧!
2021-03-04 58 瀏覽
約左肥仔男友食午餐,點知我到左佢都仲未岀門口🤬 決定自己食,唔等佢!! 餓底女友唔餓得家嘛😡😡😡見到門口有人龍,以為要排好耐,好彩只係等一陣就入得類似車仔麵既形式,揀餸同麵底有二人餐揀其實甘樣隔左仲好,唔駛望到隔離枱揀左鴨腎,生腸,百頁豆腐同鴨血,配冬粉份量比想像中多,滷水味唔會好咸,唔會食完好口渴。 無乜湯,但唔會好乾,汁既份量岩岩好。不過唔知係咪個胃差,食完冬粉個胃唔消化,作嘔作悶左成晚😭😭

見到門口有人龍,以為要排好耐,好彩只係等一陣就入得

類似車仔麵既形式,揀餸同麵底

有二人餐揀

其實甘樣隔左仲好,唔駛望到隔離枱

揀左鴨腎,生腸,百頁豆腐同鴨血,配冬粉

不過唔知係咪個胃差,食完冬粉個胃唔消化,作嘔作悶左成晚😭😭