2021-04-23 45 瀏覽
以前每次到台北旅行,一定會特地去師大夜市買燈籠滷味,現在暫時不能出國旅行,幸好香港也開了燈籠滷味的分店,今天太想吃了,所以就特地來買外賣。今天瘋狂點了很多菜,還要多酸菜。豬俐、生腸、豬耳朵、蹄膀、鴨胗、白蘿蔔、通菜、金針菇、甜不辣、花枝丸。每款配料都非常入味,鹵水汁不會過鹹,還有藥材味。生腸很爽脆、蹄膀肉質紮實,豬俐和鴨胗爽口不會硬。蘿蔔沒有渣,非常入味和甜。通菜是幼身的,非常嫩和新鮮。甜不辣是我必叫的,非常q彈。加上完全吸收了湯汁的冬粉配上很多的酸菜,大愛。我們還叫了一個小吃-板橋夜市蚵仔酥,有鹽酥的味道,蚵仔飽滿,非常酥脆,令人一口接一口,很適合配上酒喝。令人來回了台北一趟的外賣
今天瘋狂點了很多菜,還要多酸菜。

令人來回了台北一趟的外賣
2021-04-23 53 瀏覽
自選招牌燈籠滷味 $- (7/10)同港式滷水味道比,台式偏淡偏甜,食完唔會口乾滷水無八角味,改而添加左酸菜豐富味覺整體味道ok,但唔驚喜***🔻芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 $48 (8/10)蛋餅多數咸既多,今次加左超綿滑既芋泥配肉鬆,聽落好怪,但咸咸甜甜非常特別,又幾好食😝***🔻惹味塔香鹽酥雞 $46 (6.5/10)懷疑唔記得落鹽,無咩味,浪費咗炸得酥脆既雞柳😢——————————————————
自選招牌燈籠滷味 $- (7/10)
同港式滷水味道比,台式偏淡偏甜,食完唔會口乾
滷水無八角味,改而添加左酸菜豐富味覺
整體味道ok,但唔驚喜

***
🔻芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 $48 (8/10)

***
🔻惹味塔香鹽酥雞 $46 (6.5/10)
懷疑唔記得落鹽,無咩味,浪費咗炸得酥脆既雞柳😢

——————————————————
2021-04-22 61 瀏覽
燈籠滷味之前已經係銅鑼灣開左第一分店,銅鑼灣門口總係排住好長的人龍,就知道佢有幾出名。燈籠滷味同港式車仔麵有D相似,不過除左有加熱滷味的選擇之外,仲有唔同的台式小食,好似香脆地瓜條、台式香蒜腸等。台式香蒜腸的蒜片濃郁香口,台灣香腸惹味得黎唔會好肥膩。香脆地瓜條份量頗多,地瓜條帶微甜,外層酥脆,內裡有點Q,口感都幾特別,大讚!!至於主食,麵底有好多選擇,不但有一般的出前一丁、油麵、米線,最特別係有台灣的王子麵。湯底方面,醬汁較為濃稠,五香、八角跟醬油的味道比較香,微微的偏甜,唔會太鹹。不是味精湯底,食完唔會有口渴的感覺。高麗菜、甜不辣、百頁豆腐等吸收了濃濃的湯汁,百頁豆腐真係吸味之選,甜不辣就口感夠 Q,生腸口感則爽口。成碗粉麵的配菜都有不同層次的口感,很不錯!!

台式香蒜腸的蒜片濃郁香口,台灣香腸惹味得黎唔會好肥膩。

2021-04-21 72 瀏覽
有時諗唔到食乜,就會諗起呢間台灣嘢食,因為佢有好多款台灣嘅小食任揀,咩都想試既人個人來講最鍾意食嘅就係米血糕同埋甜不辣,煙煙韌韌咁好有咬口如果鍾意食辣嘅朋友可以叫佢拎一碟辣椒油,呢啲滷味點辣椒油食成件事好match,簡直係畫龍點睛我好鍾意佢哋嘅芋泥肉鬆蔥抓蛋餅佢比我嘅感覺似食緊甜品,因為佢入邊有好多芋泥,除此之外佢入邊嘅餡料都好充足,一碟嘅份量又大,而且價錢都唔係好貴,性價比好高

個人來講最鍾意食嘅就係米血糕同埋甜不辣,煙煙韌韌咁好有咬口

我好鍾意佢哋嘅芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
2021-04-20 109 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️💫 (5⭐️最高)豪豪吃二人套餐 $198- 冬粉- 板橋夜市蚵仔酥- 寄早滷肉飯- 凍台味奶茶 +$3- 凍古早冬瓜茶 +$3喺朗豪坊搵食就試吓呢間成日有人排隊嘅燈籠滷味,兩個人叫咗個套餐試吓!第一碟係細細碗嘅滷肉飯,呢碗滷肉飯可能係全個套餐最好食嘅嘢,味道唔錯,滷肉入味幾淋!第二碟上嘅係蚵仔酥,初頭以為係蚵仔煎,但原來係炸物,都冇所謂啦乜都試吓,點知食咗舊,我問個fd:你食唔食到蚵仔?佢話食唔到😩我都食唔到,成碟蚵仔酥好似食緊炸粉咁,陰公!最終發現到啲蚵仔係指甲尾嘅一半size,我真係食到懷疑人生😂最後嚟嘅係滷味冬粉,冬粉正正常常,但啲滷味有一半都唔入味,滷味湯底還滷味湯底,餸還餸,最入味嘅係甜不辣,其餘滷味你真係要一啖湯一啖餸先可以叫有啲味😩嘢飲正常冇乜特別,只可以講喺條街搵一間bubble tea店都好飲過佢😂
Geo條👅評分:⭐️💫 (5⭐️最高)

豪豪吃二人套餐 $198
- 冬粉
- 板橋夜市蚵仔酥
- 寄早滷肉飯
- 凍台味奶茶 +$3
- 凍古早冬瓜茶 +$3

2021-04-20 53 瀏覽
大家一定要試芋泥肉鬆蔥抓蛋餅🤤🤤🤤好好食😋好依過平時出面食到既芋泥吐司👍👍餅皮香脆,甜甜地既芋泥加埋肉鬆, 口感同味道都好好。至於滷味,我就覺得如果再濃味啲就好喇,不過就好足料,份量亦都好多,配料都有好多選擇,推介大家叫冬粉👍👍索曬啲汁好正好好味😋小食我地叫我台灣腸👍👍有埋蒜片係上面,仲叫左個鹽酥雞,炸得好香脆,細細粒咁,但調味就重手左少少,太鹹喇!整體黎講食物質素唔錯,一定會回頭💕💕

整體黎講食物質素唔錯,一定會回頭💕💕
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
2021-04-20 57 瀏覽
燈籠鹵味原本想留待拍影片先食,不過機緣巧合下在朗豪坊,第一次幫襯。店在朗豪坊四樓,食的時候是晚上八點,有十幾人排隊。大約等了半小時便有位。今次,食的是二人套餐,非常豐富,價錢198元,再加麵底,加凍飲,加多兩款餸都只是240元左右,非常飽肚。可惜,主菜已經忘記影相,麵選左王子麵,跟滷味非常夾,大約有六款餸,最好食當然是甜不辣,很順口,最重要係份量夠。其中一款配菜是滷肉飯,很香,但欠肥。另一款是手抓餅,有兩款口味,我選的是芋泥肉鬆,芋泥很香,略甜,油膩,可當甜品食。飲品選擇了冬瓜茶,冬瓜味略淡。價錢,以香港市區的商場來說確實合理,但座位之間比較窄。阿肥x阿呆推介指數阿肥:75/100阿呆:78/100燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖人均消費:125元
燈籠鹵味

原本想留待拍影片先食,不過機緣巧合下在朗豪坊,第一次幫襯。

飲品選擇了冬瓜茶,冬瓜味略淡。

價錢,以香港市區的商場來說確實合理,但座位之間比較窄。

阿肥x阿呆推介指數
阿肥:75/100
阿呆:78/100

燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖
人均消費:125元
2021-04-20
30 分鐘 (堂食)
2021-04-19 49 瀏覽
ot完又攰又餓,就喺公司附近買埋外賣返去食啦!😅見到呢間燈籠滷味好多人排隊,突然都好掛住台灣嘅味道🤤🤤菜式選擇都唔少,滷味應該這間店的招牌菜吧!必試😝最喜歡食雞翼所以揀了兩份,鹵水非常入味,亦都嫩滑,白蘿蔔方方正正一啖一嚿啱啱好👍金菇好吸味,唔錯嘅配搭鴨血都算係台灣嘅代表啦,唔錯喎,好q彈😬黑糖珍珠鮮奶,奶味好濃,黑糖唔會太甜,珍珠煙煙韌韌有咬口🤗燈籠芋見你芋頭蓉又香又綿,甜度適中最好味,仲有三色芋圓,仲有大量嘅配菜仙草等黑糖芋圓豆花呢個組合幾特別,好夾呀!豆花滑捋捋,黑糖香甜好正宗嘅台灣味道!一解對台灣美食之苦😆😆
ot完又攰又餓,就喺公司附近買埋外賣返去食啦!😅
見到呢間燈籠滷味好多人排隊,突然都好掛住台灣嘅味道🤤🤤

菜式選擇都唔少,滷味應該這間店的招牌菜吧!必試😝

金菇好吸味,唔錯嘅配搭

鴨血都算係台灣嘅代表啦,唔錯喎,好q彈😬

黑糖珍珠鮮奶,奶味好濃,黑糖唔會太甜,珍珠煙煙韌韌有咬口🤗

燈籠芋見你

黑糖芋圓豆花
呢個組合幾特別,好夾呀!豆花滑捋捋,黑糖香甜
好正宗嘅台灣味道!一解對台灣美食之苦😆😆
2021-04-19 790 瀏覽
最近經過朗豪坊, 留意到有這間台式小店大型廣告放在當眼處。 主打各式滷味,小食, 總店設於台北大商圈, 夠地道 !平日下午時分人流也不少。 反正有時間, 買定一啲返家做宵夜或餐前小食實冇反對~外賣剔紙仔落order, 招牌滷味樣樣都想試😉難得是所有鹵水即叫即煮,  入口仲熱辣辣先夠風味。 留意到外賣盒都可入微波爐嘅款式,方便加熱。揀了豬脷, 大腸,生腸,木耳, 鴨血, 有些款式限定售完即止。熱辣辣先試鹵水汁, 味道甘香,鮮味, 唔會覺得 鹹,唔似一些港式滷水較重嘅花椒八角味道。 由於不是重口味鹵水, 反而吃到各款材料嘅原味。真係要讚佢嘅生腸,大腸,咬落好爽囗一啲都唔 韌 而且冇怪味。鴨血也是滑溜溜, 切成片更入味更易分享!豬脷也是限量貨色, 切成厚片, 有彈性唔會乾, 浸過鹵水汁味道更提升~招牌滷味更加上酸菜, 味道豐富!黃金糖心滷鴨蛋非常推介, 不使用普通雞蛋, 鸭蛋味道更香濃。 橙黃色嘅溏心令人垂涎, 滷蛋帶點酒香,滷水超入味👍👍 難得見到鴨蛋黃部分更大於蛋白!惹味塔香鹽酥雞九層塔嘅香氣令鹽酥雞更吸引。 鹽酥雞係無法抗拒嘅香囗小食, 外皮酥脆炸粉唔會太厚, 超惹味!麻辣香滷鴨胗也應

外賣剔紙仔落order, 招牌滷味樣樣都想試😉

鴨血也是滑溜溜, 切成片更入味更易分享!

招牌滷味更加上酸菜, 味道豐富!

麻辣香滷鴨胗
也應該試一試佢嘅麻辣功力。 果然恰到好處, 調味唔會 太over 太油膩,麻香,辛辣都是啱啱好👍

鸭胗也吃得出鮮味,唔會硬繃繃, 難得吃到質地柔軟的鸭胗。👍😍

2021-04-18 47 瀏覽
台灣菜亦係我飛佛之一😍每次食都幻想自己就係台灣😂今次試呢間,幾抵食!2人餐!第一碟唔係鹽酥雞,而係鹽酥蠔😍!好有驚喜!成日都驚會腥,呢個一D都唔腥!好好食粒粒都juice,炸粉唔厚!仲有番薯條,甜甜地脆卜卜,又唔油!好食!最後自選麵,揀咗粉絲😍😍 D粉絲索晒D汁好好味呀!😋😋😋
第一碟唔係鹽酥雞,而係鹽酥蠔😍!好有驚喜!
最後自選麵,揀咗粉絲😍😍 D粉絲索晒D汁好好味呀!😋😋😋
2021-04-14 548 瀏覽
從台灣的兩個燈籠起始,走到香港這個霓虹的城市。原來這裏開了一間分店,下班走到這裏買外賣回家吃。這間店比香港的原店更闊,牆上看到更多特色裝潢,有霓虹燈製成的店名招牌,也有彷古的招牌。台南手工豆花豆乳($32),豆花比較厚身,明顯與香港吃的豆腐花不同,它的質感比較厚實,其濃滑的豆香豐富了味蕾。份量十足,豆乳混和同是豆類製品的豆花,滿足豆類製品的愛好者。大甲濃厚香芋鮮奶($33),如果喜歡芋泥飲品,這款絕對不能錯過,這杯飲品是我喝過眾多芋泥飲品中最出色的。芋泥量多,每喝到一口柔滑的鮮奶,便同時嚐到綿滑香甜的的芋泥。那夢幻的芋泥紫比豆花豆乳的米白色更吸引,不論賣相還是味道都極佳。喝着甜甜的飲品,不其然想吃辣吃。酸辣椒麻大薄片($58)這個少見的台式小吃,成了伴甜飲的最佳小吃。酸辣味道均勻,反像越式小吃。肉片切得極薄,拌上辣椒粒和生洋蔥圈條,成為開胃的小食。光是小食當然不足夠,我們再點了主食冬粉($12),冬粉的份量甚多,原本透明的冬粉汲滿湯汁,加入配料百頁豆腐($12),豆腐那種爽滑如啫喱的獨特口感,為這碗加添口感層次,令這款配料位列在餐廳的前十最受歡迎之列。但我更愛同帶啫喱口感的鴨血($14

台南手工豆花豆乳

大甲濃厚香芋鮮奶

酸辣椒麻大薄片

冬粉

百頁豆腐

鴨血

但我更愛同帶啫喱口感的鴨血($14),如份量多一點會完美,是冬粉的絕配。
大豆皮

這次首嚐大豆皮($11),原來豆皮的炸香、軟中帶脆的口感比鴨血更好吃。
米血糕

可惜水蓮已售罄,所以選了米血糕($13)。米血糕的份量相對較多,如芋圓般煙靭卻比芋圓更實在,有很淡的血味。
黑糖芋圓豆花

黑糖芋圓豆花($38),一整片豆花在甜度適中的黑糖內,芋圓煙靭,整碗的甜度適中,淡淡的黑糖味中有點軟滑和煙靭。
題外話/補充資料: 外賣免加一,$1一個外賣盒
鴨血
大豆皮
米血糕
2021-04-14 53 瀏覽
天氣開始轉熱,唔想煮太多,今日外賣台式滷味加餸。旺角朗豪坊《燈籠滷味》選擇多,地道食品也吸引。招牌燈籠滷味(秘製滷汁)~滷水味堅唔錯,樣樣可口樣樣正!豬脷夠淋好入味,生腸夠爽,豬耳朵爽脆無比,鴨胗(腎)有口感,木耳有益,鴨血可以要多份,因為美味。惹味塔香鹽酥雞~香濃鹽酥味道一直帶住返屋企,打開盒蓋特別香,仍然脆,一件接住一件好好食。金黃糖心滷鴨蛋~最喜歡糖心蛋嘅香滑,鹵水味道剛剛好。甘梅香脆地瓜條~雖然經過30分鐘巴士車程返到屋企,番薯條係淋咗,但依然香口,味道唔錯。下次可以嚟堂食試多幾款,仲有特色台灣飲品。
天氣開始轉熱,唔想煮太多,今日外賣台式滷味加餸。
旺角朗豪坊《燈籠滷味》選擇多,地道食品也吸引。

招牌燈籠滷味(秘製滷汁)~
滷水味堅唔錯,樣樣可口樣樣正!
豬脷夠淋好入味,
生腸夠爽,
豬耳朵爽脆無比,
鴨胗(腎)有口感,
木耳有益,
鴨血可以要多份,因為美味。
惹味塔香鹽酥雞~

金黃糖心滷鴨蛋~
最喜歡糖心蛋嘅香滑,鹵水味道剛剛好。

甘梅香脆地瓜條~

下次可以嚟堂食試多幾款,仲有特色台灣飲品。
2021-04-14
2021-04-09 76 瀏覽
諗唔到食咩 朋友就推薦左呢間餐廳星期六午巿去都要等大概15分鐘位我地叫左個2人餐 份量十分足料3個人食都好飽肚尤其係芋泥肉鬆蛋餅芋泥多到瀉岀泥芋泥甜甜地再配上咸香既肉鬆完美地解左芋泥既膩同埋餅皮十分脆可以話係食過最脆既🤤🤤店內既招牌滷味二人餐有6款菜相比其他滷味比較偏甜豬耳滷得好入味同軟身🤤🤤
諗唔到食咩 朋友就推薦左呢間餐廳

二人餐有6款菜
相比其他滷味比較偏甜
豬耳滷得好入味同軟身🤤🤤
2021-04-06 93 瀏覽
台灣菜一直都係我最鍾意嘅嘢食之一,今次嚟到燈籠滷味,即管試吓有冇台灣本地嘅風味。我地叫咗一個二人套餐,包一碗麵、兩樣小食同兩杯嘢飲。滷味冇得揀餸嘅,有杏鮑菇、甜不辣、豬耳朵、椰菜等等,調味唔會太鹹,恰到好處。小食方面我哋揀咗芋泥肉鬆蛋餅同埋地瓜條,蛋餅好好食,芋泥同肉鬆鹹甜適中,口感亦都好好。地瓜條份量頗多,新鮮滾熱辣上碟。另外再叫多咗碟鹽酥雞,亦都炸得唔錯,不過如果有多啲胡椒粉調味會更好!嘢飲方面,茉香綠茶正常發揮,蜂蜜紅茶就偏甜,如果唔鍾意嘅話就記得嗌少甜啦。
2021-04-03 58 瀏覽
話說 @lantern.lomei.hk 終於登陸九龍,喺朗豪坊food court 嗰層,好方便•但礙於座位太近,我選擇咗買外賣•燈籠滷味,滷汁微甜;食完無口喝感;我哋點咗6-7樣餸(無主食),已經成碗車麵咁;最遺憾嘅係無走葱,好彩無芫茜•推介:『蹄膀』筋肉分明『百頁豆腐』吸味之選『玉米筍』私心鍾意食•📍 燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖•#旺角黃店 #良心小店 #台灣美食 #滷味 #燈籠滷味 #mongkokfood #mongkokyellowshop #taiwanfood #lanternlomeihk

但礙於座位太近,我選擇咗買外賣

推介:
『蹄膀』筋肉分明
『百頁豆腐』吸味之選
『玉米筍』私心鍾意食

📍 燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖

2021-03-28
7 分鐘 (外賣自取)