2021-05-24 46 瀏覽
佈置得很吸引很有特色的小店,這店以滷水為焦點,也充滿台灣味道,可以像車仔麵般點菜。老公點了一份豬耳朵+白蘿蔔+西蘭花🥦+百頁豆腐+貢丸+油麵我則吃得清淡一點,主要也是菜水蓮+木耳+玉米筍+高麗菜+西蘭花+金針菇+大豆皮+鴨血+稻庭烏龍麵水蓮爽口,大豆皮口感軟綿綿的,吸收了湯的精華😋,稻庭烏龍麵口感滑順得來有嚼勁👍金黃糖心滷鴨蛋 - 看到糖心部份已令人垂涎欲滴🤤,味道及口感一流總括來說,足料好味,全部材料即點即煮,所以等候時間會稍為長一點,大家要預留時間啊!

老公點了一份
豬耳朵+白蘿蔔+西蘭花🥦+百頁豆腐+貢丸+油麵

我則吃得清淡一點,主要也是菜

2021-05-22 51 瀏覽
只愛吃台灣小食 經過燈籠滷味再次入去買外賣返屋企食鹵水腐皮 鹵水 味道鮮美 腐皮好冧 好入味 送飯最啱呢味惹味香酥鹽酥雞 非常之嘢咩 鹽酥雞好入味 鹹鹹哋好醒喎 送飯送酒最啱蠔仔 酥 細細粒 入口號味濃 炸粉 薄薄的 恰當 好處 一啖咬落去 蠔仔的汁流入口中 非常之鮮甜細細粒的蠔仔非常之鮮甜入味台灣著名爆醬蔥炒蛋餅爆漿 蔥 好鬼 惹味 蛋餅好好味 膽香味濃郁 蛋黃 滑溜爆漿沖配合蛋花 蔥的香味配合畫樓的雞蛋 正宗台灣香腸 薄薄的 一啖咬落去 煙韌 好味趙多兩啖 有回甘的甘香 口感有少少似牛肉用嚟睇戲前的小食就 啱
只愛吃台灣小食 經過燈籠滷味再次入去買外賣返屋企食

正宗台灣香腸 薄薄的 一啖咬落去 煙韌 好味
趙多兩啖 有回甘的甘香 口感有少少似牛肉
用嚟睇戲前的小食就 啱

2021-05-21 69 瀏覽
好耐已經冇去旅行甚至已經好耐冇去過台灣以前去台灣仲快過入東涌今日行過旺角朗豪坊估唔到呢一間夜市紅店嚟到香港開咗分店呢間燈籠老味喺師大夜市已經有成20幾年喺嗰邊以前都食過幾次覺得非常之好食估唔到竟然係疫情嘅情況底下佢哋仲會選擇嚟香港開分店一坐低最慘嘅就係有我呢啲選擇困難症好多時都唔知點樣揀好在呢度有特別香港人而設嘅二人餐佢哋首先會有一個麵食就係可以配搭左七個人氣嘅小食包括有椰菜柏葉豆腐豬耳花枝丸我個面底就選擇左呢個烏冬貪佢夠厚身而且吸汁能力都非常之高而且佢嘅滷水味道仲非常之咁突出每一種食材都吸收晒滷水嘅味道非常之咁好食而且仲有小食我哋小食就揀咗呢個炸屙仔入面嘅喔喔仔味道都非常之夠口菜博博就算我外賣攞到返屋企之後都依然係非常之咁脆另外我仲要左一個台式滷肉飯每一啖嘅老玉非常之咁濃郁配合返飯好似每一啖都返到去台灣嘅感覺一樣本來以為佢哋嘅飲品係平平無奇估唔到就算攞到返屋企佢哋嘅奶茶味道都非常之咁濃郁雖然可能都係用上了奶精但係味道就非常之合我心水

今日行過旺角朗豪坊估唔到呢一間夜市紅店嚟到香港開咗分店

我個面底就選擇左呢個烏冬貪佢夠厚身而且吸汁能力都非常之高

而且仲有小食我哋小食就揀咗呢個炸屙仔

另外我仲要左一個台式滷肉飯

每一啖嘅老玉非常之咁濃郁配合返飯
好似每一啖都返到去台灣嘅感覺一樣

2021-05-21 55 瀏覽
難得朗豪坊開咗間黃店,一定要去支持吓!舖頭11:30開門,我同朋友12點去到已經排到第6-7個,但好彩最尾等咗10分鐘左右已經可以入座😁餐廳環境好有台灣嘅感覺,掛住台灣嘅朋友一定要去食!🤩🤩🥬自選滷味小菜配粉麵🍜滷味小菜係按份量俾錢,每款大約$12,可以按自己食量選擇😋😋當中我最推薦嘅小菜就係肝連😎肉質唔肥而且好嫩滑,連埋橫膈膜簿的部分,有咬口得黎唔會覺得膩,好正!👍其他小菜都係中上水準,每樣都大大份,好抵食😊 細食嘅朋友叫2-3種餸都已經夠!粉麵方面,可以試吓特色王子麵,佢有啲似合味道杯面,但比合味道更彈牙😌🫔芋泥肉鬆手抓餅🫔 必食!!!手抓餅每件都係新鮮製作,上到枱仲係熱辣辣🔥一夾開塊餅,啲芋泥即刻多到湧出嚟,十分足料。放入口嗰陣,芋泥嘅甜同肉鬆嘅鹹溝埋一齊,再配埋芝士嘅香,十分惹味😋🧋燈籠黑糖珍珠奶茶🧋比起出面飲品店,黑糖唔會好甜,易入口,而且好大杯😍😍茶味偏濃飲完唔會膩,啱曬食到飽飽但又想飲嘢嘅人🤪今次叫嘅嘢食唔算多,下次一定會再去幫襯🥳試多啲唔同小食🤓🤓
難得朗豪坊開咗間黃店,一定要去支持吓!

🥬自選滷味小菜配粉麵🍜

🫔芋泥肉鬆手抓餅🫔

🧋燈籠黑糖珍珠奶茶🧋

今次叫嘅嘢食唔算多,下次一定會再去幫襯🥳試多啲唔同小食🤓🤓
  • 麻辣香滷豬耳朵
  • 人氣爆漿蔥抓蛋餅
2021-05-18 62 瀏覽
放工約朋友去旺角食飯,朋友知道我未食過燈籠滷味,話一定要帶我去試下雖然係平日閒日放工去,但都依然好多人等,好在店內規定每台用餐時間一個鐘,所以雖然好多人等,但只係等左半個幾鐘就入到去朋友話第一次食一定要試粉絲($11),事實證明粉絲會嗦曬啲湯汁,的確好好食另外揀左幾款自己中意嘅餸,鴨血($14),大腸($12),麻吉燒($11),全部都好好食人氣爆漿蔥抓蛋餅(芋泥肉鬆)($48)同朋友仲order左呢個,芋泥肉鬆同蛋餅真係夾到世界級,呢個應該係全餐最好食嘅黑糖珍珠奶茶(半糖半冰)($29)平時唔太接受到甜嘅我,呢個半糖黑糖珍奶都覺得甜度好perfect,可惜珍珠偏淋,而且茶味偏濃,我比較中意奶味濃的奶茶,下次可能會試下其他

人氣爆漿蔥抓蛋餅(芋泥肉鬆)($48)

黑糖珍珠奶茶(半糖半冰)($29)
2021-05-17
30 分鐘 (堂食)
  • 人氣爆漿蔥抓蛋餅(芋泥肉鬆)
2021-05-17 68 瀏覽
第二次食燈籠滷味,係香港僅有好食又似台味嘅滷味。今次選擇係朗豪坊依間分店食,裝修同銅鑼灣一樣,座位唔算寬,都幾逼🙈🙈自選滷味🌟🌟🌟🌟揀咗鴨血、通菜、冬粉同百頁豆腐滷味底濃郩,所有配料都滷得好入味,一個字讚👍🏻鹽酥雞🌟🌟🌟經典必食,都幾好食😋,調味都唔錯芋頭牛乳沙冰推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟超爽快,好適合夏天飲!甜度適中,飲嘅時候仲會飲到一粒粒芋頭蓉,仲意芋頭嘅人唔可以錯過芋圓湯水👎🏻太甜,d冰又難溶,真係麻麻

自選滷味
🌟🌟🌟🌟
揀咗鴨血、通菜、冬粉同百頁豆腐
滷味底濃郩,所有配料都滷得好入味,一個字讚👍🏻

鹽酥雞
🌟🌟🌟
經典必食,都幾好食😋,調味都唔錯

芋頭牛乳沙冰
推薦指數🌟🌟🌟🌟🌟

芋圓湯水
👎🏻太甜,d冰又難溶,真係麻麻
2021-05-16 71 瀏覽
之前都有聽過由師大夜市嚟到香港嘅燈籠滷味,喺朗豪坊經過見到充滿台灣味嘅設計已經想行入去食,入到去不斷播90後最愛嘅經典台灣歌,隔離枱都好似唱緊k咁🤣招牌滷味可以挑選唔同菜式,約莫30款左右,不過其實啲餸嘅滷水味其實唔夠,應該係整熟咗再淋滷水喺面。芋泥肉鬆蔥抓餅真係勁好味,口感綿滑扎實,肉鬆比例啱啱好,再喺蔥抓餅上淋上糖漿,下次嚟都會encore!!!麻辣鴨血冬粉:連我平時唔食豬紅嘅人都覺得好食,湯底其實都係果款滷水汁加麻辣味,冬粉原來係粉絲😂台灣腸如果蒜片可以再多啲就更好😙

2021-05-16
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
早陣子, 屋企人話想食台式滷味, 今天偶然從朋友口中得知公司附近原來開了一間台式滷水店, 二話不說,一放工便衝去舖,打算買點台式美食返屋企加餸。大約六時半左右,門外已有五、六人排隊,我選擇外賣,可免除排隊之苦。由於一早已決定那幾款菜, 所以很快便落單,大約等十餘分鐘,職員便將外賣交到我手上。 百頁豆腐 $12百頁豆腐當中豆的成份佔比不高,所以豆味較淡,質感較實淨,Q彈爽口,不易散開,經滷過後,不但非常入味,有嚼口之餘,更令停留在口腔中滷水味道更持久。蹄膀$13蹄膀即豬腳,片片厚薄適中, 皮肉分明, 啖啖肉啖啖滷汁,好味!酸辣椒麻大薄片 $58大薄片即豬頭部份,脂肪與肉的比例約為七三比, 豬頭要切到大片,薄如紙,很考廚師的刀功。用筷子一夾便幾片疊在一起,脂肪與肉之間仍連著皮筋、軟骨,所以入口爽脆,一點也不覺得肥膩,以酸辣椒麻作調味,可謂夏天的醒胃冷盤人氣爆漿葱抓蛋餅 $48 這個葱抓蛋餅值得等,即叫即做,不是煎好擱在一旁的貨色。餅面有少少酥皮感,餅底卜卜脆,煎得十分香口,葱味不算濃,饀料豐富,中間有一層煎蛋,還塞滿了我喜愛的香甜芋蓉、鹹鹹地的肉鬆,混在一起,鹹鹹甜甜的比例沒有越界,味道出

百頁豆腐

百頁豆腐 $12

蹄膀$13

酸辣椒麻大薄片 $58

人氣爆漿葱抓蛋餅

人氣爆漿葱抓蛋餅 $48
這個葱抓蛋餅值得等,即叫即做,不是煎好擱在一旁的貨色。餅面有少少酥皮感,餅底卜卜脆,煎得十分香口,葱味不算濃,饀料豐富,中間有一層煎蛋,還塞滿了我喜愛的香甜芋蓉、鹹鹹地的肉鬆,混在一起,鹹鹹甜甜的比例沒有越界,味道出奇地合拍,值得推介。

阿仔酥

阿仔酥 $52
一打開外賣盒,已經聞到一股引人入勝的海苔香味,阿仔酥份量不少,蠔肉飽滿,咸香脆口。

地瓜條

地瓜條 $34
台灣的炸地瓜條一向是我的心頭好,逢見必點。平常食的地瓜條,有些會灑上梅子粉,但今次没有梅子粉的蹤影,確有點兒失望, 因為梅子粉可以令地瓜的甜味更加突出,雖然今次這客地瓜欠缺梅子粉, 但香脆依然,不油膩,地瓜也很甜很好味,若然灑上梅子粉, 風味更佳。

台灣的滷味有別於港式滷味,味道較清淡,不過咸,沒有藥材味,而預先備好的食材會再度放於大滾的滷汁中再加熱,完成後才送到客人面前,即叫即做,食客等是必然的,用少少時間,等一頓美食又何妨呢。

2021-05-05
百頁豆腐
人氣爆漿葱抓蛋餅
阿仔酥
地瓜條
2021-05-16 129 瀏覽
-{黃店💛旺角台灣滷味🍜}依間好出名🥳喺銅鑼灣同旺角都有分店~原本想食芋泥肉鬆蛋餅但前兩日食咗個芋泥吐司👀所以冇嗌到 不過照食左二人套餐嘅!($198)🤤招牌燈籠滷味🤤叫左烏龍麵 似係烏冬咁 係好大碗😂但感覺係大雜燴 賣相唔太吸引🤨有勁多餸 所有配菜嘅味道都中規中矩 塊肉少少靭 豬耳好爽脆但好多豬毛🥲另外再夾雜咗一條好似毛髮嘅物體🙂花枝丸同甜不辣都正常 百頁豆腐個質地好似素肉咁吸曬汁幾惹味 而高麗菜同杏鮑菇都普通 冇特別👀滷水汁同平時食開嘅藥材味重啲 我就麻麻哋啦😢👖褲評: 5/10🤤燈籠古早魯肉飯🤤係一細碗嗰種 食得出半肥瘦嘅魯肉 份量都肉嘅份量都啱啱好🙌 食得出有少少菇碎 飯嘅軟硬度都正常😜👖褲評: 7/10🤤蚵仔酥🤤食潮州嘢來講我最鍾意食蠔仔類食物💁‍♀️除咗個炸粉厚少少 蚵仔好夠味 一咬就爆汁嗰種😍而且熱辣辣食好過癮 係成餐飯最滿意嘅嘢食!👖褲評: 7.6/10計埋+1人均要過百 食物同店員態度都一般般 可能出面真係太多客好趕 但真係唔值依個價錢🥲始終台灣嘢食到人均百幾蚊一定有更高質素嘅可以揀😭可能會試埋個芋泥蛋餅😟性價比: 5.5/10服務: 7/10環境:
{黃店💛旺角台灣滷味🍜}

[豪豪吃二人套餐]($198)
🤤招牌燈籠滷味🤤

🚩燈籠滷味🚩
地址:
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖
銅鑼灣登龍街39號地下

#fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai台灣菜 #fuudjai旺角 #fuudjai銅鑼灣
招牌燈籠滷味
燈籠古早滷肉飯
  • 招牌燈籠滷味
之前試過堂食一次~已覺招牌自選滷水麵不錯今次第二次光顧~外賣回家吃!有時經過多數都需排隊,不過好快,都只是5-15分鐘內。招牌自選滷水麵似車仔麵一樣揀餸,有很多台式食物名稱有點都不認識,今次特登咩都點來試下大腸、蹄膀(即豬手~似燻蹄)、通菜、冬粉(粉絲) $49蹄膀~脂和肉比例平均、滷水令大腸同蹄膀都非常入味大大碗~~雞翅膀、麻吉燒、甜不辣、王子麵 $51王子麵其實是公仔麵🍜應該本來口感會較彈性,平時公仔麵麵條口感較林,但可能外賣經過一段時間焗住變得較林,未有特出原來口感麻吉燒🍢🍢🍢🍢🍢似魚蛋內包著黏黏軟軟既粉團甜不辣🍡🍡🍡🍡🍡就似長條形既年糕口感、煙煙韌韌麻辣香滷鴨腎 $48Encore這個,夠麻辣夠正蚵仔酥 $52即是鹽酥蠔仔,我想應該堂食會較新鮮脆口!
之前試過堂食一次~已覺招牌自選滷水麵不錯

今次第二次光顧~外賣回家吃!

有時經過多數都需排隊,不過好快,都只是5-15分鐘內。

大腸、蹄膀(即豬手~似燻蹄)、通菜、冬粉(粉絲) $49

蹄膀~脂和肉比例平均、滷水令大腸同蹄膀都非常入味
大大碗~~

大腸,蹄膀,通菜,冬粉(粉絲)

大腸

雞翅膀、麻吉燒、甜不辣、王子麵 $51

雞翅膀,麻吉燒,甜不辣,王子麵

麻吉燒🍢🍢🍢🍢🍢似魚蛋內包著黏黏軟軟既粉團
麻吉燒

甜不辣🍡🍡🍡🍡🍡就似長條形既年糕口感、煙煙韌韌
甜不辣

麻辣香滷鴨腎 $48

Encore這個,夠麻辣夠正

麻辣香滷鴨腎

蚵仔酥 $52

即是鹽酥蠔仔,我想應該堂食會較新鮮脆口!
2021-05-10
10 分鐘 (外賣自取)
大腸,蹄膀,通菜,冬粉(粉絲)
大腸
雞翅膀,麻吉燒,甜不辣,王子麵
麻吉燒
甜不辣
麻辣香滷鴨腎
2021-05-13 132 瀏覽
做完facial,見到燈籠滷味人龍不算誇張,等約10分鐘就可入座,太好了,終於可以一試。 一個人食得唔多,想食到最美味的,我就先去望望評語,看看那款較多人推薦的。人氣爆漿蔥抓蛋餅 - 芋泥肉鬆$48,沒有完全切到底,每夾一件都要扯開,煎得也算香口,餡料比例適中,芋泥蓉好幼滑,吃上來不會那麼飽滯糊口,不錯。招牌滷味,我就單選了蹄膀$13鴨胗$15,雖然湯底含桂皮、花椒、甘草等十數種中藥,但滷湯好清澈,對於重口味的我來說,味道比較清甜,而爽軟的蹄膀也正好吸滿滷湯。 黑糖珍珠奶茶$29,無冰半糖,都幾大杯,但茶味淡,珍珠硬。

人氣爆漿蔥抓蛋餅

招牌滷味

黑糖珍珠奶茶$29,無冰半糖,都幾大杯,但茶味淡,珍珠硬。

黑糖珍珠奶茶

2021-05-12
10 分鐘 (堂食)
人氣爆漿蔥抓蛋餅
招牌滷味
2021-05-12 62 瀏覽
過江龍人氣滷肉飯陳爸爸的滷肉飯「燈籠滷味」去年已來到香港旺角朗豪坊。每次去台北師大夜市都必會去一嚐的滷肉飯,今天特別想食,中午就找同事一起去。剛開業時曾經來過,至今仍保持光潔,無處不在的台台北師大夜市店面照片,環境迷人真有點像在當地一樣。🥢眷村懷舊排骨滷肉飯 $56滷水不太重香料味,相反則重在食物味道,我喜歡這樣的滷水,這樣才可以細細把排骨味道加以嘴饞食出排骨味道,滷肉肥瘦適中,我喜歡滷肉飯的飯是同了珍珠米,所以吃起來糯香黏口。🥢自選滷味有雞翼、豬腸、鴨血、生腸同蹄膀,嘩😍好豐富啊!感覺係甜不辣陣陣淡香的香料味,先講豬腸脂肪入口即化不膩,生腸爽脆口感彈牙,雞翼超入味,鴨血是台灣菜式其中一個代表,爆汁嫩滑入味好食。🍹蜂蜜荔枝紅茶香甜解渴清膩,清香蜂蜜好滋潤啊!餐牌二人同行每位 $90

🥢眷村懷舊排骨滷肉飯 $56

🥢自選滷味

🍹蜂蜜荔枝紅茶
香甜解渴清膩,清香蜂蜜好滋潤啊!

餐牌

二人同行每位 $90
2021-05-10
2021-05-10 56 瀏覽
今晚有d肚餓所以去左燈籠滷味外買左個豪豪吃二人套餐嚟食, 燈籠滷味食過好幾次, 份量足而且唔貴岩哂我e d大胃中佬! 個套餐包左兩杯野飲, 一份招牌燈籠滷味同兩款小食! 小食方面, 小弟就揀左一份台式香蒜腸, 一份人氣爆漿蔥抓蛋餅!🌟冬瓜茶🌟台式香蒜腸台灣腸皮脆肉香, 夾埋蒜片一齊食好惹味🌟人氣爆漿蔥抓蛋餅蛋餅有兩款口味:花生醬火腿同芋泥肉鬆, 小弟就中意芋泥肉鬆味, 咬落去幾脆, 蔥味好香, 芋泥甜甜地同肉鬆嘅咸香味幾夾!🌟招牌燈籠滷味入面有蹄膀, 豬耳, 甜不辣, 花枝丸, 百業豆腐, 高麗菜同杏鮑菇, 麵底揀左台灣出名嘅王子麵, 上面仲有酸菜同蔥, 滷水汁好惹味, 麵同餸都好多而且好入味!
🌟冬瓜茶
🌟台式香蒜腸
台灣腸皮脆肉香, 夾埋蒜片一齊食好惹味
🌟人氣爆漿蔥抓蛋餅
🌟招牌燈籠滷味
2021-05-08
2021-05-10 65 瀏覽
次次經過朗豪坊都見到呢間個樣好吸引有好多人排隊除咗店外型好吸引之外個名都好特別叫做燈籠滷味睇原來係食台灣滷味的好耐冇食過台灣滷味啦難得有個過江龍梗係要食啦其實我見到佢有二人餐有唔同嘅滷味同埋面仲要係有台灣嘅王子麵啦但係我都更加鍾意可以自己選配唔同嘅滷味我就決定嗌唔同嘅滷味拎返屋企食而我就喺張滷味紙裏面瘋狂咁樣畫最後我嗌左生腸,大腸,雞翼,鴨珍、大豆皮,百頁豆腐,鴨血同埋蘿蔔真係好開心就真係好似去咗台灣夜市不停夾點自已想食既滷味感覺佢係即叫即點嘅所以呢就要等一等等待係絕對值得嘅唔同嘅拌料加埋佢個秘製滷水汁可能放嘅時間唔一樣佢哋保留到質感,仲要好入味生腸大腸雞內臟仲係滷味嘅必定要嗌㗎大豆皮,百葉豆腐,同埋蘿蔔吸埋啲滷水汁仲有蘿蔔同埋雞翼無得輸除咗有咁大兜既滷味店仲有唔同嘅小食同埋飲品我就叫多個鹽酥雞雞外面炸到脆卜卜再加埋椒鹽同塔香三者混合香.脆.惹味⋯金黃糖心滷鴨旦滷水蛋就食得多滷水鴨旦就未食過點知原來鴨旦仲香啲放心嘅感覺仲真係好滑來講三樣嘢食都好高質下次又試吓啲嘢飲同埋其他小食先
次次經過朗豪坊都見到呢間個樣好吸引有好多人排隊

佢係即叫即點嘅所以呢就要等一等
等待係絕對值得嘅
唔同嘅拌料加埋佢個秘製滷水汁
可能放嘅時間唔一樣
佢哋保留到質感,仲要好入味
生腸大腸雞內臟仲係滷味嘅必定要嗌㗎

大豆皮,百葉豆腐,同埋蘿蔔吸埋啲滷水汁

仲有蘿蔔同埋雞翼

放心嘅感覺仲真係好滑

來講三樣嘢食都好高質
下次又試吓啲嘢飲同埋其他小食先

2021-05-09 99 瀏覽
成日食完野經過見到想去食終於特登走去食早咗放工所以冇乜人叫咗一個二人餐睇其他食評話 二人餐 雖然得一個粉兩個小食但我都係驚唔夠我食 叫左個滷肉飯做小食滷肉飯份量唔係好多 食落好香菇同肉味唔單只面個層飯 郁底個層都好有肉汁既味但比想像中小 不過都夠餸成個飯第一次食依種食物 因為唔鍾意又鹹又甜既餸食落去入面好滿餡 所有野都好夠熱 外面煎得香口 芋泥味都好重 雖然唔太鍾意又鹹又甜但真係做得好好之後個粉好大碗所有野都好入味 好有滷水香味 整體意料之內地好食 只係意外地大碗所以唔洗叫滷肉飯做小食都可以紅茶正正常常冇咩特別見到鳳梨特飲好似好吸引 +18好似好抵似叫完就後悔張相飲左啖 冇食過一粒鳳梨 鳳梨既數量只係1/5 唔係罐頭鳳梨 但一唔甜 伏到痴線 仲要+18$
成日食完野經過見到想去食
終於特登走去食