2021-08-17 46 瀏覽
下午茶時段唔使排隊,門口廣告食物相又吸引,當然要食啦!一坐低就被$198二人餐吸引,我同朋友選擇咗招牌滷味配冬粉、鹽酥雞同埋香蒜腸,食物味度同份量都好足夠,大件又抵食!正!只係冬粉略嫌唔夠Q彈~ 飲品方面我哋選擇冰台式奶茶加仙草,雖然夠大杯但味道真係麻麻,完全冇茶味,加錢加仙草但份量超少,飲品我覺得唔合格。由於所有嘢都食唔哂,唔想浪費食物所以就向店員表示要買外賣盒打包,自行包裝好後朋友問年輕女店員朋友:請問外賣可以提供辣椒油嘛?店員:Errrrr (注視盒內外賣),我哋只會提供辣油俾滷味類食物。朋友:(手指指向盒內滷味)呢啲係滷味呀!店員:(唔回應,轉身拎咗包辣油後,再晦氣”掉”落個外賣盒上面,跟住立即轉身走)我同朋友都O咗咀呆兩秒後先識做反應,其實有必要用咁嘅態度對待客人咩?明明所有店員制服嘅背面都寫住需要辣椒油就問佢哋攞,我冇睇錯吖,外賣攞一包辣椒油係好過份?本身唔錯嘅用餐體驗,好心情瞬間崩壞~ 一間餐廳成敗靠食物絶對唔夠,何況食物水準亦並非必食之選,好自為之啦!P.S.原來有規矩食滷味先準加辣椒油,請「燈籠滷味」務必張貼通告於店舖當眼處,以免不知情食客(如我)大膽犯規。🙏🏼🙏🏼🙏
下午茶時段唔使排隊,門口廣告食物相又吸引,當然要食啦!

朋友:請問外賣可以提供辣椒油嘛?
朋友:(手指指向盒內滷味)呢啲係滷味呀!

本身唔錯嘅用餐體驗,好心情瞬間崩壞~

P.S.
原來有規矩食滷味先準加辣椒油,請「燈籠滷味」
務必張貼通告於店舖當眼處,以免不知情食客(如我)大膽犯規。🙏🏼🙏🏼🙏🏼
豪豪吃二人套餐
2021-08-16
豪豪吃二人套餐
  • 招牌燈籠滷味
食物顏色很黃,燈光很黃嘅台灣過江龍。半張menu都係內臟,鴨血重口味到連我都唔食…🧱服務態度一般,食物有特色,可慕名一試。招牌燈籠滷味 (自選:豬脷,百頁豆腐,貢丸,花枝丸,冬粉) $51🍲粉絲索晒滷水汁,偏鹹但唔係入唔到口。所有食材都炆得又淋又入味,最驚喜係百頁豆腐,冇諗過會彈牙惹味塔香鹽酥雞 $46🐤完全唔油,高質一口炸雞。燈籠古早滷肉飯(小) $34🍛食台灣野必食,醬汁唔會太多,肥瘦肉各一半,可能係本地化嘅原因,覺得好味過台灣香烤炭焙烏龍奶茶(半糖半冰) $29🧋呢杯飲品上枱覺得好醜樣,成杯好立克咁。飲落去有驚喜,有焙茶香味甜度適中嘅奶茶好彩走咗半糖,如果唔係一定甜到糖尿。或者可以整啲杯印餐廳名,上枱就唔會一杯奶粉開水咁倒胃口。送上店舖照片兩張。

惹味塔香鹽酥雞 $46🐤
完全唔油,高質一口炸雞

燈籠古早滷肉飯(小) $34🍛

香烤炭焙烏龍奶茶(半糖半冰) $29🧋

送上店舖照片兩張。
2021-08-01
15 分鐘 (堂食)
  • 惹味塔香鹽酥雞
2021-08-10 75 瀏覽
星期日係旺角食LUNCH 因為怕多人 十一點幾已經到左朗豪坊 發現8樓以上既餐廳都未開門 一於搭LIFT落返4樓 一出LIFT 一排紅燈籠映入眼廉 被眼前富有70 80時代既舊台式情懷所吸引 決定試試依間燈籠滷味座位唔算多 空間亦唔算大 幸虧人唔多 一坐下見到一張好似車仔面既MENU 有別於平時港式車仔面既牛丸 魚蛋 依度既餸就有嘴邊肉 豬脷 生腸 百頁豆腐 鴨胗等等 好有台灣夜市FEEL 鴨血 大豆皮 蘿蔔 豬耳 王子面台灣既王子面可以話比香港既即食面索汁 FEEL到同打邊爐都會好夾 滷味個汁唔會太咸 不過味道比較單調 冇咩層次 唔會話愈食愈想食之後D餸既種類雖然比平時特別 不過味道普通 大豆皮 蘿蔔 豬耳合格不過不失 鴨血唔夠滑 味道有D怪 人氣爆漿蔥抓蛋餅具份量既小食 好欣賞佢外層仲係脆 入面滿滿既芋泥 汁醬 肉鬆 令成件事好豐富 充滿幸福感 兩個人食都好難食得曬 4個人叫最FIT最後係朗豪坊食到依種具有小店風情既滷味面都算難得 價錢係商場算平 係朗豪坊既一個高性價比選擇

鴨血 大豆皮 蘿蔔 豬耳 王子面

人氣爆漿蔥抓蛋餅

2021-08-09 56 瀏覽
#kopo旺角#kopo💸💸人氣台式滷味店🍲⁡招牌燈籠滷味 $按件計 每碗約$60 🔖 4.4/5分- 跟車仔麵形式差不多 選擇喜歡既餸加麵類🍜- 有點似滷水汁撈麵 汁的份量不算多- 我地比較喜歡豬耳 大腸 豬脷👍🏼- 麵配烏冬都好味 可以試王子麵 台式公仔麵- 份量唔多 對大食既人會唔夠 ⁡爆漿芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 $48 + 火腿 $6🔖 4.5/5分- 甜甜的芋泥+ 鹹鹹的肉鬆💙 絕配 味道特別- 蛋餅夠哂熱辣辣 又夠脆身 冇得輸😆- 整體有驚喜 可以再食⁡🐨 坐得有啲迫 不過背景全部係經典台灣歌🎶 進食時心情愉快😬⁡📍 燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖 #kopo台式#kopo旺角#kopo荃灣線#kopo東鐵線⁡#hkfoodie#foodiecouple#hkfoodblogger#hkfood#foodiegram#hkfoodiecouple
#kopo旺角#kopo💸💸

- 份量唔多 對大食既人會唔夠

- 甜甜的芋泥+ 鹹鹹的肉鬆💙 絕配 味道特別
- 蛋餅夠哂熱辣辣 又夠脆身 冇得輸😆
- 整體有驚喜 可以再食

📍 燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖

🎵「曖昧讓人受盡委屈🎵~~~~」​個日去食聽到呢首歌就勁有去左台灣嘅感覺🤣🤣🤣🤣🤣🌈​話說呢間位於朗豪坊嘅台菜真係一試愛上​重點係佢個裝修都勁有台灣夜市風🛒​有時太攰又想有下旅行感覺都可以黎🛴​咁就等嘟嘟專員為大家試下究竟有咩好食~​***​✨飽肚之選:$44生腸鴨血拌油面(加底)🍜​👉🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️​​👉🏻食評:呢個一定一定要叫🤣‼️佢個滷水汁係勁香醬油味🌙重點係佢有埋酸菜係個面到😚食落咸咸酸酸咁好開胃~生腸方面就勁爽口🥢爽口個地步去到上太空👻鴨血就係食台灣菜一定要食~​​✨推薦小食:$52鹽酥蚵仔🦪​👉🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️​​👉🏻食評:呢個鹽酥生蠔真係勁脆勁香口😍個日嘟嘟妹食真係覺得好食過鹽酥雞🐔粒粒都係食到有蠔肉同都勁肥美🐽​​***​✨廢水方面嘟嘟妹強烈推薦黑糖珍奶🧋真係同細個飲嘅味道好相似~​​✨至於冬瓜茶嘅🐷🐷們:呢間就唔好試伏了~乖乖地飲珍奶啦😚​​✨咁最好食又最邪惡嘅食法係咩呢~👻登登登登‼️就係落埋辣椒油去拌啦🌶有落同無落真係差天咁遠🤣​​✨如果你留意到職員件衫仔就會發現其實可以問佢地拎酸菜同辣油嫁😍落哂成碟辣油落去撈真係會將個味道升級‼️(推薦​​✨有🐽🐽們報料
🎵「曖昧讓人受盡委屈🎵~~~~」​
👉🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️​

✨推薦小食:$52鹽酥蚵仔🦪​
👉🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️​

✨至於冬瓜茶嘅🐷🐷們:呢間就唔好試伏了~乖乖地飲珍奶啦😚​

✨有🐽🐽們報料話銅鑼灣店係平d嫁~唔知各位🐷🐷們又同唔同意呢~​

🎏店鋪:燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)​
🏚地址:旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖​
2021-07-21
20 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥炸蠔
2021-08-04 69 瀏覽
大約80-100 一個麵黎講呢間都算幾難食下。首先,配料唔好食,豆腐冇豆腐味,果幾舊甜不辣好似食麵粉咁。總括而言,全部嘢都好乾,滷水汁一早已被麵條吸乾,導致麵條極咸。配料又冇汁,一路食一路口乾。極失望。聽日講話好食,冇諗過會咁。
;芋泥蛋餅(跟兩人餐)呢!個!係!我喺香港食過最大份嘅蛋餅,切到六大嚿,啲餡多到。聽落又鹹又甜有啲怪,但芋泥食落非常幼滑,同蛋餅又幾match喎,好好食。唯一要挑剔嘅係個餅皮厚咗啲,似咗啲蔥油餅咁囉。(⋈・o・)
;芋泥蛋餅(跟兩人餐)
芋泥蛋餅
10 分鐘 (堂食)
芋泥蛋餅
2021-08-03 54 瀏覽
放工買完Bearbrick 都8點幾,行左去朗豪坊睇下有咩食,茶木好多人就試下對面間燈籠鹵味,一直都好想試今次終於有機會豪豪二人餐有個招牌麵,兩款台式小吃同兩杯飲品個麵可以要烏龍麵,王子麵,米線等等幾種選擇,之前去過幾次牛大人都無食過王子麵今次反而想試上檯個麵都真係夠兩個人食,有豬手,豬耳,花枝丸,豆腐,杏鮑菇等等餸,個麵有D似福麵原來,但超級入味,好吸滷水汁,配合多種餸菜一齊食幾好味我呢D「年青人」,小食兩款都叫晒煎炸野就一定架喇😂板橋夜市蚵仔煎-呢款唔知係因為廚房就收定點,唔太好食,蠔仔好少炸粉好多仲要好多似番炸過唔脆口同好硬身,食左一半無食了,應該叫個鹽酥雞可能更好另一款小食就新鮮得多,甘梅香脆地瓜條,食落口熱辣辣,配上少少梅粉食落無咁油膩飲品叫左凍蜂蜜荔枝紅茶同熱的台味奶茶,兩杯都正常發揮,夠茶味有台味😂整體來講個暫時只有鹵味麵可能會再吸引到我再來

豪豪二人餐有個招牌麵,兩款台式小吃同兩杯飲品

我呢D「年青人」,小食兩款都叫晒煎炸野就一定架喇😂

整體來講個暫時只有鹵味麵可能會再吸引到我再來
2021-07-02
15 分鐘 (堂食)
2021-08-01 69 瀏覽
💛 滷味:雞翅膀、百頁豆腐、甜不辣、王子面因為沒有嘴邊肉,就換成叫甜不辣,所以整碗看起來都是白色🤣本身聽過甜不辣是天婦羅日文讀音的翻譯,但是一直未食過,那就試一下吧~本來以為是炸物,原來是好有咬口,有點像面團的食物🤣🤣百頁豆腐加雞翼加滷味,傳統的配搭,再加像硬身公仔面的王子面,好想叫他們加滷味汁變成湯面🤪不過應該會好咸😂就這樣撈住食就剛剛好🥰🥰💛 人氣爆漿蔥抓蛋餅:芋泥肉鬆 😭😭😭好好食😭😭😭肉鬆蛋餅控的人表示好正😭😭芋泥份量剛剛好塞到爆,看起來好療瘉🥰蛋餅皮就脆脆的,咬下去芋泥好像快要跌出來🤩皮脆再加上餡軟對口感的衝擊真的好正😍芋泥加肉鬆的甜其實沒有想像中那樣飽,可能因為有飲品🤣🤣完全覺得要一人一條蛋餅😇💛 台式香蒜腸普通的台式腸加生蒜🤣🤣突然想食腸就叫了,意外發現生蒜加腸都幾正🥰不過認真覺得$30有點貴💩夜市的台灣腸哪有這麼貴🤯💛 炭焙烏龍奶茶 「真的好有炭味」一飲第一啖就不知為什麼爆了這樣一句🤣🤣想起來都覺得黑人問號🤣🤣不過飲落真的好fresh,然後就覺得食完不夠滿足💩💩💩一定不是我大食,是飲品的問題🤪🤪
💛 滷味:雞翅膀、百頁豆腐、甜不辣、王子面

💛 人氣爆漿蔥抓蛋餅:芋泥肉鬆
😭😭😭好好食😭😭😭
肉鬆蛋餅控的人表示好正😭😭
芋泥份量剛剛好塞到爆,看起來好療瘉🥰

💛 台式香蒜腸

💛 炭焙烏龍奶茶
2021-07-24
2021-08-01 80 瀏覽
又係因為疫情⋯(其實幾時完🤔)好耐無乜外食,放低個仔上堂,兩公婆抣嘢食,老婆話試呢間老味(sor,滷味先真)排咗一陣有位,坐低就叫嘢食首先二杯凍飲上枱,不過不失,正正常常之後個飯上枱,一般,無乜特別亦無乜驚喜之後個老味上枱,食埋口水尾,老實講,啲滷味真係好一般,唔入味,亦唔覺得佢值咁貴囉⋯⋯

首先二杯凍飲上枱,不過不失,正正常常

之後個飯上枱,一般,無乜特別亦無乜驚喜

💛💛💛燈籠滷味💛💛💛比較少去商場食嘢,不過見到係黃店就幫襯一下啦😂。排隊排左10分鐘左右,唔算耐,值得一等!因為減肥,所以冇嗌到飯,不過見到隔離枱食飯好吸引,所以下次都會試吓😍。滷味,我地嗌左好多😍。全部野都好入味。豬耳仔 $12 - 可以再爽啲😂。白蘿蔔 $12 - 冇乜渣,不過唔夠甜。都好既,咁姐係唔係打糖水既蘿蔔。麻吉燒 $11 - 我叫佢做台式芝士丸😛,好食!花枝丸 $11 - 好正宗,真係食到一粒粒墨魚粒喺裏面。不過有啲奇怪既係,上枱時已經切開左一半,咁樣啲汁咪無晒🥺。稻庭烏冬 $14 - 加$14都係值得!惹味塔香鹽酥雞 $46超!級!好!食!仲要幾大碟😍。好食到痴咗線,炸得個表皮乾身,食落去嘅時候皮同肉無分離,每粒都炸得好平均,啲粉唔會結成一嚿嚿🤪。賣$46一碟都值得😂。蘋果西打 $18冇乜可以點評,如果唔好飲都唔會嗌啦😂。價錢有少少貴,不過始終唔係好多地方有得賣,所以想飲嘅時候都係要幫襯🤔。埋單$136(包加一)
💛💛💛燈籠滷味💛💛💛

滷味,我地嗌左好多😍。全部野都好入味。
豬耳仔 $12 - 可以再爽啲😂。
麻吉燒 $11 - 我叫佢做台式芝士丸😛,好食!
稻庭烏冬 $14 - 加$14都係值得!

惹味塔香鹽酥雞 $46

蘋果西打 $18

埋單$136(包加一)
2021-06-27
10 分鐘 (堂食)
燈籠滷味嚟咗香港咁耐都未食過,呢段時間都冇得出走台灣,唯有食下台灣嘢解下癮。🤨今次就同朋友食台灣過江龍燈籠滷味,而旺角分店就開係朗豪坊,位置都好就腳。店舖亦設有最低消費,每人至少消費$50,而且收加一。😯咁啱出開去朗豪坊行街,就決定試下。坐低之後,懶得諗,就叫個招牌燈籠滷味。😋滷味配料種類好多,起碼有30款以上可以揀,包括有丸類、蔬菜類及面類等。我就揀咗豬耳、百頁豆腐、甜不辣、花枝丸同冬粉(粉絲)$60。建議叫店員拎啲辣椒油撈埋一齊食,會更加香!鑫鑫腸保持到台灣街邊風味,花枝丸仲會食到墨魚粒粒,其他配料就比較普通。而王子份量都好多,而且好吸汁,食落就有少少鹹,食到尾都有啲口渴!我飲左3杯水!😥額外叫多個惹味塔香鹽酥雞,口感好似食緊韓國炸雞!性價比一般!但香芋鮮奶就真心推薦得過,奶味濃郁唔會甜到漏,夏天飲好爽!😍唯一要數既缺點就係超多人排隊,今次我同朋友都排左超過20分鐘先入到去食,但樂觀啲唸就係食物有水準先會吸引咁多人慕名而來!😝

2021-07-29
20 分鐘 (堂食)
  • 惹味塔香鹽酥雞
2021-07-28 66 瀏覽
台灣野就不嬲鍾意食,但係香港就比較難搵到好好食嘅台灣嘢,係我心目中暫時嘅第一名都係阿元來了,燈籠老味排第二,都係會再encore嘅台灣菜。講返呢個第二次食燈籠老味就叫咗佢嘅芋頭肉鬆蛋餅,呢個真係成間鋪最出色最出色嘅嘢食,再叫咗佢嘅地瓜條,味道都唔錯。雞肉滷肉飯都幾好食,至於鹽酥雞就普普通通啦。上次嚟已經試過呢度嘅招牌東粉,確實係非常一般,所以今次就冇再叫。如果再嚟食,我諗我再嗌嘅都會係蛋餅同埋滷肉飯。
銅鑼灣店成日見到好多人排隊,來打旺角朗豪坊店見冇咩人就試一試,燈佢滷味味丫,冇咩台灣風味又唔好食,鹹酥雞又乾又硬沒有鹹酥雞的鹹香味!佢滷味 D汁多到好似湯咁,問一問店員,店員話 “平時冇咁多,多左會咸,可能師父今日重手左”, 自己認有問題但又冇跟進!,滷味裡面的東西我不多介紹,因為不入味!杯檸檬冬瓜茶加仙草冇咩味,d仙草少又細粒又薄又少,出面d手搖店仲好過佢,而且我係加錢加仙草! Come on 唔好咁小氣啦!請不要將台灣的招牌做差了!

2021-07-26
一排無食又開始掛住台灣嘢啦😙估唔到開業一段時間依然咁受歡迎,晚市排隊都排咗起碼20分鐘。因為位置係朗豪坊food court果層,所以都比較多人而且枱同枱都比較近🧐成個用餐環境都比較嘈嘅。牆上擺咗好多霓虹燈裝飾😏復古得黎又有型。食物嘅份量合理 每道菜都食得滿足又唔會過飽。事關小編試過有啲主打台灣菜嘅餐廳🤫份量少得驚人 女仔都唔夠飽,更何況我咁食得🤩🌟招牌燈籠滷味大腸 ($12)豬耳朵 ($12)鴨胗 ($15)米血糕 ($13)冬粉 ($12) 可以自己揀餸 選擇都非常多👍🏻基本上你諗到嘅滷味都會出現係菜單。全部配菜都好入味😋特別係冬粉(即粉絲),滷味味道帶少少藥材味 唔知個配方係點嘅呢~🌟鵝油香蔥雞肉滷肉飯(小) ($58)雖然嗌咗細碗但係份量唔算細😳雞扒幾大塊同已經切好曬,滷肉比例唔多所以無咁油膩😙不過相對地會無咗平時食開滷肉飯嘅果種風味。老實講味道未去到驚艷但唔會伏,可以放心嗌。🌟透心涼伴皮蛋肉鬆豆腐($44)食落比較重蒜味 蓋過咗皮蛋嘅味😙所以唔太鍾意皮蛋陣味嘅朋友都可以試下。豆腐冰涼嫩滑😊肉鬆則為呢道菜增添咗些少口感同味道嘅層次😲正常質素啦~🌟人氣爆漿蔥抓蛋餅-芋泥肉鬆($4

🌟招牌燈籠滷味
大腸 ($12)
豬耳朵 ($12)
鴨胗 ($15)
米血糕 ($13)
冬粉 ($12)

🌟鵝油香蔥雞肉滷肉飯(小) ($58)

🌟透心涼伴皮蛋肉鬆豆腐($44)

🌟人氣爆漿蔥抓蛋餅-芋泥肉鬆($48)
必食!😆 內餡主要係芋泥同肉鬆,鹹甜搭配 試問邊個唔愛😍 份量都唔少 可以分到六件😲重點係芋泥超級多 綿密嘅口感加上餅皮微微焦脆💗真係好滿足!!小編就追加芝士(+$6),個人就覺得芝士味唔係好出但拉到絲嘅。

🌟燈籠黑糖珍珠奶茶($26)
絕對係一杯合格嘅珍珠奶茶😗但黑糖味欠奉 同埋啲珍珠因為係凍飲嘅關係好快變硬,所以嘢飲到扣少少分。

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌘