2021-12-21 106 瀏覽
經過見到好似唔錯咁,就去排隊試下啦!首先,職員服務應記一功!我排到去頭位以為下一個係我入嘅時候,職員已經預先話我知,我唔係下一張而係再下一張,因為坐輪椅嘅人都係隔離排緊隊,預先講定唔會引起誤會👍🏻入到去坐低職員都非常有禮貌,亦都好快手處理客人需要!加上一路聞住陣滷水味,心情係好愉快同個肚好餓😂上餐亦上得好快,好快成枱都係食物呢個鹽酥雞,46蚊大大份,幾抵食👍🏻上碟熱辣辣,味道就都係一貫鹽酥雞味啦,即係重口味😆再黎就係主食。我叫米線,朋友叫冬粉。兩款粉都係入哂滷水味好正呀,由於太多餸,我淨係講幾款推介同唔推介啦!無特別提就不過不失!推介: 甜不辣 (有少少魚味,煙un)大豆皮 (好香,帶脆身,食嘅時候再撈汁,好正)蘿蔔 (唔洗講啦,甜無渣,見到有人話有渣,咁岩我食嘅就無)不推介: 豆腐 (完全入唔到滷水味,明明豆腐應該要好入味)鵪鶉蛋 (比豆腐入味啲,但唔係好值得試)最尾,芋泥肉鬆蛋餅。有啲失望,對於一個芋泥控黎講!芋泥完全無芋頭味只有勁甜。最到尾果幾件,芋泥都被我拎走,淨係食肉鬆蛋餅。但個蛋餅做得唔錯,餅面個汁完全係台灣嘅味道黎😍我有叫到兩杯飲品,一杯係黑糖珍珠奶茶另外係奶綠。飲品就麻
經過見到好似唔錯咁,就去排隊試下啦!

上餐亦上得好快,好快成枱都係食物

呢個鹽酥雞,46蚊大大份,幾抵食👍🏻
上碟熱辣辣,味道就都係一貫鹽酥雞味啦,即係重口味😆

推介:
甜不辣 (有少少魚味,煙un)
大豆皮 (好香,帶脆身,食嘅時候再撈汁,好正)
蘿蔔 (唔洗講啦,甜無渣,見到有人話有渣,咁岩我食嘅就無)

不推介:
豆腐 (完全入唔到滷水味,明明豆腐應該要好入味)
鵪鶉蛋 (比豆腐入味啲,但唔係好值得試)

我有叫到兩杯飲品,一杯係黑糖珍珠奶茶另外係奶綠。飲品就麻麻地,由其係黑糖珍珠奶茶無咩黑糖味🙈但食滷水點都要叫飲品咁囉

總結,我會再去銅鑼灣分店encore😎

第二次食,好感度大增😆👍🏻👍🏻兩個人嗌咗個「豪豪吃二人餐」$198招牌滷味➕甘梅香脆地瓜條➕芋泥肉鬆蔥抓蛋餅➕冬瓜茶 x 2(加$3)首先個二人餐份量係超多‼️招牌滷味麵底揀咗最愛既油麵食食下見到職員件T寫住辣椒✅原來可以問佢地拎辣椒😳加完落碗麵真係成件事昇華咗🤩🤩熱門既芋泥肉鬆蔥抓蛋餅 滿滿既爆漿芋泥一定要趁熱食‼️再加上每次食台式料理都必食既甘梅香脆地瓜條 份量又係好大碟中意食薯條+地瓜條既人一定必嗌😋冬瓜茶嗌咗半糖 比食物略嫌普通唔太重冬瓜味 但算係幾大杯埋單加一後$224.4 比起係台灣食滷味真係貴 但開係旺角朗豪坊地段又裝修咁靚無計兩個人食到最後飽到痴線亦好滿足🤪🤪會令我下次想再食既🏮燈籠滷味🏮到時想試埋柯仔酥&甜品燈籠芋見你🥰
第二次食,好感度大增😆👍🏻👍🏻

兩個人嗌咗個「豪豪吃二人餐」$198
招牌滷味

甘梅香脆地瓜條

芋泥肉鬆蔥抓蛋餅

冬瓜茶 x 2(加$3)

首先個二人餐份量係超多‼️

• 招牌燈籠滷味
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
  • 甘梅香脆地瓜條
2021-12-01 181 瀏覽
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻   💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸打卡指數: 👍🏻👍🏻 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻      🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻想知道又靚又好玩地方, fai.lok.mode仲會ig分享張相攝影心得。 燈籠滷味係朗豪坊,shopping完直接就可以去食好方便。通常店舖有台灣野食就會話自己係台灣鋪,但燈籠滷味就好唔同,真係食得到台灣夜市味道。台式香蒜腸 ( $30 )黎到望到覺得好少好似好唔抵,不過食落太好食已經無理了,食過台灣夜市都應該食過依種味道,好懷念,仲要係香蒜,成件事好惹味。而且佢依種比較硬,幾有咬口,送啤酒一流。$12百頁豆腐,$14鴨血,$12大腸,$13王子麵台灣滷味同香港滷味係有唔同,始終香料配味有所不同。今次黎為左感受台灣味道,所以都係點一啲台灣常食材料,鴨血好食,做得好實淨又唔會好硬,店舖仲有台灣王子麵當然要點。不過fai 覺得台灣夜市小食啲野更加有台灣感覺,始終每個人去到台灣都係食夜市小食比較多。黑糖珍珠鮮奶 ( 冷 ) ( $29 )淨係得黑糖味,但冇咩層次,飲品唔好太大期望。
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻
 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

想知道又靚又好玩地方,
 fai.lok.mode仲會ig分享張相攝影心得。

燈籠滷味係朗豪坊,
shopping完直接就可以去食好方便。

通常店舖有台灣野食就會話自己係台灣鋪,
但燈籠滷味就好唔同,
真係食得到台灣夜市味道。

台式香蒜腸 ( $30 )
台式香蒜腸

黎到望到覺得好少好似好唔抵,
不過食落太好食已經無理了,
食過台灣夜市都應該食過依種味道,好懷念,
仲要係香蒜,成件事好惹味。
而且佢依種比較硬,幾有咬口,送啤酒一流。

$12百頁豆腐,$14鴨血,$12大腸,$13王子麵

台灣滷味同香港滷味係有唔同,
始終香料配味有所不同。
今次黎為左感受台灣味道,
所以都係點一啲台灣常食材料,
鴨血好食,做得好實淨又唔會好硬,
店舖仲有台灣王子麵當然要點。

不過fai 覺得台灣夜市小食啲野更加有台灣感覺,
始終每個人去到台灣都係食夜市小食比較多。

黑糖珍珠鮮奶 ( 冷 ) ( $29 )
黑糖珍珠鮮奶 ( 冷 )
淨係得黑糖味,但冇咩層次,
飲品唔好太大期望。

2021-11-29
2021-11-27 127 瀏覽
之前食過燈籠滷味的麵都不錯,好有台灣風味。呢日行街經過,見到有下午茶,價錢都合理,想搵個位坐下,所以就同朋友入咗去食。下午茶餐逢星期一至五,下午3:00至5:30供應。.下午茶 set D $48入邊有經典芋圓和流心芝士麻薯餅,跟餐包一杯柚子綠茶,或者可以半價選其他飲品。芋圓入邊有紅豆、黑糖珍珠、雙色芋圓,材料都好豐富,但是味道略嫌太甜。而芝士麻薯餅就幾好味,新鮮熱辣辣,麻薯煙煙韌韌,而入邊流心芝士味都好好味,幾香濃。.美顏滋潤蘋果雪梨茶 (跟餐半價加$13)呢期天氣乾燥又凍,最啱叫返杯蘋果雪梨茶滋潤吓,入邊有果肉,不過味道略嫌太甜。.豆花豆乳 $32呢杯幾出色,豆味香濃,唔會太甜,豆花配上豆乳,口感豐富。
下午茶 set D $48

美顏滋潤蘋果雪梨茶 (跟餐半價加$13)
豆花豆乳 $32
呢杯幾出色,豆味香濃,唔會太甜,豆花配上豆乳,口感豐富。
下午茶
2021-11-24 108 瀏覽
📍 燈籠滷味燈籠滷味之前已經幫襯過,今次想試吓新嘢特登做返個record先ᶘ ᵒᴥᵒᶅ🍽食物:👍🏻招牌燈籠滷味:8/10嘴邊肉$15 +豬耳朵$12 +蹄膀$13 +百頁豆腐$12 +王子麵$13招牌滷味好似車仔麵咁自己揀送同麵,嘴邊肉姐係接近豬嘅面珠登嘅部分,成日都賣曬,但係唔覺得有咩特別😂蹄膀係類似燻蹄咁,有少少啫喱係中間連住,味道正常,豬耳朵略嫌肥嘅地方多左啲,百頁豆腐都係正常發揮。王子麵嘅質感煮得岩岩好,唔會太淋或者太硬,索埋滷汁好好味🤤✨麻辣鴨血冬粉$48 8/10有6舊鴨血,粉絲索滿麻辣湯,佢嘅辣唔係齋落辣油嘅死辣,而係有啲材料煮出嚟嘅香味同甜甜地,鴨血咬開入面係有窿窿個款,唔似部分餐廳似豬紅既感覺,同樣吸滿湯同煮得好入味,不過都真係幾辣,如果吸入口會嗆到係咁咳😂👎🏻透心涼伴皮蛋肉鬆豆腐$44 5/10呢個唔推,豆腐同皮蛋係冇味嘅,淨係食到肉鬆同淋係蛋餅嘅醬油膏味,而且醬油膏好鹹,個口感就好似食緊好鹹嘅一pat野咁😖都係唔好立亂試新嘢😂👍🏻黑糖珍珠鮮奶(半糖)$29 7/10珍珠煙韌而且食到黑糖味,雖然叫左半糖但因為黑糖關係都係咁甜😅而且勁大杯冰,我諗杯野飲淨係得三分一左右
📍 燈籠滷味

🍽食物:

👍🏻招牌燈籠滷味:8/10

✨麻辣鴨血冬粉$48 8/10

👎🏻透心涼伴皮蛋肉鬆豆腐$44 5/10

👍🏻黑糖珍珠鮮奶(半糖)$29 7/10

⛩環境:

👍🏻舖頭裝修掛左好多台灣嘅招牌,有啲夜市嘅感覺
👎🏻枱同枱之間雖然用隔板隔開,但都係貼到好近,同埋張枱好細,嗌多2樣都冇位擺,土地問題都一樣影響好多舖頭

💁🏼‍♀️服務:
👍🏻員工殷勤有禮,會不停收碟,不過都可能同外面條人龍好長有關😂

📝總評:7/10
香港好少可以食到好味嘅台灣滷味,至少食緊嘅時候好似返左台灣咁。同埋我好中意佢哋嘅芋泥蛋餅,同其他舖唔同係佢哋嘅蛋餅皮好酥脆,入面嘅芋泥好軟綿,諗起就想食🤤為左個蛋餅我係絕對會encore!
不過整體而言麵/飯份量偏少,小食類份量就多啲,大胃王可能就要嗌多啲野食先夠飽。

⏱限時:
繁忙時間限時用餐60分鐘
2021-11-24 86 瀏覽
晚飯時段黎到門口已經有幾Pair客人排隊等入座啦見咁多人等應該味道唔差吧~Order形式好似車仔面咁, 剔想食既食物同面, 可以就咁叫送都可以簡左生腸, 雞翼, 花枝丸,豬耳, 豬手配冬粉!每樣送既份量都幾多, 可以下次叫少兩款, 雞翼幾入味同埋好大隻呀, 不過有d chewy, 可能煮太耐!生腸幾彈牙! 花枝丸都有4舊, 墨魚味都幾濃! 豬手有d就好淋有d就好chewy, 但都可接受!冬粉即係粉絲, 索哂d滷味汁, 好好味!另外仲叫左個人氣爆漿蔥抓蛋餅, 內餡揀左芋泥肉鬆, 以為會好"漏", 但又唔會,仲愈食愈想食 好重芋頭味夾埋肉鬆少少咸咸地岩岩好! 飲品叫左黑糖珍珠奶茶, 唔會太甜, 珍珠都幾彈牙, 好飲!!PS: 座位少少逼 要用地下既籃黎放野!
晚飯時段黎到門口已經有幾Pair客人排隊等入座啦
見咁多人等應該味道唔差吧~
簡左生腸, 雞翼, 花枝丸,豬耳, 豬手配冬粉!
冬粉即係粉絲, 索哂d滷味汁, 好好味!

好重芋頭味夾埋肉鬆少少咸咸地岩岩好!

PS: 座位少少逼 要用地下既籃黎放野!
2021-11-23
15 分鐘 (堂食)
2021-11-15 138 瀏覽
通常過江龍餐廳,都會有好多人排隊,當然呢間台灣出名既燈籠滷味都唔例外喇當日平日大約3點去到,估唔到都有4、5個人排隊,都好快入座一場黎到當然係食滷味喇,叫咗四個餸,有通菜、豬大腸、白蘿蔔、百頁豆腐,一黎到望個顏色咁深色,諗住會好咸,點知味道岩岩好,同台灣既差唔多同埋叫咗炸地瓜條,有落話梅粉不得了,好夾好好味,完全突顯到地瓜條既甜味,必試最後叫咗杯熱既冬瓜茶,正常發揮,但個人覺得太甜,唔係咁岩我口味。

當日平日大約3點去到,估唔到都有4、5個人排隊,都好快入座

同埋叫咗炸地瓜條,有落話梅粉
不得了,好夾好好味,完全突顯到地瓜條既甜味,必試

一直都好想試燈籠滷味,但次次同朋友去都要排好長龍,今次獨食反而可以快啲入到去。原來係有一部分位專畀一位入嘅~獨食的話可以揀呢間啊。嚟到就好似食車仔麵咁,想食咩餸自己揀,每款配料都唔同價錢(睇餸食飯啦~以前去台灣都無食過,所以第一次嚟食就揀咗啲有手指公👍🏻推介嘅配料:鴨胗+百頁豆腐+米線 $38|米線軟腍,鴨胗爽口入味,百頁豆腐更加係吸湯之選,亂揀都唔怕中伏。🥤香芋鮮奶加珍珠$38|飲品賣相顏色較淡,唔係人工嘅紫色,有咬到粒粒芋頭,加埋珍珠都唔會太甜。-設有最低消費,每位$50另有加一服務費

香芋鮮奶加珍珠

設有最低消費,每位$50
另有加一服務費
香芋鮮奶加珍珠
2021-11-10 106 瀏覽
台灣過江龍~試左佢個set,有拌麵+幾款滷味,有個小食+2杯飲品,我地再額外加左個花生醬蛋餅,拌麵同滷味偏淡口,唔會想試多次,最中意係個花生醬蛋餅,甜同鹹既味道好夾,唯一就係太足料,花生醬太飽滿,所以食到第2件開始有d膩~
台灣過江龍~
試左佢個set,
有拌麵+幾款滷味,
有個小食+2杯飲品,
我地再額外加左個花生醬蛋餅,
拌麵同滷味偏淡口,
唔會想試多次,
最中意係個花生醬蛋餅,
甜同鹹既味道好夾,
唯一就係太足料,
花生醬太飽滿,所以食到第2件開始有d膩~
2021-11-03 99 瀏覽
第一次去食王子麵時,覺得好好味,所以特意光顧第二次。或許不是叫麵,於下午茶時段,我叫了排骨魯肉飯,飯有些太淋,飯上是很多汁,但汁是沒有味道,淡而無味的爛飯般,而排骨更是炸到過龍了,失望了。再叫出名的蛋餅,花生醬+芝士+火腿,真的一般,沒有什麼特別🥲可能,今次廚師👨‍🍳失手了,比預期差了。但服務是好好的😊
第一次去食王子麵時,覺得好好味,所以特意光顧第二次。

失望了。

再叫出名的蛋餅,花生醬+芝士+火腿,真的一般,
沒有什麼特別🥲

可能,今次廚師👨‍🍳失手了,比預期差了。
但服務是好好的😊
2021-10-26 143 瀏覽
.燈籠滷味📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖.豪豪吃二人套餐 HKD199招牌燈籠滷味+王子麵(蹄膀、豬耳朵、甜不辣、花枝丸、百頁豆腐、高麗菜、杏鮑菇)惹味塔香鹽酥雞台式香蒜香腸.味道 ★ ★ ☆ ☆ ☆燈籠滷味既餸係算多既,不過愈食愈咸,好重口味。王子麵似港版福字麵。惹味塔香鹽酥雞係岩岩炸好,有九層塔,但冇咩塔香味,雞炸得剛好,不過冇咩特別台式香蒜香腸好少蒜,又細塊,不過香腸燒得幾好既.服務 ★ ★ ★ ☆ ☆.環境 ★ ★ ★ ☆ ☆.價錢 ★ ★ ★ ☆ ☆
燈籠滷味
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖
豪豪吃二人套餐 HKD199
招牌燈籠滷味+王子麵
(蹄膀、豬耳朵、甜不辣、花枝丸、百頁豆腐、高麗菜、杏鮑菇)
惹味塔香鹽酥雞
台式香蒜香腸
味道 ★ ★ ☆ ☆ ☆

惹味塔香鹽酥雞

台式香蒜香腸好少蒜,又細塊,不過香腸燒得幾好既
台式香蒜香腸

服務 ★ ★ ★ ☆ ☆
環境 ★ ★ ★ ☆ ☆

價錢 ★ ★ ★ ☆ ☆

2021-10-17 124 瀏覽
嚟到晚餐時間,每次經過呢一間店都好多人排隊,今日就想試一試這間台式滷味食品。大約排隊排咗30分鐘,店員便給予餐單給我們先看看及選擇,很快便入座。我們選擇了「豪豪」吃二人套餐(朗豪坊限定)。這個套餐包括了一碗招牌燈籠滷味,可自選一款麵,這碗招牌燈籠滷味有蹄膀、豬耳朵、甜不辣、花枝丸、百頁豆腐、高麗菜和杏鮑菇。這碗滷味味道濃郁,可以試晒咁多款滷味,如果驚唔夠飽仲可以$5加麵底。另外,這個二人套餐還包括了兩款小吃和兩款飲品,我們選了有名氣的人氣爆漿蔥抓蛋餅(污泥肉鬆)這個蛋餅味道獨特,配上肉鬆口感豐富,味道有香芋甜味,一試難忘。另外一款小吃就選了甘梅香脆地瓜條,外脆內軟,鬆軟的地瓜條味道香甜。整個套餐都分量十足,難怪每日都咁多人排隊。

整個套餐都分量十足,難怪每日都咁多人排隊。

30 分鐘 (堂食)
  • 人氣爆漿蔥抓蛋餅
  • 芋泥肉鬆蔥抓蛋餅
  • 甘梅香脆地瓜條
2021-10-08 116 瀏覽
好難食!以前在銅鑼灣返工,lunch. hour 大排長龍,無機會試。今晚咁啱去朗豪坊,6點45分都排了十五分鐘才有位滷味,我以為是燒味檔𡊰4中式生腸,嗰類好正的食物。原來是台式食物。超咸的湯底加上最憎的雪菜,完全唔好味。我最唔鐘意飲台式飲品。呢間是我飲過是超甜,難入口。薑茶勁辣,點飲呀手抓餅勁甜,勁漏老公問我點解揀一間咁難食,連他都話難食,我話見咁多人食咪試下,點知中伏。食完仲見有人等位,實在費解。
好難食!

今晚咁啱去朗豪坊,6點45分都排了十五分鐘才有位

超咸的湯底加上最憎的雪菜,完全唔好味。

手抓餅勁甜,勁漏

食完仲見有人等位,實在費解。
2021-10-08
15 分鐘 (堂食)
2021-10-05 78 瀏覽
燈籠滷味🏮「旺角台式滷味」💫今次小編叫咗「豪豪」吃二人套餐!包三樣嘢食同兩杯飲品🧋「豪豪」吃二人套餐👫🏻$198蹄膀+豬耳朵+甜不辣+花枝丸+百葉豆腐+高麗菜+杏鮑菇+自1款自選麵🥬小編揀咗王子麵,其實即係即食麵❤️‍🔥相比起東粉,王子麵比較好食🤩佢嘅滷水汁唔會好鹹!配料方面,高麗菜煮得唔夠耐,有啲硬🤕杏鮑菇冇乜味🤣🙌🏻豬耳、甜不辣、花枝丸、豬蹄都煮得夠入味,花枝丸好有鮮味!推介大家叫花枝丸食🤤惹味塔香鹽酥雞🐓唔會炸到好油,但係冇乜九層塔嘅味,味道中規中矩🤓台式香蒜腸呢個台式香蒜腸半肥瘦、好香、好甜!隔離嘅蒜頭就有啲辣,夾埋一齊嚟食都唔錯!呢個都推介大家揀🤪凍茉香綠茶加珍珠🧋都有茶味,加珍珠要加$5,啲珍珠煙韌!凍飲要加$3,但係如果要少冰或者走冰嘅話要再加$3,但係其實少完冰都冇乜分別🧊🥲有啲唔抵整體:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟人均消費:~120/head
燈籠滷味🏮
「旺角台式滷味」💫

今次小編叫咗「豪豪」吃二人套餐!包三樣嘢食同兩杯飲品🧋

「豪豪」吃二人套餐👫🏻$198

惹味塔香鹽酥雞🐓
唔會炸到好油,但係冇乜九層塔嘅味,味道中規中矩🤓

凍茉香綠茶加珍珠🧋

整體:🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
食物:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟

人均消費:~120/head
2021-09-30 88 瀏覽
燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖📢男小編收工比較早,晏就2點幾就收工,約左朋友傾野,最方便就走左去朗豪坊,又方便泊車唔洗抄牌,見到間台式麵店吾錯,就入去試下先👉🏻豬耳+大腸+花枝丸+空心菜+白蘿蔔+加自選麵線 $71✨自選麵:稻庭烏冬麵/王子麵/出前一丁/粉絲/油面/米線今次叫左米線,湯底就一般般,勝在夠多餸款式夠多,價錢相對地黎講麵有少少貴,計埋杯野飲都要成80幾蚊先賣到單🤣👉🏻燈籠黑糖珍珠奶茶套餐升級加$18厚身既珍珠奶茶,黑糖味夠哂甜😍🤍餐廳掛牆有好多掛牌同燈飾,影相打卡麵幾唔錯 美味指數:⭐️⭐️⭐️.5環境指數:⭐️⭐️⭐.5服務態度:⭐️⭐️⭐️.5翻兜指數:⭐️⭐️⭐️.5(滿分為 5⭐)#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
燈籠滷味 (朗豪坊) (旺角)
📍旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓10號舖

👉🏻豬耳+大腸+花枝丸+空心菜+白蘿蔔+加自選麵線 $71

✨自選麵:稻庭烏冬麵/王子麵/出前一丁/粉絲/油面/米線

👉🏻燈籠黑糖珍珠奶茶
套餐升級加$18
厚身既珍珠奶茶,黑糖味夠哂甜😍

🤍餐廳掛牆有好多掛牌同燈飾,影相打卡麵幾唔錯

美味指數:⭐️⭐️⭐️.5
環境指數:⭐️⭐️⭐.5
服務態度:⭐️⭐️⭐️.5
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️.5
(滿分為 5⭐)

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介