2018-06-22 930 瀏覽
同朋友行開尖沙咀,半路諗起之前黎過既呢間熱點,即興咁帶佢黎試下新野打開餐牌,入面非常清晰,寫晒每款火鍋入面既配料,大家可以睇啱鐘意邊款做決擇我地2個都嗌左芝士牛乳豆腐鍋芝士控必試,上枱既時候已經好香芝士味成個鍋被配料填到滿滿的一開始仲擔心會唔會食唔晒點知食食下我地都食到見底另外我地再加左3款小食麻辣牛展,台式香腸同鹽酥雞牛展個醬汁好惹味台式香腸同鹽酥雞唔會太鹹鐘意食台式既我地都覺得下次可以黎試埋其他野
同朋友行開尖沙咀,
半路諗起之前黎過既呢間熱點,
即興咁帶佢黎試下新野

打開餐牌,入面非常清晰,
寫晒每款火鍋入面既配料,
大家可以睇啱鐘意邊款做決擇

我地2個都嗌左芝士牛乳豆腐鍋
芝士控必試,
上枱既時候已經好香芝士味
成個鍋被配料填到滿滿的
一開始仲擔心會唔會食唔晒
點知食食下我地都食到見底

另外我地再加左3款小食
麻辣牛展,台式香腸同鹽酥雞
牛展個醬汁好惹味
台式香腸同鹽酥雞唔會太鹹
鐘意食台式既我地都覺得下次可以黎試埋其他野

2018-06-19
  • 台式香腸
  • 麻辣牛展
  • 芝士牛乳豆腐鍋
1. 芝士牛乳豆腐窩($88)🧀湯式相對比較清,但多款配料都同芝士牛乳湯底好夾,尤其係麻吉燒,而且豚肉都算大塊,女仔應該幾岩彤樂評分:7/102. 忌廉龍蝦湯窩($108)但若果你同彤彤都係鍾意食重口味,就可以揀下依款龍蝦湯底,龍蝦味好濃郁,加上忌廉,襯托出龍蝦嘅鮮甜味👍🏻彤樂評分:7.5/103. 沙茶肥牛鍋($88)三款當中我最鍾意,雖然外貌最唔吸引,但有內涵😁全部配料都針住沙茶醬嘅味道,好濃郁連飯🍚/麵/烏冬/粉絲就正!有幾款配料都好出色,例如牛丸同飛魚籽魚蛋腸,必食👍🏻彤樂評分:8/10
1. 芝士牛乳豆腐窩($88)🧀
彤樂評分:7/10
芝士牛乳豆腐窩

2. 忌廉龍蝦湯窩($108)
彤樂評分:7.5/10
忌廉龍蝦湯窩

3. 沙茶肥牛鍋($88)
彤樂評分:8/10
沙茶肥牛鍋
2018-02-13
忌廉龍蝦湯窩
沙茶肥牛鍋
2018-04-26 723 瀏覽
放工做完faical都9點啦行咗去The one附近見到有1個人。竹笙椰子雞煲即刻入去食Order埋最後1個😂😂😂(其實之前嚟過,不過賣哂食唔到😚)飲品先到佢ge珍珠奶茶好啱我口味茶味正😋😋😋主角到🤩🤩🤩其實我咖吓真係細食咗好多佢1個人份量都真係幾大份等佢煲熱d先椰子雞湯超甜好好味吖(家燕媽媽之食神mode)椰子磨到細碎飲湯時會食到椰子粒粒😛雞好滑🤩🤩🤩食到尾,煲咗好耐都係好滑😋😋😋好多菜🥗🥗🥗偽健康mode 🤪🤪🤪真係多到食唔哂起飽🤓🤓🤓不過埋單要$185好貴🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
放工做完faical都9點啦
行咗去The one附近
見到有1個人。竹笙椰子雞煲
即刻入去食
Order埋最後1個😂😂😂
(其實之前嚟過,不過賣哂食唔到😚)

飲品先到
佢ge珍珠奶茶好啱我口味
茶味正😋😋😋

主角到🤩🤩🤩
其實我咖吓真係細食咗好多
佢1個人份量都真係幾大份
等佢煲熱d先
椰子雞湯超甜
好好味吖(家燕媽媽之食神mode)
椰子磨到細碎
飲湯時會食到椰子粒粒😛
雞好滑🤩🤩🤩
食到尾,煲咗好耐都係好滑😋😋😋
好多菜🥗🥗🥗
偽健康mode 🤪🤪🤪

真係多到食唔哂
起飽🤓🤓🤓

不過埋單要$185好貴🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
2018-03-23 429 瀏覽
一個人想打邊爐所以就去咗呢間餐廳。叫咗竹笙椰子雞窩,食評如下:湯底:我趁佢未滾晒飲咗一啖,係普通雞湯味(無椰子水),但係個窩有一大pat 椰子蓉。估計係普通湯底加椰子蓉,等啲椰子蓉煲煲吓就似椰子雞湯咁解個鍋有以下材料:雞:5-6舊,似已熟白切雞嘅雞翼部份,個煲未滾已經可以食。幾滑但係無乜肉;貢丸:一粒分兩邊,有黑椒味,粉味唔多魚蛋:一粒分兩邊普通貨色魚肉麻薯、蟹柳、鳴門卷:各一,都係正常凍肉鋪貨色啦。。菜同粉絲:都幾多吓,有埋兩塊鮮淮山,黃芽白之類,女仔胃口唔大唔駛食跟餐個飯都夠飽粟米、兩粒蜆、蜂巢豆腐:都係普通正常嘢成個鍋都好普通,想一個人快快手打個邊爐填飽個肚都未為一個選擇。

個鍋有以下材料:

貢丸:一粒分兩邊,有黑椒味,粉味唔多

魚蛋:一粒分兩邊普通貨色

魚肉麻薯、蟹柳、鳴門卷:各一,都係正常凍肉鋪貨色啦。。

粟米、兩粒蜆、蜂巢豆腐:都係普通正常嘢

2018-03-17 194 瀏覽
近期一人一鍋 人氣十足熱點位置方便 位於the one 對面 好易搵長長樓梯行落去 有左右兩邊 頗大的平日7:30去到 仲有大量位置 唔使訂枱都得😅食咩好呢🤔🤔🤔見到招牌竹笙椰子雞煲 就試一試佢啦😂😂😂😂上枱都幾靚 影相系幾靚唔錯椰子🥥湯底幾香 未食得個陣起肚餓雞都幾黃 食落都幾嫩 唔錯不過 成日都覺得 個煲都唔夠熱........其他材料 質素一般般......食食下 會個煲會好杰 🤨🤨🤨 不過d粉絲吸左好多椰水 好好味☺️
近期一人一鍋 人氣十足

見到招牌竹笙椰子雞煲 就試一試佢啦😂😂😂😂
上枱都幾靚 影相系幾靚唔錯
椰子🥥湯底幾香 未食得個陣起肚餓
雞都幾黃 食落都幾嫩 唔錯

不過 成日都覺得 個煲都唔夠熱........
其他材料 質素一般般......
食食下 會個煲會好杰 🤨🤨🤨
不過d粉絲吸左好多椰水 好好味☺️

2018-03-13 165 瀏覽
1年前同老婆在尖沙嘴上班,放工都愛去熱點一人一鍋,那時候食物質素及員工水平還不過不失,自從轉工後,已很久沒去,直到最近去尖沙嘴逛街,經過門口就再去懷念下那種味道。今次先不評論食物質素,這價格要求也不會高。反而是對員工水平感到極之傻眼!我們大概晚上9點半入座,吃到10點多,員工開始把音樂開超大聲,其中還有一名年輕男員工跳舞,這都算了,過了一陣,幾個員工開始坐在椅子上打機,還一邊打一邊叫囂,粗口大聲講,其中一名自稱經理男子還把腳直接放到餐桌上,這是一間餐廳員工該有的行為?我敢大膽講句,連茶記都不會這樣做!我和老婆同樣點了麻辣鍋,之前食開中辣都不太覺得辣,不過這次辣度很夠,鼻水不停流,配菜邊方面,牛肉只得3片,還有少量丸及半個麵餅,而娃娃菜卻佔了半鍋,感覺一直都是在吃菜😂不過這價錢來說,味道已經算合格,但這員工質素,真的很難有下次!
今次先不評論食物質素,這價格要求也不會高。
反而是對員工水平感到極之傻眼!
2018-03-12
2018-02-11 233 瀏覽
星期五晚上與朋友慕名到尖沙咀熱點打邊爐。落到舖頭,店員會問有冇book 位,因為熱點舖面已full booking,由於我們是walk in ,店員便帶我們到隔壁的源記茶餐廳就坐,那時才知道原來兩間舖頭是打通的,雖然環境與食物似乎有點不搭,但起碼不用等位。火鍋湯底種類其實算多,我們選擇了竹笙椰皇雞窩及芝士牛乳豆腐窩,並追加了美國肥牛及叫了小食鹽酥雞及紫芋薯餅。竹笙椰皇雞窩湯底清甜,但雞略嫌有點雪藏的味道;芝士牛乳窩不知道是否火的問題遲遲未滾,不過勝在料多,小食味道亦不俗。對我而言,最大的問題是火經常熄滅,其他問題都不大。整體而言,熱點算是抵食的火鍋店。
整體而言,熱點算是抵食的火鍋店。
2018-02-09
2018-02-11 233 瀏覽
真係超難食 千企吾好去 勁多個like但去到得小貓三四隻都知瀨野 叫左個冬蔭公海鮮鍋同埋沙茶牛肉鍋 勁濃味有陣油係上面 一分鐘無搞過個湯底 已經有陣油膜係面 個冬陰公海鮮鍋 加左隻蛋落去 成pat野 海鮮只係多隻蝦再加幾粒蜆 真係完全浪費quota 係屋企整仲好食過佢 千企吾好幫襯仲有 佢個豉油兜勁多積超吾衛生 有勁多積斷估應該好耐無refill 或者清潔過 第一眼睇以為係上一手留落黎既豉油兜 最後 我男朋友見到牆身鏡好多油好多積好多手指膜 應該10幾年無抹過
2018-02-11 166 瀏覽
前排太凍 係咁打邊爐🥘朋友提議試呢間熱點🤡我簡左忌廉龍蝦湯 朋友點左咖哩果個 但個色水好似樣😂😂e 無龍蝦既🦂🤔留意番原來係龍蝦湯!!!😂😂頭幾啖都覺得幾好食 食下食下都係吉野家好食d😂
2018-02-05 159 瀏覽
為食bb今次為大家介紹係尖沙咀加連威老道嘅熱點, 聽個名有D興奮, 天寒地凍梗係去邊一邊呀, 所以就滿心歡喜同表姐一齊去呢間好評如潮的熱點, 呢間食店因一人一鍋自由度比較大 ,下午六點幾去都唔算多人,但係坐低啲伏就開始嚟啦, 座位比較窄, 枱都唔係算太大, 不過每檯都放有三款醬料以供客人選擇,之後表姐叫龍蝦湯底另加材料,另外我就叫咗佢個招牌雞煲, 唔使一陣侍應已經一人一般擺上枱面呀, 呢個臺式煲都幾特別, 要用蠟燭起火 ,要換成 兩三個蠟燭,其實都幾麻煩。 真係火都嚟呀等到 ,已經食得嘅材料擺曬入個煲裏面, 最初問侍應要煲幾耐,話幾分鐘就得, 係得,不過得人驚呀! 最尾要等接近一個鐘先食得, 仲有肉丸係有好大陣雪藏味, 同埋嗰個煲比較細 ,滾嘅時候就會跌出嚟咁樣樣 ,忌廉龍蝦湯底都仲好啲椰子雞煲太多食物, 所以食嘅時候真係要好小心, 最尾埋單要成三百幾兩個人 , 而家啲火鍋款式 都係百幾蚊一煲,有D仲係任飲任食都 仲係任食任飲價錢亦都冇咁貴,所以熱點嘅價錢真係貴。 抵唔抵食大家自己衡量下啦! 還好比我喺枱底執到20蚊,嘻嘻,總算攞番個尾彩!
表姐叫龍蝦湯底另加材料,另外我就叫咗佢個招牌雞煲

招牌唔好食椰子雞煲

,總算攞番個尾彩!

2018-01-28
  • 白飯
2018-02-03 125 瀏覽
去試了台式雞排飯 他們不是用雞胸肉 而是用了雞腿肉 外面炸的粉很厚 不好吃。雞皮上面的毛都沒處理 很噁心 反應了以後 他們也沒有什麼回應 說聲抱歉就算了 不知道會不會真的改進 但我是不會再光顧了。
2018-01-29 210 瀏覽
邊一段日子想食邊啲食物其實系受好多因素影響,例如身體狀況、心情、戈排既經濟狀況等等,打個譬如,如果戈排系身體系有毛病或者心情差就會想食得清淡啲,如果戈排冇乜錢洗就自然會揀啲平啲既野食。由於最近天氣凍凍啲,個人自然會變得好為食,周不時都會想食啲熱辣辣嘅嘢,尤其系火鍋,而且本人咁岩系糧尾,但依家出面稍為有質素啲嘅火鍋都講緊$200起,咁岩記起尖沙咀有間一人一鍋既食店覺得幾新穎。熱點既地理位置確實系熱點,系位於大型商場The ONE對面,街上人流十分多,但當然唔係個個經過呢間嘅都會入去食。另外值得一提既系原來熱點個招牌係同源記餐廳嘅招牌黐埋一齊,源記餐廳系連鎖茶餐廳,其實之前經過嗰個位,我已經好好奇點解兩個招牌會黐埋一齊,到入去食先明白箇中玄機。由大街落樓梯就係呢間餐廳,職員會先問你有冇訂位,原來有訂位同冇訂位係坐唔同嘅位置,有訂位坐既環境系吾同啲既,地方靚啲大啲,冇訂位既就相反。跟住先記起原來冇訂位嗰邊嘅環境同時係源記餐廳,因為我之前食過呢間源記餐廳所以知道呢樣野,有可能係源記餐廳覺得自己夜晚冇生意所以同熱點合作租個場俾佢哋?又或者可能都係同一集團但只係個名唔一樣。入到去嘅感覺確實不太好,

入到去嘅感覺確實不太好,真係茶餐廳嘅感覺,但如果味道可以彌補環境嘅不足我覺得係可以嘅。佢之前已經參考過人哋提供嘅餐牌照片,個人會比較偏好海鮮豆腐鍋同埋芝士牛乳豆腐鍋,最開頭完全冇諗過忌廉龍蝦湯鍋因為睇落好似好貴,但竟然最後係叫咗呢個。原來全部鍋物都配白飯一碗,個鍋本身已經令人咁飽,就當然半價配烏冬,配粉絲或者公仔麵都係半價。

忌廉龍蝦湯鍋 $108

冇幾耐之後我個鍋就嚟咗啦,係傳統用火槍打火嗰隻爐,入面當然有齊晒餐牌講明包含嘅嘢,由於太多所以就唔一一咁講,但值得一提嘅係佢既飛魚籽魚蛋腸,個形狀有啲似韓式年糕,咬落爽口又美味
花枝丸就食得多,但估唔到呢個花枝丸入面真係有墨魚既腳系度
真心驚喜。不過豚肉嘅質素就唔好奢求太多,比較吾新鮮同埋有啲硬。湯底我覺得係OK嘅,真係有幾鮮嘅龍蝦味,飲多幾啖都吾會覺得漏。

沙茶肥牛鍋 $88

友人則叫左一個沙茶肥牛煲,其實材料大致上同我嗰個煲差唔多,但係湯底真係好正,飲落又真係好似火鍋嘅沙茶醬料味道咁,但係又唔會太鹹。另外仲有每次打邊爐都必食嘅肥牛,其實打邊爐如果冇肥牛又真係爭咁啲,但呢度就唔係任食,算係滿足一下個人對肥牛嘅一點點渴望吧。

P.s. 頭先講過呢間餐廳既一人一鍋係人手點火,跟住我個邊爐滾左一陣過火就快熄,然後我個朋友嗰個都係。最好笑係叫侍應加火嗰陣,佢竟然又真係淨係加我戈個😅呢個行為實屬十分不正常⋯如果嗰一台有兩個客人,咁佢就淨係會點火俾叫佢嗰個,這是什麼玩法⋯

食物來講整體質素正常,只能話咁嘅價錢係咁嘅質素就還好啦,始終係香港地都係一分錢一分貨嘅餐廳多,遇到性價比高嘅餐廳就算係好彩。
2018-01-27 177 瀏覽
天氣凍凍地,諗住食個邊爐暖下身,但2個人去打邊爐又好似好難叫嘢食。經過熱點俾佢啲相吸引左一人一煱88蚊起,唔算好貴,就試下啦佢一人一煱本身已經配左公仔面,烏冬等等,但會再加多一碗白飯俾你,如果你驚食唔落可以叫佢後上,睇下食唔食到先叫,唔好哂嘢。朋友叫左芝士豆乳湯底入面有娃娃菜,丸,幾塊肉片加隻蛋,味道好似食緊芝士味公仔面自己叫左麻辣中辣,我覺得都幾辣,下次可以叫小辣,入面嘅送都係一樣,幾塊肉,丸菜等等。。。其實無咩特別,滾埋一堆野,味道偏咸,配埋公仔麵,唔知點解有啲似食緊杯面其實佢所有配料都係一啲好平凡嘅野,只係好似一樣嘅送配唔同嘅味精湯,間唔時過下邊壚癮可以,但唔會稱係好食。

經過熱點俾佢啲相吸引左

一人一煱88蚊起,唔算好貴,就試下啦

2018-01-24 138 瀏覽
由於太喜歡食火鍋,所以快餐都要選火鍋,試過這店是快餐式上枱,你點的火鍋餐會一鍋送上你面前,火鍋料已在鍋內,一路熱住食火鍋都十分享受。這店已試過幫襯兩次,如果在尖沙咀唸唔到食咩都會去食。一來方便食完可以行街,二來食再火鍋又可以短食尚算方便。
2018-01-20 156 瀏覽
一人一鍋除了可以在快餐店找到,還可以在這家叫熱點的台式餐廳嚐到。我們一行五人,由於這裡的窩實在太多款式,因此我們每人特意選不一樣的窩。我選的是咖哩雜錦窩$88,而我對面的是芝士牛乳豆腐窩$88。內裡有好多材料:蟹柳、扎肉、粟米、貢丸等等,比較特別的是同樣可口的飛魚籽魚蛋腸、麻吉燒和芋頭天婦羅!另外,娃娃菜和粉絲真的多到食極都仲有,包你飽到上心口!我個人比較推薦下圖左面的忌廉龍蝦湯窩$108,湯底滿載香濃的龍蝦味。右面是海鮮豆腐窩,健康清淡之選。我最最最喜歡的是竹笙椰皇雞窩,湯底滿有許多椰子蓉,香濃中帶點清新!不得了,我一定要來encore!

咖喱雜錦窩

海鮮豆腐窩

竹笙椰皇雞窩
不得了,我一定要來encore!
2018-01-13
咖喱雜錦窩