2021-04-25 66 瀏覽
依度既點心真係平靚正!好食😍😍😍😍😍我哋叫咗好多款,款款都好好味😆😆😆熱點蝦餃王☺️☺️☺️我最愛!大大粒!又爽口!😊😊😊😊😊瑤柱菜苗餃,見到啲瑤柱都流哂口水☺️☺️☺️☺️鮮蝦韭黃腸蜂巢炸芋角,依家越嚟越少地方有得食啦😆😆😆😆依間做得好出色!正♥️♥️♥️♥️蟲草花雞粥😍😍😍好足料!足好綿,正!白灼菜心豬麥流沙包😊😊😊😊紅棗桂圓豆漿,無諗過咁好飲喎!真係好香嘅紅棗味😍😍😍另外都試吓佢個燕麥薏仁豆漿,飲都有一粒粒嘅燕麥,都好有趣!😍😍😍
熱點蝦餃王☺️☺️☺️我最愛!大大粒!又爽口!😊😊😊😊😊

瑤柱菜苗餃,見到啲瑤柱都流哂口水☺️☺️☺️☺️

鮮蝦韭黃腸

蟲草花雞粥😍😍😍好足料!足好綿,正!

白灼菜心

豬麥流沙包😊😊😊😊

紅棗桂圓豆漿,無諗過咁好飲喎!真係好香嘅紅棗味😍😍😍

2021-04-24 27 瀏覽
今日去開太子途經見到間新開食點心專門店,見到做緊優惠下午五點後堂食88折,dinner 泥講算幾抵,一於試試!入面裝修都幾有香港特色,店員服務都好好,會介紹返有咩好食。點心主打即叫即蒸,所以要預少少時間等候。燒賣大大粒,菜苗餃夠健康,有好多瑤柱。最特別係豬麥流沙包,外型夠哂可愛,係豬仔樣泥,入面係紫薯餡咁,唔會過甜,蜂巢芋角夠哂香脆,入面好多芋泥夠足料!最抵食係個八寶寵仔蒸飯,估唔到份量咁多,應該係四人份咁,有鳳爪排骨、雞柳、肉餅冬菇、粟米臘腸,材料夠哂豐富,岩哂大胃王口味!飯亦夠香,充滿淡淡荷葉香味,抵食推介,成餐飯食到飽飽都係兩舊水,岩哂點心控去試!
2021-04-21 36 瀏覽
好耐冇飲茶,朋友係太子放工之後就約左佢飲茶。第一次夜晚飲茶,都幾特別🤣我哋叫咗鹹點同甜點一齊share。熱點蝦餃皇 ($29)個蝦餃幾新鮮,皮薄餡令!而且入面d蝦幾大粒!醬汁蒸鳳爪($20)呢個鳳爪好入味,係我食過咁多次鳳爪入面數一數二既鳳爪!蜜汁叉燒腸($23)佢入面叉燒好多,個皮如果薄少少就perfect!小梨子鹹水角($28)賣相好可愛,同埋食落去都係皮薄餡令,有豬肉碎蝦米、冬菇、沙葛,好似鹹既糍粑咁!蒜香蝦春卷 ($22)個皮好脆,入邊既蒜蓉同蝦都好突出,再加啲芫荽調味,幾正!海底椰燉雞湯 ($22)呢個湯完全冇味精,真係真材實料,入邊有海底椰同埋雞,清熱潤肺夠晒健康。楊枝甘露糕 佢個糕好chewy,入面仲有粒粒芒果同西米,口感100分~依家夜晚飲茶仲有八八折,真係好抵,啱晒我呢d糧尾人🤣
我哋叫咗鹹點同甜點一齊share。

熱點蝦餃皇 ($29)
個蝦餃幾新鮮,皮薄餡令!而且入面d蝦幾大粒!

醬汁蒸鳳爪($20)
呢個鳳爪好入味,係我食過咁多次鳳爪入面數一數二既鳳爪!

蜜汁叉燒腸($23)
佢入面叉燒好多,個皮如果薄少少就perfect!

小梨子鹹水角($28)

蒜香蝦春卷 ($22)
個皮好脆,入邊既蒜蓉同蝦都好突出,再加啲芫荽調味,幾正!

海底椰燉雞湯 ($22)

楊枝甘露糕
佢個糕好chewy,入面仲有粒粒芒果同西米,口感100分~
依家夜晚飲茶仲有八八折,真係好抵,啱晒我呢d糧尾人🤣
2021-04-21 32 瀏覽
行完花墟 就去附近餐廳嘆嘆茶 順便食返一盅兩件。首先本人覺得肚餓叫咗 盅頭飯。 北菇雞蒸飯。 即叫即製 全程等咗15分鐘先出。但係 都算值得 因為北菇雞 食雞肉的確好嫩滑 而且去曬雞皮。 雞肉嫩滑好咬口 擔擔肉。 有半嚿大花菇。 大花菇好淋 冬菇味龍。配上秘製豉油撈飯。之後自己一個人叫多一條叉燒腸粉, 叉燒腸粉 腸粉皮 皮薄 煙韌 咬落糯米味濃沃。叉燒腸粉餡料又好多 都幾足料 而且用上 新鮮叉燒一個人食剛剛好夠飽之後叫咗一壺 普洱茶 比較 敗筆就係 用上茶 包下午五點之後埋單仲有88折 非常抵食
行完花墟 就去附近餐廳嘆嘆茶 順便食返一盅兩件。

配上秘製豉油撈飯。

叉燒腸粉餡料又好多 都幾足料 而且用上 新鮮叉燒

一個人食剛剛好夠飽

之後叫咗一壺 普洱茶 比較 敗筆就係 用上茶 包

下午五點之後埋單仲有88折 非常抵食
2021-04-17 438 瀏覽
而家飲茶真係唔即係局限於喺酒樓點心舖頭越來越多即使係晚市都可以食到喺太子呢間嘅點心舖頭裝修簡潔舒服喺舖頭出邊已經見到即蒸點心點心嘅種類都唔少左右點心之外仲有包類,煎炸焗食物同埋會有飯價錢亦都相當之優惠蝦餃個皮非常之薄蝦大嚿得來非常之鮮甜一份四粒,會係兩個一籠蜜汁叉燒腸粉個皮做得好食除咗有叉燒係入邊之外仲有少少臘腸碎做調味黑椒豬肚燒賣都係第一次見豬肚口感非常之好,勁厚身而燒賣肉係有豬肉加蝦打成啖啖肉,好好食胡椒味亦都好出小李子鹹水角賣相一流,模擬梨嘅形狀擺咗一陣仲都好熱入邊嘅餡料亦都非常之多味道唔錯,覺得呢個一定要叫亦都揀咗個燉湯係蟲草花燉雞湯呢個呢個湯可以滋陰,潤肺抗衰老入口非常之清甜湯底望落去亦都非常之清唔會過於油膩蟲草花同雞嘅份量都唔少真係要留意非常之熱真係攤凍先好飲魚翅灌湯餃CP值勁高就咁翅都已經有成四五舊灌湯餃嘅料亦都非常之足料非常值得一試最後以一個楊枝甘露糕作為一個晚餐嘅結尾味道香甜非常之好味買單嘅時候先知道唔需要收+1費之餘仲要而家有八八折嘅優惠所以$200已經食到咁飽真係超開心

而家飲茶真係唔即係局限於喺酒樓
點心舖頭越來越多即使係晚市都可以食到
喺太子呢間嘅點心舖頭
裝修簡潔舒服
喺舖頭出邊已經見到即蒸點心

點心嘅種類都唔少
左右點心之外仲有包類,煎炸焗食物同埋會有飯
價錢亦都相當之優惠

蝦餃個皮非常之薄
蝦大嚿得來非常之鮮甜
一份四粒,會係兩個一籠

蜜汁叉燒腸粉個皮做得好食
除咗有叉燒係入邊之外
仲有少少臘腸碎做調味

黑椒豬肚燒賣都係第一次見
豬肚口感非常之好,勁厚身
而燒賣肉係有豬肉加蝦打成
啖啖肉,好好食
胡椒味亦都好出

小李子鹹水角
賣相一流,模擬梨嘅形狀
擺咗一陣仲都好熱
入邊嘅餡料亦都非常之多
味道唔錯,覺得呢個一定要叫

亦都揀咗個燉湯係蟲草花燉雞湯
呢個呢個湯可以滋陰,潤肺抗衰老
入口非常之清甜

• 楊枝甘露糕
  • 小李子鹹水角
  • 魚翅灌湯餃
2021-04-14 42 瀏覽
一向對中式點心情有獨鍾嘅我 ,朋友話太子嘅“熱點”可以滿足我嘅要求,而且四個人仲可以試多幾款㖭。舖外霓虹光管寫着,入內係卡位形式,牆身印有香港懷舊食物嘅圖畫很搶眼。大家叫咗各式鹹甜煎炸點心,瑤柱菜苗餃及蝦餃皇,剛蒸好,熱辣辣,包住爽口彈牙嘅大大隻鮮蝦,好滋味。薑蔥牛柏葉爽脆惹味而豬麥流沙包及小梨子鹹水角,造型可愛有心思,好吸晴。蜂巢炸芋角及香芒炸蝦卷,材料豐富,炸得香口,令人回味。特別介紹蟲草花雞粥,大大碗,顏色好吸引,粥底軟綿綿 ,入口順滑,雞肉夠鮮味滑溜,配合即拉鮮蝦腸粉,簡直係絕配。當日碰上下午五時後堂食88折 ,非常抵食,因為現場制作,即叫即蒸,非一般酒樓可媲美,下次必定再試,因為仲有好多其他點心想試。

舖外霓虹光管寫着[現場製作 即叫即蒸],入內係卡位形式,牆身印有香港懷舊食物嘅圖畫很搶眼。

薑蔥牛柏葉爽脆惹味

而豬麥流沙包及小梨子鹹水角,造型可愛有心思,好吸晴。

蜂巢炸芋角及香芒炸蝦卷,材料豐富,炸得香口,令人回味。

2021-04-13
2021-04-14 44 瀏覽
近年疫情反覆,經濟艱難,百業蕭條,很多大酒樓都相繼結業,飲茶歎點心地方買少見少。但世事無絕對,很多點心專門店應運而生,雖然地方未必及酒樓寬敞,但點心水準一樣唔失禮,而且價錢更加經濟實惠,點心達人都必定滿意。熱點就是其中一間不錯的點心專門店,今日就係太子熱點享受了一些不錯的特色點心。熱點主打多款中式點心,全部現場制作,即叫即蒸,新鮮滾熱辣。人氣雪山叉燒包當然是必吃之選,雪山叉燒包白雪雪,拿上手時仍熱騰騰,面頭嘅墨西哥皮很鬆化,內裡嘅叉燒餡像熔岩般燙熱,入口濃甜豐滿,細嫩多汁,味道好正。瑤柱菜苗餃一籠有3隻,真材實料,餃面鋪滿瑤柱,饀料有荳苗和蝦肉,餃皮薄而通透,有水準。小梨子鹹水角,造型為肖為妙,翠綠梨身,賣相可愛。外皮夠香口,糯米夠煙韌,加上半肥瘦豬肉和蔥花等饀料,味道出眾。蜂巢炸芋角一碟有三個,表皮炸得很鬆脆,毛茸茸,成隻箭豬甘款,內裡芋泥肉碎餡料,又香又熱,果然係出色炸物。香芒炸蝦卷,餡料充足,蝦肉芒果好味道,稍嫌外層較硬,如果炸得鬆脆一點就更可口。蟲草花雞粥超大碗,綿綿粥底配埋滋補蟲草花和嫩滑雞件,好抵食。盅頭鳳爪排骨飯,鳳爪飽滿,排骨肉腍,飯粒香軟,飽肚又好味。最後甜品薑汁千層

盅頭鳳爪排骨飯,鳳爪飽滿,排骨肉腍,飯粒香軟,飽肚又好味。

最後甜品薑汁千層糕,褐色薑汁糕深淺相間,蒸得既香且甜,軟滑煙韌,而且薑味濃郁,口感不錯。
2021-04-14 26 瀏覽
我屋企人好鍾意食點心,上網搵到呢間好似又平又好味,喺太子好方便近地鐵站點心款式都幾多,我哋食咗大約10樣嘢,超級飽必點係蟹子燒賣皇,啖啖豬肉好足料鮮竹牛肉球嘅腐竹同牛肉配搭正常,配上喼汁都好傳統四寶滑雞札材料好豐富,有大大嚿嘅芋頭同雞肉,味道鮮美小梨子鹹水角造型好特別,吸引女仔叫,鮮綠色嘅啤梨仔裏便配上鹹水角嘅材料,細細件夠好可愛香煎蓮藕餅賣相幾好,煎得金黃色,裏面有好多蓮藕粒,好味道豬嘜流沙包嘅造型同樣充滿了少女心,紫色嘅豬仔頭,包皮軟熟,裏面有少少紫薯,唔會太甜,但可以更流沙嘅效果楊枝甘露糕夠晒清新,適合夏天食,甜度適中另外點左碟菜心平衡下肉類嘅肥膩薑汁千層糕要讚一讚,質地好煙un ,而且薑味好濃,為今晚嘅晚餐劃上完美句號點心嘅價錢好抵食,性價比高,茶位都係$4,又唔使加一,上茶嘅速度好快,想嘆一盅兩件真係可以間唔中去食下,仲抵食過酒樓

點心款式都幾多,我哋食咗大約10樣嘢,超級飽

必點係蟹子燒賣皇,啖啖豬肉好足料

鮮竹牛肉球嘅腐竹同牛肉配搭正常,配上喼汁都好傳統

四寶滑雞札材料好豐富,有大大嚿嘅芋頭同雞肉,味道鮮美

香煎蓮藕餅賣相幾好,煎得金黃色,裏面有好多蓮藕粒,好味道

楊枝甘露糕夠晒清新,適合夏天食,甜度適中

另外點左碟菜心平衡下肉類嘅肥膩

2021-04-13
2021-04-13 373 瀏覽
兩老鍾意飲茶,但其實平時飲茶茶芥連加一都唔係平,朋友就介紹我去位於太子嘅呢間熱點,佢係一間點心專門店,但唔使加一,計計埋埋真係慳唔少。嚟到見到佢嘅點心紙,基本上選擇同一般酒樓冇分別,但佢嘅定價相對地就平一截,如果仲唔使計加一的話真係好抵食!瑤柱菜苗餃有三粒,上面鋪滿瑤柱絲,菜苗亦都好有菜味,非常優質!蟹籽燒賣皇有四粒,肉質亦都彈牙,質素絕對唔差。香茜牛肉腸份量就好似比起平時嘅腸粉短啲啲,但佢嘅餡料爆滿,皮薄餡靚,絕對值回票價!蜂巢炸芋角本身已經係我嘅至愛,呢個芋角仲要非常香口,芋泥夠滑,入面嘅餡料亦都夠惹味,絕對係我心目中嘅No. 1。鮑汁鮮竹卷有三件,腐皮索晒鮑汁非常好食。紅油抄手有六粒,辣油香而不辣,上面灑上炸蒜、葱花、芫荽,合埋一齊食非常香口。家鄉炒米粉雖然只係簡簡單單嘅一道菜色,但絕對高質,佢嘅米粉都充滿米香,入面都有好多椰菜絲、火腿、蘿蔔絲、葱段等等,完全唔使加豉油都已經好夠味道。最後仲食埋甜品,呢個楊枝甘露糕軟硬度適中,入面充滿好多柚子、西米同芒果肉,以此作結真係非常完美嘅一餐!呢間熱點真係要極力推介,食物質素比起某啲酒樓仲更加高質,位置便利,茶錢都只係$4/位,仲要唔使加
瑤柱菜苗餃
蟹籽燒賣皇有四粒,肉質亦都彈牙,質素絕對唔差。
香茜牛肉腸
蜂巢炸芋角
鮑汁鮮竹卷有三件,腐皮索晒鮑汁非常好食。
鮑魚汁鮮竹卷
紅油抄手
家鄉炒米粉
楊枝甘露糕
呢間熱點真係要極力推介,食物質素比起某啲酒樓仲更加高質,位置便利,茶錢都只係$4/位,仲要唔使加一,性價比真係好高!
5 分鐘 (堂食)
瑤柱菜苗餃
香茜牛肉腸
鮑魚汁鮮竹卷
2021-04-12 241 瀏覽
朋友推薦在太子站附近,有間超抵食又好食嘅中式點心店<熱點>,全日供應新鮮熱辣,即叫即蒸靚靚巧手點心,難得有機會飲夜茶,當然要試下新野啦!!~一睇點心紙,供應嘅點心有好多選擇,蒸點、炸點、蒸飯、燉湯和甜品都有,茗茶每位$4,仲要免收加一,未食都已經覺得好抵。<香煎蓮藕餅 $22>蓮藕餅外面金金黃黃,煎得非常香脆,入面既蓮藕同肉餅爽口又惹味。<蜂巢炸芋角 $23>炸芋角吾係間間酒樓都有,所以係必試之選,呢道嘅炸芋角炸得香脆可口,咬落去好鬆化,有啖啖芋蓉和肉碎,邪惡得來不覺油膩。<原盅煎蛋牛肉飯 $27>牛肉飯份量不少,牛肉餅厚厚的亦夠嫰滑,飯亦夠香夠綿。<熱點蝦餃皇 $29>蝦餃皇非常大隻,而且粒粒都十分晶瑩通透,就連蝦餃皮都又滑又嫩,入面嘅鮮蝦大隻得來,咬落去又爽口又彈牙,絕對係必食之選。<蟹籽燒賣皇 $26>燒賣皇入面有大蝦,又有蟹子和豬肉,入口非常新鮮,蝦肉亦非常彈牙,新鮮出爐,即叫即蒸,入口啖啖肉,非常好味。<鮮蝦韭黃腸 $29>腸粉外皮非常嫩滑,入面嘅鮮蝦肉非常大隻,而

<香煎蓮藕餅 $22>

<蜂巢炸芋角 $23>
<原盅煎蛋牛肉飯 $27>
牛肉飯份量不少,牛肉餅厚厚的亦夠嫰滑,飯亦夠香夠綿。

<熱點蝦餃皇 $29>
熱點蝦餃皇

<蟹籽燒賣皇 $26>

<鮮蝦韭黃腸 $29>
腸粉外皮非常嫩滑,入面嘅鮮蝦肉非常大隻,而且隻隻都爽口又彈牙,配埋甜豉油一起吃,口感一流。
鮮蝦韭王腸

<雪山叉燒包 $18>
叉燒包上面嘅雪山係微甜嘅味道,入面嘅叉燒餡料充滿住好多叉燒肉,而且叉燒肉嘅蜜汁味道都非常濃郁好味,飽滿嘅叉燒配料,同叉燒餡都醃得非常惹味,外甜內鹹嘅感覺,特別得來又非常好味,絕對值得一試。

<楊枝甘露糕 $23>
楊枝甘露糕入面,有好多西柚肉同芒果肉,口感細滑,亦不會過甜,值得一試。
楊枝甘露糕

整體來講,<熱點>呢間點心小店,供應嘅點心選擇非常之多,點心食物全部都係即叫即製,新鮮熱辣,吃得出全部點心食材都用料新鮮,真材實料,上枱碟碟都非常新鮮好味。餐廳環境亦十分企理,有卡位雅座,價格亦十分親民,真心抵食,下次飲夜茶,一定要再來吖!!~

熱點蝦餃皇
鮮蝦韭王腸
1K
2021-04-10 40 瀏覽
星期六日想食點心但係酒樓一定爆鵬, 近來發現左間點心小店, D點心質素分分鐘勝過某D酒樓, 而且仲好平, CP值勁高!位於太子既熱點, 裝修簡約普通, 雖然冇茶樓既感覺, 但係一樣有唔同既茶款同埋多款點心供應, 唔洗睇大中小點, 全部有哂價錢, 由$1X至$3不等, 相當抵食, 點心仲係即叫即整! 熱點蝦餃王$16  蟹籽燒賣皇 $16 必食推介, 大大粒燒賣同蝦餃只係$8/隻, 係酒樓一定唔止! 而且中意佢可以兩隻兩隻叫, 兩個人岩岩好唔洗食一籠, 可以留肚食其他點心!! 蝦餃皮薄餡靚, 蝦肉彈牙~ 燒賣豬肉餡香又飽滿, GOOD!雪山叉燒包 $18 新鮮焗起外皮鬆脆, 叉燒咸香。鮑汁鮮竹卷 $2222蚊3大舊~~ 腐皮同內餡索左鮑汁, 入口JUICY。豬仔咸水角 $28有造型既咸水角, 得意之餘仲係熱辣辣脆卜卜, 外皮非常香脆內裡軟燸, 香口非常。蜂巢炸芋角 $23外層鬆脆香口, 內餡係滿滿既芋泥, 食落又唔會好油膩。鳳爪排骨籠仔蒸飯 $38依個籠仔好明顯比想像中大, 好大份呀~~~ 面頭係鳳爪排骨同埋椰菜特別之處係底下放有荷葉黎蒸, 令整個飯都帶淡淡荷葉香, 比普通既盅頭飯更勝一

熱點蝦餃王$16  蟹籽燒賣皇 $16
雪山叉燒包 $18
新鮮焗起外皮鬆脆, 叉燒咸香。
鮑汁鮮竹卷 $22
22蚊3大舊~~ 腐皮同內餡索左鮑汁, 入口JUICY。
豬仔咸水角 $28
蜂巢炸芋角 $23
外層鬆脆香口, 內餡係滿滿既芋泥, 食落又唔會好油膩。
鳳爪排骨籠仔蒸飯 $38
依個籠仔好明顯比想像中大, 好大份呀~~~ 面頭係鳳爪排骨同埋椰菜特別之處係底下放有荷葉黎蒸, 令整個飯都帶淡淡荷葉香, 比普通既盅頭飯更勝一籌。
蟲草花燉雞湯 $28
味道清甜天然感覺冇味精, 食完點心飲個熱滕滕既湯感覺好正。
食左咁多野人均都係$100, 而且樣樣野食都係新鮮即整, 碟碟都熱辣辣上枱, 出色!
2021-04-09 62 瀏覽
今日行過太子,突然想嘆番一盅兩件,於是就入左呢間叫熱點既餐廳熱點既位置好方便,俾佢點心專門店四個大字吸引左入去下午茶時段,有特價點心,選擇困難又開始正價點心亦係花多眼亂,樣樣都好想食發覺牆上面既圖畫都幾得意,係懷舊既感覺先黎新清之選,楊枝甘露糕。食落去好香芒果既味道,亦吾會太甜,而且越食會越開胃呢個雪山叉燒包我一睇到已經知係必食,而且上枱後一定要即刻食,因為仲係熱辣辣個皮好鬆化,而且吾會太厚,甜甜地既味道,加埋叉燒一齊食,成件事係好夾,食完有滿足既感覺呢個千島醬蘿蔔糕幾特別,原來兩者係咁夾,而且蘿蔔糕煎到脆卜卜蝦腸好滑,而且蝦肉彈牙呢個係鮑魚汁鮮竹卷,超足料蝦餃我覺得係必食,個皮做到吾厚,而且夾起吾會散,蝦肉新鮮彈牙黑椒豬肚燒賣又係第一次見,點都要試下喇。食落幾驚喜,豬肚好入味總括黎講,所有點心都好滿意,下次一定會再黎幫襯

熱點既位置好方便,俾佢點心專門店四個大字吸引左入去

下午茶時段,有特價點心,選擇困難又開始

正價點心亦係花多眼亂,樣樣都好想食

發覺牆上面既圖畫都幾得意,係懷舊既感覺

蝦腸好滑,而且蝦肉彈牙

呢個係鮑魚汁鮮竹卷,超足料

總括黎講,所有點心都好滿意,下次一定會再黎幫襯

• 雪山叉燒包
  • 熱點蝦餃皇
  • 楊枝甘露糕
2021-04-09 25 瀏覽
好食既點心買少見少今日竟然會係太子呢間點心店遇到點心應有盡有,價錢亦唔貴海底椰燉雞湯先來今日最大驚喜呢個湯係真係老火湯勁足料,味道好濃但係完全無味精味見佢功效寫可以清熱、除燥、潤肺,夏天飲一流必點之選!熱點蝦餃皇、蟹籽燒賣皇食點心唔叫蝦餃同燒賣不如唔好食而呢到既蝦餃燒賣果然無令我失望蝦餃皮超級薄,最重要係不論蝦餃定燒賣你斬可以見到入面真係有原隻大蝦唔似其他點心店唔知到底係食蝦餃定魚餃定豬肉蝦餃咁夠晒真材實料而且鮮蝦爽口又彈牙,蝦味亦十足一盅兩件大大隻,越食越醒神鮮蝦菜苗餃外皮薄到見到入面既蝦同菜苗,無花無假蝦依然爽口,配上新鮮既菜苗,口感味道與蝦餃相比更FRESH,別有一番風味香煎蓮藕餅蓮藕餅煎得金黃香脆入面亦材料充足,有鮮蝦蓮藕香蔥等等,令味道口感有層次雪山叉燒包招牌菜果然不凡軟熟既外皮比一般叉燒包多左種微微既香脆入面既叉燒足料得來又香又甜,令人一食再食皮蛋瘦肉粥勁足料勁大份既一大碗粥兩個人食,每人食左三四碗基本上淨係食佢已經勁夠飽而且你就算求其撩都可以有一大堆皮蛋同豬肉鍾意食粥的必叫白灼娃娃菜非常大份又新鮮,真係抵食夾大件紅棗桂圓豆漿呢到連豆漿都有幾款呢款紅棗桂圓豆漿飲落的確幾香紅
好食既點心買少見少今日竟然會係太子呢間點心店遇到

點心應有盡有,價錢亦唔貴

海底椰燉雞湯
先來今日最大驚喜

呢個湯係真係老火湯
勁足料,味道好濃但係完全無味精味
見佢功效寫可以清熱、除燥、潤肺,夏天飲一流
必點之選!
熱點蝦餃皇、蟹籽燒賣皇
食點心唔叫蝦餃同燒賣不如唔好食
而呢到既蝦餃燒賣果然無令我失望
唔似其他點心店唔知到底係食蝦餃定魚餃定豬肉蝦餃咁
夠晒真材實料
而且鮮蝦爽口又彈牙,蝦味亦十足
一盅兩件大大隻,越食越醒神
鮮蝦菜苗餃
外皮薄到見到入面既蝦同菜苗,無花無假

蓮藕餅煎得金黃香脆
入面亦材料充足,有鮮蝦蓮藕香蔥等等,令味道口感有層次
雪山叉燒包
招牌菜果然不凡
軟熟既外皮比一般叉燒包多左種微微既香脆
入面既叉燒足料得來又香又甜,令人一食再食
皮蛋瘦肉粥
勁足料勁大份既一大碗粥
兩個人食,每人食左三四碗
基本上淨係食佢已經勁夠飽
而且你就算求其撩都可以有一大堆皮蛋同豬肉
鍾意食粥的必叫
白灼娃娃菜
非常大份又新鮮,真係抵食夾大件
紅棗桂圓豆漿
呢到連豆漿都有幾款
呢款紅棗桂圓豆漿飲落的確幾香紅棗同桂圓味
最重要係夠晒養生
食完飯當然要整返個甜品
椰汁味幾香濃
亦可食到陣陣芒果香
2021-04-09 36 瀏覽
同朋友來到呢間『熱點』,享用了以下點心。『豬麥流沙包』,有豬麥頭的包包零舍可愛,淨係睇吓都好開心吖,唔係好捨得食佢,但始終都有食嘅,一咬落去,啲紫薯流晒出來,好睇又好食,唔係齋有外表嘅。『小梨子鹹水角』之前喺某間舖頭食過一次,今次係第二次,同樣高顏值,好綠,好吸眼球,唔講真係唔知係鹹水角吖;『紅油抄手』有大大粒5粒,如果鍾意辣嘅可能會覺辣度不足,但對我來講,就啱啱好,都應該好適合不太食得辣嘅香港人嘅。『香芒炸蝦卷』係朋友點嘅,本來期望不高,但食落又唔係咁睇,皮够香脆,而且入邊餡料好充足,食到大大粒蝦粒,芒果粒亦食得到,好似仲有少少沙律醬,唔错唔錯。『楊枝甘露糕』就真係呢一世人第一次,味道勁似楊枝甘露,我諗呢一點就好成功啦,食得到的楊枝甘露,正。另外仲點咗湯品『五指毛桃燉瘦肉』,有益氣,健脾,袪濕之作用;朋友的滋陰,潤肺『蟲草花燉雞湯』亦唔錯。
同朋友來到呢間『熱點』,享用了以下點心。

2021-04-06 49 瀏覽
放工想飲個夜茶,最方便就係去呢d點心舖!太子站附近幾間點心店都試過,今次搵到呢間熱點,宜家仲免加一好抵食!選擇都幾多,一行三人叫左好多野食!<八寶籠仔飯>一個飯有齊8款材料,有冬菇,雞肉,排骨,肉餅,蠟腸,鳳爪,好多餸之餘飯仲幾好食,可以一次過食到唔同款蒸飯好好!<豬仔咸水角>好可愛!而且新鮮炸起好鬆化,外皮脆口入面多餡,推介!<春卷>又係熱辣辣既,唔係翻炸,好食!<燒賣>呢到既燒賣同蝦餃都係2粒2粒咁叫,岩哂2個人黎食,燒賣大大粒,入面蝦又爽,無肥肉,好好食!<魚翅灌湯餃>見到有魚翅所以試下,真係有一大梳翅,推介!
放工想飲個夜茶,最方便就係去呢d點心舖!
選擇都幾多,一行三人叫左好多野食!
<八寶籠仔飯>
<豬仔咸水角>
好可愛!而且新鮮炸起好鬆化,外皮脆口入面多餡,推介!
<春卷>
又係熱辣辣既,唔係翻炸,好食!
<燒賣>
<魚翅灌湯餃>
見到有魚翅所以試下,真係有一大梳翅,推介!