2018-06-15 239 瀏覽
今日喺西菁街突然之間想食韓式烤肉,醒起喺鑽石山食過嘅呢一間熨烤達人,印像中都幾唔錯,一行人就走咗入嚟食。今次配菜之中少咗我最喜愛嘅薯仔,不過都唔緊要,蓮藕都幾好味,另外個酸蘿蔔都唔錯,我哋仲添食咗兩次添!嚟熨烤達人食飯,前菜都係相當精彩嘅一環。開始既時候侍應哥哥會幫你喺個爐嘅邊度倒啲蛋汁, 跟住你就可以隨自己嘅喜好加入一定分量嘅芝士,由於啲蛋好易熟,要保持蛋蛋嘅嫩滑,絕對要小心睇火架。呢兩個韓式醬油同埋辣汁都好好味,但係今晚大部分嘅食材都相當之新鮮,淨係食食材本身嘅鮮味都經已相當滿足。大圓手攪飯,幾乎每一次嚟熨烤達人都會嗌呢一個手攪飯,手攪飯材料有蟹籽,吞拿魚,蛋絲,青瓜絲同埋一啲脆卜卜嘅粒粒,豐富嘅材料同啲沙律醬撈勻之後,就成為一道美味既佳餚,就咁食又得,放入脆筒入面食亦得,得咗。達人沙律,沙律菜用料新鮮,份量一啲都唔細,呢個沙律特別之處係佢個沙律汁,有別於平時出面食開嗰啲,感覺上有少少乳酪嘅味道,有創意,我鍾意。炭燒半熟韓牛,呢個半熟韓牛個汁酸酸地,非常開胃,最鍾意佢底下有大量嘅洋蔥,仲要係紫色嗰隻,紫洋蔥特別香口,攞啲牛肉嚟捲住啲洋蔥嚟食,就係呢一碟餸嘅最高境界。牛肋骨,廚師先將

牛肋骨,廚師先將牛肋骨削骨起肉,切成薄片,然後再將骨頭擺喺牛肉片隔嚟一齊上枱,滿足埋在座鍾意lun骨嘅爹哋,牛肋骨牛味香濃,雪花均勻,近骨位嘅肉,真係無得輸。
2018-06-14 130 瀏覽
難得朋友入新界區,梗係要約食飯啦。平日成日都係元朗食嘢,咩餐廳都食過曬。朋友係食肉獸,所以就揀左去熨烤達人食燒肉啦!我地一行三個人,無book到檯,大約7點30到達。吾知係咪落雨關係,今日客人吾算多,得一兩台客。餐廳嘅食物吾算貴,肉類都算選擇多。除左肉類外,前菜、小食、飯麵都一應俱全,吾駛擔心淨係食肉甘寡。最後我地思前想後終於叫左個480蚊set 加炒雜菜。480set 有3種牛,豬皮同埋磚頭五花腩。牛肉質素吾差 , 好有牛味同好juicy。最令我意想吾到係2樣豬,五花腩超大份,好抵食。包埋生菜食一流。另一樣係我較少食既豬皮。朋友話原來烤豬皮要點黃豆粉食,長知識了。mmm... 諗起都好想再食。其實3個女仔只叫480set都夠食。因為餐廳無限refill 前菜、爐邊蛋同菜,所以我地3個都食吾曬。餐廳職員態度好好,你refill時都吾會黑你面,可以開懷暢食。埋單一人都吾駛200蚊,CP值高。

最令我意想吾到係2樣豬,五花腩超大份,
其實3個女仔只叫480set都夠食。

2018-06-14 102 瀏覽
平時甚少入元朗,今日工作關係黎到元朗食飯,朋友話介紹一間好有水準的韓式燒肉我食,就黎咗呢間熨烤達人我地好早就黎到食晚飯,唔洗晏啲同人迫~呢度環境好好,好有韓式燒烤格局,每兩枱share一個電視睇住k pop食燒肉野食未黎之前就有好多泡菜,仲可以不停refill👍呢隻辣白菜淹得好好味,encore咗3、4次店員仲幫我地加蛋醬,加埋芝士、粟米,燒一陣肉就可以食啦我地嗌咗一個熨斗燒肉套餐:有磚頭五花腩、牛肩胛、一口雪花牛、調味豬皮同埋M9霜降西冷。但由於西冷無貨,佢就比多份牛肩胛我地代替。包肉的菜好新鮮牛肩胛好香嫩,脂肪比例一流第一次食豬皮口感好特別,點住黃豆粉食無咁痴牙重頭戲係呢舊磚頭五花腩,真係要用熨斗壓住先燒得熟,燒出黎好有肉感,啖啖肉真係唔錯😙元朗果然係多好野食

野食未黎之前就有好多泡菜,仲可以不停refill👍

呢隻辣白菜淹得好好味,encore咗3、4次

店員仲幫我地加蛋醬,加埋芝士、粟米,燒一陣肉就可以食啦

包肉的菜好新鮮
牛肩胛好香嫩,脂肪比例一流

第一次食豬皮口感好特別,點住黃豆粉食無咁痴牙

元朗果然係多好野食
2018-06-12
2018-06-13 94 瀏覽
心血來潮想食韓燒, 而身在元朗的選擇確實不多, 最後來了熨烤達人。原來熨烤達人的主題是MARVEL, 餐牌跟坐椅都很可愛呢~前菜份量都不少, 味道就普普通通, 而醬料感覺有點可笑, 為什麼兩格放同一款醬料呢?寒冰水冷麵 ($68)為了那個可愛的冰條而點的! 入面更有生果呢!一放進口, 麵真的又爽又滑,不錯! 但味道跟的想像中有反差, 在韓國食到的水冷麵是酸酸甜甜的, 但這個只是鹽水麵啦達人沙律 ($58)因為不知道會提供生菜, 所以點了一個沙律!上菜是發現: 太大碟了吧!!! 上面的沙律醬雖然不太討好, 但味道沒大問題~值得一讚是, 水果跟雞蛋的數量不少! 但芝士不知為什麼很苦呢磚頭五花肉 ($138)點了他們的招牌磚頭五花肉, 很特別地用熨斗壓著五花肉令其更受熱!份量其實不少, 所以足夠3-4人食! 而且免費提供一籃生菜呢~但當日的五花肉油脂不夠, 所以燒熟很變得很乾身, 有點失望~最後, 以兩罐飲品作結尾~i
原來熨烤達人的主題是MARVEL, 餐牌跟坐椅都很可愛呢~

寒冰水冷麵 ($68)
為了那個可愛的冰條而點的! 入面更有生果呢!
一放進口, 麵真的又爽又滑,不錯!

達人沙律 ($58)
因為不知道會提供生菜, 所以點了一個沙律!

磚頭五花肉 ($138)

最後, 以兩罐飲品作結尾~

i
2018-06-13 55 瀏覽
我第一次同姊妹入元朗食韓燒,大家都想食下呢間,見佢裝修好鬼潮,入面D圓櫈有印有漫畫人物,好得意,不過我覺得座位稍迫,但抽風系統好好,無油煙呀。燒五花肉係肥左D,都好多油下,但我鐘意吃肥腩肉,貪佢D肉唔會鞋,D豬油香到震! 燒豬皮,我覺得少少似食中式燒肉啲皮,但味道濃D,燒透D皮會脆D,口感煙韌。D雪花牛,D牛有醃過,烤到焦焦地香口D,肉味好濃,最好夾埋D生菜,加埋D辣醬,重有飲下茘枝cider ,好滿足呀。帆立貝幾新鮮,好鮮甜,加D辣醬好惹味。豬頸肉燒都OK,豬味唔錯,記住要烤耐D先好食。我全力製作邊爐蛋,加了勁多芝士,粟米,原來加D辣醬重好味,我燒燶少少重好味,邊爐蛋,我好鐘意食。
2018-06-12 52 瀏覽
入元朗搵大肚朋友食飯 佢竟然話BB想食烤肉。哈哈~ 元朗都幾多烤選擇 準媽媽已經揀好佢既心水 熨烤達人。兩個女生~ 食曬一個大園手攪飯。大肚媽媽的戰鬥力真是不容忽視。哈哈~ 好大碗。蛋絲 青瓜絲 吞拿魚 蟹籽 脆脆米粒 加上蛋黃沙律醬 撈呀撈呀。再放上雪糕筒上面食 好有創意。我覺得呢個大攪飯 係老少咸宜 口感幾特別 脆脆地 又夠濃味 夏天食係幾好~前菜 簡單得黎 幾好味。醃蘿蔔配燒肉一流 可以解膩。荳芽蓮藕都好入味。達人沙律~ 有d似鮮果什菜沙律。藍莓 士多啤梨 烚蛋 生菜。好健康既選擇。醬汁係藍莓乳珞 refreshing 係時候 燒肉啦!調味五花肉~ 厚切 啖啖肉 醃得唔錯 肉質亦幾軟熟。牛舌 燒好後 爽爽脆脆 沾上秘制醬汁 正!特級雪花牛 肉質幾嫩 油脂豐富 入口幾濃郁的牛味。食飽飽 捧住個肚~

係時候 燒肉啦!

調味五花肉~ 厚切 啖啖肉 醃得唔錯 肉質亦幾軟熟。

牛舌 燒好後 爽爽脆脆 沾上秘制醬汁 正!

特級雪花牛 肉質幾嫩 油脂豐富 入口幾濃郁的牛味。

食飽飽 捧住個肚~
2018-06-11 33 瀏覽
呢間店上次在MK食過一次,熨斗熨D烤肉都幾正,今次約朋友到元朗逛街,又來幫襯。其實呢間店要讚下佢D服務唔錯,店員好人又有禮,上野又快! 當日食左醃過五花腩,都好肥,但烤過會必晒D油,無咁肥! 食落D醬汁好入味,D肉唔乾,都好有肉汁。豬頸肉整到成朵玫瑰花,好靚,烤熟食落有D脆口,又爽又入味,都幾好味。其實最好吃是雪花牛,油份夠多,烤油香十足,牛需不是頂級也好好食。店內提供韓國生菜包肉,如食到太膩口,包生菜食清新好多。帆立貝烤真鮮味,D汁好鮮甜。Cider 荔枝味好正,但友人草莓味,我試過有D藥水味,唔like。豬皮烤好正又脆又軟,口感得意! 爐邊蛋唔食走寶,D蛋加粟米加芝士,烘到燶燶地加埋D泡菜辣醬,好味道。其實韓燒呢間食材好新鮮。
店內提供韓國生菜包肉,如食到太膩口,包生菜食清新好多。
帆立貝烤真鮮味,D汁好鮮甜。
豬皮烤好正又脆又軟,口感得意!
2018-06-10 56 瀏覽
好想食韓燒, 聽人講呢間幾好, 即管試下, 餐廳不太大, 但以韓燒店來說,都算有D空間, 裝修格局跟足韓國傳統燒肉店, 坐鐵桶椅子, 鐵桶內可以放袋, 呢度比較細心, 在鐵桶內加了一個大膠袋, 較為衛生。至於食物方面呢......原來散叫都吾平, 所以最後叫了一個$480的2人餐: 有五花腩、牛肩胛、雪花牛粒, 調味豬皮、霜降牛肉等等, 飲品則要再另叫。至於前菜都有好多種, D芝士同栗米可以加入D蛋槳內一齊整熟來食, 而其他配菜都不錯, 特別是醃蘿蔔。2人餐成盤上, 起初睇落有D擔心不夠食, 但原來是可以很飽的(我地仲要無叫飯添), 因為只是一塊五花腩, 已經好大舊, 好似塊磚咁, 剪開來燒, 真係有一大盤, 2人其實食吾晒, 因為食得多都好漏; 塊肉本身無醃的, 燒完已經好香口, (可能因為我地燒得耐啦), 靠D韓式醬料再吊起D味, 包住生菜食, 好有韓風FEEL。燒牛肉要轉網燒, 幾種不同的牛肉, 各具特色, 不過我最愛霜降牛肉, 肉味重, 肉質嫩, 肥瘦均勻, 超好味! 其餘兩種也不錯吧, 只是朋友燒得OVER了, 有點可惜。仲有韓國人最鐘意的燒豬皮,呢個係有醃的,只要不要燒得太

仲有韓國人最鐘意的燒豬皮,呢個係有醃的,只要不要燒得太over,食落口就有煙靱的口感,亦不會太肥,第一次食都幾特別。
2018-06-03
  • 雪花霜降牛肉
2018-06-10 53 瀏覽
每次經過西菁街, 都會被燒烤香氣所吸引。這間《熨燒達人》主打韓式燒烤, 裝修極具創意, 令人有如置身太空感覺。感覺非常年輕,座椅還選用了各款超級英雄, 內有乾坤可以將代放進去, 避免成個袋都是油煙味,難怪得到年青人的青睞。上星期乖女生日,就和她去食韓燒慶祝。未開始之前,侍應會送上幾碟韓式前菜,有涼拌芽菜、酸蘿蔔、和蓮藕。涼拌芽菜辣辣地,惹味。酸蘿蔔夠酸夠開胃, 而蓮藕爽口。前菜食完還可以再添加。另外有芝士同粟米粒,原來是用來泡製煎蛋。侍應將蛋漿放在爐邊,可在蛋漿中放入粟米粒和芝士。未開始燒烤前就點了這個大圓手攪飯,這個韓色手攪飯賣相非常特別。材料有蟹子、蛋絲、吞拿魚、脆米粒和青瓜絲。 食之前要將所有材料攪勻,再用紫菜或雪糕筒盛載著。由於手搞飯裏面有bb沙律醬,食落酸酸甜甜,非常開胃。這個玩味十足的主食,是必點之選。終於來到戲肉燒牛肋骨,牛肋骨雪花均勻。雖然某些位置脂肪較多,但燒起來特別充滿油脂的香氣。牛肋骨位置肉味香濃, 記得不要浪費連骨頭的部分,皆因牛肋骨位置連接著不少肉和脂肪,連骨位置燒起來特別香口呢。另外我就最喜歡這碟調味五花肉。五花肉即是豬腩肉, 豬腩肉燒起來那份騷香簡直非筆墨
每次經過西菁街, 都會被燒烤香氣所吸引。

另外我就最喜歡這碟調味五花肉。五花肉即是豬腩肉, 豬腩肉燒起來那份騷香簡直非筆墨所形容。入口更加是爆脂,用來送啤酒簡直是一流。餐廳還提供了生菜包著燒腩肉一拼吃。

另外牛肩胛肉味道也不錯,牛肩胛肉肉質比較嫩滑, 而且色澤紅潤, 輕輕用鹽調味味道就已經非常突出。

最後點選了這個水牛城雞翼,水牛城雞翼酸酸辣辣,醬汁味道調配得非常出色。

晚飯時候這家熨烤達人更是坐滿客人, 非常熱鬧。 乖女表示對這餐生日飯相當滿意。

2018-06-07 127 瀏覽
平日成日經過都無入到去😅終於入去試試啦😋入到餐廳好似置身係韓國嘅餐廳🤗一坐低😎見到有套餐二話不說💁🏻‍♀️叫左「超級熨斗烤壓」套餐套餐包含5款食材🖐🏻-M5牛肉眼扒🐮-牛肋骨🐮-特級雪花牛🐮-厚切五花腩片🐷-調味豬皮🐷店員建議先燒厚切五花腩🐽五花腩肥瘦均勻😆每件都好厚身放上烤爐燒🔥用上招牌熨斗壓住⚡️會更快熟厚切五花腩嘅肉質彈牙😌點小小辣醬再包生菜會減少油膩感最期待燒肉眼扒啦🤩放上烤爐唔夠10秒已經扯起火了😂肉眼扒嘅肉質軟腍😚而且肉汁勁多👍🏻唔錯不過欠缺左小小牛味😅如果牛味再濃D會更好燒豬皮嘅時候好多油彈黎彈去🤨小心彈到自己呀😘食完離開聞一聞👃🏻唔覺得身上有油煙味👏🏻相信抽風機力強
平日成日經過都無入到去😅

小心彈到自己呀😘
食完離開聞一聞👃🏻唔覺得身上有油煙味👏🏻相信抽風機力強
2018-06-06
2018-06-05 121 瀏覽
韓式燒烤都興過一陣子,一向都不是太喜歡,但係去完呢一間熨烤達人,就對韓式燒烤改觀。因為款式多,肉類新鮮,選擇好多,而且環境都好有特色。一入到餐廳,簡約嘅裝修,令到餐廳好特別,充滿韓式風格。大園手攪飯呢個手攪飯材料充足,有蟹籽、青瓜絲、蛋絲,同埋口感一流既脆脆波,攪埋一齊,味道同口感都一流! 特級雪花牛一睇雪花牛就知到正,雪花分布平均,入口非常香滑,好友牛肉味,一定要點呢個雪花肥牛單骨雞翼餐廳好細心咁將雞翼剪開一半,令到雞翼容易熟啲,而且亦都燒得靚啲,均勻啲,味道啱啱好,非常好食。牛肩胛肉如果鍾意食有口感嘅牛肉,一定要點呢一個牛肩胛肉,牛肉味好濃,而且肉質好鮮嫩,非常好食調味五花肉五花肉係男人最愛,但呢一個五花肉唔算太肥,女士們都可以一試。坊間有好多韓國燒烤,每一間都各有特色,你呢一間算係非常好食,值得一試。

一入到餐廳,簡約嘅裝修,令到餐廳好特別,充滿韓式風格。

大園手攪飯

特級雪花牛

單骨雞翼

牛肩胛肉

調味五花肉
熨烤達人,一入到去果然見到有個熨斗型既鐵係枱,用黎做咩?就係烤肉既時候放係肉上面,去壓住佢不過我地由頭到尾都冇用過既-menu樣樣菜式都有圖,超級清晰,不過有d野明顯「圖片只供參考」,肉類得豬牛雞三樣,款式唔算好多,我地只係揀左牛同豬試,因為價錢都幾貴🙈-調味豬頸肉總共有7塊,就咁睇好似平平無奇,但燒一燒之後,一咬入口,超級好味呢經過調味,唔會好咸,但味道出哂黎,肉質超級彈牙,兩個人筷子冇停過,兩下就食哂-雪花牛少少地得六塊,不過見到佢既雪花紋好靚,都叫做有少少厚度。有輕微既調味,不過略嫌有d淡,如果再加少少鹽去食就一流燒到7成熟左右,肉汁仲好充足,牛味濃郁-金仔炸雞飯炸雞係鬆脆果種,唔會好硬,味道唔會好似鹽酥雞果d咁咸。個醬汁唔錯,不過偏淡,成個飯都比較淡味,但係食到尾會覺得有d乾。-脆卜卜大園手攪飯大大碗飯,有吞拿魚、沙律醬、米通、蟹籽、青瓜絲、蛋絲、雪糕筒同紫菜份量就好夠啦,不過鐘唔鐘意真係好睇人,佢係凍食,類似壽司咁,可以用紫菜包住食,紫菜味好香亦可以塞落雪糕筒食,又係另一番滋味不過可能沙律醬太多,好快就覺得好漏,食唔落-爐邊蛋一定唔少得,半熟咁,加左芝士係裡面,仲有蛋汁,好正
不過我地由頭到尾都冇用過既

調味豬頸肉

雪花牛
少少地得六塊,不過見到佢既雪花紋好靚
燒到7成熟左右,肉汁仲好充足,牛味濃郁

金仔炸雞
炸雞係鬆脆果種,唔會好硬,味道唔會好似鹽酥雞果d咁咸

脆卜卜大園手攪飯

亦可以塞落雪糕筒食,又係另一番滋味

不過可能沙律醬太多,好快就覺得好漏,食唔落

爐邊蛋一定唔少得,半熟咁,加左芝士係裡面,仲有蛋汁,好正

荔枝特飲
間野其實冇乜人,成晚冇坐滿過人。野食水準都係中上程度,尤其是肉類都好岩我地口味,好好味

不過就唔太推介飯類,感覺好普通
2018-05-29 83 瀏覽
元朗一向都比較多野食, 今日咁岩晚飯時間係元朗又想食韓燒, 上網一睇就見到喱間一入到去環境同普通韓燒餐廳都冇咩分別, 但係D凳好可愛, 每一張上面都有D公司,好似IRON MAN,MINION咁。場內人數唔算太多, 岩岩好唔會好逼~MENU都好特別, 設計左做美國隊長個盾牌!!未食見到心情已經好好坐低左之後未叫野食,侍應已經好快手上哂D配菜J 但係因為我地太肚餓, 兩個人好快就叫左好多野食, 有調味牛排, 五花肉,豬頸肉同埋冷面, haha 加埋配菜同D蛋真係超級多,但係好滿足上菜既擺盤非常靚, 好似豬頸肉咁擺成朵花,同MENU上一模一樣。燒緊既時候已經聞到陣陣香味,好吸引arr D肉一D都唔似外面任食個種, 每一塊既肉同脂肪都分佈得岩岩好, 燒耐左少少都唔會韌。不過我最驚喜既係個冷面, 如果再黎一定一定要再叫喱個冷面。 一開始廚師漏左雪條冇放入去,哈哈, 但即刻拎返入去廚秀加返。賣相好靚, 加上炎炎夏日, 喱支酸酸甜甜既雪條同冷面既味超級配合 冷面因為係凍既,口感一流, 少少煙韌, 咬落變得爽口。食完燒肉食喱個可以消除油膩既感覺,好正~~~超級滿足的一餐, 每一個菜都夠份量,唔係其他

冷面因為係凍既,口感一流, 少少煙韌, 咬落變得爽口。食完燒肉食喱個可以消除油膩既感覺,好正~~~超級滿足的一餐, 每一個菜都夠份量,唔係其他餐廳咁少~~~下次想食燒肉一定會再黎喱間
2018-05-12
  • 冷面
達人朋友才是韓式料理的愛好者,連他也推介的燒肉店,相信會有一定水準。我則抱著一試無妨的心態試試,這裡離元朗鬧巿不算太遠,大棠路站步行10分鐘左右吧,但附近食肆林立,相信競爭也很激烈!!水冷面韓式水冷面重點的夠凍,因為吃罷燒肉的油膩感,只有冰冷而帶點酸的水冷面才有煥然一新的感覺。我不是韓式食品的愛好者,因此經驗也不多,但這店的出品卻為我帶來驚喜,留下個好印象。面底採用類似蕎麥麵,幼身也帶點黏稠,麵身沾取了醋汁的酸味,特別開胃。配菜的青瓜絲也是爽口清新,加上以新鮮生果,如奇異果及藍苺等製成的透明雪條,為平凡的外觀增添了誘人的色彩。達人沙律 $68出奇地份量很大,實在是超越二人的份量。草苺汁相信是以新鮮的士多啤梨加奶攪拌而成,吃起來有點像草莓乳酪,用以配搭沙律菜確是特別,但卻不是絕配,沒有驚為天人的衝擊。沙律的材料多姿多彩,除了一般的沙律菜以外,亦有烚蛋,像羊奶芝士般的芝士粒,及藍苺、草苺等,喜歡素食的朋友的必然選擇。燒豬腩肉是日最愛的豬腩肉,脂肪和豬肉一層一層的隔開,店員提醒要先煎豬皮的部份,厚厚的脂肪層會被熱力燒至融化及帶點焦香,其後再燒其他三面,直至全熟。吃肥肉的最罪惡感極大,但那種滋
達人

水冷面

達人沙律 $68

燒豬腩肉

是日最愛的豬腩肉,脂肪和豬肉一層一層的隔開,店員提醒要先煎豬皮的部份,厚厚的脂肪層會被熱力燒至融化及帶點焦香,其後再燒其他三面,直至全熟。吃肥肉的最罪惡感極大,但那種滋味卻是無法抗拒,脂肪與豬肉汁的融合,真的是人間美味。而且,自己動手燒的感覺,絕對係邊食邊玩!!
2018-05-18
  • 燒豬腩肉
2018-05-22 99 瀏覽
為左一位住新界西的朋友,我走左入元朗食飯。店如其名,呢間韓式燒肉店以招牌熨斗作招徠。食物全為韓式,熟食冷盤炸雞麵飯樣樣皆備。為荷包著想,食套餐係最抵,如果單叫肉類隨便都要三百幾蚊一位。套餐有$480及$580兩款,menu以外仲有$628四人餐包4枝啤酒。燒肉必備淡燒肉汁和面鼓醬,更有多種醃菜係唔錯既開胃小食。一開始爐邊注入蛋漿,按個人喜好加芝士粟米。蛋放係邊緣位受熱慢,我地傾向用細火燒食物,大概45分鐘蛋先變成全熟。無諗到個蛋雖然有bubble都好滑,加少少鹽一齊食唔覺意就清一半啦。原來豬同牛燒烤方法有別。首先用不銹鋼板燒豬,到打算燒牛的時候再叫侍應換格網。呢款最平的套餐有4款肉加一份豬皮。首先燒最肥美的磗頭五花腩。脂肪個邊向下煎香,用熨斗壓住迫到出油,記得拉低煙囪啦~ 反轉略燒下剪開,跟住就係等!豬腩肉用生菜包裹加上啡色的面鼓醬,唔會太肥膩。五花腩的脂肪爽口甘香,全無羶味。燒豬皮比較講求時間的控制。燒得太短豬皮會黏牙,太大火又會過乾太硬。憑住朋友的高超技巧,可以食到塊微脆的豬皮。豬皮唔會有怪味,反而有點似豬肉紙的味道。霜降牛肥到變左粉紅色,唔留意仲以為係豬肉。脂肪均勻細密佈滿整片肉

燒肉必備淡燒肉汁和面鼓醬,更有多種醃菜係唔錯既開胃小食。

霜降牛肥到變左粉紅色,唔留意仲以為係豬肉。脂肪均勻細密佈滿整片肉,燒到出油焦香。

另外仲燒左雪花牛粒同牛肩胛肉。牛粒切得不太一致,燒的時間要睇火先夾細粒的牛,略有少少脂肪。牛肩胛更為出色,牛脂味重,套餐入面只有幾塊唔夠喉呀。

聽住k-pop燒肉感覺好新鮮。熨斗除左得意仲可以防止彈油,多得可以拉到爐頭的長煙囪,頭髮唔會太吸油煙味。今餐食肉飽到上心口,我太睇小磚五花腩啦。