2014-07-20 1843 瀏覽
昨天到熊亭晚饭,當晚店員説,刺身要等等,因日本貨未到,但剛説完,就看見一箱箱鮮鱼送到店內,看見有十數款鲜鱼,店員介绍日本鲜呑拿魚,真是超大的腩位十分肥美,當晚食過,油甘魚,扗丹虾,超鮮丅oRo,日本北海道海胆,日本活蚝,全都給人有想不到的驚喜,店員介绍了一些爐煓燒,有燒羊架,真是计多肉嫩,燒馬友也是皮脆肉嫩,燒牛舌,粟米,最後加個魚湯稻亭烏冬,甜品是日本黑芝麻雪糕,大滿足,店經理說,因租金問題,灣仔店要在8月31日结束,可惜,但會搬到旺角區,継續營業,新店約10月䦕張,但現時的电話号码不變.都是25919382,
題外話/補充資料: 一間好餐馆
2014-07-19
紀念日
  • 鮮呑拿魚腩,好味難忘,羊扒,鹅肝,必食
2012-12-20 1565 瀏覽
和食小店,地方不大,有三樓貴賓房。午膳時間頗多人,今趟walk-in試食被要求45分鐘後離座,實在有點趕。試了一客刺身定食,菜式鋪排賣相認真普道,以日系食店來說可多花心思。前菜小食有蓮藕粒一小碟,有口感調味佳。蒸蛋香滑度一般。麵豉湯OK。刺身有六款,分別是三文魚、油甘魚、劍魚、甜蝦、北寄貝及八爪魚,各款有兩三件,魚生片偏向厚切,鮮味不俗。不過,因其中一件油甘魚刺身略帶酸味,味道評分要作少許調整。不經不覺已吃近45分鐘,店員果真端上單據代結,閒坐多一會都唔得。

刺身定食

[20/12/2012; Thu]
2012-12-20
2012-02-19 1035 瀏覽
上次試過的鯛魚湯跟燒鯖魚實在叫人再三回味,今次再到熊亭,點了個商務午餐套餐有刺身,魚湯,串燒+燒魚,鰻魚飯,天婦羅和炒雜菜奶白色的魚湯很香。魚的鮮、小唐菜的甜和冬菇的香,細細碗真的意猶未盡燒鯖魚外皮燒得香脆,內裡魚肉卻不會很乾,很吸引上次食整條燒鯖魚,打開魚身還可見到裡面的魚油!鰻魚飯也是細細碗的。印象中鰻魚汁比平常吃到的甜一些,頗合口味。

套餐有刺身,魚湯,串燒+燒魚,鰻魚飯,天婦羅和炒雜菜
鯛魚湯
燒鯖魚外皮燒得香脆,內裡魚肉卻不會很乾,很吸引
上次食整條燒鯖魚,打開魚身還可見到裡面的魚油!
2012-01-28
鯛魚湯
2011-06-12 791 瀏覽
在謝斐道相鄰的兩間日食店,是熊亭和天勝,天勝價格較高一點,食友Food Craver吃過說不錯,但我今天來的,是熊亭。這一天和同事吃飯,也是提議吃日食,在這兩間二選一,同事說熊亭在中環也有,吃過還可以,就選了這間。熊亭這名字我一點印象都沒有,後來才知道原來是翡翠中心那一間,怪不得沒印象,因為實在沒特別。時間尚早,被分配了廳房,環境是很靜,也方便聊天,但卻有點叫天不應,看來店方要多加留意了。點了個汁燒雞扒定食,侍應叮囑這一個會等比較耐,很是細心,不過,汁燒雞扒需要特別處理的嗎?同事的牛肉照燒定食很快已經來到,留意到擺法不是亂來的,我們幾個定食都是同一擺法,在這方面,店方倒是訓練有素。偷吃了一下,還算不錯,牛肉夾雜著不少洋蔥蘿蔔青椒絲,未必個個喜歡,但最重要是頗多汁,撈飯吃不錯。另一同事的滑蛋豬扒飯,其實我一向不喜歡這樣吃炸豬扒,因為豬扒都會被滑蛋變腍了,這裡也一樣,但平心而論味道是可以的,只是我個人不喜歡吧了。我的汁燒雞扒定食是最大份量的,那件雞扒真的大得有點意想不到。雞皮香口,雞肉不鞋,沒太多肥膏,但卻幾乎沒有雞味,可惜,但如果你的目的是飽肚,這個真的絕對推介,因為我也差點吃不完…而且
在謝斐道相鄰的兩間日食店,是熊亭天勝天勝價格較高一點,食友Food Craver吃過說不錯,但我今天來的,是熊亭

餐牌
點了個汁燒雞扒定食侍應叮囑這一個會等比較耐,很是細心,不過,汁燒雞扒需要特別處理的嗎?
牛肉照燒定食
照燒牛肉
滑蛋豬扒飯定食
滑蛋豬扒飯
汁燒雞扒定食
汁燒雞扒定食
燉蛋
麵豉湯
而且定食還有燉蛋麵豉湯燉蛋很滑,令我覺得比主菜雞扒更好味呢。
送酒菜
檯上有兩張送酒菜餐牌,莫非一到晚上,就連日本餐廳都感染了灣仔謝斐道文化

從中環到灣仔,還是印象不大。中規中矩的中庸之道,不會失望,也不會驚喜。
2011-05-09
餐牌
照燒牛肉
燉蛋
2011-04-18 598 瀏覽
一年總有2-3次幫襯熊亭, 上個禮拜六同男朋友八點半鐘去到, 間舖竟然拍哂烏蠅...同老闆娘傾開, 原來呢排因為日本核幅射事件攪到好多中高檔日本料理生意急跌. 計我話呢, 大陸d食材咪仲恐怖, 連蛋都可以造假, d人咪照出街食上海野,京川滬野? 同埋根本d人一箱情願以為日本料理d食材係日本出產, 首先d食店無標榜過呢一點, 其次就算d食材從其他國家入口又點? 最緊要都係夠好味!首先黎個前菜, 蟹籽沙律配埋個沙律醬,開胃雜錦刺身,又甜又夠冰凍,好快速清哂隻碗:接住係壽司同埋蟹膏軍艦, 因為掛住食, 連影相都唔記得每次必點既燒栗米special order左燒羊架, 紐西蘭既羊, 呢次略嫌燒過左頭, 我bf 果件鞋左少少, 我果件剛剛好special order 既A5和牛, 話明A5當然無得頂, 連汁都唔駛點, 淨係品嘗個牛味同埋香噴噴既肥膏, 受荷包限制無法子encore..燒德國腸, 老闆娘話送酒一流, 我同bf 都唔飲酒, 唯有以茶代酒燒唔知咩魚, 外面野乾爭爭, 入面肉汁好夠, 最緊要係夠哂熱, 又係食到淨返棚骨最尾黎個魚湯, 為整個餐劃上完美句號平日我同bf 都會歎埋個甜品先,

首先黎個前菜, 蟹籽沙律配埋個沙律醬,開胃
雜錦刺身,又甜又夠冰凍,好快速清哂隻碗:
接住係壽司同埋蟹膏軍艦, 因為掛住食, 連影相都唔記得

每次必點既燒栗米
最尾黎個魚湯, 為整個餐劃上完美句號
平日我同bf 都會歎埋個甜品先, 有雪糕有心太軟, 都係水準之作, 可惜當日唔夠肚餓唯有放棄.

香港已經俾d 板乜板物既餐廳充斥住大街小巷, 唔係話唔好食, 不過逐樣料理慢慢歎既水準餐廳買少見少, 如果因呢次幅射事件最後捱唔住, 實在好可惜, 希望d人盡快消除對日本料理店既恐懼, 開始支持返呢類小店啦,我仲想繼續幫襯架
2011-04-16
  • 魚湯
  • 雪糕
  • 心太軟
2010-09-03 377 瀏覽
今日落雨唔行咁遠食lunch了,就係公司附近食野,打算食呢一間 or天勝,最後都係試呢一間。叫左壽司定食(80蚊再加一),先黎一樣前菜,淹羅白。無感覺。茶碗蒸,有蛋味,但d雪海鮮搶晒味。麵豉湯,苦味+口乾。烏冬+油豆腐,個烏冬彈牙,油豆腐甜,但烏冬湯無味。壽司﹕2粒加州圈、2三文魚、2油金魚、1甜蝦、1北寄貝、1火x吞拿魚。壽司不過不失,好味過板前好多。隔台食既,牛肉豆腐鍋、汁燒牛柳飯、魚生飯都好正,下次試呢幾樣。
今日落雨唔行咁遠食lunch了,
就係公司附近食野,
打算食呢一間 or天勝,
最後都係試呢一間。

叫左壽司定食(80蚊再加一),
先黎一樣前菜,淹羅白。無感覺。
茶碗蒸,有蛋味,但d雪海鮮搶晒味。
麵豉湯,苦味+口乾。
烏冬+油豆腐,個烏冬彈牙,油豆腐甜,但烏冬湯無味。
壽司不過不失,好味過板前好多。

隔台食既,牛肉豆腐鍋、汁燒牛柳飯、魚生飯都好正,
下次試呢幾樣。
2010-09-03
2010-05-26 302 瀏覽
食左好多嘢,靚食材but慢少少.刺身款式上價貨.貴d但值得.叫了一客正三刀魚刺身180例.平過街市.ok好食

叫了一客正三刀魚刺身180例.平過街市.ok好食
2010-05-25
  • 刺身+燒物
2K
2009-09-13 232 瀏覽
12-9-2009收工約朋友食 lunch, 撞正佢有工要趕, 唯有就佢到灣仔尾開餐. 已食過隔嚟「天勝」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2016431), 朋友又話呢間「ok 啦」, 又試試.叫了牛肉雜菜鍋定食 (好似 $80), 跟漬蘿白, 蒸蛋, 味噌湯, 白飯及水果:Sukiyaki 有大量「一抽二 lung」的牛肉,「雜菜」就有冬菇, 娃娃菜, 紅蘿蔔, 金菇, 荷蘭豆之類, 仲有另上的生雞蛋一隻... 湯底唔多夠熱, 將生雞蛋打落去, 攪拌極都未成「蛋花」; 湯底味道亦較鹹, 愈食愈口渴, 感覺麻麻. 牛肉幾肥, 食落唔韌, 但嚡口又較「臊」, 唔太喜歡. 白飯乾身, 但好「削」, 有點隔夜 feel , 撈上麻麻的 sukiyaki 汁, 麻麻哋. 唔難食的一個鍋, 但同 e.g. 已執笠的「伊勢」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1879067) 比, 係輸人幾條街的.漬蘿白
12-9-2009

漬蘿白爽脆清涼, 味道似 "kimchi", 酸味辣味就較溫和; 不過我都係唔喜歡, 食一條就放棄了.

蒸蛋配料有鳴門卷, 雞肉及蟹柳, 蒸得滑, 但「湯底」味道太淡, 麻麻哋.

麵豉湯就直程難飲, 味道怪怪的又澀澀哋, 飲一啖立即將佢放埋一邊.

水果係西瓜, 不過腸胃唔掂, 無食.

朋友食「汁燒雞扒定食」, 一樣跟漬蘿白, 蒸蛋, 味噌湯, 白飯及水果 -- 試了一件雞扒, 雞皮脆口無油, 但雞肉好乾, 唔嫩, 食落少韌,「汁燒」? 朋友直程覺得我 d 牛肉比雞扒更好, 真係...

另叫了一份「雜錦刺身」(午市定食加 $30; 原價 $100), 有甜蝦, 三文魚, 北寄貝及油甘魚 (?): (無頭無尾) 甜蝦賣相不錯, 食落肉爽又夠鮮甜, 北寄貝水準就較大路; 魚生就由朋友包底, 佢就話油甘魚「唔好食」. 不過咁嘅價錢, 仲想點?

食物麻麻, 環境就 ok, 星期六 lunch hour 人客唔多, 2 人坐了 6 人卡位
, 幾舒服; 店員們態度, 俾人「踩你都傻」的感覺, 印象一般.

連加一每人約 $95, 唔算太貴, 不過下次都係食返隔嚟「天勝」吧.
湯汁好鹹...
「扮」kimchi 的蘿白
蒸蛋無味
怪味澀口味噌湯
(走) 汁「煎」雪雞扒
$30 你想點?
2009-09-12
湯汁好鹹...
「扮」kimchi 的蘿白
蒸蛋無味
(走) 汁「煎」雪雞扒
$30 你想點?
2009-06-18 129 瀏覽
今晚走去同朋友叫了放題, $288 一位, 可以坐二個鍾. d 刺身都幾新鮮, 出得都幾快. 燒物都唔錯. 如果價錢平番d就更好!刺身共有九款, 我一次過叫晒. 但只有茶飲, 如果包野飲更好.
2008-12-04 114 瀏覽
因看食友讚這裡.尋晚我與幾位朋立刻上去試試.裝修唔錯.感覺舒適, 又唔會太嘈吵.食物其實不是很特別但係新鮮.羊架肉質鮮嫩抵讚雞翼燒得皮脆.燒牛舌爽口.銀杏苦苦地.粟米平平無奇不過有部份的食物好似好多味精咸d囉侍應哥哥推介魚湯,回味無窮侍應生D服務態度我非常滿意.有個服務員都幾nice值得欣賞建議夜晚十點後去,坐得舒服啲.有優惠仲有得平
因看食友讚這裡.尋晚我與幾位朋立刻上去試試.
裝修唔錯.感覺舒適, 又唔會太嘈吵.
食物其實不是很特別但係新鮮.
不過有部份的食物好似好多味精咸d囉
侍應哥哥推介魚湯,回味無窮

侍應生D服務態度我非常滿意.有個服務員都幾nice值得欣賞
建議夜晚十點後去,坐得舒服啲.有優惠仲有得平
2008-06-06 56 瀏覽
今日放工後約左朋友食晚飯呢! 因為想搵個地方可以坐耐的, 又可以hea 下既地方。 初初話不如去中環既熊亭食日本放題。 不過, 我再search 下, 原來灣仔都有間熊亭喎~~~!! 就係咁, 我地就去左灣仔既熊亭食野啦!! 我地因為得2個人, 如果食放題, 又好似好浪費咁!! !! 咁岩佢地有個2人餐喎~~~所以最終叫左個2人餐呢!個餐包左:- i) 刺身4款 => 好新鮮, 又大片!! ii) 手卷2款 => 我地叫既係海膽手卷及鰻魚手卷! iii) 麵or 飯各1款 => 我地叫左野菜烏冬及魚湯素麵呢!iv) 串燒任選3款 => 我地叫左雞翼, 豬頸肉, 牛肋骨 v) 炸物 1 款 => 我地叫左個雜錦天婦羅 vi) 鍋物 1款 => 我地叫左牡蠣鍋 (我覺得好咸囉~~麻麻地)vii) 甜品 => 綠茶及芝麻雪糕 其實我覺得個鍋物好咸之外, 其他都好好食! 食物新鮮! 整個餐價錢係HK$388+10%! 價錢都算合理既! 不過, 如果可以平番的更

咁岩佢地有個2人餐喎~~~所以最終叫左個2人餐呢!

個餐包左:-
i) 刺身4款 => 好新鮮, 又大片!!
ii) 手卷2款 => 我地叫既係海膽手卷及鰻魚手卷!
v) 炸物 1 款 => 我地叫左個雜錦天婦羅
vii) 甜品 => 綠茶及芝麻雪糕

其實我覺得個鍋物好咸之外, 其他都好好食! 食物新鮮! 整個餐價錢係HK$388+10%! 價錢都算合理既! 不過, 如果可以平番的更好囉~~!!!
2007-12-31 15 瀏覽
儍仔,你去錯地方啦!你講果間係中環嚟GA,呢一間喺係灣仔GA!我啱啱食完,呢度啲食物爭好遠GA!啲地方又舒服啲,服務又好啲,只不過價錢貴少少啦!而我最欣賞梗係佢哋O既白子炸同埋魚肝啦!你食完之後包你喉嚨有朶花生出嚟呀!一字概之曰---典(掂)
2007-06-09 15 瀏覽
此餐廳無須再試本人跟家人今天中午到中環吃"熊亭" 的任食放題,我們一共4人,頭30分鐘叫了三文魚刺身2次共16片,之后有服務員告訴我們:"餐廳中的三文魚已沒有了。" 當時是星期六中午1:00,這實在太離譜!!!!
此餐廳無須再試

2007-05-30 14 瀏覽
I have been dinning there regularly since 2001.Sashimi is very fresh and price is quite reasonable.Grill Hamachi Head is nice but need to be shared by at least 4 persons, otherwise cannot have room for other food.Grill beef short rib is highly recommanded as well.

2007-05-28 16 瀏覽
星期五晚等病了的薑餅人放工, 便試下他公司附近的日本料理店.叫了大約四佰元之二人餐, 都幾豐富滿意.刺身選了油甘魚, 八爪魚, 章紅魚和三文魚, 切得比較厚而短, 有光澤, 新鮮肥美.手卷選了海膽和三文魚, 海膽唔苦但不算很甜, 紫菜脆身唔會淋pat pat.燒物選了牛肋骨, 雞軟骨, 魚鮫, 魷魚. 牛肋骨最香最美味.炸物要了天婦羅, 薄漿唔太油, 蝦爽, 其餘還有南瓜, 蕃薯.煲菜揀左蠔煲, 得兩隻蠔, miso湯底, 有紹菜, 菇, 大葱, 很香濃.最後點了魚湯素麵, 鰻魚炒飯(跟魚湯). 奶白色魚湯味甜且濃, 素麵滑. 鰻魚炒飯唔行貨, 大大粒鰻魚爽口, 加上紅蘿蔔碎, 蛋碎, 粒粒飯上了色, 唔錯呀!飯後甜品是黑芝麻雪糕, 但香味不足.食完很滿足啊!

叫了大約四佰元之二人餐, 都幾豐富滿意.

飯後甜品是黑芝麻雪糕, 但香味不足.

食完很滿足啊!