2019-08-25 136 瀏覽
最近試咗間叫無極手工麵嘅餐廳,覺得唔錯,選擇都幾多下又啱口味,上菜又快,難怪每次經過都好多人滿晒座👍我哋叫咗個口水雞同花雕酒流心蛋做小食😁口水雞嘅將好惹味,雞都唔會話好肥👍花雕酒留心蛋就真係好有花雕酒味,流心嘅效果做得恰到好處!!!以後唔使一定要食拉麵先可以食到留心蛋啦😂自己真係不自覺都想食多左雞蛋🙈至於主食,我地喺花多眼亂下點咗家鄉花膠咪走雞煲仔飯,真係幾好期待會係點😁因為職員話佢嘅煲仔飯係類似湯飯,所以花膠食起來會係淋既🥰食落我係幾同意👍個湯係幾濃味幾入味既,泡住啲飯完全可以食多兩碗!材料嘅雞同花膠都好足料,花膠係幾淋身,佢同啲飯都滲透住香濃嘅紅棗圓肉同雞嘅味, 好滿足!但因為啲飯都好快咁吸收啲湯汁啦,建議都要快啲食😂朋友就將「杰」左嘅飯同另外一碟小食 酸薑皮蛋 嘅皮蛋混合埋啲飯一齊食,真係野味到另一個境界😂😂

2019-08-14
2019-08-21 74 瀏覽
話說灣仔開咗一間新嘅食店,除咗有特色麵食之外仲有啲唔同嘅全消,經過喺嗰頭就去試一試。餐牌選擇多,字體比較細,都幾得意。富貴人家手工麵$58長豆卜,冬菇,花膠,皇后雞翼,貢丸,鮑汁蘿蔔材料十分豐富,而且味道亦是非常入味,蘿蔔好香,其他食物都煮得夠林,湯底比較清新。皇后雞髀豚肉肉醬飯$52肉醬飯真心唔錯,首先份量適中,而且鹹味亦調校得剛剛好,雞髀方面十分大隻,啖啖肉。檸檬水加$6冰室奶茶加$6點左套餐之後點飲品特別有優惠,建議這個方法點飲品。貪得意都叫了幾款不同的串燒雞腎串$24無論鹹香還是爽口程度都一流燒蜀都豚肉串$18肉質比較結實有口感蠔王鮮冬菇生菜$26份量不算多,不過生菜都夠新鮮

餐牌選擇多,字體比較細,都幾得意。

富貴人家手工麵$58
長豆卜,冬菇,花膠,皇后雞翼,貢丸,鮑汁蘿蔔

皇后雞髀豚肉肉醬飯$52

檸檬水加$6
冰室奶茶加$6
點左套餐之後點飲品特別有優惠,建議這個方法點飲品。

貪得意都叫了幾款不同的串燒
雞腎串$24
無論鹹香還是爽口程度都一流
燒蜀都豚肉串$18
肉質比較結實有口感

蠔王鮮冬菇生菜$26
份量不算多,不過生菜都夠新鮮
2019-08-19 88 瀏覽
今日放假去灣仔行下,由於大耐冇食過手工麵,見到有間手工麵餐廳,就試試佢啦,結果果然冇去錯餐廳。餐廳環境非常有風格,唔似一般嘅茶餐廳。一開始叫左個龍小子手工麵,麵質好有口感,湯底好有牛肉味,啲餸好足料,食一碗普通男仔都好夠飽。之後叫左個花膠雞煲仔麵。啲雞汁味入哂落啲麵度,好好食,啲雞好足料。最後叫左個炸雞翼同薯條,中上水平。最後講下依間餐嘅服務。侍應點菜上菜時非常殷勤,不時幫我地倒水同問我地有乜需要,所以服務上我俾滿分!價錢黎講我地兩個人食左大概一千蚊。以咁高質素嘅食物黎講算係物超所值。所以整體黎講我對今餐嘅評分係9分!

2019-08-17
  • 醉酒雞中翼
  • 茶樹菇姬茸菇豬展湯
2019-08-16 69 瀏覽
經過見到有間個名叫做無極嘅餐廳,主打手工麵系列同埋有啲小食仲有套餐。我同朋友叫咗蟲草花燉湯、花雕醉雞翼、黑松露龍蝦、鮑絲撈面。🌻蟲草花燉雞湯味道都算清甜,燉湯入面有蟲草花、雞肉、紅棗蟲草花足料。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻花雕醉雞翼呢度餸就要比高分啲,因為雞翼表面酒味濃郁,入口都非常入味,好味!。。。。。。。。。。。。。。。。。。。🌻鮑絲撈面表面睇落去好簡單,但係都要俾個唔錯嘅評價!因為上面嘅青瓜絲好新鮮因為本身我都係一個好鍾意食青瓜嘅人,所以成日留意一道餸嘅配菜青瓜究竟夠唔夠新鮮。所以呢個撈麵係可以令到冷面更加fresh。

🌻蟲草花燉雞湯
味道都算清甜,燉湯入面有蟲草花、雞肉、紅棗蟲草花足料。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻花雕醉雞翼

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

🌻鮑絲撈面

2019-08-16 115 瀏覽
不要以為到美食博覽, 必定會捧著肚子離開! 初初入場時, 是可以在場內買熟食. 但是大量購物後, 雙手都是大袋細袋戰利品, 人又迫, 無座位, 更無手再買食物. 抬擔托, 行足几小時, 消耗大量體力, 所以今天和小米離開美食展後, 真的很肚餓. 快快脆到附近晚餐. 幸好灣仔有很多餐廳!  這家夠光猛, 有大量座位, 而店門餐牌價格合理, 所以選在此晚餐.   下單後, 先著小米去清潔雙手.       撈起成都豚肉醬油麵  小米以為這是<撈起 / 成都豚肉 / 醬油麵> 以為可以把醬油味變為其他味道的醬汁, 如牛腩汁, 沙嗲汁. 其實就是辣的豬肉撈麵.  成都=辣的! 很想訓練小米食辣, 而小米聽到是肉醬, 就欣然接受. 真身: 辣的肉醬 & 油麵. 小米因為太肚餓, 已經快快手把肉醬跟麵都撈在一起, 食呀食, 忘記儀態了.     慢煮牛肋腩   小米要食牛肉, 才覺得滿足.茶樹菇姬茸菇豬展湯 配麵   在美食博覽花費大量體力, 腳都軟, 所以想來一盅燉湯, 滋補一下.     茶樹菇姬茸菇變成啡色的燉湯, 而且有種藥材味. 田七? 茯苓? 阿膠? 自己也分不清, 總
不要以為到美食博覽, 必定會捧著肚子離開!
初初入場時, 是可以在場內買熟食.
但是大量購物後, 雙手都是大袋細袋戰利品,
人又迫, 無座位, 更無手再買食物.
抬擔托, 行足几小時, 消耗大量體力,
所以今天和小米離開美食展後, 真的很肚餓.
快快脆到附近晚餐. 幸好灣仔有很多餐廳!
這家夠光猛, 有大量座位,
 而店門餐牌價格合理, 所以選在此晚餐.
下單後, 先著小米去清潔雙手.
小米以為這是<撈起 / 成都豚肉 / 醬油麵>
以為可以把醬油味變為其他味道的醬汁, 如牛腩汁, 沙嗲汁.
其實就是辣的豬肉撈麵.
成都=辣的!
很想訓練小米食辣,
而小米聽到是肉醬, 就欣然接受.
真身: 辣的肉醬 & 油麵.
慢煮牛肋腩
小米要食牛肉, 才覺得滿足.

茶樹菇姬茸菇豬展湯 配麵
在美食博覽花費大量體力, 腳都軟,
所以想來一盅燉湯, 滋補一下.
茶樹菇姬茸菇變成啡色的燉湯, 而且有種藥材味.
田七? 茯苓? 阿膠?
自己也分不清, 總之是啡色.
先享用菇類, 再到裡面的燉湯.
最後才食那個淨麵.
茶樹菇姬茸菇豬展湯 配麵
這個麵鹼水味較重, 似雲吞麵.
自己味蕾較敏感, 面對清淡的食物當然OK.
其他人可能要加入枱面的調味料來提味了.
油菜  生菜
青菜夠健康.
不過, 剛才燉湯所配的麵, 鹼水味較重.
來到清淡的生菜, 竟然覺得生菜很甜.
蒙古羊肉串 18元2串
這是小米第一次食孜然羊肉串燒,
而手抦位都很乾淨, 無需另外浪費紙巾包著手柄.
用餐期間, 到洗手間時, 發現水吧有黑白牛奶, 忍不住, 點了熱奶茶.

輕輕鬆鬆, 舒舒服服完成晩餐了!
叉足電, 要把戰利品抬回家!
2019-08-15
慶祝紀念
紀念日
2019-08-14 70 瀏覽
由飯餐、麵餐都可以品嚐到不同種類的菜式;當中暨有日式便當飯、煲仔麵、又有經典的西多士、沙律、公仔麵的下午茶餐,款式種類繁多,迎合不同客人喜歡的口味,而最令我喜歡的是養生燉湯;我選了名為「東方美人」,內裡以竹絲雞、蟲草花、桃膠去燉湯的,性價比高, 燉湯足料, 不含味精 ,好好味!另外點了冷盤—醉酒雞中翼,共3隻,大大隻的雞中翼份量十足,不錯!另外,如果你搵唔到一間營業至凌晨兩點飲酒宵夜的好地方,呢間餐廳都可以係度推介一下~無極用上手工小食招待每一個客人,小食款式多達10款以上,同班朋友吹吹水飲杯啤酒配小食,正!
而最令我喜歡的是養生燉湯;
我選了名為「東方美人」,內裡以竹絲雞、蟲草花、桃膠去燉
湯的,性價比高, 燉湯足料, 不含味精 ,好好味!

2019-08-08
2019-08-11 64 瀏覽
午飯時間,灣仔謝斐道一帶的餐廳多數人頭湧湧,每次經過「無極」,總是被店內的紅獅頭吸引,剛好有二人座位,同同事即管試試!大大隻紅獅頭夠吸睛!香蒜雞翼尖好耐無食過雞翼尖!雞翼尖炆得軟腍入味,一咬已甩骨。家鄉花膠咪走雞煲仔飯湯飯好足料,先喝一口湯,超濃郁,帶陣陣雞香及藥材味。雞塊份量頗多,而且算嫩滑。而花膠細細塊,夠軟腍。鮑你撈起烏冬用上稻庭烏冬,所以麵質彈牙,面上鋪滿鮑魚絲及青瓜絲,淋上豐富的芝麻醬,味道可口。青檸薏米冬瓜味道清清淡淡,略嫌沒有青檸的味道。
大大隻紅獅頭夠吸睛!
香蒜雞翼尖
好耐無食過雞翼尖!雞翼尖炆得軟腍入味,一咬已甩骨。
家鄉花膠咪走雞煲仔飯
鮑你撈起烏冬
青檸薏米冬瓜
味道清清淡淡,略嫌沒有青檸的味道。
2019-08-11 78 瀏覽
灣仔lunch time真係度度都好多人呀!好多地方都係舖頭細細,一到食飯時間就大排長龍。好在公司附近都有d寬敞,坐得舒服嘅地方。無極仲有好多選擇,有一般嘅午市套餐,又有養生湯麵同特色小食。依度嘅胡椒豬肚雞湯麵都唔錯,湯底好有胡椒嘅香,唔會太辣,仲有豬肚同雞,好豐富呀。而個蒜香尖椒皮蛋都好惹味,啱晒鐘意食辣嘅我。個皮蛋同蒜香辣椒真係好夾呀!再飲返杯冬瓜薏米水消下暑,真係啱晒依家又熱又焗嘅天氣。下次再黎試下其他嘅養生湯麵同小食!

2019-08-08
午餐
2019-08-06 361 瀏覽
今日選這間餐廳,餐牌幾吸引好多選擇但午餐不包飲品😵😵😵😵豚肉醬即系豬肉碎,唉,看漏一個字「醬」,變成食鹵肉飯味道還可以,但是我想食豚肉片😫奶茶普通,不太滑這個飯外形不吸引,食落感覺超辣湯汁無胡椒味,雞肉肉質乾,豬肚軟而不爽口主打手工麵,但個麵好普通羅餐廳裝修得幾有老字號感覺,但食物差過隔離普通餐廳開心俾左一張6人卡位,但是越食越熱,不要坐得太近墻邊,冷氣系吹不到原來餐廳中間才有風下次審慎
今日選這間餐廳,餐牌幾吸引
餐牌
餐牌
好多選擇但午餐不包飲品😵😵😵😵
豚肉醬鹵水蛋飯
豚肉醬即系豬肉碎,唉,看漏一個字「醬」,變成食鹵肉飯
味道還可以,但是我想食豚肉片😫奶茶普通,不太滑

尖椒小炒肉飯
這個飯外形不吸引,食落感覺超辣

蟲草花胡椒豬肚雞煲仔麵

湯汁無胡椒味,雞肉肉質乾,豬肚軟而不爽口
主打手工麵,但個麵好普通羅

餐廳裝修得幾有老字號感覺,但食物差過隔離普通餐廳
原來餐廳中間才有風
下次審慎
2019-08-05
午餐
2019-08-04 42 瀏覽
餐廳佈置頗為特別,最搶眼係牆角擺放了一頭醒獅 !另外牆身亦有一啲臉譜,感覺滿有傳統中國色彩。餐廳除了提供套餐及手工麵等,還提供手工小食。醉大哥糖心蛋同平時食嘅溏心蛋一樣,不過呢個加咗少少花雕酒,口感更加特別。秘製鴨血平時食開豬紅,較少食鴨血,相對上鴨血較為硬淨,唔會話一夾就散,加埋有少少辣更加惹味。香辣鹵豬大腸豬大腸夠入味有咬口,醬汁辣辣地夠惹味。香蒜雞翼尖雖然雞翼尖冇乜肉,但勝在可以「損」下骨,加上雞翼尖醃得香,唔錯。蟲草花胡椒豬肚雞煲仔麵麵條夠煙韌,麵放落湯度更入味,呷一口湯,有淡淡胡椒香味,慢慢飲,條脷開始滲出了胡椒香夠曬正氣,豬肚爽口,連湯飲埋不錯。這裏的小食多,加埋手工麵,夠食飽飽了。

餐廳除了提供套餐及手工麵等,還提供手工小食。

醉大哥糖心蛋

秘製鴨血

香辣鹵豬大腸
豬大腸夠入味有咬口,醬汁辣辣地夠惹味。

香蒜雞翼尖

蟲草花胡椒豬肚雞煲仔麵

這裏的小食多,加埋手工麵,夠食飽飽了。
2019-08-04 54 瀏覽
今天到了灣仔逛街👣,差不多到七點嘅時候🕖,就到附近的餐廳晚飯🍚,剛好途經到這家餐廳👈,見到餐牌價錢並不貴👀,便進去品嚐👅。餐廳提供的食物包括一些晚飯套餐🥢、燉湯🥣、手工麵🍜等。東方美人湯(竹絲雞🐓、蟲草花🐛🌺 、桃膠🍀)燉湯有濃厚湯味頗為清甜🥰,竹絲雞的肉咬落去好稔😋,證明燉咗好久嘅時間🙄,飲落去喉嚨好舒服💕。薏米冬瓜茶☕暖暖地有埋薏米糖冬瓜🗨️,味道幾清潤🗯️。皇后雞髀肉醬飯🐔豉油雞髀汁料調較得幾好味💢, 雞髀肉夠稔身👁️,有埋肉醬送飯一流🍚。男兒當自強👊(土雞、馬卡) 有淡淡嘅藥材湯味🗣️,雖不知道馬卡是什麼❓,反正就是藥材之類⭕,不錯❗。餐廳整體食物質素不錯🔴,尤其燉湯真材實料,下次再來品嚐📶。

餐廳提供的食物包括一些晚飯套餐🥢、燉湯🥣、手工麵🍜等。

東方美人湯(竹絲雞🐓、蟲草花🐛🌺 、桃膠🍀)

薏米冬瓜茶☕
暖暖地有埋薏米糖冬瓜🗨️,味道幾清潤🗯️。

皇后雞髀肉醬飯🐔

男兒當自強👊(土雞、馬卡)

餐廳整體食物質素不錯🔴,尤其燉湯真材實料,下次再來品嚐📶。

• 皇后雞髀肉醬飯
2019-08-02 45 瀏覽
記得有套MOVIE 叫無極, 有張柏芝, 古裝片中帶愛情原素, 看了幾次先明白MOVIE當中要表達什麼~呢間都幾適合影相呃LIKE架, 裝修好古裝風格似走左入影場一樣中午來食LUNCH,因都近我返工地點, $ 58先點了份noodle 有 黑蒜湯而佢~~甜甜的加上豐富架料 豆卜 冬菇花膠 美人餃。豬軟骨 雞翼 ,是集大成之車仔麵富貴版,幾入味架。另外點了份小食 $20 油菜 同iced lemon tea 而佢堂食都無加一服務費架, 抵食~同埋營業至凌晨兩點,飲酒宵夜好地方

2019-07-30 2347 瀏覽
香港人的飲食習慣普遍也不是很健康,外出吃飯要麼會吃得很濃味,要麼會吃得好多,譬如是放題、韓燒等等,因此很容易忽略了健康的環節。最近竟然讓我發現到一間近開的燉湯以及手工麵專門店,是現在香港難得有的健康食品店,令我有興趣去試試呢。裡面的環境富有色彩,由裝潢可看得出老闆很有心思去設計一個富有濃厚中式氣氛的環境給客人,有金色又不會太俗氣,椅背軟綿綿,好舒服。餐廳食物的特別之處,在於你沒有什麼機會能在其他餐廳嚐到這些菜式,養生燉湯、手工煲仔麵/飯以及一些小食等等。第一款燉湯是「東方美人」,裡面有竹絲絲、蟲草花、桃膠,女士喝完全有滋補的作用,而且燉湯來到的時候,店員亦有強調燉湯是無添加味精的,也沒有落鹽,美味非常。有淡淡的藥材味,也能吃到一些桃膠,挺好的。男朋友不喜歡桃膠,所以點了款茶樹菇姫茸菇豬展湯,用匙羹舀起材料,清楚看見茶樹菇和姫茸菇,足料非常!這個湯和「東方美人」一樣是沒有落任何味精的,對男士不知又能否有滋補養生作用?自己點的是「富貴人家」,希望吃完也能成為富貴人家😂裡面的材料可多了,有豆卜、冬菇、花膠、美人餃、皇后雞翼、豬軟骨、黑蒜黃金湯,十分足料。冬菇的香味很濃,這是我意料之外的,花膠

東方美人

茶樹菇姫茸菇豬展湯

自己點的是「富貴人家」,希望吃完也能成為富貴人家😂裡面的材料可多了,有豆卜、冬菇、花膠、美人餃、皇后雞翼、豬軟骨、黑蒜黃金湯,十分足料。冬菇的香味很濃,這是我意料之外的,花膠則有滋潤的作用,對作為女士的我也挺好,豬軟骨則有點遜色,不夠軟稔。
富貴人家

男朋友點了個「龍小子」,裡面有慢煮牛腩、肥牛片、鮑汁蘿蔔、貢丸、海帶、生菜、蟹子包心丸,材料跟「富貴人家」一樣豐富,慢煮牛腩軟稔,蘿蔔吸了湯的精華也頗好吃。
龍小子

醉酒雞中翼其實就是花雕醉雞翼的意思,表面會有一些花雕酒,即是中式的酒,雞翼跟平常的雞翼沒什麼分別。花雕酒的香氣撲鼻,一吃也能感受到濃郁的酒味,雞翼的肉則有口感。
醉酒雞中翼

通常以慢煮來命名的食物,都很軟稔的,這裡也不例外,雖然是軟稔的,還是能感受到一點嚼勁,腩汁的味道豐富。
慢煮牛肋腩

然後發現原來這裡的營業時間足足到凌晨兩點鐘😳確實是喝酒宵夜好地方啊。
2019-07-27
東方美人
茶樹菇姫茸菇豬展湯
富貴人家
龍小子
醉酒雞中翼
2019-07-29 61 瀏覽
呢排天氣都比較熱,所以小編同女朋友搵到呢一間可以飲一啲冇味精嘅湯嘅餐廳,一入到去呢間餐廳,小編就同女朋友各人order一碗老火湯先,有東方美人湯,同埋豬展湯。另外亦都每人order左一碗麵同埋一份醉雞翼再加多個牛肋腩,小編真心推薦佢嘅老火湯,真係一啲味精都冇,超級健康,大家食麵或者食飯之前不妨飲碗老火湯先,另外小編亦都10分推薦醉雞翼,一啲油膩感覺都冇成隻雞翼啲肉好爽,花雕味亦都好重,感覺好正,大家得閒不妨試一試。

2019-07-28 60 瀏覽
一開始被看似特色的餐牌吸引,點了撈得起豚肉醬油麵,朋友點了皇后雞脾豚肉肉醬飯的以為是豚肉的醬油撈麵,但原來是豚肉醬的油麵...味道微辣,可以接受,但餐牌上沒有寫明是辣的,如完全吃不了辣的應該會中伏這個豚肉醬,和朋友點的飯上所加的醬是完全一樣,有點失望看似很用心的餐廳,食物卻像茶餐廳最令我失望的是,油麵幾乎每口都有一截是全硬未煮熟的我要麼花時間揀出來丢掉,要麼要像咬麵粉的把它咬開店員服務親切有禮,但麵食未煮熟這點實在難以接受
的以為是豚肉的醬油撈麵,但原來是豚肉醬的油麵...
這個豚肉醬,和朋友點的飯上所加的醬是完全一樣,有點失望
看似很用心的餐廳,食物卻像茶餐廳
最令我失望的是,油麵幾乎每口都有一截是全硬未煮熟的
我要麼花時間揀出來丢掉,要麼要像咬麵粉的把它咬開
店員服務親切有禮,但麵食未煮熟這點實在難以接受
撈得起成都豚肉醬油麵
2019-07-28