🦖🦖20211105 《為食龍》 呀大人有日突然問小編🙂,如果比你見到恐龍🦖,你會有咩反應😳?小編心諗:吓!?通識咩?你當我係咩?不過小編當然答:我會跑😅!呀大人好滿足咁話,今日就要帶你去睇!恐!龍😆!餐廳分上下兩層,下層主要是廚房及Reception🙂,上層才是用餐區🍽。一入門口已發覺餐廳花了很多心思💚在佈置與裝飾,樓下已有大量吊燈乾花🌾及恐龍🦕圖案,而且在登記後更附上一個有枱號的恐龍匙扣🦖入坐,玩味十足🥳!經過富冒險感🕸的樓梯上到2樓,眼前👀豁然開朗😆。2樓樓底非常高,而且四周放滿植物裝飾🌵及立體恐龍🦖擺設,打卡位無限📸!🎏🏮🎎🎏🎎🏮🎏🎏🏮🪟🎏🎎🎎腐皮壽司系列🍣—————————🍎 香蔥吞拿魚拖羅蓉 HK$30🍎 柚子左口魚 HK$32🍎 芝士蟹籽厚燒肉子 HK$28🍎 黑松露帶子 HK$33▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️久仰Hungry Dino 🦖的腐皮壽司聞名已久🤓,必點系列啦😆!基本上佢每件腐皮壽司都大大件😙,腐皮天生的甜甜地令到入邊d飯好好味道🥳!🟢香蔥吞拿魚拖羅蓉上枱是其實是拖羅粒而非蓉,份量不小😋,分兩啖食都塞滿個咀😂🤣🤣!🟢柚子左口魚 左口魚夠爽有魚脂香😆!柚子
🦖🦖20211105

🍎 芝士蟹籽厚燒肉子 HK$28
🍎 黑松露帶子 HK$33

🟢香蔥吞拿魚拖羅蓉

🟢柚子左口魚
左口魚夠爽有魚脂香😆!柚子香反而欠奉,可以多少少就完滿了🙂!

🟢芝士蟹籽厚燒玉子
玉子真的厚厚的🤩,而且有蛋🥚香!加上大堆蟹籽的卜卜口感,和燒芝士🔥的香燻味,正👍🏻!

🟢黑松露帶子
少少黑松露🤏🏻就已經帶起了帶子的鮮味👍🏻,加埋腐皮和壽司飯,好想點多一件🌟!

💥炸物拼盤 HK$186
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
炸物拼盤瓣數都算多😚,有🔺炸溏心蛋🥚、🔺炸鰻魚、🔺炸三文魚🐟芝士🧀串、🔺炸薯仔🥔片、🔺炸安格斯牛肉🐮粒、🔺脆炸蘋果🍎。
溏心蛋🥚有驚喜,劏開時勁流心,有蛋香😍;呀大人好喜歡炸鰻魚🐟,酥脆有質感;
炸三文魚串是三文魚捲住流心芝士🥰,外脆內軟,又估唔到芝士和三文魚咁Matching😋👍🏻!
炸薯仔🥔片和炸蘋果一樣爽脆,尤其蘋果,裡面仍保留不少果汁,啖啖嗦嗦聲👍🏻!
安格斯牛肉粒🐮炸完又唔會乾身喎!反而食到肉汁😋,外脆內軟!

🍎 又係格仔餅又係窩夫窩夫HK$128
▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
呀大人點了香橙🍊朱古力脆脆🧇🧇的味道,一上枱賣相已經很亮麗🤩!4⃣️片香橙🍊托住4⃣️大件Waffles,Waffles旁邊還有一大堆黑朱古力漿mix脆脆和Nuts😋😋!另外還伴以一小勺朱古力流漿😍給客人自己添加,很細心呢!
兩個人正餐後食4⃣️件Waffles真的有點full🤣🤣,但朱古力脆脆Nuts的配搭,加上朱古力流漿和忌廉的加持😋,成功引誘咗我哋第二個胃出場擔當😎,為這一餐劃下完美句號!

🎏🏮🎎🎏🎎🏮🎏🎏🏮🪟🎏🎎🎎

後感:為食龍腐皮壽司出晒名,原來其他食物都唔錯!加上裝飾設計氛圍好好,有得玩又有得食!

🦖:為食龍HUNGRY DINO
🦕:中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
2021-11-06 60 瀏覽
建議一定要網上book tablebook 了前一天會sms 要求confirm booking上個月同朋友黎係座open area今日可以座卡位朋友都喜歡這間佈置有點森林感覺又戴點日式古典風格的餐廳今次只有lunch menu, 沒有其他的小吃選擇腐皮御膳+3切鮭魚刺身定食(2份)1份為 Set A: 蟹膏三文魚子、明太子三文魚、柚子胡椒油甘魚蓉、和風汁帶子、芝士蟹子厚燒玉子(5件腐皮壽司)朋友很滿足另一份 Set B: 蟹膏三文魚子、炙燒北寄貝沙律、柚子左口魚、蔥吞拿魚拖羅蓉、明太子厚燒玉子(5件腐皮壽司)焦糖雞蛋布丁朋友覺得特別在他的醬汁蘋果白醋梳打熱為食龍特調.日式蜜柑茶由於朋友不喝甜,服務員為他小甜了飲品恐龍仔食左我件腐皮壽司😜
建議一定要網上book table
上個月同朋友黎係座open area
今日可以座卡位

朋友都喜歡這間佈置有點森林感覺
又戴點日式古典風格的餐廳

今次只有lunch menu, 沒有其他的小吃選擇

腐皮御膳+3切鮭魚刺身定食(2份)
朋友很滿足

焦糖雞蛋布丁
朋友覺得特別在他的醬汁

蘋果白醋梳打

熱為食龍特調.日式蜜柑茶
由於朋友不喝甜,服務員為他小甜了飲品

恐龍仔食左我件腐皮壽司😜
2021-11-05
慶祝紀念
生日
  • 腐皮御膳+3切刺身定食
9 0 後 的 味 蕾.一間以恐龍為主題嘅餐廳,設有兩層,環境裝修得好靚,以紅磚作牆身,仲有一啲恐龍壁畫,啱哂打卡,環境係具得色!🤩.🔸裝修極具特色,環境一流🔸上菜速度幾快.餐廳食物嘅特色其中一樣就係腐皮壽司🍣.🪄腐皮壽司用甜甜嘅腐皮包住珍珠米醋飯,上面可以選擇唔同嘅配料,推薦大家試吓佢嘅辣味三文魚、牛油蒜香赤蝦,佢個腐皮真係幾甜,飯嘅份量都幾多,所以好飽!.🪄蟹膏蟹籽燒飯團$48超級抵食,因為份量真係好大個,蟹籽比蟹膏好味,好爽!.🪄奶蓋白玉烏龍茶一款好受歡迎嘅招牌飲品,原因就梗係佢嘅賣相,Mochi都幾煙銀,烏龍茶上面有一層脆脆.🪄 Affogato以兩塊Tiramisu手指餅墊底,上面再放一球雲呢拿雪糕,淋上朱古力醬,咖啡係深烘焙,會偏苦少少,但有雪糕去中和,就容易好多入口!
9 0 後 的 味 蕾

🔸裝修極具特色,環境一流
🔸上菜速度幾快
餐廳食物嘅特色其中一樣就係腐皮壽司🍣
🪄腐皮壽司

🪄蟹膏蟹籽燒飯團
$48超級抵食,因為份量真係好大個,蟹籽比蟹膏好味,好爽!

🪄奶蓋白玉烏龍茶

🪄 Affogato
就好似榴槤咁, 腐皮壽司可以分開兩類人, 一係好鍾意食, 一係冇興趣, 但係冇興趣嘅人嚟呢度食之後就會發覺原來腐皮壽司都可以好好食㗎~~餐廳餐牌有其他日式嘢食,不過嚟呢度就當然主攻腐皮壽司啦~牛油果三文魚($33)蔥吞拿魚拖羅蓉($30)柚子左口魚($32)黑松露帶子($33)炙燒檸汁帶子($33)蟹膏甜蝦($32)芥末沙律炸蝦($33)素蕎麥麵($29)食材新鮮,口味配搭得好,基本上每一款都好好食, 而且都有腐皮甜味和口感,比起淨係食腐皮壽司味道更加豐富, 素蕎麥麵係腐皮包住蕎麥麵,幾新穎,簡單得嚟有驚喜呢個蟹膏蟹籽燒飯團($48)唔同一般嘅飯團, 外層微微用火炙過,食物特別香, 而且蟹膏蟹籽唔係得少少,每一啖飯都食得到,食得出心機熱嘅焙茶楓糖拿鐵($54)都好好飲,茶味和奶味比例適中, 而且帶楓糖嘅清甜,好少飲到咁好飲嘅茶拿鐵

餐廳餐牌有其他日式嘢食,不過嚟呢度就當然主攻腐皮壽司啦~
牛油果三文魚($33)
蔥吞拿魚拖羅蓉($30)
柚子左口魚($32)
黑松露帶子($33)
炙燒檸汁帶子($33)
蟹膏甜蝦($32)
芥末沙律炸蝦($33)
素蕎麥麵($29)

2021-11-04 49 瀏覽
中環附近見客😎又跟住客人搵食❤️呢間兩層高餐廳以恐龍為主題 係主打食腐皮壽司丫 我幾鍾意個裝修😌入到去有一種relax嘅感覺(呢度仲有提供酒類飲品🥂真心幾適合傾偈飲嘢嘅地方)我哋叫咗辣味三文魚,蟹籽玉子芝士,蔥吞拿魚茸,牛油蒜蓉赤蝦,黑松露帶子❤️見到有左口魚蟹膏呢個配搭幾特別😜(因為唔係度度地方都有左口魚丼丫)呢碗份量都唔少,而且左口魚加埋蟹膏一齊食都唔錯🧡 不過都幾飽😂因為呢兩種食物嘅油脂都比較重丫見到好多人嗌呢杯嘢飲(奶蓋白玉烏龍)我又試埋一份😂杯飲品非常IG able😆Happy ending ❤️
中環附近見客😎又跟住客人搵食❤️
呢間兩層高餐廳以恐龍為主題

係主打食腐皮壽司
我幾鍾意個裝修😌入到去有一種relax嘅感覺
(呢度仲有提供酒類飲品🥂真心幾適合傾偈飲嘢嘅地方)

見到有左口魚蟹膏呢個配搭幾特別😜

(因為唔係度度地方都有左口魚丼丫)

見到好多人嗌呢杯嘢飲(奶蓋白玉烏龍)

我又試埋一份😂
杯飲品非常IG able😆
Happy ending ❤️

2021-10-27
慶祝紀念
紀念日
  • 腐皮壽司
因為今日放假,過灣仔 Staycation ,有時間順便去呢間人氣壽司店朝聖。因為食店門口入口位置較埋, 所以去到旁邊都要找一輪。 1 pm 左右去到,都唔算太多人,不用等位,便可以入座。 星期一至五,午市只有套餐,沒有散叫。星期六及日才會有散叫壽司。樓下有幾張二人高櫈枱, 派咗一張恐龍圖案牌仔,拎住上一樓安排入座,樓上有幾排卡位, 因為之前話有4000呎 ,但去到現場,沒有想像中大,不過環境唔錯。環境舒適,乾淨及明亮。食飯限時90分鐘。份量唔多,如果好肚餓或男仕,就未必夠飽。 其實收費都不便宜,不過啲刺身同壽司料都好新鮮,味道不錯,杯茶是凍的,不可再添飲。菠蘿柚子梳打, 有一整塊燒過的菠蘿,做型幾特別。

環境舒適,乾淨及明亮。

食飯限時90分鐘。

份量唔多,如果好肚餓或男仕,就未必夠飽。 其實收費都不便宜,不過啲刺身壽司料都好新鮮,味道不錯,杯茶是凍的,不可再添飲。

菠蘿柚子梳打, 有一整塊燒過的菠蘿,做型幾特別。

2021-11-01
Book左好耐先食到,自然滿心期待,由一位好高同偏瘦既waitress幫手落單,一路order都係目無表情完全無俾反應,到order 其中一舊腐皮壽司佢好細聲+語氣好差地一句「無」 就完左,難聽啲講真係「西晒口面」,我同其他朋友都呆左,再order 咖哩烏冬個陣佢都係一樣咁答「無」,我地再聽到佢呢個反應都「下」左出黎,真係非常無禮貌。因為係食飯慶祝所以都費時搞到畫面咁難睇,但你地呢位同事語氣態度同服務都好惡劣,食到一肚氣!但其他floor同事都好好。叫左帶子同三文魚腐皮壽司,好唔掂,完全無味可言,唔好話鮮味單骨雞翼同奶蓋烏龍就好味環境都好靚

叫左帶子同三文魚腐皮壽司,好唔掂,完全無味可言,唔好話鮮味

單骨雞翼同奶蓋烏龍就好味

環境都好靚
2021-11-01
  • 奶蓋白玉烏龍
  • 避風塘單骨雞翼
/ ᴅᴏɴᴛ ʟᴇᴛ ᴀ ɴᴜᴍʙᴇʀ ᴏɴ sᴄᴀʟᴇ ᴏᴡɴ ᴜ /꧁𝗛𝘂𝗻𝗴𝗿𝘆 𝗱𝗶𝗻𝗼🦖💛꧂ #黃店推介從前位於銅鑼灣小小的外賣店搖身變成中環兩層高的熱門打卡店開業了一段時間依舊時時爆booking裝修極具特色 好像走進cartoon中的侏羅紀有好多可愛🦖🦕 decoration 同 greenery座位主要在上層 而下層就只做reception同廚房 食物除了招牌腐皮壽司之外都多了很多不同熟食可選亦有多款飲品、甜品【腐皮壽司】☀︎︎ 牛油蒜香赤蝦 $𝟛𝟚☀︎︎ 炙燒甜蝦 $𝟚𝟡☀︎︎ 柚子左口魚 $𝟛𝟚☀︎︎ 黑松露帶子 $𝟛𝟛☀︎︎ 炙燒蟹膏厚燒玉子 $𝟚𝟡☀︎︎ 日式炸豬扒 $𝟛𝟞刺身quality都可以 牛油蒜香赤蝦出色 夠哂惹味炙燒甜蝦鮮甜又好抵食 識食一定要食炙燒過的左口魚 油香爆登 再配柚子平衡油膩感不過黑松露帶子配搭就不太好 黑松露味太overwhelming 有點喧賓奪主不吃刺身的小朋友如🦦都有其他選擇例如是吉列豬扒🤡和蟹膏厚燒玉子☀︎︎ 雞軟骨餃子 $𝟞𝟡餡料略嫌太少 只咬到幾粒雞軟骨☀︎︎ 避風塘單骨雞翼 $𝟞𝟡不錯 有點令我想起m記的脆辣雞翼但就炸得有點點乾 如果可以再juicy點會

꧁𝗛𝘂𝗻𝗴𝗿𝘆 𝗱𝗶𝗻𝗼🦖💛꧂ #黃店推介

☀︎︎ 奶蓋白玉烏龍 $𝟝𝟡

🦦表示喜歡 全因奶味夠重LOL
猜想是沒有芝士的奶蓋
白玉煙煙韌韌 my fav😍

💬 環境超適合打卡LOL 有好多細節decoration 相信都花了不少心機設計 而且食物選擇夠多 一定有一款啱食

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦 8/10 👱🏻‍♀️7.8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 為食龍 (中環)
中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
  • 牛油蒜香赤蝦
呢間恐龍主題餐廳💛前身係銅鑼灣一間日式腐皮壽司🍣外賣店🥡,早兩年仲係銅鑼灣返工時已經久仰佢既大名,最近得知原來早幾個月佢地已經由銅鑼灣搬左去中環📍.係餐廳門口見到有兩個牌寫住”we eat like a dinosaur”,估計店名既由大概係來自店主既想法💭😆新店樓高兩層區分左廚房同客座,除左地方非常闊落更有如一間恐龍主題館🦖;店內有唔少仿草裝飾🌿作佈置,每個角落亦不難發現唔同風格既恐龍掛畫既蹤影,當由一樓行樓梯上二樓🦵🏻既時候,頗有走進侏羅紀公園🦕探險既感覺😆,實在不得不讚嘆店主既搜購能力👍🏻.作為主打菜既腐皮壽司款式超過20款,另外仲有唔少日式炸物🍘、麵食🍜同酒類飲品🍸等等,縱使餐廳走既並非傳統日系路線,不過配上如此獨特既環境,絕對令人有意想不到既感覺😉 ******************************✨柚子胡椒油甘魚蓉腐皮壽司🍋🐟 ($29) 加左柚子胡椒調味既油甘魚蓉味道清爽,魚蓉新鮮無筋-✨柚子左口魚腐皮壽司🍋🐟 ($32) 雖然柚子味道唔算太明顯,不過經過灸燒🔥後魚油被逼出,魚鮨味道突出😋-✨蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司🐟 ($30) 以肉眼所見有成5、6粒巨型吞拿魚

✨柚子胡椒油甘魚蓉腐皮壽司🍋🐟 ($29)
加左柚子胡椒調味既油甘魚蓉味道清爽,魚蓉新鮮無筋
✨柚子左口魚腐皮壽司🍋🐟 ($32)
✨蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司🐟 ($30)
以肉眼所見有成5、6粒巨型吞拿魚切粒,切粒下面仲有吞拿魚蓉完全係超乎想像,對於吞拿魚愛好者黎講絕對係大滿足🥰

✨明太子三文魚腐皮壽司🐟 ($30)
✨牛油果三文魚腐皮壽司🥑🐟 ($33)
牛油果🥑配三文魚呢個千年不敗既組合一般都好難會出事,牛油果咬落去好有清新既感覺🌱,加埋三文魚切粒、甜甜既腐皮同壽司飯,整體味道好夾;至於明太子三文魚味道正常👌🏻,唔太特別
✨灸燒檸檬帶子腐皮壽司🔥 ($33)
帶子微微火燒🔥過後加上檸檬汁🍋,味道清新之外亦保留到帶子原來既鮮甜😌
✨灸蟹膏厚燒玉子🦀 ($29)
✨明太子燒玉子🥚 ($29)
甜甜既玉子上面唧左蛋黃醬本來應該會令人覺得偏甜,然而餐廳巧妙地係玉子下面加左塊燒芝士🧀,既可中和甜度亦令鹹甜味並全⚖️,食落比一般玉子壽司特別🤔
至於上面既配料個人認為有種配角既感覺,所以不論係蟹膏定係明太子,味道分別都不大🙈
✨日式炸豆腐 ($66)
有別於港式炸豆腐偏硬既外層,呢份日式炸豆腐外層非常酥脆,薄薄既外層裹住嫩滑豆腐充分地展現出外酥內軟既質感🤩

豆腐上面灑上蔥花、芝麻同紫菜,下面就有d醬油,估計餐廳係有煮過d醬油去中和鹹度,味道並無平時食到既咁重🧐
炸豆腐一客有四件,每件既份量都幾大舊下,不過考慮到食材本身比較廉價,呢個價錢令人覺得稍為進取左d🤔 個人認為下面介紹既單骨雞翼同樣係差唔多既價錢,CP值會略勝一籌😅
✨蜜糖牛油單骨雞翼🍗 ($69)
雖然係單骨,但係每隻雞翼都幾大隻下唔會無乜肉食,食落惹味之餘又夠酥脆,就算加左牛油🧈同蜂蜜🍯都無影響到雞翼香脆既口感,令人想一隻接一隻咁繼續食落去🤤

✨海鹽拖肥香蕉又係格仔餅又係窩夫窩夫🧇 ($128)
呢度既格仔窩夫係最傳統外脆內軟個種,口感唔算好煙韌但就唔會過於硬脆🧐

海鹽拖肥醬以玻璃器皿盛載,客人可以自己控制份量就最理想😉 佢既味道並唔似焦糖醬咁甜,就算倒晒落窩夫度都唔會令人覺得甜膩🙆🏻‍♀️
除左新鮮香蕉🍌切片之外,窩夫上面亦灑有唔少燕麥片🌾、乾果🍇、朱古力釘🍫同焦糖爆谷🍿以增添口感
呢份窩夫一份有四大件,提返大家要食甜品就切記要留肚唔好食咁飽🤗
✨奶蓋白玉烏龍🍡☕️ ($59)
好多客人黎到呢度都會俾呢杯奶蓋白玉烏龍上面個串白玉串燒三兄弟🍡吸引到📸,而我都唔例外😝
白玉上面沾左糖粒再經過灸燒🔥,除左煙韌口感之外多左層好似焦糖布甸🍮既脆糖外層,為平凡既白玉帶來一種新鮮感🌟

另一賣點既奶蓋味道帶微鹹而不膩,質感濃稠綿密☁️,放耐左都無出現消散情況,加埋面頭既消化餅碎,好容易令人不斷咁”不”晒d奶蓋黎食🥄而遺忘左下面既烏龍茶🙈
大概餐廳係想突出返呢杯飲品既兩大賣點,個人認為烏龍茶☕️味道比較淡,飲到底仲飲到奶蓋未打發均勻既cream cheese顆粒,呢度會扣返d分😣
✨黑糖玄米茶拿鐵🍵 ($50)
朋友就揀左呢杯熱黑糖玄米茶拿鐵,玄米茶🍵與黑糖攪勻之後甜度適中,既有黑糖香亦飲到玄米茶淡淡米香☺️
美中不足既係上面既脆米本來係可以令茶味更突出,但係就因為份量略為太多,飲既每一口都係脆米反而加重左玄米茶既苦澀味☹️
👧🏻人均消費:$310 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.8/5
💰抵食指數:3.6/5
🪑環境指數:4/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.8/5
👍🏻再訪指數:3.8/5
📍為食龍
地址:中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓
⏰營業時間:12:00–16:00;18:00–21:30
(Mon–Sun)
今日收工之後想食埋晚餐先走,去左早排黎過既為食龍,餐廳位於中環Soho區,入口係地下。餐廳係兩層高,地下係廚房同立食區,一樓有位坐。門口店員俾個數字牌我,自己上樓梯之後由店員帶位。餐廳播放住輕鬆西方pop music。為食龍主打日式腐皮壽司,一共有25款揀,逐件逐件叫,每件價錢由$29到$64不等。除左日式腐皮壽司,呢度仲有沙律,飯團,炸物,小食,芝士,飯及烏冬,甜品,同飲品。用餐時間90分鐘。辣吞拿魚拖羅蓉丼 $168 另加一辣吞拿魚拖羅蓉丼大大碗,吞拿魚拖羅蓉份量唔少,打得超滑溜,味道上真係幾辣,送飯食好味,唔洗再點豉油。我鍾意佢喺丼飯上面灑上黑白芝麻粒,蔥花同香脆紫菜絲,增添味道同口感。飯面仲有三片爽脆蘿蔔漬物同酸薑。價錢唔平不過質素唔錯。黃金吉列蠔 $69 另加一黃金吉列蠔一客四件,份量好足。炸得皮脆肉多汁,面頭灑上香草,好味道。另配撒上黑白芝麻粒既沙律醬俾你點。炸雞軟骨配七味蛋黃醬 $64 另加一炸雞軟骨份量超多,炸得皮好香脆,粒粒脆口,上面灑上香草,略嫌唔夠大粒。另配灑上七味粉嘅蛋黃醬,點左一齊食脆中帶滑,更邪惡。鹽燒三文魚鰭 $64 另加一鹽燒三文魚鰭一客兩大條三文魚鰭,

辣吞拿魚拖羅蓉丼 $168 另加一

黃金吉列蠔 $69 另加一

炸雞軟骨配七味蛋黃醬 $64 另加一

炸雞軟骨配七味蛋黃醬

鹽燒三文魚鰭 $64 另加一

鹽燒三文魚鰭

鹽燒三文魚鰭一客兩大條三文魚鰭,燒得皮脆肉嫩,肥膏唔少,好邪惡。特登叫左少鹽,鹹度啱啱好。伴碟有檸檬同沙律醬俾你自己調味。

今餐食物基本上全部都滿意。裝修以恐龍同森林為主題,幾有玩味,鍾意打卡影相可以考慮黎試試。
2021-10-28
炸雞軟骨配七味蛋黃醬
2021-11-02 24 瀏覽
呢間餐廳係中環蘇豪區算係價錢比較合理嘅選擇,餐廳以恐龍為主題,就咁睇個大門口估唔到原來入面有咁多座位,我哋嗌左幾款腐皮壽司,風沙雞翼,炸豆腐,將由芝士飯團,同埋燒魚頭。菜式方面已入盤菜為主,但係都算fusion,有加埋其他亞洲料理。個人覺得個風沙單骨雞翼比較出色,味道剛剛好,揸筆又出去,去買啤酒嚟飲非常適合。壽司方面,由於每一款壽司都用腐皮包住,魚嘅鮮味有少少比腐皮搶咗。豆腐渣得剛剛好,外脆內滑。魚頭都算OK,不過我個人覺得可以煎香少少。

今日收工,去咗一間都幾出名食腐皮壽司嘅打卡勝地Hungry Dino食晚飯😌 未進入餐廳已經覺得佢個設計非常吸引,入口位自成一角,配合柔和嘅暖光同埋叢林風格,勁有格調👍🏻 入到餐廳入面,仲有一個area係擺放恐龍招牌同埋模型,真係好靚,打卡一流😍 🍣 明太子三文魚 $30腐皮壽司比平時食嘅壽司再大份多少少,而佢嘅明太子醬均勻地包裹每一粒角切三文魚😋 上面灑上幼切蔥粒,配合埋特色微甜的腐皮,些少辛口些少甜,口感味道非常豐富☺️🍣 和風汁帶子 $32新鮮嘅帶子配上和風醬汁,即係甜甜哋嘅燒汁,上面仲有黃色嘅花瓣點綴,帶子幾鮮甜,幾好味,而且帶子又夠大舊😙🍣 牛油蒜香赤蝦 $32赤蝦刺身配上半溶嘅蒜香牛油,面頭加上三文魚子同香草,牛油加香草呢個配搭永遠都唔會輸☺️ 配埋腐皮壽司,甜甜哋令成個口感唔會太油膩,好味👍🏻🍣 柚子左口魚 $32左口魚一向都係比較重油脂,但配上柚子汁同埋灑上少許幼切蔥花,不但合配,仲可減低油膩感😗 但略嫌左口魚有啲乾身🤣🍣 蟹膏甜蝦 $32平時食嘅蟹膏壽司都係無咩其他配搭,較齋同較heavy,但今次個配搭係一半蟹膏再配一半甜蝦,上面再灑上三文魚子,呢個配搭就比較fresh,

🍣 明太子三文魚 $30

🍣 和風汁帶子 $32

🍣 牛油蒜香赤蝦 $32

🍣 柚子左口魚 $32

🍣 蟹膏甜蝦 $32

平時食嘅蟹膏壽司都係無咩其他配搭,較齋同較heavy,但今次個配搭係一半蟹膏再配一半甜蝦,上面再灑上三文魚子,呢個配搭就比較fresh,都幾鍾意😆

蒜香醬油炸雞
至於呢個炸雞,炸得啱啱好!做到外脆內軟,特別係鍾意食炸雞皮嘅人就會完全體會到嗰種好味🤤 而個醬汁係照重牛油蒜香味,配合少少鹹味嘅醬油,送酒一流!

明太子烏冬
而不嬲鍾意食明太子嘅我就嗌咗呢個烏冬😬 我比較鍾意佢個超creamy嘅口感,戳穿埋隻溫泉蛋撈埋個烏冬、加埋紫菜、明太子等,真係好香,口感好滑,我幾推薦👍🏻

奶蓋白玉烏龍
至於飲品方面,梗係要嗌返佢個人氣飲品,呢杯白玉烏龍打卡一流,面頭有三粒小丸子嘅物體,食落好煙韌,幾啱我口味😋 而佢個奶蓋有淡淡嘅奶香味,加埋烏龍茶一齊飲又不減佢個茶味,配搭得幾唔錯!

黑糖玄米茶拿鐵
另外我哋仲嗌左杯黑糖玄米茶拿鐵,呢個配搭真係第一次飲😝 飲落黑糖味唔算好重,唔會好死甜,同時會飲得出玄米茶嘅獨特香味,而且個拉花都幾靚靚😌

總括而言,呢間環境勁靚、勁有身在森林感覺嘅樓上日式cafe好推薦鍾意打卡嘅人去😍 而食嘅嘢亦都好特別,喺出面比較少食嘅腐皮壽司🍣 而且味道都唔錯,有好多新口味,仲要係黃店,下次會再支持😆
蒜香醬油炸雞
明太子烏冬
奶蓋白玉烏龍
黑糖玄米茶拿鐵
今日咁岩要出黎中環~為食嘅青蛙要E肚仔,見到呢間好特別,主要食腐皮壽司🤩沿住扶手電梯好快就到😌❣️撞啱佢啱啱開門唔使等位,正👍呢到lunch set 都幾多選擇🤩❣️腐皮御饍加三切三文魚定食🍣我就揀左有蟹膏三文魚子,明太子三文魚,柚子胡椒油甘魚蓉,和風汁帶子,芝士蟹子厚燒玉子😋😋❣️一上台每一件都大大件,全部都厚切足料👍又新鮮😍腐皮特別處理過,所以本人覺得每一件都好夠味,用不著豉油☺️❣️網烤牛扒伴唐楊炸雞定食🐮🐔估唔到lunch set 黎講都幾大份😨牛扒唔會太熟7成到,岩哂我口味🤤絕對唔係Hea你嘅牛扒😂旁邊2舊炸雞就平平啦😉❣️甜品叫咗個焦糖雞蛋布丁🍮一定要食甜野先係完滿嘅一餐😍蛋味同焦糖味好夾,又唔會過甜,好滑好有蛋香😋❣️跟餐加$42可以有一杯日式蜜柑茶,啖啖香橙味,好refresh🌿❣️餐廳設計與其名一樣,周圍都放咗好多恐龍擺設🦖🦕又有好多綠色植物🪴坐入去食感覺好舒服好得意😎仲有好多打咭位添🤣店主應該放左好多心思,抵讚👏🏼❣️本人覺得食午餐感覺上抵啲🙊加上有啲日光影出嚟啲相同環境都靚啲😬💚💚💚💚
今日咁岩要出黎中環~
為食嘅青蛙要E肚仔,見到呢間好特別,主要食腐皮壽司🤩
沿住扶手電梯好快就到😌

💚💚💚💚
2021-10-27
午餐
2021-11-01 22 瀏覽
<Hong Kong🇭🇰•Central>“咬我唷!為食龍的糧食:蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司&鰻魚腐皮壽司”淨係食蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司&特濃芝士鰻魚腐皮壽司?點滿足到我個胃🥱食飽一陣再講唷!▪️ 蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司 HKD 30▪️特濃芝士鰻魚腐皮壽司 HKD 43放工未算太肚餓,店員就推介腐皮壽司,我起初卻步但食落有改觀😳,原來可以咁清新唷!我怕腐皮壽司好甜,但呢度嘅腐皮壽司比平時食嘅無咁甜😙 腐皮壽司裝滿好多蔥吞拿魚拖羅蓉同鰻魚😍我一啖咬落去!壽司餡差啲咇哂出嚟唷😍嘴仔細啲都搞唔掂🤣正!▪️避風塘單骨雞翼 HKD69避風塘風味未諗都知惹味😚 單骨雞翼酥脆香辣,好味唷!▪️黃金吉列蠔 HKD69吉列蠔金黃香脆,趁熱食!wow!!!外脆內軟滑!So creamyyyyy🥰▪️奶蓋白玉烏龍 HK59一串白玉丸子🍡同我Say Hi!!! IGable😍 鹹香奶蓋配清爽解渴,唔鍾意太甜嘅你岩哂😚記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @chantal.jj 💕 比𝐋𝐢𝐤𝐞 ❤️你嘅支持同肯定喺我吸收𝐂𝐚𝐥𝐨𝐫𝐢𝐞𝐬嘅勇氣唷🥳......#chantaljj中環 #中環美食 #中環日本菜 #香港日本菜 #香港
<Hong Kong🇭🇰•Central>

▪️ 蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司 HKD 30
▪️特濃芝士鰻魚腐皮壽司 HKD 43

腐皮壽司裝滿好多蔥吞拿魚拖羅蓉同鰻魚😍我一啖咬落去!
壽司餡差啲咇哂出嚟唷😍嘴仔細啲都搞唔掂🤣正!

▪️避風塘單骨雞翼 HKD69
避風塘風味未諗都知惹味😚 單骨雞翼酥脆香辣,好味唷!

▪️黃金吉列蠔 HKD69
吉列蠔金黃香脆,趁熱食!
wow!!!外脆內軟滑!So creamyyyyy🥰

#香港打卡 #打卡餐廳
#hkrestaurant #hkcafe
#中環cafe #打卡cafe
2021-10-30 19 瀏覽
呢間由銅鑼灣店仔,立食到店舖,都凳佢地開心,但食完我都係鍾意原本既...雖然立食好攰,又唔方便,不過成個整體感覺同氣氛都好唔同如果去試呢間既,記得book,我就係因為無book等左一段時間,好在走左入對面既“超市”行,仲有,佢有落場時間,大家要睇清楚~辣味三文魚 $30蔥吞拿魚拖蘿 $30柚子胡椒油甘魚蓉 $29炙燒檸汁帶子 $33炙蟹膏厚燒玉子 $29蟹膏蟹子燒飯團 $48日式炸豆腐 $66黃金吉列蠔 $69避風塘單骨雞翼 $69藍海檸檬汽水 $49大致上冇驚喜,反而有尐失望,燒飯團,可以用無味去形容(可能碼頭個間太出色),唔知點解個蟹膏唔係好似平時食到咁咁鹹,所以overall比預想既差左一截油甘魚蓉係第一次食,比較特別,但魚味唔太濃,油香唔重既用黎整蓉... 如果無柚子幫手帶出個味,真係唔知食緊咩所以我反而鍾意銅鑼灣既平實,而且咁食唔抵,不過打卡wise係得意既咁囉...
雖然立食好攰,又唔方便,不過成個整體感覺同氣氛都好唔同

辣味三文魚 $30
黃金吉列蠔 $69
避風塘單骨雞翼 $69
藍海檸檬汽水 $49

2021-09-12
45 分鐘 (堂食)