2022-02-23 113 瀏覽
六點之後冇堂食,於是我前幾日就同朋友喺下午五點鐘去呢間餐廳食個early dinner。見到呢到有好多款腐皮壽司,唔係好多地方有,我地就叫左幾件黎食。明太子芝士蛋黃三文魚$35腐皮壽司大大件,表面嘅三文魚有好多,都幾足料。味道鹹鹹甜甜,幾特別。蟹膏甜蝦$34呢款係朋友食嘅,我見佢蟹膏同甜蝦嘅份量各半,望落好吸引。炙燒檸汁帶子$36帶子好大隻,食落鮮甜,燒過之後好香。柚子左口魚$33左口魚有略略炙燒過,食落油脂感好豐富。夏威夷肥仔 (Half)$78呢個好邪惡,menu上面都寫左要我地stop thinking about diet. 比起平時嘅鰻魚忌廉芝士卷,呢個嘅芝士份量係多好多好多,食落超級creamy同埋超濃芝士味,好好食。西雅圖鬼妹 (Half)$74有牛油果、三文魚同埋韓式泡菜醬汁,呢幾樣食材加埋都幾夾,好食。

明太子芝士蛋黃三文魚$35

蟹膏甜蝦$34
呢款係朋友食嘅,我見佢蟹膏同甜蝦嘅份量各半,望落好吸引。

炙燒檸汁帶子$36
帶子好大隻,食落鮮甜,燒過之後好香。

柚子左口魚$33
左口魚有略略炙燒過,食落油脂感好豐富。

夏威夷肥仔 (Half)$78

西雅圖鬼妹 (Half)$74

2022-02-21 4901 瀏覽
<<Hungry Dino 🦖 Hungry Me 💛>>Bookmark 咗好耐,新年前已 book 定位,終於有日平日可以黎食啦!餐廳2層高,好多綠色植物好似入咗森林,而周圍都係恐龍仔的裝飾及圖畫,主題樂園咁歡樂😍到處都色彩繽紛。最愛落地大玻璃窗,可以滲入暖暖的陽光,非常 chill☺.最出名係腐皮壽司當然要叫啦同朋友都想食,於是唔捨得叫其他,一於叫哂2款腐皮御膳 A&B 😂🟥腐皮御膳5件 + 3切鮭魚刺身定食 $176🟧.✨Set B✨蟹膏三文魚子吞拿魚拖羅蓉炙燒北寄貝沙律柚子左口魚明太子厚燒玉子.✨Set A✨蟹膏三文魚子明太子三文魚柚子胡椒油甘魚蓉和風汁帶子芝士蟹籽厚燒玉子.2款都有蟹膏三文魚子&玉子~個人覺得左口魚,拖羅魚蓉,油甘魚蓉及玉子最好味☺.左口魚炙燒過魚油出哂黎,齒頷留香你知食腐皮甜甜的又會比較滯,而左口魚&油甘魚都配上了柚子汁,加少少果香酸,清新D冇咁漏。.拖羅魚蓉&油甘魚蓉又係,入口即溶咁,而葱簡直係畫龍點睛,香氣再添層次。不過我就鍾意拖羅多 D , 魚蓉比油甘魚細滑,又唔腥值得一讚💯.玉子就要趁熱食呢,濕潤厚蛋配上不論芝士蟹籽

<<Hungry Dino 🦖 Hungry Me 💛>>
最出名係腐皮壽司當然要叫啦
同朋友都想食,於是唔捨得叫其他,
一於叫哂2款腐皮御膳 A&B 😂
明太子三文魚
柚子胡椒油甘魚蓉
和風汁帶子
芝士蟹籽厚燒玉子
2款都有蟹膏三文魚子&玉子~
個人覺得左口魚,拖羅魚蓉,油甘魚蓉及玉子最好味☺
左口魚炙燒過魚油出哂黎,齒頷留香
玉子就要趁熱食呢,濕潤厚蛋配上不論芝士蟹籽/明太子都係 perfect match, 好在明太子又唔會太鹹。
以為份量少但其實大家食到淨1-2舊都好飽😂甜品唯有下次試!
🟦飲品 🍹🟪
放假對自己再好D, 加錢$42 試埋特飲
真係特別好飲😋
✨Blue Lemonade✨
靚靚外表,好夏日的感覺(雖然而家開始凍)
飲落係普通檸檬汽水,不過不失
✨黑糖玄米拿鐵 (熱)
有驚喜❗有少少似奶茶,但重玄米茶香,奶亦很幼滑濃郁 creamy, 先茶後㗳到有黑糖的甜,富有層次。加上粒粒玄米可以咬下,冬天飲落暖暖的,非常滿足☺
  • 腐皮壽司
2022-02-21 106 瀏覽
為食龍柚子左口魚炙燒檸汁帶子炙燒北寄貝沙律明太子芝士蛋黃三文魚蟹蟹蟹•蟹膏蟹子燴飯伯爵茶卷蛋黑糖蕨餅價錢💲: $33/ $36/ $29/ $35/ $168/ $78好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5 (得好小枱)性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-呢間💛好出名,次次見到人地的腐皮壽司都會想去。個樣好靚,餐廳環境都帶熱帶風,坐得好闊落。身邊朋友對佢的意見都比較兩極,今次咁啱去開中環,終於有機會去試下啦!🥳-腐皮壽司: ✅✅炙燒檸汁帶子。呢度的腐皮都好多汁,甜鹹甜鹹咁,所以記得唔好點咁多豉油😳 帶子呢個係no.1! 帶子好厚肉,鮮甜軟腍,有小小沙律醬同青檸汁,食落酸酸地,好清新🤩 微微炙燒過的味道,更香口。-✅柚子左口魚。左口魚油脂好豐富,同柚子的味道好夾😜 配埋濃味的腐皮,呢個比較淡味的配搭好match😗 不過左口魚有小小筋位,有D難咬,搞到我舊飯散咗。-✅炙燒北寄貝沙律。呢個都係驚喜之選,食落啖啖北寄貝韌韌地的口感😬 沙律醬+wasabi的配搭好好食😋-🆗明太子芝士蛋黃三文魚。呢個最唔知自己食緊咩🥺 又明太子醬的味道但蓋過左三文魚肥美的味道了…芝
為食龍
柚子左口魚
炙燒檸汁帶子
炙燒北寄貝沙律
蟹蟹蟹•蟹膏蟹子燴飯
伯爵茶卷蛋黑糖蕨餅
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5 (得好小枱)
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

🆗明太子芝士蛋黃三文魚。呢個最唔知自己食緊咩🥺 又明太子醬的味道但蓋過左三文魚肥美的味道了…芝士都唔覺,比腐皮+明太子的味道搶過🤐
✅蟹蟹蟹•蟹膏蟹子燴飯。呢個比想像大兜,2個人好似食極仲有🤣 係杰身啲的risotto咁,好涃蟹膏味‼️ 好似用韓國個D蟹膏撈飯咁🤤 有一絲絲的蟹柳+小小蟹肉,面頭加大量蟹子,增加口感。絕對係飽肚之選🤪

✅伯爵茶卷蛋黑糖蕨餅。好似冇咩人介紹佢地的甜品,今次去見佢有tea set,包一款甜品+玄米茶,價錢都好合理就trytry。來到發現好大份😱 旁邊有2塊蕨餅,好似donki個啲,不過邊邊位有小小乾,但都好食😎 卷蛋比較實,伯爵茶味都唔係好濃,但入面有滿滿的cream同埋包住2條蕨餅,好滿足,足夠的黑糖香氣但唔會太甜。好presentable,仲有cream同生果🥰

整體冇朋友講到咁唔好,可能因為我叫左個飯頂頂肚,而且全部都幾好食,估唔到仲有甜品做ending。都覺得可以去下食,not bad not bad,係有小小唔值咁🤭

2022-02-20 100 瀏覽
呢間可說是隱世的日式餐廳,餐廳位於中環大館附近的大廈地鋪及一樓,要上一段小樓梯先見到餐廳門口,但入內見到特色的恐龍和熱帶雨林主題,都幾打卡able☺️今次叫咗人氣腐皮壽司,揀咗3種口味:🔸蔥吞拿魚拖羅蓉🔸明太子芝士蛋黃三文魚🔸牛油蒜香赤蝦每件壽司都較平時見到的大件,以一般女仔計要兩至三啖才食完。壽司上放滿了餡料,有新鮮魚刺身和赤蝦,而且每款都有合適配搭的調味,不用額外點豉油,反而食到刺身的鮮味。另外都要了半份西雅圖鬼妹,反卷外面係炙燒三文魚、入面卷住牛油果搭配秘製醬汁,夠惹味亦不用額外豉油。見到餐牌有酒精飲品提供,但因有工作在身就無點啦。

今次叫咗人氣腐皮壽司,揀咗3種口味:
🔸蔥吞拿魚拖羅蓉
🔸明太子芝士蛋黃三文魚
🔸牛油蒜香赤蝦

見到餐牌有酒精飲品提供,但因有工作在身就無點啦。
尋日同朋友去左呢間係中環人氣cafe🤩見到咁多好評真係想試好耐啦😝環境好大,有兩層,仲好多打卡位📸佢主要係食日本菜,選擇都幾多,同埋有啲特色嘅卷物,啲菜式嘅名都好特別🤣揀左幾樣黎試😛🔻🦀蟹蟹蟹·蟹膏蟹籽燴飯 $168呢個risotto好creamy, 而且好香好吸引😍面頭見到有勁多蟹籽!入面啖啖都食到蟹柳絲同蟹膏,真係好足料,份量都幾多添😜🔻🍣腐皮壽司皮時食嘅腐皮壽司都係冇餡,但佢嘅腐皮壽司就好有特色,面頭有唔同嘅材料😍▪️明太子芝士蛋黃三文魚 $35▫️柚子左口魚 $33▪️蔥吞拿魚拖羅蓉 $34一隻都幾大舊,而且啲刺身都好新鮮,好大粒好有口感,真係必試!🤓🔻🦪黄金吉列蠔 $69 一碟有4隻,炸到好脆好香口,而且唔會腥,平時唔中意食蠔嘅我都覺得好食🤪🔻奶蓋白玉烏龍 $62想試好耐😝烏龍上面有芝士奶蓋,奶蓋上面仲有好多麵飽糠,不過飲果時要小心會瀆親😂上面仲有一串白玉,即係mochi balls, 煙煙韌韌咁好食呀😆配埋杯烏龍茶覺得好match☺️🔻棉花糖朱古力 $54/H好多粒棉花糖,同埋好大粒😂😂朱古力好甜好濃☺️☺️🔻黑糖玄米茶拿鐵 $50/C面頭有好多玄米粒,飲果時好有口感,好濃嘅玄米茶,但
🦀蟹蟹蟹·蟹膏蟹籽燴飯 $168
🍣腐皮壽司
▪️明太子芝士蛋黃三文魚 $35
▫️柚子左口魚 $33
▪️蔥吞拿魚拖羅蓉 $34
🦪黄金吉列蠔 $69
奶蓋白玉烏龍 $62
棉花糖朱古力 $54/H
好多粒棉花糖,同埋好大粒😂😂朱古力好甜好濃☺️☺️
黑糖玄米茶拿鐵 $50/C
面頭有好多玄米粒,飲果時好有口感,好濃嘅玄米茶,但加左黑糖balance番個甜度,中間加番啲奶變成latte, 好有特色👍🏼
2022-02-17
下午茶
  • 奶蓋白玉烏龍
  • 腐皮壽司
  • 炙燒左口魚蟹膏丼
2022-02-18 98 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑所以自己一個食飯都要食得有格調🙆🏼‍♀️呢間係中環半山嘅餐廳平時經過會好容易忽略佢,但當你見到就知佢係個Hidden Gem💎餐廳裝修以恐龍為主題,配合各種植物令你恍如置身係原始叢林入邊🦖✅ 網烤牛小扒伴唐揚炸雞定食小朋友先做選擇,我一定係要哂牛同雞🤤我鍾意定食嘅一個原因就係佢有種喺日本食飯嘅感覺🇯🇵有小菜主菜飯,夾一夾餸再配一啖飯感覺好和風🍱而佢啲牛扒嘅份量都幾驚人,而且烤得軟嫩有口感,配埋燒汁味道更突出🐮炸雞都非常香脆可口,再多幾件都食得落🐔配埋魚糕同海帶成餐飯好滿足✅mocha另外加$28叫咗杯mocha☕️咖啡同朱古力味平衡得好好,亦唔會過甜🍫朱古力醬喺杯入邊,可以自行按喜好攪拌https://goo.gl/maps/8ecCJkTXWunq1w3Q6

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅ 網烤牛小扒伴唐揚炸雞定食

✅mocha
2022-02-17 2943 瀏覽
小時候娛樂不多,長假期就是在家中抱着零食,聽音樂,玩遊戲機和看電影。筆者尤其喜愛科幻電影,大部分小孩都害怕的《異形》、《大白鯊》、《侏羅紀公園》等等絕對是筆者的菜。位於中環的「為食龍」,前年以招牌日式腐皮壽司打響名堂,新店裝潢設計更猶如真實版「侏羅紀世界」,恐龍無處不在,必能滿足一眾吃貨和熱愛打卡的朋友。環境:✨餐廳裝潢走自然森林路線,以大地色為主調,陽光透過落地大窗戶照進用餐區,配搭長型的木桌椅,更顯簡約溫馨。✨綠化植物環繞餐廳四周,牆上的趣味恐龍塗鴉及老闆多款珍藏恐龍擺設和玩具,不但活躍了店家氣氛,亦營造出城市森林的有趣氛圍。服務:✨職員熱情有活力,態度親切有禮。食物:🍣 腐皮御膳 + 3切鮭魚刺身定食 ($176套餐價,配伴菜及茶)💗筆者推介之「呃Like首選」!顏色豐富,賣相吸引!✨腐皮壽司又稱為稻荷壽司,傳說稻荷神是日本掌管穀物、食物之神,其守護使者狐狸喜愛吃油揚,也一同被民眾供奉。✨筆者選了B餐,包括蟹膏三文魚子、隻燒北寄貝沙律、柚子左口魚、蔥吞拿魚拖羅蓉及明太子厚燒玉子。✨整體而言,食材新鮮,所有魚生沒有腥味,當中左口魚尤其肥美,油香柔嫩。🍱 一人前鰻魚蛋包定食 ($13

環境:

服務:
✨職員熱情有活力,態度親切有禮。

食物:

💗筆者推介之「呃Like首選」!顏色豐富,賣相吸引!

🍱 一人前鰻魚蛋包定食 ($136套餐價,配伴菜及茶)

✨照片可見,原條饅魚份量十足,非常巨型。
✨肉質頗為肥美,加上蒲燒鰻魚汁和嫩滑的炒蛋,味道不俗。
✨伴菜的醬油煮油揚豆皮風味濃厚,帶麻油香,有趣。

🍹 柚子菠蘿梳打 (+$42)

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅
整體價錢💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2022-02-11
之前黎過為食龍食晚餐,今日第一次黎試試午餐。餐廳位於中環Soho區,入口係地下。餐廳兩層高,入到門口店員俾個數字牌我,自己上樓梯之後由店員帶位。裝修以恐龍同森林為主題,幾有玩味。午餐餐牌由12點到3點,價錢由$129至$208不等,包伴菜,茶同主菜,有7款揀,有熱有凍主菜。另外可加錢要三文魚刺身,咖啡或特飲。仲有甜品可以叫。果然午餐抵過晚餐好多。一人前鰻魚蛋包飯定食 $136 另加一鰻魚蛋包飯有成半條大鰻魚,下面係超多滑蛋,上面灑上好多加左鹽嘅紫菜絲。滑蛋下底係白飯,其實似係滑蛋蓋飯多啲。鰻魚暖笠笠又彈牙啖啖肉。滑蛋夠滑,份量唔少。加左鹽嘅紫菜絲記得要撈埋白飯一齊食。三色半刺身丼定食 $138 另加一三色刺身分別有蟹膏,吞拿魚蓉,同三文魚腩,半刺身應該係指三文魚籽。呢個價錢居然有蟹膏食,抵!刺身蓋滿飯面,份量夠足,中間仲加左紫菜。吞拿魚蓉上面灑上少少黑白芝麻粒同蔥花,質素不俗。三文魚腩兩塊,都好肥美。蟹膏本身帶少少鹹香,送飯正,原來蟹膏都撈左少少蟹柳絲,都幾特別。飯粒較乾身,帶微微醋味。跟餐伴菜係魚肉腐皮同蒜蓉昆布,幾豐富喎。跟餐茶係冷泡茶,茶香十足。意想不到牛角包窩夫配雪糕 $88

裝修以恐龍同森林為主題,幾有玩味。

一人前鰻魚蛋包飯定食 $136 另加一

三色半刺身丼定食 $138 另加一

三色半刺身丼定食

跟餐伴菜係魚肉腐皮同蒜蓉昆布,幾豐富喎。
伴菜,冷泡茶

跟餐茶係冷泡茶,茶香十足。

意想不到牛角包窩夫配雪糕

意想不到牛角包窩夫配雪糕 $88 另加一

意想不到牛角包窩夫配雪糕

之前喺第二度試過牛角包窩夫之後就一試愛上。窩夫一客兩件,份量的骰,食到少少牛角包口感,加左大量朱古力醬,上面各放左一球紅豆味同一球雲呢拿味雪糕球,好豐富。伴碟仲加左殼物提子乾,為成碟甜品加添口感。

午餐質素唔錯,而價錢抵過晚市好多。疫情時黎午膳,環境清靜好舒服。
2022-02-15
2022-02-15 2311 瀏覽
雖然唔知幾時有得晚市堂食,或者唔打針可能以後無得堂食,原來有得坐響餐廳好好食一餐都要珍惜。希望大家有機會就去食下好西,特別係撐自己人小店!呢間為食龍最出名就係腐皮壽司,唔係平時壽司店最平既腐皮壽司,而係價錢相對貴既爆餡腐皮壽司。今次點左炙蟹膏厚燒玉子 $32 及柚子左口魚 $33,賣相吸引,大大件係幾好食,但我覺得又未特別好食到值30幾蚊一件壽司。相若價錢,我比較推薦免治雞肉軟骨棒伴日本生雞蛋 $78兩串,口感豐富,伴生蛋醬油是絕配!不過獨特性無腐皮壽司咁高就是了。蜜糖芥末炸雞 $89 大件夠脆皮,醬汁包住炸雞又唔覺膩,肉嫩唔柴皮,好食!日式鰻魚蛋包飯 $198 呢個係飽肚主食,蛋夠滑,而且鰻魚好大條!大滿足!!奶蓋白玉烏龍 $62 呢個奶蓋鹹鹹地,烏龍茶清清地,加三粒好煙韌既白玉,唔錯。最後加點一份甜品又係格仔餅又係窩夫窩夫 $128 選了抹茶白朱古力口味。賣相唔錯,但味道超甜,特別係塊抹茶朱古力!而呢個價錢我亦覺得唔太值,有少少失望。呢一餐如果無叫甜品的話,價錢以及滿意度會高好多。不過餐廳整體而言都唔錯,佈置裝飾以及食物賣相都打卡able,不過建議提早訂座,以獲安排較佳座位位置,我

免治雞肉軟骨棒伴日本生雞蛋

蜜糖芥末炸雞

日式鰻魚蛋包飯

又係格仔餅又係窩夫窩夫

呢一餐如果無叫甜品的話,價錢以及滿意度會高好多。不過餐廳整體而言都唔錯,佈置裝飾以及食物賣相都打卡able,不過建議提早訂座,以獲安排較佳座位位置,我當日walk in只能坐在餐廳中央長枱,旁邊及對面都是其他walk in客人,靠透明膠版分隔。
免治雞肉軟骨棒伴日本生雞蛋
蜜糖芥末炸雞
日式鰻魚蛋包飯
2022-02-15 1761 瀏覽
腐皮御膳有Set A and B 㨂~ 我㨂左Set A 蟹膏三文魚子:蟹膏嘅味道幾清甜,魚子都係清甜路線~ 我覺得呢一道菜點少少豉油都仲得~明太子三文魚:因為佢落咗明太子醬,所以本身已經夠晒鹹同鮮味,連豉油都唔使點!再加上三文魚嘅鮮甜,味道層次十足!!柚子胡椒油甘魚蓉:柚子胡椒好得意~😎 柚子嘅酸,加胡椒嘅少少辣同甘苦,好帶出到油甘魚鮮甜嘅魚肉味,係一款開胃嘅壽司嚟!和風汁帶子:和風汁醬嘅甜,加大大粒帶子嘅鮮甜可口,兩種味道撞埋一齊簡直係perfect match~~🙆🏻‍♂️芝士蟹籽厚燒玉子:幾香口,玉子加埋芝士的配搭,冇得輸👍🏼牛角包雪糕窩夫🧇🍦雪糕有兩隻味~ 睇顏色就知道,粉紅色嘅係士多啤梨,味道一般,感覺似係雀巢家庭裝三色雪糕嘅士多啤梨一樣~ 不過,另一種係咖啡味雪糕,味道非常出色!配搭埋其他脆脆粒粒入口好正黑糖玄米拿鐵☕️我特別地叫咗少糖~ 味道就感覺啱啱好 黑糖糖漿聚集喺成杯飲品嘅底部🍹所以,飲之前,一定要攪拌先得~ 否則就無味道。喺杯面奶泡上面,有好多玄米,一樣係製造到脆卜卜嘅口感😋CappuccinoEspresso嗰shot嘢嘅咖啡味夠晒濃,on top加咗好多奶泡,
腐皮御膳

有Set A and B 㨂~ 我㨂左Set A

芝士蟹籽厚燒玉子:幾香口,玉子加埋芝士的配搭,冇得輸👍🏼

牛角包雪糕窩夫🧇🍦

黑糖玄米拿鐵☕️
我特別地叫咗少糖~ 味道就感覺啱啱好

Cappuccino
Espresso嗰shot嘢嘅咖啡味夠晒濃,on top加咗好多奶泡,飲落好creamy,再加上喺奶泡面落咗少少🤏🏻chocolate powder。除咗飲落有少少甜甜地,中和咗咖啡嘅甘苦味之外,一點點嘅朱古力粉撒咗落去奶泡上面,就變到好似一條白色波點裙咁~望落好得意喎!!☺️
2022-02-11
2022-02-13 97 瀏覽
最近放假想食下日本野,本身打算簡單食個壽司郎,但朋友就介紹呢間「為食龍」專食腐皮壽司既特食餐廳。上網睇到店內環境特別、Menu款式新穎,價錢尚可,咁就約埋一齊試下。聽講平時都多人排隊,咁就特意提早剛開門不久約12時排隊入內。入到去見到餐廳充滿恐龍主題的擺設,猶如置身科幻王國,記得仲有一句「Eat like a dinosaur」,環境空間不錯。話晒呢度出名食腐皮壽司,同朋友二話不說分別點了choice A、B睇睇有咩分別。約10分鐘後上菜。套餐除了精緻的特色腐皮壽司,還有3件三文魚刺身配上其他少吃,賣相不錯,食材用料新鮮度尚可。份量方面比預期多,食完都飽晒!但是問題就開始出現了,心諗打卡賣相擺設講究啲,等耐少少都無問題;再過了10分鐘另一套餐還沒送上,而朋友已差不多食完。經詢問跟進後約10分鐘後送到,最終從點餐到送來總共30分鐘。如果大家不趕時間,打下卡嘗試特別既腐皮壽司係可以的,畢竟賣相精緻,食材新鮮尚可。但不建議大家分開點腐皮壽司套餐A、B,建議只攻其一!齊上齊落,共同進退!除非大家想望住是但一方用餐,餓親自己。後來發現此情況不是偶然,不少顧客有同樣問題,若同時點了套餐A、B需等候

約10分鐘後上菜。

但不建議大家分開點腐皮壽司套餐A、B,建議只攻其一!
齊上齊落,共同進退!除非大家想望住是但一方用餐,餓親自己。
後來發現此情況不是偶然,不少顧客有同樣問題,若同時點了套餐A、B需等候20-30分鐘才上菜完成。
(P.S 食物質素及賣相不錯,同朋友打卡食環境係不錯選擇。
明白到餐廳盡量希望集中order,一次過先整同樣菜式,但是時間管理出餐進度也是十分重要,不然影響對方用餐。
當日開門不久便出現此情況,是難以接受理解。
希望負責人可以改善有關問題,否則「為食龍都要變成垃圾龍」。)

2022-02-10 74 瀏覽
腐皮壽司係壽司裏面係好食為食龍係銅鑼灣之前都有間不過執左 轉左係中環些利街開位置係The bake house 前少少 唔難搵行上幾級樓梯左手邊就見到玻璃趟門建議係OpenRice book左位先入到去 店員會比匙扣你 之後上一樓再有店員帶位坐低 中間樓梯位都係打卡位 啲鏡好有特色上到去一樓 天花板都有特色嘅霓虹燈整體坐位有好多 坐得好舒服坐低就嗌左一人前鰻魚蛋包飯 $136個餐包2個前菜 一杯凍茶雖然係lunch set 但份量唔少鰻魚有一整條 而且炒蛋好滑足夠2個人share腐皮御膳B +3切三文魚刺身$176點解會係B 因為有A 同B揀無影到所以無得比較但整體5件腐皮壽司都好好食 好抵食啲餡係迫爆件壽司飯三文魚剌身都好厚身 有鮮味Lunch set 會包一杯茶 亦可以加錢飲咖啡或者特飲但推介既白玉奶蓋烏龍就要2點半先有得叫白玉奶蓋烏龍$62上面3粒白玉好煙靭 而且係有輕微燒過 加上有甜甜地 配埋下面鋪左木槺碎 黐埋一齊食幾特別奶蓋整得幾好 唔會太甜 比例又唔會佔整體好多 啱啱好 飲到一半夾埋烏龍茶 淡味得黎又有甜味
腐皮壽司壽司裏面係好食

2022-02-10
  • 奶蓋白玉烏龍
  • 一人前鰻魚蛋包飯
2022-02-10 205 瀏覽
成日見到好多人黎呢間餐廳打卡🦖今日放假終於可以黎到試喇!提提大家想食要先book位啊,餐廳長期都好full呢~🍣炙燒蟹膏厚燒玉子 Crab Paste ($32)必食腐皮壽司!賣相咁colorful好吸引🤤呢款壽司蟹膏有好多!聞落好香而且新鮮~加上厚燒玉子係一個唔錯嘅配搭🥰🍣辣味三文魚 Spicy Salmon ($33)辣味三文魚香辣惹味!而且粒粒三文魚份量都好多~🍣明太子芝士蛋黃三文魚 Mentaiko Salmon ($35)呢個食落有juicy嘅感覺~ 蛋黃三文魚好正!個人中意壽司加沙律醬,所以推薦呢個🤣🍣蔥吞拿魚拖羅蓉 Minced Tuna ($34)粒粒吞拿魚幼細香滑,食落唔腥!而拖羅蓉口感軟嫩~ 鮮味十足🤤🍣邁阿密女郎 Miami Sexy Pink Lady (Half $82)呢個原來係吞拿魚sushi rolls~ 製作需時,要耐心等候!吞拿魚好新鮮,飯內仲夾住辣嘅吞拿魚蓉🤤食落口感豐富有驚喜🥰🧀芝士拼盤 Cheesy Set ($148)心血來潮想食芝士,呢個拼盤幾正🤣芝士條中嘅mozzarella多到可以拉絲!一定要熱辣辣食~薯條配溫泉蛋都好好味~ 呢個pla
成日見到好多人黎呢間餐廳打卡🦖
今日放假終於可以黎到試喇!
提提大家想食要先book位啊,餐廳長期都好full呢~

🍣炙燒蟹膏厚燒玉子 Crab Paste ($32)
必食腐皮壽司!賣相咁colorful好吸引🤤
呢款壽司蟹膏有好多!聞落好香而且新鮮~
加上厚燒玉子係一個唔錯嘅配搭🥰

🍣辣味三文魚 Spicy Salmon ($33)
辣味三文魚香辣惹味!
而且粒粒三文魚份量都好多~

呢個食落有juicy嘅感覺~ 蛋黃三文魚好正!
個人中意壽司加沙律醬,所以推薦呢個🤣

🍣蔥吞拿魚拖羅蓉 Minced Tuna ($34)
粒粒吞拿魚幼細香滑,食落唔腥!
而拖羅蓉口感軟嫩~ 鮮味十足🤤

炙燒蟹膏厚燒玉子

吞拿魚好新鮮,飯內仲夾住辣嘅吞拿魚蓉🤤
食落口感豐富有驚喜🥰

邁阿密女郎

🧀芝士拼盤 Cheesy Set ($148)
心血來潮想食芝士,呢個拼盤幾正🤣
薯條配溫泉蛋都好好味~ 呢個platter值得一試🥰

芝士拼盤

🥤奶蓋白玉烏龍 Milk Foam Oolong with Mochi Balls ($62)
奶蓋奶味香濃,上面仲有一串好得意嘅mochis🤣
烏龍茶都好飲,味道唔會過甜🙌🏻

奶蓋白玉烏龍

☕️Latte ($38)
而我呢杯latte拉花好靚~
飲落奶味香淳,口感細滑🤤

Latte
午餐
炙燒蟹膏厚燒玉子
邁阿密女郎
Latte
2022-02-08 173 瀏覽
朋友book左位去這間位於中環店的為食龍~首先大家都抱住好高期望食呢一餐~品嚐各種不同嘅腐皮壽司,點知越期望就越失望!😒😪一入門囗裝修係好特別~但內裏職員態度真的好麻麻!我們要行上兩層樓梯才到坐的位置~所以不適合殘疾人士及不便行動的食客!當我們落order時另一職員態度劣評!1) 叫兩樣食物冇兩樣食物!仲要cool爆2) 問佢相片乜名堂,嗡了都吾知佢講緊乜只有佢自己先知!3) order完佢只想與其他職員閒談4) 食物來到的賣相真的不吸引5) 價錢與食物不成對比!不值~所以我們快快吃完便匆匆離開!因為就算環境幾特別幾靚都好!人的態度是很重要的!我相信沒有下次了

當我們落order時另一職員態度劣評!
1) 叫兩樣食物冇兩樣食物!仲要cool爆

2) 問佢相片乜名堂,嗡了都吾知佢講緊乜
只有佢自己先知!
3) order完佢只想與其他職員閒談

4) 食物來到的賣相真的不吸引

5) 價錢與食物不成對比!不值~

2022-02-05
2022-02-07 70 瀏覽
呢間主打腐皮壽司嘅日式餐廳,真係想試好耐,過年前已訂咗位。 🗓估唔到個疫情越演越烈, 冇咗晚市堂食之後,真係少咗好多朋友聚會!🥲趁仲放緊新年假,中午快閃中環蘇豪區,醫下個餓咗好耐的肚!😋兩層高嘅餐廳,外型及室內裝修都極盡心思,好有熱帶雨林feel,襯返隻為食龍。🦖點咗八件腐皮壽司,每件價錢由$29-$36, 第一個感覺係 有啲貴!💸不過諗深一層,喺中環呢個地段,咁認真嘅裝修, 腐皮壽司都新鮮足料, 相對都合理嘅!😊不過疫情真係好嚴峻,大家如果想試,不妨考慮下佢哋嘅外賣團購,買返屋企慢慢食喇!🏠🍱 唔知外賣團購嘅價錢會唔會抵啲呢! 🤑🤑🤑

趁仲放緊新年假,中午快閃中環蘇豪區,醫下個餓咗好耐的肚!😋

🍱 唔知外賣團購嘅價錢會唔會抵啲呢! 🤑🤑🤑
午餐