炯記出名食手斯雞同撈麵,之前有朋友帶過我殷食覺得幾好食,所以今次特登帶媽媽黎試。炯記有幾間分店,不過唯獨長沙灣分店裝修係得別靚同野食亦多款啲。炯記其他分店裝修同一般茶記差唔多,不過長沙灣店就比較似一間cafe,感覺明亮簡潔,地方亦乾淨企理,所以我都特登黎哩間分店。另外,佢地除左飯麵,長沙灣店仲多左牛角包。玉桂奶茶 & 荔枝梳打(跟餐加$10) - 所有飯麵全日早餐都有包咖啡/茶,亦可以加$10轉特飲。玉桂奶茶好香玉桂味,茶味唔會太澀,都幾好飲。 荔枝梳打荔枝味香甜,夏天飲就最啱。鴛鴦手撕雞撈麵($58) - 鴛鴦手撕雞即係麻辣同鹽焗,手撕雞肉質好滑,鹽焗入味得黎唔會太鹹,麻辣辣度大約係小辣同中辣之間,建議食得辣先好點。撈麵用左粗麵,麵量多,炒得夠鬆,食倒油香之餘又唔會油淋淋,做得出色。跟餐仲有一小碟酸辣雲耳做開胃菜。醬皇冬菇豬手撈麵($58) - 豬手有兩大舊,炆得夠腍又入味,豬手皮厚厚充滿骨膠原,冬菇都有好多隻,同樣又腍又入味。腩叉牛角包($36) - 牛角包餡料可以揀手斯雞或者腩叉,因為已經叫左手撕雞撈麵,所以我地就揀左腩叉牛角包。牛角包比手掌仲大,口感非常鬆軟,上面夾左四大塊腩叉

另外,佢地除左飯麵,長沙灣店仲多左牛角包。
玉桂奶茶 & 荔枝梳打

醬皇冬菇豬手撈麵
腩叉牛角包($36) - 牛角包餡料可以揀手斯雞或者腩叉,因為已經叫左手撕雞撈麵,所以我地就揀左腩叉牛角包。牛角包比手掌仲大,口感非常鬆軟,上面夾左四大塊腩叉同沙律菜,腩叉偏肥,肉質軟嫩但又唔會太油,非常好食。
腩叉牛角包
香茅雞翼($24) - 雞翼煎得夠乾身,雞皮少少脆又唔會好油,雞翼醃得入味,雞肉亦唔會太乾。
香茅雞翼
總結,無論係手撕雞、撈麵、腩叉定牛角包,全部水準都好高,環境都好乾淨企理坐得舒服,價錢都係街坊價,仲要唔洗加一,非常抵食。
玉桂奶茶 & 荔枝梳打
腩叉牛角包
香茅雞翼
2022-08-06 719 瀏覽
炯記有挺多分店的,不過想不到的是這間長沙灣分店竟然不是賣燒味的,反而是有點像冰室的感覺,也算是一個新的嘗試!秘制醬皇豬手撈麵(56元)這裡兩大特色合拼在一起的菜式,豬手燉煮得非常入味,醬香味十足,質感軟滑,吃起來完全不油膩,味道又不會太鹹,剛剛好!撈麵是鵝油撈麵,吃起來爽滑彈牙,味道濃香!而且套餐還配有一小份的酸辣黑木耳,配合起來更解膩!清湯牛魔王(88元)這個是牛腩拼牛肚,雖然只是清湯,但吃起來也挺入味的,而且更突出了本身的味道!牛肚燉煮得剛好,嫩中帶點爽,咬起來完全不費力!牛腩也燉得非常鬆化,吃起來有肉香和油香!鹽焗手撕雞腸粉(38元)鹽焗手撕雞吃起來味道非常香,帶點麻油的香味,而且肉質滑嫩,雞皮爽滑!而腸粉醬油配上甜醬,簡簡單單配上濃香的手撕雞,味道更香,質感滑嫩!香茅雞翼2隻(16元)這個挺有驚喜的,炸得非常香脆,皮脆肉嫩的感覺,而且香茅味非常足,味道真不錯!凍檸檬茶(套餐加3元)檸檬茶是偏西式的口味,不是傳統港式檸檬茶。

秘制醬皇豬手撈麵(56元)

秘制醬皇豬手撈麵

清湯牛魔王(88元)
清湯牛魔王

鹽焗手撕雞腸粉(38元)
鹽焗手撕雞腸粉

香茅雞翼2隻(16元)
香茅雞翼2隻

凍檸檬茶(套餐加3元)
凍檸檬茶

檸檬茶是偏西式的口味,不是傳統港式檸檬茶。
2022-08-05
清湯牛魔王
鹽焗手撕雞腸粉
香茅雞翼2隻
凍檸檬茶
2022-08-03 33 瀏覽
前排喺長沙灣做嘢,Lunch time同同事一齊去附近睇吓有咩食,不如試吓呢間裝修得幾靚嘅餐廳,所以入去試吓🤭今次就叫咗佢哋出名嘅銷魂叉撈麵,手撕雞牛角包配龍蝦湯, 仲有麻辣手撕雞海蜇腸粉,另外仲叫咗佢兩杯新出嘅特飲,番石榴四季春烏龍茶同菠蘿四季春烏龍茶☺️銷魂叉撈麵,叉燒半肥瘦,燒得都唔錯再配上鵝油撈麵,😄正!手撕雞牛角包配龍蝦湯,呢個配搭都幾特別,通常手撕雞都係配腸粉,今次配牛角包,好fusion 同幾好味,再配上龍龍嘅龍蝦湯,以為自己食緊西餐🤣麻辣手撕雞海蜇腸粉,麻辣醬都好出名,鍾意食辣嘅朋友就一定要試吓啦😝另外,兩杯特飲,小編就比較鍾意菠蘿四季春烏龍茶,因為會容易入口,而番石榴四季春烏龍茶,感覺就清新啲,酸酸甜甜☺️

銷魂叉撈麵,叉燒半肥瘦,燒得都唔錯再配上鵝油撈麵,😄正!

2022-08-01 42 瀏覽
之前好友成日同我講炯記的鵝油撈麵好得, 搞到我心思思,上星期見去開元州村搵佢,即叫佢帶路啦!我地得兩丁友廢事諗就叫左個二人滿足套餐🔽🔽🔽✡️ 是日老火湯 ~ 當日係冬瓜飲幾口好消暑。✡️ 酸辣蒜香雲耳 ~ 酸酸地雲耳一朵朵好爽好開胃。✡️ 麻辣雞腎 ~ 雖然係麻辣,但只屬少辣唔會死辣,涼拌小菜來說唔錯。✡️ 鹽焗手撕雞 ~ 焗好的鹽雞, 撕好的雞絲幾滑唔洗自己拆骨係正d。✡️ 清湯牛魔王 ~ 有牛腩和牛肚,已經炆得好腍, 牛腩仲有d筋位,我喜歡點辣油食。✡️ 郊外油菜 ~ 唐生菜加點甜豉油, 爽脆香甜。✡️ 太子鵝油撈麵 ~ 必點,絕對有驚喜,每條粗麵都掛滿太子鵝油和醬汁入口好有鵝香,仲要份量十足。🥤 兩杯凍飲

我地得兩丁友廢事諗就叫左個二人滿足套餐🔽🔽🔽

✡️ 是日老火湯 ~ 當日係冬瓜飲幾口好消暑。

✡️ 酸辣蒜香雲耳 ~ 酸酸地雲耳一朵朵好爽好開胃。

✡️ 郊外油菜 ~ 唐生菜加點甜豉油, 爽脆香甜。

🥤 兩杯凍飲
2022-07-31 559 瀏覽
👩🏻‍💻有陣時夜晚太懶又唔想煮飯👩🏻‍🍳諗起有啲餐廳有啲二人套餐真係超抵食😋唔洗$200就有齊餐湯🥣主菜🥘白飯同飲品🥤好吸引呢😍😍🍜今次係長沙灣呢間餐廳🍴除咗都係兩個人$200都唔洗💰比平時食開嗰啲更加多款色🥳$198已經🈶️齊8⃣️樣野🥳🈶️靚湯🔥鵝油麵🦢🈶️菜等等🥳抵食指數簡直爆燈呀👍👍👍👍👫二人套餐 $198▫️鹽焗手撕雞:呢個我見好多枱都🈶️叫到🔥果然係好好食👍鹽焗味道啱啱好😋啖啖肉唔錯👍推介推介🥳▫️豬手:我好喜歡食豬手🐷呢個豬手炆得仲好琳😋充滿着骨膠原☺️超正呀👍👍▫️酸辣雲耳:我本身就只係食到BB辣🌶️我朋友話呢個酸酸辣辣❤惹味仲夠曬辣👍▫️鹽焗雞腎:夠爽口❤口感新鮮🔥▫️鵝油撈麵:我都係因為呢個鵝油撈麵所以黎嘅🦢原來鵝油係一啲都唔會油膩🔥而且仲非常之香添👍麵嘅質地夠彈牙🥳若果可以剪開啲麵咁就更加容易入口喇👍👍◽️老火湯:值得一讚佢個老火湯好夠濃🔥料夠多😋一啲都唔油膩添👍▫️白灼生菜:灼得啱啱好🔥上枱個陣生菜仲非常之脆囗架👍▫️熱奶茶🔥熱檸蜜:對我呢個奶茶精黎講☕️佢嘅奶茶雖然未到超好飲水平❤但我都覺得係合格了🈴️

👫二人套餐 $198

▫️鹽焗雞腎:夠爽口❤口感新鮮🔥

▫️白灼生菜:灼得啱啱好🔥上枱個陣生菜仲非常之脆囗架👍

• 鵝油撈麵
  • 鹽焗手撕雞
2022-07-31 33 瀏覽
今日同媽媽黎到位於長沙灣既炯記餐室食brunch餐廳環境走小清新路線,而且地方非常寬闊,坐得好舒服食物款式都幾多,而且價錢親民手撕雞牛角包牛角包就食得多,手撕雞牛角包都係第一次食,牛角包夠熱而且酥脆,手撕雞份量多,雞肉嫩滑多汁,配麻醬幾啱夏天食,同牛角包都幾夾,而且旁邊更配有沙律菜,令整個配搭更清新。手撕雞腸粉腸粉熱辣辣,而且口感滑溜,醬汁都好足夠,手撕雞係鹽焗,能夠食到雞嘅鮮味,同時都食到鹽焗嘅香味,早餐來講豐富得來又抵食。腩叉撈麵賣相非常吸引,腩叉肉質軟腍,撈麵係舖頭著名嘅鵝油撈粗,麵質彈牙,油量光澤,充滿油香,加上少少醬油嘅甜味,調味啱啱好,幾有驚喜。撈麵更配老火湯,都幾足料,而且味道濃郁。銷魂腩叉食完腩叉之後覺得真係好正,於是再encore個例牌,腩叉賣相美觀吸引,肥瘦匀稱,肉質好腍,表面燒得啱啱好,充滿蜜糖甜味,而且肉味新鮮,果然係招牌另外仲叫左凍檸茶,酸酸甜甜茶底濃郁,夏天消暑一流
今日同媽媽黎到位於長沙灣既炯記餐室食brunch

餐廳環境走小清新路線,而且地方非常寬闊,坐得好舒服

食物款式都幾多,而且價錢親民

手撕雞牛角包

手撕雞腸粉

腩叉撈麵

撈麵更配老火湯,都幾足料,而且味道濃郁。

銷魂腩叉

另外仲叫左凍檸茶,酸酸甜甜茶底濃郁,夏天消暑一流
2022-07-31 386 瀏覽
餐廳佈置用上純白顏色作主調, 好清新的感覺 ,環境相當舒適,比一般 茶餐廳寧靜舒服。二人滿足套餐 $198冬瓜老火湯廣東人最喜歡飲老火湯, 冬瓜老火湯,入口清甜 ,清熱消暑,夏天最適合的湯水。鹽焗雞腎雞腎爽口帶嚼勁, 淡淡鹽焗的鹹香。酸辣蒜香雲耳雲耳營養高,脆脆的口感, 酸酸辣辣, 加上惹味的蒜香 ,令人胃口大開的涼拌菜。清湯牛魔王 ( 例牌 )深褐色的牛腩、 牛肚,滷得好入味,香氣十足,輕輕已經好容易咬開, 牛味突出, 拌麵一流。焗手撕雞去骨手撕雞, 灑上炒香的芝麻, 伴上香香的麻油,雞絲惹味嫩滑 , 充滿誘惑人的鹹香。太子鵝油撈麵充滿彈性的麵條 ,煮得剛好,不會過稔,口感一流, 每條麵條掛滿甘香的鵝油, 香而不膩,份外吸引。郊外油菜翠綠的生菜 , 香甜爽脆。檸蜜、 奶茶檸蜜餐飲, 香甜潤喉, 地道港式奶茶,茶香奶滑, 冰爽解渴。

二人滿足套餐 $198
冬瓜老火湯

鹽焗雞腎
雞腎爽口帶嚼勁, 淡淡鹽焗的鹹香。

酸辣蒜香雲耳

清湯牛魔王 ( 例牌 )

焗手撕雞

太子鵝油撈麵

郊外油菜
翠綠的生菜 , 香甜爽脆。

檸蜜、 奶茶

2022-07-30 28 瀏覽
好少黎長沙灣😙今日黎到長沙灣又見到一間冰室坐滿晒人就即管試下🤣我就叫左個秘製醬皇豬手撈麵$56加$16就有個冬菇扒生菜🥬起碼有四至五舊豬手每舊都大大舊 好淋好滑而呢間餐室應該最出名就係撈麵撈麵的確彈牙 份量應該唔只一個麵 至少有個半無論男或者女都會夠飽😙而我同事就今日特別想食頹飯而一間餐廳既頹飯如果整得好都已經贏左😎所以就揀左個烔記經典炒蛋飯$59有德國紐倫堡腸,漢堡扒,火腿及炒蛋的而且確似頹飯不同彼頹飯雖然相冇Focus係炒蛋度 但係個炒蛋的確又香又滑然後加一個小食腩叉牛角包🥐$36用刀叉🍴一切入去每一下都索索聲 好明顯係香脆鬆化既配埋肥叉燒 都估唔到原來係咁夾
好少黎長沙灣😙今日黎到長沙灣

而我同事就今日特別想食頹飯
而一間餐廳既頹飯如果整得好
都已經贏左😎
所以就揀左個烔記經典炒蛋飯$59
有德國紐倫堡腸,漢堡扒,火腿及炒蛋
的而且確似頹飯不同彼頹飯

用刀叉🍴一切入去
每一下都索索聲 好明顯係香脆鬆化既
配埋肥叉燒 都估唔到原來係咁夾
2022-07-28 30 瀏覽
必食鵝油麵哩間餐廳系荃灣好耐,但門面真系黑麻麻吾吸引,從來無入去過。哩間新店系元州村感覺比較modern和清新,其實應該吸引到年輕人,但下午茶時間得三四檯客,可能選擇太少,點都好難同茶餐廳比較。下午茶時間得一個女侍應系樓面,所以都要等一陣,但算幾有禮貌,解析麵系下午茶餐都系鵝油麵,又介紹半隻雞幾錢。麵底(5分)- 真系幾難得,麵系粗麵無鹼水味,吾硬,鵝油吾太油亦吾鹹,真系必食。但可以的話問下個客人剪無剪會更貼心後來網上查下,原來鵝油含有单不饱和脂肪酸,有一定的降血脂的作用,适量食用鹅油不会令人感到油腻手撕鹽焗雞(3分)- 有雞味,吾會死鹹,但可能系雞胸,都幾”鞋”,真系要去D 出名海南雞學下野。雞份量比較少,下次叫半隻雞加個淨麵抵D.腩叉(4分)- 燒得都有燶邊,特別地方系用腩吾系其他燒味鋪用半肥瘦梅頭,可能平D,但整得幾鬆軟。例湯(5分)- 系紅蘿蔔吾知道煲乜,真系好濃好甜。咖啡(1分)- 可能主打吾系茶水,真系幾差,無咖啡味。亦可能影響生意原因之一。
必食鵝油麵

哩間餐廳系荃灣好耐,但門面真系黑麻麻吾吸引,從來無入去過。

哩間新店系元州村感覺比較modern和清新,其實應該吸引到年輕人,但下午茶時間得三四檯客,可能選擇太少,點都好難同茶餐廳比較。下午茶時間得一個女侍應樓面,所以都要等一陣,但算幾有禮貌,解析麵系下午茶餐都系鵝油麵,又介紹半隻雞幾錢。

麵底(5分)

手撕鹽焗雞(3分)

腩叉(4分)

例湯(5分)
- 系紅蘿蔔吾知道煲乜,真系好濃好甜。

咖啡(1分)
手撕鹽焗雞撈麵
咖啡
例湯
2022-07-28
例湯
2022-07-23 48 瀏覽
同朋友係長沙灣行街,朋友介紹呢間餐廳話好抵食,我地就入去食嗰晩餐~ 餐廳環境光猛,設計偏日式,而且環境闊落,都坐得幾舒服😌🔎二人滿足套餐($198)因為太多選擇唔知食咩好,我同朋友就叫左二人套餐,可以一次過試曬唔同野食。🔹麻辣手撕雞 (例牌)手撕雞肉質都幾滑,辣度都算辣,不過係可接受程度,唔食得辣既朋友可以揀鹽焗手撕雞~🔹清湯牛魔王(例牌)佢有牛腩同牛肚,炆得好入味。牛腩唔會太韌,牛肚炆得好冧,好容易咬開~🔹酸辣蒜香雲耳雲耳酸酸辣辣,非常開胃,同朋友不知不覺間就食曬成碟~🔹麻辣雞腎雞腎爽口,嗰麻辣醬味道應該同手撕雞嗰個一樣🤣🤣🔹郊外油菜食左咁多肉,係時間要食返啲菜平衡下🤣🤣嗰菜咬落好爽口,唔會話烚到冧曬,無曬口感。🔹太子鵝油撈麵呢個係餐廳既必食菜式之一,因為基本上見到每一枱都有叫~原本仲擔心會唔會好油膩,但原來一啲都唔會,配上彈牙既麵,真係唔錯👍🏻🔹是日老火湯老火湯飲落非常濃郁,都幾好飲~🔹冷熱飲品我同朋友都係飲凍檸茶,正正常常~可以用佢黎解下麻辣手撕雞同雞腎既辣度🫢🫢🫢

🔎二人滿足套餐($198)

🔹麻辣手撕雞 (例牌)

🔹清湯牛魔王(例牌)

🔹酸辣蒜香雲耳
雲耳酸酸辣辣,非常開胃,同朋友不知不覺間就食曬成碟~

🔹麻辣雞腎
雞腎爽口,嗰麻辣醬味道應該同手撕雞嗰個一樣🤣🤣

🔹郊外油菜

🔹太子鵝油撈麵

🔹是日老火湯
老火湯飲落非常濃郁,都幾好飲~

🔹冷熱飲品

2022-07-23 29 瀏覽
🎈長沙灣元州邨炯記唔講唔知呢間咁靚啱曬打卡 嘅餐廳原來係賣鵝油撈麵仲有出晒名的招牌肥腩叉估唔到食碗中式撈麵都可以好似去左cafe 到坐得咁舒服啊~-銷魂腩叉炒蛋飯 例湯 58銷魂腩叉完全無得輸燒得香口,肉味濃加埋炒蛋蛋味濃炒得嫰仲有自家製醬油簡單但大愛。-手撕雞 拼豬手  鵝油撈麵58 呢到的手撕雞都係招牌菜,少許鹹香手撕雞,雞肉食落去肉質滑溜,仲有陣陣芝麻的香味。豬手滷的入味又夠爽,入面d筋先至好食啊~最不得不提都係鵝油撈麵燒鵝油精華香濃,鵝油粗麵除了有鵝油香外,仲加上秘製甜豉油,未入口已經陣陣鵝油香,好惹味。-清湯牛魔王撈麵牛腩牛肚鵝油撈麵60都係招牌黎滷的入味夠肉香,食落啖啖肉好食呢。-最後仲叫左夏天必叫的兩款特飲白桃梳打 10 同荔枝梳打 10夠晒冰涼爽口, 解暑一流。

🎈長沙灣元州邨炯記
唔講唔知呢間咁靚啱曬打卡 嘅餐廳
原來係賣鵝油撈麵

仲有出晒名的招牌肥腩叉
估唔到食碗中式撈麵都可以好似去左cafe 到坐得咁舒服啊~
銷魂腩叉炒蛋飯 例湯 58

銷魂腩叉完全無得輸
燒得香口,肉味濃

加埋炒蛋蛋味濃炒得嫰

仲有自家製醬油
簡單但大愛。

手撕雞 拼豬手  鵝油撈麵58

豬手滷的入味又夠爽,入面d筋先至好食啊~

最不得不提都係鵝油撈麵

清湯牛魔王撈麵牛腩牛肚鵝油撈麵60

都係招牌黎

滷的入味夠肉香,食落啖啖肉
好食呢。
最後仲叫左夏天必叫的兩款特飲

白桃梳打 10 同荔枝梳打 10
夠晒冰涼爽口, 解暑一流。
2022-07-19 30 瀏覽
炯記,唔好以為浄係得燒味,長沙灣新開呢間靚到好似文青cafe 咁 🤩環境裝修得好靚,連食物都配合埋,有all day breakfast 又有水果特飲♥️岩曬同朋友去食Brunch 我哋叫左 手撕雞牛角包+荔枝梳打 ,牛腩撈麵+蝦籽,腩叉撈麵+水蜜桃梳打先講2杯飲品,好清新👍🏻岩曬夏天飲。而且跟餐有優惠價🤩幾吸引手撕雞牛角包🥐 包好酥化,而且牛油味好香,再加上手撕雞肉嫩滑,冇油膩嘅感覺👍🏻好食牛腩撈麵+蝦籽:滿滿嘅蝦籽+炯記必食嘅鵝油撈麵♥️食落又鮮又香又滑🤩牛腩大大塊,雖然乾身左少少,但勝在有鵝油撈返勻👍🏻唔錯腩叉撈麵:呢個一流!鵝油撈麵好食就唔使多講,果件腩叉真係肥瘦適中,肥美位油香!瘦位亦都唔會乾身到鞋口!叉燒中嘅極品👍🏻👍🏻👍🏻 今次好滿意,因為燒味完全keep 到水準,再加上其他文青輕食都十分破格💪🏻越早越好。

2022-07-18 45 瀏覽
大小姐同我一樣都係吃貨所以我哋都好鍾意去試唔同嘅餐廳今日我哋又去長沙灣搵日食 估唔到喺元州商場會有一間裝修得咁靚嘅平民餐室 我講緊嘅就係炯記餐室佢哋嘅鵝油撈麵好出名㗎所以今日我哋就試咗個清湯牛腩撈麵 麵條超級彈牙撈埋鵝油真係好好食😋😋😋大小姐食唔停口牛腩煮得好軟身雖然未至於入口即溶但係都好容易咬佢嘅醬皇豬手亦都係好出名㗎 豬手炆得好入味 我平時自己喺屋企都會炆豬手但係始終都唔夠入味所以呢碟豬手好快就已經畀我食光光 食完感覺自己食咗好多骨膠原🤣🤣🤣仲有呢碟小食拼盤 夏天我哋都好鍾意食凍盤 拼盤就有三款唔同嘅小食分別係木耳,無骨雞爪同埋雞腎全部都好惹味 喺度坐得好舒服因為枱與枱之間有好充足嘅距離 就算隔離枱傾計傾到好大聲都唔會影響到你再加上店員都好有禮貌好好服務總結如果你去到長沙灣區想坐得舒服又食得開心就可以試下炯記餐室喇真係好值得推介㗎
大小姐同我一樣都係吃貨

食完感覺自己食咗好多骨膠原🤣🤣🤣

仲有呢碟小食拼盤
夏天我哋都好鍾意食凍盤
拼盤就有三款唔同嘅小食
分別係木耳,無骨雞爪同埋雞腎
全部都好惹味

喺度坐得好舒服
因為枱與枱之間有好充足嘅距離
就算隔離枱傾計傾到好大聲
都唔會影響到你
再加上店員都好有禮貌好好服務

2022-07-14 42 瀏覽
返學嗰陣好朋友提議就去咗呢一間餐廳食嘢,知道FB有人話呢間餐廳好有驚喜,所以即刻book枱試下!🔸鐵板肉眼扒上到黎已經覺得好吸引,質地相當鮮嫩,香嫩多汁,入味好香,味道令人上癮👍🏻
🔸鐵板肉眼扒
2022-07-13 43 瀏覽
“鴛鴦手撕雞撈麵”($58)“清湯牛魔王飯”($58)“腩叉牛角包”($36)“水蜜桃梳打/菠蘿四季春烏龍茶”(+$10)長沙灣元州商場開咗間好靚嘅冰室☺️用上奶油色成間cafe咁💕呢間炯記最出名嘅就係手撕雞🐔所以要咗份鴛鴦手撕雞撈麵即係鹽焗+麻辣味🌶手撕雞肉質嫩滑😋麻辣味愈食愈辣好過癮😍送飯一流😝另外要咗份清湯牛魔王飯🐮有牛肚同牛腩食落完全唔韌,牛味濃郁☺️加埋辣椒油更香更惹味😝而每份主食仲會跟埋是日開胃菜☺️涼拌雲耳蒜味香,仲有點微辣好正😚餐廳有一樣小食吸引住我🤣就係腩叉牛角包🐷🥐超酥脆嘅牛角包夾住4,5件叉燒餐廳用上最靚半肥瘦腩肉叉燒😋估唔到配上牛角包又幾襯😙跟餐+$10就可以叫特飲🥰要咗水蜜桃梳打🍑,菠蘿四季春烏龍茶🍍2杯都清清甜甜又大杯好抵飲😚
“鴛鴦手撕雞撈麵”($58)
“清湯牛魔王飯”($58)
“腩叉牛角包”($36)
“水蜜桃梳打/菠蘿四季春烏龍茶”(+$10)

長沙灣元州商場開咗間好靚嘅冰室☺️
用上奶油色成間cafe咁💕

呢間炯記最出名嘅就係手撕雞🐔
所以要咗份鴛鴦手撕雞撈麵
即係鹽焗+麻辣味🌶手撕雞肉質嫩滑😋
麻辣味愈食愈辣好過癮😍送飯一流😝
另外要咗份清湯牛魔王飯🐮有牛肚同牛腩
食落完全唔韌,牛味濃郁☺️
加埋辣椒油更香更惹味😝
而每份主食仲會跟埋是日開胃菜☺️
涼拌雲耳蒜味香,仲有點微辣好正😚

餐廳有一樣小食吸引住我🤣
就係腩叉牛角包🐷🥐
超酥脆嘅牛角包夾住4,5件叉燒
餐廳用上最靚半肥瘦腩肉叉燒😋
估唔到配上牛角包又幾襯😙

跟餐+$10就可以叫特飲🥰
要咗水蜜桃梳打🍑,菠蘿四季春烏龍茶🍍
2杯都清清甜甜又大杯好抵飲😚