2023-02-24 49 瀏覽
最近的我太愛吃韓式燒烤幾乎天天吃😂我最愛爐邊任添加的泡菜雞蛋和芝士真的超食吃😋😋特級牛肋骨牛肋骨肉嫩滑多汁😋這個極力推介👍🏻👍🏻醃得很濃味😋炑八厚切五花腩燒肉不少得五花腩,最美好肥瘦均勻除了沙律外,所有配菜及爐邊任添加的泡菜雞蛋和芝士都任加的包括生菜,生菜重要角色包在一起吃減少油膩😋韓式豬皮配炒芝麻(6件)最難燒系列,因為油脂多每次火都會變大但燒好後很下飯😗韓式紅蝦(4隻)超大隻肥美多肉,蒜蓉牛油金針菇好像不用成本的牛油和蒜蓉絕配😆半份炸雞系列(無骨)炸雞我個人覺很不錯,咬落多汁嫩口有時很怕會很乾但它並沒有非常juice藍天使梳打柚子檸檬梳打

最近的我太愛吃韓式燒烤

醃得很濃味😋

炑八厚切五花腩
燒肉不少得五花腩,
最美好肥瘦均勻

除了沙律外,所有配菜
及爐邊任添加的泡菜雞蛋和芝士都任加的
包括生菜,生菜重要角色
包在一起吃減少油膩😋

韓式豬皮配炒芝麻(6件)
最難燒系列,因為油脂多
每次火都會變大
但燒好後很下飯😗

韓式紅蝦(4隻)
超大隻肥美多肉,

蒜蓉牛油金針菇
好像不用成本的牛油和蒜蓉
絕配😆

半份炸雞系列(無骨)
炸雞我個人覺很不錯,
咬落多汁嫩口

柚子檸檬梳打
  • 泡菜
  • 爐邊蛋
2023-02-24 41 瀏覽
是日放工後超肚餓🤤 同事提議食韓燒,呢間韓燒店環境夠大,坐得舒服,燒完唔會成身味👍🌟特級牛肋骨$288份量十足,剪開三條,每一條二邊燒一燒好快熟,牛味香濃,味道醃到啱啱好,唔使再點醬,口感嫩滑,勁推介👍🌟厚切五花腩$138肥瘦相間完美豬腩肉,燒烤需時約五分鐘,有專人幫你燒,服侍周到,可以點韓式辣醬食,或者用生菜包泡菜一齊食,味道一流👍🌟韓式豬皮配炒芝麻(6件)$78豬皮勁厚身,肉質Q彈,咬落feel到滿滿骨膠原😌🌟韓式紅蝦$98大隻兼新鮮,蝦頭有好多蝦膏,肉質扎實👍🌟蒜蓉牛油金針菇$48擺上網由佢燒到牛油溶晒,聞到好香蒜蓉牛油味就食得啦,味道真係冇得彈,必食推介👍🌟半份炸雞系列(無骨)$118甜辣醬口味炸雞,半份嘅份量竟然咁大份,件件都好大件,仲有好多薯條墊底,薯條都炸到金黃色好香脆👍🌟青檸梳打$38🌟菠蘿梳打$38食韓燒必點嘅飲品,清新解膩,食燒肉絕配😎

🌟特級牛肋骨$288

🌟厚切五花腩$138

🌟韓式豬皮配炒芝麻(6件)$78
豬皮勁厚身,肉質Q彈,咬落feel到滿滿骨膠原😌

🌟韓式紅蝦$98
大隻兼新鮮,蝦頭有好多蝦膏,肉質扎實👍

🌟蒜蓉牛油金針菇$48

🌟半份炸雞系列(無骨)$118

🌟青檸梳打$38
🌟菠蘿梳打$38
食韓燒必點嘅飲品,清新解膩,食燒肉絕配😎
2023-02-21
2023-02-23 55 瀏覽
炑八好耐無食過,淨係記得係可以任食蛋餅,多年後再食,發現同係韓國食既韓燒差不多喎特級牛肋骨($288)醃得好入味,基本上都唔洗再沾任何醬汁,而且好淋,牛香較重燒爐兩旁就係放左任食既蛋餅同粟米芝士啦炑八厚切五花腩($138)建議加埋生菜包埋一齊食可以一解油膩感,或者好似我咁痴線加埋拉絲芝士一齊食,邪惡之最蒜蓉牛油金針菇($48)、韓式紅蝦($98)紅蝦大大隻,啖啖肉非常好味,如果有多d蝦膏會更好原來金針菇既底部放左好多芝士,加埋蒜蒜同牛油非常香韓式豬皮配炒芝麻($78)係我第一次食燒豬皮,食落又無想像中咁油,而且好香半份炸雞系列($118)驚唔夠飽仲叫左半份炸雞,就算半份份量都唔少呀柚子檸檬梳打($38)、荔枝梳打($38)韓燒點少得兩杯冰凍飲品,柚子檸檬同荔枝都好refreshing,好配合燒肉

特級牛肋骨($288)
醃得好入味,基本上都唔洗再沾任何醬汁,而且好淋,牛香較重

燒爐兩旁就係放左任食既蛋餅同粟米芝士啦

炑八厚切五花腩($138)
蒜蓉牛油金針菇($48)、韓式紅蝦($98)
紅蝦大大隻,啖啖肉非常好味,如果有多d蝦膏會更好

原來金針菇既底部放左好多芝士,加埋蒜蒜同牛油非常香
韓式豬皮配炒芝麻($78)
係我第一次食燒豬皮,食落又無想像中咁油,而且好香

半份炸雞系列($118)
驚唔夠飽仲叫左半份炸雞,就算半份份量都唔少呀

柚子檸檬梳打($38)、荔枝梳打($38)
2023-02-22
炸雞癮又來了🤣真係久不久就會心血來潮,想食韓式炸雞今日就相約友人黎旺角韓燒,再黎止下炸雞癮🤭🤭韓燒既特點就係好多細碟前菜,除左沙律之外,生菜、蘿蔔、泡菜、甚至爐邊蛋同芝士都可以無限refill😍韓式紅蝦$98 好大隻,啖啖肉❣️豬皮烤到柔軟帶少少煙韌既口感,每啖都係骨膠原,想脆身乾身少少就再燒多一燒~燒完金黃色帶少少焦邊 睇見都想食多兩塊巨無霸既份量既牛肋骨先由餐廳以秘製醬料醃好,再配上一隻紅蝦牛肋骨入口牛味香濃,唔需要再加任何特別調味已經相當入味~肉質軟腍,係我今餐最愛之燒肉🥰推介同行友人就最愛呢個厚切五花腩,燒好後輕輕沾少少鹽食已經好好食五花腩包生菜加泡菜一齊食好岩我胃口🥰特別一提,爐邊蛋內有些少泡菜,芝士拉絲配上爐邊蛋,好邪惡但係係好幸福既滋味🥰芝士同蛋我都忍唔住refill兩次炸雞第一口咬落去,「卡嚓」絕對無因為外層既甜辣醬汁令到外皮變腍,仲係脆身架☺️ 個人最愛就係甜身既炸雞,無骨就好適合我~鍾意啖啖肉餐廳室內裝修好有韓風,座位寬敞坐得幾舒服起,久不久如果韓燒癮或者炸雞癮都會再黎食
炸雞癮又來了🤣真係久不久就會心血來潮,想食韓式炸雞

今日就相約友人黎旺角韓燒,再黎止下炸雞癮🤭🤭

韓式紅蝦$98 好大隻,啖啖肉❣️

韓式豬皮配炒芝麻

巨無霸既份量既牛肋骨先由餐廳以秘製醬料醃好,再配上一隻紅蝦

五花腩包生菜加泡菜一齊食好岩我胃口🥰

炸雞第一口咬落去,「卡嚓」

2023-02-13
2023-02-18 28 瀏覽
食韓燒必備嘅小菜同包肉生菜,除咗沙律全部都可以refill,同喺韓國食一樣!😋仲有邊爐蛋同芝士粟米添!特級牛肋骨 $288呢個簡直係是日最佳,肉質嫩滑,而且腌得好入味,甜甜地咁唔洗點醬就咁食都好好食!厚切五花腩 $138真係勁厚切,剪都剪到我攰😂 燒到脆再加小菜包生菜食勁正,果然係韓燒必備嘅五花腩😚韓式紅蝦🦐 $98第一次韓燒嗌海鮮,幾新鮮同大隻!韓式豬皮配芝麻 $78以前嘅我其實唔食豬皮,但韓國嘅燒豬皮真係好好食,同埋可以補充下膠原蛋白🤭蒜蓉牛油金針菇 $48極度邪惡嘅牛油金針菇,原來仲有加芝士!🤤 無骨甜辣炸雞(半份)🐔 $118朋友指定要叫嘅炸雞,老實講我本身冇乜期待😅 識我嘅人都知我對韓國菜比較有要求,成日都話香港嘅韓國炸雞唔好食🫢 但呢個真係意料之外,啲肉竟然好滑,而且唔會有陣雪味,真心似自己喺韓國食過嘅炸雞咁,仲要半份嘅份量都幾多下,認真推薦大家試下!😙菠蘿梳打🍍柚子檸檬梳打🍋燒肉梗係要飲返杯(嘢飲),解漏必備!

仲有邊爐蛋同芝士粟米添!

特級牛肋骨 $288

厚切五花腩 $138

韓式紅蝦🦐 $98
第一次韓燒嗌海鮮,幾新鮮同大隻!

韓式豬皮配芝麻 $78

蒜蓉牛油金針菇 $48
極度邪惡嘅牛油金針菇,原來仲有加芝士!🤤

無骨甜辣炸雞(半份)🐔 $118

菠蘿梳打🍍
柚子檸檬梳打🍋
燒肉梗係要飲返杯(嘢飲),解漏必備!
2023-02-17 37 瀏覽
鍾意呢度啲地道小菜,泡菜夠晒正宗👍味道甜辣甜辣的,呈現不一樣的辣味,勁正!多款韓式前菜例如醃蘿蔔、醋海苔、大豆芽、爐邊蛋同埋芝士都可以無限添食㗎!叫咗以下幾款嘢食▶️❇️特級牛肋骨 👉🏻一整片足球場咁長嘅牛肋骨,網絡已經好吸引!牛肉本身經過醃製調味,所以燒好之後唔使點任何醬汁都已經好好味!可以feel到肉汁滿滿,肉質有彈性得來完全唔會韌,韓燒就係要食呢種先至夠享受😎❇️厚切五花腩 👉🏻榮登國民美食之一嘅五花腩,紅燒一定走唔甩必點啦!非常Nice嘅店員見我姐手姐腳,好親切咁主動幫無剪肉,要俾個like佢❤️喺靚靚店員嘅幫手下,燒到金黃色嘅五花腩,夠晒肥美可口,仲有陣陣炭火香味,肉質軟綿綿,夾生菜🥬即時中和油膩,吃起來滋味無窮!❇️蒜蓉牛油金針菇👉🏻在錫紙盒內裝滿左蒜蓉同埋牛油,浸透金針菇,勁入味!❇️甜辣炸雞👉🏻炸雞都有水準,外脆內軟,食起嚟好Juice,味道又唔會太辣,仲有勁多熱辣辣薯條,好味道!❇️韓式豬皮配炒芝麻 👉🏻好特別嘅豬皮,第一次吃這樣一整塊的醬豬皮,過火燒一燒就食得,香得來口感軟綿綿👍❇️紅蝦👉🏻勁大隻!燒嗰陣已經聞到好香,食嗰陣有啖啖肉口感,仲有炭火香味,蝦頭仲有蝦膏,完全唔使點醬汁,

叫咗以下幾款嘢食▶️

❇️紅蝦👉🏻勁大隻!燒嗰陣已經聞到好香,食嗰陣有啖啖肉口感,仲有炭火香味,蝦頭仲有蝦膏,完全唔使點醬汁,配搭蝦膏一齊食味道好濃郁!
2023-02-10 45 瀏覽
今日收工約左朋友去旺角食飯,我們揀了炑八韓烤一坐低,店員就幫手加爐邊蛋液和芝士粟米,而且還可以無限添加👍🏻其餘小菜泡菜,芽菜,酸菜都可以無限續加特級牛肋骨好長好大的一片,燒完肉質都好嫩滑,而且已經很入味,食完又不會很膩的感覺😋厚切五花腩真的是很厚的五花腩,燒熟都需要點時間,肉質都挺爽脆,不錯不錯👍🏻韓式豬皮配炒芝麻第一次食豬皮,很特別,口感是十分軟檽,感覺很多骨膠原,哈哈🫣韓式紅蝦好大隻的紅蝦,不過蝦殼容易燒得有點燶蒜蓉牛油金針菇半份炸雞炸雞甜甜的不辣,份量十分大,雞肉的肉質不鞋口,夠嫩滑,而且配長長的薯條,好正。🥹
今日收工約左朋友去旺角食飯,我們揀了炑八韓烤

其餘小菜泡菜,芽菜,酸菜都可以無限續加

韓式紅蝦

好大隻的紅蝦,不過蝦殼容易燒得有點燶

蒜蓉牛油金針菇

半份炸雞

• 泡菜
  • 芝士粟米
2023-02-06 1096 瀏覽
想坐得舒服又可以食到地道韓燒既話我每次都會諗炑八旺角瓊華中心呢間炑八地方都幾大喔, 每張枱好闊落, 枱與枱之間又唔會迫, 好高私人度喔食物方面有多款選擇, 例如燒牛, 豬, 雞, 海鮮, 湯鍋, 石頭飯等等....有套餐亦有散叫~~菠蘿梳打 $38好香菠蘿味喔, 入口清新又唔會好甜食燒肉飲梳打呢個配塔都好爽呢!!荔枝梳打 $38荔枝味道濃郁, 味道清味可口~~前菜4小碟可以refill架, 超正丫!!!食燒肉前可以食沙律開下胃先餐廳仲會送埋新鮮蔬菜包燒肉食~~爐邊仲有泡菜蛋同芝士粟米可以無限refill 泡菜蛋超滑呢~~~特級牛肋骨 $288一舊牛肋骨份量好多, 仲塔隻大蝦添牛肋骨帶有薄薄既筋膜同細緻既油花, 肉嫩豐腴~~燒大蝦真係特別好味, 肉質又香又爽彈!!三味牛小排 $238三味分別係原味, 韓式秘製醬油同青醬....我最鍾意都係原味, 沾點鹽食出肉既自然香味幾款牛小排肉質都係咁甘香幼嫩!!炑八厚切五花腩 $138大大件超厚五花腩, 燒到微微焦香, 肉質非常彈牙又juicy~~包住生菜泡菜等一齊食別有一番風味呢芝士韓式雜菌 $56成個錫紙兜直接燒好方便......芝士用上碎芝士同
想坐得舒服又可以食到地道韓燒既話我每次都會諗炑八

有套餐亦有散叫~~

菠蘿梳打 $38
好香菠蘿味喔, 入口清新又唔會好甜

食燒肉飲梳打呢個配塔都好爽呢!!
荔枝梳打 $38
荔枝味道濃郁, 味道清味可口~~

前菜4小碟可以refill架, 超正丫!!!

食燒肉前可以食沙律開下胃先

餐廳仲會送埋新鮮蔬菜包燒肉食~~

爐邊仲有泡菜蛋芝士粟米可以無限refill

泡菜蛋超滑呢~~~

特級牛肋骨 $288
一舊牛肋骨份量好多, 仲塔隻大蝦添

牛肋骨帶有薄薄既筋膜同細緻既油花, 肉嫩豐腴~~
燒大蝦真係特別好味, 肉質又香又爽彈!!

三味牛小排 $238
三味分別係原味, 韓式秘製醬油同青醬....
我最鍾意都係原味, 沾點鹽食出肉既自然香味

幾款牛小排肉質都係咁甘香幼嫩!!

炑八厚切五花腩 $138
包住生菜泡菜等一齊食別有一番風味呢

芝士韓式雜菌 $56
成個錫紙兜直接燒好方便......
芝士用上碎芝士同片芝士, 味道巧濃郁!!
芝士控可試

甕醃韓式豬大腸 $78
豬大腸好乾淨完全冇異味~~
燒到外皮微脆, 有咬口得黎一D都唔韌

海鮮煎蔥餅 $92
煎蔥餅好香丫~魷魚等海鮮餡料豐富~
蔥餅煎到外脆內軟, 味道可口

• 三味牛小排
  • 炑八厚切五花腩
2023-02-04 43 瀏覽
.旺角❣️韓燒之鬼收工一諗起想食韓燒諗起炑八,有好多分店總有一間喺左近🫢一定要毒下大家一齊食…🔸特級牛肋骨超級特大牛肋骨🥰有輕微既醃料,厚薄適中!燒完之後外脆內仲係好juicy🔸三味牛小排三味係原味、韓式秘製醬油、梨汁辣醬🤤每款都各有特色,特別推介梨汁辣醬,綠綠既顏色味道幾特別!🔸厚切五花腩韓燒必定要有燒厚切五花腩😆燒到啲油滴晒出嚟,再加上外皮脆脆的!夾買生菜同埋泡菜一齊食,絕配👍🏻🔸韓式豬皮配炒芝麻燒豬皮係好考技巧,一定要好細火等佢外皮嘅油脂慢慢滴出嚟!之後個外皮就會好脆🤭雖然好邪惡,但都值得試嘅🥹🔸芝士韓式什菌芝士怪表示非常推介,佢會用一個錫紙兜入邊係滿佈芝士!芝士溶咗會包住成個菇🤤超正🔸海鮮煎蔥餅Pancake煎到外脆內軟,同埋超多料!大滿足🥰🔸柚子檸檬梳打🔸荔枝梳打兩杯梳打各有千秋,柚子檸檬梳打,就係將啲柚子蜜加埋梳打水!好refreshing,又唔會太甜👍🏻荔枝梳打都有啲果肉喺入邊,出色!不得不提過燒烤係會有無限量芝士同埋泡菜蛋供應🤤我哋都加咗兩次阿🥹好味指數:9/10炑八韓烤旺角彌敦道628號瓊華中心5樓—————-#沐八燒烤 #Meokbangbbq #韓燒 #燒肉 #韓國
旺角❣️韓燒之鬼

🔸特級牛肋骨

🔸三味牛小排

🔸厚切五花腩

🔸韓式豬皮配炒芝麻

🔸芝士韓式什菌

🔸海鮮煎蔥餅
Pancake煎到外脆內軟,同埋超多料!大滿足🥰

🔸柚子檸檬梳打
🔸荔枝梳打

好味指數:9/10

炑八韓烤
旺角彌敦道628號瓊華中心5樓

—————-

#沐八燒烤 #Meokbangbbq #韓燒 #燒肉 #韓國菜 #韓國燒烤 #韓國料理 #韓牛 #無限添加爐邊蛋 #韓國直送食材 #koreanfood #韓國美食 #香港美食
2023-02-02 730 瀏覽
炑八佈置以紅色磚牆為主調, 十分型格, 座位舒適寬敞, 加上柔和的燈光, 環境相當不錯,進入餐廳時, 已經聞到陣陣誘人肉香, 讓人十分期待著的滋味韓烤燒肉。坐低後 , 店員快速地先送上韓式前菜, 有泡菜、大豆芽、 醃蘿蔔等, 醃得爽脆入味, 讓人胃口大開,烤爐邊還有滑溜的泡菜蒸蛋、 惹味芝士粟米粒,仲係無限添食, 美味的餐前小吃。特級牛肋骨超長的特級牛肋骨,賣相吸睛,燒烤時, 肉香十足,燒好後,邊沿帶 微微焦脆及焦香, 入口十分軟嫩, 因為用梨汁醃製過 , 啖啖充滿梨汁的甜香,滋味加倍提升,令人一 吃愛上。三味牛小排 雪花紋理均勻滿佈的牛小排, 賣相 令人垂涎,燒烤時,肥油滴在爐端中,火光更旺盛, 陣陣香氣撲鼻而來, 入口柔軟中帶油脂的甘香, 慢慢滲出滋味肉香和肉汁, 完完全全俘虜了我。厚切五花腩 厚切五花腩, 一層肥肉一層瘦肉相間,燒好後,表面帶微微焦香, 肉質軟嫩, 最喜歡用生菜加大醬汁,包起五花肉一齊吃, 口感更清爽, 別有一番風味。甕醃韓式豬大腸 甕醃韓式豬大腸, 醃得十分入味, 將它燒至油光亮澤,入口油潤帶煙韌,口感一流。芝士韓式什菌 什菌加上芝士放在錫紙一起燒, 看著芝士慢

三味牛小排

甕醃韓式豬大腸

芝士韓式什菌
什菌加上芝士放在錫紙一起燒, 看著芝士慢慢溶化, 芝士與雜菌互相融合一起,提起雜菌時,有漂亮的拉絲, 每一口充滿誘人的鹹香,十分邪惡吸引 。

海鮮煎蔥餅
即叫即制的煎蔥餅, 入口酥脆,而不油膩,內有彈牙蝦肉及的魷魚, 鮮味十足 ,加上香蔥及韭菜香味, 分外惹味, 滋味提升。

菠蘿梳打、荔枝梳打
荔枝梳打、 菠蘿梳打,冰爽蜜甜, 啖啖荔枝 、菠蘿的甜香, 還有粒粒果肉,為燒烤之後 ,帶來冰爽解膩的感覺。

2023-02-01 76 瀏覽
今日同女朋友黎到旺角都係食肉獸既我地決定食燒肉咁我就帶佢黎左食物一向有保證的炑八餐牌好多選擇,有豬牛雞海鮮,有單點亦有套餐三味牛小排牛小排用3種不同口味醃製3種都好特別實有一款岩你口味特級牛肋骨牛肋骨好大好長,好抵食足夠4人食肉質嫩滑,好重肉味厚切五花腩五花腩層層分明,食落油香味重好邪惡甕醃韓式豬大腸第一次燒豬大腸食落竟然完全無腥味香味爆棚店家清潔得好乾淨食得放心海鮮煎蔥餅蔥餅煎到外脆內軟餡料充足,食得好滋味
今日同女朋友黎到旺角
都係食肉獸既我地決定食燒肉
咁我就帶佢黎左食物一向有保證的炑八

餐牌好多選擇,有豬牛雞海鮮,
有單點亦有套餐

三味牛小排

牛小排用3種不同口味醃製
3種都好特別
實有一款岩你口味

特級牛肋骨

牛肋骨好大好長,好抵食
足夠4人食
肉質嫩滑,好重肉味

厚切五花腩

五花腩層層分明,食落油香味重
好邪惡

店家清潔得好乾淨
食得放心

海鮮煎蔥餅

蔥餅煎到外脆內軟
餡料充足,食得好滋味

2023-01-31 47 瀏覽
​吃韓餐點少得韓燒!🔅三味生小排(答3件)每件都醃製得好入味,推薦!🔅炑八厚切五花腩見到真係俾佢嘅份量嚇親,要慢慢燒,店員都會不時走來協助我哋燒!🔅韓式豬大腸(12件)係最愛嘅豬大腸😍😍燒豬大腸要超級耐心,一定要燒到脆卜卜先好食🔅芝士韓式雜菌$56底下舖滿滿嘅芝士😍😍啱晒芝士控,雜菌會有金針菇、雞髀菇、蘑菇,燒熟咗之後,不同的雜菌裹滿芝士,超滿足!🔅海鮮煎蔥餅$92海鮮料好足,每啖都食到海鮮,餅底兩面都煎得好脆,配上醬汁好入味!(飲品)菠蘿梳打$38(飲品)青檸梳打$38店員好好服務,都會協助/提醒客人!
​吃韓餐點少得韓燒!

🔅三味生小排(答3件)
每件都醃製得好入味,推薦!

🔅炑八厚切五花腩

🔅韓式豬大腸(12件)

🔅芝士韓式雜菌$56

🔅海鮮煎蔥餅$92

(飲品)菠蘿梳打$38
(飲品)青檸梳打$38

店員好好服務,都會協助/提醒客人!
2023-01-16
2023-01-25 42 瀏覽
追完韓劇好想食韓國嘢,天氣又凍咗,同友人相約旺角瓊華中心的炑八韓烤食晚餐。可能有訂位關係,比咗張窗邊卡位,坐得好舒服。服務員好好,一坐低便放下前菜給我們,仲話除咗沙律其他都可以免費添加。肉類叫咗特級牛肋骨,三味牛小排,五花腩同豬大腸。最喜歡特級牛肋骨($288)雖然有點貴,但係上枱覺得物有所值,實物仲靚過圖片,而且好大份,隻蝦超大隻。韓式醃法,帶甜。有糖份所以好易燒得靚,唔需要再加任何調味,淨係滴少少佢比嘅檸檬汁已經好正。三味牛小排($238)總共有九件,肥瘦適中,最喜歡青醬,因為比較特別,之前未食過。厚切五花腩( $138 )同埋豬大腸($78)都有塊豬型嘅薑,好可愛。啲食物擺盆好有心思。想食啲澱粉質,所以叫咗一個海鮮煎蔥餅($92),好足料,每一啖都咬到魷魚同洋蔥,不過份量有些大,吃不完呢,有啲可惜。飲品試了薄荷荔枝梳打,好fresh,可以中和燒嘢食嘅油膩感。店員仲會主動過嚟問我哋需唔需要加爐邊芝士粟米,同埋泡菜煎蛋。個芝士粟米同芝士雜菌($56),真係芝士控必食!雖然有些牛類食品單價比較貴,但係有質素,而且免費供應幾款韓式泡菜,沙律菜,爐邊泡菜煎蛋同埋芝士粟米,總括嚟講性價比幾高
可能有訂位關係,比咗張窗邊卡位,坐得好舒服。

肉類叫咗特級牛肋骨,三味牛小排,五花腩同豬大腸。

雖然有些牛類食品單價比較貴,但係有質素,而且免費供應幾款韓式泡菜,沙律菜,爐邊泡菜煎蛋同埋芝士粟米,總括嚟講性價比幾高。
佢個抽風系統做得好好,食完個身完全唔會有味。
2023-01-24 709 瀏覽
⭐【旺角】人氣韓式燒烤⭐最喜歡就是吃韓國燒烤,今次帶愛吃韓燒的閨蜜到〔炑八韓烤〕,一定不會令她吃不飽,因為一入座店員會自動擺上各款韓式地道前菜,包括泡菜,芽菜、酸蘿蔔、海帶,爐邊的粟米及泡菜蛋漿亦是我們最喜愛的配菜,跟前菜一樣都是可以無限添加,而且還有新鮮蔬菜及一盤沙律。而餐廳面積亦很寬敞,抽風系統強勁,吃完都沒有一身燒烤油煙味,這餐晚飯我跟閨蜜都吃得非常滿足。【炑八厚切五花腩】Thick Cut Pork Belly (HK$138)整塊厚切五花腩份量十足,一整塊五花腩先放在烤爐上燒,烤好後油膩感減了不少,脂肪與肉層層分明,入口有啖啖厚肉,油脂豐腴,煎香後香脆感十足,將五花腩用爐邊芝士捲著吃,香濃芝士與肉互相融和,吃得滋味,亦可以配上生菜、蒜片及泡菜一起入口,消膩又美味。【特級牛肋骨】Meokbang Prime Spare (HK$288)特級牛肋骨,油脂分佈平均,連骨帶肉一條長長的牛肉條,賣相吸引,加上秘製韓國醬油醃製,我喜歡將牛肉邊位烤得焦香,沒有筋位,肉質很有咬口,配菜還有一隻大蝦,很豐富。【三味牛小排】Chuck Tail Flap Platter (各3件) (HK$23
⭐【旺角】人氣韓式燒烤⭐

【三味牛小排】Chuck Tail Flap Platter (各3件) (HK$238)
有3款不同醃製牛小排,色澤鮮紅的牛肉,油花紋理分佈平均,厚薄適中肉質很柔軟,完全不韌,味道分別是原味、青醬及韓式秘製醬油,味道都各有特色,入口都是充滿肉汁。
【芝士韓式什菌】Assorted Mushrooms with Cheese(HK$56)
用鍚紙盤載著,底內有很多芝士,裝了滿滿的什菌菇,將整個鍚紙盤放在烤爐上,煮好都不會乾身,入口什菌菇都掛上濃滑的芝士,簡單又好味。
【菠蘿梳打】Pineapple Soda(HK$38)
菠蘿味道酸甜開胃,梳打汽泡感十足,清新又解渴。

【薄荷荔枝梳打】Mini Lychee Soda(HK$38)
朋友很喜歡薄荷味道,入面荔枝果肉很清甜,消滯又解膩。
【甕醃韓式豬大腸】Marinated Pork Intestine (12件) (HK$78)
醃製過的豬大腸,要烤得香脆才好吃,入口煙韌,大腸味道濃郁,很有韓式地道風味。
【海鮮煎餅】Seafood Pancake (HK$92)
朋友很喜歡這個海鮮蔥餅,邊邊位煎到香脆,金黃色的餅身很厚,每啖都有香蔥、魷魚、韭菜及粒粒蝦,鬆化不油膩。
〔炑八韓烤 MeokBang Korean BBQ & BAR〕@meokbangbbq
香港九龍旺角彌敦道628號瓊華中心5樓
5/F, King Wah Centre, 628 Nathan Road, Mong Kok, Kowloon, Hong Kong
2023-01-19
  • 三味牛小排
  • 海鮮煎餅
1K
2023-01-20 58 瀏覽
我與韓迷好友聚會總會選擇去食韓燒,這次來到旺角瓊華中心5樓「炑八韓烤」,餐廳內不停播放kpop, 令人一邊燒肉另一邊廂沉醉於韓國音樂中,超療癒。每落單後職員都會送上前菜小食,有泡菜、芽菜、 海帶、 白蘿蔔及沙律,也提供包肉的生菜,在烤肉前會放上芝士粟米及泡菜雞蛋醬,除了沙律外,以上前菜及小食都可無限任添,正呀!「特級牛肋骨」超長帶骨的牛肉,肉質軟腍,帶甜有牛肉香,配送一隻大紅蝦,新鮮彈牙。「三味牛小排」有原味、青醬及韓式秘製醬油,各有特色,烤好後不用沾醬直接進食,一次過滿足3款口味,CP值高。「 厚切五花腩」五花腩超厚身,肥瘦分明,這是必點的美食,包上生菜加一片泡菜,一起進度更滋味。「甕醃韓式豬大腸」甕醃後得豬大腸更入味,燒到外脆內軟,在烤肉過程中不停流出滿滿的油脂,在燒烤中最邪惡的美食。「芝士韓式什菌」用錫紙盤呈上有金菇、雞脾菇及冬菇等,芝士烤至熱溶效果,攪拌均勻後每口茹都吃到香濃芝士香。「海鮮煎蔥餅」蔥餅煎到金黃色香脆可口,超多八爪魚及蔥料十足,有驚喜。「青檸梳打」及「菠蘿梳打」,兩款梳打都很清新,感清爽,青檸很Fresh,而菠蘿鮮甜,解渴解膩。