2016-04-22 1049 瀏覽
下午茶跟朋友到這間爐端金,聽說只是38元非常吸引! 下午茶沒什麼客人,可是這裡的環境非常漂亮啊! 套餐包一杯飲料,我選擇了熱菊花蜜,菊花味非常濃,甜甜的很好喝! 鐵板牛舌雞排飯 牛舌是厚切的非常有口感,咸咸的很好吃! 豬排飯豬排不是滿滿的炸粉這點非常好! 三文魚飯下午茶來說這裡是難得的又便宜又有質素的餐廳,相信我會經常光顧,有機會一定要試試這裡的晚餐!
下午茶跟朋友到這間爐端金,聽說只是38元非常吸引!

下午茶沒什麼客人,可是這裡的環境非常漂亮啊!
鐵板牛舌雞排飯 牛舌是厚切的非常有口感,咸咸的很好吃!

豬排飯

豬排不是滿滿的炸粉這點非常好!
三文魚飯

2015-12-03 1621 瀏覽
今日午餐黎左呢間營業了一段時間的炉端金,環境清靜,裝潢好日式feel,而且坐位舒適,可以好悠閒咁享受一餐午飯!而我係第一次黎呢度食,所以我選擇了廚師精選呢個lunch set!上菜的速度十分快,等了一陣三文魚親子丼就來了。三文魚子好新鮮,粒粒都有光澤,而且又大粒。三文魚原來係熟的,溶左的魚油令三文魚肉好滑,撈埋飯同三文魚子一齊食,非常滋味!連三文魚皮都十分好食,有咸香味之餘,魚皮邊脆,魚皮中間部分煙韌。串燒燒得好好,值得一讚!不論係雞軟骨或雞翼的外皮都燒得非常香脆,食落口卜卜聲。而且雞軟骨爽口,雞翼肉質嫩滑juices。吱少少檸檬汁食就更美味了。薯餅炸得金黃香口,入口時南瓜味極濃,而且好滑!好味停唔到口!是日甜品係藍莓芝士餅,芝士餅結實,但咬落去質地幼滑,再加上美味的藍莓醬,好食啊~再飲埋清甜的柚子蜜,今餐lunch真係大滿足了~
上菜的速度十分快,等了一陣三文魚親子丼就來了。
三文魚親子丼
三文魚子好新鮮
爐端燒雞翼拼雞軟骨
串燒燒得好好,值得一讚
日本南瓜薯餅
薯餅炸得金黃香口,入口時南瓜味極濃,而且好滑!好味停唔到口
藍莓芝士餅
柚子蜜
再飲埋清甜的柚子蜜,今餐lunch真係大滿足了~
2015-12-02
午餐
三文魚親子丼
爐端燒雞翼拼雞軟骨
日本南瓜薯餅
藍莓芝士餅
柚子蜜
2015-10-07 1433 瀏覽
朋友生日,她選擇了這居酒屋,食飯前都在討論是不是要先打底,因為居酒屋的食物常常都是不夠飽肚的,不過最後因為時間關係,我們都沒事先打底。我們點了一份優選套餐,有串燒,烏冬,燒肉拼盤,燒魚和甜品。在還未上菜前,經理拿著遊戲卡過來,原來是要跟經理玩包剪揼,每枱可派4人出戰,1人嬴了可穫9折,2人嬴了可穫8 折,最多可獲6折,我們3戰1勝 2 敗,最後由壽星女出戰,經理也俾面地讓我們,最終可得8折優惠。食飯有這遊戲玩真是不錯,好玩又有折扣,也是一個額外的驚喜。上菜可選擇全部一同上或續份上,我們選擇了前者。天婦羅鍋燒烏冬,普普通通,天婦羅浸在湯中,吃時都變林了,還是分開上會比較好。串燒,我們選了雞翼,免治雞肉棒,牛舌和豬頸肉。當中免治雞肉棒較為特別,雞肉裡面加入了雞軟骨,爽脆有口感,而且調味剛好。燒肉拼盤,有牛肋骨、鮮魷、豬頸肉、鴨胸、小牛排、豚肉、金沙骨、和牛和牛舌,味道都是普普通通,沒有驚喜,而且份量較少。是日精選燒魚,燒得香脆又不會過老,算是比較出色的一道菜。甜品是綠茶奶凍,朋友頗喜歡這甜品,覺得不會過甜,但我覺得味道怪怪的,沒有奶味又沒有綠茶味,吃了一口便不想再吃了。大家都只顧吃燒肉都忘

我們點了一份優選套餐,有串燒,烏冬,燒肉拼盤,燒魚和甜品

上菜可選擇全部一同上或續份上,我們選擇了前者。
是日精選燒魚,燒得香脆又不會過老,算是比較出色的一道菜。
大家都只顧吃燒肉都忘記了有一份刺身,最後發現它的冰都變成水了,我想以後還是一份份上會比軟好。刺身有三文魚,吞拿魚和油甘魚,感覺跟超市的刺身味道差不多,沒有什麼鮮味,又沒有魚油香,以居酒屋的水準來說並不合格的。
我們還多叫一份牛柳粒飯。牛柳粒的數量頗多。每人都可分到3 粒,飯吸收了湯的味道,每粒飯粒都充滿蕃茄味,而且石鍋夠熱,食物夠熱真的會加分了不少。

我們4人把枱上的食物消滅後,只有8成飽,所以多叫1份泡菜豆腐鍋和芝士豬軟骨鍋飯。

泡菜豆腐鍋,有大量的豆腐和泡菜,泡菜都是一大片的,如切小一點會比較好,湯底都是靠泡菜和辣椒醬的味道,欠缺了大蔥的香味,跟我自己弄的沒有兩樣。
芝士豬軟骨鍋飯,上枱後立即把所有材料拌勻,避免過多的飯焦,味道還好,偶爾會吃到少少芝士味,不會過膩。
慶祝紀念
生日
2015-09-02 1341 瀏覽
睇完show10:37分到達餐廳醫肚。禮貌地問門口女職員幾時收舖驚阻住,點知個女職員黑口黑面話“11點半last order喎”😰入到啲店員全部都一樣咁既態度但價錢中高檔次。到野食方面真係超經典!!! (請睇相片)-1.) 芝士軟殼蟹卷-芝士未燒溶,蝦少粉漿超厚,飯硬好難食。2.)$78兩串燒豬頸肉,丁咁dai粒好un。3.)炸豆腐-蠔油味濃其餘成碟野冇味冇味。4.)燒牛脷串-唯一食得倒但都燒得過熟。4.)百零蚊既三文魚刺身,完全冇味似食香口膠😖Hell....結果每人一杯飲品冇野食得之下500賣單!! (其實menu有頁叫“燒肉類”-但點餐時店員先話“點呢版要開爐喎要調去坐燒肉枱”😒😒但一入去冇人問我地想唔想食自己燒既,都根本唔知可以自己燒,咁客人點左燒肉果頁又做咩咁晦氣😅?)

和老公在尖东小逛,午餐没吃,打算来这家日本餐厅吃饭,看到装修,真的很棒,很新很精心,但是当我看到上来的食物的时候,真的大跌眼镜。1.首先服务生一般,不过都有提醒快到5点的午餐截止时间。                                                      2.因为很饿,点了午餐的烧烤套餐3.上菜很快,基本坐定2mins就到,但是当我打开米饭,真的吓了一条,一碗很普通的米饭,根本不是日本米,还有一股类似电饭煲中闷了很久的饭,也不热。我问服务生这不是日本米吧,她说是热饭就好了,好吧,算了。                                                       3.最难以接受的是烧烤上来了,牛舌竟然是冻住的。我老公说,冻的牛舌怎么烧?烧了外面里面不熟。不知道是我孤陋寡闻还是真的太雷人,我第一次遇到烧烤的牛舌是冰冻住的,我们马上和店员反应,回应是牛舌都是冻的,我跟我老公面面相觑,真的很难接受。后来我们再三要求解冻,店员才同意。4.除了米饭时住家一般米饭,牛舌是冰冻的,其他的汤,饺子还算有味道,刺身新鲜,餐后送小甜点。
2015-06-14 1379 瀏覽
夜晚去食,和女朋友一起坐在卡位, 位置很寬很舒服, 場地也很大! 比我想像中漂亮! 門面裝修也很不錯! 叫左:1. 牛油露筍..露筍有點渣..欠缺了少少味…,2. 帶子刺身..帶子都算新鮮,大件,但係刀功一般,一件大一件细3. 魚生飯..好正好鮮,海胆有海水味..但好小,三文魚子夠多4. Sushi..不過不失,偏貴5. 冷面無咩味6. 甜品..唔記得左個名,上面有好大舊棉花糖不過一放出來就開始溶,成枱都係, 味道就一般啦看見師傅在即場燒食物感覺很互動,但有d油煙走左出黎…服務水平好好,有幾個服務員上左年紀但態度很好,最後我比左二十元貼士 ,感覺他們是用心服務的。
門面裝修也很不錯! 叫左:
1. 牛油露筍..露筍有點渣..欠缺了少少味…,
Sushi, 冷面
4. Sushi..不過不失,偏貴
5. 冷面無咩味
Dessert

,感覺他們是用心服務的。
2015-06-05
Dessert
2015-05-23 1385 瀏覽
星期五放工係無訂枱的情況下係尖咀搵野食,又想坐得舒服坐得耐又唔係太貴的地方,搵左好耐終於黎左炉端金。甫進內,發覺地方很大,裝修非常精美,真的像去了日本旅行。枱與枱之間空間足夠,有分 bar 枱、四方枱及卡位,想私人度高可選卡位。四方枱空間雖大,但油煙太多,入左卡位就舒服得多。估唔到星期五晚都有套餐,仲要樣樣都有,最適合D選擇恐懼症的朋友。先黎一客三點刺身,非常鮮甜,基本上不用點太多 wasabi及豉油已好好食。 再來蕃茄沙律,配上麻香醬,食指大動。 雜錦串燒,必選牛舌,牛肉串,燒得剛剛好,不會太乾身,正。 軟殼蟹天呼羅,好大隻蟹,啖啖內。 燒肉拼盤,必食推介,非常精緻,有紙牌寫上無客的肉類非常細心,最愛和牛西冷,入口即溶,食完會上癮。

卡位

二人套餐

先黎一客三點刺身,非常鮮甜,基本
上不用點太多 wasabi及豉油已好好食。

三點刺身

再來蕃茄沙律,配上麻香醬,食指大動。
蕃茄沙律

雜錦串燒,必選牛舌,牛肉串,燒得剛剛好,不會太乾身,正。
雜錦串燒

軟殼蟹天呼羅,好大隻蟹,啖啖內。
軟殼蟹天呼羅

燒肉拼盤
2015-05-22
蕃茄沙律
雜錦串燒
軟殼蟹天呼羅
燒肉拼盤
2015-03-26 1710 瀏覽
上星期六朋友們約食飯,因為大部分都係尖沙咀返工,所以決定去尖沙咀搵食。有朋友鐘意試新餐廳,於是係openrice搵咗一輪,最後揀咗這一間。我先到餐廳坐低,侍應都用日本語歡迎客人,而入到餐廳就聽到一些頗特色的音樂,雖然唔知唱什麼,但都幾好聽。由於等朋友都幾無聊,所以又周圍去個洗手間,順便行下間餐廳。餐廳座位安排闊落,不會有很迫的感覺,而且裝修簡潔得嚟,又有些等別的裝飾,感覺舒服。他們在近門口位置有一張bar 枱,看到廚師係入工作,而bar枱前面亦擺放了不同食物,感覺像漁市場,讓人即揀即煮,好特色。朋友到齊,大家各自叫咗想食的,我就叫咗市場三色丼。雖然價錢較其他同類食肆貴些,但都物有所值ge. 刺身好新鮮而且都幾大碗。其他朋友叫的,大家都互相試少少,都唔錯,主要係用料新鮮。朋友同我都覺得想要有質素又唔介意俾多少少$,可以食這一間

題外話/補充資料: 顧住食,唔記得影埋其他,淨係影咗這一張
2015-03-21
  • 市場三色丼
跟朋友經過尖沙咀見到這間餐廳的門面很特別和華麗,一開始以為價錢會很貴,但一看餐牌發現其實價錢算合理。之後我和朋友就選擇吃這間了!首先,我們吃的時候不用怎樣等位,裹面空間很廣闊,裝潢也很有日本居酒屋的味道。我點了一個芝士豬軟骨石頭鍋飯,等了大約10-15mins就有了,味道比我想像中要好!這個石頭鍋飯有一點韓國的辣芽菜,和芝士一起搞拌後連一點微焦的飯一起吃,味道實在很佳!這個配搭也很少見!後來我發現這個飯在午市的價錢相當伐算,份量又多!所以十分推薦大家在午市時間吃!我的朋友點了泡菜牛柳粒湯飯。他評價也不錯,說牛柳粒很好咬口,湯底味道濃郁,吃完十分滿足。我想這間餐廳應該是以牛肉最為賣點!另一個朋友叫了個心形飯團(哈哈其實忘記了全名是什麼)賣相很可愛,真的跟圖片一樣~~飯團裹主要包著的是牧魚肉和日本醬汁,外層脆卜卜,超級超級好食!最後,我們總共三個人還叫了一個九式燒肉和穀治牛。兩款都是自燒的!九式燒肉雖然份量不算多但九款味道也很不錯!特別是燒烤起上來牛肉的香味!實在忘不了~~~穀治牛是來自美國的,非常有牛味,口感也很好,放上爐上烤一烤入口,已經好淋好多汁!因為這裡和牛的價錢較貴,我們就選擇了
跟朋友經過尖沙咀見到這間餐廳的門面很特別和華麗,
一開始以為價錢會很貴,但一看餐牌發現其實價錢算合理。
之後我和朋友就選擇吃這間了!

我點了一個芝士豬軟骨石頭鍋飯,
等了大約10-15mins就有了,味道比我想像中要好!
味道實在很佳!這個配搭也很少見!
後來我發現這個飯在午市的價錢相當伐算,份量又多!
所以十分推薦大家在午市時間吃!
芝士豬軟骨石頭鍋飯
我的朋友點了泡菜牛柳粒湯飯。
我想這間餐廳應該是以牛肉最為賣點!
牛柳粒泡菜湯飯
另一個朋友叫了個心形飯團
(哈哈其實忘記了全名是什麼)
賣相很可愛,真的跟圖片一樣~~

心形飯團
最後,我們總共三個人還叫了一個九式燒肉和穀治牛。

兩款都是自燒的!
九式燒肉雖然份量不算多但九款味道也很不錯!
特別是燒烤起上來牛肉的香味!實在忘不了~~~

因為這裡和牛的價錢較貴,我們就選擇了這款較便宜的,
想不到也如此有水準!對於超級喜歡吃牛的我們來說,這真的是一個極致享受啊~~
九式燒肉
穀治牛
 總括而言,我認為這間餐廳整體上都不錯,特別是服務上,也保留了日本居酒屋的熱情和真誠,多人吃會比較伐算,因此再有機會經過金馬倫道我還是會再光顧的!

2015-03-21
芝士豬軟骨石頭鍋飯
牛柳粒泡菜湯飯
心形飯團
九式燒肉
  • 穀治牛,
  • 心形飯團,
2015-03-20 1511 瀏覽
這是一家不起眼的日式料理,人客不多,但原來是滄海遺珠,估唔到咁好食!我和老婆在lunchtime來到,有多款set lunch選擇,豐儉由人。我點了一個杉板牛舌定食。這個定食除了有很多塊牛舌外,還有勁多雜菇伴碟。跟白飯、湯、小食(係牛肉粒),仲有甜品(雪米糍)!!牛舌有好多塊,塊塊都好淋好入味(日式醬油味),而且沒有咬晤到的筋或血管。雜菇也很多,有幾款,也是非常入味。伴碟的沙律菜也相當配合。很久沒吃過這樣好味的牛舌了,食完真的超滿足。老婆點的"築地四色丼" 亦不錯。

杉板牛舌定食

老婆點的"築地四色丼" 亦不錯。
2015-02-28
杉板牛舌定食
2015-03-14 1245 瀏覽
在飲食男女見到界紹, 睇個樣都好似ok, 所以今日(星期五晚) 去試下, 點知。。。。店鋪裝修100分, 絕對係影相扼like既好地方。坐位有分自己燒野或唔燒直接叫, 我地坐左唔燒野既位置睇menu 睇左一陣, 因為都幾多野食簡,叫左d 以下食物:1.雞泡魚干,有點燒過龍,還可以2.燒飯團,偏鹹,又係燒過龍3.燒多春魚,好乾,唔好食4.豬肉露荀,這個還可以。點完第一輪,想叫侍應界紹d sake, 佢話佢唔熟, 要叫經理,等左好耐都冇人嚟,所以叫第二次,諗住雞泡魚干送sake, 點知食完碟野d sake 都未嚟。最後簡左一隻, 都唔係好好飲。之後再諗住點d 野食, 叫左鹽燒牛肋骨, 同幾件壽司。個侍應話鹽燒牛肋骨要坐燒爐個d 位先可以叫, 我呆左望住佢o下左一聲, 望下餐牌佢又冇話只係有燒爐位先叫得, 咁個侍應就好不願地話幫我燒,奇怪。。。真係好委屈佢咁。壽司都是一般, 中吞拿魚一點肥都沒有, 只有整色整水加片金薄就收你$45 一件。最後諗住叫d 安全d 既湯面同茶碗蒸蛋, 點知都係味精面, d 侍應拎左個鍋面嚟又唔拎碗俾你唔個個個企係到做咩,已經食到有d 慶慶地,個蒸蛋重好笑,

1.雞泡魚干,有點燒過龍,還可以
2.燒飯團,偏鹹,又係燒過龍
3.燒多春魚,好乾,唔好食
4.豬肉露荀,這個還可以。

最後諗住叫d 安全d 既湯面同茶碗蒸蛋, 點知都係味精面, d 侍應拎左個鍋面嚟又唔拎碗俾你唔個個個企係到做咩,已經食到有d 慶慶地,個蒸蛋重好笑, 嚟到除左面個層係滑蛋之外, 其餘都係未熟既蛋水。li 一刻我忍唔住要同佢講我叫既係蒸蛋, 唔係蛋水。。。佢話换俾我但係我都已經唔想食。

總括嚟講唔會再嚟, 因為d 野實在唔好食, 侍應有待改善, $700 落樓我會expect 一d 好d 食物質數同service既日本餐廳, 用爐端燒嚟sell 但係一丁點爐端燒既風格都冇, 只係做左好多門面野, 完全冇內涵。屋村日本餐廳都好食過佢。

因為食物完全唔吸引我所以冇影相
2015-03-14
2015-02-10 1283 瀏覽
行過見有新餐廳就走左去試個午餐。一入到去就俾色彩繽紛既吧枱吸引,抬頭望一望,天花掛了很多竹飾物,望真原來係用竹織編成既魚型裝飾,好貼切。坐下看看餐牌,選擇都不少。當我正苦惱中,見隔離枱個鐵板餐幾吸引,就跟住叫左個試試!叫左「極上牛肉鐵板飯」($72),跟湯及汽水。餐廳唔多人,鐵板飯好快送到。鐵板夠熱,仲聽到美妙既“吱吱”聲。賣相ok,牛肉同飯份量足,除牛肉仲有少許粟米粒和小番茄等。趁熱加醬汁撈匀,牛肉上枱時眼見已有7 8成熟,撈完就差不多全熟,如果喜歡生d既可能會有d失望,我就覺啱啱好。牛肉肉味濃,醬汁不俗,加上黑椒撈匀幾好味,成碟差不多清晒。雖然比 pepper lunch貴,但計返環境等還可以,有機會都會想試下其他食物。
好多魚
極上牛肉鐵板飯